Dodaj do ulubionych

Problem z PITem

12.04.16, 12:40
Czy Marusia po raz kolejny nie umie w dorosłe życie.

Pracowałam w tamtym roku w kilku miejscach, wszędzie na umowę-zlecenie. Zarobiłam grosze, po zsumowaniu nie zbliżę się nawet do minimalnej kwoty opodatkowania. Problem jest w tym, że rozliczyć się muszę (pierwszy raz w życiu zresztą), a z jednej z prac nie przyszedł PIT. Poszłam tam i spytałam, co się dzieje, ale mówią, że najpewniej mam tego PITa nie dostać w ogóle, bo nie przekroczyłam 200 złotych w dochodach. A jak jednak przyjdzie, to do końca tego tygodnia.

Co mam z tym zrobić? Z pozostałych miejsc, gdzie też 200 złotych nie przekroczyłam, PITy jak najbardziej dostałam i teraz nie bardzo wiem, jak się ruszyć.
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Problem z PITem 12.04.16, 12:47
      trochę ściemniają, faktycznie tak może być, że nie dostaniesz tam PIT-u, to zależy od tego co było w treści umowy, jeśli kwota umowy opiewała na kwotę wynagrodzenia na poziomie nieprzekraczającym 200 zł, to przy wypłacie należności powinni ci pobrać zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 18% i w związku z tym nie rozliczasz już tego na PIT rocznym ani oni nie wysyłają ci PIT-u. Ale powinni to w kadrach przecież wiedzieć, terminy wysyłki Pit-ów już dawno upłynęły.
    • 1.kinia Re: Problem z PITem 12.04.16, 12:50
      tam gdzie umowa była podpisana na mniej niż 200zł brutto nie powinni ci pit wystawiać, bo opodatkowanie powinno być ryczałtowe. Najlepiej zadzwonić do księgowości tej firmy która pit ci nie przysłała i kadrowa niech sprawdzi jak to rozliczyli. (a masz zachowane "rachunki" do tych umów zleceń? jeśli masz to tam powinno być jak to opodatkowane)

Złóż rozliczenie z tych dochodów z których dostałaś pity, widać tam umowę miałaś zawartą na większą kwotę i rozliczyli cię wg skali podatkowej.
    • d.wludyka Re: Problem z PITem 12.04.16, 15:49
      Jeżeli pit wypełniasz po raz pierwszy, to może wejdź sobie na stronę M. Finansów, tam są wypełnione wstępnie zeznania podatkowe: ppuslugi.mf.gov.pl/_/
      Robota na 5 minut i samo się wyliczy.
      • d.wludyka Re: Problem z PITem 12.04.16, 15:51
        Chciałam wkleić link bezpośredni, ale nie wyszło, po kliknieciu na link, po lewej stronie trzeba wybrać pit-37 za 2015
        www.finanse.mf.gov.pl/pp/wstepnie-wypelnione-zeznanie-podatkowe-pfr;jsessionid=DAE3D5D869FB8CDDAE9ACED99387A19D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka