Dodaj do ulubionych

rodzice noszący tornistry

14.04.16, 21:33
Mam syna w 1 kl.SP. Zwykła rejonowa podstawówka w centrum miasta; ok, niezła, z dobrą opinią; dużo dzieci spoza rejonu (czytaj: dowożone). I zostanowiło mnie pewne zjawisko: cała masa rodziców nosi za dzieci tornistry. Rzecz jasna, mowa raczej o klasach 0-3, gdzie rodzice jeszcze dzieci do samej szkoły odtsawiają. Oczywiście nie wszyscy, ale myślę, że lekko licząc połowa... Idzie dziecko, obok mama/tata/babcia, i co? i tornister niesie rodzic. Rozumiem,że dzieci z rejonu mają blisko, więc bez przesady, te kilkdziesiąt, nawet kilkaset metrów chyba dziecko może nieść tornister? te dowożone - parking jest minutę drogi od szkoły. Szkoła bierze udział w akcji "lekki tornister" - dzieci naprawdę większość rzeczy trzymają w szkole (buty na zmianę w szatni; książki w klasie) - mój syn nosi 2 zeszyty ćwiczeń i 3 zeszyty 16kartkowe + piórnik i sniadaniówkę. Rozumiem, że dziecko chore / ręka w gipsie / niesie jakąś przestrzenną pracę plastyczną - ok, rodzic poniesie tornister. Ale w innym przypadku...? no nie kumam zjawiska.
Mimo że sama jestem mamą jedynaka, z lekką tendencją do rozpieszczania, ale jednak staram się nie hodować "księcia pana".
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:37
      Nie czujesz, ze sie czepiasz?
      • stara-a-naiwna Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 08:13
        to nie czepianie tylko nie zoruzmienie zjawiska

mam dzieci młodsze ale też to widzę i nie rozumiem
        • iwoniaw Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 20:20
          mam dzieci młodsze ale też to widzę i nie rozumiem

Jak Ci trochę podrosną, pójdą do I klasy i podniesiesz ich tornister, to zrozumiesz wink
          • stara-a-naiwna Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 20:33
            serio az takie kilogramy nieadekwatne do wieku?
            • mia_siochi Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 20:47
              Jak podniosłam plecak znajomej trzecioklasistki to obiecałam sobie, ze będę pomagać. A na 100% kupie plecak na kolkach.
      • roksanka_3 Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 08:50
        ja mam to samo podejscie co autorka. jesli dziecko nie przychodzi samo do szkoly (czyli musi byc juz w klasie np 3-4) to zawsze ten plecak niesie opiekun. ja, mimo, ze dojezdzamy autobusami kawalek nigdy plecaka dziecku nie nioslam, toz to jego plecak nie moj. zapedy meza odwozacego czasem mlodego tez stlumilam. jego plecak niech niesie.
        a co do czepiania sie, niekoniecznie kazdy robi jak lubi i jak mu wygodnie. ale mnie np babcie prababcie non stop opierniczaja dlaczego ja dziecko maltretuje, kazdy nosi dziecku plecak, przeciez ja tez moge mojemu (oczywiscie ze moge-plecak mlodego, torbe przewaznie duza, siaty ze sklepu, dzieciak za reke-oczywiscie ze moge, ale jak sie potkne na przejsciu i nas rozjedzie samochod to niech babcie nie maja pretensji).
        • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 12:55
          kolejna klamczucha. dzieci mogą chodzic same juz od 1 klasy jesli szly jako 7-latki, a od drugiej, jesli poszly jako szesciolatki
    • triss_merigold6 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:37
      A konkretnie w czymś Ci to przeszkadza? Pewnie część dzieci ma jednak te tornistry cięższe.
      • ophelia78 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:47
        Oczywiście,że mi nie przeszkadza. Zastanawiam się tylko, czy a) jest to nagminne zjawisko; b) czy jest uważane za normalne. Po wpisach poniżej widzę, że jednak jest. Tyle.
    • monique76 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:38
      Mam sześciolatkę w I klasie.. Młoda wazy tak +/- 17 kg.. Jej tornister czasami prawie 4 kg.. Tak, nosze jej tornister do szkoly.. Tak, mamy bardzo blisko.. Nie, nie uważam, ze hoduje ksiezniczke - dbam po prostu o jej kręgosłup..
      • ophelia78 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:49
        >Młoda wazy tak +/- 17 kg.. Jej tornister czasami prawie 4 kg..

Ok, rozumiem.
        Mój waży 25 kg i tronister nie więcej niż 3 kg.
        Czyli lokalne uwarunkowania.
        • agni71 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:58
          26 kg to aktualnie waży moja czwartoklasistka. Plecak nosi sama. Ale w klasach I-III brałam od niej, bo znacznie przekraczał wagowo zalecane 10% wagi dziecka.
          • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:46
            te 10% wagi to jakas dziwna teoria. Wynika z niej, ze otyle dziecko moze dzwigac ciezszy tornister nisz szczuple dziecko. A tak naprawde to otyle ma juz wystarczajaco obciazone stawy wlasna waga. A szczuple, w szczegolnosci wysportowane dziecko nawet jesli jest drobne nie ma obciazonych stawow, ma mocne miesnie kregoslupa i spokojnie sobie poradzi bez szkody z ciezszym tornistrem.

• agni71 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 09:09
              Generalnie to noszenie ciężarów dla nikogo nie jest zdrowe. Uważasz, że kilkunastokilogramowe dziecko może bez szkody dla siebie nosić 4-5 kg na plecach? To 1/4 jego wagi. Tak jakby dorosła kobieta o wadze 60 kg miała codziennie nosić 15kg ciężary. I jeszcze pewnie z uśmiechem i pieśnią na ustach.
              • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 10:37
                odnioslam sie do logiki teorii 10% wagi ciala. Nie widzialam tornistrow w pierwszej klasie wazacych 5 kg. Mojemu dziecku z rzeczami na basen tyle nie wychodzi.
                Dorosli zazwyczaj dzwigaja wiecej niz 10%.
                • julka-4 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 10:49
                  Plecaka nie zważę bo młoda w szkole. Teraz już czwartoklasistka , plecak dla mnie jest za ciężki tongue_out . Wiadomo w 4 klasie już nie noszę , ale w 1, 2 gdy była jeszcze odprowadzana nosiłam. Teraz czasem gdy spotkamy się gdzieś po drodze jak wraca ze szkoły plecak biorę owszem , bo uważam że jest strasznie ciężki nawet dla mnie. Zważyłam za to torbę na basen - waży dokładnie 1,2 kg. -więc gdy dochodzi do tego jeszcze plecak sporo tego jest.
                  • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 10:52
                    zwaze nastepnym razem torbe na basen, ale wg mnie jest lekka. Cienki recznik, kostium, szczotka do wlosow... no ile to moze wazyc?
                    • julka-4 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 10:55
                      Moja nosi ręcznik , kostium, czepek ,okulary, klapki , szczotka i żel pod prysznic wyszło 1.2 kg.
                      • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 11:23
                        zwazylam bo bylam ciekawa - jak u was tylko bez okularow i klapek - 650g. Jakbym torbe zamienila na jakis zwykly worek to byloby jeszcze mniej. Zel pod prysznic jest malutki.
                        • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 12:04
                          ciekawosc mnie dalej meczyla wink
                          i zwazylam klapki - 109g
                          i okulary na basen (i to takie sferyczne, nie takie male cos na same oczy) 51 g.
    • morekac Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:38
      Jesteś przeciwko - nie noś. Ale co ci do tego, czy ktoś nosi tornister dziecku czy też nie nosi?
    • heca7 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:45
      U nas dzieci z rejonu mają i 2km do szkoły.
      • ophelia78 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:48
        Toteż zaznaczyłam wyżej,że u nas nie...
    • memphis90 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:51
      No i niech nosi. Za kilka lat starsze dziecko poniesie babci siatkę z zakupami i bilans się wyrówna. Moi podczas powrotu do domu skaczą, ścigają się, błaznują- tygodniej robi się to bez klamota na plecach. Jak mam wolne ręce, to tornister mogę ponieść; jak są wypakowane czymś innym, to sami noszą swoje garby na plecach. Nie widzę problemu.
      • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:02
        Malo prawdopodobne. Królewicz nauczony ze za niego sie robi nawet sie nie domysli ze babci trzeba siatke z rak zabrac. Niestety takich królewiczów i ksiezniczek teraz cała masa.
        • srebrnarybka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:51
          100/100Wpisz swoją odpowiedź
    • milka_milka Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:51
      Noszę tornister, bo nawet mi ręka opada. Sprawdziłam: 4 - 5 zeszytów, 2 podręczniki kz, ćwiczenia kz x 2 + x2 dodatkowe, podręcznik i ćwiczenia do angielskiego, zeszyt do logopedy, woda, śniadaniówka z zawartością, piórnik i sam tornister ok. 1 - 1,2 kg (wybierałam jak najlżejszy).

Noszę i będę nosić, mimo że z parkingu mam może z 50 metrów do wejścia do szkoły., a Ty się czepiasz. Ba, nawet wnoszę po schodach pod klasę.
    • gama2003 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:54
      Moje dzieci na tym etapie były bardzo szczupłe. A tornistry potrafiły i 5 kilo ważyć. Książki, wuefy, rzeczy na basen. Dlatego kiedy tylko było to możliwe pomagaliśmy. W szkole są szafki, ale jednak dźwigania było i jest dużo. Miałam w nosie przemyślenia innych. Teraz maszerują z 20 minut do szkoły i czasem jest mi ich serdecznie żal. Bo dla mnie te plecaki są potwornie ciężkie.
    • andziulec Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 21:57
      U nas jest jeszcze gorzej. Tornister nosi pani dowożąca do szkoły.
    • edelstein Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:03
      Nosze,jeszcze syn sie nadzwiga.
    • czar_bajry Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:06
      I co w tym dziwnego?
      • isa1001 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:10
        Szłam kiedyś z dzieckiem do szkoły (miało 7, może 8 lat) do szkoły. Niosłam jego plecak. Zaczepił mnie "uroczy staruszek", który rzucił tekstem, że jak to wygląda - mamusia nosi plecak a dziecko luzem popyla. Odpowiedziałam mu, że za kilkanaście lat ja będę popylać luzem a to dziecko będzie za mną torby nosić.
        • srebrnarybka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:53
          oj naiwna.
          • mia_siochi Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 17:29
            Niby dlaczego?
            • ladyjane Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 18:10
              Bo to mama jest przecież od noszenia!
              • mia_siochi Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 18:14
                Moze ty tak uważasz. U mnie w rodzinie zawsze było oczywiste, ze sie pomaga słabszym i ze dzieli sie obowiązki. Nie mama jest od noszenia, tylko mama pomaga nosić ciężki tornister. Za to jak wyciągamy zakupy z auta to każdy bez poganiania cos bierze, bo przecież to WSPÓLNE zakupy i każdy z nich korzysta. Każdy niesie cos na miare swoich możliwości i siły. Boże to takie oczywiste sprawy...
                • agni71 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 18:18
                  mia_siochi, racja. Wydaje się, że to takie oczywiste, a jednak nie dla każdego.
                  • aneta-skarpeta Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 10:57
                    Raczej mama pokazuje, że nie każdy sobie, tylko ze dobie pomagamy. Ja ci pomagam z tornister, a ty mi pomożesz nnp z zakupami czy rozładowanie zmywarki
    • bbuziaczekk Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:07
      Tez mam dziecko w 1 klasie (6 latek)
      I nie widze w tym problemu ze nosimy mu tornister. Nawet by mi na mysl nie przyszlo zeby sie do tego doczepic.
      Moj syn raz jest wozony autem a raz autobusem. Tornister niesiemy zawsze my. Czy to ja czy maz czy babcia.
      Zadne ksiazki w szkole nie zostaja. Wszystko nosi do domu. Tornister jest bardzo ciezki.
    • kannama Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:35
      Też noszę synowi tornister. Moi rodzice też mi nosili. Księżniczką nie zostałam.
      • lillaj Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:51
        Też noszę i mam gdzieś co ktoś tam o tym sądzi. Odczepmy się od siebie nawzajem - takie mam marzenie.
    • 21mada Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:43
      To jak z czepianiem sie ze w autobusie matka dziecko posadzi zamiast sama usiasc.
    • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:50
      ja nie nosze, tornister nie jest ciezki. Dojezdzamy tez raz w tygodniu do innej szkoly, tam nic nie zostaje, wiec i tornister jest ciezszy, ale nie widze powodow, zeby nosic, co najwyzej butelke z woda biore do swojej torby i daje pod szkola, czy czasem byl wielki segregator do przyniesienia to tez wzielam. Dla mnie tornister jest nieporeczny, niewygodny do niesienia, dziecku dobrze lezy na plecach i dlugo wybieralam, zeby byl wygodny i dobrze lezal. W takim nie czuc tak wagi.
      • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:57
        widze, ze czesto sie pojawia argument o bieganiu i skakaniu - wszystkie znane mi dzieci biegaja i skacza z tornistrem na plecach i w niczym im to nie przeszkadza i nawet im do glowy nie przychodzi, ze mogloby byc inaczej.
        • aneta-skarpeta Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 10:59
          Mój syn generalnie ma lekki plecak od zawsze ale w klasach 1 3 miał ciężki i brak szafek. Czasem mu niosła, bo był Masakrycxnie ciężki. Teraz nosi sam plecak i bierze ciężkie zakupy
    • rulsanka Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:52
      Noszę dziecku tornister, bo po pierwsze tornister jest bardzo ciężki, po drugie młody bardzo delikatnej budowy. Po trzecie młody może sobie pobiegać i poskakać.
      • karme-lowa Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 22:56
        Ojp. Problem z d..y wzięty.
        Tak, noszę plecak córki.
    • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:03
      jestem fizjoterapeutką. NOSZĘ!
    • jola-kotka Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:06
      Niech nawet na rekach zanosza te dzieci do tej szkoly. Co cie to obchodzi Ty nie musisz. Zyj i daj zyc innym po swojemu.
    • wrednarzeka Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:30
      Moje dziecko nosi jeszcze podręczniki. Czyli jak ma J angielski to jest to sześć "broszurek" A4 na kredowym papierze. Rejon mam tak 1,8 km.
    • ka_wa_na_lawe Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:42
      Nie nosze z prostych przyczyn:
      - w pierwszej klasie ja wozilam i wysadzalam na szkolnym parkingu, tak wiec te kilkdzisiat metrow to juz bez przesady, sama sobie niosla.
      - od drugiej klasy chodzi sama (na hulajnodze), do szkoly ma jakies 1,5 km, 2/3 drogi pod gore, niespecjlanie mam czas i ochote, zeby z nia poginac taki kawal i potem jeszcze wracac, a po drugie jak wraca prawie caly czas z gorki to ma swietne obciazenie i twierdzi, ze jej latwiej big_grin

Wyjatkiem jest spora torba na basen, podrzucam ja do szkoly zawsze tuz przed zajeciami.
      • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 01:46
        co twoje dziecko nosi na basen? Moje tez nosi torbe dodatkowo do tornistra i ciezarow tam nie ma.
        • ka_wa_na_lawe Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 11:32
          W torbie standard: 2 reczniki (taki wymog), stroj, czepek, ostatnio kto ma ma przyniesc wlasne pletwy, szampon, suszarka (bo na basenie sa dokladnie 2 a dziewczynek w klasie 13), tak wiec tez sie uzbiera. Moze nie sa to super ciezary, ale torba jest sredniej wielkosci i troche nieporeczna, na hulajnodze po prostu zawadza.
          • ichi51e Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 11:34
            Tylko reczniki z mikrofibry. Oszczednosc na miejscu i wadze
            • ka_wa_na_lawe Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:38
              Wiem, ale jakos sie przemoc nie moge, bo one mi wody nie zbieraja big_grin Probowalam na sobie i nie bylam zadowolona, choc faktycznie byloby to niezle rozwiazanie.
          • mikams75 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 11:46
            wyzej tez sie wywiazala dyskusja i zwazylam torbe na basen - 650g, z jednym cienkim recznikiem, bez pletw i bez suszarki. Na basenie sa dwie suszarki, dziewczynek chyba 11, ale suszarek nikt nie nosi. Z suszarka i petwami to robie sie faktycznie cos wielkie i nieporeczne.
    • valtho Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:45
      Nie nosze, mi tez nikt nie nosił, wiec to dziedziczne smile
      • mondovi Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 09:30
        Mi nikt nie nosił, ja nosiłam, więc to nie jest dziedziczne. smile
        Wiem za to aż za dobrze, jak smakuje skolioza.
        • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:11
          Skolioza sie od noszenia tornistra nie bierze. Całe pokolenia musiałyby być pokrecone od tego a nie są.
          • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:22
            Nie są?!
            • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:46
              No nie są.
              • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 18.04.16, 22:35
                aaaaa.... to spoks. skoro tak mowisz, musi tak byc.
      • mia_siochi Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 17:28
        To ja fala w wojsku. Ja dostawałam wpie..ol, to inny niech tez dostanie.
        • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 17:43
          To raczej w druga strone- ja sie męczyłam więc niech sie ksiazątko nie męczy. Potem takie kaleki rosna co zakupów nie zrobia, sprawy nie załatwią, bez matki jak slepcy. Przerazajace. Matki lataja za takimi na egzaminy na studiach, sprawy w urzedach załatwiają itp.
          • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 18.04.16, 22:37
            piszesz o swoich doswiadczeniach, a twoje dziecko to zyciowa kaleka? gratulacje!
          • demonii.larua Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 09:45
            Jak sobie kaleki wychowują to mają. Nosiłam tornistry każdemu, młodsza w 5 klasie dwa razy w tygodniu targała plecak 11 kg. Zakupy robią wszystkie, nawet 10 latek, siaty z auta do domu targają dobrowolnie ja ewentualnie wnoszę papier toaletowy. Najstarszy robi zakupy babci i sąsiadce. Przerażająca to jest jedynie niewydolność wychowawcza. I już.
            • aneta-skarpeta Re: rodzice noszący tornistry 19.04.16, 11:03
              Dokładnie. Mój juz duży chłop i to on ogarnia przynoszenie zakupów z auta, zgrzewek wody itd. Uczę go ze mamy sobie pomagać a nie kazdy sobie. Do tego sporo pomaga przy młodszym bracie
    • aankaa Re: rodzice noszący tornistry 14.04.16, 23:53
      jeszcze trochę a w śniadaniówkach dzieci znajdą pogryzione marchewki, jabłuszka i przeżute kabanosy tongue_out
      • srebrnarybka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:56
        100/100
        • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 18.04.16, 22:37
          0/0
    • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 06:59
      A nie pomyślałaś, że dzieciak może bardzo szybko rosnąć, chodzić na gimnastykę korekcyjną i inne?
      Poza tym same te sztywne tornistry, masowo kupowane pierwszakom, ważą bliżej kilograma.
      I wreszcie - u nas w szkołach też są szafki, szuflady itp., a wystarczy, że trzeba zrobić zadanie z matmy, z kart ćwiczeń, przeczytać w podręczniku i pouczyć się angielskiego... 4 dość grubo oprawione książki plus 4 zeszyty robią swoje. W tamtym roku specjalnie zważyłam sztywny plecak z takim zestawem (plus śniadaniówka i bidon). Pusty plecak - 950 g. Plecak z zawartością - 4,5 kg.
      Noszę i mam gdzieś, czy ktoś uważa, że wychowuję królewnę. Bo ta królewna rośnie po min. 10 cm rocznie i jest zagrożona skoliozą tongue_out.
      • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:49
        Skolioza nie bierze sie od noszenia tornistra.
        • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 17:39
          Ale obciążanie kręgosłupa na jakieś 5 kg codziennie na pewno na nią nie pomaga. U młodej jest bardzo szybkie tempo wzrostu. A żeby nie nosiła plecaka zalecił mi poprzedni wuefista, nie pieszczący się z niczym twardy facet, instruktor karate w dodatku.
          • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 17:45
            mam dwie takie szybko rosnace trzcinki, trzecia rosnie. Plecak nie ma żadnego wplywu na skoliozy. Co innego pleca na kółkach czy torba na ramię. No i siedzący tryb zycia. Mięśnie trzeba ćwiczyć także przez noszenie tornistra.
            • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 10:22
              Uważasz, że około 5 kg obecnie na plecach to właściwy ciężar dla dziecka w III klasie? Dziecko ma 156 cm, rośnie i końca nie widać. A wpychanie tyle dzieciakom, żeby codziennie nosiły wte i wewte, to przegięcie. Tak powinno być to zorganizowane, żeby nie trzeba było nosić wszystkiego. Ja nie mam auta, dzieciak musiałby wsiąść z tym ciężarem do tramwaju i nierzadko tak stać przez ponad 20 minut. Mnie do jasnej Anielki jest z tym ciężko...
              • agni71 Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 12:24
                Ja nosiłam plecaki dzieciom, ale jednak dużo mniejszym. Sama mam niewiele ponad wspomniane 156 cm, jednak dziwne byłoby, gdybym tak dużemu dziecku niosła plecak wink
                • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 13:04
                  Dziecko ma te 156 cm w 3 kl. SP jednak, a nie w gimnazjum, więc pomyśl, w jakim tempie rośnie ten kręgosłup. Ja sama jestem o 2 cm wyższa wink. I dla mnie ten plecak też jest ciężki i upierdliwy. A już najbardziej stanie w tramwaju i trzymanie go ręką, bo przecież zdjąć trzeba.
                  • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 16.04.16, 13:08
                    O 20 cm wyższa miało być. A to, ze dzieciak jest wysoki, to nie znaczy, że silny jak koń. Nadal nie ma jeszcze 10 lat.
            • naomi19 Re: rodzice noszący tornistry 18.04.16, 22:39
              Przeciwcialo albo swiadomie wprowadzasz w blad albo masz zerowa wiedze. zamilcz w temacie skolioz, blagam.
    • lauren6 Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 07:18
      Też mamy akcję lekki plecaki. I dobrze, bo moje dziecko z tych samodzielnych i noszenie tornistra przez mamę to obciach.
      • milka_milka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 07:30
        Taaak, obciach powiadzasz. To znaczy, że 90% znajomych i obserwowanych dzieci zachowuje się obciachowo.
        • przeciwcialo Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:05
          Jakies delikatne to pokolenie. Za moich czasów tronistry nosiło sie samemu.
          • milka_milka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:48
            Za moich czasów tornistry nosiło się samemu.

A moja mama do 7 roku życia mieszkała w domu bez elektryczności. I co z tego wynika? Miała wykręcić korki, żebym też tak rosła?
            • lokitty Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:51
              He he he big_grin.
              BTW moja mamusia mi nosiła tornister na początku podstawówki akurat big_grin.
              • milka_milka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 16:49
                Tornister mojego dziecka (II klasa, 134 cm, 25 kg) ważył dziś 5,5 kilograma.
          • peonka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 16:18
            Mnie mama nosiła tornister. A ja jej noszę torbę, kiedy tylko mogę.
      • milka_milka Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 07:31
        Taki sam poziom obciachu jak całowanie się z otwartymi oczami. wink
      • niktmadry Re: rodzice noszący tornistry 15.04.16, 15:54
        Obciach to dopuszczenie przez rodziców do skoliozy u dziecka w imię uczenia szkraba "samodzielności".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka