Dodaj do ulubionych

Komunia wątek modowy odc. 654

17.04.16, 20:11
Jak będzie bardzo ciepło, to mam kiecke ołówkowa, gładka, w ciemnym jednolitym kolorze, bez dekoltu, do kolan, ale... Bez rękawa. Wyglada nobliwie, ale czy MUSZĘ założyć na nią żakiet do kościoła?
Wiem, ze mnie nikt nie wywali, ale...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Komunia wątek modowy odc. 654 17.04.16, 20:20
      Lepiej miec - chociazby dlatego ze kosciol moze miec murowane sciany marmury etc i poprostu zmarzniesz
      • shell.erka Re: Komunia wątek modowy odc. 654 17.04.16, 20:25
        ?? Nie mam siły już - zarzucę se może jakiś kardigan?
        • ichi51e Re: Komunia wątek modowy odc. 654 17.04.16, 20:58
          Spoko wystarczy.
    • paloma_blauwinder Re: Komunia wątek modowy odc. 654 17.04.16, 21:19
      Ja wykorzystałam okazję komunijną, żeby sobie sprawić sukienkę z rękawkami (nadspodziewanie trudne). U nas zwyczaj zakrywania ramion jak najbardziej jest.
    • katriel Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 02:23
      Twoja parafia? To się rozejrzyj. Nie twoja, ale bliskich? Spytaj ich.
      W mojej parafii (przedmieście Wrocławia, osiedle domków z lat '80-'90, dużo starszych ludzi) w upały nawet nawet nobliwe damy chodzą bez rękawów.
      W parafii mojej ciotki (miasto powiatowe na Podkarpaciu) każda - od staruszki do nastolatki - ma zarzucony żakiet.
      Co kraj to obyczaj, co chałupa to zwyczaj.
      • nuta15 Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 09:36
        Żakiet możesz zastąpić cienkim , lejącym długim kardiganem, narzutką bez zapięcia w kolorze sukienki ale jaśniejszym odcieniu , długi naszyjnik , może cieniutki długi szal ... w stylu Magdy Gesslersmile
    • black-cat Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 10:25
      Możesz zarzucić kardigan, mały sweterek z rękawami 3/4, albo w kościele okryć ramiona chustą/szalem.
    • viridiana73 Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 10:26
      Widuję czasem (gdy jest upalnie) panie w bluzkach bez rękawów na mszy, ale są wybitnie w mniejszości. Raczej żakiecik/ szal/ narzucony sweterek. Ja też narzucam cokolwiek, źle bym się czuła w kościele z odkrytymi ramionami.
    • kotradykcja Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 10:28
      Szal?
    • ga-ti Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 10:34
      Nie musisz. U nas w kościele różnorodność wielka, upalnym latem to i w sukienkach, bluzkach na cienkich ramiączkach kobitki przychodzą. Podobnie z długością, mini jak najbardziej się trafiają.
      Ja osobiście na ramiączkach (nawet grubszych wink ) do kościoła nie przychodzę, ale już w sukience, bluzce bez rękawów zdarzało mi się.
      Obejrzyj się w lustrze, pobądź sama ze sobą i sukienką i zadecyduj, jak Ci wygodniej.

Ps. jak syn szedł do komunii to była ponad setka dzieciaków, tłok wielki i naprawdę nie było jak oglądać rodziców, gości wink
    • mdro Re: Komunia wątek modowy odc. 654 18.04.16, 10:37
      W W-wie w upały nawet starsze panie chadzają do kościoła w sukienkach/bluzkach bez rękawów (acz raczej nie na ramiączkach, choć i taki widok się zdarza). W małych miastach/na wsi ubiór jest pewnie bardziej zachowawczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka