22.04.16, 11:08
Zastanawiam się czy odejśc z pracy.
Pracuje 4 lata, zarabiam 1700 zł.
Mialybyć podwyżki - przy rozmowie o pracę byłam upewniana, że sa premie i podwyżki.
Niestety nie ma nic, ale dla nie.
Inni sobie rozdają premie, ja nie otrzymuję nic.
Osoba odpowiedzialna która tworzy listę osób nigdy ne umieszcza mnie na niej.
Pokłocialam się z tego powodu, bo jest mi przykro, czuję sie dysryminowana. Premie sa za wyniki, i dostaje każdy, no prawie każdy.
Ostatnio dowiedziałam się ze wszyscy dostali opócz mnie. Okazało się ze ja nie byłam wyszczególniona. Ale Wkońcy otrzymałam premię, bo walczyłam, bo każdemu się należała.
To już kolejny raz odkąd pracuję. Znów mnie pominęli. Co robicie w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: o pracy 22.04.16, 11:11
      Dziwię się, że się pytasz.
    • zlotarybka_1 Re: o pracy 22.04.16, 11:22
      "Mialybyć podwyżki - przy rozmowie o pracę byłam upewniana, że sa premie i podwyżki"

Bardzo dobra lekcja na przyszlosc - Nie wierz w zadne magiczne podwyzki, premie i fantastyczne mozliwosci rozwoju zawodowego prezentowane na romowach kwalifikacyjnych. Dostaniesz to, co wywalczysz na etapie rozmowy o prace. Pozniej moze dostaniesz, jednak najprawdopodobniej nie.
      • baltycki Re: o pracy 23.04.16, 13:47
        Przeciez powiedzieli prawde, w firmie "sa premie i podwyżki".
    • dziennik-niecodziennik Re: o pracy 22.04.16, 11:50
      zapytaj osobę odpowiedzialną czemu Cię pomija.
      i ogolnie - tak, zacznij szukac nowego miejsca pracy.
    • 1.kinia Re: o pracy 22.04.16, 12:00
      Jeśli to duża firma to przeczytaj dokładnie firmowy regulamin pracy i wynagradzania, bo może na tej podstawie coś z nich wydusisz więcej.

Na razie nie odchodź, ale intensywnie szukaj nowej pracy i rzuć starą gdy będziesz miała nową.
    • bergamotka77 Re: o pracy 22.04.16, 19:05
      niestety to bardzo slaba pensja, ja zastanawialabym sie mocno czy przyjac prace z dwukrotnie wieksza ale w Warszawie nie przezyje sie za takie pieniadze. Zalezy na ile cie ta praca pochlania czasowo, czy masz fajnych ludzi, dobry i bliski dojazd. Ale sorry w jakiej branzy tak slabo placa?
      • pannamonika Re: o pracy 22.04.16, 19:10
        niska płaca bo to nie Warszawa czy nawet Pomorze. Zwłaszcza w jakimś sklepie.
    • juuuu7 Re: o pracy 22.04.16, 19:55
      Pewnie, ze zmieniaj prace. Mniej chyba zarabiac nie mozna.
      Powodzenia!
      • mamaemmy Re: o pracy 23.04.16, 18:17
        juuuu7 napisała
        Mniej chyba zarabiac nie można

uwierz mi,że można i niektórzy cieszyliby się na taka pensje.
        Ja zarabiam "ciut"więcej ,w sumie najwięcej na tym stanowisku na którym jestem a i tak uważam,że jest to malo i wiecznie zglaszam jakieś ALE co do wynagrodzenia tongue_out
        • bi_scotti Re: o pracy 25.04.16, 02:41
          juuuu7 napisała:

> Mniej chyba zarabiac nie można

Well ... w rodzinie jest urocza panienka, ktora wlasnie konczy szkole pielegniarska i zaproponowano jej na start 1200.00 zlotych na miesiac z zapewnieniem ze po roku (!!!) bedzie podwyzka sad Inny czlonek rodziny pracujacy w medycznym zawodzie w Irlandii zaproponowal sam z siebie pomoc w znalezieniu pracy w Eire right away za nieporownywalnie wieksza sume mimo, ze panna nie ma zadnego doswiadczenia. No i tak sie to pewnie skonczy, ze dziewuszka pojedzie "w swiat", trudno sie dziwic, eh uncertain Life.
          • juuuu7 Re: o pracy 25.04.16, 15:23
            Ale z tego co napisala kol.ja to pracuje tam 4lata, wiec rozumiem, ze jakies doswiadczenie ma i nie jest prosto po studiach.
            1200na reke to skandaliczna pensja, zwlaszcza ze praca pielegniarki latwa nie jest, trzeba skonczyc studia itp. Z drugiej strony wybierajac taki zawod i planujac zostanie w kraju mozna niestety sie bylo spodziewac takich zarobkowsad.
            • za_mszowe Re: o pracy 25.04.16, 15:44
              1200 na reke to chyba stypendium stazowe,jest tez jakis przepis mowiacy ze pensje minimalna mozna w najpierwszej pracy okroic chyba do 80 czy 90% minimum.
        • beatrycja.30 Re: o pracy 25.04.16, 06:16
          Mamaemmy. Zarabiasz tylko ciut więcej a piszesz o dużych oszczędnościach, domu z ogrodem, dobrym statusie materialnym i bezproblemowym utrzymaniu 8 kotów oraz obecnym mężu urzędniku, czyli zarabiającym normalnie. Podaj mi przepis na te duże oszczędności i dom bez kredytu. Mówię zupełnie poważnie, bo u mnie ostatnio cienko.
          • saphire-2 Re: o pracy 25.04.16, 08:52
            Ja ci podam przepis wink
            Babka zarabia grosze no bo poniżej 2000 PLN za cały etat to są grosze. Dom odziedziczył drugi mąż a ona zmyśla na forum wink
          • ola766 Re: o pracy 25.04.16, 17:02
            No wiesz, mąż Dudowej też jest "urzędnikiem"tongue_out
            Może mąż mamaemmy jest ministrem, alboco?
            • saphire-2 Re: o pracy 26.04.16, 10:44
              Wiem że nie jest wink
    • nagako Re: o pracy 22.04.16, 20:04
      ZUS?
    • mamameg Re: o pracy 23.04.16, 13:12
      Budzetowka? Narazilas sie jakiemus przelozonemu?
    • anorektycznazdzira Re: o pracy 23.04.16, 17:10
      Taką sprawę zwykle omawia się
      1. z osobą tworzącą listę
      2. z tej osoby przełożonym
      Tylko to nie jest żadne podejście, że "się pokłóciłam bo się wszystkim należy", ponieważ premia za wyniki należy się wszystkim pod warunkiem, że wszyscy się do tych wyników dołożyli. Powinnaś dostać KONKRETNĄ odpowiedź, dlaczego zdaniem twórcy listy nie należy Ci się premia (np. nie wykonałaś zadania X, albo premia jest tylko za Y a Ty robiłaś Z). Jeśli kręci i bełkocze a Ty masz konkretne argumenty jak przyczyniłaś się do osiągnięcia wyniku, to taka rozmowa będzie się musiała odbyć w obecności przełożonego "ustawiacza listy", zwykle to jest ten co listę zatwierdza.

Jeśli nie masz się do kogo odwołać, to lipa, pensję masz malutką więc nie bój się szukać innej pracy, może to być jedyne sensowne rozwiązanie.
    • babcia.stefa Re: o pracy 23.04.16, 19:06
      Holy cow! Ja na pół etatu zarabiam znacznie więcej.

Szukaj innej pracy.
      • kol.ja Re: o pracy 24.04.16, 18:29
        Powiedz gdzie szukac takiej jak ty. Ja pracuje na 3/4 etatu
    • kol.ja Re: o pracy 24.04.16, 18:28
      To jest praca w sluzbie zdrowia. Niestety nie zarobie wiecej. Mam dobre godziny pracy i do tej pory ze wzgledu na dziecko siedzialam
      Ale wkurza mnie ta pensja.
      • aankaa Re: o pracy 24.04.16, 18:46
        a jakież to "wyniki" można osiągnąć w służbie zdrowia ??
        • bergamotka77 Re: o pracy 25.04.16, 00:27
          Pracujesz pewnie 7 -14 w okienku rejestracji szpitala albo cos podobnego i narzekasz... Jakie masz premie dostac, za co? smile
    • allut5 Re: o pracy 24.04.16, 18:42
      Dlaczego od razu nie napisałaś, że to za 3/4 etatu?
      Czyli tak naprawdę zarabiałabyś 2260 zł gdybyś pracowała na cały etat.
      Niech zgadnę, rejestratorka? Choć one chyba zarabiają mniej bo z całej branży medycznej mają najlżejszą pracę.
      Sprawdź jakie są odgórne zasady przyznawania premii, bo jeśli to służba zdrowia to tam na wszystko masz przepisy.
      • za_mszowe Re: o pracy 25.04.16, 15:16
        Zarabiaja (rejestratorki medyczne w panstwowej placowce) jeszcze mniej za cały. Ale to zalezy od lokalizacji. A tu nie 3/4 etatu (mujborze, jaką trzeba byc wonskom specjalistkom, zeby takie cuda matematyczne wymyslic), tylko 7/8. Choc czesto w sluzbie zdrowia pełniusieńki etat jest rowny tym 7h15 min pracy.
        • silenta Re: o pracy 25.04.16, 16:11
          Etat w służbie zdrowia to 7 godz. 35 min.
          • chocolate_cake Re: o pracy 25.04.16, 16:53
            To dotyczy też lekarzy? Pytam z ciekawości.
            • silenta Re: o pracy 25.04.16, 17:50
              Nie wiem jak to jest z lekarzami.
    • chocolate_cake Re: o pracy 25.04.16, 15:04
      Szukaj spokojnie innej pracy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka