Dodaj do ulubionych

PIT- kto dopłaca?

28.04.16, 13:04
Koniec kwietnia to najbardziej nielubiana pora roku u mnie. Nawet bliski długi weekend osładza ją tylko troszkę. Rozliczenie pit-u. uncertain Co roku dopłacam. Co roku obiecuje sobie, że będę systematycznie wpłacać większe zaliczki - drugi próg, co roku odpuszczam, co roku "płaczę", jak widzę kwotę dopłaty. Nienawidzę robić tego przelewu, no nienawidzę. Jakbym kupę kasy wrzucała w kominek.
Właśnie przelałam.
Teoretycznie wiem, że się powinnam cieszyć, że dopłacam - znaczy zarobki mam fajne. Jakoś mnie to jednak dzisiaj nie pociesza. sad
To się wygadałam. Kto jeszcze dopłaca i ma w związku z tym gorszy dzień?
Obserwuj wątek
    • chocolate_cake Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:09
      My też w drugim progu ale zaliczki są wcześniej większe więc nie dopłacamy (mamy odpisy na 2 dzieci)
    • dorek3 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:11
      Ja dopłacam. Co roku więcej. W tym roku musze dopłacic prawie tyle ile za chwilę musze wydać na podłogę bo remontuje mieszkanie. Byłoby jak znalazł sad Ustawiam przelew zawsze na ostatni możliwy dzień więc płakać będę 2 maja. Tyle że ja celowo przez cały rok rozliczam się w pierwszym progu wychodząc z założenia że nie będę kredytować naszego państwa. Miałam nawet plany wpłacać na ZKE, ale po dobrej zmianie mi się odechciało.
      • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:19
        Mój mąż też tak twierdzi - szkoda kredytować - ale jakoś w tych mniejszych ratach - może bolało by mniej. A tak - dziś płacę i płaczę.
      • aankaa Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:27
        celowo przez cały rok rozliczam się w pierwszym progu wychodząc z założenia że nie będę kredytować naszego państwa
        ===
        to może się udać jeśli nie jesteś VATowcem (deklaracje musisz wysyłać) - jeszcze US cię nie spytał dlaczego nie odprowadzasz podatku liczonego wg skali ?
        • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:31
          No jakoś nie. A rozliczamy sie tak od 2006 roku. ??
          • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:32
            Obydwoje jesteśmy VAT-owcami.
            • akcelot Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 20:25
              no to robisz źle, powinnaś zwiększyć zaliczkę w następnym miesiącu po przekroczeniu magicznego progu. dzwoniłam do US i tak kazali, mimo że rozliczać się będę jako samotna mama i ostatecznie pozostanę w pierwszym progu.
              • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 21:00
                A złożyłaś oświadczenie?
                ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/pracownik/294751,Oswiadczenie-pracownika-o-wspolnym-rozliczeniu-z-malzonkiem-lub-samotnie-wychowywanym-dzieckiem.html
            • arwena_11 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 21:46
              Tak z ciekawości, dlaczego nie jesteście na liniowym? Bo jak rozumiem macie firmy? Nawet jak się razem nie rozliczycie ( nei wiem czy mozecie odliczyć wtedy ulgi na dzieci ), ale i tak chyba wyszlibyście na tym lepiej
        • dorek3 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:30
          Ja to przede wszystkim nie jestem na działalności tylko umowie o pracę. Rozliczam się w ten sposób od lat.
    • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:11
      my dopłacamy. jestem przyzwyczajona. zwrot na przestrzeni ostatnich 10? lat byl z raz, i to całkiem solidny bo 10 tysięcy. ale to było raz, zazwyczaj koniec kwietnia nazywamy okresem wielkiej smuty. jeszcze się nie rozliczyliśmy, mamy czas do końca kwietniasmile
      • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:23
        My na długi weekend lecimy już jutro, nie lubię w takim wolnym czasie myśleć o przykrych rzeczach, więc puściłam dzisiaj.
        Rozliczenie wysłane elektronicznie już wcześniej, właściwie odkąd wiedziałam ILE, to już mi humor skwaśniał ale dziś kulminacja.
        • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:33
          my też już wiemy ile, ale jak pisałam, jesteśmy przyzywyczajeni. szkoda by było corocznie sobie psuć majówkę.
          • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:36
            A ja jakoś sie, kurczę, przywyczaić nie umiem. angry
            • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:38
              Od 2006 ani razu nie miałam zwrotu. ANI RAZU. Za to kwoty dopłat osiągają powoli wartości kosmiczne.
            • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:51
              ale to wtedy wystarczy zwiększyć zaliczki.

nie wiem, jak to u nas się dzieje, bo mąż podnoszenie zaliczek zgłasza do kadr, by uniknąć wysokich dopłat, oni te zaliczki teoretycznie zwiększają(chyba?), ale potem mąż się upomina o podwyżki i te wyższe zaliczki wygląda na to, że znów nie wystarczają. błędne koło. ale niech się toczysmile
              • chocolate_cake Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:10
                Mój mąż też zgłasza do kadr. My rozliczamy się razem i w sumie nieznacznie ten próg przekraczamy więc nie jest to duży problem.
      • naomi19 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 15:14
        Nie MY a MÓJ MĄŻ, to różnica. Sama byś nawet zwrotu na dzieciaczki nie dostala.
        • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 17:00
          siadła ci dziś psychuszka? Rozumiem ,ze tez dopłacasz i masz gorszy dzień?
        • iwoniaw Ale ona nie jest sama :-D 28.04.16, 17:12
          I dlatego właśnie może się tarzać w forsie ze "zwrotu na dzieciaczki" (oraz pozostałej, zarobionej przez małżonka, który mając żonę nie oddaje państwu aż takich kwot podatku, jak byłby zmuszony bez niej) - a ty możesz tylko pluć ze złości na forum big_grin
          • volta2 Re: Ale ona nie jest sama :-D 28.04.16, 17:24
            Jak się małżonek rok temu nie spisywał to zagroziłam korektą do pitasmile a właśnie był świeżo po podwyżce. A teraz to jeszcze pińcet dostaniemy, to się wreszcie wytarzamy oboje. (Jak złożę wniosek, bo jakoś czasu na to ni ma)
    • bella_roza Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:44
      ja dopłacam i się cieszę, raz że dużo zarobiłam, dwa że dostałam od państwa darmowy kredyt
    • alena83 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 13:46
      W zeszłym roku też dopłaciłam. Pierwszy raz w życiu chyba. I to z taką kwotą i w tak niespodziewanym momencie, że musiałam się zapożyczyć. Nie zdziwię Cię zapewne, jak powiem, że jeszcze się nie rozliczyłam... a zostały trzy dni... sad
    • antychreza Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:38
      Ja nie dopłaca, poza etatem mam DG i cuduję z kosztami, a za 2016 będę rozliczała się z mężem. On robi w nauce polskiej, to też nie dopłacę ;p.
      • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:49
        jesteś pewna że mając dg możesz się wspólnie rozliczać? my nie mamy dg ale koleżanka coś ostanio narzekała, że się na czas nie wyrejestrowała z działalności i kicha... rozliczenie osobne.
        • antychreza Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:53
          Jeśli wybrała podatek liniowy, to nie może rozliczać się wspólnie z mężem. Ja jestem opodatkowana wg. normalniej skali podatkowej, więc mogę.
        • naomi19 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 15:15
          twoj maz nie ma dzialanosci, znow zapomnialas.
          • volta2 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 17:04
            widzę ze ci słabo? Wdech, wydech, pomaga na nerwy podobno?
            • naomi19 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 22:15
              to nie ja mam powody do nerwow, tylko ty
        • pitahaya1 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 20:47
          Tak. Mam dg (vat), mąż na etacie. Rozliczałam PIT 36.
    • 1.kinia Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:38
      czyli w trakcie roku popełniasz wykroczenia skarbowe nie wpłacając podatku w należnej wysokości tylko zaniżonej?
      i jeszcze masz pretensje, że na koniec roku jednak musisz zapłacić?
      • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 14:57
        No jakoś NIE LUBIĘ płacić podatków. Płace bo muszę, płace niechętnie. Taka jestem dziwna. Mam wrażenie bezsensownego zasypywania ciagle powiększającej sie czarnej dziury. jak sobie pomyśle, na ile fajnych sposobów mogłabym te środki zagospodarować... Ech.
        • 1.kinia Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:05
          No tak. Mam taką koleżankę. Zarabia dobrze, pieniędzy nigdy nie ma. Prowadzi działalność i przez cały rok nie płaci należnych podatków, bo wiecznie uważa że jej nie stać. Przy rozliczeniu rocznym spazmy i latanie po znajomych żeby jej pożyczyli na zapłatę rocznego podatku wraz z odsetkami. I psioczenie jak to to państwo zdziera. A sama się kredytuje pieniędzmi państwa bo odsetki niższe od tych jakie w banku za kredyt konsumencki by musiała zapłacić.
          Mam przeczucie graniczące z pewnością że z okazji szukania pieniędzy na realizowanie "dobrej zmiany" zacznie się wymierzanie mandatów karnych za wykroczenia skarbowe - obecnie najniższy mandat za brak wpłaty w terminie należnego podatku to minimum 185 zł (do 3700zł) . Licząc x 11 mcy oraz x ilość obywateli którzy się w państwowej kasie kredytują - to pieniądze się znajdą spore.

Rozumiem że fajniej i owocniej byś te pieniądze spożytkowała. Przecież trzeba lecieć samolotem na przyjemny urlop. A po urlopie wrócić i posłać dzieci do państwowej szkoły i do państwowej służby zdrowia, oraz wozić się po państwowych drogach.
          • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:32
            Czy napisałan gdzies, że nie mam na podatek i pożyczam? Albo cokolwiek o odsetkach? Tak sie rozliczam, że - zgodnie z prawem- zaliczkę płacę (i ja i mąż) 18%. Rozliczamy to w PIT i różnice wpłacamy najpóźniej jak sie da.
            Na podatek pożyczać nie muszę ale płacić nie lubię i płace w ostatnim możliwym terminie. Za państwowe drogi płacę opłatę paliwową w cenie benzyny zdaje się. Z państwowej służby zdrowia przez ostatnie 10 lat korzystałam raz ( podejrzałam w ZIP - za całe 2300), obsługuje mnie prywatna służba zdrowia - tak, wyobraź sobie, że szpitalnie tez, tak łącznie z porodem.
            Ze szkół państwowych nie korzystam.
            Z podatku (a nawet - niech bedzie - samej dopłaty) starczyłoby na dużo więcej niz fajne wakacje samolotem. Chyba, że wynajętym jetem, na wynajęty jacht pełnomorski.
            Jeszcze coś?
      • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:44
        Składki ZUS też płacę najniższe jak się da. Naprawdę cię to dziwi?
    • 1_beata_k Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 15:10
      ja juz od miesiaca mam dola jak pomysle, ze w pon mam przelew zrobic (nawet dnia wczesniej nie zaplace, nie ma mowy).
      mam poza polskimi, tez dochody z zagranicy opodatkowane w tamtych krajach mniej wiecej 5-10% stawka. Tyle, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania akurat z tymi panstwami nakazuja doliczyc roznice w podatku zaplaconym za granica do podatku, jaki wychodzi z polskich stawek. Boli, oj boli...
    • naomi19 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 15:16
      wplacam podatek co miesiac, tyle ile wychodzi.
    • semihora Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 15:44
      Patrz, a ja dopłacam, a zarobki mam cinkie jak du... węża. Już bym wolała dopłacać i chociaż się móc pocieszyć, że przynajmniej mam z czego.
      • chocolate_cake Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:13
        Czyli w pracy odprowadzają za małe zaliczki? Czy mylę się?
        • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 16:35
          Moze ma kilka zleceń i w każdym kwotę wolną i ryczałt na koszty uzyskania.
    • iwoniaw No właśnie, patrz na to z innej strony ;-) 28.04.16, 17:16
      Teoretycznie wiem, że się powinnam cieszyć, że dopłacam - znaczy zarobki mam fa
      > jne. Jakoś mnie to jednak dzisiaj nie pociesza.

No widzisz, nie dość, że wpadasz w drugi próg, to jeszcze państwo cię kredytuje do końca kwietnia, a ci, co mają zwrot, to po prostu państwu nieoprocentowanej pożyczki udzielili niezależnie od swych zamiarów wink
      • volta2 Re: No właśnie, patrz na to z innej strony ;-) 28.04.16, 17:29
        Nie no chyba jej nie kredytuje, skoro podstawę płaci, przecież nie może być pewna ze do końca roku wpadnie w drugi próg?
        • zawsze-w-drodze Re: No właśnie, patrz na to z innej strony ;-) 28.04.16, 18:11
          Że próg przekroczę wiem dosyć, ekhm, wcześnie. I co z tego? Zawsze jakoś tak wypada, że ja jako działalność gosp. mam tak wysokie koszty uzyskania (leasingi różne, czy inne jakieś tam), że progu nie przekroczę. Zatem mąż składa oświadczenie, że rozliczmy się wspólnie i do końca roku rozlicza się z zaliczką 18%, niezależnie kiedy próg przekroczy (może być i w styczniu). Tak, że no.
          • volta2 Re: No właśnie, patrz na to z innej strony ;-) 28.04.16, 18:30
            Ja to wiem, ty to wiesz, ale dokąd zaliczki płacisz póty nikt cię nie kredytuje, co?
            • zawsze-w-drodze Re: No właśnie, patrz na to z innej strony ;-) 28.04.16, 18:34
              smile
    • marcelina4 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 18:38
      dopłacamy w tym roku i to tyle, że trzy razy pita liczyłam, bo kwota wydawała się niemożliwa
      niestety, matematyka nie kłamie i wyszło za kazdym razem to samo, czyli dopłata, żal mi ściskał cztery litery jak wczoraj puściłam przelew, ale nie poradzę nic to
      pocieszające jest to, że dopłata wynika z większych zarobków, a zwyżka o wiele przekracza zwroty, które dotychczas dostawaliśmy
      • gogologog Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 19:54
        Doplacam jak co roku od wielu lat,
        przelew ustawiony na 2 maja,
        i nie mam z tym problemu.
        A w tym roku w sumie nawet z przyjemnoscia, bo warto zyc w Polsce i tu placic podatki.

Wiwat Pan Prezydent Andrzej Duda
        Szczesc Boze Panie Prezydencie
        • dorek3 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 22:53
          Z Tobą to już naprawdę nie jest dobrze.
          • gogologog Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 23:08
            Patriotyzm to nienormalnosc?
            Tak, chetnie zaplace podatek na madre i odwazne dzialania Polskiego Rzadu.
            Ciesze sie ze nie ma juz pinokia haratajacego w gale i oszustki kopaczki.
            Rowniez na media bez lisa/kraszki/taldi i podobnych im altorytetow tez chetnie zaplace, nawet jesli bedzie to oplata od kazdego licznika pradu - haha ktos mi zabroni?
            • dorek3 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 23:14
              Możesz i za moje zapłacić. Rób co chcesz, ale przestań te brednie wszędzie wypisywać. Mnie się słabo robi jak myślę co się w tym kraju wyprawia i po raz pierwszy zaczęłam dzieciakom sugerować aby myslaly o swojej przyszłości w kontekście emigracji.
    • inguszetia_2006 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 20:14
      Witam
      Dopłacam. Nie pierwszy raz. Dla mnie zwrot to science fiction. A końca kwietnia nie lubię, bo wszystko mi się zwala na łeb. I jeszcze mi dodatkowo pękły płytki na tarasie. Grrrrrrr.
      Pzdr.
      Ing
    • leanne_paul_piper Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 20:54
      Dopłacam od kilku lat, ale niewielkie kwoty. Ile mi wyjdzie teraz nawet nie wiem, bo jeszcze nie miałam czasu się rozliczyć.
    • lieu Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 21:03
      słuchajcie, z jaka data ustawic przelew jutrzejszą, czy 2 maja?
      • zawsze-w-drodze Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 21:08
        Mozna 2 maja.
    • angeika89 Re: PIT- kto dopłaca? 28.04.16, 21:29
      Ten rok jest pierwszym od wielu lat w którym ani ja, ani mąż nic nie dopłacamy. I jeszcze zwrot na syna będzie smile
      W poprzednich latach zawsze wychodziłam na zero, a mąż dopłacał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka