nolus 01.05.16, 18:31 wpłynęły na Wasz światopogląd. Na pewno macie takie, które mocno drążą wnętrze, skłaniają do przemyśleń, ale też wymuszają zmianę spojrzenia i nie dają o sobie zapomnieć... na dłuuugo.Rzucajcie tytułami i powodami, dlaczego "właśnie" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Filmy, które... 01.05.16, 18:51 "Nazajutrz" "Odmienne stany świadomości" Myślę, że powodów nie trzeba tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: Filmy, które... 01.05.16, 18:51 Są dwa z młodości - raczej nie wypłynęły w sensie zmieniły, tylko bardzo mocno ugruntowały to, co myślałam będąc młodą osobą "Kabaret" - za pokazanie jak powoli niepostrzeżenie rodzi się nazizm i inne tego typu ideologie; scena gdzie młody jasnowłosy chłopiec śpiewa "Tomorrow belongs to me" do dzisiaj powoduje u mnie ciarki na skórze "The Wall" - z muzyką Pink Floyd i Bobem Geldofem, za uświadomienie mi że nie tylko ja cierpię z powodu nastoletniej beznadziei a ostatnio to "The Serious Man" braci Cohen - za uświadomienie mi, że nie mamy wpływu na wszystko w życiu... i czasem jest jak jest i nic na to poradzić nie można, wbrew propagandzie sukcesu i amerykańskiego snu o potędze (od pucybuta do milionera...) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Filmy, które... 01.05.16, 19:11 Mocno zapadly mi w psychike: American beauty, Hard candy, Hostel, TransAmerica, Korczak,Gorzkie gody,Adwokat diabla,Monster,Nasza klasa. I duzo innych. Jestem telemaniakiem Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Filmy, które... 01.05.16, 19:20 Green street hoolingans, Godziny, Co się wydarzyło w Madison County, Biegnij, chłopcze, biegnij. Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: Filmy, które... 01.05.16, 19:26 Spotlight - utwierdził mnie w przekonaniu, że "dobrze" patrzę na kośćiół Funny game - nie wiem dlaczego, ale pamiętam go do dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:07 cygarietka napisała: > Spotlight - utwierdził mnie w przekonaniu, że "dobrze" patrzę na kośćiół Spotlight'a nie widziałam, ale mam podobnie po Filarach Ziemi. Z filmów, które mnie w jakiś sposób ukształtowały na pewno Między piekłem a niebem, z ostatnich Nietykalni. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Filmy, które... 01.05.16, 19:36 "Wodzirej". Kiedy kusi mnie, żeby postąpić nie do końca zgodnie z sumieniem i wytłumaczyć samej sobie, że to dla czyjegoś dobra(!), albo, że wszyscy tak robią, albo, że nikt nie będzie o tym wiedział- wtedy zawsze przypomina mi się ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
eowina123 Re: Filmy, które... 01.05.16, 20:56 "przeminęło z wiatrem" - obejrzałam pierwszy raz jak miałam ze 12 lat i chciałam być taka jak Scarlett. najlepiej przyswoiłam sobie zasadę "pomyślę o tym jutro" "2001 odyseja kosmiczna" może nie tyle "zmieniła światopogląd", ale bardzo polubiłam wszystko co sci-fi, zainteresowałam się techniką i skończyłam politechnikę Odpowiedz Link Zgłoś
aria Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:07 Ale wiesz, ona tam na końcu mówi "Tomorrow's another day" - czyli nie do końca to, co polscy tłumacze nam wpoili. To raczej takie "życie musi toczyć się dalej", motywacja, żeby nie poddawać się, a nie odkładanie problemów na później Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:06 To na koncu, ale ppwtarza te slowa wielokrotnie w trakcie akcji filmu/ksiazki i ich wymowa to "pomysle o tym jutro" Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:02 dużo z ostatnich "interstellar" Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:20 Elegia, Zostawic Las Vegas, Pulp Fiction, Lista Schindlera, Wojaczek, ostatnio ogromne wrazenie na mnie zrobila Afonia i pszczoly. W zwiazku z tym, ze nie ogladam telewizji w ogole, kazdy film rozpamietuje bardzo dlugo, sprawdzam w necie obsade, czytam opinie innych, recenzje krytykow. To jest zupelnie inna jakosc ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:32 Persona by Ingmar Bergman - chyba najwazniejszy film w moim zyciu, zmierzenie sie z koniecznoscia powrotow do uczciwego soul-searching, z odnajdywaniem siebie w swiecie i swiata w sobie, z budowaniem relationship dla siebie i wbrew sobie ... etc. etc. etc. Wspomniany wyzej Cabaret i zaraz po nim Mephisto - jak bardzo trzeba byc czujnym zeby widziec tzw. "pierwsze sygnaly" - nie tyle wokol siebie co przede wszystkim w sobie! De facto cala tworczosc by Fellini - mysle, ze wlasnie jego filmy obudzily we mnie sarcasm ale tez i postrzeganie piekna, kruchosci, delikatnosci zycia i ludzi. Krajobraz po bitwie Wajdy - nie wystarczy wygrac wojne (jakakolwiek), trzeba jeszcze umiec ulozyc jakis pokoj a to jest bez porownania trudniejsze zadanie ... Killing Fields - jakies takie poczucie, ze "bohaterowie sa wsrod nas" - nigdy nie wiemy kto siedzi kolo nas w autobusie, co przeszedl i jaka byla jego droga ... No i pewnie jeszcze jakas nieskonczona lista innych filmow Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Filmy, które... 03.05.16, 00:59 Zostawić las Vegas podwójne życie Weroniki Trzy kolory: niebieski Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:29 Libański 'Karmel', przez podobieństwo losów z jedną z bohaterek, mocno mną wstrząsnął, długo siedział mi w głowie, i w końcu na zasadzie kropli drążącej skałę zapoczątkował zmiany w moim własnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:40 Ostatnio Rozstanie. Sprzed kilku lat największe na mnie wrażenie zrobił film Lektor z Kate Winslet, do dzisiaj o nim myślę. Jeszcze co mi przychodzi do głowy to " Życie za życie", jak bardzo chciałam żeby zdążyła . Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: Filmy, które... 03.05.16, 09:32 którą, tą co romansowała z żonatym? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:44 Tytus Andronikus, Lion in the winter, Becket, Blancanieves, Its wonderful life, Pamiętnik znaleziony w Saragosie, Sanatorium pod klepsydrą Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:44 Przypadek i Podwójne życie Weroniki Kieślowskiego. Zresztą, WSZYSTKO Kieślowskiego rzuca na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:29 to jest strasznie mocny film, przejmujący. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:07 "Podwójne życie..." to jeden z moich ukochanych filmów. Ale nigdy nie wymieniłabym go, jako film, który zmienił coś we mnie. Dlaczego go wymieniłaś, jestem ogromnie ciekawa? Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:48 Wiesz, to trudno wytłumaczyć, ale Weronika dała mi więcej, niż setki "dowodów" na istnienie świata niematerialnego. Jak czuję się agnostyczką, tak po obejrzeniu tego filmu zrobiłam krok do założenia, że przyjęcie istnienia duszy "na wiarę", może wcale nie byłoby błędem. Zagmatwałam? mówiłam na początku, trudno wytłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiam_m Re: Filmy, które... 01.05.16, 21:55 Korowód Stuhra - prawda jest najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:19 Długo zastanawiałam się, co wybrać. I w końcu wybrałam: "Niebo nad Berlinem" i "Tańcząc w ciemnościach", nie wpłynęły może na mój światopogląd, ale mam wrażenie, że w jakimś stopniu mnie ukształtowały. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:52 Pod wpływem Nieba nad Berlinem powstał ten utwór Piotra Woźniaka: Piotr Woźniak "Compa?ero" [;official video]; Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Filmy, które... 02.05.16, 21:53 a ja cały czas myślałam, że tym filmem, muzycznie zainspirował się tylko Nick Cave Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:25 "Martyrs. Skazani na strach". Na mój światopogląd może nie wpłynął, ale film jest bardzo brutalny. Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:36 Też się zastanawiałam, czy nie napisać o tym filmie ale w kategorii "nie oglądaj tego - przenigdy". Ilość okrucieństwo w nim zawarta poraża. Straszny, okropny film - przez większość czasu siedziałam z zasłoniętymi oczami. Dotrwałam do końca, bo miałam nadzieję na happy end - idiotka. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:51 no przynzaję, że takiego filmu to jeszcze nie widziałam. nawet TEKSAŃSKA MASAKRA, HOSTELE i wszystkie części PIŁY się przy nim chowają. jedyne, co przychodzi człowiekowi do głowy to pytanie , co siedzi w głowach osób, którzy kręcą takie filmy? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Filmy, które... 02.05.16, 23:54 Akurat ten film moim zdaniem nie mial na celu jedynie epatowania okrucienstwem (jak "Pila"). To film o ciemnej stronie natury ludzkiej i o wplywie bolu na czlowieka. Kazdy powtarzajacy,ze "cierpienie uszlachetnia" powinien ten film obejrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:29 wpłynęły na Wasz światopogląd Chyba bardziej książki. Ale gdybym musiała wybierać filmy to chyba Hair. Nie uważam tego filmu za arcydzieło, ale chyba ostatecznie utwierdził mnie w tym, że jestem pacyfistką. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:32 "Amadeusz", " Przesłuchanie", "Milczenie owiec". Ten ostatni wpłynął na wybór zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:43 No coś Tyyyy...Czym się konkretnie zajmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Filmy, które... 01.05.16, 22:50 Niech zgadnę - gastronomia? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Filmy, które... 01.05.16, 23:03 Dla mnie też Hair był objawieniem, byłam 13 razy, za ostatnim mnie wyrzucili z kina, bo próbowałam nagrywać muzykę na kaseciak i ciągle biegałam sprawdzać pod ekran, czy nie trzeba już odwrócić kasety Ale mnie to nie ruszało, bo dzięki Bergerowi wiedziałam już, że można być śmiesznym i to nie ujmuje nic człowiekowi ;P Poza tym brytyjski, genialny, widziany tylko raz film "Made", przetłumaczony na polski jako "Dziewczyna szuka szczęścia". Był dla mnie ogromnym krokiem w dorosłość. I jako trzeci "Wszystko za życie", który dla odmiany, był powrotem do młodości i przypomnieniem, co jest w życiu ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Filmy, które... 03.05.16, 18:49 > Dla mnie też Hair był objawieniem, byłam 13 razy, za ostatnim mnie wyrzucili z kina, bo > próbowałam nagrywać muzykę na kaseciak i ciągle biegałam sprawdzać pod ekran, czy nie > trzeba już odwrócić kasety Piekne Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Filmy, które... 01.05.16, 23:07 Źycie ukryte w słowach - piękny, poruszający. Chiny w kilorze blue - ciekawy dokument. I książka Gułag. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Filmy, które... 01.05.16, 23:11 "Chce się żyć", "Płynące wieżowce", "Sala samobójców" i wiele innych zapewne. To, tak na szybkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Filmy, które... 01.05.16, 23:48 American Beauty, Godziny, Władca Much (ten na Goldingu oparty ; ) - trzy, które przyszły jako pierwsze - ale było ich więcej Odpowiedz Link Zgłoś
blanus2202 Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:06 "Nietykalni"- mimo kupy śmiechu skłonił do głębokiej refleksji i nauczyć trochę patrzeć na świat/ludzi przez inne okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:11 Camille Claudel - nick mam po tej postaci, a film był dla mnie ogromnie wazny. Cienka czerwona linia. nie zmienił mojego światopoglądu, ale raczej wyrezonowal z nim na bardzo głebokim poziomie. pół tego filmu przeryczałam i ryczę za każdym razem, gdy go widzę, zaczynam mniej więcej w połowie. Matrix. świat nigdy nie był już taki sam. teraz Matrix wydaje się oczywistością, ale wtedy to był przewrót. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:21 jeszcze dwa filmy Aronofskiego: Requiem dla snu i Źródło (The Fountain) Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Filmy, które... 02.05.16, 00:29 Wiec jeszcze film, ktory obejrzalam jako juz zdecydowanie dorosla osoba a ktorego wplyw, one way or the other, niezmiennie mnie dotyka, szczegolnie w mojej pracy: Once Were Warriors. I uwazam, ze film jest lepszy niz ksiazka. A z calkiem niedawno widzianych, choc na pewno nie arcydziela, ale dwa z uroczym i naprawde swietnym Gael Garcia Bernal: No i Rosewater. I jeszcze a propos wspomnianego wyzej Hair Tez mam nieslychanie cieply i serdeczny stosunek do tego filmu, widzialam kilka adaptacji na scenie a wciaz film przedkladam ponad Broadway ... jakos tak ... moze to tesknota za mlodoscia? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Hair 02.05.16, 01:20 Uber cool Ale moze powinnas byla raczej wrzucic do watku "PRL prawdziwy", eh ... BTW, az trudno uwierzyc ilu tam palaczy, nawet gdy nikt nie pali widac po ustach, cerach, skorze ... unbelievable ... ze mysmy wtedy tego tak nie dostrzegali, hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Hair 02.05.16, 01:23 Jak Hair to Hair a nie żadne PRL P.S. fragment o mniej lub bardziej zarośniętych karkach mnie powalił Odpowiedz Link Zgłoś