Dodaj do ulubionych

wady stacji prarowej

02.05.16, 10:43
czy ktoś z Was kupił taką stację i jednak zauważa wady, woli zwykłe żelazko?
nie chodzi o cenę.
jak na razie znalazłam w internecie tylko jedną opinię na 'nie'
że generuje bardzo dużo pary i pokój jest cały zaparowany.
czy rzeczywiście trzeba odczekać, żeby włożyć wyprasowane pranie do szafy? musi być ciągle otwarte okno? para powoduje poparzenia rąk?
kapie z deski od pary?
tak jest? czy to rzeczywiście jest takie na 'nie'?
ps. mieszkam w bloku i nie mam oddzielnego pokoju do prasowaniasmile
Obserwuj wątek
    • agamama123 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 10:55
      Po 3 latach używania stacji parowej mogę powiedzieć, że: dłonie mam całe, ciuchy w szafie lądują id razu, pary w pomieszczeniu owszem, jest więcej ale zimą wystarczyło rozszczelnić okno, z deski kapie pod koniec 3 godziny prasowaniawink
    • olinka20 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 11:04
      Nie widze zadnych minusów.
    • aquella Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:17
      Stacja generuje tyle pary na ile przyciskasz przycisk, cały pokój zaparowany to chyba tylko przy kotle do gotowania. Ale moja ( philips) ma takie akcje, że nagle robi ekstra wyrzut mimo, że nie naciskam akurat, dobrze, że chociaż sygnalizuje światłem. Wadą jest to, że prasuje tylko para, a nie temperatura, bo temperatura jest ciągle jedna i ta sama - nie przypali deski, ale też nic nie uprasuje.
      Do tego w przeźroczystym zbiorniku ( pojechałam na wczasy zostawiłam wodę a słoneczko świeciło) zalęgły mi się jakieś glony które musiałam mozolnie usuwać wlewając ocet na noc. Plusem jest możliwość prasowania/parowania pionowego.
      • olinka20 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:26
        To chyba jednak zalezy od stacji.
        Mam Tefala, zadnych ekstra wyrzutów pary nie ma, temp mozna ustawic różną ( zwłaszcza ze dosc duzo prasuje swetrów, ktore prasuje sie w mniejszej temp ) no i glonow zadnych nie zalęgłam...
        • aquella Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:31
          masz rację, ja mam taką wersję dziwną i uproszczoną przez to słabszą w działaniu
      • edelstein Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:30
        A wystarczylo kupic preparat antyglonowy w akwarystycznymtongue_out Flora dobra byla,moglas wpuscic bojownika
        • aquella Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:34
          hhehe, akwarium w stacji parowej to jest pomysł
      • ertyla Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:31
        Moja philipsa ma regulację temperatury jak zwykłe żelazko i oczywiście prasuje z parą i bez
        Taką lepiej kupić
        Warto mieć też regulację mocy pary
        Duży pojemnik na wodę, długi kabel,
        Pod deskę rzucać na podłogę ręcznik, faktycznie po trzech godzinach prasowania może ściekac woda, tylko kto tak dlugo prasuje, chyba że zbiera i zbiera to pranie
        • olinka20 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:38
          Nie mam pojecia, ze stacja prasuje max 2 godziny i to faktycznie jest b.duzo pran. Wczesniej zajmowało mi to poł dnia.
      • asia-loi Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:34
        aquella napisała:

> Do tego w przeźroczystym zbiorniku ( pojechałam na wczasy zostawiłam wodę a słoneczko świeciło) zalęgły mi się jakieś glony które musiałam mozolnie usuwać wlewając ocet na noc. Plusem jest możliwość prasowania/parowania pionowego.

Napisz dokładniej jak sobie z tym poradziłaś. Mnie się też w żelazku coś takiego zielonego zrobiło i nie mogę się tego pozbyć. Próbowałam octem, kwaskiem cytrynowym i nic.
        • edelstein Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:36
          Kto antiglon w akwarystycznym??i nie zostawiaj dlugo wody na sloncu
        • aquella Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:44
          ocet z ciepłą wodą ( ok 40 st.) na noc potem wylewam, wlewam zimną i wylewam i tak ze trzy noce pod rząd, ale nie do końca zeszło właśnie
      • kfugktru23 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:46
        Tak naprawdę zwykłe żelazko też prasuje parą. Dlatego pranie musi być wilgotne.
        • aquella Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:50
          prasuje, ale może prasować i bez pary jak się dobrze nagrzeje, a tego moja stacja parowa nie potrafi
        • olinka20 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:52
          Hmmmm zwykłem zelasko nie prasuje pod takim cisnieniem...
    • edelstein Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:27
      kamire12 napisała:

> że generuje bardzo dużo pary
      Dlatego nazywa sie to stacja parowa

i pokój jest cały zaparowany.
      Jak ktos kieruje pare nie na ubrania to nawet saune uzyska

> czy rzeczywiście trzeba odczekać, żeby włożyć wyprasowane pranie do szafy?
      Odczekujesz po prasowaniu?

musi
      > być ciągle otwarte okno?
      Przy ladnej pogodzie to nawet wskazane

para powoduje poparzenia rąk?
      Kto normalny wkladaja reke pod gorace zelazko?

> kapie z deski od pary?
      Kupujesz do pary to nie bedzie od...

> ps. mieszkam w bloku i nie mam oddzielnego pokoju do prasowaniasmile
      A bidet masz?
      • b-b1 Re: wady stacji prarowej 02.05.16, 21:49
        Trzeci najlepszy wynalazek po zmywarce i suszarce. Nie ma minusów-same plusy-skróciłam czas prasowania o połowę-żadnego zaparowania, ani oparzeń nie ma.
    • viridiana73 Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 10:04
      Nie mam stacji, ale mam takie magiczne żelazko z Philipsa, bez termostatu i z ciągłym wytwarzaniem pary na poziomie 65g/min (PerfectCare Xpress).
      Pokój nie jest zaparowany, ale deskę od spodu wycieram co jakiś czas ręcznikiem. Nie poparzyłam się jeszcze (a mam je 2,5 roku).
      Pranie i tak chowam po skończeniu prasowania, więc w czym problem?
      • sandrasj Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 12:22
        Jedyną wadą jaką ja zaobserwowalam, dopiero po urodzeniu dziecka ze żelazko ze stacją jest... głośne. I bałam się podczas drzemki dziecka prasowac big_grin
        • viridiana73 Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 13:02
          A wiesz, rzeczywiście. Czasem mi aż "Przyjaciół" zagłusza, muszę dawać głośniejsmile
    • jematkajakichmalo Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 14:09
      Normalnie chyba se kupie.... moj maz juz od dawna probuje mi stacje parowa do domu przemycic, ale ja sie upieram, ze zelazko mi wystarczy... ja z tych lubiacych rasowanie wiec moze dlatego...
      A duzo toto miejsca zajmuje? Ja z tych leniwych, obecnie deske i zelazko mam schowane w kaciku w "salonie" (prasuje przed TV), ze nawet jak ktos przyjdzie to nie widac, a tu sie boje, ze to jakas kolumbryna bedzie, a wynosic jej na pewno nie bede i gdzie indziej prasowac tez nie wink
    • ofelia1982 Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 14:18
      Mam stacje Philips PeefectCare i jedyne wady to cena, wielkość tego zbiornika i to, zw slabiej radzi sobie z tkaninami koszulowymi. Cala reszta na wielki plus
    • mynia_pynia Re: wady stacji prarowej 03.05.16, 22:51
      A wy tu mówicie o urządzeniu które wygląda jak żelazko czy takiej desce do prasowania która się pompuje parą i na którą tylko się kładzie ciuchy i są wyprasowane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka