Dodaj do ulubionych

czarna łazienka

03.05.16, 11:10
Za miesiąc rozpoczynam remont totalny. przebudowujemy nasze mieszanie i wreszcie będą dwie pełne, niezależne łazienki. Wygląda na to, że będę mieć całkowicie swoja z prysznicem a druga z wanną przynależeć będzie do moich facetów. No i w zwiazku z tym nie , że nie muszę iść na żadne kompromisy mam ogromną ochotę na łazienkę w czerni. Do tego trochę chromu i elementy drewniane. Łazienka jest niewielka, ale robimy wszystko ze sprawdzonym architektem wiec jest szansa, że nie będzie skuchy.
Coś w tym stylu

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/06/a2/27/06a227aa4f2e3411e9e08820893aa976.jpg

W sumie to najbardziej obawiam się, czy za 10 lat nie będę mieć jej dość. Ma któraś z Was i może podzielić się refleksja?
Druga będzie jej totalnym przeciwieństwem tzn jaśniutka z elementami drewnianymi, bo tak winszuje sobie mąż.
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:14
      Nie mam czarnej łazienki, ale ta ze zdjęcia wyglada ciekawiesmile mam taki wazon nawet do oddania, chcesz? smile

Ale jedno mnie zastanawia - faceci są ok z łazienka, w której jest tylko wanna? smile
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:21
        Wyobraź sobie , że tak smile. Tez jestem zaskoczona. Architektka, która jest jednocześnie moja koleżanka twierdzi, ze u nas wszystko na odwrót. Ja czarna łazienka koniecznie z prysznicem/deszczownica bo uwielbiam jak mi się na łeb leje; mój mąż i synowie moczą się zawsze w wannie jak śledzie. I chcą łazienki jasnej. Tylko dzięki sile fachowej jest szansa, ze nie będzie to kolejna wersja hotelowej łazienki., bo takie są preferencje.
        Wazon chętnie przyjmę smile
        • agata_abbott Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:31
          Spokosmile wazon jest u nas jeszcze po poprzednich właścicielach, ze sztucznym storczykiem. Pęknięty, ale sklejony. Chyba go zostawili jako element "home stagingu" smile

Ale to naprawdę dziwne z ta wanna. Ja lubię sie czasami wykapać w wannie, ale czasu na to zazwyczaj nie mam, wiec nie byłoby szans, żebym zaakceptowała łazienkę z sama wannasmile

Jak już będziesz miała projekty to pokaz konieczniesmile
          • ardiss1 Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:38
            Nie no pęknięty wazon do nowej łazienki to super gadżet😀😀😀😀
            P.s. normalnie zrobiłaś mój dzień agata😀😀😀😀😀
    • joaaa83 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:29
      Myślę, że w porządku o ile te czarne płytki będą miały wzór i fakturę podobną jak na zdjęciu (byle nie czarny połysk).
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:33
        Na pewno nie połysk, ale raczej tez nie wzór. Matowe na bank. Plan jest aby to było coś w stylu łupka (w stylu bo na sam łupek to już pewnie nie damy rady finansowo), przy czym jedna ścianą wyłożona byłaby mozaiką
        • little_fish Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:42
          nie wiem, czy nie dostaniesz szału czyszcząc te płytki pod prysznicem. Ja sie kiedys uparłam na kobaltową łazienkę (tamte płytki były co prawda z połyskiem) i myslałam że oszaleję - cały czas przesladowały mnie zacieki pod prysznicem. Jedyny ratunek w tej sytuacji to taki, że jeśli faktycznie tylko ty będziesz z tej łazienki korzystać, to wyrobisz sobie nawyk ściągania gumą reszek wody po prysznicu
          • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:46
            Ale taki kamień to nie błyszcząca płytka gdzie widać zacieki.On niejest czarny jak węgiel raczej grafitowy.Na matową powierzchnie, nierówna strukturę. Wydaje mi się, ze spłukanie wystarczy.
            Bardziej martwią mnie drzwi do prysznica bo w takiej łazience chyba powinny być z przeźroczystego szkła i tu już kapota, będą zacieki.
            • fragile_f Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:52
              Na takim kamieniu wbrew pozorom zacieki widac jeszcze bardziej. Spłukanie wodą spowoduje tylko, ze osadzi sie na nim bialy kamien sad
            • little_fish Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:55
              no nie wiem, czy w tych nierównościach nie będą zostawały resztki wody i kamień. Ale może na grafitowej matowej powierzchni nie będzie tego widać. Na drzwi kabiny gumowa ściągaczka pozostaje.
              Ja by się jeszcze przed podjęciem decyzji dopytała czym należy ten kamień doczyszczać i czy nie odbarwi się przy stosowaniu standardowych środków do czyszczenia łazienek
        • agata_abbott Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:43
          Łupek w łazience? Ale to chyba jakos jest zabezpieczane, bo jak nie, to jak to wyczyścić? W ogóle, mam jakieś takie wrażenie, ze czym więcej szczelin i chropowatości, tym więcej trudnego do wyczyszczenia brudu i siedliska pleśni...
          • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:51
            No, łupek w łazience. Podobno bardzo ok się sprawuje tylko trochę trzeba co jakiś czas doczyszczać. Widziałam niedawno taka łazienkę po rocznym użytkowaniu. Nieposprzątana wyglądała zupełnie ok. Było odrobinę osadu w katach. Żeby nie było to ten łupek tez nie wygląda jak ściana w kopalni. Jest porowaty w porównaniu ze szkliwiona płytką, ale cale nie bardziej niż różne gresowe wynalazki.
            Pleśń to kwestia wentylacji i tu nie zmierzam iść na skróty, bo już obecnie walczę z tym na fugach.
            • agata_abbott Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:56
              Ja jednak zbyt leniwa jestem. Wyobrażam sobie takie "doczyszczanie" i... niesmile
        • minor.revisions Re: czarna łazienka 03.05.16, 20:33
          Matowe czarne do prysznica? Jak lubisz codziennie szorować to czemu nie.
    • paknaopak Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:36
      Bardzo ładna, ale ja bym dla siebie wzięła łazienkę z wanną wink
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:43
        E tam smile
        Jak pisałam uwielbiam prysznic, ale tez nie mogę i nie powinnam zalegać w wodzie. Mam AZS i takie namaczanie to jest ostatnia rzecz jaka mi służy.
        Ostatecznie od święta każdy będzie korzystał jak zechce. Choć ja już zapowiedziałam, że będę pobierać opłaty, bo teraz cały czas muszę słuchać kręcenia nosem, a jestem pewna że im się spodoba. Mój mąż to straszna "konserwa" i synkowie chyba się w niego wdali w kwestiach estetycznych smile
    • fragile_f Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:51
      Kumpel ma taka łazienkę. Wygląda obłędnie. Nie da sie jej uzywac wink

Na tych czarnych plytkach kazda kropelka pozostawia bialy zaciek. Kolega ma w lazience na stale mopa i takie cos do sciagania wody, bo inaczej musi odkamieniac wszystko raz na pare miesiecy. Aha, jego plytki sa chropowate, chyba to jakis naturalny kamien, wiec kazdy brudek trzeba wyskrobywac.
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:56
        Znak, że muszę się mocno skupić na fakturze płytek.

Ten kamień to pewnie wspomniany łupek.
        • fragile_f Re: czarna łazienka 03.05.16, 12:00
          Pewnie tak. Serio, to jest jakis horror. Wyobraz sobie, ze wchodzisz do takiej super wysmakowanej lazienki a gospodarz wyciaga mopa i sciagaczke do wody, w razie jakbys chlapnela przy myciu rak smile Prysznic to dodatkowe 5-10 minut sprzatania...
          • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 12:36
            Latanie z mopem za gościem nie przyszłoby mi do głowy.Ale oglądanie prysznica pokrytego osadem tez nie jest moim celem. Jak również latanie ze ścierą cały czas.
          • sfornarina Re: czarna łazienka 03.05.16, 20:29
            > Prysznic to dodatkowe 5-10 minut sprzatania...

Bez przesady smile

Ściągaczką ogarniasz prysznic w mniej niż 30 sekund.
            Teść ma podobną łazienkę jak niżej, cudo!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/a5/56/bf/a556bf830d5607d6daf60aca505874b1.jpg
    • maslova Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:52
      Łazienka bardzo ładna, ale mnie podobałaby się tylko przez jakiś czas. Ja generalnie lubię jasne kolory w pomieszczeniach, więc na dłuższą metę taka ciemna łazienka działałaby na mnie przygnębiająco. Ale znam osobę, która całe mieszkanie ma urządzone w ciemnych barwach, bo tak lubi i dobrze się w tym czuje. Więc to kwestia upodobań smile
    • bei Re: czarna łazienka 03.05.16, 11:58
      Jest ponadczasowa, supersmile
    • yotsukaido Re: czarna łazienka 03.05.16, 12:07
      W mojej łazience jest podłoga ułożona z czarnych, matowych płytek. I rzeczywiście wszystko na niej widać - każdą krople wody, kurz - no wszystko. Ale wystarczy ją zmopować - zajmuje mi to minutę albo i mniej. Łazienka nie jest duża. Natomiast bardzo bym się zastanowiła nad ścianami prysznicowymi czarnymi i to w dodatku z fakturą. Zakamieniona woda zostawia białe zacieki. Jeżeli masz czas i możliwości polecałabym postawienie takiej płytki w obecnej łazience w miejscu, gdzie bedzie kontakt z wodą i przekonała jak się sprawuje w praktyce. I weź też pod uwagę, ze jeśli łazienka jest niewielka to czarne maty dodatkowo mogą ją pomniejszyć. Fajnie wtedy sprawdza się duże lustro.
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 13:18
        Sposób z płytką dobry. Faktycznie sprawdzę aby nie kląć przez najbliższe lata.
        • wilan.an Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:29
          Niestety też potwierdzę zacieki, płytki Marazzi, czarne/grafitowe matowe. Polecane och ach....masakra. Ostatnio zaciek zostawił niebieski żel pod prysznic. Biały nalot. Były impregnowane fachowo przed rozpoczęciem użytkowania.
    • ludborka Re: czarna łazienka 03.05.16, 12:38
      Łazienka piękna smile ale... nie chciałabym jej sprzątać wink
      • fajny-zuzia Re: czarna łazienka 03.05.16, 13:03
        Wszystko, tylko nie to.Łazienka jest piękna, ale wierz mi że będziesz kląć jak szewc.
        Zrobiłam sobie czarną toaletę, czyli zakres korzystania, nie tak duzy jak w przypadku łazienki.
        Płytki są matowe. Widać każdą krople.
        Najgorsze jest to, że po jednorazowej wizycie mężczyzny w wc, cała podłoga jest pokryta milionem kropek, domyślam się ,że z moczu.Obrzydlistowo. Dotego trudno ta podłogę zmyć, bo kiedy wycieram ją mokrym mopem, są jakgdyby tłuste plamy.W tych miejscach muszę się naszorować zanim powierzchnia zostanie pokryta wodą.Ta podłoga zmusiła mnie do kupienia tandetnych dywaników. Nie polecam.
        • herca Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:46
          I co, tak po tym mezczyznie sprzatasz za kazdym razem jak sie wysika? Wode tez po nim spuszczasz?
    • edelstein Re: czarna łazienka 03.05.16, 14:43
      Co 10lat to wypadaloby lazienke wyremontowac.
      • asia-loi Re: czarna łazienka 03.05.16, 15:43
        edelstein napisała:

> Co 10lat to wypadaloby lazienke wyremontowac.>

Może by i wypadało. Tylko w Polsce rzadko kto, robi duży remont łazienki co 10 lat, i nie tylko łazienki. My Polacy robimy duży remont, raz na wiele lat (kasa) i jak coś się nie uda, to patrzymy na to co się nie udało, wiele lat. Meble też zmieniamy rzadko, a sprzęt agd jak się popsuje i naprawa się nie opłaca.
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 18:25
        Zgadzam się. Właśnie ten remont jest po 12 latach. Ale co będzie za kolejne 10, czy mi starczy kasy na takie fanaberie to nie wiem.
      • gryzelda71 Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:55
        Czemu akurat co 10 lat?
        • purchawkapuknieta Re: czarna łazienka 25.07.17, 11:15
          No jak to? Moda się się zmienia!
    • nenia1 Re: czarna łazienka 03.05.16, 15:49
      Ładna, na zdjęciu jednak mam wrażenie, że to płytki drewnopodobne. Lepiej będzie wyglądało prawdziwe drewno, dobrze impregnowane. Szlachetne materiały, klasyczna czerń - wyjdzie elegancko, niemniej uważam, że w takiej dość zobowiązującej, nieco surowej łazience trzeba postawić na dobre materiały.
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 18:27
        Pierwotnie myślałam właśnie o drewnie ale mam trochę pietra jak to się sprawdzi w tak mokrym miejscu.
        • kurt.wallander Re: czarna łazienka 25.07.17, 10:43
          dorek3 napisała:

> Pierwotnie myślałam właśnie o drewnie ale mam trochę pietra jak to się sprawdzi
          > w tak mokrym miejscu.

Tek lub inne drewno używane do budowy łodzi powinno dać radę. Chociaz ja z pomysłu drewnianej podłogi w łazience jednak zrezygnowałam (chyba).
    • riki_i Re: czarna łazienka 03.05.16, 17:16
      A jaka powierzchnia tej łazienki? Jak mała, to ta czerń dodatkowo ją zmniejszy. Łupki odpadają totalnie, kto to miałby czyścić?
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 18:26
        Jest mała, ale z tym zmniejszanie powierzchni to ściema.
    • norra.a Re: czarna łazienka 03.05.16, 17:41
      Miałam w poprzednim mieszkaniu takie płytki - niemal czarne, matowe jak łupek. Mimo, ze łazienka była niewielka to wyglądało to bardzo fajnie i przytulnie (białe dodatki). Nie bylo w ogóle uciążliwe w myciu, nawet w miejscu gdzie były stałe polewane wodą. Przypuszczam, że zależy to of gatunku płytek, bo niestety do nowego mieszkania kupiłam coś podobnego na podłogę i niestety gorzej się użytkują uncertain więc trzeba się mocno przyłożyć do wyboru płytki.
      Aha... Teraz mam jedną łazienkę właśnie jasną z elementami drewna, drugą szaro-beżową i tęsknię czasem za tą szaro-czarną, myślę że nieprędko by mi się znudziła.
      • dorek3 Re: czarna łazienka 03.05.16, 18:23
        Wreszcie jaki pozytywny głos, dziękuję smile
      • minor.revisions Re: czarna łazienka 03.05.16, 20:43
        Od wody tez zalezy.
    • kfugktru23 Re: czarna łazienka 03.05.16, 18:28
      Piękna. Czułbym się w niej lepiej niż w Natalii Siwiec.
    • mary_lu Re: czarna łazienka 03.05.16, 20:52
      Bardzo ładna ta łazienka, choć sama jestem faką białych.

Co do płytek i ich czyszczenia,mto nigdy nie wiadomo. Mam w jednej łazience na podłodze prawie dwudziestoletnie prawie czarne płytki z Opoczna, myją się fantastycznie i żal je zmieniać bo nadal ładne, ale łazienka już jest do remontu bo prysznic się rozpada.

Weź ze sklepu jedną czarną płytkę na próbę, z tej konkretnej serii, którą planujesz, potrzymaj ją pod swoim prysznicem miesiąc i zobacz, jak reaguje na mydło, Waszą wodę, kamień i środki myjące.
    • buglady Re: czarna łazienka 04.05.16, 00:14
      Bardzo ładna lazienka, ja jednak dostałabym depresji po dłuższym czasiesmile. Właśnie wróciłam z hotelu gdzie wystrój łazienki był podobny i działała na mnie przygnębiająco. Też jestem w trakcie remontu i wybrałam jasne kolory. Ale oczywiscie to kwestia gustu i jeśli Tobie się podoba to tak zrób. Nigdy nie ma gwarancji, ze za kilka lat Ci się nie znudzi, ale wtedy najwyzej będzie pretekst do remontusmile. Rzeczywiście dziwne z tą wanną w męskiej łazience - u mnie jest dokładnie odwrotnie-ja tylko wanna a mąż tylko prysznictongue_out.
    • piotrr79 Re: czarna łazienka 24.07.17, 14:44
      piotrr79 napisał(a):

> Oryginalny projekt i odważne kolory płytki.
      > Czarny ciągle jest kojarzony jako kolor który optycznie zmniejsza pomieszczenie
      > . Ale przy zastosowaniu odpowiedniego światła i dużych luster efekt może być ba
      > rdzo oryginalny.
      > Kilka inspiracji z czarną łazienką dla innych którzy nie mogą się przełamać blog.lazienkatop.pl/czarna-lazienka/
    • zlababa35 Re: czarna łazienka 24.07.17, 14:48
      Fajna jest. Nie wygląda to wcale zimno ani ponuro. Mogłabym mieć taką.
      • zlababa35 Re: czarna łazienka 24.07.17, 14:52
        Uch, jakiś spamer wyciągnął stary wątek. Dorek, masz tę łazienkę w czerni w końcu???
    • barefoot_duck Re: czarna łazienka 24.07.17, 15:37
      Łazienka ładna, mimo tej czerni bardzo w klimacie spa. Jeżeli czarne płytki będą gresowe łupkopodobne, to z czyszczeniem nie powinno być dramatu. Co do znudzenia - ja w tej kolorystyce miałam kuchnię, tylko czerń w połysku + lakierowany palisander. Po 4 latach nie mogłam na nią patrzeć, mimo że obiektywnie nadal uważałam, że ładna - po prostu mnie męczyła. Ale w tym wypadku do szału mnie dodatkowo doprowadzały ślady palców i zacieki na czarnym połysku.
      A myślałaś może o połączeniu drewna, jak na zdjęciu, ale z grafitem/szarością? Coś w typie jak poniżej.
      https://img.shmbk.pl/rimgsph/2170_694de150-784f-4607-ac12-2994b181e502_max_900_1200_-lazienka-styl-nowoczesny.jpg
      • ardiss1 Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:41
        O o o ! Moja łazienka prakrycznie😊
        • ardiss1 Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:42
          Praktycznie 😀
    • zosia_1 Re: czarna łazienka 24.07.17, 15:42
      na tym projekcie ładnie to wygląda, drewno dodaje uroku i powoduje ,że nie jest przytłaczająco. Ale mam pytanie odnośnie remontu łazienki. jak radzicie sobie logistycznie, kiedy jest remnt łązienki, wiadomo, że to dość strategiczne miejesce, wyjeżdżacie wtedy gzieś, zeby nikogo nie było w domu jak fachowcy pracują, czy chodzicie sie kapać i nie tylko do sąsiadów smile czeka mnie remont ąłzienki i nie mogę si do niego zabrać właśnie z tego powodu
    • ardiss1 Re: czarna łazienka 24.07.17, 17:40
      A łazienkę mam też w takim stylu. Ciemne szare płytki i drewnianopodobne meble. Mi się podoba. Na płytkach są żyłki wiec plam wody nie widać. Ważne żeby te płytki nie były jednolite chyba bo oszalejesz od plam po wodzie.
      A za 10 lat to zrobisz remont😆
    • bei Re: czarna łazienka 25.07.17, 11:05
      Łazienka piekna😄, sama będziesz sprzątać? Strefa prysznica- im ciemniejsza tym bardziej widoczne ślady po wodzie...
      • bei Re: czarna łazienka 25.07.17, 11:08
        O, wątek stary , to teraz pokaz jaka zrobiłaś😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka