Dodaj do ulubionych

Jaki grill?

03.05.16, 14:01
Poratujecie mnie pewnie po raz kolejnysmile
Chcemy kupić grilla (mieliśmy kilka w swoim życiu, nigdy nie udało się nic jadalnego na nich przyrządzić, więc po sezonie szły do śmieci). Który lepszy z pokrywą, czy bez? Cena też niech nie powala (no np. 500 zł za to ustrojstwo nie dam). W biedrze jest taki www.biedronka.pl/pl/product,id,20553,name,grill-wozek warto brać?
Po raz ostatni w życiu spróbuję, jak znowu nic się nie uda, to będę wiedziała, że my nie grillowi ludziesmile
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:08
      Ale to czy wam wyjdzie jadalne czy nie to kwestia nie tyle grilla jako takiego, a umiejetnosci...
    • oteczka Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:08
      przetestowałam wszystkie i do niczego były ,albo wywrotne albo po sezonie do wywalenia ,parę lat temu zbudowaliśmy z cegły, ruszt z OBI za 50 zł i od 9 lat spokój
      • edelstein Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:32
        Taa webera tez przetestowalas.Ani po sezonie nie trzeba go wywalic,ani sie nie wywraca,ale nie kosztuje 500zltongue_out
      • pitahaya1 Re: Jaki grill? 03.05.16, 20:17
        A Webera miałaś?
        Mam trzeci rok, stoi cały rok w ogrodzie i wygląda, jak nowy smile
        • pitupitt Re: Jaki grill? 10.02.20, 21:25
          Ja mam webera. Od ponad roku stoi na tarasie pod daszkiem i zdecydowanie nie wyglada jak nowy. 😕
    • kfugktru23 Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:24
      Nie brałbym. www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille/grill-kociolek-master-grill-party-mg412.html#product www.praktiker.pl/produkt,117731,821/grill_weglowy_activa.html te są lepsze.
    • jematkajakichmalo Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:35
      My tez mamy kilka urzadzen do grillowania za soba i myslelismy, ze my niegrillowi wink Pierwszy byl ceglany/murowany kto go tam wie, przejelismy go po poprzednim wlascicielu domu, ustrojstwo wielkie bylo niejako elementem ogrodu... Wywalilismy go szybko (jaka przyjemnosc rozwalania mlotem wink ) Zewnetrznie olbrzym, wewnatrz bardzo mala powierzchnia grillowania.
      Kolejny byl jakis maly okragly, ledwie przetrwal sezon wink
      Nastepny byl taki jaki zalinkowalas... na poczatku wydawal sie super, ale tez chyba ze 2 sezony przetrwal i teraz sluzy jako atrakcja, w ktorej czasem rozpalamy ogien jak na ognisku wink
      Wreszcie stwierdzilismy, ze koniec, trzeba kupic cos porzadnego, przede wszystkim na gaz. Kupilismy grilla marki weber, modelu nie podam bo sie nie znam, fakt drogi byl, kosztowal ponad 300 eur (ale tez tansze), ale sluzy nam juz ktorys sezon. Przede wszystkim jest spory, wygodny (z pokrywa), no i utrzymanie go w czystosci to bajka. Po grillowaniu sprzatam tylko poukladane w odpowiednich miejscach tacki do ktorych splywa tluszcz(zazwyczaj wykladam je folia aluminiowa i ja po prostu wyrzucam), przecieram ruszt szmatka i tyle. No i podobno gazowe duzo zdrowsze sa.
    • mid.week Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:38
      Kilka grilli przerobiliśmy i nie wiem jak budowa tego urządzenia ma wpływać na smak potraw...
      • memphis90 Re: Jaki grill? 03.05.16, 20:55
        Jak Ci kiełbaska w piasek spadnie z jakiegoś rozchwierutanego ustrojstwa, to zobaczysz różnicę... big_grin
    • sylwiam_m Re: Jaki grill? 03.05.16, 14:47
      Najlepszą rybę z grila jadłam z urządzenia za 10 złotych ze stacji benzynowej.
    • nenia1 Re: Jaki grill? 03.05.16, 15:44
      Grill mamy zamykany, według mnie to najlepsza opcja grilla, amerykańskiej firmy Weber, solidny, łatwo się czyści, solidne materiały, wszystko ma przemyślane np. ma drobne sitko zatrzymujące nawet malutkie kawałki węgla drzewnego, więc wszystko się dobrze wypada. Ma też opcję wędzenia. Niestety trochę kosztuje, ale zdarzają się okazje w internecie.
    • eliszka25 Re: Jaki grill? 03.05.16, 17:27
      nie mamy grilla na stale, w sensie zadnego urzadzenia, bo nie mam ogrodu, a na balkonie grillowac nie bede. no jakos nie mam serca robic tego sasiadom nawet z grillem gazowym, choc na taki przepisy pozwalaja. grillowalismy w najrozniejszych warunkach, nawet na zwyklej tacce grillowej umocowanej nad ogniskiem. powiem tak: na smak jedzenia nia ma to wiekszego wplywu, choc mi takie z prawdziwego ogniska lepiej smakuje. decydujace jest dobre mieso/kielbasa i dobra marynata do miesa. wazna jest tez temperatura i odpowiedni czas grillowania, ale samo urzadzenie, to juz kwestia drugorzedna, jesli chodzi o smak. drozszy, lepszy grill moze miec wiecej funkcji, moze byc latwiejszy w obsludze i trwalszy, ale do podstawowego grillowania uzywamy ostatnio najczesciej po prostu metalowego rusztu, ktory rozstawia sie nad ogniskiem. wszystko wychodzi pyszne. jakosc grilla nie ma na to wplywu.
    • beataj1 Re: Jaki grill? 03.05.16, 17:42
      To nie i sprzęt chodzi a umiejętność grillowania. przez lata mieliśmy samróbkę mojego ojca wykonaną że....
      starego bębna od pralki. i jedzenie było z niego pyszne. Gdyby nie to że był po prostu za mały to byśmy go nie zmienali. Jadłam kiedyś z Webbera i faktycznie grill cacuszko ale co z tego jak kucharz taki sobie. Jedzenie szału nie robiło. Teraz mamy murowany i faktycznie my preferujemy nie zamykany. Ale są różne szkoły i z zamykanego też można zrobić świetne jedzenie...
    • ziazia17 Re: Jaki grill? 03.05.16, 18:02
      Dzięki za porady.
      Wiem, że musi być dobre mięso, odpowiednie przyprawy itp. A do tego najważniejsze chyba- sprawdzony przepis. Do tej pory na taki nie natrafiłam. Nie miałam również jak nabyć umiejętności, jeśli po pierwszym razie się rozczarowałam. Chociaż nie lubię zapachu grilla, wolę zdecydowanie ognisko, to bez rusztu nie da się na nim upiec np. piersi z kurczaka, a chcielibyśmy zjeść coś innego niż kiełbasy, stąd moje pytania.
      Grill kupię najzwyklejszy, tylko czy z pokrywą, czy bez?
      To teraz, jak możecie, podajcie jakieś fajne przepisy na mięsiwa (tylko nie karkówkę).
      Dzięki jeszcze raz!
      • berdebul Re: Jaki grill? 03.05.16, 18:59
        Bez. Mięso marynujesz w czym lubisz, u nas zazwyczaj zioła prowansalskie plus sos sojowy (uwaga, bo dosyć słony!). Rozpalasz najlepiej bez podpałki - trochę patyczków mniejszych i większych, wrzucasz w to węgiel drzewny i czekasz aż się wypali i nie będzie czarny. Kładziesz ruszt jak jeszcze jest ogień i pozwalasz mu się rozgrzać, pózniej tacka i mięsko. Zwróć uwagę czy ruszt można opuszczać, bo jak się będzie wypalał żar, to wystarczy opuścić i nie trzeba dokładać węgla na sam koniec.
        • ziazia17 Re: Jaki grill? 03.05.16, 19:27
          Dzięki serdeczne, takich właśnie porad łopatologicznych potrzebowałam. Będę grilowcemsmile
          • beataj1 Re: Jaki grill? 03.05.16, 19:46
            A i jeszcze taki mały myk. Jak nie umiesz rozpalać bez podpałki można użyć opalarki do rozpalenia. Praktycznie, szybko, bez wysiłku i bez dodatkowych wrażeń zapachowych....

przykładowe zdjecie...
            https://strefaokazji.com/upload/images/products/big/OPALARKA_ELEKTRYCZNA_1500W_HESTON710.jpg
      • nenia1 Re: Jaki grill? 03.05.16, 20:06
        Ja powiem za siebie, dlaczego wolę grill z pokrywą, ale uwaga - pokrywa powinna być wysoka i mieć regulację dopływu powietrza. Z pokrywą możesz grillować nawet jak pada, wieje silniejszy wiatr itd., robisz się po prostu mniej zależna od pogody. Pokrywa przydusi ci momentalnie ogień, gdy grill rozpali się zbyt mocno, więc nie przypalasz potraw, grillowane potrawy nie wysychają, mięso jest bardziej soczyste, a dym nie wieje ci w oczy. Otwory powietrza w pokrywie pozwalają na regulację temperatury wewnątrz grilla, dzięki cyrkulacji powietrza - możesz sobie np. upiec delikatnie mięso. Posiadając pokrywę możesz zastosować technikę grillowania pośredniego.
        Zresztą ja zawsze wolę mieć wybór, nie chcę pokrywy to ją po prostu otwieram i jakby jej nie było. W odwrotną stronę, jak kupisz bez pokrywy, już trudniej.
    • taki-sobie-nick Re: Jaki grill? 01.09.16, 00:13
      No jak się kupuje grille z Biedronki to nic dziwnego że trzeba wyrzucać co sezo
      > n.

A co się z nimi dzieje?
    • kasia11984 Re: Jaki grill? 10.02.20, 19:33
      Widzę, że temat już dawno był poruszany, ale pewnie dużo osób dalej staje przed tym problemem jaki grill wybrać.
      Kupiliśmy z mężem w zeszłym sezonie grill nad ognisko i to najlepszy grill jaki mieliśmy. Grillujemy na drzewie, nie brykiecie, dokupiliśmy kociołek węgierski i gotujemy zupy. Nawet teraz zimą, która jest jaka jest paliliśmy niedawno grilla. Szczerze polecam.
      My mamy od producenta z rusztem 60 cm ,ale mogliśmy wziąć większy.
      Tekst linku
      • czekoladazkremem Re: Jaki grill? 10.02.20, 19:51
        Wątas sprzed prawie czterech lat, ale miło pomyśleć o grillu podczas takiej pogody, jak ta dzisiaj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka