Dodaj do ulubionych

Order Orla Bialego ;-)

03.05.16, 19:15
"Prezydent Andrzej Duda odznaczył orderami Orła Białego: Irenę Szewińską, Michała Lorenca, Michała Kleibera, Wandę Półtawską, Zofię Romaszewską i Bronisława Wildsteina."
pomijajc 'wybitne' osiagniecia niektorych z tej listy jeszcze ciekawiej wyglada sklad osobowy kapituly ktore te liste prezystentowi rekomendowal wink
Skład Kapituły:
1. Prezydent RP Andrzej DUDA - Wielki Mistrz Orderu, przewodniczy Kapitule
2. Kanclerz Orderu – wakat
3. Sekretarz Kapituły – wakat
4. wakat
5. wakat
6. wakat
www.prezydent.pl/prezydent/kompetencje/ordery-i-odznaczenia/kapituly-orderow/
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 19:30

Za wikipedią:
      Order Orła Białego – najstarsze i najwyższe odznaczenie państwowe Rzeczypospolitej Polskiej nadawane za znamienite zasługi cywilne i wojskowe dla pożytku Rzeczypospolitej Polskiej, położone zarówno w czasie pokoju, jak i w czasie wojny. Nie dzieli się na klasy. Nadawany jest najwybitniejszym Polakom oraz najwyższym rangą przedstawicielom państw obcych.

Ja się pytam za co to odznaczenie otrzymali:
      Bronisław Wildstein
      Zofia Romaszewska
      Wanda Półtawska ? ? ?
      • 71tosia Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 19:37
        tez jesem ciekawa jakie znakomite zaslugi wojskowe maja te osoby bo skoro "i" a nie "lub", to jakies powinny wink
      • salinas Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:02
        iziula1 napisała:

> Ja się pytam za co to odznaczenie otrzymali:
        > Bronisław Wildstein
        > Zofia Romaszewska
        > Wanda Półtawska ? ? ?

O ile p. Wildstein nie wiadomo za co , to p. Półtawska :

Gdy miała 15 lat, została drużynową. Po wybuchu II wojny światowej wraz z grupą harcerek włączyła się w służbę pomocniczą i przystąpiła do walki konspiracyjnej jako łączniczka, uczestnicząc jednocześnie w tajnym nauczaniu. Została aresztowana przez Gestapo 17 lutego 1941 i więziona na Zamku w Lublinie. Torturowana i przesłuchiwana w lubelskim gestapo "Pod Zegarem", następnie, 21 listopada 1941, wywieziona do Ravensbrück z zaocznym wyrokiem śmierci. W obozie stała się ofiarą eksperymentów pseudomedycznych (głównie chirurgicznych okaleczeń kończyn) przeprowadzanych przez niemieckich lekarzy, w tym berlińskiego profesora, prezesa niemieckiego Czerwonego Krzyża, Gebhardta oraz dr. Fischera, Rosenthala i Oberheuser. Na krótko przed końcem wojny została przewieziona do obozu w Neustadt-Glewe, gdzie przebywała do 7 maja 1945.

całość : pl.wikipedia.org/wiki/Wanda_P%C3%B3%C5%82tawska

Wikipedią umiesz się posługiwać, mogłaś przeczytać a nie dziwować na forum tongue_out. Zasług ma wiele, ale dla nowoczesnej ateistki to wciąż mało , bo pani ze środowiskiem katolickim związana.

W 1951 ukończyła medycynę na Uniwersytecie Jagiellońskim, a następnie uzyskała oba stopnie specjalizacji i doktorat z psychiatrii (1964). W latach 1952-1969 była adiunktem w Klinice Psychiatrycznej Akademii Medycznej Krakowie, 1955-1997 wykładowca medycyny pastoralnej na PAT w Krakowie, w latach 1964-1972 pracownik Poradni Wychowawczo-Leczniczej przy Katedrze Psychologii UJ, w 1967 zorganizowała Instytut Teologii Rodziny przy Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie i kierowała nim przez 33 lata, piastując stanowisko profesora. W 1981-1984 była wykładowcą w Instytucie Studiów nad Małżeństwem i Rodziną im. Jana Pawła II przy Papieskim Uniwersytecie Laterańskim w Rzymie.

Prowadziła badania tzw. dzieci oświęcimskich – ludzi, którzy jako dzieci trafili do obozów koncentracyjnych. W kwietniu 1969 zwolniła się z Kliniki, aby poświęcić się przede wszystkim poradnictwu małżeńskiemu i rodzinnemu. Według bazy danych bibliograficznych publikacji medycznych medline jest autorem pięciu publikacji naukowych publikowanych w języku polskim i jednej publikacji opublikowanej w piśmie anglojęzycznym
        • asia-loi Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:09
          A czy pani Półtawska dostałaby ten order, gdyby nie była psiapsiółką Jana Pawła II?
        • paloma_blauwinder Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:40
          Oprócz chwalebnych dawnych czynów Wandy Półtawskiej, wróble ćwierkały, że to ona ostatecznie pogrążyła Paetza - moim zdaniem to też jest zasługa.
        • iziula1 Re: Order Orla Bialego ;-) 04.05.16, 19:03
          Życiorys piękny, nie neguję ale nadal nie wyjaśnia ZNAMIENITYCH zasług dla ojczyzny, choć muszę przyznać, że w zasadzie stawiając ja przy Wildsteinie czy Romaszewskiej to kontrast olbrzymi.

Dziwi że Kancelaria Prezydenta nie wyjaśniła decyzji prezydenta o przyznaniu Orderu Orła Białego. Powinna uzsadanić i uwypuklić te znamienite zasługi za które ten order się należy właśnie im . A tak mnóstwo pytań i niejasności. Bo ja nadal nie rozumiem dlaczego akurat te osoby a nie inne?
      • attiya Re: Order Orla Bialego ;-) 04.05.16, 07:55
        bo jedna z nich znala Wojtyłę?
    • asia-loi Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 19:47
      A czy Order Orła Białego, wiąże się z jakimiś korzyściami np. kasą, czy jest to tylko prestiżowe odznaczenie?
      • krejzimama Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 19:50
        Od dziś niezbyt prestiżowe.
    • malgosiek2 Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:27
      Lubię słuchać utworów Michała Lorenca, ale żeby od razu order?
      Może i zasłużył, któż to wie.
      • 71tosia Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:53
        a zaslugi wojskowe to pewnie ze robil muzyke do jakiegos filmu 'wojennego'. Złoto dezerterów? wink
    • mamma_2012 Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:40
      Czy tylko dla mnie, niezaleznie od wyjściowego poziomu, minusują przyjęciem go od takiej osoby?
      • lellapolella Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:48
        tak
    • aankaa Re: Order Orla Bialego ;-) 03.05.16, 20:56
      www.se.pl/wiadomosci/polityka/odmowil-przyjecia-orderu-od-dudy-tak-jakby-dostac-odznaczenie-za-mestwo-od-tchorza_755993.html

widać obecni "odznaczeni" nie mają takich wątpliwości...
    • kamunyak Re: Order Orla Bialego ;-) 04.05.16, 00:48
      > Skład Kapituły:
      > 1. Prezydent RP Andrzej DUDA - Wielki Mistrz Orderu, przewodniczy Kapitule
      > 2. Kanclerz Orderu – wakat
      > 3. Sekretarz Kapituły – wakat
      > 4. wakat
      > 5. wakat

big_grin big_grin big_grin
      Z wiekszoscia nie mam problemow.
      Jednak Wildstein jest dosyć kontrowersyjny, jakie ma zasługi? poza wyniesieniem list z IPN?
      a Romaszewskich autentycznie nie cierpię, głównie dzięki zbychowi, który "narzekał", ze nie wybrano go na senatora, które to stanowisko "należało mu się", choc przecież wybory sa wyborami a nie przydziałem.Takze za narzekania , w zwiazku z powyzszym, na "brak samochodu służbowego" i tym podobne przywileje, czy raczej ich brak. Że nie wspomnę o pozwaniu Polski za błędy PRL, co było haniebnym krokiem pana Zbycha.
      Nie wiem, jakie zasługi mała jego żona. Ja także czynnie uczestniczyłam w działaniach opozycji, w stanie wojennym, za co grozila, wiadomo, czapa lub chocby wiezienie. Dlaczego nikt orderu mi nie dał?
    • ichi51e Re: Order Orla Bialego ;-) 04.05.16, 10:41
      "Publicysta i dziennikarz Bronisław Wildstein odznaczony został "w uznaniu znamienitych zasług dla Rzeczypospolitej Polskiej, za osiągnięcia w działalności publicznej i pracy dziennikarskiej"." suspicious>>
    • mdro Re: Order Orla Bialego ;-) 04.05.16, 10:54
      Ja tam z Romaszewską problemów nie mam. Jeśli dostał jej mąż (a dostał), to jej się należało jak psu zupa, bo zasługi opozycyjne ma takie same.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka