Dodaj do ulubionych

chory kot - pomocy

10.05.16, 19:19
kotka 14letnia. wymiotowała, nie jadła. wyniki krwi podwyższone w zakresie wątroby, usg nie wykazało zmian np guza. wet orzekł że jakieś zatrucie, kotka dostaje kroplówki co 2 dzień i leki p-zapalne. parę dni później kotka przestaje czuć jedną łapkę sad powłóczy nią, nie czuje dotyku/bólu. wet ją znowu zbadał i nie ma pomysłu co to... złamania na pewno nie ma. co robić?
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 19:51
      Kurcze, napisalabym na forum miau.pl - ja moge doradzic zwirek co najwyzej uncertain Tam siedza weterynarze.
    • papryca Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 19:55
      Łapka tylna czy przednia?
      • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:22
        łapka tylna
        • papryca Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:28
          A czy wykluczony został zator tętnicy udowej?
          AspAT i LDH mogą być we krwi wtedy podwyższone.
          • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:38
            wet badał czy ma tętno w tętnicy udowej -ma, to chyba wykluczony zator? wylew też wykluczył, źrenice są w porządku. ogólnie kot zachowuje się w miarę normalnie poza tym że słabo je no i teraz ta łapka.
            • papryca Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 22:05
              Przy zatorze tętno na udowej jest zazwyczaj niewyczuwalne. Zazwyczaj. A radiolog przy USG tętnice też oglądał? Łapka zimna czy ciepła?
              A kota wychodząca?
              A! jeszcze RTG kręgosłupa miała?
              Skąd w ogóle jesteś?
              • bella_roza Re: chory kot - pomocy 11.05.16, 09:04
                usg miała tylko brzucha. rtg jeszcze nie miała, wet powiedział że za kilka dni jeśli jej się nie poprawi. łapka ciepła
                • papryca Re: chory kot - pomocy 11.05.16, 17:25
                  Jak łapka ciepła i normalna, nie sztywnieje to zator prawie na pewno nie.
                  A może to dyskopatia po prostu?
                  A! kiedyś kot koleżanki okulał na tylną łapke jak herpesa złapał (nie pytaj czemu, wszyscy się zdziwili). Ale kulał, nie stracił czucia.
                  Kciuki za kotę!
    • peonka Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 20:33
      Wydaje mi się, że nieedawno czytalam podobny wątek, o zatruciu i jakimś niedowladzie kończyn. Tu albo na Kocim Zakątku, ale chyba tu. Poszukaj wyszukiwarką, ja też wieczorem zobaczę jeszcze.
      • peonka Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 20:38
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,160398721,160398721,Kot_wielki_smutek_.html?pelna=tak#p160417235

O tym myślałam. Może coś cię naprowadzi... Trzymajcie sie!!!
        • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:33
          dzięki, to chyba jednak coś innego bo jej nie boli, brak czucia w łapce sad poszukam polecanych na Miau wetów
    • kagrami Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 20:41
      Biedny kotek... ale nie pozwól wetom jej męczyć niepotrzebnie!
      • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:40
        nie ja tu decyduję, bo to kotka mojej mamy, ona traktuje ją jak emanację siebie, nie wysterylizowała jej nawet ze 'współczucia' sad
    • nenia1 Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 20:47
      A gdzie dostaje te kroplówki, i jak to znosi?
      • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:34
        u weta, znosi dobrze, tylko z domu nie lubi być zabierana ale to blisko.
        • nenia1 Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:41
          Ok, a czy kroplówka była podawana przez wenflon? Może był właśnie wbity w tą łapkę? Rozumiem, że u weterynarza ją zostawiałaś na kroplówkę?
          • bella_roza Re: chory kot - pomocy 10.05.16, 21:43
            nie był wbity w łapkę. poprzednią kroplówkę miała w niedzielę a łapka stała się dziś.
    • bella_roza Re: chory kot - pomocy 13.05.16, 09:37
      dla tych co odpowiadały: kocica czuje się lepiej, chodzi, słabo bo słabo ale wszystkimi nogami rusza. dostaje dalej kroplówki co 2 dzień bo jest osłabiona i schudła. diagnozy brak (była konsultacja u innego, polecanego weta).
      • papryca Re: chory kot - pomocy 13.05.16, 10:30
        Bella, a rozmaz krwinek ona miała robiony?
        • bella_roza Re: chory kot - pomocy 13.05.16, 10:56
          nie wiem.. na pewno ma zlecone powtórzenie badań w przyszłym tygodniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka