Dodaj do ulubionych

Strajk pielęgniarek w CZD

26.05.16, 20:01
Co sadzicie o tej formie protestu?
Ja popieram i liczę że ktoś w końcu weźmie się za naprawę ochrony zdrowia w tym kraju.
Obserwuj wątek
    • zjadaczbigosu Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:07
      przeciwcialo napisała:
      > Co sadzicie o tej formie protestu?
      > Ja popieram i liczę że ktoś w końcu weźmie się za naprawę ochrony zdrowia w tym
      > kraju.

To nowy rząd jeszcze nie naprawił ochrony zdrowia w tym kraju? Niemożliwe.
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:10
        Minister milczy jak zaklety, prezydent sie wozi a premier na procesji .
        • zjadaczbigosu Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:17
          przeciwcialo napisała:
          > Minister milczy jak zaklety, prezydent sie wozi a premier na procesji .

To nie ma znaczenia. Przecież to nie oni rządzą.
      • czar_bajry Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 00:24
        Kaczor już miał kłopot z pielęgniarkami ( białe miasteczko) i zdaje się iż na dobre mu to nie wyszłobig_grin
      • jesienna.nuta Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 10:25
        "To nowy rząd jeszcze nie naprawił ochrony zdrowia w tym kraju? Niemożliwe."

Możliwe. Trudno jest naprawić w parę miesięcy coś, co było rujnowane przez wiele lat przez poprzednią ekipę.
        • gama2003 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:51
          A ta poprzednia ekipa to ,, przejęła,, kraj miodem i mlekiem i idealną służbą zdrowia płynący ?
          To białe miasteczko pod sejmem za premierowania Kaczyńskiego to zdaje się fanclub był ?
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:01
            Pielęgniarkami i innymi poza lekarzami pracownikami ochrony zdrowia kazdy rząd sobie pysk wyciera. Mam nadzieje ze cs może ruszy bo zawsze było że pacjenta zostawić nie mozna, a za niedlugo nie będzie się mial kto tymi pacjentami zająć.
    • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:28
      Popieram roszczenia, nie popieram strajku. Uważam, że zawód pielęgniarki (i lekarz również) nie licuje ze strajkiem.

Co do braku pielęgniarek - polikwidowali szkoły, powymyślali absurdalne wymagania, to mają. A pacjenci na tym cierpią.
      • memphis90 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:31
        A jakie znasz inne rozwiązania? Prostety były, miasteczko rozłożone na kilka tygodni w stolicy były. I nic.
        • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:36
          Nie znam, fakt.
          Ale strajk mi się nie podoba.
          • memphis90 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:37
            Czyli mają siedzieć cicho, ew. pisać sobie jakieś petycje, zasuwać za grosze, a jak zachce im się wyjechać na zachód, to mają jeszcze zwrócić za studia?
            • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:00
              a jak trafiały do tego zawodu to nie znały płac? Od początku lat 90 co najmniej pielęgniarki narzekają na płace. Po co idą do tego zawodu?
              • koszykpoziomek Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:10
                To proste jak szłam do LM pod koniec lat osiemdziesiątych to pani dyrektor mówiła: Dziecko ja nie ale ty to na pewno doczekasz czasów kiedy pielęgniarkom będą dobrze płacić.
                No pomyliła się kobieta zaraz minie 30 lat od tej rozmowy i nadal pielęgniarki zarabiają mało. swoją odpowiedź
                • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:13
                  Nie aż tak mało, jak wtedy.
                • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:16
                  Taa, ale za pomoc po operacji, na prywatnym dyżurze inkasują 200 zł. Jak są na dyżurze państwowym, to śpią lub oglądają tv. Pamiętam jak urodziłam syna, dziewczyna leżąca na tej samej sali w nocy zwijała się z bólu. Dzwoniła takim dzwonkiem przy łóżku i żadna d.. nie ruszyła. Zwlekłam się z łóżka i poszłam do dyżurki. A tam impreza w najlepsze, bo któraś miała imieniny. Co tam pacjenci. Poczekają.
                  • mama.nygusa Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:23
                    Przypomnialas mi, tez leze po porodzie ze mna dziewczyna po cc, ruszyc za bardzo sie nie moze, dzieciak krzyczy, jesc chce, a ona sobie nie moze poradzic, wzywa pigule, ta przychodzi mowi, ze dac jesc i wychodzi, ona dalej niepotrafi nakarmic.Zwlekam sie ja ukladam dziecko i juz ssie piers, a pigule sie nie chcialo minute postac przy matce.
                    • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:30
                      Ze smutkiem muszę przyznać, że takie obrazki są częste.
                      Zawsze pielęgniarki były różne, podobnie jak położne (stąd cała akcja "rodzić po ludzku"), ale jest i będzie coraz gorzej, bo zmieniły się zasady, zmieniły obowiązki i przede wszystkim zmienił się system kształcenia.
                      Są pielęgniarki dobre, uczynne i empatyczne, ale giną w tłumie lub pod natłokiem papierologii. Albo tłamszone przez wygodnickie.
                  • kamunyak Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:35
                    >Pamiętam jak urodziłam syna, dziewczyna leżąca na tej samej sali w nocy zwijała się z bólu. >Dzwoniła takim dzwonkiem przy łóżku i żadna d.. nie ruszyła.

ja z kolei lezałam na patologii ciaży. Generalnie to ja mało chorowita jestem, w szpitalu byłam tylko przy okazji ciązy wiec doswiadczeń nie mam.
                    I kiedy leżałam na tej patologii to piguła przyniosła mi tabletki. Myslałam, że mam połknąc. Na szczęście w porę okazało się, że to jest na całą dobę. Po prostu przyniosła i polozyła na stoliku, nic nie mówiąc. Nie pamiętam dzięki czemu wszystkiego na raz nie połknęłam, chyba dziewczyny z sali w porę mnie uswiadomiły.
                    • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:36
                      Z poloznymi mam same niemiłe wspomnienia, poza połozną z przychodni.
                    • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:31
                      Przeleżałam swoje w polskich szpitalach i naprawdę spotkałam się z różnymi zachowaniami zarówno pielęgniarek, jak i lekarzy, zarówno tymi, które powodowały ucisk w gardle ze wzruszenia, jak i tymi, które budziły we mnie chęć mordu. Ale jedno wiem na pewno - to jest sektor, który powinien być zadbany i dopieszczony finansowo, organizacyjnie i społecznie. A nie jest. I naprawdę nie dziwi mnie to, że czasem te kobiety nie wytrzymują i zachowują się źle i lekceważą swoje obowiązki. Ale to, że mnie to nie dziwi, nie oznacza, że popieram takie zachowanie.
              • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:18
                I chwała im za to . Spróbuj zrobic operacje bez instrumentariuszki . Zajmować sie leczeniem, diagnostyką i opieką jednocześnie . Pielęgniarki odeszły od łóżek i szpital sparaliżowało . Najwyzszy czas docenić ten zawód .
              • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:51
                Nie chodzi tylko o płace. Chodzi o to, że jest ich na oddziałach coraz mniej i mniej, bo przy tych płacach nikt nie wybiera tego zawodu (w sumie zgodnie z twoim postulatem). Za moment będą działy się nieszczęścia.
        • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:25
          Pamiętam protesty w końcówki lat 90-tych. Jechałam gdzieś poza Warszawę i to bardzo wcześnie startowałam. Przejeżdżałam Nowogrodzką, przy Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i widziałam, jak panowie policjanci wynosili i jak worki ziemniaków rzucali dziewczynami, które były w środku. Dosłownie. Zatrzymałam się i patrzyłam z takim opadem szczęki, że ledwo oddech łapałam z szoku. I podszedł do mnie taki jeden odważny i silny i kazał zjeżdżać, bo inaczej zaliczę ich los.
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:34
        Który zawód wobec tego licuje ze strajkiem? Górnik?
      • anorektycznazdzira Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 21:10
        Nie zgadzam się z podejściem, że lekarzowi czy pielęgniarce "nie wypada" (nie wolno?) strajkować. A to dlatego, że ich postulaty są ostentacyjnie olewane, nie da sie inaczej powiedzieć niż tyko, że w dupie centralne mają rządzący postulaty i uwagi, dopóki są kulturalnie zgłaszane.
        Nikt nie ma prawa terroryzować jakiejś grupy zawodowej jej podopiecznymi, chorymi dziećmi lub nawet dorosłymi. A tak kolejne rządy od dekad robią lekarzom i pielęgniarkom.
    • berdebul Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:31
      popierasz strajk, który odbywa się kosztem zdrowia, a może i życia pacjetów? Wiesz, że strajkują też pielęgniarki z onkologii? Wiesz, ile czeka się na wizytę w CZD?
      Nie, nie popieram. Nie, nie da się naprawić systemu bez zwiększenia wpływów, oraz zmniejszenia biurokracji.
      • memphis90 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:36
        Ograniczanie liczby pielęgniarek na oddziale do minimum, płacenie głodowych pensji, które zmuszają je do pracy na kilka zmian, czego skutkiem jest przemęczenie- to jest igranie z życiem i zdrowiem pacjentów. Ale tym nikt się nie przejmuje. Remont szpitala i pozostawienie jednego dyżurnego, który biegnąc do dziecka z drgawkami musi obiec szpital dookoła (uwzględniając wyjście na zewnątrz, niezależnie od pogody, nie doliczam już czasu na ew. ubranie się zimą...), co zajmuje kilka ładnych minut- to jest igranie. Ale wg. Ciebie igraniem jest odmowa świadczenia pracy w takich warunkach uncertain
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:41
          Myślę że dopóki ktos w takich warunkach nie pracuje to nie zrozumie.
        • migona Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:03
          otóż to. Naprawdę ubolewam, że przy okazji strajków pielęgniarek wysuwa się argumenty, że jak można zostawiać chorych, że to nie licuje z zawodem, że to kosztem zdrowia i/lub życia pacjentów - wszystko wspaniale zamyka usta - nie odzywaj się, tylko opiekuj, bo ludzie chorują. A niebezpieczeństwo nie tkwi w strajkujących pielęgniarkach (których strajk też nie oznacza, że w ogóle się pacjentami nie zajmują, chociaż może powinny, żeby dosadnie uświadomić ludziom ile ważnej pracy wykonują) tylko w tym jak się traktuje ich pracę. Nie wiem, co musi się wydarzyć - czy ostatnia wykształcona w Polsce pielęgniarka musi wyjechać z tego kraju, żeby wreszcie dotarło, że "stul mordę, opiekuj się, jak na twój zawód przystało" nie działa?
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:39
        No ale lekarze sa, ponoc pielęgniarki sa niepotrzebne.
        Pacjenci sa odesłani do innych szpoitali, maja zabezpieczone potrzeby zdrowotne. działa OIOM, działa blok operacyjny, działaja odtre dyżury. Przeszczepy pracują.
        • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:57
          Są niepotrzebne, i tak rodzina wszystko robi.

Pewne zmiany poszły zbyt daleko i niewiele się da zrobić.
          Reforma służby zdrowia poszła w złym kierunku już dawno, odkręcić się tego nie da.
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:35
            Widziałam ostatnio na neurologii jak rodziny pomagaja. Trzech byczków stało przy dziadku i zaden sie nie pofatygował pomóc pielęgniarce takiej chudzince 50 pare kilo wagi. Sama sie szarpała.
            • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:54
              Może i bywa, ale rzadko.

• rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:34
                andaba napisała:

> Może i bywa, ale rzadko.
                >

Andaba, sama jesteś pielęgniarką, nie pracujesz, a pie.. sz jak potłuczona. Dosłownie. Z całym szacunkiem.
    • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:43
      Przecież pielęgniarki podobno nic nie robią, to o co to wielkie halo? Nagle są potrzebne? A jak mają im godnie zapłacić, to nie są potrzebne?
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:44
        Ot, taka schozofrenia społeczna. Za darmo powinny za 3 robić. I jeszcze po rekach całować. Braki kadrowe w każdym zawodzie medycznym odbijaja sie na pacjencie. Za grosze nikt nie bedzie sie narażał.
        • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:52
          Pielęgniarki są przemęczone pracą na dwóch etatach, w minimalnym składzie. Już zamykają oddziały w niektórych szpitalach. Będzie coraz gorzej, myślę, że to tylko początek strajków. A co oczekiwań pacjentów i dyrekcji szpitali, to ciekawa jestem, kto z nich by pracował w święta, noce za takie grosze?
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:54
            One muszą, one z powołania a za to płacić nie trzeba wink
            • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 20:59
              Tak, ale one muszą płacić rachunki, utrzymać i wychować dzieci. Tego nikt im za darmo nie da.. No ale one muszą, przecież powołanie, tak, tak. Chyba jednak te teksty o powołaniu już nie robią na nich wrażenia. Wszystko ma granice.
            • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:00
              W pewnym sensie tak - nikt kto szedł na pielęgniarkę nie spodziewał się kokosów.
              A niektórych gubi pazerność. Sama znam pielęgniarki, które pracują na 2-3 etaty. Po co? Na chleb im nie brakuje, ale przecież "muszą". Pewnie, że potem zmęczone, kto by nie był.
              • nickbezznaczenia Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:04
                A czego wobec tego się spodziewał?

Niczego?
                • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:06
                  Nie niczego, ale najniższej krajowej.
                  I tak obecnie jest to wiele więcej niż najniższa krajowa.
                  Więc postęp jest.
                  Na polu finansów, bo w innych dziedzinach to dno i dwa metry mułu.
                  • nickbezznaczenia Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:12
                    Rozumiem. Najniższa krajowa da wszystkich.
                    Po co ludziom więcej.
                  • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:17
                    Wybacz ale za najnizszą krajowa to sie nie da wyżyc. Ja nie potrafię. Samych rachunkow miesiecznych mam więcej a nie mieszkam w domu z ogrodem.
                    • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:26
                      Ale też nie jesteś pielęgniarką, nie szłaś do szkoły, żeby pomagać ludziom ze świadomością, że głównym wynagrodzeniem będzie uśmiech pacjenta, nie składałaś ślubowania (to a propos strajków, nie Ciebie)
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:28
                        Andabo, system ma w duszy równiez innych pracowników systemu wink
                        • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:30
                          I to jest nie w porządku.
                          Poza tym wiem o tym doskonale z własnego podwórka.

Ale strajki mi się nie podobają i praca na kilka etatów też nie, bo potem kto inny musi sprzątać, niekiedy nawet zwłoki...
                          • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:36
                            andaba napisała:

> Ale strajki mi się nie podobają i praca na kilka etatów też nie, bo potem kto i
                            > nny musi sprzątać, niekiedy nawet zwłoki...

To co mają zrobić ci ludzie?!
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:31
                        A jak myslisz czym kierowali sie idacy do studiu czy na studia fizjoterapeuci, analitycy, farmaceuci, elektoradiolodzy jak nie checia pomocy pacjentom?
                        • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:46
                          Niemniej jednak status pielęgniarki (i lekarza jak chodzi o ścisłość) jest szczególny.
                          Farmaceuci i technicy bezpośredniego kontaktu nie mają, a fizjoterapeuci są, powiedzmy, mniej niezbędni.
                          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:56
                            Fizjoterapeuci mniej niezbedni? Przy grypie może tak ale przy wielu chorobach brak dostepu do fizjoterapeuty to kalectwo.
                            • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 22:05
                              Mój stosunek do rehabilitacji jest, powiedzmy, dość sceptyczny.
                              Tak naprawdę, to nigdy nie wiadomo, jak byłoby, gdyby zaniechano rehabilitacji i odwrotnie, co byłoby, gdyby rehabilitowano.
                              Albo odwrotnie - znam sporo przypadków zlekceważonej absolutnej konieczności rehabilitacji ze skutkiem cudownym i przypadki intensywnej rehabilitacji ze skutkiem postępującego lawinowo kalectwa.

• princess_yo_yo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:30
                                poczytaj cos czasem moze, jak najbardziej protokoly rehabilitacyjne sa testowane tak samo jak kazda inna interwencja medyczna. no moze poza krajem gdzie rehabilitacje uprawia sie w senatoriach i najwyrazniej jest kasa na tak spektakularnie nieefektywna opieke nad pacjentem a na dobra organizacje pracy w szpitalu nie ma. ot zagadka
                              • memphis90 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 21:24
                                To przerażające co piszesz uncertain
                                • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:39
                                  Przerażające tym bardziej, że pisze to pielęgniarka.
                              • sfornarina Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 21:41
                                > Tak naprawdę, to nigdy nie wiadomo, jak byłoby, gdyby zaniechano rehabilitacji i odwrotnie, co byłoby, gdyby rehabilitowano.

Co za pier.d.oły smile
                                Dobry fizjoterapeuta to skarb.

Przez dwa lata bezskutecznie trzech fizjoterapeutów łamało sobie głowę nad moim kolanem i nie raz usłyszałam, że biegać to ja już nie będę nigdy. Ani 20 metrów.

I totalnym przypadkiem, po kilku latach niebiegania, gdy w Stanach złamałam palec u nogi, napomknęłam ortopedce, że kostka, że kolano, i że biegać nie mogę - dostałam skierowanie na cztery miesiące intensywnej fizjoterapii u fizjoterapeutki opiekującej się tutejszymi olimpijczykami.

Na starcie fizjoterapii nie mogłam przebiec 20 sekund. Na zakończenie w styczniu dawałam radę biec 7 minut bez bólu.

Obecnie wciąż wykonuję ćwiczenia na nogę. Jest pięć miesięcy po zakończeniu terapii, a ja mogę bezboleśnie biec przez 20-30 minut (około 5-6km). Zaliczam te 5km 5-6 razy w tygodniu i wciąż mi się poprawia!
                              • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:38
                                Gdyby nie rehabilitacja, to po półrocznym leżeniu w łóżku nie byłabym w stanie chodzić. Zdajesz sobie z tego sprawę? A ja tylko leżałam, schudłam kilkadziesiąt kg i sobie leżałam, czasem przytomna, czasem nie.I to właśnie rehabilitanci mnie na nogi postawili. Bolało strasznie, ale było warto.
                    • mama.nygusa Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:34
                      Pielegniarki w CZD zarabiaja 3-6tys tak dzis slyszlam od jednej z nich w tv. I wierze, ze zadna by nie poszla do pracy za nizsza niz 3tys.
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:36
                        A mówiły ile to nocnych dyżurów,?
                        • mama.nygusa Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:43
                          Nie mowily.A ktos pyta sprzedawce na na stacji beznzynowej ile nocek ma w miesiacu, a i w biedronce b.czesto pracuja na nocki.
                          Ja wiem, ze to bardziej odpowiedzialna praca, dlatego tez zarabiaja wiecej od sprzedawcow biedronkowych czy tych ze stacji paliw.
                      • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:48
                        Pielęgniarki z CZD też dzisiaj dowiedziały sie z TV , że tyle zarabiają smile Dzisiaj pokazywały dziennikarzom swoje rmua, niektóre nawet wkleiły na FB . Odbiega to znacznie od tych informacji . Ale dziennikarzy tvn to nie zainteresowalo . Za to zrobili dym, bo szpital odesłał dziecko , ktore mialo miec zrobiona TK. Oczywiscie przez pielęgniarki . Bo dla radiologa poniżej godności było podanie kontrastu . Ja musiałam wczoraj zejść do rezonansu ze swoim pacjentem i ten kontrast podać . My trzymany za nie/nich kciuki , szef nam kazał zostawać na 12h , dajemy zlecenia i je wykonujemy smile Ze wsparciem oddziałowej i drugiej pielęgniarki . TV pokazuje bardzo zły obraz sytuacji , bo i dyrekcja tak to przedstawia . Nie ma żadnego powodu dla ktorego , nie mozna by było wykonać badań diagnostycznych czy podać chemii . To jest decyzja dyrekcji . Tylko to przemilczała.
                        • mama.nygusa Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:52
                          Moja kuzyunka pracuje w AM w gdansku, ja wiem ile ona zarabia, wiec nie wciskaj kitu, ze w Warszawie maja mniej.
                          • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:55
                            A ja wiem ile zarabiają pielęgniarki w CZD smile
                            Wiem też ile zarabiają w instytucie kardiologii , znacznie wiecej smile
                          • memphis90 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 21:26
                            W Gdańsku nie ma AM, jest GUMed, jeśli już... uncertain
                        • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 22:20
                          Też widzidzialam jak w Faktach mówili o strajku pielęgniarek. Dno i 2 metry mułu. Co złego w szpitalu to na pewno wina tych leniwych bab, którym się podwyżek zachciało. Jeszcze kilka dni i zaczną im wypominać złotą biżuterię (skoro je stać na kolczyki to tak źle nie zarabiają ) i farbowane włosy (mają czas polozyc farbę czyli az tyle nie pracują).
              • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:05
                Ja je rozumie, gdyby nie mąż tez musiałabym na dwóch etatach zasuwać żeby dopiąc budżet. Jak masz kredyt mieszkaniowy na głowie myslisz innymi kategoriami. Ja słysze ciągle że jak mi sie nie podoba moge się zwolnic , na moje miejsce czekają chetni. na miejsca po pielęgniarkach nikt sie nie ustawia w kolejkę.
                • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:11
                  Te o których piszę nie mają kredytu.
                  Tylko wymówkę "bo wszystkie pracują na dwa etaty".
                  Może niektóre faktycznie z konieczności, ale wiele dlatego, że dzięki systemowi zmianowemu po prostu mogą. Jakość pielęgniarki pracującej na trzech etatach jest adekwatna do wypłaty. Tej sprzed podwyżek...
                  • dziennik-niecodziennik Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 00:51
                    Z cala pewnoscia pracuja na dwa etaty dlatego ze moga. Zadnej innej motywacji nie maja. Tak po prostu lubia spędzać cale zycie w pracy.
                    No to w sumie masz racje, skoro praca to ich hobby to po co im za to placic?...
                • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:15
                  Niech wyjeżdżają, rodziny i lekarze dadzą rade, prawda?
                  • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:17
                    Owszem smile

Może coś zmienią od podstaw, jak się obudzą z ręką w nocniku.
              • dziennik-niecodziennik Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 00:39
                O Jezu Andaba
                Widac na chleb im nie brakuje, ale chcą miec cos poza chlebem. Jakies maselko, ser, jakies studia dla dzieci, dodatkowe zajecia dla nich, dla siebie nowe buty czasami...
                Wez rusz glowa i postaw sie w ich sytuacji. Wyobraz sobie ze tyrasz jak one za takie pieniadze.
                Pierwsza polecialabys protestowac.
                • andaba Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:25
                  Tyrałam, nie protestowałam, bo wiedziałam na co się godzę wybierając zawód. Pewnie, miło byłoby zarabiać 5 tysięcy na rękę, ale to raczej nie w tym zawodzie lub nie na jednym etacie.

Poza tym pielęgniarki mają sporo płacone za godziny świąteczne i nocne, sama goła pensja to jest tylko część tego co dostają na rękę.

Oczywiście, że to jest i tak mało, ale nie tak mało jak dostaje personel niemedyczny szpitali, sprzedawczynie, czy inne osoby pracujące w usługach.
                  • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 15:09
                    I dzięki takim postawom mamy jak mamy w ochronie zdrowia. Nikt nie szanuje niewolnika.
                    Mimo wszystko licze że cos ruszy ku lepszemu.
              • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 15:33
                Zależy, gdzie pracuje mąż. Jeżeli mąż jest sanitariuszem, to 2 etat to jest kwestia być może nie chleba, ale na pewno obiadu.
                • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:20
                  > Zależy, gdzie pracuje mąż. Jeżeli mąż jest sanitariuszem, to 2 etat to jest kwe
                  > stia być może nie chleba, ale na pewno obiadu.

Nie, to nie jest kwestia obiadu, raczej wyjazdu urlopowego i smartofona.
                  A teraz:
                  - zona jest przeszkolanka a maz nauczycielem muzyki - ktore z nich powinno strajkowac?
                  - zona jest bibliotekarka a maz architektem (bezrobotny - nie moze znalezc pracy jako architekt- kto powinien strajkowac?
                  Zarabiaja mniej niz pielegniarki. Polowa spoleczenstwa zarabia mniej niz pielegniarki...

• sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:22
                    << a maz architektem (bezrobotny - nie moze znalezc pracy jako architekt>>
                    sorry, ARCHEOLOGIEM, nie architektem
                    • princess_yo_yo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:40
                      archeolog to nie zawod wysokiego stopnia potrzeby spolecznej, bibliotekarz albo przedszkolanek juz bardziej ale tez warunki pracy duzo bardziej odpowiadajace sensownemu zyciu spolecznemu je wykonujacych - chyba ze przedszkola, szkoly muzyczne i nie tylko albo biblioteki zrobily sie nagle otwarte 24/7
                      • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 20:10
                        Chcesz, zebysmy pensje poustalali sztywno zgodnie ze "stopniem potrzeby spolecznej'? No to dopiero bedzie cyrk...
                        W jakim kraju przecietna pensja podstawowa netto pielegniarki jest wyzsza niz srednia krajowa? Ja takiego nie kojarze...
                        • princess_yo_yo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 13:19
                          w zadnym wypadku tego nie chce ale akurat personel medyczny jest niezbedny jesli chodzi o funkcjonowanie opieki medycznej i jest to potrzeba spoleczna wysokiej wagi. a wiec jesli mamy problem z brakiem personelu co wydaje sie clou tego watku, i warunki pracy sa coraz gorsze, skoro pielegniarki na oddzialach o pl musza zmieniac opatrunki na zlamanych palcach bo lekarz nie jest w stanie zabezpieczyc rany to musi ich byc na oddziale odpowiednia ilosc. przeciez sie nie porozdwajaja. skoro jest ich za malo to nie sa w stanie wykonac swoich obowiazkow dobrze.

placa netto to nie jest cos czym gdziekolwiek sie operuje w statystykach, ale pielegniarki moze nie zaczynaja z pensja wyzsza niz srednia krajowa ale razem z okoloplacowymi benefitami, np dodatkami mieszkaniowymi itd musza wychodzic na plus bo szpital jesli chodzi o retencje personelu nie rozni sie niczym od takiego banku np. musi proponowac warunki ktore pozwola na efektywne funkcjonowanie.
                          • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:36
                            Takie same braki w personelu mamy w przypadku slusarzy, pracownikow budowlanych wykonczeniowki, protetykow, hydraulikow ... w zasadzie chyba wszystkich konkretnych zawodow. Jestesmy biednym krajem z otwartymi granicami do krajow bogatych, wiec jak mialoby to byc? Ty wiesz jak Niemcy placza, ze im lekarze spierniczaja do Norwegii? Wyksztalca sie w Niemczech, za darmo, i jada tam, gdzie im zaplaca jeszcze wiecej. Mozna zamknac granice. Mozna wprowadzic wylacznie platne studia - to akurat uwazam za rozsadne rozwiazanie. A najrozsadniej byloby ulatwic przyjazd do nas fachowcow z krajow biedniejszych od nas. I - jak juz pisalam - system ksztalcenia pielegniarek u nas jest porabany kompletnie. To jest w duzej mierze prosta, po czesci fizyczna, opiekuncza praca. Podac leki, zmienic opatrunek, pomoc sie umyc, pobrac krew, zmienic pozycje w lozku... no kuzwa, po co do tego studia! Liceum medyczne to az zanadto. W Niemczech ksztalcenie sie w tym zawodzie mozesz zaczac i po Hauptschule - to nie jest szkola dla orlow. Wiekszosc pielegniarek ma skonczona Realschule. Pielegniarka z matura to rzadkosc. A definitywnie nie sa gorsze od naszych. Te zdolniejsze awansuja na siostry oddzialowe, na bardziej specjalistyczne stanowska, ale w tym zawodzie jakiejs wielkiej sciezki kariery nie ma - wiekszosc bedzie cale zycie podawac leki, robic zastrzyki i zmieniac opatrunki. Jak przywrocimy normalne szkolnictwo to i wiecej pielegniarek sie znajdzie.

O.k., sprawdzilam place brutto. I w U.K. i w Niemczech srednia pensja pielegniarki jest lekko nizsza niz srednia pensja w kraju. Srednia zarobkow w Centrum Zdrowia Dziecka, ktore wlasnie strajkuje, przewyzsza srednia krajowa.

I ja nie twierdze, ze pielegniarki w Polsce moga sobie pozwolic na urlop na Bahamach. Uwazam natomiast, ze w kontekscie zarobkow w tym kraju, rodzaju umowy o prace, dodatkow, warunkow pracy etc. wypadaja przecietnie.
                • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:59
                  Dokładnie. Znałam chłopaka, który pracował (i chyba nadal pracuje) jako kierowca karetki, zaraz po pracy woził jednego z najbardziej znanych pediatrów na prywatne wizyty, często całą noc.
            • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:31
              > One muszą, one z powołania a za to płacić nie trzeba wink

Chyba, że księdzu.
    • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 21:15
      > Ja popieram i liczę że ktoś w końcu weźmie się za naprawę ochrony zdrowia w tym kraju.

ja też
    • rulsanka Re: Strajk pielęgniarek w CZD 26.05.16, 23:03
      Niestety dopóki nie tupną nóżką to ich nikt nie wysłucha.
      Górnicy mają łomy i rządy się ich boją. A kobiety są słabe, pracują za głodowe pieniądze i jeszcze wbija się je w poczucie winy.
    • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 07:51
      Będę sledzic dzisiejsze wiadmości.
    • aagnes Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 08:40
      Wiem o tym strajku bardzo dużo od pielegniarki tam pracującej. to co wiecie z mediow to jeden wielki bulszit i uwierzcie mi, ze chociazby w trosce o pacjentow tam sie znajdujacych poparlybyscie je rekami i nogami.
      az sie prosi, zeby te dziewczyny (i faceci tez) NAPRAWDE odeszly od lozek pacjentow na pare dni.
      • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 22:19
        alez prosze nie krepuj sie, powiedz co tak strasznego ci powiedziala!
    • agamama123 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 10:35
      To teraz wyobraź sobie taką sytuację. W 33 tc rodzisz wcześniaka ze złożoną wadą serca. Wada na tyle rozległa, że tylko jeden ośrodek w kraju decyduje się podjąć leczenia. Konieczna jest operacja w krążeniu zewnatrzustrojowym. Ale zanim do korekcji dojdzie dziecko musi przejść zabieg paliatywny, zwalczyć sepsę. I najważniejsze - przytyć. Nie ma najmniejszych szans na przeżycie operacji jeśli nie osiągnie konkretnej wagi. I ty o tym wiesz. I cały rok walczysz nie tylko ze skutkami niewydolności krążeniowej , z mechanicznym zapaleniem płuc, którego nie da się wyleczyć bez operacji serca. Ale walczysz o każdy gram. Do dziś mam notes z zapisami ile i o której moje dziecko zjadła. 7,5 ml - ) tyle na raz przyswajał w wieku 3 miesięcy.... 4 miesiące w szpitalu bo nie dało się zejść z sondy żołądkowej. I mija rok i czasu już nie ma. Serce nie daję rady. A mały waży 5,5 kg... A miało być min 8! Trzeba podjąć ryzyko bo serce nie wytrzyma. Idziesz do jedynego szpitala, który wchodzi w grę , na planową operację . Do tej operacji dziecko należy przygotować. Wieczorem lewatywa, całą noc na czczo i czekanie na 8 gdy dziecko ma iść na blok. A o 8.10 dowiadujemy się, że pielęgniarki odeszły od łóżek. .. może jutro... wieczorem lewatywa, noc a czczo i rano cios w plecy - strajk trwa.... trzeci poranek jest taki sam. Ale wtedy już wiesz, że twoje dziecko schudło pół kilo. I przychodzi kardiochirurgii i mówi : poczekajmy do nowego roku, może sytuacja w szpitalu się wyklaruje. Ale w nocy stan dziecka się pogarsza, operacja na vito. I po 9 godzinach słyszysz, że było ciężko, że zastawka wisiała na fragmentach tkanek, że do nowego roku byłoby już po dziecku. Ale serce i tak nie chciało podjąć pracy bo niska masa zrobiła swoje, że te sine plamy to ślady po adrenalinę, którą podawano raz za razem, że teraz trzeba czekać na cud.

Przeżyj to. A potem poprzez strajk pielęgniarek.
      • jehanette Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:01
        Strajk w CZD jest akurat tak zaplanowany, że pielęgniarki nie odchodzą od łóżek. Operacje też się odbywają.
        • agamama123 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:19
          Ten strajk, który odbił się na moim synu też miał miejsce w CZD...
          Spędziłam tam wiele miesięcy na różnych oddziałach. I do tej pory pamiętam jak biegłam po pielęgniarkę bo dziecko w trakcie podawania krwi przestało ruszać ręką i darło się jak opętane. Pielęgniarka miała wtedy obowiązek siedzieć przy nim. Tymczasem, gdy wpadłam do ich pokoju i poprosiłam o interwencję usłyszałam: zaaaaraz, jabłko jem...
          A dziecku zrobił się skrzep. Wiesz jaka była potem panika na oddziale? Żebyśmy przypadkiem nie zgłosili tego nigdzie.
          4 miesiące na kardiologii CZD nauczyło mnie jednego: rodzic jest największą karą dla pielęgniarek, przeszkadza i ma z kosmosu rządania a jednocześnie ma robić to co do pielęgniarek należy. Mnie np próbowały nakłonić do odśluzowywania dziecka, nie tylko mojego ale też pozostałej trójki na sali.
      • jehanette Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:05
        www.krytykapolityczna.pl/artykuly/zdrowie/20160525/pielegniarek-jest-za-malo-i-za-malo-zarabiaja
      • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:14
        A czyja to wina? Pielęgniarek czy dyrekcji szpitala, która planuje zabiegi, wiedząc że mają za mało pielęgniarek, a te co są w każdej chwili mogą odejść, bo płacą im grosze?
        • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:17
          >>A czyja to wina? Pielęgniarek czy dyrekcji szpitala, która planuje zabiegi, wiedząc że mają za mało pielęgniarek, a te co są w każdej chwili mogą odejść, bo płacą im grosze?<<

Oczywiscie, ze moga odejsc w kazdej chwili. Zachowujac okres wypowiedzenia.
          • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:59
            I co myślisz, że pracownik na wypowiedzeniu będzie się wysilał i zasuwał na dodatkowych dyżurach?
            • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:02
              >>I co myślisz, że pracownik na wypowiedzeniu będzie się wysilał i zasuwał na dodatkowych dyżurach?<<
              Wystarczy, zeby uczciwie wykonywal swoje obowiazki zgodnie z umowa o prace.
              • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:14
                Przecież obecne braki kadrowe są łatane dodatkowymi dyżurami zatrudnianych pielęgniarek. Nie zmusisz ich do brania dodatkowych nocek jeśli będą właśnie się pakować do wyjazdu na zachód.
        • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:23
          Rozmowy z dyrekcją, jak usłyszałam w tv, trwały od grudnia 2014 roku. Zanim panie odeszły od łóżek, dyrekcja miała mnóstwo czasu, żeby opanować sytuację, ale uważała,że znowu postraszy pielęgniarki, odwoła się do mitycznego powołania i jakoś to będzie. No tym razem chyba się przeliczyli. Widocznie cierpliwość pielęgniarek po latach lekceważenia się skończyła.
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:50
            Dokładnie.
    • jehanette Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 10:47
      Popieram gorąco. To oburzająca patologia, że tak się oszczędza na ich pracy. Struktura wieku pielęgniarek jest przerażająca w Polsce - prawie nie ma młodych, nic dziwnego - za tak odpowiedzialną i wymagającą pracę dostaje się śmieciówkę, samozatrudnienie i pensję jak na kasie w markecie - z całym szacunkiem do osób pracujących na kasie, ich praca nie dorównuje odpowiedzialnością, obciążeniem psychicznym do pracy pielęgniarek. Standarty liczby pielęgniarek na liczbę pacjentów mamy jak w XIX wieku...
      • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:11
        a standardy opieki pielęgniarek nad pacjentami - rodem z minionego systemu.

Jak moja babcia umierała, to była wynajęta opiekunka przez nas, która w szpitalu siedziała 10h. Zanim to zrobiliśmy, to w szpitalu zdążyli babcię odwodnić ( babcia sama nie mogła sobie wziąć wody stojącej obok łóżka, a żadna d..py nie ruszyła, żeby co godzinę dać parę łyków ) i odparzyć ( miała pampersy, które były zmieniane tylko przez nas, jak przyszliśmy ). Bardzo się pigułom nie podobało, że ktoś siedzi w szpitalu tyle czas u - właściwie był przy babci ktoś 12-14h. Jedna ciotka przychodziła już ok 6.30 i była do 8 rano, potem ta opiekunka przychodziła. Ja wpadałam w ciągu dnia ( jak syna wzięła np. mija teściowa na spacer ), lub moi rodzice ( wtedy opiekunka miała 1-2 przerwy na obiad ), wieczorem też zawsze ktoś wpadał. O 22 moi rodzice lub ja odbieraliśmy opiekunkę i odwoziliśmy ją do domu.
        Te dwa tygodnie bardzo się narobiły, bo na sali, leżały jeszcze dwie staruszki, w stanie podobnym jak moja babcia. Rodziny od nas dowiedziały się, jak piguły je traktują. Wiem, że jedna z tych rodzin płaciła naszej opiekunce, żeby też zajęła się ich krewną ( nam to nie przeszkadzało, bo przecież babci nie ubyło ). Kiedyś jak weszłam na salę to jedna darła się na naszą opiekunkę, że "głupia Ukrainka" nie będzie jej mówiła co ma robić ( nie wiedziała, że Ukrainka jak najbardziej się zna ). Sprawa się skończyła u dyrektora.

Tak więc nie uważam, że piguły są jakoś strasznie poszkodowane. W 90% są roszczeniowe, leniwe i uważają sie za najważniejsze na świecie. Robią krecią robotę tym, które poszły do zawodu z powołania. Niestety tych jest tak mało, że nie widać ichsad

Pamietacie ile było afer, zwłaszcza na oddziałach dziecięcych, gdzie piguły nawet nie doszły do dziecka, które było bez rodziców, uważając, że obowiązkiem rodzica jest opieka nadz dzieckiem w szpitalu, albo rodziców innych dzieci z tej sali? One muszą obejrzeć tv, poczytać książkę czy gazetę itd,
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 11:54
          Parę razy leżałam z dzieckiem na oddziale. W nocy żadna z dwóch !!! pielegniarek na 30 dzieci nie usiadła. eraz z powodów rodzinnych bywam na neurologii i kardiologii. Latają jak z pieprzem. Nie wiem gdzie wy te obijajace sie widzicie.
          • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:03
            Liczba pielęgniarek na 1000 osób:
            https://www.mediren.eu/obrazki_zdjecia/2-022.jpg
            Źródło informacji: na podstawie danych Banku Światowego

www.mediren.eu/pl/aktualnosci/ile-pielegniarek-przypada-w-polsce-na-1000-pacjentow/
            Jestem ciekawa skąd te piguły mają mieć tyyyyyyle wolnego czasu na kawki i herbatki, jeśli na oddziałach jest ich tak mało? Lepsza sytuacja jest nawet na Białorusi i Ukrainie.
            • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:11
              Ukrainki i Białorusinki nie chca przyjeżdżac wbrew temu co mówią niektórzy że pielęgniarki nalezy pozwalniac i sprowadzic z Ukrainy posiłki.
              • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:26
                A właściwie dlaczego nie? Ta opiekunka mojej babci była pielęgniarką na Ukrainie. Nie chcieli jej u nas oficjalnie zatrudnić. Szybko znalazła pracę jako opiekunka osób starszych.
                Ojcem znajomych moich rodziców zajmowała się z 10 lat, do jego śmierci. Moją babcią tylko miesiąc. Zaraz po śmierci mojej babci, już miała pracę u kolejnych znajomych, pracowała tam też z 10 lat, a teraz u kolejnych znajomych zajmuje się mamą z Alzheimerem, tylko tutaj ściągnęła do pomocy koleżankę z Ukrainy, bo sama 24/7 nie dałaby rady.
                • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:28
                  Czyli jednym słowem pracowały na czarno za stawki, których pewnie się nie zarabia w państwowej służbie zdrowia.
                  • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:37
                    Czy ja wiem? No ZUS-u nikt im nie płacił,bo z pewnością nie potrzebowały. Wolały żywą gotówkę. A były dużo lepsze niż Polki, które potrafiły okradać podopiecznych ( sprawdzone sad, udowodnionesad )
                • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:29
                  Róznice programowe nie pozwalaja na uznanie ich dyplomów. Musiałaby wyrównac te braki, odbyc jakis staz, zdac egzamin. Jesli jakas Ukrainka przez to przejdzie to ucieka na zachód bo jej dyplom jest wtedy ważny w całej UE.
                  • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:35
                    Roznice programowe to najmniejszy problem i do ogarniecia. Wypadaja na tym, ze wedlug polskich przepisow wymaga sie od nich przez rok pracy zupelnie za darmo. Paranoja.
                    • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:37
                      Ja znam połozna która przez to przeszła, pracuje w prywatnej klinice teraz i za nic nie poszłaby do państwowego szpitala. Za duzo włozyła w uznanie dyplomu. I mówiła że niema chcetnych na takie zabwy.
                      • hermenegilda_zenia Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 21:04
                        Rodziłam właśnie w prywatnej klinice i lwia większość położnych i pielęgniarek neonatologicznych pracuje dodatkowo w państwowym szpitalu, więc większość jednak ciągnie te 2 etaty, bo dopiero wtedy zarabiają jakieś sensowne pieniądze za swoją ciężką pracę.
                        • mama.nygusa Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 21:13
                          No tak w panstwowym wyspi sie na nocce i idzie do prywatnego naprawde pracowac.
                          • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:55
                            Idź się wyśpij w pracy, jak pielęgniarka na dyżurze. Nie wiesz, o czym piszesz.
                            • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:58
                              Pamiętam, że pielęgniarki normalnie spały na nocnych dyżurach. W UK za to wylatuje się z pracy.
                            • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:07
                              jak najbardziej śpią, oglądają tv, czytają książki.
                          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:57
                            Szczególnie na noworodkach to sobie pospi uncertain
                            • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:12
                              Na noworodkach jak najbardziej. Teraz moda na trzymanie noworodka z matką, od razu po porodzie. Koleżanka po cc jak tylko wyszła z sali pooperacyjnej, została uraczona opieką nad bliźniakami. Nawet na noc nie chciały pielęgniarki wziąć dzieci, żeby doszła do siebie. I to jest obecnie standard. Jak byłam u koleżanki kilka lat temu, która właśnie urodziła pierwsze dziecko, to ja ją uczyłam przewijać, bo dla pielęgniarek to było poniżej ich godności. Na sali 4 kobiety i 5 noworodków. Nie mówiąc już o tym, żeby nauczyły przystawiać.
        • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 15:45
          Na wszystkie pielęgniarki, z jakimi się zetknęłam, na taką jak piszesz trafiłam słownie jedną. I też nie była leniwa, tylko bardzo nieuprzejma.
          Mam pielęgniarkę w rodzinie, mam też lekarzy, wiem, jaka to jest ciężka robota. One sobie same dyżurów nie rozpisują, nie są winne temu, że jest ich za mało.
          • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:30
            > One sobie same dyżurów nie rozpisują, nie są winne temu, że jest ich za mało.

Jest ich za malo, bo masa emigruje do bogatych krajow - dokladnie tak samo jak masa innych, ktorzy maja jakis konkretny zawod. Jesli nie chcemy zamykac granic, to trzeba z tym zyc i tyle. Za to ulatwic start u nas pielegniarkom z panstw biedniejszych od nas. A my wprost przeciwnie - utrudniamy na ile sie da. Jest ich za malo, bo wprowadzilismy jakies durne studia pielegniarskie. Za nasza zachodnia granica nikomu nie przyszloby do glowy, zeby wymagac od pielegniarki nawet matury, nie mowiac juz o studiach. To nie jest rocket science i bardzo srednio zdolna dziewczyna jest w stanie te wiedze opanowac. Potrzebna jest glownie masa empatii, glowa na karku i dowiadczenie.

Pielegniarki oscyluja w tej chwili kolo sredniej krajowej. W tych krajach zachodnioeuropejskich, ktore znam, wyglada to podobnie. Plus maja we wszystkich krajach taki, ze nie grozi im bezrobocie i dorobic latwo. Jesli naszym pielegniarkom brakuje na chleb, to na co brakuje polowie spoleczenstwa, ktora zarabia mniej?
            • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:53
              Mediana zarobków pielęgniarek polskich (2700) to około 82% mediany polskich zarobków (3290). Powyżej polskiej mediany zarabia około 25% pielęgniarek. Więc zdecydowanie połowa społeczeństwa nie zarabia mniej od pielęgniarek.

Studia mogą być rzeczywiście problemem, bo dysproporcja między wymaganiami, a tym, co polskim pielęgniarkom się oferuje, jest duża.
              • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 13:37
                CZD podalo do publicznej wiadomosci zarobki pracujacych tam pieleniarek: 6 proc. z nich zarabia poniżej 3 tys. zł brutto, 20 proc. - w przedziale 3 tys.- 4 tys. brutto, 32 proc. w przedziale 4 tys. - 5 tys. brutto , 25 proc. w przedziale 5 tys. - 6 tys. brutto a 17 proc. powyżej 6 tys. zł brutto.

• naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:21
                  No i jak tu wyzywic dzieci, przeciez panny tu pisza, ze dzieci tych pielegniarek musza jesc szczaw zerwany przy drodze!
                  Niech sie przejada na wschod gdzie jak pielegniarka wyhaczy etat za najnizsza krajowa to jest krolowa zycia...
      • madi138 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 12:49
        Za 15-20 lat sytuacja będzie dramatyczna. Zdecydowana większość obecnie praktykujących pielęgniarek, jest w w wieku przedemerytalnym. Młode masowo wyjeżdżają za granicę. To ostatni moment, żeby ratować sytuację!
        Jestem pielęgniarką i chociaż kocham moją pracę, nie wyobrażam sobie wykonywać jej za polską pensję. Ilość pracy, odpowiedzialność, obciążenie psychiczne i fizyczne, dyspozycyjność- i to wszystko 2100zł na rękę....
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:09
          smile
        • madi138 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:15
          I jak jeszcze raz ktoś napisze: nikt im nie kazał pchać się do tej profesji!!!! Polecam jednak, użyć wyobraźni i zastanawić się, co by się stało gdyby wszyscy woleli pracować np. w bankowości. Chorymi w szpitalach, zajmowałyby się krasnoludki, czy może wróżki?
          • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:23
            No proszę cię. Jak wiesz, że gdzieś płacą X i wybierasz ten kierunek, to godzisz się na takie zarobki czy jesteś głupia i nie umiesz kojarzyć faktów?

W minionym systemie pielęgniarki drugą czy trzecią pensję wyciągały od rodzin pacjentów "za życzliwe spojrzenie na mamę/babcie/dziadka itd." I to nie za pracę ponad obowiązki, ale właśnie na wykonywanie swoich obowiązków. Tamten system je rozbestwił i teraz zdziwienie. Że mało zarabiają, a jeszcze rodziny pacjentów i sami pacjenci mają czelność wymagać pracy, nie oddają pokłonów przed każdą pigułą. No po prostu wreszcie się wyedukowali ludzie i znają swoje prawa
            Za nic nie pojmę, dlaczego ktoś w latach 90 szedł do medyka, nie mając powołania. Na co liczył na kokosy? To dokładnie ten sam mechanizm, jak z nauczycielami. Też narzekają na pensje, ale jednak nie chcą się sprawdzić na wolnym rynku i KN będą bronić pazurami.
            • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:27
              Nie kazdy brał czy bierze w kieszeń. Wedłu tej zasady kazdy Pola to pijak i zodziej uncertain
              • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:30
                W minionym systemie? Jakaś piguła wykonywała swoje obowiązki bez "zachęty", może jakieś pojedyncze idealistki się trafiały, ale często szybko do pionu przywoływane przez inne.
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:23
            Madi, to do ludzi dociera dopiero jak zachorują albo zachoruje ktos z ich rodziny.
            • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:28
              no właśnie niestety często na własne oczy widzą to lenistwo i roszczeniowość. Naprawdę będąc wiele razy w szpitalu z dziećmi czy odwiedzając krewnych widziałam co się dzieje. I tym lepsza opieka im bardziej rodzina zna swoje prawa i umie je wywalczyć. Jak ktoś ma charakter "przepraszam, że żyje" to prędzej zejdzie, niż ktoś się nim zainteresuje
              • madi138 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:48
                Obrazasz mnie i moje koleżanki po fachu....
                Współczuję doświadczeń, ale musiałaś mieć straszliwego pecha skoro nie spotkałaś dotąd ani jednej dobrej pielęgniarki.
                Twoja logika powala na łopatki- wszyscy powinni wybierać tylko dobrze płatne i przyjemne zawody! Odpowiedz więc, kto konkretnie będzie zajmował się chorymi w szpitalach, jeśli wszystkie pielęgniarki podążą za twoją światłą radą?
                Sama twierdzisz, że pielęgniarki od zawsze były niedoceniane i zbyt słabo opłacane- może pora by to wreszcie zmienić i rozwiązać ten problem. Zwłaszcza, że nasze społeczeństwo się starzeje i pielęgniarek będzie potrzebnych coraz więcej.
                • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:57
                  ale ja nie mówię, że każdy powinien wybierać dobrze płatne zawody, tylko że jak wybierasz zawód i znasz zarobki jakie tam są, to chyba wiesz na co się decydujesz?
                  • migona Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:21
                    no dobra, ale co w związku z tym? Skoro ktoś się decyduje być pielęgniarką, to ma zasuwać i się nie odzywać? Czy może wyjechać z kraju, gdzieś gdzie jej nie mówią "wiedziałaś, że będziesz miała pracę g***płatną za trzy osoby, więc nie podskakuj". Tak naprawdę w interesie każdego obywatela jest to, żeby pielęgniarki i osoby pracujące w zawodach opiekuńczo - pomocowych zarabiały adekwatnie do odpowiedzialności jaką mają. I żeby przedstawicielki/le tych zawodów nie uciekały/li z kraju. Żeby na oddziałach było ich więcej. Zamiast tego niektórzy wolą się skupiać na tym, że one "wiedziały na co się piszą, więc o co im chodzi".
            • kamunyak Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:44
              >Madi, to do ludzi dociera dopiero jak zachorują albo zachoruje ktos z ich rodziny.

jak "zachoruje ktos z ich rodziny" to oplacani sa wszyscy po kolei. Kiedy syn złamał palec na WFie i miał zabieg, leżał w szpitalu, to mąż oplacał pielęgniarki żeby się nim "zajmowały". Zajmowały nie jakos specjalnie tylko w ramach ich normalnych obowiązkow, teoretycznie. Np. żeby opatrunek zmieniły (!!!). Kiedy mąż nie pracował to sam jeździł do szpitala i dopominal się o takie rzeczy. No ale czasem pracował wiec musiał "umizgiwac się" do pielegniarek. Żeby robiły to, co robić powinny bez środkow dopingujących.
              Podobnie było, kiedy teśc często bywał w szpitalu. Norma było oplacanie pielęgniarek.
              To właśnie robi rodzina, kiedy ktos z bliskich zachoruje.
              • lauren6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 15:49
                Skoro na oddziałach brakuje pielęgniarek i część obowiązków przerzucono na rodziny to niestety tak to będzie wyglądać. To nie wina samych pielęgniarek, tylko wina systemu, który powoduje spadek usług i wymusza na pacjentach dopłacanie do normalności.
              • princess_yo_yo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:32
                Omg, co to za sredniowiecze zeby trzeba bylo przy normalnym gojeniu sie rany zmieniac opatrunku. jak rana nie zostala zabezpieczona tak jak trzeba i sie jatrzy to jak najbardziej ale wtedy chyba ten kto za ten stan rzeczy jest odpowiedzialny ma to wpisane w statystyki. nie wspominajac juz ze grzebanie w kolo dobrze gojacej sie rany to tylko wieksze ryzyko zakazenia a rana z ktora jest problem wymaga duzo wiecej niz zmiany opatrunku

pobyt w szpitalu z powodu zabiegu na zlamany palec? nic dziwnego ze nie ma pieniedzy czy to na odpowiednia ilosc pielegniarek czy rzeczywista pomoc pacjentom
                • kamunyak Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 17:36
                  >Omg, co to za sredniowiecze zeby trzeba bylo przy normalnym gojeniu sie rany zmieniac ?opatrunku.

omg, głupoty pier...lisz. Nie masz pojęcia jak to wygladało. Syn miał złamany palec w stawie i miał normalna operacje na tym palcu, ze wstawianiem "drutów", usztywnieniem a potem długą rehabilitacją. Opatrunek był POOPERACYJNY a nie zwykly zabandażowany palec. Wyobrażasz sobie, że zostawiliby go w szpitalu żeby bandaże zmieniać? puknij sie w głowę.
                  • princess_yo_yo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 13:07
                    zabezpieczenie rany pooperacyjnej powinno byc takie zeby nie trzeba bylo do niej zygac i podziwiac jak sie goi, ma byc zdrenowana jesli jest taka potrzeba i odpowiednio zabezpieczona. po 7-10 dniach kiedy optrunek jest zdejmowany wystarczy tylko dociac szwy i czekac az sie rozpuszcza.
                    rechabilitacja wymagajaca pobytu szpitalnego, rozmawiamy o palcu a nie urazie kregoslupa i pierwszych dniach po takowym.
              • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:15
                Ale to są polskie warunki. I wiem, doskonale wiem, o czym piszę, bo mam porównanie.
            • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:13
              przeciwcialo napisała:

> Madi, to do ludzi dociera dopiero jak zachorują albo zachoruje ktos z ich rodzi
              > ny.
              100/100!
    • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 13:12
      Też popieram z całego serca.
      Naprawdę długo były cierpliwe i próbowały innych form dotarcia do rządzących.
      • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 22:16
        Popierasz, bo...
        dobrze zarabiają
        opuściły ciężko chorych pacjentow w potrzebie
        czy masz jakis inny powod?
        • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:38
          Popieram, bo
          - postulują zwiększenie liczby pielęgniarek na oddziale - jest to niezbędne;
          - też jestem przedstawicielką zawodu, który swojego czasu bardzo dobrze zarabiał w opracowaniach dziennikarskich a dużo gorzej w rzeczywistości.
          • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:02
            Prawdziwa pielęgniarka nigdy nie opuści łózka pacjenta, dziś rozmawiałam z pielęgniarką, która niejedno przeszła i ona podkreśla- nigdy by nie odeszła od łóżna pacjenta. Na 600 pacjentow pracuje 800 pielegniarek. Ile ma ich tam byc, zeby raczki z pracy nie bolaly i zeby kawunie spokojnie pic? MIlion?
            • fragile_f Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:50
              >Na 600 pacjentow pracuje 800 pielegniarek

I te 600 pielegniarek siedzi tam 24h/dobę, czy moze jednak 1/3 pracuje a 2/3 w tym czasie jest w domu?
              • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 21:33
                wow, jak na to wpadlas? jestes prawie jak detektyw holmes big_grin
    • kamunyak Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 14:30
      tak naprawdę to nie wiadomo jak tam jest.
      Nawet pielęgniarki nie zaprzeczają, że średnia ich zarobków to coś ok. 4 tys. zł. I żeby zarabiac więcej to musza pracować na na dodatkowych dyżurach lub/i w innym miejscu.
      Ale tak pracuje większośc społeczeństwa w Polsce. Tych nielicznych, którzy zarabiają dobrze i bardzo dobrze, jest niewielu. Większośc społeczeństwa tak właśnie ma.
      Ja, kiedy miałam bardzo dobre zarobki, to wyłącznie kosztem swojego czasu. Na 2 etatach i kilkunastogodzinne (np. 16) dyżury. I cieszyłam się, że jest tka możliwość, iż mogę zarobić i mieć finansowy spokój. Bo kilka lat poźniej taka możliwośc urwała sie i miałam polowe tego.
      Tak, wiem, tak być nie powinno. Tyle, że to nie jest sprawa wyłącznie CZD a z pustego i salomon nie naleje.
      • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 15:47
        Nie wierzę w te 4 tys. Chyba, że brutto i chyba, że to nie jest średnia na etat, tylko średnia rzeczywistych zarobków, ale nawet wtedy musiałoby chodzić o duże miasta albo specjalistyczne szpitale. Moja ciotka do niecałych czterech tysięcy dociągnęła dopiero jako oddziałowa, z ukończonym kursem pielęgniarki anestezjologicznej, u samego końca kariery.
        • kamunyak Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 17:38
          ale tu właśnie chodzi "o duze miasto i specjalistyczny szpital"
        • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:02
          A to juz twoj problem, ze nie wierzysz...
        • fragile_f Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:51
          Oczywiscie, ze mowa jest o brutto, tylko wtedy juz nie brzmi tak fajnie.
    • natalia.nat Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:09
      Nie popieram. Po pierwsze napatrzyłam się na pracę pielęgniarek i nie mam o tej pracy dobrego zdania. Po drugie to pracodawca ma ustalać warunki zatrudnienia, jeżeli komuś one nie odpowiadają może się zwolnić. Nie do przyjęcia jest postawa wymuszania lepszych warunków dla siebie w formie szantażu zwłaszcza kosztem innych niezawinionych w tej sprawie osób, czyli pacjentów.
      • asia_i_p Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:20
        Strajki są legalną formą sporu z pracodawcą.
        • natalia.nat Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:29
          Może i legalną. Ale ja nie popieram tej formy protestu. Każdy ma prawo do swojego zdania.
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 16:32
            Czarne podkoszulki sie nie sprawdziły.
      • d.o.s.i.a Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 17:37
        >>> Po drugie to pracodawca ma ustalać warunki zatrudnienia, jeżeli komuś one nie odpowiadają może się zwolnić

A jak sie juz wszystkie zwolnią to co wtedy?
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:04
          Niedawno w zachodniej Polsce taki "myk" zrobiono. Natychmiast ściągnięto z innych miast na dyżury pielęgniarki za 3 razy wieksze pieniądze. Te które sie zgodziły nie miały łatwo, srodowisko je odpowiednio oceniło. Wiele pielegniarek nie zgodziło sie brac dyzurów nawet za takie pieniadze w ramach solidarności z pracownicami tego szpitala.
    • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 22:14
      To nie są pielęgniarki. Pielęgniarka nigdy nie opuści pacjenta w potrzebie, szczególnie tak ciężko chore dzieci, jakie są tam nawet jeśli by zarabiała 800zł. Powinny być wszystki zwolnione, co do jednej.
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 06:47
        To może zakonnice nalezy zartudniać?
        • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:37
          jestem za jezeli nie beda tak wstretnymi osobami, umowmy sie- wykonywanie zalecen lekarza i zero odpowiedzialnosci- to nie jest zbyt trudne.
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:57
            Brawo, to zdrowia zycze żebys nie musiała nigdy korzystac z pomocy pielęgniarek.
          • migona Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:18
            myślę, że powinnaś iść do strajkujących i im powiedzieć, że ich praca nie jest zbyt trudna i w sumie każdy może ją z buta wykonywać. Albo najlepiej - skoro jesteś tak zmartwiona losem pacjentów, to idź do dyrekcji i zatrudnij się, tzn. sorry - zacznij pracować jako pielęgniarka - wolontariusz. W końcu co to za sztuka, wiedza żadna, a pewnie każda kobieta ma we krwi opiekowanie się i wykonywanie poleceń przy zerowej odpowiedzialności... Dyrekcja przyjmie cię z otwartymi ramionami. Możesz też po prostu nie pisać głupot.
          • giba116 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:38
            Ciekawa jestem czy gdyby ktos z Twoich bliskich np zatrzymal sie krazeniowo (odpukac) na oddziale intensywnej opieki a lekarza ni widu, ni slychu to tak ochoczo wybralabys zakonnice a nie pielegniarke, ktora sama poda konieczne leki i ewentualnie zaintubuje...
            Ale gdzie tam... zadna roznica...

Po tym jak Ty sie wypowiadasz z watkach na temat pielegniarek widac, ze masz z nimi jakies osobiste utarczki. Takze (pewnie nie tylko dla mnie) jestes zwyczajnie nieobiektywna.
            • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:05
              Tak, bycie pielegniarka nie wymaga umiejetnosci kardiochirurga, ale myslalam, ze to dosc jasne dla wiekszosci ludzi. To, ze sa przy pacjencie, a przynajmniej powimnny (te NIE SĄ), TEZ WYDAJE MI SIE 'OCZYWISTA OCZYWISTOSCIA. Osobistych utarczek nie mam, wiec, pudlo, pracowalam jednak w szpitalu i pielegniarki to glownie w kanciapce na ciescie i kawie... ale w razie czego krzyczaly najglosniej jak im zle. a pacjenci zasikani lezeli i nawet na dzwonienie alarmem bylo zero reakcji. Takie to dobre duszyczki.
      • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:39
        Tak, koniecznie powinni je zwolnić, przecież bez problemu na ich miejsce znajdą inne, które przyjdą pracować najlepiej charytatywnie, tak!
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:56
          W zakonach coraz mniej powołań więc zakonnicami sie nie da zastapic. Mozna spróbowac przeszkolic więźniów. Niech zarabiają na swoje utrzymaniebig_grin
          • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:09
            przeciwcialo napisała:

> W zakonach coraz mniej powołań więc zakonnicami sie nie da zastapic. Mozna spró
            > bowac przeszkolic więźniów. Niech zarabiają na swoje utrzymaniebig_grin

To nie jest wcale taki głupi pomysł: wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,12305117,Wiezniowie_z_rodzinami_pomagaja_niepelnosprawnym_dzieciom.html
            apgr.wssp.edu.pl/wp-content/uploads/2013/12/Wi%C4%99%C5%BAniowie-dla-niepe%C5%82nosprawnych-czyli-co-dobrego-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-zza-krat.pdf
            • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:13
              Groźba pracy w szpitalu może działac jak straszak, może mniej przestepstw będzie wink
              • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:08
                wolalabym troskliwego przeszkolonego wieznia do np podmywania tyllka niz w pelni wykwalifikowana pielegnierke, ktora nie reaguje na dzwiek alarmu ani prosby o umycie.
        • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:06
          Tak, powinni zamknac ten szpital i stworzyc podobny na Podlasiu, gdzie pielegniarki za pensje 4500zl beda calowac pacjentow po stopach.
          • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:14
            >>Tak, powinni zamknac ten szpital i stworzyc podobny na Podlasiu,<<

Warte przemyslenia. I bezrobocie na Podlasiu by troche spadlo. I koszty utrzymania szpitala znacznie by sie obnizyly. I rodzice dzieci przebywajacych w szpitalu znalezliby nocleg w poblizu za ulamek warszawskich kwot...
      • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:08
        > To nie są pielęgniarki. Pielęgniarka nigdy nie opuści pacjenta w potrzebie, szc
        > zególnie tak ciężko chore dzieci, jakie są tam nawet jeśli by zarabiała 800zł.

A po pracy powinna pójść do domu do swoich (jeszcze zdrowych) dzieci i w okolicy dziesiątego powiedzieć im: od dzisiaj do końca miesiąca post ścisły, nie jemy wcale, bo mama jest pielęgniarką, a to nie zawód, to powołanie. Musicie to zrozumieć.
        • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:07
          za te 4500 kafla nie sa w stanie wyzywic dzieci? Ty zyjesz w jakiejs alternatywnej rzeczywistosci?
          • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:37
            Nie, za te 800, za które powinny, według Ciebie, trwać przy łóżkach chorych dzieci.
            A 4500 to może jakieś pielęgniarki zarabiają, nie znam, ale nie twierdzę, że takie nie istnieją.
            • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:47
              >>A 4500 to może jakieś pielęgniarki zarabiają, nie znam, ale nie twierdzę, że takie nie istnieją. <<

średnie wynagrodzenie pielęgniarek z CZD w kwietniu wyniosło 4940 zł, w tym 150 zł za nadgodziny,
            • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:18
              Nie kłąm kłamczucho, ze napisalam ze powinny zarabiac 800zl. Napisalam, ze NAWET zarabiajac 800zł prawdziwa pielegniarka nigdy nie opusci lozka pacjenta, szczegolnie tego malego. Pielegniarka w CZD zarabia 5000zł. Jetses wstretna manipulatorka, bo jest to srednia pensja.
              • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:25
                Zarzucasz mi kłamstwo, ale sama masz chyba problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Gdzie ja napisałam, że twierdzisz, że tyle powinny zarabiać? Napisałam, że ty napisałaś, że nawet za 800 powinny trwać przy łóżkach pacjentów. Nie napisałaś tak? Napisałaś, że pielęgniarka nie powinna opuścić pacjentów, nawet gdyby zarabiała 800 zł, a ja twierdzę, że podłością jest oczekiwać, żeby za takie nędzne grosze pracował ktokolwiek, bo to już nie jest praca, tylko niewolnictwo.
                • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:39
                  a ja szła pracować jako pielęgniarka i podpisywała umowe na te 800, to nie wiedziała co robi? Myślała, że tam 800 euro napisali?
                • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 21:36
                  Nawet wolontariusz powinien trwać jesli sie tego podjął. To się nazywa etyka zawodowa, ale o tym nie masz pojęcia.
              • sumire Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 18:43
                Czy fakt, że prawdziwa pielęgniarka nie opuści łóżka pacjenta nawet zarabiając 800 złotych, cokolwiek zmienia? A może to powinien być rodzaj testu, który eliminowalby te bez powołania?
                Tak, są ludzie, którzy robiliby swoją robotę za darmo, bo mają poczucie misji, co nie znaczy, że to poczucie misji należy wykorzystywać. Nie wiem, co może kogoś dziwić albo oburzać w tym, że ktoś chce dobrze zarabiać, skoro z wszystkich badań wynika, że to najsilniej motywujacy czynnik.
                • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 21:38
                  serio powyzej 6000 brutto to az tak malo? bo takie pielegnierki, nie, przepraszam, 'pielęgniarki', też strajkują i obśmiały 40 czy 60zł podwyżki...
                  • giba116 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 22:36
                    6000?! Co tak slabo? Wez zaokraglij od razu do 10000 zl smile
                    Tak wiem... w telewizji mowili...

Ubawiaja mnie Twoje posty bardzo smile
                    • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 23:02
                      Ematka wąska specjalistka, rozmiar 34, która wygląda na niepełnoletnią nawet po 50-ce, wie wszystko najlepiej, a jak!
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 10:40
                        Dodaj że ta ematka za mniej niz 10 tysi to z łózka nie wstaniewink
                        • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 11:32
                          Oczywiście, a pielęgniarka niech zap... za minimalną krajową, bo taki jej zas... obowiązek. Bo ona pracuje za uśmiech pacjenta i minimalna pensja to aż nadto. A te wąskie specjalistki, które uważają, że praca pielęgniarki to TYLKO robienie zleceń lekarskich i żadna odpowiedzialność, nie mają pojęcia, co piszą. No ale one wiedzą lepiej.
    • giba116 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 27.05.16, 22:16
      Większość dyskusji toczy się wokół płac.
      Nie wiem czy ktokolwiek zwrócił uwagę, że cały spór dotyczy również warunków pracy (obsady pielęgniarskiej na dyżurach, braku mimo wielu już apeli uregulowań dot ilości pacjentów przypadających na jedną pielęgniarkę).
      Ja się z tego zawodu właśnie zamierzam wymiksować. Dlaczego? A no... kuzynka w Biedronce zarabia tyle co ja z dyżurami świątecznymi i nockami (miasto wojewódzkie, duży szpital, oddział zabiegowy). A ja i tak dobrze trafiłam, bo dziewczyny, które przychodziły po mnie dostały najniższą krajową. I cóż może i zarobki jeszcze bym przełknęła, bo w innym miejscu ciągnę pół etatu (nie dla hobby jak tu niektóre z Pań pisały, bo wolałabym posiedzieć z 2 małych dzieci w domu albo zjeść spokojnie obiad zamiast mijać się z mężem w drzwiach) ale nie do zniesienia dla mnie jest brak perspektyw na lepsze funkcjonowanie w tym zawodzie. Bo o jakiej opiece można mówić kiedy na 2 pielęgniarki przypada 6 pacjentów na OIOM-ie (zaintubowanych, niestabilnych po rozległych zabiegach). Choćbym nie wiem jak się starała, nie sikała, nie jadła (tak bywa) to i tak nie jestem w stanie tego ogarnąć w sposób w jaki powinno być ogarnięte.

Niektóre z Was pracę pielęgniarki postrzegają jako typowo opiekuńcze zajęcie. W tej sytuacji na luzie możecie sobie mówić, że wszystkie mogą wyjechać, nic się nie stanie, bla, bla... Proponuje rozszerzyć horyzonty myślowe poza zmianę pampersa, podanie posiłku i leków. Zapraszam na salę operacyjną, OIOM-y, oparzeniówki, stacje dializ itd. Ciekawe czy te pielęgniarki też tak łatwo byłoby podmienić choćby opiekunkami. Umiejętności i wiedza dziewczyn pracujących w takich miejscach często jest niewiele mniejsza niż lekarza.

A co do pytania dlaczego ktoś decydował się na takie studia?
      W chwili kiedy ja podejmowałam się studiów pielęgniarskich dookoła mówiło się, że będzie lepiej. Zresztą tego nas uczono. Holistycznego, nowoczesnego podejścia do pacjenta, do procesu pielęgnowania. Indywidualnego spojrzenia na człowieka. I owszem... założenia są dobre. Większość z nas z uczelni wychodziła z dobrym nastawieniem. Niestety rzeczywistość szybko sprowadza na ziemię. Kiedy na 30 pacjentów przypadają 2 pielęgniarki to niestety ale całą ideologią można sobie tyłek podetrzeć...
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 06:45
        Trzymam za pielęgniarki kciuki.
        • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:38
          Szkoda, ze nie za chore dzieci. No ale co kto lubi.
          • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:42
            A dzieci tych kobiet? Powinny jeść szczaw a matkę widywać raz w tygodniu? Może rzecznik praw dziecka powinien sprawdzić, czy nie są łamane oprócz praw chorych dzieci również prawa dzieci pielęgniarek? Ale nie, chore dziecko to brzmi dobrze, dziecko pielęgniarki jest drugiego sortu.
            • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:14
              buahahaha
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:59
            Przecież wszyscy krzyczą że za pielęgniarki rodzice robią w szpitalach wszystko. To luzik, po co pielegniarka w szpitalu dziecięcym.
            • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:12
              Mówisz, że rodzice wkłują wenflon, obsłużą aparaturę, asystują przy operacjach? To fakt, po co opłacać pielęgniarki. Zwolnić wszystkie, niech wyjadą tam, gdzie są potrzebne.
              • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:14
                Skoro tacy zdolni to nich działaja. Ja tam wole pielęgniarkę.
          • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:12
            > Szkoda, ze nie za chore dzieci. No ale co kto lubi.

Nie rozumiesz jednej rzeczy, Naomi - pielęgniarki są w tym sporze po tej samej stronie barykady, co te chore dzieci.
            • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:16
              Chyba jednak byś inaczej mówiła, gdyby było tak, że po wielu miesiącach czekania stawiasz sie do szpitala, do którego jedziesz 400km, a personel ci mowi: spadowa...
      • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:05
        Na dwie pielęgniarki przypada sześciu pacjentów na OIOM-ie? Przecież to skandal jest!
        Na jedną chorą osobę na oddziale paliatywnym przypadają dwie pielęgniarki. Tu jest trochę inaczej rozłożona struktura opieki medycznej, niż w Polsce (choć może i to się zmieniło), ale gdy opisuję czasem, jaką opiekę miała moja teściowa, to ludziom szczęki opadają.
        I bardzo polskim pielęgniarkom współczuję, podobnie jak lekarzom i nauczycielom. Zawody, które powinny być traktowane z najwyższym szacunkiem w Polsce traktowane są jak psia pętelka.
        • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:09
          Moja mama lezała na OIOM. Faktycznie 2 pielęgniarki na 6 pacjentów. Gdy mamie wysunał sie wenflon nie miały nawet czasu wkłuc go ponownie bo uwijały sie przy innych pacjentach. Wymieniłam go ja. Warunki pracy jak na wojnie I było to na ostrej kardiologii gdzie wszyscy sa cięzkimi przypadkami. Pieniądze to wtórna rzecz, obsada dyzurowa jest fatalna i niebezpieczna.
          • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:14
            Bardzo współczuję.
            Napisałam coś jeszcze, ale to się nie nadaje na to forum. Gdyby pielęgniarki, które naprawdę bardzo ciężko pracują, zarabiały odpowiednio więcej, to jakoś dziwnie jestem przekonana, że byłoby ich w szpitalach znacznie więcej.
            Zwykła opiekunka terminalnie chorych (przyjeżdża do chorego do domu, myje go, podaje leki, jedzenie, chwilę pogada i jedzie do następnego pacjenta) tylko w moim mieście zarabia 150 funtów dziennie. A ja nie mieszkam w Londynie, w którym stawki są kilkukrotnie czasem wyższe.
        • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:22
          Rosa, na szacunek to sobie trzeba zasłużyć. Nie ma się go "z nadania", tylko dlatego, że jest się nauczycielem czy pielęgniarką.
          Pielęgniarki cały PRL pracowały na to, jak są teraz postrzegane. Tylko niestety 90% nie zauważyła, że czasy się zmieniły i o zgrozo, pacjenci mają prawa i jeszcze mają czelność wymagać, aby były przestrzegane. One dalej chciałyby, żeby na boku im płacić, za to co mają w obowiązkach. A jak człowiek starszy i nie daj boże samotny, albo mający rodzinę nie umiejącą zawalczyć, to już mogiła.

• rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:11
            Arwena, kuźwa, ja cię proszę - nie zachowuj się jak typowa ematka, która wie lepiej od innych, gdzie ich swędzi.
            Pamiętam mnóstwo sytuacji, podczas których pielęgniarki się wobec mnie zachowały bardzo nieładnie, ale zdaję sobie sprawę, jaki to ciężki kawałek chleba. To nie są służące - pamiętaj o tym.
            • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:35
              Rosa, ja cię proszę, ale są zawody, gdzie nie masz prawa swoich osobistych problemów wylewać na innych. Jednym z nich jest właśnie praca pielęgniarek. Poszły tam do pracy chyba z powołania, bo raczej nie dla pieniędzy, prawda? No chyba że liczyły na łapówki jak w minionym systemie.
              Mają do czynienia z ludźmi chorymi, słabymi, starymi. Po prostu na gorszej pozycji niż one, bo zależnymi od nich. Nie mają prawa sie na nich wyżywać. Nie tłumacz ich zachowania, bo to tak jakbyś tłumaczyła męża, który bije żonę, bo coś źle zrobiła. Mogą się poużalać do siebie, ale do pacjenta muszą być miłe. Mają obowiązki, za które mają płacone. Na tę płacę się zgodziły podpisując umowę. Mają te obowiązki wykonywać dobrze.

Jak pani na kasie w Biedronce zacznie fochy strzelać, bo dostaje za mało za ciężką pracę, to co powiesz? Podpisała umowę, warunki zaakceptowała. Do klienta musi być miła. A jak nie będzie, to klient pójcie do szefa na skargę. Ludzie nauczyli się swoich praw i z nich korzystają.
              • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:47
                Ale pani w Biedronce obsługuje jedna kase a nie trzy naraz.
                • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:54
                  ale oprócz kasy, ma rozładować towar i parę innych obowiązków i użerać się z niezadowolonymi klientami, bo nie ta cena np.
                  No i pani w Biedronce jest raczej w roli tego pacjenta. Ona nie ma władzy nad klientami. Pielęgniarka ma
                • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:00
                  >>Ale pani w Biedronce obsługuje jedna kase a nie trzy naraz.<<

Jesli jedna pani w Biedronce obslugiwalaby 10 kas, to nijak by to zwiekszylo jej ilosci pracy. Wiecej chodzenia by miala - od kasy do kasy. Negatywnie odbiloby sie to tylko na kilentach i ich czekaniu przy kasach.
                  • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:07
                    Pielegniarka tez nie obsluzy trzech pacjentow "naraz", ale trzech po kolei...
                    Tragiczne jest to dla pacjentow, nie dla pielegniarki
              • giba116 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:26
                Tylko jednej rzeczy nie rozumiesz.
                Moze w PRL faktycznie za ciekawie pod tym wzgledem nie bylo. Ale w tej chwili z uczelni wychodza dziewczyny uczone innej pracy, po 5-letnich studiach, doksztalcajace sie, robiace specjalizacje i co jest im oferowane?! Warunki pracy, ktore powoduja, ze nie sa w stanie wdrozyc tego czego zostaly nauczone. Pielegniarki, ktore przychodza do pracy sa ganione za rozmowy z pacjentami, za dluga pielegnacje itd bo w tym czasie "robota" stoi. Zlecenia sie nie zrobia, pacjenci sami sie na badania nie zawioza itd.
                To jest bledne kolo. Jakosc opieki sie nie zmieni poki jest nas za malo. To chyba oczywiste...
              • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:21
                Porównujesz kwalifikacje i wykształcenie pani z biedronki do pielęgniarki? No błagam, teraz naprawdę popłynęłaś.
              • sumire Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 14:26
                Owszem, nauczyli się. Tylko że w cywilizowanym świecie prawa mają obie strony i nikt nie bredzi, że na szacunek trzeba sobie zasłużyć.
                Są na świecie prace mniej i bardziej prestiżowe, mniej i bardziej odpowiedzialne, ale ktoś je musi wykonywać. Nie każdy może być z zawodu dyrektorem ani panią domu. Co nie zmienia faktu, że nawet na nizinie zawodowej drabiny - a zdaniem niektórych tutaj tam właśnie siedzi pielęgniarka - ma prawo domagać się odpowiedniej płacy i odpowiedniego traktowania.
    • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 07:53
      Protest jak protest. Nie tak całkiem dawno w UK był strajk lekarzy stażystów. Kilka tysięcy odwołanych operacji, lekarze nie zgadzają się na politykę medyczną Camerona. Niby dostali podwyżki, ale wydłużono im godziny pracy.
      A w Polsce naprawdę nie dziwię się pielęgniarkom - opieka nad chorym człowiekiem to ciężki kawałek chleba. No i chyba powinno się zmienić wiele w kwestii mentalności i traktowania wzajemnego. Służb medycznych wobec pacjenta i odwrotnie.
      Nie zapomnę tego, gdy widziałam, jak ratownik medyczny kopał nieprzytomną dziewczynę, bo nie chciało mu się pochylić i sprawdzić, co z nią nie tak. W Polsce, w Warszawie, w centrum, na jednej z klatek schodowych przy Al. Jerozolimskich.
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:05
        Ratownicy to osobny rozdział.
        • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:06
          A dlaczego osobny? Przecież to również pracownik służby zdrowia. Ratownikowi wolno kopać pacjenta, a pielęgniarce nie?
          • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:11
            Absolutnie nie ale ratownicy to specyficzny typ pracowników, zadufany w sobie okropnie. Zarzuci taki stetoskop na szyje i boga udaje wink
            • rosapulchra-0 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 08:21
              Naprawdę więcej miałam do czynienia z ratownikami w UK i tu wielki ukłon w stronę tych ludzi. Wezwanie pogotowia do domu to kwestia dosłownie minut, cały czas, do przyjazdu ratownika jesteś w kontakcie telefonicznym z dyspozytorem. Żadnych ocen, żadnych złych zachowań, troska i konkretne, szybkie działanie - zawsze dla dobra pacjenta. To co przeżyłam wtedy w Warszawie (sama to pogotowie wezwałam), naprawdę przeszło moje pojęcie. Traktować z buta nieprzytomną osobę? Zrobiłam temu ratownikowi dziką awanturę i dopiero jakoś się dziewczyną zajęli, a gdy przyjechała policja, to zaraz opowiedziałam wszystko, ale policja też olała sprawę. Dosłownie: "Pani, przecież to jakaś narkomanka albo alkoholiczka". I tyle w temacie.
              Ja wiem, że zaraz przylecą tu ematki, które mnie zwyzywają, ale faktów się nie da oszukać. Angielska służba zdrowia w porównaniu z polską to po prostu bajka.
              • jowita771 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 11:24
                Ja miałam do czynienia z ratownikami w Polsce i nie mogę złego słowa powiedzieć, pan zajął się mną medycznie jak należy, poczekał ze mną w gabinecie na lekarza i jeszcze żartował, żeby mi było weselej. A wyglądałam nieciekawie, nie trzymałam równowagi i rzygałam jak kot i jakoś nikt nie sugerował, że jestem nietrzeźwa.
    • latarnia_umarlych Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 09:19
      Popieram z całego serca.
      Nie wiem, jak można uważać, że pielęgniarki "nic nie robią" i nie zasługują na godziwe pieniądze, ale widzę, że przodują w takich tekstach te same co zawsze nicki, które kojarzę z (powiedzmy delikatnie) częstego pisania nieprzemyślanych i mało mądrych treści. Ten wątek jest jak papierek lakmusowy.
    • notting_hill Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 10:40
      Sadze, ze głównie chodzi o dysproporcje, jakie się obecnie wytworzyły w służbie zdrowia. Ktoś pamięta strajki lekarzy? Ktoś pamięta prasowe doniesienia, że szpital w jakieś dziurze nie mógł dyzurowac, bo stawka 1000 płn za dyżur była zbyt mała? Te dysproporcje sprawiaja, że pielęgniarki tez juz nie chcą czekać, zwłaszcza, że lekarze jakoś o swoje zawaliczyli skutecznie, ich metody tez były dość kontrowersyjne.
    • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:40
      Gdyby dziewczyny faktycznie zarabiały, tyle ile podała dyrekcja , to by nikt nie miał nic przeciwko . Ale te dane sa tak rzetelne , jak informacje w tv publicznej . Tam też cyferki biorą z kosmosu . Statystyka mozna wszystko udowodnić . Sąsiad ma 4 rowery , ja nie mam żadnego . Statystycznie mamy po dwa rowery.
      Naczelna, przełożona, zastępczyni przełożonej , oddziałowe zarabiają duzo . Do tego na bloku operacyjnym raz na jakis wykonuje sie procedury wysokospecjalistyczne . Płatne dodatkowo . Max 500 zł brutto . I dotyczy to tylko zespołu operacyjnego . Nie jest to reguralny przychód , ale do statystki sie liczy . Dyrekcja nie wyraża zgody na nadgodziny , pozwala na oddawanie godzin wiec nie wiadomo skad raptem pojawia sie kwota za nadgodziny . Podwyżka w 2016 roku polegała na zabraniu kwoty 236 zł netto ( z tej 400 zł podwyżki ) jako premii zadaniowej , w zamian za 76 zł wiecej do podstawy . Pielęgniarka z 25 letnim doświadczeniem na intensywnej terapii ma 2700 brutto podstawy . W sumie , po odjęciu wszystkich składek i dodaniu godzin świątecznych i nocy , na rękę dostaje nieco ponad 2500 zł . Wiec te 4 000 o ktorych mówi dyrekcja , wzięłaby z pocałowaniem ręki.
      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:48
        Moje koleżanki zarabiaja podobnie, wiecej zarabiaja te co sa w przychodniach prywatnych, tam podstawa to 3 tys brutto, zadnych dyzurów i swiąt ale mozliwośc dorobienia. szpitalne maja po specjalizacji 2500 brutto podstawy. To w królewskim miescie Kraków. Pani sprzatajaca ma 1800 brutto. To tak dla porównania.
      • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 15:56
        Hmm, poproszono panie strajkujace o udostepnienie swoich kwitow wyplaty, ale jak narazie nie sa chetne.

• aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 16:14
          Wczoraj dziewczyny zaczely wysyłać . Ale dla dziennikarzy to nie była to żadna sensacja . Oni chodzą po oddziale i wypytują rodzicow czy przypadkiem jakies dziecko nie ucierpiało . Nie pokazują też rozmów z rodzicami , którzy wyrażają poparcie dla pielegniarek . Nie pokazują też, ze dzieci onkologiczne normalnie dostają chemię i jeżdżą na naświetlania . A na poczatku powiedzieli, ze to one najbardziej ucierpiały na konflikcie . Powiedzieli tez , ze wstrzymano przeszczepy . Co tez jest bzdurą. Przemilczeli też fakt , jakie zagrożenie dla dzieci maja braki w personelu i sprzęcie . Na bloku operacyjnym czesto szwów brakuje, rękawiczek , materiału operacyjnego . Nie mowia też, o otwarciu nowych oddziałow bez dodatkowego personelu , a mimo to szpital przyjmuje dzieci . Nie mowia , że dzieci po operacjach , ktore wymagają pozniej intensywnego nadzoru, wracają czesto na zwykle oddziały . Nie mowia wielu rzeczy , o ktore walczą pielęgniarki . Mówią tylko o zarobkach . A najwiecej do powiedzenia maja osoby , ktore sprawę znają z TVNu.
          • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 16:34
            Dokad zaczely wysylac? Wystarczylo na Facebooku udostepnic - maja swoja strone. Same emocje tam, zadnych konkretow. W przeciwienstwie do strony CZD.
            • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 16:48
              Jaka to strona?
              • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 16:57
                strona stowarzyszenia pielegniarek: www.facebook.com/zwiazek.pielegniarek/

a tu strona CZD: www.facebook.com/CentrumZdrowiaDziecka/
                • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:01
                  Dziękuję
                • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:08
                  Tylko, ze ogólnopolski związek zawodowy nie jest strona w tym konflikcie . Ani okręgowa izba pielegniarek . A CZD opublikowało pismo , wystosowane do dyrekcji dwa lata temu (!!) . I dopiero teraz na to pismo odpowiedzieli . Ten strajk jest całkowicie legalny . Zostały spełnione wszystkie procedury i ani razu dyrekcja nie zaaregowala . Mam nadzieje , ze dziewczyny sie nie złamią . A kardiologia niech sie wścieka na nas dalej , bo nasza klinika je popiera smile My sie zorganizowaliśmy, a zakładanie wenflonow nie jest poniżej naszej godności smile
                  • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:10
                    smile
                  • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 17:50
                    Myslisz, ze odmawiaja opublikowania tych kwitow wyplaty? Jest jeszcze portal pielegniarek i poloznych. I pare innych stron. W ostatecznosci mozna samemu jakas zalozyc na czas strajku. Skoro nikt inny nie chce tego opublikowac. Tam pracuje prawie 800 pielegniarek. Z tego tylko okolo 50 osob, wedlug danych CZD, zarabia ponizej 3 tys.
          • naomi19 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 21:42
            . "Nie pokazują też, ze dzieci onkologiczne normalnie dostają chemię i jeżdżą na naświetlania"

Łaskawe dobre serduszka!

Rodzice popierają protest? Chyba nie. Widzialam wywiady i z rodzicami bedacymi w szpitalu i z tymi, ktorych dzieciom pokazano srodkowy palec po kilku miesiacach czekania. No powiem ci, ze zachwyceni nie byli, delikatnie mowiac...
            • aurinko5 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 28.05.16, 22:20
              Wczesniej powiedzieli, ze wstrzymano przeszczepy, a dzieci onkologiczne nie dostaną chemii na czas . Wypadałoby sprostować . Nie pracujesz w tym szpitalu , nie wiesz jak jest . Wiesz , tyle ile obejrzysz w tvn. Ja widze jak zachowują sie rodzice , jak chodzą do pielegniarek i jak z nimi rozmawiają . Ja wiem ile zarabiają pielęgniarki . A 6000 to nawet naczelna nie zarabia . Pielęgniarka z 25 doświadczeniem ma podstawy 2700. Ale w sumie, Ty wiesz lepiej.
            • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 10:42
              Rodzice jak najbardziej popieraja protest.
              • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 11:45
                Wiesz, ten wątek pokazuje dokładnie, jakie tu "specjalistki" się wypowiadają. Same pracują pewnie za minimalną pensję, albo są żonami przy mężu, to umniejszają odpowiedzialną pracę pielęgniarek, które są po studiach, specjalizacjach, które obsługują specjalistyczny sprzęt ratujący życie. Które pracują święta, niedziele, w nocy. Za taką pracę należy się odpowiednia płaca. Za granicą, gdzie wyjeżdżają, zarabiają odpowiednio, a przepaść między pielęgniarką a lekarzem jest niewielka. Społeczeństwo się starzeje, pielęgniarek wszędzie brakuje, więc jeśli u nas nic się nie zmieni, to jeszcze trochę pielęgniarek naprawdę nie będzie. Zresztą lekarze też wyjeżdżają, ich też brakuje. No ale dla emamy to żaden problem. Tylko będąc w szpitalu czy przychodni oczekują, że uzyskają szybko i fachowo pomoc. To nic, że pacjentów jest dużo, a personelu mało. Im się należy teraz, zaraz, już. A tak w ogóle to i tak wszystkie pielęgniarki i położne są złe, leniwe, nieżyczliwe i niepotrzebne. Czemu więc szpital bez nich jest sparaliżowany?
                • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 11:58
                  W sumie przed wyjazdem powinny zwrócić za studia, skoro społeczeństwo za nie płacące nie ma mieć z tego nic, że je wykształciło.

• agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 12:05
                    A niby czemu mają coś zwracać? Inne grupy zawodowe, które wyjeżdżają do pracy za granicę, jakoś nic nie muszą zwracać? ale pielęgniarka powinna, bo ona szła na studia dla uśmiechu arweny, jesli ta ją łaskawie tym uśmiechem obdarzy, co jest wątpliwe.
                    • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 12:25
                      Każdy powinien, albo zapłacić, albo spłacić kredyt.kredyt. Jestem za płatnymi studiami dla wszystkich. Tylko jest różnica w koszach wykształcenia dla polonisty i dla lekarza/pielęgniarki.
                      Płatne studia medyczne to coś ok 40000 ( dane z zeszłego roku z WUM ). czyli całe studia to koszt ok 240000. Czyli tyle realnie te studia kosztują. Dlaczego społeczeństwo ma je ponosić, a taki lekarz wyjedzie? Niech wyjeżdża, ale po 10-15 latach jak odpracuje studia, lub niech spłaca kredyt.
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 12:29
                        Na żebraczych pensjach juz dawno pospłacaly te studia z nawiązką.
                        • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 12:41
                          Narazie wciaz wszystko wskazuje na to, ze strajkujace panie zarabiaja powyzej sredniej krajowej. Coz, nie zyjemy w Szwecji, wiec srednia jest, jaka jest.
                          • agrypina6 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 20:05
                            Tak, pewnie na kontrakcie, 300 godzin w miesiącu, ale o tym się nie mówi.
                            • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 20:53
                              Alez skad. Na kontrakcie to tam w ogole jest tylko kilka osob na cala zaloge. CZD podalo konkretne dane. Z drugiej strony zadnych konkretow, poza "pewnie" i "byc moze"...
                              • sasanka4321 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 21:10
                                To nawet nie to, ze ja nie rozumiem rozgoryczenia pielegniarek. Ja bym ich pracy nie chciala robic i za 20 tys miesiecznie. Wielu innych tez bym nie chciala. Ale nie uwazam, ze na dzien dzisiejszy pielegniarki sa w gorszej sytuacji niz reszta spoleczenstwa. W krajach, ktore znam, pielegniarki zarabiaja ok. sreniej krajowej - nawet troche ponizej. I wydaje mi sie to calkiem rozsadne w konteksie innych zawodow. Odzialowa zarobi sporo wiecej. Pielegniarka szkolna sporo mniej. Problem jest ten sam co w kazdej innej grupie zawodowej - tuz obok mamy bogate kraje zachodniej Europy, pootwierano nam tam granice, patrzymy na nich i tez tak chcemy.
                  • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 12:27
                    A co jesli któras sama za te studia placila, za własne pieniadze w swoim czasie własnym zrobila specjalizację? Tak jest wśród wielu moich koleżanek pielęgniarek. Ciekawe że urzednikom cy innym slusarzom nikt za studia czy nauke zwracac nie każe big_grin
                    • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 14:22
                      a czytasz? Uważam, że studia powinny być płatne. Wszystkie.
                      Na jakich studiach szkolą ślusarzy?
                  • fragile_f Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 18:17
                    To Ty tez powinnas zwrocic za studia, bo nie pracujesz wink
                    • arwena_11 Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 18:48
                      No widzisz, swoje już odpracowałam. Składki opłacałam od 18 roku życia.
                      • przeciwcialo Re: Strajk pielęgniarek w CZD 29.05.16, 18:55
                        Rasowa ematka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka