Dodaj do ulubionych

Lekkie czytadło

28.05.16, 17:50
Hej,

polećcie proszę coś przyjemnego do poczytania, jestem w końcówce ciąży i czas spędzam głównie na czytaniu. Tylko nie fantastykasmile. Ostatnio przeczytałam Dziewczynę z pociągu, dużo Charlotte Link, Bondę, jakieś kryminaly.
Obserwuj wątek
    • lusitania2 Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 18:26
      Daria Doncowa - wszystkosmile
      Książki z Żenią i Anfisą Tatiany Polakowej (cykl o Oldze Riazancewej mniej polecam)
      Janet Evanovich - cykl o Stephanie Plum (powiedzmy: pierwszych 10, reszta to tylko "wierszówka")
      P.G. Wodehouse - wszystko!
      A w ogóle to nie kręć nosem na fantastykę, tylko łap się za Pratchetta.
      • buglady Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 18:34
        Dziękismile, Pratchett mówisz? Może się skuszę...
        • vi_san Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 20:46
          Pratchett jest genialny! A nawet bardziej! I swobodnie można Go czytać nie jako fantastykę, a jako alternatywną rzeczywistość naszego świata! Zresztą moja sygnaturka świadczy o uczuciu głębokim...
    • peonka Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 19:35
      A ja oprócz swojego ulubionego Akunina polecam "O stulatku, ktory wyskoczył przez okno i zniknął", czy jakoś tak. Śmiałam się w głos smile
      • ra-sowa Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 21:34
        jest też "o analfabetce, która potrafiła liczyć" ten sam autor, też się można śmiać w głos smile
        • peonka Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 23:28
          O dzięki, nie widzialam tego!
    • sabina211 Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 20:13
      Cała seria kryminałów Camilli Lackberg, wszystko Harlana Cobena...Miłego czytania (i oczekiwania).
    • moni_kaw Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 20:24
      www.empik.com/mundra-szwed-sylwia,p1093199420,ksiazka-p
      super ciekawe i wciągające opowieści
      też czytałam w końcówce ciąży i dodatkowy plus że masę praktycznych informacji porodowych tam jestsmile
      • verdana Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 20:27
        No cóż, mnie pozostaje polecić czwartastrona.pl/ksiazki/dwoch-panow-z-branzy
    • lauren6 Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 20:28
      Poldark W. Grahama
    • buglady Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 21:28
      Dziękuję serdecznie, zaraz zamawiamsmile. A z Pratchetta co na początek polecacie?
      Lackebrg prawie wszystko przeczytałamsmile).
      • vi_san Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 22:08
        Mistrza Terrego? Ja tylko odradzam dwa pierwsze - moim zdaniem są najmniej zabawne. A można czytać "na wyrywki". Ja osobiście uważam, że najlepiej jest czytać nie w kolejności ukazywania się, a "cyklami". Np. cykl o Śmierci: Mort - Kosiarz - Muzyka Duszy - Wiedźmikołaj - Złodziej Czasu - Śmierć i co potem nadchodzi. Albo o Czarownicach z Lancre: Równoumagicznienie - Trzy Wiedźmy - Wyprawa Czarownic - Panowie i Damy - Maskarada - Rybki małe ze wszystkich mórz - Carpe Jugulum. Trudno jest polecać nie znając osoby, ale ja "zaskoczyłam" przy "Morcie". I zakochałam się w całości. smile
        • verdana Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 22:24
          Ja najbardziej lubię cykl o Straży
          • vi_san Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 22:42
            Ja kocham Śmierć... Więc tego... big_grin Ale w sumie wszystkie są genialne!
      • bialeem Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 22:52
        Najpierw nie fantastyka, a później Terry?smile
        Ja kocham wiedźmy i Śmierć. Straż na mnie urosła, ale pana lekko wilgotnego nie lubię do dziś.

Ludlum i Forsyth oraz standardowa Chmielewska już zaliczone?
    • mika_p Re: Lekkie czytadło 28.05.16, 23:37
      Monika Szwaja jest bardzo przyjemna do czytania, z tym że nie wszystko jest dobre i nie wszystko się do czytania w ciązy nadaje.

Jestem nudziarą (to niekoniecznie, bo nienajlepsze, ale bohaterowie z tej powieści pojawiają się epizodycznie w dalszych książkach i fajne wiedzieć, kto jest kto)
      Romans na receptę
      Zapiski stanu poważnego
      Artystka wędrowna
      Powtórka z morderstwa
      Klub mało używanych dziewic
      Dziewice, do boju!
      Zatoka Trujących Jabłuszek

Jeśli się przekonasz do fantastyki (Pratchett tak, zacznij od początkowych części o Straży, potem w ogóle od początku, zeby poznać Rincewinda, wiedźmy i Śmierć, a potem znów o mieście, czyli reszta o Straży, Moist w ogóle smile) ), to weź jeszcze Olgę Gromyko: Zawód: wiedźma, Wiedźma opiekunka, Wiedźma naczelna
    • viridiana73 Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 13:30
      A może Margaret Atwood? Strasznie się nią jarałam swego czasu. Może ta literatura i nie taka lekka, ale baardzo kobieca i dobrze się czyta. "Kobieta do zjedzenia" bardzo mi się podobała, "Zbójecka narzeczona", no i klasyka: "Opowieść podręcznej"- to już dla czytelników o mocnych nerwach.
      • lokitty Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 19:19
        Pani wyrocznia - bardzo klimatyczna.
      • ida_listopadowa Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 01:46
        przepraszam uprzejmie, Margaret Atwood w kategorii "lekkie czytadlo"?! po Kobiecie do zjedzenia mam traumę do dzis, juz 20 lat. Opowiesc podrecznej dla kobiety w ciazy? jeszcze skurczow dostanie! Literatura pierwszorzedna, ale moze na pozniej?
        • viridiana73 Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 21:27
          Napisałam przecież, że nie lekkie. Też musiałam leżeć w ciąży około miesiąca, i po przeczytaniu kupki Harlequinów przyniesionych przez dobrą koleżankę, dostałam autentycznych mdłości. Wręcz zapragnęłam przeczytać coś "ciężkiego".
          Fakt, "Podręczna" nie dla ciężarnej, ale też lojalnie ostrzegłam... w zasadzie jeśli nie urodzi w terminie, to czemu by tych skurczów nie wywołać "Podręczną" zamiast oksytocyną?smile
        • sanciasancia Re: Lekkie czytadło 01.06.16, 19:29
          Akurat "Kobietę do zjedzenia" czyta się doskonale (swego czasu jeden z kolegów zabrał swojej dziewczynie egzemplarz, twierdząc, że chce, żeby się uczyła do sesji, potem się przyznał, że otworzył, zaczął czytać i go wciągnęło).
    • forumologin Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 16:29

Z mojej koncowki ciazysmile
      Spotkamy się pod drzewem ombu
      Santa Montefiore

Swiatlo ktorego nie widac

PS sprawdz na lubimyczytac recenzje. Zwlaszcza pierwsza bedzie idealna!

Ps2 co polecisz charlotte link? Dom siostr mi sie nawet podobal, czytalam tylko to, a jest od groma jej ksiazek...

• kredka.zielona Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 18:47
        forumologin napisała:

> Ps2 co polecisz charlotte link? Dom siostr mi sie nawet podobal, czytalam tylko
        > to, a jest od groma jej ksiazek...
        >

wprawdzie pytanie nie do mnie, ale polecam Ci

Ciernista róża (2000) poz.5
        Nieproszony gość (2005) poz.4
        Obserwator (2011) poz.3
        Przerwane milczenie (2003) poz.1
        Wielbiciel (1998) poz.2

w dowolnej kolejności, ale Przerwane milczenie podobało mi się najbardziej
    • fandorina Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 17:59
      Jeśli lubisz Lackberg to polecam Ci Katarzynę Puzyńską i jej serię o policjantach z Lipowa . Pierwszy tom to "Motylek". Dobrze się czyta, są wątki psychologiczne i kontekst społeczny.
    • lilly_about Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 18:08
      Seria o Różanach Bogny Ziembickiej (5części)
      • kredka.zielona Re: Lekkie czytadło --> kryminały 30.05.16, 18:41
        jeśli lubisz Charlotte Link i czytałaś C.Lacberg, to polecam Ci też świetną

Lisę Gardner - "Złap mnie", "Nie bój się", "Sąsiad", "Samotna", "Kochać mocniej" i "Niepewność" - są jeszcze "Dziecięce koszmary", ale tak pojechane, że odradzam smile

z kryminałów polecam też Mari Jungstedt "Niewidzialny" i "Niewypowiedziany"

oraz Leif GW Persson - "Między tęsknotą lata a chłodem zimy", "W innym czasie, w innym życiu" czy też "Swobodny upadek, jak we śnie"

z babskich czytadeł Krystyna Mirek czy Agnieszka Krawczyk, Danuta Pytlak, Dorota Gąsiorowska..

• maniusza Re: Lekkie czytadło --> kryminały 01.06.16, 14:38
          Kredko oprócz ostatnich babskich czytadeł wszystko z mojej głowy wyjęłaś!

Jeśli chodzi o Perssona to oprócz ww. trylogii o Palme polecam "Umierającego detektywa".

A Gardner - rewelacja - choć zgadzam się - dziecięce koszmary niekoniecznie dla ciężarnej wink
    • sanrio Re: Lekkie czytadło 30.05.16, 20:23
      źle ze mną. Tytuł wątku przeczytałam jako "leśne ruchadło" sad
      • semihora Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 22:44
        Faktycznie źle z tobą big_grin

A w temacie podrzucam "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak - lekko się czyta. Moim koleżankom podoba się też Bancarzewska.
        • semihora Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 22:55
          A i jeszcze szczerze polecam Martę Obuch, a do tego dobrze wspominam niektóre książki Małgorzaty Kursy ("Ekologiczną zemstę" na przykład). Możesz też rzucić okiem na Martę Kisiel, niby fantastyka, ale całkiem zabawna i "czytable", a też nie przepadam za fantastyką.
    • viridiana73 Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 23:01
      Tylko nie Kursa, błagam.
      Lekka ta literatura jest, aż za bardzo. A mówiąc dosadniej, takiej grafomanii jak "Najlepsze jest najbliżej" to ze świecą szukać.
      • semihora Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 23:09
        A to akurat prawda i dlatego napisałam "NIEKTÓRE". Tę, o której piszesz, zaczęłam czytać i pieprznęłam w kąt, potem próbowałam z audiobookiem i też nie poszło. Tu się w pełni zgadzam, że to jest niewypał i grafomania. Ale nie wszystkie książki są tak samo tragiczne.
        • viridiana73 Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 23:21
          A! To może jeszcze czegoś spróbuję. Widać miałam pecha, że wpadła mi w ręce akurat ta pozycja.
          • buglady Re: Lekkie czytadło 31.05.16, 23:24
            Atwood i Chmielewska już dawno 'zaliczone', ale zamówiłam kilka z poleconych przez Was a póki co czytam 'Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy' w oczekiwaniu na przesyłkitongue_out.
            • viridiana73 Re: Lekkie czytadło 01.06.16, 08:47
              Ulżyło mi. Nie słyszałam, aby ktoś po "Najszczęśliwszym niemowlęciu..." dostał przedwczesnych skurczysmilesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka