Dodaj do ulubionych

Nagroda za pasek

10.06.16, 15:24
Dzieć, z gatunku zdolnych i olewczych, miał obiecaną atrakcyjną nagrodę za świadectwo z paskiem. Dzieć pasek wypracował rzutem na taśmę, w ostatniej chwili poprawiając wszystkie "michałki" na piątki i szóstki, z przedmiotów głównych ma jednak czwórki.

Słowo się rzekło, kobyłka u płota, ale... wymagać (za rok) jednak piątek z matematyki i historii, i niech ma w nosie muzykę i plastykę, do tej pory zaliczanych przy absolutnym minimum wysiłku, czy wymagać paska, bo szósta klasa i potrzebna średnia?
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 15:39
      Wymagać paska i ocen z głównych przedmiotów. Nie wie, jak będzie za rok, ale do tej pory w wielu gimnazjach w kwestii ocen była punktowana srednia, wyróżnienie i oceny z wiodących przedmiotów.
    • arwena_11 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 15:57
      za rok nie ma egzaminu 6 klasisty. Potrzebne będą oceny z głównych przedmiotów i pewnie punkty za pasek.
    • chocolate_cake Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 16:15
      Nie wiem. Nigdy nie wymagałam bo mam to w nosie ale często dzieci pasek miały albo były blisko ( nie mówię o podstawówce bo tam po prostu pasek miały tylko o dalszej edukacji)
      • dzidzia_ch Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 16:52
        Moim zdaniem pasek powinien byc od 5.0 wzwyż bo to jest dopiero jakies osiągniecie.
        Średnią 4,75 łatwo uzyskać mając parę szóstek z muzyki plastyki wf czy religii.
        Dla mnie kluczowe są przedmioty główne :historia,matematyka,przyroda,polski i angielski.
        Moja córka ma średnia 5,55 i w tym są szóstki z historii i angielskiego.
        Jej koleżanka miała pasek w zeszłym roku z samymi czwórkami z przedmiotów głównych i i 4 szóstkami z religii,wf,techniki i plastyki
        • little_fish Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 17:24
          zawsze było tak, że do średniej wszystkie przedmioty liczą się jednakowo - czy to dobrze? Nie mam pojęcia. Może wyrównuje szanse tym uzdolnionym plastycznie a nie matematycznie wink
          Im dłużej obserwuję edukację z perspektywy rodzica, tym więcej mam wątpliwości co do oceniania, wyróżniania i nagradzania...
          • chocolate_cake Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 17:27
            Ja też smile
        • oqoq74 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 17:47
          No tak, jeszcze ktoś pomyśli, że twoja córka też ma kilka czwórek.smile
          Może tak odrobina dystansu?
          • little_fish Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 19:20
            mój syn ma kilka czwórek - ale nie spędza mi to snu z powiek big_grin
        • jolcix Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 19:35
          a u nas odwrotnie, same piątki z głównych przedmiotów, z matematyki szóstka, a z palatyki i techniki czwórka, z religii 3, i nie ma paska

i jak na to patrzeć?
          • little_fish Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 19:37
            wypisać z religii wink
    • joa66 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 16:51
      To zależy co masz na myśli pisząc "wymagać" . Rozumiem, że dziecko nie chce iść do gimnazjum rejonowego, tylko ma inne plany?
    • nangaparbat3 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 16:59
      Wymagać dobrych ocen z waznych przedmiotów. A ogólnie z lekka sie wycofać z wymagań, nagród i paskow. Niech się zacznie uczyć dla siebie. Chce iść do szkoły, gdzie potrzebny pasek - niech o niego walczy. Ale nie dla nagrody od rodzicow.
    • szarsz Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 17:38
      A ja się zastanawiam nad osobną sprawą, to jest tą atrakcyjną nagrodą. Czy to jest nagroda o dużej wartości materialnej? Jeśli tak, to jak chcesz zmotywować dziecko w przyszłym roku? Za dwa lata, trzy? Czymś jeszcze cenniejszym?
      Całkiem poważnie pytam, bo u mojego są tacy, co mają obiecany komputer. I ja się pytam, co za rok?
    • oqoq74 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 17:50
      A jeśli z tej matmy i historii dostanie jednak cztery, mimo pracy cały rok i starań, to tego nie docenisz?
      Jak czytam, czy słucham o ocenach, to odnoszę wrażenie, że część rodziców ma problem i ciągle im mało.
      • verdana Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 18:00
        Nagradzać można za pracę. Nie za oceny. Bo nagradzając za oceny nagradza sie bardziej ściąganie, niz nieściąganie, wybłagiwanie ocen niż akceptację tego, co sie dostało. Przy okazji w bardzo wielu wypadkach nagradza się konformizm i potakiwanie, oraz strach przez jakimkolwiek "wychyleniem sie".
        • oqoq74 Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 18:13
          Ale to do mnie?
          Ja nie mam parcia na oceny. Moje dziecko ma dobre oceny, doceniam jego pracę. Uczy się dla siebie, nie dla ocen, które moim zdaniem, rzadko odzwierciedlają wiedzę. I przyznam, że z coraz większym niesmakiem obserwuję gonitwę za piątkami, szóstkami, dla samych ocen i paska na świadectwie.
          • verdana Re: Nagroda za pasek 10.06.16, 20:49
            Nie, ogólnie, do całokształtusmile Pod Tobą, bo to głos poparcia dla jedynej osoby, która zwróciła uwagę, że dziecko nalezy oceniać za to, co robi, a nie za to, jak jest oceniane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka