20.06.16, 00:49
Chciałabym na początku lipca pojechać z synem 10 letnim do Wrocławia. Obiecałam mu, on się bardzo nastawił. O to co zwiedzać nie będę pytać smile bo już to akurat mamy ogarnięte. I niestety jakoś przespałam temat noclegów. Bo już powinnam je mieć zarezerwowane. I to dawno. A nie mam. No i jest kłopot. Bo przeglądam strony z noclegami i mały bardzo wybór, zwłaszcza takich w przyzwoitej cenie i w miarę w centrum. Jako że jadę z nim sama, pociągiem, chciałabym przede wszystkim mieszkać w spokojnej i bezpiecznej okolicy. Żeby było można bez strachu wieczorem wrócić. Znalazłam coś w miarę fajnego na ulicy Na Grobli (w takim dosyć nowym, nie wysokim apartamentowcu). Ale jak tak patrzę na google maps na tę ulicę to jakaś opustoszała mi się wydaje. W sensie że jakoś mało domów i w ogóle. Może ktoś kto zna Wrocław podpowie mi, czy ta ulica jest ok, zwłaszcza w kontekście, że będę sama z dzieckiem. A może jakieś inne miejsce? Bo już martwię się bardzo, że będę musiała wyjazd odwołać przez swoje własne gapiostwo sad
Obserwuj wątek
    • beverlyja90210 Re: Wrocław 20.06.16, 01:20
      Ja zawsze polecam znajomym hotel Ibis,wychodzisz z dworca PKP i od razu na niego patrzysz.Mozna tez szukac w hotelach hostelch na samym rynku to wygodniej.Ja bym się e prywatne mieszkania nie pchla
      • solejrolia Re: Wrocław 20.06.16, 05:31
        Dlaczego na prywatne nie pchała?
        Tu sprawa jest prosta- 2 osoby- jeden pokój.Można hotel, czy hostel. Pokoi 2-jek jest zawsze najwięcej.
        ale jak np jedzie się "grupą", typu 3 osoby dorosłe, czy w 2 pary, to chyba lepiej wziąć mieszkanie. A na pewno wygodniej.
    • avocado77 Re: Wrocław 20.06.16, 06:43
      Akurat prywatnych mieszkań się nie boję. Bardzo często korzystam np. z portalu air bnb i zawsze jest ok. Wiem ze są hostele wokół rynku, ale jak napisałam już jest za późno i prawie wszystko co fajne jest bez miejsc. No chyba ze za jakieś ogromne pieniądze.
      • yoka1 Re: Wrocław 21.06.16, 09:17
        Na Grobli to dość pustawa ulica i okolica i nie jest blisko do ciągów komunikacyjnych. Na nogach też kiepsko do ciekawych miejsc.
        • lola211 Re: Wrocław 21.06.16, 09:24
          Moim zdaniem idealne miejsce i skomunikowane wystarczajaco- z pl.Wróblewskiego dojedzie sie tramwajem do centrum w chwile.
    • lola211 Re: Wrocław 20.06.16, 08:17
      A gdzie dokladnie Na Grobli?
      Ja bym sie nie bała, bo przejezdzam tamtedy bardzo czesto, takze wieczorem,to trasa rowerowa.
      Ulica malo zamieszkała, to sa tereny zielone, w pewnym momencie las, ale jak apartamentowiec to gdzies w okolicy Politechniki pewnie, wiec na pocżatku - bez obaw zatem.
      MNie sie tam bardzo podoba- srodek miasta,a jak z innej bajki.
    • 1matka-polka Re: Wrocław 20.06.16, 08:51
      Ulica jak ulica, blisko Odry, Politechnika, Hydropolis, na końcu jakieś konie...Uważam, że Wrocław to bardzo bezpieczne miasto, i nie ma miejsc, w których należałoby szczególnie uważać. Kiedyś ul. Traugutta i okolice, tzw. Trójkąt Bermudzki były niebezpieczne. Ale teraz jest tam pełno studentów a żule już tylko dogorywają na ławkach.
    • pade Re: Wrocław 20.06.16, 09:24
      sprawdzałaś tu?:
      www.hotelbb.pl/pl/wroclaw-opis
      to centrum miasta, blisko dworca, Rynku, blisko wszędziesmile
      • mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 11:14
        O rany. A w pakiecie pod oknem wieczny korek, smród spalin i rozkoszny zgrzyt tramwajowych kół.
        • pade Re: Wrocław 20.06.16, 12:06
          no taksmile ale autorka nie będzie tam mieszkać
          poza tym są tez chyba pokoje od wzgórza czy się mylę?
          • mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 12:16
            Zgadza się. Tego samego na którym wieczorową i nocną porą zalegają na ławeczkach imprezowicze i pobliskiej mordowni. Mieli toto wprawdzie pozamykać i remontować ale nie wiem czy to już...
            • pade Re: Wrocław 20.06.16, 12:20
              aa to nie wiedziałam, dawno mnie tam nie było
        • taki-sobie-nick Re: Wrocław 20.06.16, 20:50
          mid.week napisała:

> O rany. A w pakiecie pod oknem wieczny korek, smród spalin i rozkoszny zgrzyt t
          > ramwajowych kół.

miało być BEZPIECZNIE

• mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 11:17
      Na Grobli jest ok. Jeździny tamtedy rowerami o rozmaitych porach, nigdy nie widziałam tam menelstwa.
    • zona_mi Re: Wrocław 20.06.16, 12:14
      Na Grobli jest OK, często tam bywam, rzeczywiście nie ma zbyt wielu ludzi, ale też knajp = niebezpieczeństwa w postaci wychodzących stamtąd nietrzeźwych.
      Stamtąd też jest blisko do centrum (pieszo do Rynku z 10-15 minut).
    • inguszetia_2006 Re: Wrocław 20.06.16, 12:16
      Witam
      W tym roku była we Wrocławiu dwa dni służbowo i spałam w Piaście vis a vis Dworca. Mogę ci opowiedzieć o tym hotelu, jak chcesz.
      Pzdr.
      Ing
    • szarsz Re: Wrocław 20.06.16, 12:25
      Ja bym Groblę brała, jeśli na początku. Jeśli dalej to nie bardzo, bo komunikacji tam nie ma, a samochodem przecież nie będziesz się pchać do centrum. O ile jedziesz autem.
    • kira02 Re: Wrocław 20.06.16, 12:26
      Campanille sprawdzałaś? Na Grobli bym się nie bała nocować. Jak wysiądziecie na Głównym, to podejdźcie do Informacji Turystycznej (niedaleko kas): podpowiedzą co i jak, dadzą mapkę, rozkład mpk smile
    • babsee Re: Wrocław 20.06.16, 13:18
      Na Grobli jak najbardziej!dookola zielen i cisza a do Rynku masz 15 minut piechota albo 1 przystanek tramwajem. Zoo masz zaraz obok, Muzeum Narodwe rzut beretem, Panorama Racławicka to samo, do Ogrodu Botanicznego tez 4 przystanki. Super lokalizacja!
      • mozambique Re: Wrocław 20.06.16, 13:23
        15 minut z but albo 1 przystnek tramwajem ? w jakim miescie bo na pewno nie we Wrocławiu ?

we wrocłąwiu do rynku to sa 3-4 przystanki ( zależy jaką linią ) albo pól godizny piechotą

ZOO jest zaraz obok ale po drugiej stronie ODry ( owszem jest kładka do przejscia)

NAjlblizej to jest taki stały lunapark, na ktory strach wsiaść zeby sie cos nie rozwaliło
        • babsee Re: Wrocław 21.06.16, 15:03
          czepiacie sie...jeden przystanej bo z wróblewskiego do placu dominikańskiego jest jeden przystanek. Uznalam, ze oławska to juz Rynek.
      • 1matka-polka Re: Wrocław 20.06.16, 13:32
        4 km w 15 minut, niezłe masz czasy...
        • mozambique Re: Wrocław 20.06.16, 13:36
          smile 10/10
          • mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 14:06
            Nie straszcie dziewczyny
            Od początku Na Grobli do Rynku jest pieszo mniej niż 2km.
            Od apartamentowca 2,4 (nr 16, prawdopodobnie to ten)
            Fakt, nie da się dojśćc w 15 minut
            Do Zoo można się jeszcze przedostać przez Odrę Polinką.
            Zakładając ze wsiada na przystanku przy Traugutta/Puławskiego - kolejny to Galeria Dominikańska - potem Swidnicka/Rynek - ma do przejechania maksymalnie dwa. Można wysiadać przy Galerii i przejśc się Oławską, to już jest ścisłe stare miasto. Dawno tamtędy nie jechałam komunikacją, ale chyba nic pomiedzy nimi więcej nie ma.
            Generalnie lokalizacja nie jest zła.
            • zona_mi Re: Wrocław 20.06.16, 15:45
              Jak to się nie da? Do Rynku z pl. Wróblewskiego idę z 10 minut, ile więcej z tego apartamentowca - 5?
              Właśnie tam jest o tyle fajnie, że i pieszo, i komunikacją miejską wszędzie łatwo dotrzeć.
              • mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 15:54
                zona_mi napisała:

> Jak to się nie da? Do Rynku z pl. Wróblewskiego idę z 10 minut, ile więcej z te
                > go apartamentowca - 5?

Więcej. Na Wróblewskiego jesteś ciut za połową drogi.
                Google pokazuje 30minut najkrótszą pieszą trasą, fakt ze oni liczą tempo emeryta, ale z drugiej strony z 10latkiem nikt marszobiegów uskuteczniać nie będzie.

> Właśnie tam jest o tyle fajnie, że i pieszo, i komunikacją miejską wszędzie łat
                > wo dotrzeć.
                >
                I sama droga fajna, taka akurat do spacerowania, dużo zieleni.
                • zona_mi Re: Wrocław 20.06.16, 16:00
                  Aż sprawdzę przy najbliższej okazji smile
                  Przy czym chodzę od Wróblewskiego lewą stroną, bo po prawej rzeczywiście światła co chwilę i długo czerwone.
              • skarolina Re: Wrocław 20.06.16, 21:52
                No też mi wychodzi, że się da - mieszkając na pl.Zgody chodziłam do Rynku 25 minut, Na Grobli to podobna odległość
                • zona_mi Re: Wrocław 20.06.16, 22:40
                  Kiedy to było? Chodziłam na pl. Zgody 2304957635253 razy!
                  • skarolina Re: Wrocław 20.06.16, 22:49
                    1998-2000
                    • zona_mi Re: Wrocław 20.06.16, 22:52
                      A, to już wtedy nie.
            • mozambique Re: Wrocław 20.06.16, 15:49
              oczywiscie, z tym ze kazdy wie ze po miescie 2 km idziesz wolniej niz 2 km promenadą nadmorską , po porstu co chwiel masz skrzyzowania , swiatła , czekasz pare minut itp , ja ostatnio z pl.Domikanskeigo do Dobrzynskeij ( ok 400m) szlam parwei 15 min bo wlasnie długo czekałąm na czerwonych swiatłach

aha poprawka , ul. PUŁASKIEGO a nie Pułąwskiej, taki drobiazg smile
              • mid.week Re: Wrocław 20.06.16, 15:56
                mozambique napisała:

>
                > aha poprawka , ul. PUŁASKIEGO a nie Pułąwskiej, taki drobiazg smile
                >

Co prawda to prawda wink
    • slonko1335 Re: Wrocław 20.06.16, 15:59
      Nocowaliśmy w zeszlym orku w Ibisie Style przy dworcu-cena była bardzo rozsądna a warunki bardzo przyzwoite ale jechaliśmy w opcji 2plus2 wiec tez inaczej się rozkładało...
    • malowanka06 Re: Wrocław 20.06.16, 20:27
      To fajna miejscówka moim zdaniem
      albo polecany Piast, nie ma jakis wielkich cen z kosmosu
      www.piastwroclaw.pl/
      • avocado77 Re: Wrocław 20.06.16, 23:33
        Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematemsmile W hotelu Piast miejsc brak w naszym terminie. Podobnie w Ibisie. Wasz opis ulicy Na Grobli brzmi zachęcająco- odległości to się akurat nie boimy. Więc chyba się zdecyduję. Zwłaszcza że mieszkanie naprawdę fajne i wygodne.
    • stara-a-naiwna Re: Wrocław 21.06.16, 09:36
      na Grobli?
      bliże pl. Wróblewskiego czy dalje od centrum?

bo tak nie ma komunikacji

ps. a ulica spokojna i duzo zieleni (chociaz faktycznie odludna)
      • zona_mi Re: Wrocław 21.06.16, 09:49
        Przecież tam "dalej od centrum" to są tylko ośrodki wodne i hotel - mieszkania/apartamenty są bliżej Wróblewskiego, przed Hydropolis.
        To jest kilka kroków od placu z tramwajami/autobusami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka