Dodaj do ulubionych

Wiszące gacie

21.06.16, 10:58
Prezydent Lubina chce zakazać suszenia prania na balkonach, gdyż nie licuje to z XXI wiekiem.
Fakt, że często balkony w naszych miastach to widok przykry - stare meble, obdrapana farba koniecznie kontrastująca z resztą elewacji, plastikowy kwiatek ewtknięty w barierke tuż obok obowiązkowej latarenki led. Ale czy zakaz korzystania z własnej, prywatnej przestrzeni, często jedynej jest dobrym pomysłem? Mnie się nie podoba. I samo pranie najgorszym widokiem nie jest.
https://i985.photobucket.com/albums/ae339/filosss2010/Legnica%202013/DSCF8877.jpg~original
Moim zdaniem nieszczęsne pranie to taki gwódź do trumny estetyki ale większy problem to samowolki typu malowanie elewacji, zabudowywaniem balkonów cudownymi konstrukacjami, itp. Bo na ładnym balkonie pranie mi nie przeszkadza, ale na obdrapanym, brudnym bywa faktycznie wisienką na torcie rozpaczy. Choć im jestem starsza tym bardziej zauważam piękno w brzydocie...
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:00
      a wystarczy ustawic suszarke stojącą i już gaci nei widać smile
      • mallard Mozambik 21.06.16, 13:16
        Ty i to Twoje "nei"...
    • liisa.valo Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:00
      Pytanie, gdzie to suszyć jeśli nie na balkonie? Nie wszystkie bloki mają suszarnię. W moim poprzednim mieszkaniu salon był przejściowy i tak mały, że rozłożenie suszarki uniemożliwiało swobodne przechodzenie. Bezokienna łazienka sprawiała, że pranie się kisiło, a nie schło. Balkon jest sensowny.
      • lady-z-gaga Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:08
        A gdzie się suszy zimą albo podczas długotrwałej deszczowej pogody? Ludzie sobie jakoś radzą, to poradzą tez wtedy, kiedy jest ciepło.
        • mozambique Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:09
          ale jarzysz ze zimą jest sezon grzewczy ???
        • mid.week Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:11
          Tak, tak i latem odpalą kaloryfery wink
        • liisa.valo Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:12
          Tak, na przykład farelkę rozkręcę w sierpniu.
        • aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:14
          Zimą łazienka jest zazwyczaj najcieplejszym miejscem w domu, do tego powietrze jest suche i wszystko schnie w mig. W czasie mrozów też wystawiam suszarkę na balkon. odczas długotrwałej deszczowej pogody pranie ograniczam do niezbędnego minimum, by się właśnie nie kisiło.
          • lady-z-gaga Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:27
            W łazience jest suche powietrze?
            • morgen_stern Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:28
              No u mnie w łazience podczas sezonu grzewczego tak. Mam tam najsilniej grzejący kaloryfer smile
              • aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:34
                Dokładnie, wystarczy tylko drzwi uchylić by cyrkulacja powietrza była lepsza i pranie zimą schnie jak marzenie.
      • baltycki Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:20
        > Pytanie, gdzie to suszyć jeśli nie na balkonie?
        Alez susz na balkonie.. do wysokosci balustrady.
        Nie wyschnie?
        • liisa.valo Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:25
          Ja tam suszę na suszarce, ale mam balkon nieosiatkowany, więc i tak z ulicy widać. Niestety, w niektórych kamienicach czy blokach balkonu też nie ma jako takiego, jest takie coś, na czym można postawić dwie stopy. Tam suszarki nie ustawisz, w grę wchodzą tylko takie ustrojstwa nakładane na balustradę lub sznurki.
    • semihora Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:07
      Nie przeszkadza mi to, niech sobie ludzie wieszają pranie na balkonach, bo skoro wieszają tam, to nie mają lepszego miejsca.
      • mid.week Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:10
        Mnie się wklejone pranie balkonowe nawet podoba wink
        • aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:16
          Prawda? Lepiej wygląda niż te oklejone plakatami reklamowymi drzwi piekarni poniżej.
          • mid.week Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:21
            Ciekawe ile w Lubinie nieaktualnych plakatów wyborczych zwisa w strzępach ze słupów i ogrodzeń wink
            • aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:36
              Jak widać, wg prezydenta tego miasta, reklamy i plakaty to XXI wiek, nie to co suszące się gacie wink
      • iskierka3 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:19
        Tez kompletnie mi to nie przeszkadza. A tekst, ze nie licuje z XXI wiekiem zajezdza malomiasteczkowym zadeciem.
    • lady-z-gaga Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:10
      Kiedy to niezupełnie prywatna przestrzeń jest. Nie można jej zmieniać po swojemu, a remont i konserwacja balkonow jest w gestii zarządcy budynku, razem z elewacja.
      • mid.week Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:13
        To lepiej zacząć od sensownego prawa uniemożliwiajacego stawianie zabudowy róznego rodzaju (każdy sąsiad ma np inny system) lub dowolnych kolorów i fasonów okien. Bo to są rzeczy, które zostają w przestrzeni publicznej na lata, a pranie wisi pół dnia...
        • lady-z-gaga Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:25
          To akurat racja
      • oqoq74 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:18
        Owszem masz rację, tylko szkoda, że w tym wszystkim brakuje konsekwencji. Przeszkadza pranie na balkonach, ale koszmarne reklamy, jakieś banery, świecące wystawy sklepów, pstrokacizna w przestrzeni publicznej, niszczone stare budynki przez pseudo fachowców nie przeszkadzają...
    • gama2003 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:36
      Pranie mi nie przeszkadza. To jest jakby ,, dekoracja ruchoma,,. Gorzej z jakimiś starymi gratami, resztkami meblościanek, klamociarnią.
      I zawsze to oburzenie wiszącymi gaciami mnie rozbawia, bo często te same panie wędrując uliczkami włoskich miasteczek zachwycają się gaciami rozpiętymi w poprzek ulicy smile. Jak malowniczo....a u nas się czepiają.
      Wolność dla gaci, bałagan - tego powinni się czepić, jak już muszą.
    • burina Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:37
      W małych włoskich miasteczkach nikomu nie przeszkadzają rozpięte pomiędzy budynkami kołowrotki ze sznurami na pranie rozpościerającymi się ponad głowami przechodzących dołem. Tylko kurczę te ich kamieniczki jakieś takie nieobdrapane, potrafią się umówić co do jednorodności markiz, rolet, ba, nawet doniczek na parapetach. Jednym słowem, tak to potrafią zorganizować, że nawet te wiszące gacie są estetyczne, turyści chętnie fotografują i nic im rozstawione w salonie nie butwieje.
    • kadfael Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:37
      e tam...
      Tekst linka
      To Wenecja jakby co.
    • mikams75 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:38
      ojjj tam, w niektorych miasteczkach wywieczone pranie to atrakcja turystyczna:
      anotherbagmoretravel.files.wordpress.com/2013/05/005-3.jpg

• aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:41
      Tak mi ten wątek przypomniał, żeu mnie w mieście na starych osiedlach stoją trwale zamontowane suszarki na pranie i ciągle są w użyciu. Coś w tym stylu:
      https://fotoszoko.blox.pl/resource/fotoszoko850.jpg
      • iwoniaw Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:18
        O, u mnie jest coś podobnego.
        Nie widzę jednak nadal różnicy w wywieszeniu prania na takiej suszarce a na balkonie, który na podwórko z takimiż suszarkami wychodzi wink (no poza tym, że na balkon masz bliżej niż na podwórko, bo z mieszkania nie musisz wychodzić).
        • aamarzena Re: Wiszące gacie 21.06.16, 14:14
          Mnie to się nawet podoba. Takie klimatyczne te podwórka, przynajmniej widać, że żyją tu ludzie big_grin
      • liisa.valo Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:20
        Pamiętam, u mnie też było. Robiliśmy sobie z prześcieradeł siatkę do siatkówki wink
    • agata_abbott Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:48
      Jak to jest, że w Polsce pranie na balkonie to szczyt obciachu i widok kłujący estetów w oczy, ale wystarczy pojechać ileś tam km poza granice naszego kraju i już pranie robi się "malownicze"? smile

https://cache3.asset-cache.net/gc/588883893-laundry-hanging-from-windows-in-rome-street-gettyimages.jpg?v=1&c=IWSAsset&k=2&d=mzSeqyGMSu2LnpMIC6alJYFsH8HRkCN%2FNuyHucQri7qpjjtTi%2F42OL2kdj0TuvcSR9zvzPJrSbAVn%2FbTgdZd9A%3D%3D
      • nathasha Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:50
        to samo chcialam napisac smile
    • eve-lynn Re: Wiszące gacie 21.06.16, 11:57
      A moje gacie się właśnie suszą na pracowym kaloryferze, bo mnie ulewa niemiłosierna złapała w drodze do pracy. A jechałam rowerem bez błotników więc gacie można było wyżymać
    • ichi51e Re: Wiszące gacie 21.06.16, 12:08
      Wiszace gacie na tym zdjeciu to wisnia na torcie... Reklamy i napisy imho gorsze
    • lilly_about Re: Wiszące gacie 21.06.16, 12:10
      Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Te budynki są tak brzydkie i oblepione reklamami, że w zasadzie kolorowe gacie bardzo dobrze wpisują się w stylistykę.
    • lauren6 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 12:44
      Pana boli to pranie, a nie obleśne reklamy poprzyklejane do drzwi i okien piekarni? OJP
      • iwoniaw Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:16
        No dokładnie - wziąłby się za uprzątnięcie ohydnych bannerów i plakatów, śmieci i pseudograffiti, niechże nawet będzie zakaz wystawiania na balkony gratów i (w dalszej - po ww. porządkach - perspektywie) nawet ustalona kolorystyka ścian balkonowych, ale czepiać się czystego suszącego się prania? Gdyby jeszcze był to ten najgorszy element estetyczny, który rzuca się w oczy - ale nawet na załączonym zdjęciu widać, że jest co robić bez wojen o pranie...
        • 1matka-polka Re: Wiszące gacie 21.06.16, 14:15
          Jestem za.
    • angeika89 Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:07
      Ja nie mam balkonu i bezpośrednio mnie to nie dotyczy, jednak uważam, że to przegięcie takie ingerowanie w cudze życie i jak mają sobie zagospodarować balkon.
      Też nie jedno krotnie widzę pranie na balkonach i szczerze wisi mi to. Ładna pogoda to i ludzi sobie suszą. Jednak polecałabym suszarkę stojącą to tak w oczy razić nie będzie wink
    • kropkacom Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:11
      Gacie to najmniejszy problem tej kamienicy na zdjęciu. N szczęście mieszkam w bloku i nikomu nie przeszkadza jak wszyscy suszymy pranie na balkonie. Ufff...
    • misterni Re: Wiszące gacie 21.06.16, 13:19
      Pranie na balkonie kompletnie mnie nie rusza. Przecież nie wisi wiecznie, tylko 2-3 godziny, czasem krócej. Sama widzę po sobie, wystawię suszarkę na taras i po 2 godzinach wszystko suche i pachnące latem. Wewnątrz kisiłoby się cały dzień. W swoim własnym domu mam suszarkę kondensacyjną, tutaj w mieszkaniu służbowym, nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka