Dodaj do ulubionych

Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd)

22.06.16, 13:34
Mam spisaną listę co potrzeba, ale córka jedzie pierwszy raz i nie wiem czy to wystarczy. Może doświadczone mamy podpowiedzą co jeszcze może przydać się 9-latce? Wyjazd na 11 dni, ośrodek w pełni wyposażony, wszystko na miejscu zorganizowane. Dziecko ma nie prać sobie ciuchów.

na razie mamy:

- 13szt bluzek z krótkim/bez rękawa, 13szt majtek, 13par skarpet, 13szt szortów, 3szt długich legginsów, katana dżinsowa, 2 cienkie krótkie piżamy, 2 letnie sukienki, 2 bluzy na zamek z długim rękawem, bluza polarowa, kurtka softshell, czapka z daszkiem, 2 stroje kąpielowe, ręczniki: 1xbasenowy, 2xpod prysznic, 1xdo rąk.
- trampki wysokie, adidasy, klapki crocs, sandały.
- kosmetyki: szampon, żel p/prysznic, szczotka do zębów, pasta, kubek, szczoteczka do rąk, dezodorant kulka, krem z filtrem, fenistil, spray na owady, szczotka włosów, spinki, gumki.
- notes, długopis, telefon+ładowarka, okulary p/słoneczne, zegarek na rękę, książka, latarka, legitymacja szkolna, kieszonkowe.

Co jeszcze?
I kwestia kieszonkowego, ile dać? Przewidywałam 150zł, ale nie jestem pewna. Na terenie ośrodka jest sklepik i bar, poza ośrodek będzie jedna całodniowa wycieczka (dziecko za wycieczkę nie dopłaca ani za wejściówki).
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:41
      Dzięki za listę smile Przyda się, córka jedzie w piątek w nocy.
      Nie widzę, żebyś coś pominęła. Przy kieszonkowym ja zakładam 10 zł na dzień bezwycieczkowy i ciągle się łamię między 30 a 50 na dni wycieczkowe. W razie nagłego wyczerpania środków chyba zwrócę się z prośbą do wychowawcy, aby pozwolił przelać sobie na konto, wypłacił w bankomacie i dał dziecku, zobaczymy, czy się zgodzi.
      • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:46
        Hehe, a ja szukałam pomocy wink
        jeszcze nie dopisałam tutaj, ale mam na liście: mały plecak (ale to i tak będzie miała ze sobą w autokarze), chusteczki higieniczne, małe opakowanie mokrego papieru toaletowego (w biedronce są po 10szt niewiele większe od telefonu) i małe chusteczki nawilżane.
        Z kieszonkowym też tak liczyłam że 10zł na dzień bezwycieczkowy + 40zł na wycieczkę i resztę osobno "na czarną godzinę".
        • asia_i_p Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:56
          Ja swojej dam chyba jeszcze wkładki higieniczne/ małą paczkę podpasek, ale ona jest starsza, 10,5 roku, ma już pewne oznaki dojrzewania i nie chcę, żeby ją zaskoczyło. Mało prawdopodobne, ale jednak. Ponieważ trochę już urósł jej biust, pakujemy jeszcze staniki (takie obcięte topy właściwie, gdzieś tak już od roku pewniej się czuje nosząc je). I zastanawiam się jednak nad małą tubką żelu do prania z Rossmana, tam są takie miniaturki podróżne, żeby dziecko mogło coś uprać w zlewie, jeśli będzie koniecznie potrzebowało.
          Aha - parę reklamówek na brudne rzeczy, żeby się dziecku nie mieszało. Kubek nie do mycia zębów albo bidon, gdyby w ośrodku była dostępna woda z butli z kranikiem. Bazowa apteczka - ale naprawdę bazowa, octenisept+plastry, albo nawet same plastry, żeby nie musiała biegać do opiekunów z każdym otarciem.
    • tol8 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:55
      Za dużo smile

Koszulki i spodenki po 6 max
      Strój na dyskotekę?
      Buty-po co tyle, znając życie przychodzi to w crocsach. Wzięłabym crocsy/ sandały i jedne kryte.
      13 par skarpetek? Do crocsów i sandalów?
      Kurtka starczy jedna
      Cztery ręczniki? Ręcznik do rąk? Jeden na basen/ plażę, jeden do kąpieli.
      Szczoteczka do paznokci?
      Zegar jest w telefonie.
      Kieszonkowe chyba ok.
    • arwena_11 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:55
      Nie widzę nic od deszczu ( kurtka przeciwdeszczowa, płaszcz? ).
      Nie dawałabym 13 par szortów - spokojnie wystarczy 4-5 ( jeżeli jest czyściochem ) lub 2 dla normalnego dzieckasmile
      Dałabym jedną cienką i jedną cieplejszą piżamę.
      Może jakąś spódniczkę?

Może jakąś bluzkę koszulową? Na ciepły wieczór przy ognisku? Osłoni ramiona przed komarami a nie będzie za ciepło. No i przyda się do osłonięcia ramion jak się spiecze.

Z doświadczenia wiem, że ręcznik do rąk przyjeżdża nieruszony. Dzieciaki wycierają łapki w kąpielowe.

Dałabym sznurek do bielizny i z 10 spinaczy. Zawsze tego brakuje, a jak się ma swoje, to można rozwiesić czy w łazience, czy w pokoju, lub między drzewami. Przydaje się na ręczniki, kostiumy.
      Nawet jak są sznurki, to spinaczy zawsze brakuje.
      • arwena_11 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:59
        a i dołożyłabym chustkę z daszkiem, albo drugą czapkę - te rzeczy lubią znikać i pojawia się problem, jak nie znajdzie np przed wycieczką.
    • rulsanka Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 13:57
      Poszerzyłam sobie słownictwo o katanę dżinsową. Do tej pory katana to był dla mnie japoński miecz.

Wydaje mi się, że dajesz dużo i ok. Ale np. te 13 st szortów to chyba przesada? Co do kieszonkowego, to młody dostał rok temu 50zł i 10 przywiózł z powrotem, choć trzeba przyznać, że to dlatego, że mu się zapodziały w kieszeni. Twierdził, że mu wystarczyło, kupował sobie lody. Sklepiku nie było na terenie ośrodka, więc szanse na zakupy nie były codziennie.
      Dzieci kupują straszne śmiecie w sklepiku, nie wiem czy warto.

U nas okazało się, że ponoć dzieciom należy każdy typ garderoby pakować w osobne torebki, np. nie mieszać majtek ze skarpetkami. Mój miał bieliznę w 1 torebce i trochę się w tym gubił. Ale fakt, miał równo 7 lat wtedy, a twoja córka jest starsza.
    • jakasik0 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:14
      Za dużo szortów. Brak kurtki p. deszczowej. Reszta OK.
      Mój w tym roku jedzie na obóz harcerski, na 3 tygodnie! Już się boje jak on się spakuje do plecaka!
      • kitty4 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:28
        W trakcie 3 tyg obozu jest dzień odwiedzin rodziców ( tak mniej więcej w połowie). wtedy przyjeżdżają rodzice dowożąc drugą cześć czystych rzeczy a zabierając brudne.
        • jakasik0 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 07:23
          Nie bardzo uśmiecha mi się jechać 10 godziny żeby mu czyste gacie przywieźć wink
          • jehanette Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 15:25
            Na obozie harcerskim przechodzi w takich gaciach jakie będzie miał wink
    • mindtriper Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:22
      Mniej szottów, więcej majtek. Jako była pani wychowawczyni stwierdzam, ze majtek nigdy dość.
    • malgog Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:29
      dołożyłabym chusteczki higieniczne i japonki pod prysznic
      9-latka używa dezodorantu w kulce ?
      wyrzuciłabym zegarek na rekę (bo jest w komórce a może się zgubić), szczoteczkę do rąk, 10 par szortów, 5 par T-shirtów, wysokie trampki
      • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:43
        Odpowiem zbiorczo
        crocsy są traktowane jako klapki pod prysznic, na dwór ich nie zakłada (nie lubi, woli sandały)
        komórki nie będzie nosiła ze sobą, na wszystkie zajęcia sportowe musi mieć wolne ręce
        koszuli nie ma, kurtka dżinsowa jest jej ulubioną i może być zamiast koszuli (jest cienka)
        przeciwdeszczowa kurtka to softshell (jest na liście)
        13szt wszystkiego bo 1szt na dzień + zapas, córka codziennie się przebiera (czasem i 2x dziennie), nie założy drugi raz tych samych szortów zwłaszcza, że są jasne i na bank będą brudne
        spódnic nie nosi (ma 2 sukienki na liście)
        szczoteczkę do paznokci sama poprosiła, bo łatwiej jej nogi domyć
        tak, używa dezodorant w kulce.
    • cosmetic.wipes Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:39
      Odejmij kilka par szortów, jedną cienką piżame i ręcznik do rąk. Dodaj jedną cieplejszą piżamę i jakis ciuch dyskotekowy. Ja bym jeszcze przemyslała sprawę dodatkowych klapek gumowych pod prysznic.
      • cosmetic.wipes Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:41
        Aaa, może jakieś dżinsy jeszcze dołozyć?
        • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:44
          dżinsów nie nosi
          stroju na dyskotekę nie chce
          jak jej pozabieram szorty to w czym będzie chodzić jak będzie gorąco? codziennie jedne.
          klapki do łazienki ma - crocsy
          • majenkir Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:50
            aurinko napisała:
            > stroju na dyskotekę nie chce

TERAZ nie chce wink.
          • cosmetic.wipes Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:52
            W kroksach bedzie chodzić pod prysznic, po osrodku i na plażę?
            • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:53
              A dlaczego miałaby chodzić w crocsach po ośrodku i na plażę?
              • cosmetic.wipes Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:05
                A w czym bedzie chodzić po ośrodku? Sandały mało wygodne do wlożenia w nie nóg o poranku.
                • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:09
                  W pokoju na bosaka (taki typ, w domu też na boso chodzi) a z pokoju wychodzą na stołówkę do oddzielnego budynku i tu już może w sandałach/adidasach/trampkach co tam będzie chciała i na zajęcia na zewnątrz sandały/adidasy. Klapek żadnych nie lubi więc i tak w nich by nie biegała.
    • lifecolor Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 14:54
      Dołożyłabym jedne dłuższe, grubsze spodnie- dżinsy albo chociaż tregginsy
    • jakw Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:15
      Ja bym jednak dała piżamę mniej krótką - jaką masz gwarancję, że w nocy będzie upał? No i chyba dałabym coś do obcinania paznokci.
      A poza tym wydaje mi się, że jest za dużo
      szortów i ubrań z długim rękawem (katana dżinsowa , 2 bluzy na zamek i polar - rozumiem, że wyjazd jest w lecie wink)
      No i czy dziecko używa na co dzień szczoteczek do rąk? Jeśli nie to chyba bym darowała sobie pakowanie takich gadżetów.
    • ga-ti Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:49
      Super smile Ja bym dała mniej skarpetek, bo moje do sandałów i klapek nie noszą.
      A jeśli crocsy tylko pod prysznic to wzięłabym jakieś 'chudziutkie' japonki - mniej miejsca zajmują.
      O tym stroju na dyskotekę pogadajcie, bo może się okazać, że wszystkie dziewczynki wystrojone będą wink
      Mokre chusteczki, które można w sedesie spuszczać - przydadzą się. I chusteczki higieniczne.
      Może coś na jazdę autokarem (ja pakują locomotiw do ssania na w razie co).
      Reklamówki jednorazowe na brudne ciuchy (głównie majtki i skarpetki).
      Według mnie sporo szortów, ja bym z części zrezygnowała, ale jeśli młoda chce to niech będą albo trochę wymieniła na legginsy do kolan, czy 3/4 (jak chłodniej można pod letnią sukienkę założyć).
      Niby sporo tych ciuchów, ale ja z frakcji lepiej mieć więcej niż za mało wink
      Kieszonkowe średnio 10 zł na dzień, można coś dorzucić na wyjazdową wycieczkę. Z baru raczej nie będą nic kupować, prędzej jakieś słodycze, lody ze sklepiku. U nas na obozach jest tak, że pieniądze w banknotach po 10 zł, daje się wychowawcy w podpisanej i opisanej kopercie, wychowawca wydziela dziecku, zapisując na kopercie ile dał/zostało. Pewnie upierdliwe dla wychowawców, ale za to nie ma strachu, że dziecko zgubi, czy wyda wszystko pierwszego dnia smile

Ps. upewnij się jak organizator podchodzi do komórek, czy nie ma zakazu, wtedy zanotuj numer pod który możesz dzwonić smile
      Udanego wypoczynku!
      • ga-ti Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:55
        Tyle napisałam i jeszcze coś, adres do babci, cioci, domu, gdyby był punkt programu 'wysyłamy kartki z pozdrowieniami'.
        Mały plecaczek a do niego wodę w butelce 'z dzióbkiem' albo bidonie, do napełniania na wyjścia, wycieczki, do pokoju i przykazać dziecku by pamiętało o wodzie.
        Igłę i nitkę powinien mieć wychowawca wink
        • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:26
          Dzięki wiele cennych rad smile
    • saszanasza Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 15:55
      Ja swojej 8 latce planuję dać nożyczki do paznokci, patyczki do uszu i spray "odstraszający wszy", chusteczki mokre do plecaka, wodę utlenioną w żelusmile
    • melancho_lia Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 16:01
      Za dużo ciuchów - po co 13 par szortów i T-shirtów? Po co aż 3 bluzy? Po co dwa ręczniki kąpielowe? Po co dwie piżamy?
      Reszta ok na moje oko.
    • slonko1335 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 16:07
      Ubrań dużo za dużo moim zdniaem chcoiaż ja też zwykle z nadmiarem pakuję...za każdym razem jak wraca obicuje sobie, ze nastenym razem będzie mniej ...i nic z tego nie wychodzi...kieszonkowe młoda zawsze dostaje w wkocie 10 zeta na dzien i absolutnie zawsze wraca z kasą bo jeje zostaje-no ale to od dziecka zależy bo mój młody wyda wszystko od razu jka tylko ma...
    • liz.corps Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 16:19
      ja bym jednak przekonała córę, że nie ma nic złego w założeniu szortów po raz drugi i ograniczyła ilość ciuchów.
      • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 07:44
        Ma chodzić w brudnych? Po całym dniu zabaw i zajęć sportowych jasne letnie szorty będą po prostu brudne, widzę jak teraz córka wraca do domu po szkole - ciuchy już są przybrudzone i nieswieze, często jest po prostu spocona po szalenstwach na boisku.
        Serio przepocone i brudne ciuchy dajecie dzieciom na drugi dzień do założenia?
        • liz.corps Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:11
          może ma ich nie brudzić? Twoje dziecko bawi się siedząc tyłkiem na ziemi, tak jak kilkulatek? Bo przy normalnym użytkowaniu, tj przy siadaniu w komunikacji, na ławkach, plaży itp. nie ma szans, żeby spodenki po jednym dniu były w takim stanie, jak opisujesz. Na zajęcia sportowe zakłada się spodnie do ćwiczeń. A, i gacie, w których się nie trenuje, nie są też przepocone, tak jak koszulka, z oczywistych względów. big_grin Ale skoro macie taką filozofię, to nie zapomnij spakować jej osobnej pary butów na każdy dzień. smile
          • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:25
            Rozumiem, że chcesz za wszelką cenę uchodzić za dowcipną, ale mizernie ci to wychodzi smile
            • liz.corps Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:35
              ojej, naprawdę? Sprawiłaś mi ogromną przykrość. sad
              • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:40
                Nie żałuj sobie, próbuj dalej. Mnie to i tak lotto.
            • liz.corps Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:39
              jeszcze jedno, przykro mi też, że nie umiesz znaleźć argumentu albo chociaż sensownej odpowiedzi, która mogłaby wytłumaczyć twój brak konsekwencji (czyżby buty się nie brudziły? wink) i z racji tego kończysz rozmowę dogryzaniem. Miłego dnia i niech córka dobrze się bawi na wakacjach. smile
              • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:43
                ty zaczęłaś, ja skończyłam smile Spokojna twoja o moją córkę i jej buty.
          • mikams75 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 14:59
            wystarczy, ze zjedzie na zjezdzalni, czy usiadzie na pniu. A nawet jak usiadzie tylkiem na ziemi to nie wiem co w tym dziwnego. I co innego zajecia sportowe a co innego po prostu swobodna zabawa i bieganie po osrodku. Szczegolnie jak pogod jest taka sobie. Ciuchy sa brudne po calym dniu.
            Pytanie tylko na ile i czy dziecku to faktycznie przeszkadza jak doroslym estetkom.
    • mikams75 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 17:20
      zamiast trampek dalabym kalosze, kurtke przeciwdeszczowa i spodnie przeciwdeszczowe. Jak szczescie miec nie bedzie i bedzie caly czas padac to musi miec w czym wyjsc.
      Mniej szortow, recznikow, skarpetek., jedna bluza wystarczy.
      • vikatl Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 17:31
        Moja tez nie zalozy nic na drugi dzien,czy to szorty czly bluzka.Tez musialabym tyle zapakowac.A,pizamy tez zmienia co 2-3 dni,dluzej nie ponosi,wiec musialabym 4 komplety dac.
    • ewbal Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 22:15
      Moim zdaniem ok. Jeżeli chodzi o ilość szortów i koszulek, to moja córka też ma zawsze po jednym na dzień. Jest lato, dzieci mają zabawy w plenerze, uważam że musi mieć codziennie świeże ubrania, mimo że w okresie jesień-wiosna bez problemu założę 2 dni tę samą bluzkę czy spodnie. Dwie pary szortów na 11 dni to kosmos jakiś.
    • ewbal Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 22.06.16, 22:22
      Moim zdaniem ok. Jeżeli chodzi o ilość szortów i koszulek, to córka też ma po zestawie na dzień. Jest lato, dzieci bawią się w plenerze, uważam że musi mieć codziennie świeże ubrania. Nie jestem mega czyściochem, założę 2 dni z rzędu tę samą bluzkę czy spodnie, ale 2 pary szortów na 11 dni to kosmos jakiś.
      • mikams75 Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 10:20
        ja niby tez uwazam, ze codziennie swieze ubranie i na co dzien tak tez corke przyzwyczailam ale tez wiem, ze jak pod nos nie podam czystego to wezmie co w rece wpadnie czyli ubranie z wczoraj. Mimo wyniesionego nawyku zakladania czystego.

Co do ogolnej ilosci ubran... zalezy jak sie spedza czas. Jak mamy plazowy wyjazd to pol walizki wystarcza na mnie i dziecko i jeszcze czyste przywozimy. Rano wskakuje sie w kostium kapielowy i tak do wieczora, na wieczor sie zaklada sukienke na max 2-3 godziny, nie ma juz upalu wiec ani to nie jest przepocone ani sie nie wybrudzi szczegolnie, spokojnie da sie zalozyc kolejnego dnia.
        • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 10:33
          Młoda ma kolonie aktywne, w ruchu. Plażowania w stylu leżenie w stroju pół dnia nie będzie.
    • jehanette Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 15:23
      Myślę że wszystko jest. Prawdopodobnie, zależnie od obowiązującej na obozie mody, będzie chodzić w sukienkach albo 2-3 bluzkach/szortach a reszta wróci czysta. Nie wiedziałam że można mieć aż tyle szortów big_grin
      • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 16:08
        Oj chciałabym, żeby tak było wink ale to taki typ, że nie dość że nie lubi sukienek, to jeszcze potrafi się 2x dziennie przebrać. Chodzi głównie w szortach tego typu www2.hm.com/pl_pl/productpage.0278028007.html i wszystkie ma w jasnych kolorach. A że łazi po drzewach, gra w piłkę, jeździ na rolkach, szaleje na placu zabaw i boisku to nietrudno o wybrudzenie ciuchów.
        • ewbal Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 17:08
          Gdyby nie to, że moja ma 11 lat, to pomyślałabym, że mamy wspólną córkę wink
          • aurinko Re: Kolonie-co potrzeba (pierwszy wyjazd) 23.06.16, 23:23
            smile a już myślałam, że mam dziwne dziecko i drugiego takiego nie ma wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka