Dodaj do ulubionych

Wspaniałe wakacje?

12.07.16, 08:51
www.edziecko.pl/rodzice/56,79318,20360385,ten-tata-organizuje-swoim-dzieciom-cudowne-wakacje-nie,,1.html#Czolka3Img
Oczywiscie zdaje sobie sprawę, że to "dziennikarz" zebrał kilka zdjęc na krzyż, dał durne podpisy i ma "artykuł" ale... serio? takie cudowne wakacje - smakowanie napoi i nawlekanie muszelek na nitkę? Ok - może i fajne pomysły na deszczowe popołudnie, ale wakacje???
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 09:09
      Mam to samo wrażenie smile Zwykłe zabawy z dziećmi. Część z nich można robić o każdej porze roku. Namiot w ogrodzie stawiam dzieciom co roku. Co w tym nadzwyczajnego? Po zdjęciu rodziny z psem w samochodzie liczyłam na coś więcej wink Ale pan jest taki sam jak inni rodzice. Obie córki w samochodzie mają słuchawki i gapią się w ekran odtwarzacza/laptopa.
      • eve-lynn Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 09:16
        No dokladnie, po fotce w samochodzie mysle sobie, zajrze - bo moze fajne pomysly na weekendowe wypady za grosze, a tu owszem... wypad do ogrodka...
    • kaz_nodzieja Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 10:18
      Niegroźny dziwak i sądząc po nieobecności matki tzw. niedzielny tatuś - od weekendów i wakacji.
    • kropkacom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 10:42
      Jak masz z tym problem?

Faktem jest, ze większość rodziców tak nie ma smile Celowo piszę rodziców. Organizacja czasu dla dzieci tak aby te się nie nudziły (zwłaszcza w towarzystwie rodziców) to zazwyczaj ogromny wyczyn. Obowiązku uczestniczenia w tym nie ma.

PS. Tak, nie podoba mi się maniera zjeżdżania wszystkiego dla zasady, bo ja tak nie mam, nie lubię i nie umiem.
      • eve-lynn Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 11:15
        mam problem z nazywaniem zajecia dzieci na 20 min - wakacjami.
        ale juz wiem co powiem dzis corce jak zapyta po raz milionowy kiedy pojedziemy na wakacje - powiem jej "siadaj i rysuj - masz wakacje"
        • kropkacom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 11:26
          No ale to nie są wakacje twojej córki.
        • kropkacom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:37
          Poza tym dzieci mają wakacje dwa miesiące. Jest czas na wyjazd i zabawy z ojcem.
    • fragile_f Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 10:52
      Hmmm... pan robi to, co 90% matek siedzących w domu z dziećmi. Fajnie, że się z nimi bawi i spędza czas, ale gdyby zamiast niego wstawić mamę, to obserwujących na instagramie byłoby 10x mniej wink
      • heca7 Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:26
        I ci obserwujący opieprzyli by ją, że za mało się stara, muszelki krzywo wiszą, zabawy nie są kreatywne a w ogóle to skąd ma czas na to?! Pewnie dlatego, że biedny tatuś musi zapie...ć na nią i jej fanaberie big_grin
        • fragile_f Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:36
          Dokładnie. I że ogladają dvd w aucie!
        • kaz_nodzieja Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:53
          Jakby była ładna to by wyciągnęli to, że zamiast dbać tak o wygląd mogłaby faktycznie odłożyć na lepsze wakacje. Gdyby była brzydka - też byłoby używanie. A tu wystarczy być mężczyzną aby babki piały z zachwytu.
          • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:59
            Nikt z zachwytu nad nikim nie pieje. Ale tez nie ma powodu jechac po nikim jak po łysej kobyle. Nie podoba się? Nie musi, ale nie trzeba zaraz hejtować. Podoba się? Fajnie.
            • kaz_nodzieja Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 15:02
              Ludzie lubią nadużywać słowa "hejt" na każdy inny komentarz niż pozytywny. Ja tylko zauważam, że Pan nic nadzwyczajnego nie robi, a pianie bierze się z tego, że jest mężczyzną.
              • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 15:06
                Ale czytałeś komentarze z tego wątku? Niektóre naprawdę są hejtem.
                • kaz_nodzieja Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 15:09
                  I nadal nie widzę hejtu. Chyba, że hejtem jest stwierdzenie, że to pomysły raczej na wolny czas w tygodniu niż na całe wakacje.
                  • kropkacom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 17:12
                    No a jak na część to już dobrze?
                    • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 17:35
                      a jaką część? Dwa dni to trochę mało, no chyba, że twoje dzieci uznałyby takie dwa dni za cudowne wakacje.
                      • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 17:46
                        Ale skąd wiesz, że dwa dni? Usatysfakcjonowałoby cie dopiero, jakby facet opisał 2 miesiące wakacji minuta po minucie, co po kolei robią z dziećmi?
                        • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 17:52
                          no bo przedstawione aktywności zajmą tyle czasu? Nie musi opisywać co robi z dziećmi - ja swoje potrafię zająć, tylko jeżeli ktoś pisze o organizowaniu cudownych wakacji, to ja oczekuję cudownych wakacji. Aktywności przedstawione przez pana, poza pomysłem z mapami, trudno wykorzystywać przez dłuższy czas. Pewnie robi też inne rzeczy, równie kreatywne i odkrywcze, ale to pozostaje w sferze domysłów.
    • dziennik-niecodziennik Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 10:54
      ja w ogole nie trybie o co chodzi z tymi wspaniałymi wakacjami z artykułu. ze zapytał dzieci gdzie chcą jechac?? takie ajwaj??
    • ola_dom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 11:02
      eve-lynn napisała:

> ale... serio? takie cudowne wakacje - smakowanie napoi i nawlekanie muszelek na nitkę?

No cóż - tatuś może nie ma ochoty chodzić do pracy, za to piarowcem i specem od autoreklamy jest znakomitym - pewnie żadnej emamie nie przyszłoby do głowy robić afery i wielkiej hecy z tego, czym zajmuje swoje dzieci na co dzień.
      A tu proszę - Pan Ojciec uznał to za niezwykle pomysłowe i absolutnie fantastyczne.
      Bo On zrobił.
    • biala_ladecka Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 11:14
      Oj tam, badziewnie przetłumaczyli. Wiadomo, że chodzi o opiekę we wakacje. Moja córka byłaby przeszczęśliwa, gdybym w przerwach między morzem, górami, koloniami itp. mogła siedzieć z nią w domu i nawlekać muszelki na nitkę. Fajny facet wink
      • eve-lynn Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 11:22
        No to tez ja sie nie czepiam faceta - facet jak facet, bawi sie z dzieciakami, robi foty i wrzuca do netu, tylko autora artykułu, który z trzech fotek na krzyż zrobił fotorelację ze wspaniałych wakacji za grosze smile
    • aagnes Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:19
      daje sobie reke uciąc, że jakby autorka byla kobieta to pies z kulawa noga by sie nie zainteresowal, albo raczej -na zasadzie: i co z tego - normalne zajecia z dzieciakiem. kazda normalna mama pomiedzy zrobieniem rosolu a umyciem kibla jest w stanie zapewnic dziecku rozrywke. natomiast to rorbil MISIACZEK i to juz w zupelnosci wystarczy zeby zebral achy i ochy.
      (to zalosne jak malo kobiety sie cenią i jak pozwalaja robic z facetow herosow z byle powodu: w pracy od rana slysze: moj M wczoraj wyniosl smieci, moj w weekend zrobil mi kanapke, itp pierdoly)
    • agata_abbott Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:22
      Szału nie ma, ale z drugiej strony - i tak facet robi więcej niż przeciętny tatuś...
      • ola_dom Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:27
        agata_abbott napisała:

> Szału nie ma, ale z drugiej strony - i tak facet robi więcej niż przeciętny tatuś...

Może dlatego, że ten tatuś nie chodzi do roboty, w przeciwieństwie do przeciętnego taty?
        • agata_abbott Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:40
          Możliwesmile
    • lelija05 Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:36
      I tak to jest...Jeśli robi to matka - jest to oczywista oczywistość, a wręcz jej zas..ny obowiązek. Gdy robi to tatuś - to cudowne wakacje, bohater, dyplom mu dać i medal od prezydenta.
    • nigolla Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 12:51
      napojów
    • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:03
      Rany, dziewczyny, wy tak serio? Facet chciał pokazać alternatywę na fajne wakacje bez wydawania pieniędzy (może stać się inspiracją dla niebogatych, których nie stać na wakacje AI na Seszelach. udowodnił, że to wspólnie spędzany czas jest dla dzieci ważniejszy niż wypasione wczasy. Gdyby to zrobiła matka, tez byłoby super. Akurat zrobił ojciec. Że miał chęć podzielić sie tym w sieci? Wolno mu. MOIM ZDANIEM jest to o wiele ciekawszy i bardziej przydatny temat bloga, niż to jak dobrać buty do koloru kropek na bluzce. Miał pomysł, zrealizował, pokazał. Tyle. Wszystko i wszystkich trzeba hejtować?
      • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:27
        ale to nie jest alternatywa na wakacje - to są propozycje zajęć, które gdyby zebrać do kupy zajmą jedno popołudnie. Smakowanie napojów jako alternatywa AI? Nawlekanie muszelek? I nie żebym krytykowała te zabawy - gdyby je nazwano "co robić z dzieckiem w wolne popołudnie" potraktowałabym je jako pomysły do wykorzystania, ale nazwanie tego "wspaniałymi wakacjami" trochę mi zgrzyta i tyle. Przerost formy / nazewnictwa nad treścią
        • mikams75 Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:33
          nazewnictwo to faktycznie przerost formy nad trescia ale to chwyt marketingowy, bardzo skuteczny jak widac.
        • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:38
          Ale nigdzie nie jest napisane/powiedziane, że to jest ich jedyna forma wypoczynku. Poza tym sa osoby w naprawdę trudnej sytuacji finansowej (ja wiem że ematek to nie dotyczy) i mogą z tego bloga (czy skądkolwiek) zaczerpnąć pomysły, co zrobić, aby dzieci mimo braku wypasionych wakacji na Teneryfie, miały miłe wspomnienia. Często po wakacjach w szkole dzieci maja narysować lub opowiedzieć, gdzie były/co robiły w wakacje. I moga narysować że siedziały cały dzień przed tv/tabletem/playstation albo że własnie spędzały fajny wspólny czas z rodzicami/tatą/mamą.
          Zresztą, gościu pokazał jak kreatywnie bawi sie z córkami a został zjechany od góry do dołu. uncertain
          • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:44
            ale nie został zjechany za kreatywną zabawę, tylko nazwanie tego sposobem na wakacje za grosze. To nie jest sposób na wakacje, tylko na zajęcia z dziećmi. Moim skromnym zdaniem oczywiście. I można je robić w wakacje, tak jak w każdym innym wolnym dniu.
            Sposobem na wakacje ja nazwałabym taką formę spędzania czasu która faktycznie będzie alternatywą do drogiego wyjazdu. Czyli np niech mieszkają przez tydzień w tym namiocie w ogrodzie i kreatywnie organizują sobie czas - ale cały tydzień, a nie 20 minut.
            • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:00
              Tu si e z tobą zgodzę. Tytuł artykułu niefortunny. Ale może dzięki temu łatwiej w wyszukiwarce znaleźć pod hasłem "wakacje" wink
              No i wydaje mi się, że to tylko niektóre z zabaw, które organizuje ten pan.

To nie jest sposób na wakacje, tylko na zajęcia z dziećmi. Moim skromnym zdaniem oczywiście.

Ale to zalezy jak na to spojrzeć. W wakacje zazwyczaj jest więcej czasu na takie zabawy, bo dzieci nie biegają ze szkoły na łyżwy, karate i dodatkowy angielski, po drodze na kolanie odrabiając lekcje. Maja więcej wolnego czasu i facet pokazał przykłady, jak można im ten czas zorganizować. Zresztą na wczasach AI też nie animuje sie dzieci 24h/dobę, prawda? Moje uwielbiają plażę, wystarczy piasek i woda i same organizują sobie czas. Na wycieczkach pieszych juz gramy w gry słowne, opowiadamy sobie o czymś czy organizujemy zabawy, które można wykonywać w czasie drogi. Tu facet pokazał co można robić nie wychodząc za daleko od domu. Pomysł z mapą, szlakiem itp super moim zdaniem. I taka zabawa nie zajmie 20 minut (chyba że dzieci z adhd) tylko juz nawet cały dzień (jedna osoba przygotowuje mapę-trasę wycieczki, potem wspólnie ida i reszta ma znaleźć droge z mapy i dojść do celu).
              • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:22
                no ale wiesz, to trochę tak jakby zamieścić artykuł po hasłem "jak gotować obiady w 20 minut" i podać trzy przykłady dań. Może i będzie to inspirujące dla niektórych, ale zalatanemu rodzicowi życia nie ułatwi - on musi te obiady gotować każdego dnia wink
                czytając o organizowaniu wspaniałych wakacji, oczekuję pomysłów na organizacje wakacji, a nie jednego popołudnia
                • eve-lynn Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:26
                  oooo - ja znam takie artykuły "jak gotować obiady w 20 min" czyli 20 min gotowania + umycie warzyw, obranie, pokrojenie, umycie mięsa/ryby i pokrojenie, przygotowanie innych składników, czas aż się woda zagotuje w garnku / piekarnik nagrzeje - no ale faktycznie, samo "gotowanie" to 20 min, nooooooo... max 25 smile
                  • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:32
                    no i jeszcze to powinno zostać nazwane "zdrowe i wykwintne dania w 20 minut", a w tym propozycja pomidorówki z wczorajszego rosołu, makaronu z pesto ze słoika i paluszki rybne+frytki z piekarnika big_grin
                • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:31
                  Ale to nie jest poradnik pt jak zorganizować wspaniałe 2-tygodniowe wakacje tanim kosztem. On organizuje je swoim dzieciom, każdego dnia wymyślając nową zabawę. Pokazuje, że czasem wystarczy zwykła chęć.

A tytuł niefortunny, owszem. Ale to nie o tytuł chodzi tylko o zawartość, pomysły itp.
                  • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:35
                    tytuł "ten tata organizuje swoim dzieciom cudowne wakacje" pozwala się spodziewać jednak czegoś innego niż próbowanie napojów i nawlekanie muszelek. Wiem, ze nie o tytuł chodzi, ale własnie takie zestawienie mocno egzaltowanego tytułu z przeciętną treścią powoduje fale krytyki. Gdyby te napoje i muszelki znalazły się w artykule "jak zająć dzieci w deszczowe popołudnie" reakcje czytających byłyby zapewne inne
                    • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:44
                      Ok, zgadzam sie z tobą co do tytułu. Ale tu skrytykowany był też facet, bo "gdyby to robiła kobieta to by było jej psim obowiązkiem i jeszcze pretensje, że tak mało organizuje". A ja go bronię, tak samo jak broniłabym kobiety, gdyby robiła coś podobnego i została zhejtowana. Jestem pewna że część tych które tak jechały po tacie i broniły swojej płci w przypadku podobnego artykułu o matce pierwsze pisałyby ze "wielkie rzeczy i one tak same też i codziennie i wieczorami i w weekendy a medalu jeszcze nie dostały".
                      Facet pokazał jak bawi się z córkami a zostało na niego wylane wiadro pomyj.
                      • little_fish Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:47
                        a nie, ja faceta nigdzie nie krytykowałam, choć powodu do ochów i zachwytów też nie widzę, ale może dla kogoś te pomysły będą odkrywcze.
                      • morgen_stern Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 14:48
                        Chyba nie zrozumiałaś jednak, o czym dziewczyny pisały.
    • mikams75 Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:30
      dzieciom niewiele do szczescia potrzeba i to pewnie chcial pokazac. Pomysly mozna wykorzystac w tygodniu, w weeekend czy kiedy sie chce, nie trzeba powielac jego sposobu spedzania wakacji.
      Ale jest wiele rodzin, szczegolnie tych ubozszych spedzajacych wakacje w domu i to zazwyczaj te rodziny nie podejmuja zadnych staran, zeby uatrakcyjnic czas dzieciom czy jakos wspolnie spedzic czas nawet na zabawach jakie proponuje ten facet. Im jest latwiej narzekac - nic nie robimy, bo wszystko kosztuje a nas na to nie stac. Mowia ciagle - nas nie stac na wyjazdy i atrakcje dla dzieci. Dla nich takie nawlekanie muszelek to nic, bieda-zabawa a dla malucha to radocha.
      • zmartwionanati Re: Wspaniałe wakacje? 12.07.16, 13:39
        Dokładnie tak.
    • angeika89 Re: Wspaniałe wakacje? 13.07.16, 00:33
      Mam mieszane uczucia. Dobrze, że facet chce spędzać czas z dziećmi i organizuje im ciekawe zabawy, zamiast włączyć tv, lub grę na kompie. Z drugiej strony zmiana otoczenia czasem się przydaje i wakacje to fajna odskocznia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka