Dodaj do ulubionych

Procedury w sądzie - może ktoś wie

17.07.16, 20:14
Oczekuję na wydanie orzeczenia sądu w pewnej sprawie rodzinnej, jest to dość pilne, ponieważ mam napięte terminy (odrzucenie spadku), a po drodze jeszcze urlop. Orzeczenie zostało wydane na początku czerwca, potem musiałam poczekać 3 tygodnie na uprawomocnienie - liczmy, że nastąpiło 24 czerwca, wniosek o wydanie orzeczenia złożyłam jeszcze przez tym terminem. Jak długo mogę jeszcze czekać na to orzeczenie? I drugie pytanie, czy coś pomoże, jeśli złożę jeszcze jeden wniosek o pilne wydanie tego orzeczenia?
Obserwuj wątek
    • rozamund Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 17.07.16, 20:15
      oczywiście chodzi o odpis orzeczenia wink
      • misiamama Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 17.07.16, 22:20
        sprawdź na stronie internetowej sądu kto jest Przewodniczącym Wydziału (chodzi o wydział, w którym toczyło się postępowanie, zakończone postanowieniem o którego odpis wniosłaś), napisz wniosek do Przewodniczącego Wydziału o spowodowanie pilnego wydania odpisu orzeczenia, dodaj dwa zdania uzasadnienia. Wniosek zanieś i złóż.
        • sundry Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 17.07.16, 22:26
          Czasem działa też telefon do sekretariatu, że się spieszy i mają nie wysyłać, bo osobiście odbierzesz. Często na etapie wysyłki się korkuje, zwłaszcza w wakacje.
    • tereska.z.bombaju Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 17.07.16, 22:57
      Możesz czekać długo. Możesz też napisać pismo z prośbą o przyspieszenie ale biorąc pod uwagę, że jest sezon urlopowy to średnio to widzę.
    • mancipi Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 18.07.16, 00:01
      jezeli orzeczenie (domyslamsie ze chodzi o postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku przez małoletniego) jest prawomocne to odpisy wydawane sa od ręki (zazwyczaj w kilka dni), problemem moze byc sezon wakacyjny.
      najlepiej zadzwon do sekretariatu wydziału (nawet jak jest BOI to i tak da się dodzwonic/połączyc z wydziałem) i zapytaj co sie dzieje z twoim wnioskiem, ze jest ci pilnie potrzebny itd, 99% pracowników sądów jest pomocna
    • rozamund Re: Procedury w sądzie - może ktoś wie 18.07.16, 11:15
      Bardzo Wam dziękuję za rady, zadzwoniłam do sekretariatu i dzisiaj odpis zostanie do mnie wysłany, kamień spadł mi z serca!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka