Gość: Bielszczanka IP: *.veracomp.pl / 192.168.12.* 29.10.02, 09:26 Naturalnie na temat wyniku wyborów w Bielsku-Białej ani słowa... Coraz bardziej nie lubie Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bla-P Śląsk? - Wasza buta skandalem! tak krzyczeliście, IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 11:30 Śląsk? - Wasza buta skandalem! tak krzyczeliście, że niby chodzi Wam o poszanowanie Małych Ojczyzn w Polsce a okradacie i wasalizujecie sami. Co dla Was znaczy Zagłębie, Podbeskidzie, ziemia Częstochowska? Może zrozumielibyście, skąd był opór przed fałszyw nazwaniem wojew. katowickiego, co jednak formalnie w faszystowskich /tyranizujących\ zapędach się Wam udało. Zamiast jednak rozumienia - posuwacie się w bucie typowej okupantom dalej - kradniecie i maniupulujecie w świadomości! Poza tym, jak zawsze: świetnie, jak komuchy padają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roboter Śląsk? IP: *.messer.pl / 10.24.34.* 29.10.02, 16:46 Gość portalu: Bla-P napisał(a): > Śląsk? - Wasza buta skandalem! tak krzyczeliście, że niby chodzi Wam o poszanowanie Małych Ojczyzn w Polsce a okradacie i wasalizujecie sami. Co dla Was znaczy Zagłębie, Podbeskidzie, ziemia Częstochowska? Ośmielom się zwrocić uwaga na fakt, że wojewowa Jastrzymbski je ku mojyj czornyj rozpaczy - z nadani warszawskigo :-( Do tego je ze Zagłymbjo. Niy mom przi tym nic naprzeciwko, coby Zagłymbje ze Kielcami i Czynstochowom, zrobjoło swoje wojewodztwo. My Slonzoki jejich wcale niy ścieli do nos ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Śląsk? IP: 213.186.78.* 29.10.02, 16:51 Mosz recht, jo tyz tak mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 11:32 A przeczytałaś tytuł atrykułu : "Wybory prezydentów na Śląsku" a wy Bielszczanie się do Śląska nie przyznajecie, mimo że histroycznie Bielsk należy do Śląska jak zresztą Wisła, Ustroń i cały Beskid Śląski :-) wiec jak widać GW idzie wam na ręke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bla-P Celowo napisałem to i tutaj, by zwrócić uwagę tych, IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 13:22 Celowo napisałem to i tutaj, by zwrócić uwagę tych, co mogli nawet nie zauważyć problemu. Teraz więc proszę pre prześledź sobie, jak Gazeta pisze gdziekolwiek indziej, choćby pisząc np. o Czeladzi tam, gdzie mowa o 10 śląskich przyczynkach do historii, gdzie pisze w rubryce o śląskich posłach, Raporcie z Górnego Sląska, choćby dzisiejszym artykule o 10 śląskich przyczynkach a choćby i w wiadomości =Wybory Prezydentów na Sląsku= o linku www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1092504.html Wszędzie jest to zawłaszczanie. Podbeskidzie jednak, to nie tylko Sląsk, zresztą Cieszyński to jednak inny niż Górny - duża część Podbeskidzia to Małopolska, nie mówiąc o innych regionach. Co najwyżej, jeżeli coś napiszę do Redakcji, to wycofa newsa i dezinformuje, bo oczywiście na teren tych regionów będzie pchać się ze śląską wersją - jednak nigdy nie dopisze innej nazwy niż Sląsk. Pomyśl, jak uzasadnisz, że na siłę się wpycha nazwę województwo śląskie zamiast katowickiego, podczas gdy tu jest tylko Górny Sląsk i procentowo jest Slązaków mniej niż w województwie opolskim - a jednak tu się zawłaszcza. Problem jednak jest z tego rodzaju, jak pisałem, choć na pewno pisałem ostro, bo dla prowokacji myślenia, którego inaczej publicznie nie ma, tylko kontynuje się - jednak nieświadomie? - tę propagandę, zawłaszczenie i co najmniej ekspansjonizm bezwzględny. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Celowo napisałem to i tutaj, by zwrócić uwagę 29.10.02, 18:37 Gość portalu: Bla-P napisał(a): > Celowo napisałem to i tutaj, by zwrócić uwagę tych, co mogli nawet nie zauważyć > problemu. Teraz więc proszę pre prześledź sobie, jak Gazeta pisze gdziekolwiek > indziej, choćby pisząc np. o Czeladzi tam, gdzie mowa o 10 śląskich przyczynka > ch do historii, gdzie pisze w rubryce o śląskich posłach, Raporcie z Górnego Sl > ąska, choćby dzisiejszym artykule o 10 śląskich przyczynkach a choćby i w wiado > mości =Wybory Prezydentów na Sląsku= o linku <a href="www1.gazeta.pl/kat > owice/1,35019,1092504.html"target="_blank">www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1092 > 504.html</a> > Wszędzie jest to zawłaszczanie. Podbeskidzie jednak, to nie tylko Sląsk, zreszt > ą Cieszyński to jednak inny niż Górny - duża część Podbeskidzia to Małopolska, > nie mówiąc o innych regionach. Co najwyżej, jeżeli coś napiszę do Redakcji, to > wycofa newsa i dezinformuje, bo oczywiście na teren tych regionów będzie pchać > się ze śląską wersją - jednak nigdy nie dopisze innej nazwy niż Sląsk. Pomyśl, > jak uzasadnisz, że na siłę się wpycha nazwę województwo śląskie zamiast katowic > kiego, podczas gdy tu jest tylko Górny Sląsk i procentowo jest Slązaków mniej n > iż w województwie opolskim - a jednak tu się zawłaszcza. > Problem jednak jest z tego rodzaju, jak pisałem, choć na pewno pisałem ostro, b > o dla prowokacji myślenia, którego inaczej publicznie nie ma, tylko kontynuje s > ię - jednak nieświadomie? - tę propagandę, zawłaszczenie i co najmniej ekspansj > onizm bezwzględny. Jesteś kolejną osobą, która oskarża Ślązaków o jakieś zawłaszczanie. W sprawie podziału terytorialnego kraju kłaniaj się Warszawce. Przy okazji jest to dowód jak z tamtej perspektywy widac specyfikę regionów. Tak Częstochowa, Zagłebie, część małopolska dawnego woj. bielskiego to nie jest Śląsk. Gdyby to zależało od samych Slązaków juz dawno te tereny wróciłyby do swoich regionów. Obecne województwo śląskie to dziwadło, które najmniej ma w sobie Śląska. Zamiast niego powinno istnieć woj. górnośląskie tak jak istnieje dolnoślaskie. Co do tekstów Wyborczej to sorry Winetou, ale to jest gazeta prywatna. Co Ślązacy mają do ich artykułów? Dlaczego od razu utożsamiasz ich działalność ze Śląskiem? A jeśli tak, to czy pisząc z jego stolicy, masz także na myśli mieszkańców Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnolia Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: *.zanet.pl 29.10.02, 17:34 Jestem Ślązakiem i lubie Bielsko - Białą, które z Wisłą i Cieszynem należą do Ziemi Śląskiej. I widzę oczami wyobraźni, jak Kraków dba o Bielsko, które staje się jego centrum turystycznym, a przestaje mu zależeć na Tatrach, Pieninach, Beskidzie Sądeckim. Juz widzę, jak nagle pojawia sie nowa magistrala kolejowa i autostrada, łącząca te miasta. Bo rozmawiając poważnie, Bielsko nie ma szans być województwem. Natomiast nigdy Śląskiem nie były i nie będzie Zagłębie z Częstochową. Ale cóż... Są niestety tak blisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bla-P przeczytaj dobrze treść newsa a i celowo pisałem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 13:40 Celowo napisałem to i tutaj, by zwrócić uwagę tych, co mogli nawet nie zauważyć problemu. Teraz więc proszę pre prześledź sobie, jak Gazeta pisze gdziekolwiek indziej, choćby pisząc np. o Czeladzi tam, gdzie mowa o 10 śląskich przyczynkach do historii, gdzie pisze w rubryce o śląskich posłach, Raporcie z Górnego Sląska, choćby dzisiejszym artykule o 10 śląskich przyczynkach a choćby i w wiadomości =Wybory Prezydentów na Sląsku= o linku www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1092504.html Wszędzie jest to zawłaszczanie. Podbeskidzie jednak, to nie tylko Sląsk, zresztą Cieszyński to jednak inny niż Górny - duża część Podbeskidzia to Małopolska, nie mówiąc o innych regionach. Co najwyżej, jeżeli coś napiszę do Redakcji, to wycofa newsa i dezinformuje, bo oczywiście na teren tych regionów będzie pchać się ze śląską wersją - jednak nigdy nie dopisze innej nazwy niż Sląsk. Pomyśl, jak uzasadnisz, że na siłę się wpycha nazwę województwo śląskie zamiast katowickiego, podczas gdy tu jest tylko Górny Sląsk i procentowo jest Slązaków mniej niż w województwie opolskim - a jednak tu się zawłaszcza. Problem jednak jest z tego rodzaju, jak pisałem, choć na pewno pisałem ostro, bo dla prowokacji myślenia, którego inaczej publicznie nie ma, tylko kontynuje się - jednak nieświadomie? - tę propagandę, zawłaszczenie i co najmniej ekspansjonizm bezwzględny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: *.ame.net.pl 29.10.02, 13:47 Gratuluję Prezydentowi Uszokowi. Wyborcy docenili efekty Pana ciężkiej pracy przez osytatnie 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_katowice Re: Wybory prezydentów na Śląsku 29.10.02, 14:35 Gość portalu: Bielszczanka napisał(a): > Naturalnie na temat wyniku wyborów w Bielsku-Białej ani słowa... > Coraz bardziej nie lubie Śląska. Polecam www1.gazeta.pl/katowice/1,35056,1092486.htmlGRab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: proxy / *.pg.com 29.10.02, 14:51 Gość portalu: Bielszczanka napisał(a): > Naturalnie na temat wyniku wyborów w Bielsku-Białej ani słowa... > Coraz bardziej nie lubie Śląska. Wyniki wyborow w Bielsku-Bialej mozna znalesc w Aktualnosciach z Podbeskidzia, te z polnocy wojewodztwa w Gazecie Czestochowskiej. Po co od razu te emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 217.96.78.* 29.10.02, 16:31 Bardzo dobrze że inforamcji z Bielska nie zamieścili w artykule Wybory na Śląsku(tylko Bielsko historycznie należy do Ślaska i to nie Górnego a Cieszyńskiego, Biała to Galicja czyli Małopolska), ale dlaczego żeby przeczytać informacje z Bielska- Białej trzeba klikać na Katowice, a nie jak Częstochowa nie mamy osobnej strony? No i dlaczego w Gazecie Bielskiej (w dodatku Wyborczej) jest więcej inforamcji z Górnego Ślaska niż z samego Podbeskidzia. No i po co są te wiadomości. Czy kogoś w Bielsku-Białej interesuje co dzieje się na Górnym Śląsku? nie sądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 213.186.78.* 29.10.02, 16:43 Dla mnie, mieszkanca Katowic, Bielsko jako slaskie miasto jest o wiele blizsze niz Sosnowiec czy Czeladz. Przykro mi ze brak wiedzy historycznej redaktorow GW powoduje takie negatywne reakcje Bielszczan. Mnie rowniez irytuje pisanie o Zaglebiu jako o Slasku, a olewanie Slaska Cieszynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 217.96.78.* 29.10.02, 17:17 Bielsko-Biała to nie jest Śląskie miasto. Ślązacy cały czas zapominają że współcześnie nie ma miasta o nazwie Bielsko tylko Bielsko-Biała, a Biała, należała do Galicji i Małopolski. i wcale nie nażekamy że Bielsko zostało pominięte w tym artykule (pierwszy komentarz wynikał z niewiedzy autorki że wyniki wyborów z Bielska są w wiadomościach z POdbeskidzia) zgadzam się z Leonem że chcemy mieć osobną stronę dla Bielska- Białej bez klikania na Katowice. Gość portalu: Arnold napisał(a): > Dla mnie, mieszkanca Katowic, Bielsko jako slaskie miasto jest o wiele blizsze > niz Sosnowiec czy Czeladz. Przykro mi ze brak wiedzy historycznej redaktorow GW > powoduje takie negatywne reakcje Bielszczan. Mnie rowniez irytuje pisanie o > Zaglebiu jako o Slasku, a olewanie Slaska Cieszynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 213.186.78.* 29.10.02, 17:32 Mialem na mysli Bielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 217.96.78.* 29.10.02, 17:58 ale wiesz że nie ma takiego miasta. teraz jest Bielsko-Biała (1 miasto, które nie można nazwać ani miastem śląskim ani małopolskim. Teraz to po prostu jest Podbeskidzie.) Tak więc proszę wszystkich Ślązaków nie mówcie więcej że Bielsko-Biała to Śląsk bo tak nie jest. Gość portalu: Arnold napisał(a): > Mialem na mysli Bielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Wybory prezydentów na Śląsku IP: 213.186.78.* 29.10.02, 18:26 Szkoda godac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stephan [...] IP: gwsp:* / 62.233.185.* 29.10.02, 20:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bla-P "z grubsza" do Slązaków tu się wypowiadających IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 00:02 Cenię tych, którzy się chcą porozumieć, dzięki. Przecież wielu znam i się szanujemy, począwszy od szkoły. Ale - bądźmy uczciwi i szukajmy rozwiązania problemu uczciwie, w duchu bliskości, wzajemności a nie komuszo-faszystowskiej tyranii... Pozostali zaś: nie fanzolcie, że niby nie chcieliście, bo kto tę akcję propagandy przeprowadzał, że to już nie może być katowickie tylko śląskie. Ani nie bądźcie tak żenujący: jak się okazuje, że jednak ktoś ma argumenty a Wam to nie wygodne - to mówicie: szkoda godoć. A nawet Ci życzliwi: to jednak nie załatwia sprawy, że się powie "no trudno, my byśmy tak nie chcieli ale jesteśmy tak blisko" po czym dalej prowadzicie chamską najeźdźczą akcje albo przynajmniej żyjecie z nią w symbiozie, bo wam wygodna. Poza tym rzecz jasna pozdrawiam - i jak zawsze: zawsze hurra! gdy komuchy padają! Odpowiedz Link Zgłoś