19.07.16, 23:38
Witam emamy
Pytanie do tych mam które miały mozliwosc odpoczywac na Hvarze w Chorwacji z dojazdem własnym - powiedzcie mi drogie mamy jak to jest z tym promem - czy to sprawa bardzo uciazliwa? Mam rezerwacje na sierpien i zaczełam sie przygotowywac do wyjazdu - i zastanawiam sie czy nie odwołac rezerwacji bo mam watpliwosć co do tego transferu promem?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: HVAR 20.07.16, 06:52
      A czemu ma być wyjątkowo uciążliwie? W którą część wyspy jedziesz?
    • redheadfreaq Re: HVAR 20.07.16, 07:01
      Promem płynie się chyba ze dwie godziny, plus z godzina stania w kolejce do promu. Kaman, to jest do przeżycia... Nawet dla mnie (mam chorobę morską), bo na Adriatyku prawie nie huśta.
      • diamanta2 Re: HVAR 20.07.16, 07:06
        Mialam jechac do Jelsy.A jak z tymi rozkladami promow sa czesto te rejs?obawiam sie ze np na jeden nie zdaze a kolejny za 3 godz i jeszcze 3 godz transferu.sadjedziemy z 2 dzieci....
        • ichi51e Re: HVAR 20.07.16, 07:12
          Come on przeciez tam ludzie mieszkaja i jest srodek sezonu
        • jowita771 Re: HVAR 20.07.16, 07:14
          Samochodem jedziecie?
          • diamanta2 Re: HVAR 20.07.16, 20:33
            Tak samochodem
        • redheadfreaq Re: HVAR 20.07.16, 07:22
          Często pływają, zwłaszcza w środku sezonu. Proszę Cię, jak nie zdążysz, to kupujesz bilety, zostawiasz samochód w kolejce i idziecie zwiedzać/na lody/kawę...
    • kolpik124 Re: HVAR 20.07.16, 07:31
      nie, dojazd wcale nie jest uciążliwy

Hvar ma dwa połączenia promowe z głównym lądem: Split-Stari Gred i Drvenik-Sucuraj

pierwsze jest nieco dłuższe (i droższe), płynie się dwie godziny, jest kilka rejsów dziennie

drugie to pól godziny i promy w sezonie pływają co półtorej godziny

tu masz ceny i rozkłady

www.jadrolinija.hr/en/sailing-schedule/local-lines-25-05---02-10-2016

www.jadrolinija.hr/en/prices/local-lines-(high-season)

do Jelsy lepiej płynąć promem ze Splitu do Stari Gradu, masz stamtąd nową szeroką drogę, jadąc z Sucuraj musisz przejechać prawie całą wyspę, a droga choć malownicza, jest bardzo wąska i męcząca

technicznie wygląda to tak, że podjeżdżasz na przystań, ustawiasz się w kolejce do promu i idziesz kupić bilety, nie załapiesz się na dany prom, to czekasz na następny, w sezonie warto ustawić się w kolejce na godzinę-półtorej wcześniej
      • heca7 Re: HVAR 20.07.16, 07:39
        Powiedziałabym , że z Drvenika w szczycie prom odpływa co 45 minut wink Po prostu w kółko.
    • heca7 Re: HVAR 20.07.16, 07:36
      Ja jechałam wielokrotnie z Drvenika (wolimy) i raz ze Splitu. Ze Splitu płynie się góra dwie godziny a nie trzy. Wyjazd i wjazd na prom odbywa się sprawnie. Mieliśmy na stanie 3 dzieci w wieku 4,5 -6-9,5 roku.
      W Splicie warto być wcześniej i ustawić się do kolejki. Do odpowiednich miejsc kierują ubrani na biało pracownicy. Nie da się ich przegapić. Zostawiasz samochód w kolejce na betonowym molo i idziesz w miasto. Prom nie odpłynie wcześniej wink Bilety można kupić na miejscu w budce. Prom miał kabinę klimatyzowaną, można było kupić jakieś przekąski dla dzieci. Dla nas męczące było to, że nasze dzieci od razu odżyły i zaczęły chcieć wychodzić na zewnątrz. Wiadomo, że jedno z nas musiało im towarzyszyć bo oczywiście robiły to na zmianę wink
      My woleliśmy w Drveniku bo można było zostawić samochód i pójść na plażę obok. Było mniej samochodów i dzieci jednak wolały plażę od miasta. My też wink Wiele osób wyciągało koce i materace i pływało w oczekiwaniu na wjazd. Z plaży obserwowaliśmy nadpływające promy i jak coś mąż przestawiał samochód. Niektórzy zapaleni plażowicze wskakiwali do swoich samochodów w mokrych kąpielówkach wink
      Z tym, że nie każdy ma ochotę na serpentyny Hvaru. Jak utkniesz za kamperem lub przyczepą to marne szanse aby ją wyprzedzić. I generalnie Wam pasuje płynąć jednak ze Splitu. Bliżej, szybciej.
      Poza tym nie ma się czego bać.
      Na miejscu koniecznie jedźcie na drugą stronę wyspy przez tunel Pitve smile
      • diamanta2 Re: HVAR 20.07.16, 20:31
        Super,bardzo Wam dziekuje,wiedzialam ze moge na Was liczycsmile
        • heca7 Re: HVAR 20.07.16, 21:05
          Powinnam dodać, że od strony Starego Gradu jest bardziej płasko i drogi są łatwiejsze. Sam Sucuraj nie powala urodą i jak byście wpadli na pomysł aby odwiedzić go wyłącznie w celu zwiedzania to szkoda czasu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka