lemasakr 23.07.16, 14:49 Tak tlusta. Ze przy uzyciu bibulek matujacych, na kazdej pozostaje slad tluszczu...nie moge uzywac retinoidow doustnych. Co doradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ult.ramaryna Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 14:58 Mam ten sam problem i chyba nie umiem doradzić. Dodatkowo mam cerę naczynkową więc mogę używać tylko wybranych kosmetyków. Ale np ostatnio przez trzy tygodnie nie używałam podkładu, właściwie nie używałam żadnych kosmetyków i nie poznaję swojej cery, wcale się nie błyszczy. Niestety do pracy muszę się malować a mimo stosowania matującego podkładu i bazy silikonowej już około 12 świecę się jak naoliwiona Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 15:02 Z taką cerą zmagałam się ponad 15 lat. Pomogły tabletki antykoncepcyjne..niestety?? Odpowiedz Link Zgłoś
ult.ramaryna Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:23 Wiesz u mnie też po pigułach było lepiej ale za to libido leżało i kwiczało więc wolałam odstawić i tak chodzę i się świecę Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:34 A może zamiast rezygnować całkiem, spróbować innych po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:48 U mnie tak było po 7 różnych, więcej wolalam nie próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:17 Ok, ale ultramaryna nie pisała nic, czy próbowała innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:33 No to skoro się wcale nie błyszczy bez makijażu, to nie masz tego samego problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 01:24 Baza silikonowa to nie jest rzecz do codziennego stosowania. Fluid matujący prawdopodobnie ją wysusza, skóra się broni wydzielniem sebum. Silikony zapychają. Jedno napędza drugie i kółko się zamyka. A peelingami niszczysz naskórek. Idź w naturalne kremy, oleje, fluidy jak radzi Pade - to na pewno nie cena porównywalna z Ziają, ale powoli powinnaś wyjść na prostą. Ziaja nic dobrego zresztą skórze nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 07:43 Osz, baza silikonowa jest fajna, ale na okazje. Sprobuj moze kosmetykow mineralnych? Niektore maja naprawde mocne krycie, za pomoca pudru podkladowego mozesz sobie wyregulowac stopien zmatowienia i inne wlasciwosci pielegnacyjne. No i mozesz odswiezyc makijaz po prostu nakladajac kolejna warstwe pudru, np. matujacego bambusowego. Kolejna zaleta jest fakt, ze mineralne maja malo skladnikow, wiec swietnie sie nadaja do cer wrazliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulka1984 Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 15:21 Olejek rycynowy (moze byc w ocm) a zamiast kremu na noc olejek jojoba. Plus kosmetyki mineralne do make upu. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 15:24 Może w diecie coś nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:33 Może masz cere tlusta odwodniona (uszkodzona "moisture barrier") i stad ta nadprodukcja sebum. Zawsze tak mialas czy Ci się pogorszylo? Może opiszesz swoja codzienna pielegnacje... Latwiej będzie znaleźć winnego/winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:44 To ja się dopiszę do wątku, bo mam identyczny problem. Rano wstaje i wyglądam, jakbym sobie wylała na twarz olej. Po umyciu, po jakichś 15 minutach cera wygląda tak jak przed myciem Myje twarz dwa razy dziennie emulsją micelarną Medisoft (firma to Anida) do skóry delikatnej i wrażliwej - pierwszy raz tego używam, bo zazwyczaj kupowałam Physiogel do mycia twarzy i smaruje kremem antytrądzikowym z Ziai. I to wszystko. Mam wrażliwą skórę - zwłaszcza w okolicach ust i brody. Poza tym nos, policzki obok nosa i broda mam zaczerwienione - z tego co czytałam to problem z naczynkami i jedyna skuteczna terapia to laser. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:04 A po co Ci krem antytrądzikowy? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:10 Bo mi się robią pryszcze i mam dużo zaskórników. Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:43 Jak ten ziaja nie dziala, to może spróbuj kwasu kwas azaleinowego (skinoren, hascoderm) - będziesz miała i działanie przeciwtrądzikowe i regulujące wydzielanie sebum, rozjasni dodatkowo slady po zaleczonych zmianach. A tak w ogole to w Twojej pielęgnacji brakuje nawadnia skory, nawilżania i okluzji. No i co gorsze filtru na dzień o wysokim SPF i PPD. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:09 Chcę wypróbować kwasy, ale teraz chyba nie jest na to pora odpowiednia Ten z ziai nie działa, używam go, bo wiem, że mi nie podrażni skóry. Więc co oprócz kwasów proponujesz? Jaki krem i kiedy mam go stosować? I czy znajdę krem, który nawilża i jednocześnie ma te wszystkie filtry? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 20:48 Od początku, bo moja skóra jest podobna do Twojej 1. Rano oczyszczanie - bardzo delikatne, bez tarcia, potem tonik, do wrażliwej skóry, potem serum mocno nawilżające , na to krem nawilżająco-natłuszczający z filtrem lub sam filtr 2. wieczorem oczyszczanie jak rano plus np. serum z kwasem migdałowym Bielendy (można używać latem), na to krem nawilżający np. z Cetaphilu 3. ja stosuję pielęgnację naprzemienną, czyli jednego dnia serum z kwasem, drugiego olejek np. z opuncji figowej albo z pestek granatu (poczytaj o właściwościach) ale na początku, gdy miałam sporo zaskórników stosowałam serum rano i wieczorem (ale nie opalałam się potem 4. kwas azelainowy zacznij dla bezpieczeństwa używać we wrześniu, chociaż on nie jest fotouczulający, migdałowy też nie jest. I pamiętaj, że gdy używasz kwasów musisz mocno nawilżać i lekko natłuszczać skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 20:52 wizaz.pl/kosmetyki/produkt,26580,ziaja-med-kuracja-antybakteryjna.html ten używasz? jeśli tak, to codziennie złuszczasz naskórek, masz prawdopodobnie dziurawą warstwę lipidową, albo nie masz jej wcale, przez co woda odparowuje ze skóry i broni się przed tym nadmiernie produkując sebum sebum plus temperatura i zanieczyszczenia, plus pewnie hormony i masz wypryski nie wiem ile zamierzasz wydać na pielęgnację, ale sądzę, ze na początku wydasz troszkę więcej niż na ziaję Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:00 Aha, wiem, ze to nie na każdą kieszeń ale olejki z Clarinsa są boskie, Huile Orchidee i serum z kwasem hialuronowym Filorgi świetnie nawilżyły mi skórę. Używałam też Lotus na czoło, bo tam się świecę i mam lekko rozszerzone pory i również zdał egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:19 Co do ziai - to tak ten właśnie. Co do zaproponowanej kuracji - to wielkie dzięki za wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:25 proszę bardzo Uzbrój się w cierpliwość i pamiętaj, zeby nakładać olejek na mokrą twarz! inaczej jeszcze bardziej ją wysuszysz (ja na początku nakładałam na suchą:/, przeszukałam pół internetu, żeby znaleźć info, dlaczego akurat moja twarz po olejkach jest w jeszcze gorszym stanie niż przed) Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:48 Czy to jest to słynne olejowanie twarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:55 a nie wiem szczerze mówiąc olejków używa się na różne sposoby, dwie krople do kremu na twarz, olejek na całą (wilgotną) twarz, olejek do przemywania z kwasem hialuronowym aa już wiem, Ty chyba o OCM mówisz, albo coś w tym stylu nie robiłam tego, więc nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
kubekwpaski Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 09:24 Można też mieszać olejek z żelem hialuronowym. Nie wiem, jak w przypadku ekstremum, ale przy mojej tłustej strefie T się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 00:22 Jak zaczniesz uzywac na co dzień porządnego filtra, to kwasy możesz stosować caly rok. Zajrzalam do tego twojego kremu Ziaja i teoretycznie ma w składzie AHA, ale możliwe, ze krem ma za wysokie Ph, żeby ten kwas mial szanse dzialac. Kwas azelainowy, jak napisala Pade nie jest fotouczulający, wiec możesz go uzywac w lecie, teoretycznie i bez filtra, ale mija się to z celem, bo ten kwas fantastycznie rozjasnia PIH (pozapalne przebarwienia czyli slady po pryszczach), a slonce je tylko podkresla i utrwala. Także ja bym Ci radzila jednak filtr przeciwsłoneczny codziennie rano, szczególnie, ze promieniowanie fal UVA, które powoduja największe, a niewidziane golym okiem, zniszczenia w skorze jest na podobnym poziomie i w pelnym sloncu i w pochmurny dzien. Stad dobrze jest zwracać uwagę na wartość PPD ( persistent pigment darkening) filtra, którego używasz. Napisalas, ze masz pryszcze i duzo zaskornikow. Na zaskórniki najlepiej działają kwasy BHA i LHA, które rozpuszczają się w tłuszczach (czytaj sa w stanie przedrzeć się przez sebum w porze i zluszczyc martwe komórki, które w nim sobie siedza). BHA, żeby dzialac musi mieć odpowiednio niskie Ph, LHA jest opatentowana wlasnoscia L'Oreala i można najtaniej znaleźć go w La Roche - Posay Effaclar K. BHA i LHA dzialaja tez na "sebaceous filaments" (nie mam pojęcia jak to jest po polsku), tzn te male kropeczki na skorze, szczególnie na nosie, brodzie które sa szarawe i latwo je pomylić z maleńkimi zaskórnikami). Na pryszcze (masz na myśli takie syfki z białym czubkiem?) lepsze sa kwasy AHA i PHA (tez musza mieć odpowiednio niskie Ph, żeby dzialac). Kwas azelainowy jest dobry na wszystko > Więc co oprócz kwasów proponujesz? Jaki krem i kiedy mam go stosować? I czy zna > jdę krem, który nawilża i jednocześnie ma te wszystkie filtry? Może znajdziesz, mnie się to nie udało Uzywam kilku osobnych preparatow, których działanie jest skierowane na rozwiązanie konkretnych problemow, które chce w danym momencie chce rozwiazac. Podpowiem, ze jak moja corka była na etapie minimalizmu kosmetycznego, tzn. przed czasem, kiedy zachęcona rezultatami dala się wkrecic w azjatycki sposób pielęgnacji skory, to uzywala DermaControl Moisturizer SPF 30. Może na początek Ci wystarczy? Choc raczej się po nim nie spodziewaj cudow. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 13:43 To jeszcze jakbyś mi mogła powiedzieć, jak mam tego wszystkiego używać? Rano po myciu twarzy zaaplikować sobie te kwasy i na to krem z filtrem? Czy kwasy wieczorem a rano krem nawilżający? Czy mogę dwa rodzaje kwasów sobie nakładać i czy po prostu smaruje jeden po drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 13:54 Stosowałaś kiedykolwiek kwasy? Jesli nie, to nie eksperymentuj nakładając jeden na drugi. Skórę trzeba przyzwyczaić. Zacznij od nakładania wieczorem co drugi dzień. I poczytaj o tym serum Bielendy. Ja bym od niego zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 14:13 No dobrze, a oprócz tych kwasów, to jakich kremów używać? Nawilżających, nawilżających do cery tłustej? Czy tylko z samym filtrem? Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 15:20 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Czy mogę dwa rodzaje kwasów sobie nakładać i czy po prostu smaruje jeden po drugim? Kiedys, w przyszłości pewnie będziesz mogla, ale na boga nie na początek!!! Trzeba pomalutku i ostrożnie żeby sobie nie zrobić krzywdy przez nadmierna eksfoliacje. Generalna zasada jest ze tz. "actives" , czyli kwasy, antyoksydanty (np. vit.C), retinol czy retinoidy na receptę wprowadza się stopniowo, gdy ma się ustalona poranna i wieczorna rutyne i cera jest w jako takiej równowadze. Zaczyna się od podstawy czyli oczyszczanie, nawadnianie/nawilżanie, ochrona przed sloncem. Jak jesteś w miare zadowolona ze swoich kosmetykow, to zaczynasz rozwiazywac swoje problemy po kolei, zaczynając od tego, który najbardziej ci przeszkadza. Dodajesz 1 produkt raz na 2 tygodnie (jak jesteś bardzo niecierpliwa to potem, jak lepiej poznasz wymagania swojej skory, ten okres można skrocic do 10 dni, ew. tygodnia). Wtedy dokładnie widzisz czy Cie kosmetyk nie uczula i co konkretnie robi z Twoja twarza. Może wielkie nic? Powinno być Ci stosunkowo latwo, bo nie używasz tony kosmetykow, które trzeba odstawić Na razie Twoim największym problemem w pielęgnacji jest brak filtra na dzień . Zalozmy, ze zaczynasz od pojutrza, bo jutro kupisz sobie ten krem z filtrem (sprawdziłam, w Polsce wystepuje pod nazwa Cetaphil Dermacontrol Krem nawilżająco-matujący SPF30). Wstajesz rano, przemywasz twarz sama woda, jak masz bardzo tlusta, to myjesz ja plynem do higieny intymnej, aplikujesz filtr. Czy używasz jakichś kosmetykow do makijażu? Wieczorem zmywasz twarz woda micelarna i plynem do higeny intymnej i idziesz spac. Obserwujesz skore - czy mialas po wieczornym myciu wrazenie sciagniecia czy jakiegosc podrażnienia, z jaka skora się obudzilas rano, była tlusta jak zawsze czy cos się zmienilo. Myjesz twarz i nakładasz filtr. Obserwujesz skore w ciągu dnia - swieci się jak zwykle, mniej albo bardziej, pojawiają się jakies suche miejsca, czy wyskoczyly jakies nowe niespodzianki. Jak tak, to gdzie? Tam gdzie zawsze czy w miejscu, gdzie nigdy nie robia ci się żadne zmiany. Reagujesz w zaleznosci od tego co się dzieje ze skora. Popuscmy wodze fantazji - zaraz po myciu masz sciagnieta skore, potem się do rana uspokaja - prawdopodobnie albo plyn do higieny intymnej wcale nie jest taki delikatny albo potrzebujesz na noc dodatkowego nawilżenia w postaci lekkiego zelu nawilzajacego. Kupujesz najpierw inny plyn, jak nadal jest slabo, kupujesz zel nawilzajacy Skora pod filtrem nadal się bardzo przetłuszcza i wyskoczyl Ci pryszcz, gdzies, gdzie zwykle nie wyskakują - jesteś uczulona na jakiś składnik kremu z filtrem, musisz zmienić filtr. Jak widać to dłuższa zabawa i potrzeba sporo cierpliwości, ale takie spokojne podejście nastawione na osiagniecie długoterminowego celu - zdrowej, ladnej, sprężystej, mającej naturalny "glow" cery jest tego warte. Wedlug mnie to podejście zdecydowane lepsze od "kupie wszystko co polecają" i zaczne walic na twarz, żeby obudzić się z luszczaca, podrazniona skora pelna nowych wypryskow. I jeszcze jedno, kazda skora jest inna bo w zaleznosci od innych okoliczności może mieć inne potrzeby. Jest takie powiedzenie po angielsku "your mileage may vary". Wyjsciowo możemy teoretycznie mieć podobny typ skory, ale różnimy się wiekiem, ja np. mieszkam w innym klimacie (gorącym i wilgotnym z duza iloscia klimatyzowanych pomieszczen), Ty możesz mieszkac w jakims zielonym i czystym miejscu, ja nad morzem, ja więcej sypiam (w klimie), Ty więcej przebywasz na swiezym powietrzu. Potrzeby naszych skor będą się roznic. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 16:02 Dzięki, dzięki wielkie za wyczerpujący i pouczający post! Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 16:58 Zawsze...i naprawde probowalam wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:05 Olejku z Clarinsa do cery odwodnionej albo mieszanej też próbowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:36 No jak probowalas wszystkiego - podwojnego mycia twarzy i używasz plynu o niskim ph, nawadnialas skore, stosowalas AHA, BHA, PHA, kwas azaleinowy, oleje bogate w kwas linolowy, retinolu i retinoidow, skwalenu i ceramidow, sluzu ze ślimaka i jadu pszczelego, to czego konkretnie spodziewasz się po tym watku? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:13 Co to jest podwójne mycie twarzy? Kiedyś miałam swój ulubiony żel do mycia twarzy z kwaśnym ph, ale go wycofali i od tamtej pory nie znalazłam zastępczego, dlatego po prostu używam żeli do skóry wrażliwej i suchej - chociaż nie wiem czy dobrze robię. W każdym razie nie chcę używać preparatów do skóry tłustej czy z pryszczami, bo to przez nie miałam zawsze podrażnioną skórę - przynajmniej jeśli chodzi o takie drogeryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
fanny Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 23:32 Podwojne mycie twarzy to podstawa pielegnacji azjatyckiej. Najpierw myje się twarz olejem z emulgatorami, tzn. ma sucha twarz nakładasz olej, masujesz rozpuszczając makijaż, filtr, silikony i sebum, potem moczysz rece w wodzie i zmydlasz twarz, spłukujesz. To pierwsze mycie. Drugie robisz plynem do mycia twarzy, najlepiej o niskim Ph, który nie narusza bariery lipidowej (bo domyślam się z watku, ze to po polsku "moisture barrier") i woda. Jeśli nie możesz znaleźć plynu do mycia twarzy o kwaśnym odczynie, możesz uzywac plynu do higieny intymnej. Zamiast oleju do twarzy możesz uzywac plynu micelarnego i wody. Tak robi z niezłym efektem moja mama jak jej się skończa zapasy ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:24 Mi pomogły tabletki anty... Diane to chyba było. Zaczęłam też muc twarz płynem z vichy w takiej Zielonej trapezowej butelce z pompką - głębokie oczyszczanie. Bardzo pomogło. A później jak zaszlam w ciąże to się samo wyregulowalo - jedynie przed okresem jeszcze mi się zdążą troche Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:15 Och, jak byłam w ciąże to po prostu cuda się działy z moją cerą i włosami. Zaskórniki magicznie znikły - chociaż skórę nadal miałam tłustą, ale i tak wyglądała dużo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_plazy Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:29 Zrezygnuj całkowicie z kremów i podkładu. Moja cera mieszana z tendencją do tłustej, okazała się wrażliwa i tylko takie kosmetyki stosuję. Zmiana widoczna już po kilku dniach. Oczyszczam twarz kostką Dove, peeling robię raz w tygodniu silikonową szczoteczką, podkład można zastosować dopiero jak cera się poprawi (lekki, minimalna ilość, punktowo, okazjonalnie). Demakijaż Biodermą dla skóry wrażliwej. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:51 Właśnie to ciekawe z tym peelingiem - wszyscy polecają regularny, delikatny, a ja mam własnie po tych wszystkich peelingach zmianę na gorsze... od razu po jest bardzo fajna skórka oczywiście, ale na drugi dzień od razu masakra - świece się jak księżyc w pełni przez kilka kolejnych dni i później mnie wysyfia... . więc przestałam stosować w ogóle i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 17:57 pozbywasz się warstwy lipidowej, która pełni rolę ochronną, woda odparowuje ze skóry i zaczynasz się świecić, sebum plus zanieczyszczenia i tworzą się wypryski Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 18:35 No właśnie... To po co te peelingu całe?marketing? Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 19:57 Jaki marketing? Różne skóry mają różne potrzeby, ot tajemnica. Ja np. nie wyobrażam sobie nie złuszczać naskórka. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 20:38 Po to by złuszczać naskórek, ale wtedy gdy warstwa rogowa jest gruba, a nie cienka jak papier i miejscami poszarpana. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_plazy Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:09 Peeling szczoteczką jest minimalny, poprostu dokładniejsze mycie a nie drapanie jakimś produktem z drobinkami. Skóra jest odświeżona a nie podrażniona. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 21:15 ale zalezy jaka skóra nadwrażliwa, podrażniona, przesuszona, odwodniona raczej peelingu nie polubi nie twierdzę, że w ogóle go nie trzeba stosować, ja używam raz na tydzień -dwa, ale nie za często jeśli ma się skórę jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 03:58 > peeling robię raz w tygodniu silikonową szczoteczką Co to za szczoteczka? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_plazy Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 07:28 Przypomina płatek kosmetyczny z małymi wypustkami. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 20:09 Zrobiłabym ci zabieg mikrodermabrazji, tak raz w tygodniu z odpowiednimi maskami itp plus sprzedałabym ci profesjonalne kosmetyki. Byłabyś biedniejsza, ale nieświecąca I bez hormonów, chemii, parabenów itp Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 20:56 Ostatnio chciałam się szybko pozbyć zaskórników. Poszłam do kosmetyczki, wiem, ze na pewno użyła peelingu z Clareny i jakieś maski. Efekt, lżejszy portfel, wizyta u dwóch lekarzy i w końcu steryd miejscowo. Dlatego ja wolę poszukać wiedzy w wielu źródłach, popytać a potem zdać się na własną intuicję. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 07:39 a co ci ten peeling zrobil tak strasznego ze do dwoch lekarzy musialas isc i sterydow uzywac? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 13:57 moja twarz wyglądała jak poparzona mówiłam kosmetyczce, że mam wrażliwą skórę i jakich kwasów mogę używać, ale widać jednym uchem wpuściła, drugim wypuściła i nie, nie umówiłam się na kwasy, tylko na oczyszczenie brody Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Ekstremalnie tlusta cera 25.07.16, 14:17 nie wiń więc kosmetyków Clareny, tylko niewiedzę kosmetyczki, to dwie różne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 23:18 Ja mam ekstremalnie suchą od 15 lat i nie zanosi się na zmianę. Kupuje po 2-3 kremy dla cery bardzo suchej które mają ekstra nawilżać i próbuję który jest oki, jak jakiś zupełbie mi nie odpowiada a był drogi to daje siostrze jak tańszy to smaruje nim dupę . Jak znajdę firmę i krem dla siebie to się jej trzymam aż moja cera nie odrzuci ( około 2 lat) przy czym zawsze używam na zmianę 2-3 kremów oraz podkładów. Mam mydła do cery suchej..., mleczka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ekstremalnie tlusta cera 23.07.16, 23:23 Cera sucha, a już zwłaszcza ekstremalnie sucha potrzebuje nawilżenia ale przede wszystkim natłuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 14:01 Mialam tak przez jakis czas jak wyprobowalam na twarzy Chanel Sublimage. Normalnie masakra jak mi to skore wysuszylo z jednej strony a z drugiej skora, zeby sie przed tym bronic to produkowala sebum jak fabryka. Mialam tlusta twarz po umyciu woda. Sposob na to jest taki, ze musisz uzywac czegos natluszczajacego do pielegnacji az skora wroci do rownowagi. Polecam Ci olejek skwalan i kwas hialuronowy, kupilam sobie na znanej stronie co sie nazywa "zrob sobie krem". Niedrogie, mieszam na dloni i wsmarowwuje w twarz. Przeszlo po kilku tygodniach ale co sie nameczylam to moje. Opcja ze kosmetykami wysuszajacymi pogarsza sprawe niestety, odkrylam to stanowczo za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 14:25 Jest taka fajna kosmetyczka, Bożena Społowicz. Ma stronę internetową i profil na fb, nie przejmuj się, że nazywa siebie Skin Coach bo naprawdę swietnie radzi. Można udać się do niej po profesjonalną poradę, również przez internet. Doradzała koleżance, naprawdę fachowo i ze świetnymi efektami. Dziewczyny w wątku też dobrze prawią - skóra się broni nadmiernym przetłuszczaniem. Trzeba sprawdzić hormony, ale najprawdopodobniej jest winna niewłaściwa pielęgnacja - za mało nawilżenia, agresywne kosmetyki, silikony i inne złe składniki w bazach i podkładach. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Ekstremalnie tlusta cera 24.07.16, 19:57 Mam to samo. Nie używam kremów, podkładów, itp., bo każdy (nawet przeznaczony do tego celu) pogarszał tylko wygląd. Twarz myję mydłem antybakteryjnym, potem nakładam tylko puder, a w miarę możliwości w ciągu dnia dociskam do twarzy chusteczkę higieniczną (ewentualnie miękki papier toaletowy) i znowu przypudrowuję. U mnie bibułki się nie sprawdziły, za cienkie i za delikatne jak na tą ilość tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś