Dodaj do ulubionych

Czy można przekwalifikować się na programistę?

25.07.16, 20:57
A jeśli tak, to czy jest trudno? Jaki język najlepiej Waszym zdaniem wybrać? Czy uważacie, że są potrzebne studia, czy wystarczy podyplomówka/kurs? A może jakiś możecie polecić? Czy któraś z Was się tym zajmuje? Jakie predyspozycje trzeba mieć? Będę wdzięczna za każdą informację, szczególnie od "wąskich specjalistek" smile
Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 21:53
      Tak szczerze, to kurs se mozesz co najwyzej z excela zrobić. Podyplomówki są zazwyczaj skierowane do osób, które już maja jako takie doswiadczenie w branży. Programowania nie nauczysz się w miesiąc. Żeby dobrze zarabiać to są lata pracy i ciągłe uczenie się i podnoszenie swoich kwalifikacji.
    • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:01
      Mozna niby wszystko,ale ja bym cie takiej przekwalifikowanej po kursie nie zatrudnila.
      • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:12
        Ale to nie ja chciałabym się przekwalifikować smile
        • beverlyja90210 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:20
          Zalezy z kogo się przekwalifikować z pracownika biurowego nie ale juz np. z testera na programistę spoko.Programiści to teraz paczki w maśle na rynku pracy,kwoty jakie latają na rynku dla zwykłego zjadacza chleba to kosmos
          • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:32
            A to nie ma znaczenia kto,wazne sa umiejetnosci i doswiadczenie,kobiet nie zatrudniam z zasady takze ...hehe
            • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:34
              No, ale gdzie wyczytalas, że mi o kobietę chodzi?
              • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:36
                Wyluzuj.
            • maugorzata2008 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 09:19
              Spokojnie, akurat w IT bycie kobieta-programista, to raczej plus niz minus. Te wszystkie programy "men and woman in technology", "divercity" musza sie czyms karmic.
              • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 10:15
                Moja koleżanka pracuje w IT i masę się nasłuchała tekstów typu, że "kobieta-informatyk jest jak świnka morska- ani świnka, ani morska".
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:27
                  Ja pracuję w IT i do mnie nikdy nikt tak nie powiedział. Może mówili o mnie poza mną - ale nie słyszalam i potencjalnych tekstów nie rozkmniniam.
                  • minor.revisions Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 16:20
                    ja to słyszałam, ale bez mała 20 lat temu. Może się zmieniło od tego czasu (oby!)
                    • lauren6 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 16:43
                      Nic się nie zmieniło. Np. przy okazji failu systemu PKW poszła plotka, że główną programistką była kobieta. Zgadnijcie co wypisywali w internetach prawdziwi samce-programiści.
            • fragile_f Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:24
              Kobiet nie zatrudniasz z zasady, bo...?
              • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:30
                No jak to? Nie miałby kto Joli urody podziwiać i komplementowac big_grin Ja też lubię mężczyzn w otoczeniu ale zawsze pracowałam z superdziewczynami. Z wieloma do dziś mam kontakt choć już nie pracujemy razem. Tylko szefową miałam zwykle do bani - w tej roli wolę facetów. Tylko jedna na kilkanaście lat była ideałem ale krótko mi szefowala niestety sad
                • fragile_f Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 12:00
                  Mam wrażenie, ze to strach przed konkurencją. Co prawda nie znam zbyt wielu amatorów rozmiaru 32 + sztucznych piersi połączonych z tipsami, doczepianymi blond włosami oraz wygolonymi brwiami. Raczej większość facetów pracujących w IT woli miłe, naturalne dziewczyny, które wieczorem pójdą z nimi na piwo, bez zastanawiania się ile ma kalorii.
                  • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 13:03
                    fragile_f napisała:

> Mam wrażenie, ze to strach przed konkurencją. Co prawda nie znam zbyt wielu ama
                    > torów rozmiaru 32 + sztucznych piersi połączonych z tipsami, doczepianymi blond
                    > włosami oraz wygolonymi brwiami. Raczej większość facetów pracujących w IT wol
                    > i miłe, naturalne dziewczyny, które wieczorem pójdą z nimi na piwo, bez zastana
                    > wiania się ile ma kalorii.
                    >
                    Zgadzam się - ja dokładnie taka jestem big_grin
                    • mail-na-gazecie Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 16:13
                      Ja jestem programistą samoukiem po kierunku technicznym i wg mnie liczy się to co ktoś już napisał "nie pójdę spać póki nie zadziała" czyli zainteresowania plus głowa wytrenowana w naukach ścisłych, które wymagają dużej koncentracji i to nie każdy potrafi. Samo programowaniem trudne nie jest.
    • mary_lu Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:18
      Jak jesteś uzdolniona w tym kierunku i np. po matematyce, to bez wielkiego problemu. Kiedyś prawie wszyscy, a teraz nadal duża część znanych mi programistów, to bardzo zdolni absolwenci innych kierunków ścisłych. Przekwalifikowywali się zazwyczaj bez dodatkowych studiów, raczej byli samoukami plus szkolenia w pracy, ewentualnie dobre intensywne szkolenia dotyczące konkretnej dziedziny.
      • aniorek Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:01
        nie trzeba byc po matematyce, zeby byc dobrym programista. podstawowa matma wystarcza. oczywiscie, ze mozna sie przekwalifikowac. studia informatyczne daja dobra podstawe, ale mozna tez nauczyc sie na wlasna reke, tylko wymaga to czasu i samozaparcia. codeacademy.com jest fajnym miejscem, gdzie mozna za darmo poznac podstawy programowania w kilku jezykach, ale to oczywiscie tylko poczatek dlugiej drogi.

jesli chodzi o jezyk, to np. java.
        • aniorek Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:10
          dodatkowo, "programista" to dosc szerokie pojecie. frontend, backend, full stack...

moim zdaniem, podstaw kodowania moze nauczyc sie niemal kazdy, ale nie kazdy potrafi napisac _dobry_ kod. ta umiejetnosc przychodzi wraz z doswiadczeniem - wiekszosc znanych mi programistow na studiach nauczyla sie tylko podstaw, a 90% wiedzy pochodzi z doswiadczenia zawodowego.
    • lauren6 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:26
      Chciałabym się przekwalifikować na prawnika. Albo jeszcze lepiej na lekarza. Myślicie, że kurs weekendowy wystarczy?
      • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:27
        Z prawnikiem daj sobie lepiej spokój. Rynek fatalny.
      • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:32
        hehe,dobre.
      • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:11
        Średnio udana analogia, bo akurat programistą jak najbardziej można zostać nie mając studiów ani nawet żadnego kursu - oczywiście solidne podstawy bardzo pomagają, ale w tym zawodzie wielu rzeczy można i wręcz trzeba nauczyć się samodzielnie czytając dokumentację, portale, literaturę, fora poświęcone różnym zagadnieniom. Jednak warunkiem koniecznym są odpowiednie zdolności - chyba w liceum i na każdych studiach na 1-2 roku jest taki przedmiot logika - jeśli ktoś miał z tym przedmiotem jakikolwiek problem to żadne kursy ani samozaparcie z niego programisty nie zrobią. Osoby myślące logicznie i analitycznie mogą jednak w kilka-kilkanaście miesięcy się podstaw nauczyć, a potem rozwijać, rozwijać, rozwijać, najlepiej w praktyce.
        Co do języka to nie podpowiem - nie da się być programistą znając jeden język, dlatego jak ktoś ma taki plan na siebie to powinien znać jakieś solidne podstawy basha, HTMLu, CSS, JavaScriptu, PHP, SQLa i jakiegoś języka obiektowego i dopiero potem zastanawiać się w jakim języku chce się szkolić.
        Zacząc można od jakiegoś kursu, albo podyplomówki (tu polecić mogę PJATK, dawniej PJWSTK - mają studia podyplomowe i kursy on-line i faktycznie można się tam czegoś nauczyć, nie ma zaliczeń za nic, trzeba poświęcić temu trochę uwagi i pracy), ale oczywiście na tym się nie kończy - kurs z Ciebie programisty pełną gębą nie zrobi, ale odpowiednio nakieruje.
        • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:15
          Ale my to chyba zrozumialysmy jako cos z czego ma sie zyc czyli zarabiac na tym kase a do tego to potrzebne sa umiejetnosci,doswiadczenie i studia.
          • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:19
            Studia niekoniecznie - umiejętności i doświadczenie oczywiście.
            • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:21
              PS i podkreślam, że (jak wcześniej napisałam) - trzeba się do tego nadawać, bez odpowiednich zdolności się pewnych rzeczy nie przeskoczy.
              • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 01:28
                bez dyplomu nie przyjme do pracy nikogo sory,i wiem,ze wiele osob z branzy tez. Aczkolwiek zapotrzebowanie ogromne a specjalistow malo ale zasady to zasady.
                • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:39
                  Zrobić studia zawsze można, ale zawsze najchętniej zatrudniani są ludzie z doświadczeniem i kółko sie zamyka, bo trzeba z czegoś żyć, póki się doświadczenia nie zdobędzie. Dlatego zadałam pytania, bo np. w moim zawodzie niemal wszyscy mają studia, a większość robi aplikację, a to wymaga poświęcenia co najmniej 8 lat.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:43
                    To jaka aplikacja trwa 8 lat?
                    • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:52
                      Liczę łącznie ze studiami, bo bez studiów nie można być przyjętym na aplikację.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:56
                        Idąc na studia prawnicze chyba sobie zdawałaś sprawę ile czasu będzie to trwało, jak wygląda branża itp.
                        • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:33
                          Nie do końca, z dwóch powodów-po pierwsze idąc na studia nie wiedziałam jeszcze, co będę po nich robić- aplikacja to najpopularniejsza dalsza droga, ale nie jedyna. A po drugie- obecna sytuacja w branży to przede wszystkim pokłosie reformy lex Gosiewski z 2007 r., a ja zdawałam na studia w 2004 r. A mój post powyżej nie był wyżalny- raczej stwierdzający fakt i mający na celu dowiedzenie się, czy w branży informatycznej jest podobnie smile
                          • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:38
                            to w koncu to dotyczy ciebie czy kogos?
                            • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:54
                              Kogoś, znajomego z pracy. Ja się na programistę nie nadaję wink
                  • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:56
                    Wiekszosc juz tam cos robi na studiach i jakies doswiadczenie ma.
                • zla.m Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:05
                  Głupie zasady (kobiet nie, genialnego samouka nie), ale to nieważne. Ważne, że ma się zasady.

BTW, pracuje w branży, kobiety - deweloperki są zwykle równie zdolne, a często bardziej poukładane, solidniejsze i realniej szacuja
                • zla.m Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:05
                  Głupie zasady (kobiet nie, genialnego samouka nie), ale to nieważne. Ważne, że ma się zasady.

BTW, pracuje w branży, kobiety - deweloperki są zwykle równie zdolne, a często bardziej poukładane, solidniejsze i realniej szacuja
                • fragile_f Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:38
                  Moj kolega skonczył włokiennictwo. Jest teraz szefem działu w firmie zajmujacej sie beta-testingiem.

Moj drugi kolega skonczył filozofię. Zaliczył kilka róznych firm informatycznych, był testerem, potem zajmował się bazami danych, teraz chyba poszedł w jakis soft zwiazany z dzwiekiem.

Moja znajoma pracuje jako programistka w IBM. Skonczyła jakies zarzadzanie czy cos.

Ja, posiadaczka jajników, pracowałam jako programistka przez 5 lat, z poprzedniej firmy nie chcieli mnie wypuscic. Potem zmieniłam branżę, ale gdybym chciała wrócic to raczej nie miałabym problemów.

Za to koledzy ktorzy konczyli informatykę na polibudach - jeden pracuje w absolutnie innej branzy, nigdy nie probował pracy w zawodzie. Inny ma jakis sklep czy cos. Jeszcze inny poszedł w matte painting.

Takze Twoje zasady dotyczace zatrudnienia sa po prostu bezsensowne i ograniczające.
                  A na pewno jak na osobe, ktora powinna miec analityczny umysł i kierowac sie logiką tongue_out
                  • miss_fahrenheit Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:53
                    Zgadzam się. Akurat w tej branży studia kierunkowe, a nawet jakiekolwiek - są niekonieczne. Dużo ważniejsze są praktyczne umiejętności, które nabywa się często latami.
                • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 21:24
                  też pracuję w branży i szczerze mówiąc mam zupełnie inne obserwacje - jak ktoś ma doświadczenie i po prostu zna się na rzeczy (co łatwo sprawdzić) to nikt nie patrzy czy i jaki ma dyplom. Część moich znajomych przerwała studia, bo w pewnym momencie przeszkadzały im w pracy i nigdy nie wróciło, nigdy też nie mieli problemów ze znalezieniem kolejnej pracy.
                • ina_nova Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 27.07.16, 16:09
                  >>bez dyplomu nie przyjme do pracy nikogo sory

chryste, jolka, ale ona nie chce się zatrudniać u Ciebie, podejrzewam...
    • zuleyka.z.talgaru Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:30
      Wszystko idzie. Ale zależy jaki się ma punkt wyjścia.
    • 21mada Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:42
      Jak zwykle same glupie odpowiedzi. Nikt sie programista nie urodzil, kazdy najpierw skonczyl jakis kurs / studia. Wiec - tak, to jest mozliwe.
      • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:45
        Kazdy napisal ze mozliwe,studia ok,ale kurs jesli jest sie bibliotekarka to wiesz mozna sobie wsadzic.
        • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 22:53
          Fajnie by było, gdyby jednak ktoś znający się na rzeczy się szerzej wypowiedział smile zależy mi na konkretnych odpowiedziach, a nie na przepychankach rodem z targowiska.z góry dzięki.
          • jola-kotka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:12
            no dobra ale jak szerzej,co konkretnie chcesz wiedziec?
            • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:19
              Zadałam kilka pytań w pierwszym poście.
    • ichi51e Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 25.07.16, 23:15
      Przekwalifikowac sie zawsze mozna studia to nie wyrok przeciez
    • mysiulek08 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 02:29
      Mozna, czemu nie smile

15 lat pracy, nauki, doskonalenia. Dzisiaj, jeden z niewielu ludzi na swiecie w konkretnym jezyku ze znajomoscia kilku innych i ciaglym douczaniu sie. Za tym ida duze pieniadze w pewnej firmie, ktora ma takich klientow, ze trudno uwierzyc.

A skonczyl biologie smile
    • nutella_fan Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 06:32
      Jestem bardzo w temacie więc odpowiem ci z pierwszej ręki. Nie każdy jest w stanie "wsiąść do tego tramwaju" wink gdyby tak było, programistom nie płaciliby takich bajońskich sum.
    • minor.revisions Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 06:38
      To trochę jak pytanie "czy można zostać angielskojęzycznym pisarzem?" Znajomość języka to jedno, a umiejętność sformułowania w nim czegoś do rzeczy to drugie.
      • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 06:54
        Zapytam meza ale wiem że on był wybitnie uzdolniony matematyczne już w podstawówce i poszedł do specjalnej klasy w najlepszym warszawskim liceum i skończył informatykę, studiował też za granicą. Znam sporo informatyków i oni się tym zawsze interesowali, praktycznie od dziecka - nie znam żadnego dorosłego przekwalifikowanego wszyscy sa po dobrych studiach kierunkowych i mają firmy lub pracują w korporacjach IT, część jest kontraktorami czy pracuje na zagranicznych uczelniach. Generalnie trzeba być naprawdę dobrym w tym zawodzie. Pewnie pojedyncze jednostki sobie poradzą ale z tego co mówi mąż, dla pracodawców liczy się młody wiek. Poszukiwani są młodzi zdolni programiści tuż po studiach że świeża głową i niebanalnym myśleniem. On też zaraz po studiach pracował za gra, zresztą już ma studiach mógł przebierać w ofertach. Ile lat ma mężczyzna o którym myslisz i jakie ma wykształcenie?
        • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:35
          Trochę przed 30, wykształcenie humanistyczne prawnicze. Nie brzmi zbyt optymistycznie to, co piszesz, ale z drugiej strony- szkoda reszty życia.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 07:38
            Próbować zawsze można. Pytanie co z tego wyjdzie. Ale skoro i tak nie robi kariery i nie ma sensownej pracy, to niech próbuje...tyle, że to wymaga solidnej pracy w domu + nakładów finansowych na jakieś szkolenia itp.

Może niech szuka w IT ale jakoś tak, żeby mógł wykorzystać swoją dotychczasową wiedzę. Mnie tak praca znalazła i dzięki temu nie musiałam zaczynać od zera smile
            • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:01
              Dzięki smile przekażę wasze wskazówki smile
        • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 21:30
          Bergamotka - czyżby mąż po matexie? wink
          • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 22:03
            Cokolwiek to znaczy wink Jest po informatyce UW.
            • girasole01 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 23:30
              A nienie, miałam na myśli liceum, w Staszicu są specjalne klasy tzw. matematyczno-eksperymantalne czyli dla każdego staszicowca po prostu "matexy". No ale widocznie nie trafiłam, przepraszam wink
              • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 23:48
                Aaaaa to tak, trafiłaś! Jest po tej klasie właśnie smile
    • po-trafie Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:07
      10 lat bylam programista, teraz zarzadzam zespolami IT, pomagalam sie przekwalifikowac kilku osobom. Ogolne spostrzezenia:
      - znajomosc angielskiego to jest klucz i koniecznosc;
      - dobrze jest miec podstawy scisle (pomagalam przekwalifikowac sie ludziom po fizyce, po budownictwie/architekturze na politechnice etc);
      - IT to jest bardzo duze pole, jesli nie ma sie podstaw scislych, moze niekoniecznie trzeba sie pchac w bycie programista, a lepiej w bycie analitykiem biznesowym, scrum masterem etc?
      - zeby sie pozadnie przekwalifikowac potrzebne sa lata (2-3 minimum) i spora ilosc wlozonego czasu;
      - jesli jest sie przekwalifikowanym niepozadnie, to trafia sie do niepozadnych firm, gdzie ktos oferuje strony za 500pln. Zamiast sie rozwijac, czlowiek trafia w dalsza dziwaczna kulture pracy, robienie na odwal, byle szybciej, presje;
      - najlepiej jest miec zaprzyjaznionego kogos, kto robi to od lat i po zrobieniu jakichs podstawowych kursow bedzie wskazywal droge, wytlumaczy jak faktycznie dziala praca w zespolach IT, jakich narzedzi sie uzywa, jak sie komunikuje, jak sie odnalezc w tym swiecie, jakie portfolio sobie przygotowac, jak wygladaja rekrutacje, jakie sa roznice pomiedzy poszczegolnymi stanowiskami;
      - uwazam ze najlatwiej jest wejsc we front-end (choc to jest kontrowersyjna teza i wiele osob moze sie z nia nie zgadzac): zaczac od HTML/CSS, przejsc przed podstawowy JavaScript, potem na niego nalozyc biblioteki i frameworki, zrozumiec roznice pomiedzy jQuery a underscorem, sprobowac napisac wlasny maly framework, potem przejsc do Reacta, Fluxa, NodeJS;
      - bycia programista nie uczysz sie ani na studiach ani na kursie. Kurs daje ci podstawy, nastepnie trzeba samemu wyznaczac sobie cele i drazyc, siedziec wieczorami i pisac, mowic sobie "naucze sie tej biblioteki", "zrobie taki projekt" i z tym walczyc. To robia programisci od dzieciaka, w czasie liceum, w czasie studiow: nieustannie rzezbia projekty na boku i to z tych projektow czerpia faktyczna wiedze. Studia daja szersza perspektywe, podstawy w roznych jezykach, ogolny poglad na sprawe, sporo odpowiedniego jezyka i teorii. Ale praktyka przychodzi z czasem i iloscia prob, to niestety JEST zawod w ktorym spedzasz mase czasu przy komputerze. Trzeba to kochac, trzeba miec charakter osoby, ktora nie pojdzie spac, az jej nie zadziala (dobrze, zeby z czasem te ceche charakteru nieco stemperowac, ale na poczatku jest potrzebna);
      - zeby byc programista trzeba miec konkretne umiejetnosci i cechy charakteru: analityczno/logiczne myslenie, milosc do rozwiazywania problemow, umiejetnosc szukania odpowiedzi w internecie, umiejetnosc samodzielnego dociekania metoda prob i bledow, spostrzegawczosc, dobra pamiec, przykladanie uwagi do detali. Sa testy inteligencji MENSy i to wlasnie tej inteligencji potrzeba smile
      - jesli ktos nie ma checi walki samemu lub za pomoca przyjaciol, mozna isc sciezka "edukacyjna". Sa pewne specjalnosci z kategorii IT, ktorych podstawy mozna nabyc na studiach podyplomowych, a nastepnie zostac przyjetym do pracy jako junior i byc doksztalcanym przez pracodawce, to moze byc np Konsultant SAP

Powodzenia, jesli czegos potrzebujesz, to moge sprobowac pomoc. Planowalam zaczac pisac bloga wlasnie z odpowiedziamy na takie pytania, bo to troche tak, ze dla osoby z branzy odpowiedzi sa latwe, a reszta swiata siedzi i probuje zrozumiec o co chodzi.

• sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 08:55
        Dzięki wielkie! Właśnie na takie rady liczyłam.
        • d.o.s.i.a Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 10:30
          Powyzszy post po-trafie, absolutnie swietny.
          Zajrzyj na strony edX, albo Microsoft Virtual Academy. Robia swietne wprowadzajace kursy do wielu jezykow programowania: na pewno znajdziesz kurs HTML5, CSS (choc to w sumie nie jezyki, ale jesli interesujejsz sie web designingiem, niezbedne), Python, JavaScript (od tych bym zaczela na samym poczatku) plus wiele wiele innych, Java, C++, to juz dla bardziej zaawansowanych.
          Na samiutki poczatek mozesz sie rowniez pobawic Scratchem (to program dla dzieci, ale duzo uczy).
          Polecam rowniez VBA i pisanie macr w Excelu jesli pracujesz z Excelem.
      • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 10:43
        Po-trafie mistrzostwo świata smile Lepiej nikt by tego nie ujął, nawet informatycy, bo oni zwykle nie są wylewni w opisywanie tego co robią laikom smile Mój maz się specjalizuje w C++. Hmm czy ten kolega ma ścisły umysł i zabawkę informatyczna? Bo jego wybór kierunku humanistycznego świadczyo tym, że może nie miec ścisłych zainteresowań i uzdolnień. Ale może jest inaczej. Chyba że zostanie testerem...
        • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 10:46
          * zajawke
        • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 10:53
          Umysł ma analityczny z dużą dbałością o szczegoly. Ineresuje go wszystko co zwiazane z komputerami ( ogólnie ma szerokie zainteresowania), a wybór kierunku podobno związany był ze słabym poziomem matematyki w szkole średniej.
          • d.o.s.i.a Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:15
            >>> Ineresuje go wszystko co zwiazane z komputerami ( ogólnie ma szerokie zainteresowania),

I do tej pory mimo zainteresowan nie liznal zadnego jezyka oprogramowania? Dziwne troche.
            • sundry Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:21
              Zajmował się pracą naukową przez ostatnie 3 czy 4 lata i dodatkowo praca na pełny etat.
          • lauren6 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:43
            Jeśli przy okazji ma wysokie umiejętności interpersonalne to niech idzie na analityka biznesowego.

Jak dla mnie kolega podchodzi do problemu ze złej strony. Na programistę, w tym momencie, się nie nadaje. Owszem, może sobie poczytać książki, pójść na kurs i czegoś się nauczyć, ale żeby umieć coś sensownie napisać w tym języku to są lata praktyki. Owszem, może znajdzie pracę programisty za śmieszne pieniądze, ale jak ktoś napisał wyżej skończy się na klepaniu kiepskich stron w HTMLu za 500 zł. PKW też się udało znaleźć firmę, która niskim kosztem szybko napisała system informatyczny: jak się skończyło, każdy pamięta.

Facet powinien zacząć od zaczepienia się w branży IT, na łatwiejszym dla humanisty stanowisku: testera lub analityka. Dobry tester nie jest programistą, wiele firm mile widzi na tym stanowisku osoby z wykształceniem humanistycznym, właśnie dlatego, że podchodzą do aplikacji inaczej niż programiści i potrafią wyłapać błędy, na które tamci nie zwracają uwagi. Podobnie ma się sprawa z analitykami: oni z jednej strony muszą rozumieć system od strony programisty, z drugiej umieć dogadać się z użytkownikiem nie technicznym.

Jeśli już złapie jakąś pracę w IT wtedy może douczać się potrzebnych języków i technologii, zapoznając się z branżą, zarabiając jakieś pieniądze.

Wykształcenie programisty to są lata nauki i lata doświadczenia zawodowego. Czy bez podstaw teoretycznych w postaci studiów kierunkowych da się zaistnieć jako programista? Oczywiście że się da, jeśli ma się 18 lat i na koncie pierwsze napisane aplikacje na komputer lub komórkę. Twój kolega ten moment już przespał, więc czekają go lata ciężkiej pracy, jeśli faktycznie chce zostać programistą.
            • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:53
              Zgadzam się z Lauren w 100 proc. Często większe szanse ma super zdolny nastolatek geek bez studiów niż pan pod 30. nie dłubiacy w tym nigdy. Poza tym angielski to język podstawowy w informatyce - czyta się fachową literaturę TYLKO w tym języku. Moj maz czyta tony hieroglifow po angielsku ale on lubi teorie pracował najpierw jako naukowiec na zagranicznym uniwerku, no ale ma doktorat z IT. Świecąca - płacą im tyle bo to JEST czarna magia i naprawdę specyficzny rodzaj pracy, bardzo niewiele osób na do niej predyspozycje a to co rzadkie jest cenione.
              • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:55
                Nie często tylko zawsze młody geek ma większe szanse.
              • swiecaca Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 12:28
                bergamotka77 napisała:

>Świ
                > ecąca - płacą im tyle bo to JEST czarna magia

nie jest smile
              • minerallna Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 27.07.16, 02:39
                Zdolny nastolatek- jeden na tysiące- jest w stanie dobrze zarobić. Reszta już nie.
                A jeśli Twój maż w C++ i do tego (...) czyta tony hieroglifow po angielsku (...) to marnie.
                Jest jednym z całego tłumu.

bergamotka77 napisała
                (...) płacą im tyle bo to JEST czarna magia i naprawdę specyficzny rodzaj pracy, bardzo niewiele osób na do niej predyspozycje a to co rzadkie jest cenione.
                To nie jest czarna magia.
                Czarna magia zaczyna się jak umiesz, znasz i jesteś w tym dobry- specyficzne narzędzia programowania. A razem z Tobą może ze kilkaset osób na całym świecie.
                Wtedy praca szuka ciebie a nie ty jej.
                • bergamotka77 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 27.07.16, 14:03
                  Guzik wiesz mineralna. Praca szuka mojego męża od dyplomu a nawet wcześniej smile I to pracodawcy zagraniczni - pracował w USA i w całej Europie, doktorat też zdobił za granicą. Podałam tylko jeden język więc nie wiesz co dokładnie robi i na czym się zna to sie nie wypowiadaj. Zapewniam cie, ze ma wysokie kwalifikacje. Ale grunt to deprecjonowac kogoś aby się lepiej poczuć wink Wstyd, typowa polska zawiść...Ciekawe co twój robi, pewnie kopie rowy smile
                  • minerallna Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 29.07.16, 03:09
                    Chyba jednak wiem więcej niż Ty uważasz.
                    Odpisałam a Twój post w którym sama napisałaś co zna Twój maż. Może trzeba było więcej napisać a tak przedstawiłaś własnego męża w słabym świetle.
                    Sorry ale doktorat w IT na co to?
                    Jeszcze nie słyszałam żeby za to dodatkowo płacili.
                    Albo się jest dobrym albo nie.

bergamotka77 napisała:
                    (...) Ale grunt to deprecjonowac kogoś aby się lepiej poczuć wink Wstyd, typowa pols
                    > ka zawiść...Ciekawe co twój robi, pewnie kopie rowy smile

Zawiść? A niby komu i czego mam zazdrościć? Ja wszystkim moim znajomym i rodzinie dobrze życzę. Nawet obcym ludziom.
                    A gdyby za kopanie rowów odpowiednio płacili to bym nakazała smile

I weź bergamotka trochę na luz. Ja nie atakuję, ja odpisuję.
    • swiecaca Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:40
      programiści moim zdaniem zarabiają taką kasę bo 80% świata albo więcej uważa że programowanie to czarna magia smile więc jeśli ktoś jest z tych 20% którzy może nie umieją tego robić ale nie uważają że to czynność magiczna to już jest dobry początek. znam wielu programistów, tylko część z nich jest po informatyce, reszta kończyła różne studia, choć przeważnie ścisłe, politechniki, chemię, matematykę itp. i dobrzy programiści to przede wszystkim lata doświadczenia, no ale od czegoś trzeba przecież zacząć.
      ja bym popatrzyła na ogłoszenia o pracę i spróbowała się zorientować gdzie jest popyt i w tym kierunku szła jeśli chodzi o języki programowania.
    • jakw Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 11:52
      Zależy co kto skończył i w jakim jest wieku. Po czymś humanistycznym i studiach podyplomowych to małe szanse zatrudnienia. Widziałam kiedyś gościa po historii i studiach podyplomowych z informatyki na rozmowie kwalifikacyjnej - szkoda było czasu.Poza tym język programowania to jedno, a znajomość algorytmów to drugie. Tego 2-go uczą na studiach, a jeśli ktoś ma już opanowany język programowania to może nauczyć się i następnych nawet sam.
      Ewentualnie rozejrzałabym się czy są jakieś certyfikaty - ze zdanym egzaminem może być łatwiej.
    • zielonacebulka Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 13:01
      Ja jestem programistką po socjologii i polonistyce, więc wszystko można.
      Moim zdaniem jeśli ktoś ogarnia matematykę na poziomie liceum, to ogarnie też programowanie. Oczywiście nie każdy będzie wirtuozem w tym fachu, ale potrzeby rynku są tak duże, że z otwartymi rękoma biorą średniaków, którzy cokolwiek potrafią. Studia kierunkowe nie są potrzebne; w moim mieście firmy zaczynają szukać programistów już w technikach, bo wśród studentów ci bardziej kumaci są wydrenowani.
      Oczywiście przekwalifikowanie się nie jest proste, ja miałam na nie trzy lata, kiedy to "siedziałam" w domu z dziećmi. Najbardziej pomógł mi mój mąż - ekspert w javie, który to zadawał mi programy do napisania i w razie czego służył pomocą. Dodatkowo wiele wyniosłam z książek z serii "Head first" książki te nadają się dla kompletnych laików, wszystko jest świetnie wytłumaczone. Podyplomówkę też skończyłam, ale tylko dlatego ze była darmowa z funduszy unijnych, niewiele mnie tam nauczono, ale papier dostałam, a bez tego to nie wiem czy ktokolwiek zaprosiłby mnie na rozmowę i testy po tej socjologii w CV.
    • ira_08 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 16:34
      Można, czemu nie? Mam znajomych co się przekwalifikowali - poszli na studia i już na studiach zaczęli pracować, wiec nie uwierzę, że trzeba "lat" doświadczenia - do kupy forsy i przebierania w projektach tak, ale żeby po prostu pracować? Ale oboje byli już inżynierami (z kierunków niezwiązanych z informatyką). I na zarobki też nie narzekają, choć na pewno na III roku kokosów nie zarabiali.

Myślę, że studia to najlepsza droga, bo chociaż w tej branży na papier nikt nie patrzy tylko na umiejętności, to skądś trzeba je przecież mieć. A nawet na staż nikt Cię nie weźmie z podstawą HTML wink Dlatego nie ma porównania do przekwalifikowania się na lekarza czy adwokata - żeby pracować w tych zawodach trzeba mieć studia, egzaminy. Żeby programować, trzeba umieć programować i nikogo nie obchodzi skąd umiesz.
      • mail-na-gazecie Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 16:43
        Dokładnie tak
    • koronka2012 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 19:53
      Można jak najbardziej, o czym świadczą przykłady z życia:
      - jedna babka po wychowaniu przedszkolnym
      - znajomy humanista (nie wiem, czy nie uczył się sam, ma mentora w domutongue_out)
      to z takich bardziej odległych merytorycznie.
      Pracują w zawodzie, bardzo szybko poznali się na ich możliwościach, tu akurat weryfikacja umiejętności jest dość prosta i że tak powiem - zerojedynkowa.
      • beverlyja90210 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 26.07.16, 21:59
        Jola ty zatrudniasz programistów? Ile dostaje na rękę dobry programista z 10 letnim stażem?
        • koronka2012 Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 27.07.16, 17:24
          Ale w programowaniu nie o staż chodzi a o umiejętności. Można być programistą o zawężonych skillsach i znajomości np. tylko jednego języka programowania, a można mieć bardzo szeroką wiedzę również z pogranicznych obszarów i zarabiać ponad 10 tys.

Znajomy, który nauczył się programowania sam i jedynie zdał egzamin (certyfikację) dostał z miejsca pensję powyżej 6 tysięcy, mimo że w zawodzie wcześniej nie pracował. Z tym że on wybrał akurat dość trudny i mało popularny język.
    • swiecaca Re: Czy można przekwalifikować się na programistę 27.07.16, 15:38
      a w ogóle jak weszłam ponownie na ten wątek, u góry wyświetliła się reklama: "Zrobimy z ciebie programistę - wystarczy 6 tygodni" big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka