Dodaj do ulubionych

myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczeniem?

29.07.16, 17:39
jw.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:40
      Myję.
    • nutella_fan Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:40
      Tak.
    • saszanasza Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:43
      tak, chociaż mielonego nie myję
      • asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:51
        saszanasza napisała:

> tak, chociaż mielonego nie myję

Ja gotowego mielonego nie kupuję. Kupuję mięso łopatka/szynka i sama mielę.
        • saszanasza Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:11
          asia-loi napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > tak, chociaż mielonego nie myję

>
          > Ja gotowego mielonego nie kupuję. Kupuję mięso łopatka/szynka i sama mielę.

Ja też mielę zazwyczaj, ale sa sytuacje kiedy tego nie robiętongue_out
    • karotka_plus Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:45
      Tak, myję.
    • iwoniaw Nie 29.07.16, 17:49
      Z czego miałabym je myć? Co miałoby to dawać?
    • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:49
      Kurczaka myc nie wolno.
      • asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:52
        d.o.s.i.a napisała:

> Kurczaka myc nie wolno>

Dlaczego nie wolno myć?, ja myję.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:15
          Bo rozsiewasz przy tym bakterie - w sensie jak chlapiesz wodą. A są one jakieś wyjątkowo zjadliwe. Tak przynajmniej czytałam kiedyś.
    • mynia_pynia Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:53
      Tak, zimną wodą, mały strumień, po czym osuszam papierowym ręcznikiem jak do smażenaia, mielonego nie myję wink
    • beataj1 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:56
      nie. Zakładam że to czego nie zabije temperatura i tak nie byłoby zniszczone przez wodę.
    • mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:57
      A wiecie, że tym myciem podwyższacie ryzyko zatrucia śmiertelną bakterią.
      • asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:59
        mildenhurst napisała:

> A wiecie, że tym myciem podwyższacie ryzyko zatrucia śmiertelną bakterią.

Napisz coś więcej o tej bakterii.
      • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:06
        Nie przesadzaj. Śmiertelność wywołana Campylobacter jejuni wynosi 0,08%
        • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:10
          >>> Śmiertelność wywołana Campylobacter jejuni wynosi 0,08%

W UK 100 smierci rocznie. Ale nie zapominajmy o powikladniach - sa ludzie ktorzy traca rece, nogi z powodu sepsy wywolanej ta bakteria. Nie znam niestety liczb.
          Zawsze to lepiej nie byc w tej grupie.
          • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:29
            W UK rocznie ginie na drogach 1700 osób. Ile zostaje kalekami nie wiem.
            Może zacznijmy przemieszczać się tylko piechotą.

MYCIE drobiu nie jest JEDYNĄ drogą rozprzestrzeniania się tej bakterii. W 3/4 przypadków zakażenie nastepuje w inny sposób.
            • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:33
              >>> MYCIE drobiu nie jest JEDYNĄ drogą rozprzestrzeniania się tej bakterii. W 3/4 przypadków zakażenie nastepuje w inny sposób.

Mysle, ze problem jest skoro nawet BBC swego czasu trabila o tym, zeby kurczaka nie myc.
              Droga wolna. Ty nie myjesz, ja myje.
              Tylko odpowiedz na jedno pytanie: w jakim celu go myjesz? Bo chyba nie po to aby pozbyc sie bakterii...?
              • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:39
                Ależ dosiu, zabrakło ci precyzji - nie pisałam, że myjetongue_out
                • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:49
                  Ciekawam wiec o co Ci chodzi.
                  • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:50
                    O fakty, gdyż odniosłam się do stwierdzenia o "śmiertelnie groźnej bakterii"
                    • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:31
                      >>> fakty, gdyż odniosłam się do stwierdzenia o "śmiertelnie groźnej bakterii"

Polemizujesz z tym faktem? Wg Ciebibe nie jest to smiertelnie grozna bakteria?
                      • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:37
                        Nie jest, skoro śmiertelność jest tak niska.
                        No chyba, że korzystanie s samochodu uznamy za śmiertelnie niebezpieczną czynność.
                        • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:43
                          Ale korzystanie z samochodu samo w sobie nie prowadzi do smierci. Wiec to zly przyklad.
                          A bakteria jest smiertlna, jesli jest smiertelna, nawet jesli jej smiertelnosc jest niska. Bo taka jest definicja smiertelnosci.
                          • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:55
                            Ależ oczywiście, że korzystanie z samochodu MOZE prowadzić do śmierci, tak jak zakażenie Campylobacter. A nawet jest statystycznie częstsze.

Poza tym patrząc w ten sposób możemy uznać, że życie jest śmiertelnie niebezpieczne, wszak zawsze kończy się śmiercią wink
                            • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:18
                              Smiertelne to moga byc WYPADKI a nie samochody. I taka jest roznica miedzy samochodem a bakteria.
                              • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:22
                                Jazda samochodem MOŻE skutkować wypadkiem, który MOŻE skutkować śmiercią.

Zakażenie MOŻE skutkować chorobą, która MOŻE skutkować śmiercią.
                                • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:31
                                  O jeny, przestan juz. To nie samochod powoduje wypadek, rozumiesz?
                                  Tak jak to nie kurczak powoduje smierc.
                                  Samochod - wypadek - smierc
                                  Kurczak - bakteria - smierc

Wypadek i bakteria moga byc smiertelne. Ani samochod, ani kurczak smiertelne nie sa, bo idac ta logika to czlowiek bylby smiertelny bo czlowiek - bomba - smierc.
                                  Tymczasem unikamy wypadkow, bakterii i bomb, a nie samochodow, kurczakow i ludzi.
                                  • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:34
                                    > To nie samochod powoduje wypadek, rozumiesz?

Oczywiście. Tak jak nie bakteria powoduje śmierć, ale choroba nią wywołana.
                                    • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:35
                                      A jaka chorobe wywoluje samochod?
            • baltycki Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:37
              "Rocznie około 280 tysięcy Brytyjczyków łapie bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego. W czterech na pięć przypadków drobnoustroje te pochodzą z surowego mięsa, głównie drobiowego."
              • cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:40
                Z mięsa, czy z MYCIA mięsa?
            • peonka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:54
              Ja też nie myję kurczaka z powyższych przyczyn. Na tych co kupuje, często jest zaznaczone, żeby nie myć.
              Inne mięsa kupuje rzadko, tez nie myję, bo na surowo nie jadam.
              Zresztą, sera żółtego w kostce też nie myję ani kiełbasy na wagę.
        • mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:14
          Wystarczy nie myć mięsa i myć ręce
      • fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:24
        Ale co ma do tego woda? Mięso jest myte tuz przed gotowaniem, pieczeniem. Jeśli gotuje rosół to zanim on zacznie wrzeć, kurczak po prostu jest w tej wodzie w garze. Jeszcze mi napisz, że to tez ryzykowne.
        • mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:29
          Chlapanie, nie sam fakt zanurzenia ma znaczenie zapewne.
          • fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:43
            A to ciekawe. Chlapanie tak, zanurzanie nie. A jesli pod biezaca wodą, to jaka teoria obowiazuje?
            • mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:52
              To myj. Nie wydaje mi się żeby w restauracjach myto. Przepisy pewnie zabraniają skoro jest ryzyko.
              • fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:58
                Nadal nie wyjaśniasz na czym polega ryzyko.
            • baltycki Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:59
              > A to ciekawe. Chlapanie tak, zanurzanie nie. A jesli pod biezaca wodą,
              A no ciekawe, jak rospryskuje sie woda z bakteriami w czasie mycia pod biezaca wodą.
              https://ocdn.eu/images/pulscms/MDg7MDMsMCwyMjYsMSwx/e4d512c7f544298aac801af7727ab12d.jpg
              • fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:20
                No widzisz, czyli zmiana w dyskusji, chodzi o to co zostaje na blatach, nie na mięsie.

Blaty sie ściera. Deskę do krojenia tez nie wyrzucam po krojeniu mięsa tylko myję.
                • d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:34
                  >>> Blaty sie ściera.

A na blatach i wokol blatow nic wiecej nie stoi, co sie moglo zachlapac bakteria? A siebie tez myjesz? ii wszystkie fartuchy i generalnie cala kuuchnie myjesz po myciu kurczaka?
                  A nie latwiej po prostu tego kurczaka nie myc? Mniej roboty w ogolnym rozrachunku, nie sadzisz? Bo widzisz, dla mnie to brak logiki. Myc kurczaka po to aby potem myc jeszcze wszystko inne wokol siebie.
                  • fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:17
                    Serio robisz sobie fontannę w kuchni myjac cokolwiek w zlewie? Po co myc gary skoro się zachlapie wszystko wokół - brak logiki.
                    • mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:17
                      Gary też sieją bakteriami? I nie trzeba robić fontanny, serio serio.
                    • emigrantkaaa Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:31
                      > Serio robisz sobie fontannę w kuchni myjac cokolwiek w zlewie?

Każdy robi, Ty też. Nie łudź się, że jest inaczej.
    • juuuu7 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:27
      Tak,myje. I wydawalo mi sie,ze to tak oczywiste jak mycie rak.
      • mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:52
        Ręce tak. Kura nie.
    • mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:30
      Nie myję, bo temperatura zrobi swoje.
    • emigrantkaaa Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:35
      Myjemy (a dokładnie lepsza połowa myje), chciaż wiemy, że mycie nie usuwa bakteri (giną dopiero podczas obróbki termicznej), a powoduje jedynie, że bakterie wraz z kropelkami wody zostają rozprzestrzenione po kuchni. Wygrywa przyzwyczajenie.
    • misoune Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:39
      oczywiście
    • mid.week Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:25
      Nie, to jakieś wariactwo...
    • rulsanka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:31
      Jak śmierdzi to jest do wyrzucenia, jak nie śmierdzi, to po co myć?
    • kolpik124 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:38
      myję w zmywarce, mam specjalny program, z nabłyszczaniem
    • maggi9 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:38
      Nie myję. Nie widzę potrzeby.
    • semida Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 21:14
      Nie wyobrazam sobie nie wymyc. Fuj, nie zjadlabym tego pozniej. Wszystkie pozostale na skorze niedokladnie wyrwane skrzydełka myję pod biezaca woda i wyrywam,paznokietki ze skrzydełek też.
      No ale cóż,na coś trzeba umrzec...
      • buuenos Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 21:41
        semida napisała:

> niedokladnie wyrwane skrzydełka myję pod biezaca woda i wyrywam,
        > paznokietki ze skrzydełek
        >
        Az mnie zaciekawilo, z czego mieso ty jadasz? Dinozaury?smile
        • mid.week Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 21:42
          big_grin
        • jaskiereczka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:33
          hahahahaha big_grin big_grin
        • claudel6 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:47
          big_grin big_grin
    • biala_ladecka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:08
      Bezwzględnie myję, to jeden z moich wielu bzików.
      Kiedy kupuję mielone (a kupuję wyłącznie mielone na moich oczach) również proszę o umycie mięsa i nikt się temu nie dziwi. Drób przed zmieleniem też myją.

Nie myję mięsa w celu usunięcia bakterii ale zanieczyszczeń produkcyjno - transportowych.
    • ladnyusmiech Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:19
      Myje. Ale po przeczytaniu wątku mogę napisać: myłam tongue_out
    • jaskiereczka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:32
      Tak, oprócz mielonego smile
    • memphis90 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:33
      Nie, nie myję. Chyba, że jakieś okrwawione. Ale ja generalnie głównie drób jem. Mycie mięsa mielonego to nawet sobie nie wyobrażam...
    • natalia.nat Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:00
      Tak
    • angeika89 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:09
      Tak myję wszystkie mięsa, oprócz wołowiny.
      Podczas mycia zmywasz cały jej aromat, za który w końcu płacisz wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka