asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:40 Myję. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:40 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:43 tak, chociaż mielonego nie myję Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:51 saszanasza napisała: > tak, chociaż mielonego nie myję Ja gotowego mielonego nie kupuję. Kupuję mięso łopatka/szynka i sama mielę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:11 asia-loi napisała: > saszanasza napisała: > > > tak, chociaż mielonego nie myję > > Ja gotowego mielonego nie kupuję. Kupuję mięso łopatka/szynka i sama mielę. Ja też mielę zazwyczaj, ale sa sytuacje kiedy tego nie robię Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:45 Tak, myję. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:49 Kurczaka myc nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:52 d.o.s.i.a napisała: > Kurczaka myc nie wolno> Dlaczego nie wolno myć?, ja myję. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:15 Bo rozsiewasz przy tym bakterie - w sensie jak chlapiesz wodą. A są one jakieś wyjątkowo zjadliwe. Tak przynajmniej czytałam kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:53 Tak, zimną wodą, mały strumień, po czym osuszam papierowym ręcznikiem jak do smażenaia, mielonego nie myję Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:56 nie. Zakładam że to czego nie zabije temperatura i tak nie byłoby zniszczone przez wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:57 A wiecie, że tym myciem podwyższacie ryzyko zatrucia śmiertelną bakterią. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 17:59 mildenhurst napisała: > A wiecie, że tym myciem podwyższacie ryzyko zatrucia śmiertelną bakterią. Napisz coś więcej o tej bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:06 Nie przesadzaj. Śmiertelność wywołana Campylobacter jejuni wynosi 0,08% Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:10 >>> Śmiertelność wywołana Campylobacter jejuni wynosi 0,08% W UK 100 smierci rocznie. Ale nie zapominajmy o powikladniach - sa ludzie ktorzy traca rece, nogi z powodu sepsy wywolanej ta bakteria. Nie znam niestety liczb. Zawsze to lepiej nie byc w tej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:29 W UK rocznie ginie na drogach 1700 osób. Ile zostaje kalekami nie wiem. Może zacznijmy przemieszczać się tylko piechotą. MYCIE drobiu nie jest JEDYNĄ drogą rozprzestrzeniania się tej bakterii. W 3/4 przypadków zakażenie nastepuje w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:33 >>> MYCIE drobiu nie jest JEDYNĄ drogą rozprzestrzeniania się tej bakterii. W 3/4 przypadków zakażenie nastepuje w inny sposób. Mysle, ze problem jest skoro nawet BBC swego czasu trabila o tym, zeby kurczaka nie myc. Droga wolna. Ty nie myjesz, ja myje. Tylko odpowiedz na jedno pytanie: w jakim celu go myjesz? Bo chyba nie po to aby pozbyc sie bakterii...? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:39 Ależ dosiu, zabrakło ci precyzji - nie pisałam, że myje Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:49 Ciekawam wiec o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:50 O fakty, gdyż odniosłam się do stwierdzenia o "śmiertelnie groźnej bakterii" Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:31 >>> fakty, gdyż odniosłam się do stwierdzenia o "śmiertelnie groźnej bakterii" Polemizujesz z tym faktem? Wg Ciebibe nie jest to smiertelnie grozna bakteria? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:37 Nie jest, skoro śmiertelność jest tak niska. No chyba, że korzystanie s samochodu uznamy za śmiertelnie niebezpieczną czynność. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:43 Ale korzystanie z samochodu samo w sobie nie prowadzi do smierci. Wiec to zly przyklad. A bakteria jest smiertlna, jesli jest smiertelna, nawet jesli jej smiertelnosc jest niska. Bo taka jest definicja smiertelnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:55 Ależ oczywiście, że korzystanie z samochodu MOZE prowadzić do śmierci, tak jak zakażenie Campylobacter. A nawet jest statystycznie częstsze. Poza tym patrząc w ten sposób możemy uznać, że życie jest śmiertelnie niebezpieczne, wszak zawsze kończy się śmiercią Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:18 Smiertelne to moga byc WYPADKI a nie samochody. I taka jest roznica miedzy samochodem a bakteria. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:22 Jazda samochodem MOŻE skutkować wypadkiem, który MOŻE skutkować śmiercią. Zakażenie MOŻE skutkować chorobą, która MOŻE skutkować śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:31 O jeny, przestan juz. To nie samochod powoduje wypadek, rozumiesz? Tak jak to nie kurczak powoduje smierc. Samochod - wypadek - smierc Kurczak - bakteria - smierc Wypadek i bakteria moga byc smiertelne. Ani samochod, ani kurczak smiertelne nie sa, bo idac ta logika to czlowiek bylby smiertelny bo czlowiek - bomba - smierc. Tymczasem unikamy wypadkow, bakterii i bomb, a nie samochodow, kurczakow i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:34 > To nie samochod powoduje wypadek, rozumiesz? Oczywiście. Tak jak nie bakteria powoduje śmierć, ale choroba nią wywołana. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:35 A jaka chorobe wywoluje samochod? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:37 "Rocznie około 280 tysięcy Brytyjczyków łapie bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego. W czterech na pięć przypadków drobnoustroje te pochodzą z surowego mięsa, głównie drobiowego." Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:40 Z mięsa, czy z MYCIA mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:54 Ja też nie myję kurczaka z powyższych przyczyn. Na tych co kupuje, często jest zaznaczone, żeby nie myć. Inne mięsa kupuje rzadko, tez nie myję, bo na surowo nie jadam. Zresztą, sera żółtego w kostce też nie myję ani kiełbasy na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:14 Wystarczy nie myć mięsa i myć ręce Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:24 Ale co ma do tego woda? Mięso jest myte tuz przed gotowaniem, pieczeniem. Jeśli gotuje rosół to zanim on zacznie wrzeć, kurczak po prostu jest w tej wodzie w garze. Jeszcze mi napisz, że to tez ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:29 Chlapanie, nie sam fakt zanurzenia ma znaczenie zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:43 A to ciekawe. Chlapanie tak, zanurzanie nie. A jesli pod biezaca wodą, to jaka teoria obowiazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:52 To myj. Nie wydaje mi się żeby w restauracjach myto. Przepisy pewnie zabraniają skoro jest ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:58 Nadal nie wyjaśniasz na czym polega ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:59 > A to ciekawe. Chlapanie tak, zanurzanie nie. A jesli pod biezaca wodą, A no ciekawe, jak rospryskuje sie woda z bakteriami w czasie mycia pod biezaca wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:20 No widzisz, czyli zmiana w dyskusji, chodzi o to co zostaje na blatach, nie na mięsie. Blaty sie ściera. Deskę do krojenia tez nie wyrzucam po krojeniu mięsa tylko myję. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:34 >>> Blaty sie ściera. A na blatach i wokol blatow nic wiecej nie stoi, co sie moglo zachlapac bakteria? A siebie tez myjesz? ii wszystkie fartuchy i generalnie cala kuuchnie myjesz po myciu kurczaka? A nie latwiej po prostu tego kurczaka nie myc? Mniej roboty w ogolnym rozrachunku, nie sadzisz? Bo widzisz, dla mnie to brak logiki. Myc kurczaka po to aby potem myc jeszcze wszystko inne wokol siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:17 Serio robisz sobie fontannę w kuchni myjac cokolwiek w zlewie? Po co myc gary skoro się zachlapie wszystko wokół - brak logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:17 Gary też sieją bakteriami? I nie trzeba robić fontanny, serio serio. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:31 > Serio robisz sobie fontannę w kuchni myjac cokolwiek w zlewie? Każdy robi, Ty też. Nie łudź się, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:27 Tak,myje. I wydawalo mi sie,ze to tak oczywiste jak mycie rak. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:52 Ręce tak. Kura nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:30 Nie myję, bo temperatura zrobi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 18:35 Myjemy (a dokładnie lepsza połowa myje), chciaż wiemy, że mycie nie usuwa bakteri (giną dopiero podczas obróbki termicznej), a powoduje jedynie, że bakterie wraz z kropelkami wody zostają rozprzestrzenione po kuchni. Wygrywa przyzwyczajenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 19:39 oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:25 Nie, to jakieś wariactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:31 Jak śmierdzi to jest do wyrzucenia, jak nie śmierdzi, to po co myć? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:38 myję w zmywarce, mam specjalny program, z nabłyszczaniem Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 20:38 Nie myję. Nie widzę potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 21:14 Nie wyobrazam sobie nie wymyc. Fuj, nie zjadlabym tego pozniej. Wszystkie pozostale na skorze niedokladnie wyrwane skrzydełka myję pod biezaca woda i wyrywam,paznokietki ze skrzydełek też. No ale cóż,na coś trzeba umrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 21:41 semida napisała: > niedokladnie wyrwane skrzydełka myję pod biezaca woda i wyrywam, > paznokietki ze skrzydełek > Az mnie zaciekawilo, z czego mieso ty jadasz? Dinozaury? Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:33 hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:08 Bezwzględnie myję, to jeden z moich wielu bzików. Kiedy kupuję mielone (a kupuję wyłącznie mielone na moich oczach) również proszę o umycie mięsa i nikt się temu nie dziwi. Drób przed zmieleniem też myją. Nie myję mięsa w celu usunięcia bakterii ale zanieczyszczeń produkcyjno - transportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:19 Myje. Ale po przeczytaniu wątku mogę napisać: myłam Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:32 Tak, oprócz mielonego Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 22:33 Nie, nie myję. Chyba, że jakieś okrwawione. Ale ja generalnie głównie drób jem. Mycie mięsa mielonego to nawet sobie nie wyobrażam... Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:00 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: myjecie surowe mięso przed gotowaniem/pieczen 29.07.16, 23:09 Tak myję wszystkie mięsa, oprócz wołowiny. Podczas mycia zmywasz cały jej aromat, za który w końcu płacisz Odpowiedz Link Zgłoś