Dodaj do ulubionych

Zdrowotno ciążowy dołek

01.08.16, 18:02
sad od 2 tygodni silne bóle obu rąk wzbudzające w nocy i uniemozliwiajace normalne czynnosci ( j3dzenie sztuccami gotowanie itp) Do tego drętwienie rak - cala dobę. Nieprzyjemne i wszystko upuszczam.

Mam diagnozę zespół cię ani nadgarstka. Ma przejść po ciazy czyli za 5 miesięcy sad
Głową boli non stop od ponad tygodnia. A dziś zaczęły mnie siedzieć stopy od spodu. Rano mialam chyba ( wypatrywane latarką) małe kropeczki ale teraz niw widac. Bardzo sie boje że to cholestaza.
Za dużo jak na taką małą mnie sad
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:06
      A co mówi lekarz
    • rulsanka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:07
      Magnez bierzesz? Duużo magnezu. I dużo pij, ze 3 litry. Picie zmniejszy obrzęki. Magnez powinien pomóc na swędzenie stóp, chyba że to jakaś bostonka.
      Na zespół cieśni pomaga bandaż elastyczny lub opaski uciskowe na nadgarstki. Też tak miałam w pierwszej ciąży, minęło w okresie połogu. Niestety po porodzie było przez jakiś czas gorzej niż przed sad
    • melancho_lia Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:08
      Przytulam. Zgłaszałaś lekarzowi te dolegliwości?
    • jaskiereczka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:15
      Zespół cieśni zdiagnozowano dzisiaj przez ortopede.
      Głową boli od hormonów ciśnienie w normie
      magnezu biorę bardzo dużo
      gin na urlopie do 20 sierpnia
      jutro rano zrobię badania wątrobowe
      dół sad
      • melancho_lia Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:20
        Dobrze będzie. Odpoczywaj ile się da.
      • rulsanka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:33
        No to jeszcze kwestia picia. Jak nie będzie upałów to zespół cieśni może się zmniejszyć.
        Na usg wszystko ok z dzieckiem? (odpukać) Ja te obrzęki i cieśń miałam ze starszakiem, a on miał poszerzony UKM. Miałam ilość wód w dolnej normie. A u młodszego, bez wady nerek, wód było dużo i cieśni nie miałam. Może to przypadkowa zbieżność.
        Nie chcę straszyć, u nas tak naprawdę wszystko wyszło ok, to znaczy syn był przez kilka lat pod kontrolą poradni urologicznej, ale nic złego się nie działo.
        • jaskiereczka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:40
          Na ust dziecko wzorcowo wypada na szczęście . Tydzień temu mialam
          • rulsanka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 19:49
            No to najważniejsze smile
      • cosmetic.wipes Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 23:23
        Na zespół ciesni fajnie dają radę plastry. I nie mają żadnych skutków ubocznych. Tylko musi cie oklejac profesjonalista.
    • nightdream Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:20
      Ja się tylko tak dołączę w żaleniu, teraz jestem w 7 miesiącu i mam już za sobą zapalenie ucha, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli i jakieś problemy z pęcherzem. O regularnych wymiotach nawet nie wspominam bo to norma ciążowa.
      Puchnę, ciągle coś mnie boli a mam na stanie dwulatka za którym sporo trzeba biegać. A od rodziny (na szczęście mąż rozumie) słyszę że"ciąża to nie choroba i jak można mężowi obiadu nie ugotować/nie odkurzyć mieszkania/jak to nie chce Ci się na weekend zrobić ciasta?!"
      • jaskiereczka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:29
        No o takich pierdołach jak upiorne zaparcia, bolące stawy, mdłości czy nagle zaslabniecia to ja nie mówię bo obiecałam sobie że tyle czekałam na tę ciążę że się postaram tymi dolegliwościami rozkoszować.
        Ale ja się po prostu strasznie o dziecko boję sad

Nightdream trzymaj się!!!
        • nightdream Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:35
          No ja tyle leków już się najadłam że im bliżej porodu tym mi gorzej bo mam czarne scenariusze w głowie, co to może się z małą dziać...
          Trzeba przetrwać i być dobrej myśli, nie ma innej opcji niestety, Ty też trzymaj się dzielniesmile
      • ichi51e Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:43
        Swinie. uncertain
      • gama2003 Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 19:59
        A mąż zdrowy ? Czy może praca to choroba ?
        Odkurzacz damski macie tylko w domu, czy piekarnik ?
        Ale bym tym pouczającym pięty podpaliła, nie denerwuj się idiotkami. Niech pieką, odkurzają i gotują. Może ich ślubni mruknięciem zza gazety docenią. Jak im na spracowane stópki papucie będą wsuwały.....
      • kaz_nodzieja Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:04
        Dwulatkiem przez większość dnia gdy mąż jest w pracy potrafisz się zaopiekować pomimo tych wszystkich dolegliwości, a dobrze wiem ile czujności, sił i refleksu kosztuje taka opieka, a obiadu nie masz sił zrobić, ciekawe. Dla mnie opieka nad "żywym" kilkulatkiem była dużo bardziej wymagająca, w tym siły niż rozbicie schabowego i obranie kilku ziemniaków.
        • nightdream Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:44
          Ale tu nie ma albo - albo. Zajmuję się synem(dobrze ze chodzi na trochę do żłobka też) i robię inne rzeczy w domu. Zajęcia się kumulują. Więc czasem niektórych nie robię bo syn ma priorytet raczej wyższy niż odkurzaniewink i czasem leżenie jak syn jest w żłobku ma wyższy priorytety niz obiad.
        • jaskiereczka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:47
          a ty ile dzis obiadów dla rodziny ugotowałes? i jakie ciasto piekłeś w weekend?
        • aniorek Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:48
          kaz_nodzieja napisał(a):

> Dla mnie opieka
          > nad "żywym" kilkulatkiem była dużo bardziej wymagająca, w tym siły niż rozbici
          > e schabowego i obranie kilku ziemniaków.

gazeciarz sie rozmnozyl? boze, nie.
    • pruszynkaaa Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:30
      Zespół cieśni też mam - obie ręce. Budzę się średnio co 1,5 h w nocy by zmienić pozycję, bo tak boli, jak za długo leżę w jednej. Ja nabawiłam się tego jeszcze przed ciążą, więc już zdążyłam się przyzwyczaić. Jedyne co pomaga to taki "rękaw" z szyną na nadgarstek i dłoń, zakładany na noc. Usztywnia jakoś i wtedy jest lepiej, ale niewygodne to bardzo. A poza tym to 3 tygodnie temu zdarzyło mi się zemdleć w pracy - macica urosła, a krwi nie przybyło... smile Brzuch mi wywaliło w ciągu dosłownie 2-3 dni no i organizm nie zdążył naprodukować krwi ile trzeba - postałam w pracy 2 godziny ciągiem i bęc! Teraz już lepiej smile
      • kaz_nodzieja Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:01
        No proszę, zagraniczne e-matki zwykle mimo pewnych dolegliwości ciążowych pracują, a nie siedzą na L4 od pierwszego trymestru.
        • pruszynkaaa Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 21:53
          No pracują, a czemu niby mają nie pracowac?! Tu, żeby dostać tzw. L4 to nie wiem co by musiało się dziać z ciążą... a nawet jakby się dostało, to na kilka dni, a nie na miesiąc, czy do końca nawet - po prostu jesli mama pracuje w szkodliwych/nieodpowiednich warunkach to pracodawca ma obowiązek ją przesunąć na takie stanowisko by jej praca była możliwa.
          Tak na marginesie, to nie wyobrażam sobie siedzenia w domu całą ciąże - no chyba bym osiwiała z nudów.
          • kaz_nodzieja Re: Zdrowotno ciążowy dołek 02.08.16, 07:29
            W Polsce każda praca jest nie odpowiednia dla ciężarnej. A potem jeszcze się dziwią, że pracodawcy nie lubią dawać stałych umów.
    • a.va Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:37
      Nie bój sie, zespoł ciesni to norma w ciaży, na dziecko kompletnie nie ma wpływu. A głowa cię pewnie boli od upałów.
    • gama2003 Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 18:47
      Dużo złego na jednego...
      Ale nie bój żaby, wytrzymasz bidulo a nagroda będzie cudna. Ja Wam wszystkie ciężarówki tych upalów współczuję, wszystko gorzej boli w takim cieple. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze i już nic nnowego nie gnębiło !
    • moni_kaw Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:47
      Badanie moczu kiedy robiłaś?
      • jaskiereczka Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:49
        miesiąc temu. jutro idę robic
        • moni_kaw Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 20:58
          To wstrzymaj się z zamartwianiem do wynikusmile powodzenia
    • hermenegilda_zenia Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 23:16
      Cieśń nadgarstka nie przechodzi od razu po porodzie niestety. Mnie przeszła dopiero ok. 2 miesiące po ciąży, tzn. dopiero wtedy poczułam, że mam pełne czucie w dłoniach i palcach a nie wrażenie, że to nie do końca moje ciało.
    • albertynaa Re: Zdrowotno ciążowy dołek 01.08.16, 23:29
      Całe szczęście ciąża nie trwa wiecznie i nie ma takiej niedogodności, o której nie możnaby zapomnieć.
      • karme-lowa Re: Zdrowotno ciążowy dołek 02.08.16, 09:37
        Jaskiereczka, wszystko będzie dobrze. Mocno Ciebie i dzidziula przytulamwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka