Dodaj do ulubionych

pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zniżka

03.08.16, 21:00
Dość niespodziewanie wypadł nam wyjazd pociagiem(pierwszy w życiu moich dzieci) nad morze. Corka od września idzie do pierwszej klasy, skończyła przedszkole. Kupiłam bilety na EIP i o ile dla mlodzzego wezme paszport jako dowód tożsamości to dla córki nie mam jeszcze legitymacji szkolnej ani nie zdobede zaswiadczenia z przedszkola bo jest zamknięte. I co teraz? paszport to za mało? mam jedynie kartę gotowości szkolnej z pieczątką przedszkola albo potwierdzenia oplat. Jakiś pomysł poza biletem normalnym?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 21:05
      Ja dla przedszkolaka biorę akt urodzenia ale tylko przy wyjazdach poza swoje miasto. Ale nigdy nie proszono mnie o okazanie dokumentu na dzieci (córka jeździ na zniżkę i ma leg szkolną ), legitymacji żądają od nas tylko w multikinie bo kupuję jej bilet uczniowski (o kilkadziesiąt groszy tańszy od normalnego big_grin).
    • claara77 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 21:38
      wczorsj rozmawialam z panem na infolinii intercity na ten sam temat. my kupujemy bilet rodzinny wowczas znizka 30% a z tymi dok ktore wymienilas ze szkoly lub przedszkola byloby 37%...dopytaj o bilet rodzinny
      • magda.tyl Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 21:57
        Ja miałam takie przejście z biletami na stacji pkp we Władysławowie - byliśmy 2 dorosłych + 2 dzieci jeden 9lat to widać ewidentnie że uczeń wszak obowiązek szkolny jest, drugi 6 to można się zastanawiać czy uczeń. Pani pyta czy legitymacje są, to mówię że nie wzięłam starszemu a młodszy jeszcze nie ma, ale dowody osobiste dzieci mam. Na co ona że młodszy dostanie bilet zniżkowy, a starszy że legitymacji nie ma to już nie. Jaka w tym logika niech ktoś mi wytłumaczy, nie można okazać innego dowodu niż legitymacja? Nie widać po dziecku (jakby nie było jeszcze mały ale widać że nie przedszkolak), że to dziecko i do szkoły chodzi?
        Drugi myk to pani na wyraźną prośbę że chcemy bilet tam i z powrotem, wystawiła 2 w jedną stronę, znaczy się tam, chociaż upewnialiśmy się o której możemy wrócić na tym powrotnym bilecie...
        • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:09
          Dokumentem uprawniającym do zniżki uczniowskiej jest legitymacja szkolna. Jaki inny dokument udowadnia, ze dziecko jest uczniem? Nie ma legitymacji - nie ma zniżki. Młodszy nie korzystał z ulgi jako uczeń tylko jako dziecko, które ukończyło 4 rż (czyli od ukończenia 4 roku życia do podjęcia nauki w szkole) dlatego legitymacji nie potrzebował do zniżki.
          • claara77 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:22
            a to nie jest automatyczne ze dziecko = uczen? jest obowiazek szkolny...
            • ichi51e Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:25
              Nie bo moze byc cudzoziemcem albo obowiazek realizowac w zagranicznej szkole. Albo mozesz byc psychopata co dziecka do szkoly nie posyla
            • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:31
              claara77 napisała:

> a to nie jest automatyczne ze dziecko = uczen? jest obowiazek szkolny...
              A konduktor to wróżka? Skąd może wiedzieć czy dziecko realizuje obowiązek szkolny? Od udowodnienia tego jest właśnie legitymacja szkolna. Może dziecko nie jest zapisane do szkoły i rodzic miga się od obowiązku?
              • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:37
                Rozumiem, ze konduktor jest od tego aby sprawdzać czy dziecko realizuje obowiązek szkolny? Nigdy tak tego nie widziałam big_grin
                • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:49
                  Jakaś gimbaza ci się na konto wlamala??
                  • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:55
                    Przepraszam, że co? big_grin
                    • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:01
                      No dobrze. Dla mnie zniżka szła z wiekiem dziecka. Legitymację traktowałam jako dowód, że mam tyle lat ile mam. Z braku innego dowodu, który potwierdzałby mój wiek. I tak, wydaje mi się kuriozalne, ze de facto konduktor ma być tym co monitoruje realizacje obowiązku szkolnego. Już pominę, że dzieci realizujące go za granicami Polski są tej zniżki pozbawione. Dlatego wybacz, dla mnie to kuriozalne.
                      • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:05
                        Zapoznaj się może z zasadami komu i na jakich warunkach przysługuje szkolna zniżka. Bo wygląda na to, że nie masz o tym pojęcia.
                        • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:09
                          Już się zapoznałam jakiś czas temu. Na szczęście nic mnie to nie kosztowało. Co nie zmienia tego, ze dla mnie to jest kuriozalne. Nie tylko dla mnie zresztą.
                          • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:13
                            Skoro tak, to wiesz, że konduktor jest m in od sprawdzenia legitymacji uprawniajacej do skorzystania ze zniżki szkolnej a nie od monitorowania obowiązku szkolnego. Nie ma żadnego kuriozum.
                            • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:15
                              "Może dziecko nie jest zapisane do szkoły i rodzic miga się od obowiązku?"

To jest zdaje się twoja wypowiedz i do niej konkretnie piłam. Bo kogo powyższy fakt powinien interesować? Konduktora?
                              • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:20
                                W kontekście braku legitymacji szkolnej, która jest ustawowo wymaganym dokumentem do poświadczenia prawa do zniżki szkolnej.
                                • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:29
                                  No ok, ale chyba nie sądzisz, ze konduktora interesuje dlaczego nie ma legitymacji. Nie ma i mandat. No chyba, że się mylę i zapominalski uczeń może donieść legitymizację i mu anulują mandat. I tylko o to mi chodziło. To (wymaganie konkretnego dokumentu) nie jest batem na uchylających się od obowiązku.

PS. Dałam do przeczytania ta konwersację mężowi i on też nie rozumie czemu się tak oburzyłaś.
                                  • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 00:08
                                    Przecież ja nie twierdzę, że konduktora interesuje powód braku legitymacji, ani że wymaganie dokumentu jest batem na uchylajacych się od obowiązku szkolnego smile))
                              • ichi51e Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 07:08
                                Czy wiesz na jakiej zasadzie dziala znizka? To nie jest tak ze to 30% znika - pokrywa je odpowiedni organ po prostu. Za te znizki ktos placi i dobrze zeby robily to odpowiednie jednostki.
                                • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 07:22
                                  Miałam się nie odzywać, ale czy ja twierdziłam, że coś gdzieś znika?
                    • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:03
                      Zrozumialabym, jakby poprzedni wpis byl dzielem trolla albo jakiejś nieogarnietej gimbazy, nie wierzę że to naprawdę Ty...
                      • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:07
                        A kim ja jestem dla ciebie? Bo teraz to ja się czuję odrobinę na innej planecie. Skad te osobiste jak sadzę wkręty?
                        • aurinko Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:10
                          W zasadzie nikim. Poddaję się, jednak się myliłam.
                          • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:14
                            Z mojej strony, postaram się zapomnieć o tej konwersacji. Chociaż czuje niesmak, że do niej musiało dość.
                            • kropkacom Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:16
                              Przepraszam za błąd.
                • burina Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 01:02
                  Niby konduktor ma tylko sprawdzać bilety, ale... jak instytucje sprawnie działają, ludzie myślą i interesują się światem wokół nich a nie tylko bezmyślnie wykonują obowiązki, to możliwe jest, że na PKP wyjdzie coś, co innym służbom umknęło. Typu mający przedłużone dzieciństwo ośmiolatek, uprowadzona jedenastolatka, ucieknięty z domu i szkoły trzynastolatek.
              • claara77 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:41
                argument nt cudzoziemca i psychopaty przemawia do mnie ale nie czuje korelacji miedzy realizacja obowiazku a znizka na pkp. czyli jak mimo obowiazku nie posylam dziecka do szkoly to nie moze ono miec znizki?
                • taki-sobie-nick Wychodzi, że nie 03.08.16, 22:59
                  Musi jednak do tej szkoły chodzić.

To nie jest zniżka dla dzieci w wieku 7-24, tylko zniżka dla uczniów.
                  • claara77 Re: Wychodzi, że nie 03.08.16, 23:12
                    aaa czyli jest korelacja w przepisach ? no nie czytalam ich... sorry. czyli jak dziecko ma 10 lat i nie chodzi do szkoly to jedzie jak dorosly. hmmm rozumiem
                    • aurinko Re: Wychodzi, że nie 03.08.16, 23:15
                      Może skorzystać z innej ulgi, np rodzinnej, grupowej, zależy od sytuacji, nie zawsze musi to być 100¤% biletu.
                    • taki-sobie-nick Re: Wychodzi, że nie 03.08.16, 23:19
                      claara77 napisała:

> aaa czyli jest korelacja w przepisach ? no nie czytalam ich...

Najlepiej zapytaj prawnika. Może być online.

sorry. czyli jak
                      > dziecko ma 10 lat i nie chodzi do szkoly to jedzie jak dorosly

a coś się tak obraziła? dla dzieci do lat 18 wszystko ma być za darmo, bo to DZIECI?
                    • ichi51e Re: Wychodzi, że nie 04.08.16, 07:29
                      Chodzi o to ze ten procent za ktory ty nie placisz ktos placi a dofinansowanie musi byc z odpowiedniej puli.
                      "Dlaczego w Polsce jest inaczej? Pytamy o to w PKP Intercity. - Zgodnie z ustawą z 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego ze zniżki dla uczniów mogą korzystać dzieci i młodzież, które mają legitymację polskiej placówki dydaktycznej. Dofinansowanie na ulgi pochodzi z polskiego budżetu, który w obecnej formie nie przewiduje ulg dla osób uczących się za granicą - odpisało nam biuro prasowe spółki."

Ja np (poniewaz internet nie daje mozliwosci zakupu rodzinnego) wpadlam na pomysl ze kupie (chyba to byl) bilet ze znizka dla emerytow (30%) a dziecku wezme 100% (niemowlak wtedy) finansowo wychodzi na rodzinny a jak sie zapytalam w kasie okazalo sie ze konduktor by to traktowal jako jazde bez biletu bo znizka ktora mi przysluguje (rodzinna) jest pokrywana przez kogos innego niz emerycka. Czyli mimo ze kasa by sie zgadzala zaplacilby ktos kto nie powinien.
        • sayyida Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 07:00
          Buahaha, ja jechałam z niemowlęciem na bezpłatnym bilecie i konduktor zażądal dokumentu stwierdzającego wiek dziecka. Na szczęście miałam, ale do tej pory nie mogę zrozumieć, po co mu on był.
          • mondovi Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 07:18
            Miałam tak samo. Musiałam potwierdzić dokumentem, że półroczne dziecko nie ukończyło czwartego roku życia.
      • filipianka Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 06:26
        na EIP w promocyjnej cenie nie ma zniżki rodzinnej
    • e-kasia27 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:36
      Ale dla dziecka od 4 lat do chwili podjęcia nauki w szkole też jest zniżka, a twoje pójdzie do szkoły dopiero od września, więc na tę zniżkę się łapie, a nie na szkolną.
      • e-kasia27 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 22:37
        Wystarczy jakikolwiek dokument, w którym jest data urodzenia, więc paszport też.
    • anika772 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:09
      Możesz wziąć zaświadczenie ze szkoły, że córka jest jej uczennicą? Taki dokument wystarczy, przetestowałam. Dowód osobisty/paszport- na konduktorów nie działają...
      • alinalen Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:24
        nie moge bo szkola zamknieta a poza tym do niej jeszcze nie chodzi. przedszkole też zamkniete a tam odbywala obowiazkowe przygotowanie przedszkolne
        • anika772 Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 03.08.16, 23:39
          Zamknięta..? Sekretariat nie działa? Nawet jeśli nie chodzi, to jest już zapisana, czyli może dostać zaświadczenie.
          Ostatecznie kupisz normalny.
          • alinalen Re: pkp, jeszcze nie pierwszoklasista dokument zn 04.08.16, 14:35
            Oficjalnie uczniem bedzie od 01.09. Bilet kupilam ze znizka 37proc. Ale nie mam ochoty placic kary. Nie wiedzialam o tym wczesniej bo nie kupowalam nigdy biletow ulgowych na pociag. W komunikacji miejskiej nikt mnie o dokumenty nie pyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka