Dodaj do ulubionych

Tłumy wszędzie

09.08.16, 10:30
Zauważyłam, że ostatnio wszędzie są ogromne tłumy. Wróciłam właśnie z weekendowego wypadu do Trójmiasta. Na ulicach Gdańska koszmar. Idzie się z tłumem ludzi, wraz z prądem, w totalnym ścisku. Gdyby w takim tłumie wybuchła z jakiegoś powodu panika , ludzie by się stratowali. Nie ma szans na miejsce przy stoliku w jakieś knajpie w centrum . Zaparkowanie auta graniczy z cudem, w galeriach kolejki i tłumy ludzi. To samo w innych miejscach , które odwiedziłam tego lata. Zamknięte drogi do Morskiego Oka, tłumy w Warszawie w atrakcyjnych turystycznie miejscach. Nawet w małych turystycznych mieścinach trzeba obijać się o ludzi. Zresztą taką tendencję zauważam od dawna, także w czasie roku szkolnego, w zwykłe weekendy. Co się dzieje ,że ludzie tak wylegli na ulice, masowo podróżują, zwiedzają, korzystają z różnych przybytków ? Społeczeństwo się wzbogaciło, czy nastała moda na "nie siedzenie w domu" czy zbyt dużo ludzi już jest na świecie. Mam wrażenie ,że miasta nie są w stanie już pomieścić takiej liczby turystów i mieszkańców, takiej masy samochodów. Życie w tłumie, w wiecznych korkach stało się uciążliwe
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:09
      "Co się dzieje ,że ludzie tak wylegli na ulice, masowo podróżują, zwiedzają, korzystają z różnych przybytków?"

eeee... wakacje i okres urlopowy?... surprised
      • rybik0-0 Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:37
        Tylko że ja te tłumy widzę także poza wakacjami, w zwykłe weekendy . Mam wrażenie, że kiedyś było mniej spacerujących ludzi , łatwiej było też zaparkować.
        • lauren6 Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:39
          Wow, ludzie ruszyli 4 litery poza strefę własnego komfortu i śmią oglądać, zwiedzać. Zbrodnia!
          • karme-lowa Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:42
            Ale wiesz, że Ty też te tłumy tworzysz?
            Chodzisz tam, gdzie wszyscy. Więc o co ci chodzi?
        • bezo750 Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:41
          W Gdańsku jarmark Dominikański więc nie dziwota, że tłumy... Jak co roku zresztą...
        • maslova Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:42
          Po pierwsze społeczeństwo jest bardziej mobilne, tzn. coraz więcej rodzin posiada samochody, więc łatwo im się przemieszczać. Po drugie nastała moda na "ruszanie się" z domu i zwiedzanie świata. Po trzecie jest coraz więcej miejsc z atrakcjami przeznaczonymi dla osób w różnym wieku i o różnych preferencjach - przecież miasta zarabiają na tym naprawdę duże pieniądze - to bardzo przyciąga turystów.
        • dyzurny_troll_forum Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:43
          rybik0-0 napisał(a):

> Mam wrażenie, że kiedyś było mniej spacerujących ludzi , łatwiej było też zaparkować.

Nasprowadzane trupów z Niemiec, jakieś niewyobrażalne miliony. Zresztą samochód to jest ogólny problem cywilizacji, taka ślepa uliczka. I chyba jedynym wyjściem jest jakiś car sharing jak rowery w Wawie.
    • maslova Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:43
      > Wróciłam właśnie z weekendowego wypadu do Trójmiasta
      A Ty dlaczego wyjechałaś na weekend? Może podobna motywację maja inni, nie pomyślałaś? wink
    • hallbera.jarlakappi Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 11:48
      ty jesteś czescia tego tlumu
      • rybik0-0 Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 13:01
        Tylko, że ja jeżdżę od wielu lat i kiedyś tak nie było
        • karme-lowa Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 13:07
          No i?
          Jesteś zdziwiona? Tylko Ty masz monopol na wyjazdy wakacyjne?
          Powtarzam, ty też tworzysz ten tłum.
          A potem zdziwienie na forum i problem z du.py.
    • ewa_mama_jasia Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 12:25
      Za to na ulicach Warszawy pusto smile Jeżdżę z Woli na Powiśle, przy rondzie ONZ w ciągu roku rano korek, teraz aż przyjemnie się jedzie.
    • isa_bella1 Re: Tłumy wszędzie 09.08.16, 13:08
      Wczoraj widziałam kolejki na szlakach w Tatrach. Koszmar. Prawdą jest ze lepiej jechac tam jednak we wrzesniu (przynajmniej kiedys tak było). Ale w mniej popularnych miejscowosciach juz nie jedt tak źle. Z drugiej strony faktycznie teraz wiecej ludzie jezdzą.
    • heca7 Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 13:14
      Za to na Mazurach jakby od kilku dobrych lat pusto. Nooo może nie pusto ale jak jeżdżę co roku widzę , że turystów jakby mniej. Po ulicach Giżycka kiedyś w sezonie trudno było iść a dziś?
    • larrisa Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 13:25
      Jest całe mnóstwo pięknych, pustawych lub wręcz pustych miejsc. Większość ludzi po prostu nie wykazuje się kreatywnością i jeździ do miejsc, które są znane i popularne, dlatego są tam tłumy.
    • bella_roza Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 14:01
      to na pewno z powodu 500+ smile
    • kadfael Re: Tłumy wszędzie 11.08.16, 14:42
      W Gdańsku w trakcie jarmarku dominikańskiego zawsze były tłumy. Pamiętam to jeszcze z dzieciństwa a parę lat już minęło od tego czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka