Dodaj do ulubionych

Swoje 500+ wydalam na..

10.08.16, 19:42
ortodontę dla dziecka.

Zaczynamy leczenie. Corka ma tyloz-zgryz. Po tacie. Widac golym okiem. Wreszcie poszłyśmy na wizyte, wczesniej sie nie dalo, bo.. kasa. Wiadomo jak sie powiedziało a, to zaraz bedzie trzeba powiedzieć b i kontynuować rozpoczęte leczenie...
pierwsza wizyta 60, aparat potem bedzie za 550, potem przechodzimy na leczenie nfztowskie. ''Potem''.

Gdyby nie ta kasa, nie wiem, czy bym sie zdecydowała i nie odłożyła tego na później.
Jestem wdzieczna za tą kasę.

Naprawde z pieniedzmi otwiera sie perspektywa. Ameryki nie odkrylam, a jednak ma to przelozenie na zycie.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 19:46
      To fajnie. Szkoda tylko ze nie dla wszystkich starczylo. Lepszy rydz niz nic
    • zofijkamyjka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 19:47
      tez bym miała na co wydać wink
    • taki-sobie-nick Tyłozgryz 10.08.16, 19:48

''Potem''.

Co masz na myśli, pisząc "potem" w cudzysłowie?
      >
      > Gdyby nie ta kasa, nie wiem, czy bym sie zdecydowała i nie odłożyła tego na póź
      > niej.
      > Jestem wdzieczna za tą kasę.
      >
      > Naprawde z pieniedzmi otwiera sie perspektywa. Ameryki nie odkrylam, a jednak m
      > a to przelozenie na zycie.
      • ichi51e Re: Tyłozgryz 10.08.16, 19:48
        Ze by nigdy nie bylo
      • warcabkae Re: Tyłozgryz 10.08.16, 19:51
        Pisze tak, bo nie wiem czy na to nfztowskie przejdziemy, bo ja sie ''rozpędzimy'' z prywatnym to moze sie skonczyc zanim przyjedzie na nas kolej.

taki-sobie-nick napisała:

>
        >
        > ''Potem''.
        >
        > Co masz na myśli, pisząc "potem" w cudzysłowie?
        > >
        > > Gdyby nie ta kasa, nie wiem, czy bym sie zdecydowała i nie odłożyła tego
        > na póź
        > > niej.
        > > Jestem wdzieczna za tą kasę.
        > >
        > > Naprawde z pieniedzmi otwiera sie perspektywa. Ameryki nie odkrylam, a je
        > dnak m
        > > a to przelozenie na zycie.
        • taki-sobie-nick Re: Tyłozgryz 10.08.16, 19:56
          warcabkae napisała:

> Pisze tak, bo nie wiem czy na to nfztowskie przejdziemy, bo ja sie ''rozpędzimy
          > '' z prywatnym to moze sie skonczyc zanim przyjdzie na nas kolej.

A jakie u was terminy?
          • warcabkae Re: Tyłozgryz 10.08.16, 20:06
            ortodonta powiedziala, ze 2-3 lata...

> warcabkae napisała:
            >
            > > Pisze tak, bo nie wiem czy na to nfztowskie przejdziemy, bo ja sie ''rozp
            > ędzimy
            > > '' z prywatnym to moze sie skonczyc zanim przyjdzie na nas kolej.
            >
            > A jakie u was terminy?
    • kropkacom Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:01
      No co tu napisać? Bardzo dobrze wydane pieniądze. Szkoda, że nie było was stać wcześniej samodzielnie. Pisze to bez złośliwości. Tez leczę dzieci u ortodonty.
    • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:01
      A czemu potem na NFZ a nie od razu?
      Byłam z dzieckiem w maju u ortodonty. We wrześniu będzie mieć aparat - na NFZ.
      Aha - na wizytę czekałam miesiąc.
      • aankaa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:06
        niektórzy mają wdrukowane, że jak zapłacą to będzie lepiej
        • agni71 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:52
          aankaa napisała:

> niektórzy mają wdrukowane, że jak zapłacą to będzie lepiej

Mnie na dzień dobry powiedzieli, że na pierwszą wizytę na NFZ czeka się 2 lata.
          • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 10:48
            Masz jednego w mieście?
            • kotradykcja Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:24
              U nas w mieście (wojewódzkim) jest na NFZ 2 ortodontów.
              U jednego kolejki są na 1,5 roku, u drugiego nie ma kolejek wcale, ale pani nie zajmuje się w zasadzie niczym poza wypisywaniem skierowań i regulacjami aparatów stałych.
              Pozostali ortodonci tylko prywatnie.
            • agni71 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:28
              Jak podliczę koszt dojazdów na drugi kraniec miasta (a mieszkam pod miastem), koszt nie tylko finansowy, ale i koszt tego, czego NIE zrobię, poświęcając cały dzień (w tym dzień dziecka szkolnego, które musiałoby odrabiać zaległości po nieobecnościach) na dojazdy w obie strony + czas wizyty, to jednak zrezygnowałam z poszukiwania ortodonty na NFZ w miejscach bardzo odległych od mojego miejsca zamieszkania. Na szczęście, nie jestem z sytuacji podbramkowej, że albo ortodonta na NFZ, albo żaden.
              • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:45
                Ja tam nikogo nie namawiam. Mieszkam pod miastem i logiczne było, że ortodonty szukam w Poznaniu. Nawet gdybym robiła prywatnie.
                I jakbym nie liczyła - musiałabym zapłacić za wizytę i za dojazd - tak wychodzi tylko dojazd.

Jako rdzenna poznanianka lubię takie oszczędności i wydawanie zaoszczędzonej kwoty na coś dla siebie.

Nie oszczędzam przesadnie. Poprostu wykorzystuje możliwości. Zwłaszcza dopóki nie wrócę do pracy - wtedy faktycznie logistycznie trudno to ogarnąć. I trudniej zaoszczędzić.
      • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:08
        Bo mi powiedziała, ze sie czeka długo: 2-3 lata, a corka ma 10 lat.. ale zastanowiło mnie to i byc może to bullshit (w tej chwili na co drugim roku jest ortodonta, wiec jeszcze to zweryfikuje...)

Warszawa.

shell.erka napisała:

> A czemu potem na NFZ a nie od razu?
        > Byłam z dzieckiem w maju u ortodonty. We wrześniu będzie mieć aparat - na NFZ.
        > Aha - na wizytę czekałam miesiąc.
        • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:08
          roguuuuuu
        • gogologog Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 18:45
          na NFZ to chyba tylko do 12 lat ...
      • andaba Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:20
        Bo przeważnie wygląda to tak:
        swiatprzychodni.pl/specjalnosci/ortodonta/krakow/2/?s=miejsce
        Na wizytę czeka się minimum pół roku (bo nie masz gwarancji, że akurat lekarz albo dziecko nie zachorują, jak dojdzie do terminu, potem kolejne miesiące czekasz na aparat, a zanim się doczekasz to dziecko kończy 12 lat i jeseś w punkcie wyjścia.

Dostałam skierowanie w maju. Poszłam do poradni, usłyszałam, że mam się zgłosić we wrześniu - ale dopiero po termin. W dwóch innych usłyszałam, że terminów na ten rok nie ma, na następny nie mają zeszytów...

Nie, w szpitalu nikt nie rejestruje chętnych na aparaty.
      • magdalenka79k Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:22
        Brawo Ty! U nas czas oczekiwania 3-4 lata na wizytę smile
        • taki-sobie-nick Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:25
          magdalenka79k napisała:

> Brawo Ty! U nas czas oczekiwania 3-4 lata na wizytę smile

Przebijam.

Mam jaskrę.

Jest to choroba, która nieleczona prowadzi do utraty wzroku.

Zadzwoniłam do państwowej przychodni.

"Pani pierwszorazowo? To proszę zadzwonić w styczniu".

W styczniu nikt nie odbierał.

Nie muszę chyba wspominać, że nie wychodzę od prywatnego?
          • mynia_pynia Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 22:59
            Brawo ty, moja babcia miała operację na jaskrę w ciądu 3 miesięcy, tylko, że wujek znalazł szpital 120 km od domu. Dało się, dało. Przez kilka dni ciocia obdzwaniała przychodnie czy też szpitale pytając o terminy.
    • semihora Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:10
      Super. Całkiem bez ironii. Sama też bym miała na co wydać, no ale...
    • basiastel Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:12
      Brawo Ty!
    • rulsanka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:27
      Ja w Warszawie czekałam 2 tyg. na ortodontę na NFZ. Syn 1 marca był na wizycie, w maju już miał aparat.
      • spanish_fly Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:49
        Ja zapisałam dziecko jak mi się zdawało na prywatną wizytę, bo gabinet prywatny. Po wizycie wyciągam portfel i okazuje się, że to na NFZ i nic płacić nie muszę. Dostałam też skierowanie na pantomogram, za który też nic nie płaciłam. Aparat raczej nie będzie potrzebny, więc nie wiem co byłoby dalej. Działo się to w Warszawie, w tym roku.
        • andaba Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:53
          Wszystko wskazuje na to, że NFZ warszawski działa dużo lepiej niż jakikolwiek inny...
          No cóż, mimo wszystko nie przeprowadzę się z powodu ortodonty...
          • rulsanka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:54
            Ale w samej Warszawie są też duże różnice w oczekiwaniu, po prostu trzeba szukać.
          • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 07:34
            Ale w Poznaniu podobna sytuacja. Bardzo ładny gabinet prywatny w centrum.

Zadzwoniłam do NFZ i spytałam, gdzie są małe kolejki. Podali mi kilka placówek i mogłam wybrać.
            • biala_ladecka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 20:27
              Pochwal się, gdzie ten ortodonta, rzuć ulicą chociaż, bo niestety mnie to czeka (znaczy potomkinię) , a pięćset niet wink
              • zuleyka.z.talgaru Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 07:16
                A nie boicie sie specjalistów od zębów na nfz?
                • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:40
                  Zuleyka, ale wiele gabinetów prywatnych ma umowy z NFZ i część zabiegów można zrobić bezpłatnie. W przypadku leczenia stomatologivznego korzystam u dzieci - te wszystkie plomby w mleczakach np. - W Skórzewie są krótkie terminy na wizyty na NFZ.
                  U dorosłych słabiej - bo swiatloutwardzalne wypełnienia nie sa refundowane. Za darmo tylko te takie czarne.

Ale ciocia korzysta z piaskowania na NFZ - każdy ma prawo do takiego chyba raz na 2 lata.

• shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:36
                Na ul. Norwida - Nordent się przychodnia nazywa.
                • biala_ladecka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 14:36
                  A to właśnie tam miałam się wybierać. Mówisz, że polecasz?
                  • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 15:03
                    Jak dotąd, jak najbardziej.
                    Córka miała tam w czerwcu podcinane wędzidelko.
                    Na wizycie w maju stwierdzili, że trzeba podciąć i nawet myślałam, że zrobią to prywatnie. I w tym czerwcu wyjmuje portfel, a oni, że nie nie. To na nfz.
                    • biala_ladecka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 15:51
                      Super, dzięki za opinię.
      • bella_roza Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 12:35
        rulsanka napisała:

> Ja w Warszawie czekałam 2 tyg. na ortodontę na NFZ. Syn 1 marca był na wizycie,
        > w maju już miał aparat.
        czy możesz podać w której przychodni? jak szukałam to termin na wizytę był 2-3 mce a potem oczekiwanie na aparat 1,5-2 lata.
        • rulsanka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 12:37
          Mogę przesłać na priva.
          • bella_roza Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 13:49
            to proszę na cleobleble1 @ gmail.com [bez spacji]
      • ma.ga Re: Swoje 500+ wydalam na.. 14.08.16, 23:50
        Czy mogłabym prosić o info na priv gdzie mozna tak szybko znaleźć ortodontę. Mail ma.ga @ gazeta.pl
    • paloma_blauwinder Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:47
      Troll harder. Ortodonta jest całkiem za darmo na nfz, zarówno aparat, jak i wizyty. Trzeba się tylko odpowiednio wcześniej ustawić w kolejce po darmowy aparat. Wymaga to niewiele większego ogarnięcia życiowego niż wypełnienie wniosku o 500+.
      Ja z moimi dziećmi chodzę co pół roku-rok (choć na razie zęby mają proste, ale kto wie, co będzie jak się wszystkie wyrżną). Do dentysty też przecież prowadzam, chociaż nie mają dziur. Zresztą jeszcze strach przed dentystą można od biedy zrozumieć, ale przed ortodontą?
      • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 20:52
        Gdzie???

paloma_blauwinder napisał(a):

> Troll harder. Ortodonta jest całkiem za darmo na nfz, zarówno aparat, jak i wiz
        > yty. Trzeba się tylko odpowiednio wcześniej ustawić w kolejce po darmowy aparat
        > . Wymaga to niewiele większego ogarnięcia życiowego niż wypełnienie wniosku o 5
        > 00+.
        > Ja z moimi dziećmi chodzę co pół roku-rok (choć na razie zęby mają proste, ale
        > kto wie, co będzie jak się wszystkie wyrżną). Do dentysty też przecież prowadza
        > m, chociaż nie mają dziur. Zresztą jeszcze strach przed dentystą można od biedy
        > zrozumieć, ale przed ortodontą?
        • taki-sobie-nick Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:00
          warcabkae napisała:

> Gdzie???

Jak się wklepuje w gugla, to się ma.

www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=ortodonta+nfz+warszawa
          • taki-sobie-nick Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:03

> warcabkae napisała:
            >
            > > Gdzie???
            >
            > Jak się wklepuje w gugla, to się ma.
            >
            > www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=ortodonta+nfz+warszawa

Pomiń mój wpis, jest nieprzemyślany.
            • karme-lowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:09
              Taki-sobie -Nick, skąd jesteś? Chodzi mi o jaskrę. Córka też ma, leczymy na NFZ.
              • taki-sobie-nick Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:36
                karme-lowa napisała:

> Taki-sobie -Nick, skąd jesteś? Chodzi mi o jaskrę. Córka też ma, leczymy na NFZ
                > .
                Warszawa.
                • karme-lowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:38
                  A to niestety nie pomogę.
              • pitahaya1 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 22:07
                Jeśli W-wa to chętnie poczytam wink
                • karme-lowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 22:31
                  pitahaya1 napisał:

> Jeśli W-wa to chętnie poczytam wink
                  To do mnie?
                  • pitahaya1 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 11:57
                    Tak. Chętnie przesiadłabym się na leczenie jaskry w NFZ. Tylko już widzę, że nie o W-we chodzi.
                    • karme-lowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 13:10
                      Nie, o Katowice.
                      Leczy się tam mama i moja córka.
      • na_pustyni Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 23:08
        Bzdety. Moje dziecko ma silna wade i to co zaproponowano nam w ramach nfz to byla kpina, ktora tylko poglebiala wade zgryzu
      • mum2004 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 23:35
        G... prawda. Nfz nie refunduje aparatów stałych - a te w wielu przypadkach są konieczne no i najbardziej skuteczne.
        • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 07:36
          A w wielu przypadkach ortodonta mówi rodzicom, że aparat ruchomy g daje, żeby zrobić stały u tego ortodonty. Za kasę.
          • na_pustyni Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 09:01
            Daj jakis przyklad, bo mnie zaintrygowalas.
            • fifiriffi Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 09:40
              ja nie z przykładu ortodonty, ale od dentysty. Pracownica mówiła co innego a szefowa potem coś innego. Okazało sie, własnie, że chodzi o to,żeby zapłacić za usługę, za którą nie musiałam płacić.
          • mum2004 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 22:02
            To współczuję lekarzy. Ja wybieram specjalistów do których mam zaufanie.
        • kotradykcja Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:27
          Na NZF aparat stały tylko dopóki są zęby mleczne. Przynajmniej taką informację dostaliśmy .
          • agni71 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:29
            Co trochę jest bez sensu, nie sądzicie?
            • kotradykcja Re: Swoje 500+ wydalam na.. 15.08.16, 11:04
              No nawet bardzo bez sensu
    • zuleyka.z.talgaru Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 21:34
      Ja na dziwki i dżin. Mega.
    • issa-a Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 22:47
      ja na ten cel wzięłam kredyt. Też mi się otworzyła - własna kieszeń. Szczególnie, że ortodonta x 2.
    • na_pustyni Re: Swoje 500+ wydalam na.. 10.08.16, 23:06
      szkoda, ze jako rodzice jedynaka nie stanowimy "kazdej polskiej rodziny" i prywatne leczenie u ortodonty, rehabilitacje i inne zbytki oplacamy rezygnujac z innych rzeczy p.s. z doswiadczenia odradzam leczenie na nfz - chyba, ze bedziecie je kontynuowac u tego samego lekarza
      • aagnes Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 15:04
        dokladnie, nie dosc, ze za wszystko trzeba bulić to jeszcze dorzucac na beneficjentów 500+, ktorzy fundują dzieciakom to czy tamto
    • burina Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 00:55
      Czyli rację mają Ci, że lepiej by było, gdyby te pieniądze popłynęły na opiekę stomatologiczną/ortodontyczną dla WSZYSTKICH dzieci?

Mam nadzieję, że przynajmniej paragon od tego ortodonty dostajesz...
      • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 01:40
        Nie, jesli popłynęłyby w cos to popłynęłyby w nic.

Dajac konkretne pieniądze ludziom, wydaja oni na to, czego potrzebują, a nie na to, co akurtat objęte jest obniżką, bo my oprócz ortodonty, potrzebujemy tez rehabilitacji..

Uwazam ze 500+ to najlepiej ulokowane pieniądze, ktore widać. Wchodza w takie uslugi jak gastronomia, odzież czy wypoczynek. A nie np. leki czy garnki za 1000 zl..

burina napisała:

> Czyli rację mają Ci, że lepiej by było, gdyby te pieniądze popłynęły na opiekę
        > stomatologiczną/ortodontyczną dla WSZYSTKICH dzieci?
        >
        > Mam nadzieję, że przynajmniej paragon od tego ortodonty dostajesz...
        • ra-sowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 09:49
          aaaa, otwierają perspektywy i są najlepiej wydane tylko wtedy, gdy to ty je wydajesz?
          Szkoda , że mojemu dziecku nie otwierają perspektyw
    • lewapinger Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 07:20
      Ja nie wzięłam 500+ chociaż mi przysługiwało według ustawy. Moje dziecko i moja rodzina mamy wszystko co potrzebujemy. Zapracowujemy na to.
      PIS te 500 niech se w dupę wsadzi.
      • piepe Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 07:49
        lewapinger napisała:

> Ja nie wzięłam 500+ chociaż mi przysługiwało według ustawy. Moje dziecko i moja
        > rodzina mamy wszystko co potrzebujemy. Zapracowujemy na to.
        > PIS te 500 niech se w dupę wsadzi.

Mogłabyś wziąć tę kasę i przekazać jakiejś samotnej matce z jednym dzieckiem, która zarabia niewiele ponad najniższa krajową i nie łapie się ani na FA, ani na 500.
        • naomi19 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 08:34
          true
        • lewapinger Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 14:48
          Jeżeli mimo odruchu wymiotnego zmuszę się do wypełnienia wniocha o te 500 to przeznaczę to na pomoc bezdomnym psom nie matkom czy dzieciom.
          Za miesiąc biorę czwartego staruszka ze schronu.
    • naomi19 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 08:33
      Ja chodę z córką na NFZ. Już drugi naparat i wszystkie wizyty za darmo.
      • pitahaya1 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 11:58
        A nam się nie udało. Zęby stałe wychodziły bardzo późno (niektóre) i po prostu nie załapaliśmy się na limit wiekowy. Trudno, trzeba ruszyć portfel. 500+ mnie nie obejmuje crying
    • otomanaiczipsy Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 09:25
      W mojej okolicy nie ma ortodonty na nfz. Za aparat muszę zapłacić około 4000 zł + płatne wszystkie wizyty. Chętnie bym to zrobiła na nfz, ale jak?
      • araceli Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 09:30
        otomanaiczipsy napisał(a):
        > W mojej okolicy nie ma ortodonty na nfz. Za aparat muszę zapłacić około 4000 zł
        > + płatne wszystkie wizyty. Chętnie bym to zrobiła na nfz, ale jak?

Dalej niż 'w mojej okolicy'.
        • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 12:59
          ja dzwonie dzisiaj po ortodontach, moze na NFZ sie uda... ale watpiesad
          • warcabkae Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 13:11
            za wasza radą, umówiłam wizyty jeszcze w 2 miejscach. jesli aparat bedzie na nfz, wchodze w tosmile
            • czarna_kita Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 20:04
              Zadzwoniłam w lipcu do ortodonty, zapisani jestesmy na początku września. Jest to pierwsza wizyta więc zobaczymy co dalej. Ortodonta w Gdańsku, my mieszkamy 40 km dalej, ale w naszej okolicy nie ma w ogole na Nfz, tylko prywatnie. W Gdańsku bez problemu.
    • pannamonika Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 20:34
      Białystok. Wizyta na za tydzień. Apartat gotowy za 2 miesiące. Nfz.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Swoje 500+ wydalam na.. 11.08.16, 21:21
        To już prawie nie jest Polska...świetna rada dla kogoś z Gorzowa Wielkopolskiego XD
        • naomi19 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 08:15
          nie, to tylko pokazuje, ze wkazdym regionie POLSKI można sie leczyc na nfz
          • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:42
            Tylko się tak przyzwyczailiśmy do bulenia za wszystko, że nawet nie pytamy.
            Choćby z tym kitem wciskanym o spirali - że tylko prywatnie.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:48
              Ja bym się bała iść do dentysty czy ortodonty itp. (wszystko co dot. zębów) na nfz.
              Ale już np. do Mileckiej chodziliśmy prywatnie a teraz wskoczyliśmy na nfz, sama to zaproponowała.
              • shell.erka Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 10:47
                No dokładnie w ten sam sposób przeszłam u dentysty prywatnego na nfz (z dziećmi) - tyle że termin się wtedy o ok 2 tyg wydłuża.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:02
                  My do dentysty chodzimy na Wojskową i nie ma opcji na zmianę smile
    • misoune Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:46
      Ja nie wiem na co wydałam 1000 zł, bo na dwójkę młodszych biorę
      Poszło sobie , moze na paznokcie, moze na lokaty, moze na kiuno, moze na cośtam
      w zależności od kolejności spływania na konto
      Niezauważone.
      Jest to dobrze, nie byłoby też okej
    • kitty4 Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 09:52
      Ja jeszcze nie dostałam, mimo że wniosek składałam 18 kwietnia....życie.... wydam na nowe łóżko dla młodego - 1500, reszta będzie spływać na konto oszczędnościowe.
      • karme-lowa Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 11:39
        Na konto córki odkładam.
    • zlotonaiwnych Re: Swoje 500+ wydalam na.. 12.08.16, 15:55
      Na nic nie wydałam - jestem matką jedynaka.
      • 1papryczka.chili Re: Swoje 500+ wydalam na.. 15.08.16, 07:33
        To tak jak ja.
        • lubiewisnie Re: Swoje 500+ wydalam na.. 15.08.16, 11:56
          i ja.. Mam niepelnosprawnego syna i zlotowki nie dostalam a bardzo by nam sie przydalo. Chociaz na kilka godzin rehabilitacji
    • wasaria Re: Swoje 500+ wydalam na.. 15.08.16, 12:57
      500 + moich dzieci (dostaję na jedno, ale uważam, że to ich wspólne pieniądze, po 250 zł) odkładam na konto. Przyda się na studia, lub samochód, lub co tam będą chcieli. Jeśli program przetrwa to odłożę im po 9 tysięcy na dziecko (bo starszy za jakiś czas kończy 18 lat), więc szału nie ma wink. Ale zawsze to jakiś ekstra pieniądz dla nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka