zetka50 17.08.16, 22:28 mąz zlamał nogę, z odszkodaowania dostał 0 %, udal sie do prawnika, ten wypisał pisemko i teraz chce 30 % z sumy, czytalam w necie,że za napisanie pisma prawnik sobie życzy ok. 200 zł ( no mąż burak bo wcześniej nie zapytał o koszta ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tak_to_nowy_nick Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 22:32 > mąż burak bo wcześniej nie zapytał o koszta A umowę podpisał i tam jest zawarte te 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 22:37 umowy nie było, tylko pismo odwoławcze, prawnik jako pełnomocnik korespondencji Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:22 Nie żartuj. Mąż coś (pełnomocnictwo/umowę) podpisał. Coś tam było o kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 01:06 Powtórzę się: nie żartuj sobie ;p. Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:07 no i co z tym zrobić? ktoś pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:10 zetka50 napisała: > no i co z tym zrobić? > ktoś pomoze? > Ale w czym? "Za napisanie pisma prawnik bierze 200 zł" - a sądzisz, że na jednym piśmie się skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:11 mąz dostał uznaną sumę po tym pismie, wiec pytam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:33 No chyba nie sadzisz, ze 200 zł za KAŻDE pismo w obojętnie jakiej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:30 Zapłacić prawnikowi tyle ile sobie życzy, bo wywalczył dla was odszkodowanie swoim "pisemkiem". Wasza skucha, że nie dopytaliście i nie ustaliliście warunków, a gdyby nie prawnik to dalej mielibyście wielkie 0. Swoją drogą zdaje się, że honoraria prawników/firm specjalizujących się w sprawach dotyczących wypłaty ubezpieczenia/odszkodowania mogą sięgać nawet 50 procent, więc można powiedzieć, że prawnik was nie oskubał. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: 30 % dla prawnika? 17.08.16, 23:31 No ale mąz otrzyma 70%, a bez odwołania otrzymał równe 0.To co, nie opłaca sie odpalic 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 02:32 Zapłacić bo to nie jest wygórowana stawka Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 09:56 A to był prawnik korporacyjny, tzn. adwokat albo radca, czy firemka odszkodowawcza? 30% za odwołanie to raczej dużo nawet jak na firemkę. Te, z którymi swego czasu współpracowałam brały 10-15% + drugie tyle za postępowanie sądowe. Nie jestem pewna czy chciałabym pismo za 200 zł, tyle liczą sobie mało doświadczenia aplikanci (sama tyle brałam jak byłam aplikantką). Mąż ściemnia, że nie wiedział jaki to koszt. Albo zdążył zapomnieć na co się umawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 13:15 Firmy odszkodowawcze biorą często w granicach 20-25%. Ale one często są mało uczciwe. Do mamy mojej koleżanki dwa dni po pogrzebie ojca koleżanki ( głośny wypadek ) taka firma się pojawiła. Dali mocno starszej, schorowanej kobiecie papier do podpisu umowę ( a dostanie odszkodowania w tym wypadku było tak pewne, jak to, że po nocy będzie dzień ). Na szczęście mama pokazała koleżance tę umowę i ona ją przyniosła do nas. Udało się z niej wykręcić, a odszkodowanie dostali bez żadnego prawnika - wystarczyło samemu parę rzeczy załatwić. W tej umowie było również to, że mama koleżanki ma ponieść wszystkie koszty, jakie firma poniesie żeby to odszkodowanie uzyskać. Coś się nawet awanturowali o zwrot kasy za taksówki itd - ale tu wystarczył jeden mail o zgłoszeniu sprawy do prokuratora - jako wyłudzenie ( po co zaczynali coś robić, jak z umowy poza siedzibą firmy można się wycofać w ciągu 14 dni ) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 13:06 W sprawach o odszkodowanie standardem jest branie procentu od uzyskanej kwoty. Ale nie 30%. Za pismo też się płaci - bo prawnik nie może pracować tylko za odszkodowanie ( które może byc a może nie być ) - kodeks etyki zawodowej. Standardem jest coś ok 20-25% - tylko musi być umowa - nie wierzę, że mąż nic nie podpisał. A pieniądze dostał? Czy na razie poszło odwołanie? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka50 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 17:16 to jest firma odszkodowawcza, żadnej umowy nie podpisywał, czyli jak bedzie decyzja pozytywna to potem zapłaci, tak się jakoś ugadali; kwota wplynęła na konto no trudno się zapłaci Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 18:35 Jak nie masz umowy i nic nie podpisał - to niech wam udowodni, że się tak umawiali. Niech da jakieś nagranie, papier, cokolwiek. Może świadka, że była ustna umowa. Nie daj się oszukać. Pójdź do prawnika i zorientuj się czy tamta firma nie chce się naciągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
whitney85 Re: 30 % dla prawnika? 18.08.16, 20:11 Dwa razy w życiu miałam do czynienia z prawnikami. Raz po poradę prawną, dowiedziałam się tyle, że gdy otrzymam postanowienie sądu mogę zwrócić się o pisemne uzasadnienie. Byłam tam 5 min. Koszt tej porady 200 zł. Drugi raz mój ojciec, by ratować kogoś z rodziny, zapłacił prawnikowi 5 tys zł by ten mu pomógł. Prawnik był raz na jakiejś rozprawie, nie odezwał się na niej słowem, pism nie pisał też żadnych. I tak się rozeszło, ojciec żadnej umowy nie miał, w sumie nie wiadomo za co zapłacił. Odpowiedz Link Zgłoś