Dodaj do ulubionych

Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców

25.08.16, 19:00
Po co w LO istnieje Rada Rodziców? Niedawno się dowiedziałam, że ten twór nadal istnieje w szkołach państwowych powyżej gimnazjum ( w gimnazjach moich dzieci nie było w ogóle ).

Z przerażeniem myślę o pierwszym zebraniu w LO, kiedy wszyscy będą unikać łapanki do trójki klasowej, a potem do RR. Nie mam pojęcia ile takie zebranie będzie trwało - przyzwyczajona jestem do konkretów - minut i ewentualnych spotkań z konkretnym nauczycielem.

Pytanie więc do nauczycielek z LO - PO co jest trójka klasowa, Rada Rodziców? Przecież to są duże dzieciaki same umiejące ogarnąć wiele rzeczy.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:03
      Matko święta, ale z Was wyrodni rodzice. Tak narażać niuniusie na kontakt z publiczną oświatą. I ciebie przy okazji też suspicious
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:04
        No niestety na poziomie LO szkoły państwowe są teoretycznie lepsze od prywatnych.

A w temacie masz cos do powiedzenia?
        • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:10
          Absolutnie nie, nie jestem nauczycielką. Ale myślę, że forum byłoby spustoszone, gdyby tylko odpowiadać na pytania tongue_out Zresztą, wiesz o tym doskonale suspicious
    • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:04
      Musi wyrazić zgodę na pogadanki z uchodźcami, żeby nikt dzieciom w głowie nie mącił bez ich zgodytongue_out
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:05
        od tego są rodzice a nie RR. A w temacie masz coś do powiedzenia?
        • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:08
          Może RR robi pierwszą cenzurę tego, z czym dziubdziusie się będą musiały spotykać?
        • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:12
          Wszyscy rodzice podejmują wszystkie decyzje? Przecież sama pisałaś "Przecież to są duże dzieciaki same umiejące ogarnąć wiele rzeczy. " , "przyzwyczajona jestem do konkretów - minut i ewentualnych spotkań z konkretnym nauczycielem."

Czy Ty w ogóle masz jakieś poglądy czy tylko lęki?
          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:18
            U nas te sprawy załatwia się mailowo. Wychowawca pisze maila - czy chcemy coś czy nie i się rodzice wypowiadają. Decyduje większość.
            Na zebranie inne niż semestralne czy roczne i tak większość nie przychodzi, bo kontakt z nauczycielami jest przez e-dziennik na bieżąco.
            • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:46
              A np jak byscie organizowali studniowke?
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:53
                Nie wiem, ale lo połączone z gimnazjum córki miało studniówkę. A RR nie ma, więc jakoś organizacyjnie ogarnęli.
    • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:07
      Spoko, ja zawsze mowię rodzicom Proszę państwa, ja nic od was nie będę chciała, poproszę tylko o trzy nazwiska. Zawsze znajdzie sie ktoś , nawet w liceum, kto chce mieć rożne rzeczy pod kontrola i daje sie chętnie wybrać do szkolnej RR. Inna sprawa jest taka, ze gdyba nie RR oraz zbierane na nią składki to w szkole ńie byłoby pieniędzy na NIC poza pensjami i mediami.
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:12
        No ale składki są nie obowiązkowe. Nie można zmusić ludzi do płacenia. To jak ustalany jest budżet? Zakłada sie, że płacą wszyscy? A potem jest dziura?
        • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:28
          Każdy rodzic składa deklarację ile bedzie płacił i z tego jest rozliczany na koniec roku. Jesli nie chce płacić to pisze 0 zł. Na tej podstawie ustala sie budżet i patrzy sie na co szkole stać.
          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:42
            No ok, ale z takiej deklaracji w każdej chwili można się wycofać. I co wtedy?

Z ciekawości na co idą pieniądze z RR? Bo już słyszałam tyle różnych rzeczy ( typu nowe meble do gabinetu dyrektora ), że nie wiadomo w co wierzyć.
            Na stronie LO mojego syna nie ma żadnego sprawozdania finansowego ( ile zebrano, ile konkretnie wydano na dany cel, ile zostało ). Są stare informacje co finansuje rada rodziców. I jako że to ZS - to idzie na jakieś fakultety dla klas maturalnych, zajęcia wyrównawcze dla dwóch klas 2 ( w sumie to powinni je pokryć rodzice dzieci z tych klas ) i to wszystko. Dla klas 1 nie ma nic. Za to gimnazjum na dosyć dużo finansowane.
            Niezbyt mi się to podoba. Płacić za coś z czego dzieci nie korzystają?
            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:47
              Na stronie internetowej liceum i gimnazjum moich dzieci są takie sprawozdania. Szkoła państwowa.
            • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:52
              system deklaracji dziala juz od publicNego pkola. Wiec chyba juz rodzice na etapie liceum nauczyli sie szacowac swoje mozliwosci?
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:55
                No właśnie ja dopiero wchodzę w ten system. Poza tym się sytuacja finansowa moze się zmienić.
                • madame_edith Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:14
                  Tam się wpłaca 10-20 pln. I nikt głowy nie urywa, jeśli się w jakimś miesiącu nie zapłaci mimo deklaracji.
                • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 21:27
                  No,jak już zbankrutujecie, to poprosisz żeby szkoła opłaciła dziecku obiady . Albo wycieczkę.
            • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:53
              To zdeklaruj 0
            • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:22
              Jeżeli RR uzna, ze dyrekcja potrzebuje nowe meble, bo stare mu sie rozpadają, to jak najbardziej może przeznaczyć jakieś pieniądze na ten cel. Poza tym nowe książki do biblioteki, nagrody książkowe na koniec roku, jesli klasy pierwsze są sprofilowane to maja np dodatkowa godzinę danego przedmiotu, kolka zainteresowań. W I klasie u mojego syna zawieszono na jakiś czas kolka bo rodzice nie płacili. W szkole u drugiego dziecka RR dołożyła sie do remontu boiska. Najlepiej bedzie jak dowiesz sie bezpośrednio w RR w szkole syna. W rożnych szkołach jest rożnie.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:54
                No właśnie chciałabym, ale sprawozdania finansowego nie ma na stronie.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:54
                A od finansowania mebli dla dyrektora jest organ założycielski a nie rodzice.
                • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 23:13
                  To się zgłoś do RR i sie nie zgadzaj jak bedą chcieli kupić te meble. Czy ty zdajesz sobie sprawę o jakich pieniądzach jest w ogóle mowa?. Od 40 do 60 zł miesięcznie, tyle płaciłam. Ja tez miałam dzieci wcześniej w szkołach niepaństwowych wiem wiec ile idzie na edukację. Powiem ci, ze nigdy nie miałam zastrzeżeń do tego jak pieniądze w liceum państwowym są wydawane. Ogłada sie każda złotówkę.
                  • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:46
                    paniusiapobuleczki napisała:

> To się zgłoś do RR i sie nie zgadzaj jak bedą chcieli kupić te meble. Czy ty zd
                    > ajesz sobie sprawę o jakich pieniądzach jest w ogóle mowa?. Od 40 do 60 zł mies
                    > ięcznie, tyle płaciłam.

Ja płaciłam nawet mniej. Więcej w klasie dwujęzycznej ale to też nie było aż tyle. Raczej 10-30 zł miesięcznie. Szkoła państwowa.
                    W gimnazjum niepublicznym u syna była rada rodziców ale składki były bardzo małe, mniejsze niż w publicznej.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:47
                    Chyba mi się nie chce,
                    Z tego co na stronie LO, to dla klas 1 dwa lata temu, nie było żadnego dofinansowania ( jak było rok temu nie mam pojęcia - nie ma żadnej informacji ). A płacić za korki dla innych klas chyba nie mam ochoty ( to powinni opłacać rodzice z danej klasy )
                    • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:55
                      Nie rozumiesz systemu, że "ty płacisz za korki dla innych klas, a inne klasy z korki twojego dziecka". Nie wiesz co to jest wspólny budżet?
                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:00
                        Wiem aż za dobrze - oznacza to po prostu, że kasę dostają wybrani a frajerzy płacą.

Dlaczego tych korków nie finansują rodzice uczniów z tych klas? To byłoby chyba najbardziej sprawiedliwe?
            • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:59
              >Z ciekawości na co idą pieniądze z RR?

Na dofinansowanie studniówki czy obiadów dla niektórych uczniów. Na wynajęcie busa czy opłacenie przejazdów i noclegów czy wyżywienia uczniów startujących w konkursach czy zawodach poza miejscem zamieszkania. Na książki w bibliotece.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:48
                W lo nie ma obiadów ( jest jakiś barek - każdy sam coś kupuje )
                • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:53
                  arwena_11 napisała:

> W lo nie ma obiadów ( jest jakiś barek - każdy sam coś kupuje )

To tak ale z pieniędzy rady rodziców opłaca się wyjazd np 4 uczniów na konkurs do innego miasta ( etap wojewódzki) itp.
                  W szkole dzieci wiem że dołożono do jakiegoś sprzętu elektronicznego na aulę. Tyle pamiętam.
                  Na pewno jeszcze jak były wycieczki i wymiany międzynarodowe to dokładano kilku osobom z biednych rodzin.
                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:57
                    ale dlaczego arwena ma dopłacać do cudzych biednych dzieci i do tych, które wyjeżdżają na olimpiadę?
                    • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:02
                      Tylko tu nikt nie wyjeżdża do innego miasta na olimpiadę. Olimpiada jest w naszym mieście wink.
                      • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:53
                        arwena_11 napisała:

> Tylko tu nikt nie wyjeżdża do innego miasta na olimpiadę. Olimpiada jest w nasz
                        > ym mieście wink.

Jesteś pewna? Wydaje mi się że finał olimpiady z języka angielskiego był w Poznaniu.
                    • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:03
                      No też może nie dopłacać. RR jest dobrowolne przecież. Nie pasuje Ci profil wydawania pieniędzy - nie dokładasz się (wersja mało pracochłonna) bądź starasz się zmienić ten profil (wersja zakładająca nakład czasu i sił, bez gwarancji sukcesu).
                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:11
                        Tylko, żeby wiedzieć, czy chcę sie dokładać czy nie - muszę mieć jakieś informacje. A nie mam nic.
                        • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:19
                          We wrześniu się dowiesz, skoro nie możesz teraz. Czekaj, ile jest do września? No jakieś kilka dni. Dasz radę smile
                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:38
                            Tylko jak znam życie, to deklaracje będą zbierać na pierwszym zebraniu. A do tej pory się nic nie dowiem.
                            • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:54
                              Bedą rozdawać nabpierwszym zebraniu. Oddać możesz w dowolnym terminie przez swoje dziecko.
                            • dorotanagazecie12 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:03
                              z tego co pamietam, sprawozdanie finansowe za ubiegły rok szkolny zwykle jest przedstawiane na pierwszym zebraniu RR we wrześniu, wtedy to są również wybory nowego składu, oraz ustalanie budżetu na nowy, bieżący rok szkolny - takie zebranie jest zwykle po zakończeniu zebrań klasowych i idą na nie przedstawiciele trójek klasowych RR - nić nie szkodzi na przeszkodzie pójść na takie zebranie jako obserwator i zobaczyć, jak to wygląda na żywo
                              ewentualne deklaracje finansowe - po przemyśleniu można złożyć do końca września
                              tak to wygląda w szkołach państwowych
                        • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:25
                          Przez wiele, wiele lat płaciłaś czesne, prawdopodobnie 10 razy wyższe niż obecne sugerowane składki i zaczynasz zastanawiać sie czy warto, bo może twój niuniuś nie skorzysta, Dla mnie to jest okropne, aspołeczne podejście. Przestań juz zanudzać swoimi z trąby wziętymi rozkminami. Idź do szkoły i poproś o sprawozdanie finansowe RR. Ono jest dostępne, nie ma obowiązku publikowania w internecie.
                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:34
                            Nie musisz wchodzić w moje wątki, jak ci sie coś nie podoba.

Płaciłam czesne i doskonale wiedziałam za co ( nie płaciłam za to za żadne wyjścia do kina/teatru ). Każda klasa miała do dyspozycji jakąś kwotę ( wcale nie małą ) na swoje dodatkowe wyjścia.
                            A jak szkoła wpadła na głupi pomysł i chciała podwyższyć czesne - rodzice klas 3 gimnazjum i 6 podstawówki, się nie zgodzili - bo ich dzieci z tego nie skorzystałyby. Szkoła musiała się wycofać z podwyżki.
                            • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:55
                              Haha, ale w ten sposób, to w żadnym roku nie mogą podnieść czesnego. Ty jesteś niesamowita. Tak skupiona na tym, żeby czasem 1 grosza nie wydać na coś, co ci się nie zwróci.
                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:25
                                No widzisz, jakoś wszystkie 8 klas z ostatnich roczników się nie zgodziło.
                                Jak podwyższyli, żeby rozbudować stołówkę - nikt nie pisną nawet.
                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:49
                                Ależ mogą. Mogą powiedzieć pierwszym klasom, że teraz czesne dla nich jest X a nie Y.
                                Ja podpisywałam umowę na kwotę Y. Każdy aneks musi być zatwierdzony przez dwie strony. Umowę wypowiadało się z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Szkoła chciała z zaskoczenia zrobić i wyszło jej chyba miesiąc. A w szkole wielu rodziców to prawnicy. Nie wiem na co liczyli? Że nie znają swoich praw?
                                • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:13
                                  Niech Ci mąż prawnik wytłumaczy po co są RR.
                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:19
                                    Wybacz, ale do tej pory nie były nam do niczego potrzebne. Czyli spokojnie można funkcjonowac bez nich.
                                    • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:09
                                      Zamiast zakładać wątek poszukałabyś sama informacji. Ale nie trzeba zadawać durne pytania.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:05
                    No właśnie to chciałabym wiedzieć. Bo o tym na stronie szkoły nie ma ani słowa.
                    Interesuje mnie właśnie ile zebrali i na co konkretnie wydali. Czyli typowe sprawozdanie finansowe. NP
                    Przychody 1000
                    Wydatki:
                    na korki 100
                    na fakultety 100
                    na wyjazd na zawody 200
                    na nagrody 300
                    na wycieczki 300

wtedy bym wiedziała. A tak nic nie wiem.
                    • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:17
                      Ale sprawozdanie na 100% istnieje. Musisz tylko o nie poprosic. Jak chcesz decydowac na co idzie kasa to sie zglaszasz do RR
                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:34
                        Szkoda, że nie ma go na stronie szkoły. Przecież jest to oficjalny dokument.
                        • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:58
                          arwena_11 napisała:

> Szkoda, że nie ma go na stronie szkoły. Przecież jest to oficjalny dokument.

Może jest taki przepis że nie musi być na stronie szkoły? Nie wiem. U moich dzieci jest.
                      • jolunia01 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:55
                        Pewnie istnieje, tylko że może różnie wyglądać. Np. w podstawówce mojej córki była w sprawozdaniu pozycja "spotkanie z okazji dnia nauczyciela" i kwota. Jak poprosiłam o wgląd do rachunków, co zostało na to spotkanie kupione, to straszono mnie prokuratorem za pomówienie, chociaż nikogo JESZCZE o nic nie zdążyłam "pomówić". A w rachunkach było m.in. 60 słoiczków musztardy - rozumiem, że trzeba było ukryć zakup alkoholu.
                        • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:56
                          O to ciekawe smile. Chyba poproszę nie tylko o sprawozdanie ale i wgląd do ksiąg smile Ucieszą się tongue_out
                          • kama265 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:38
                            no koniecznie tak zrób! zwłaszcza Twoje dzieci się ucieszą, że od razu będą miały łątkę tych od tej rąbniętej, roszczeniowej matki big_grin
                            • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:28
                              Uważasz, że roszczeniowość to wiedza o tym na co są wydawane składki,które się płaci? Nie.
                              Roszczeniowość to kazać płacić składki, ale żeby przypadkiem nikt nie interesował się na co wydano pieniądze.
                              • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:36
                                Czy zapłaciłaś choć jeden grosz? Może osoby, które płacą na RR w tej szkole wiedzą na co idą pieniądze, godzą się na to, a ty martwisz i stresujesz się o ich fundusze całkiem niepotrzebnie.
                              • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:44
                                Uważasz, że roszczeniowość to wiedza o tym na co są wydawane składki,które się płaci? Nie

Uważam, że lęk (po raz kolejny), że inny uczen skorzysta ze składek , które płacimy my, a brak zainteresowania, że nasze dziecko skorzysta ze składek, kóre wpłacił ktos inny, jest właśnie roszczeniowoscią.

Czym innym jest sprawdzenie czy pieniądze nie są przeznaczone na "musztardę" czym innym postawa "nie będę płacić za zajecia dla wybranych klas, mimo, że stanowią one 1/11 wszystkich zajęć" plus brak zrozumienia, że z tego samego budżetu Jaś z "wybranej klasy" będzie miał matematykę na poziomie X, a twój syn na poziomie Y w innej grupie.
                                • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:22
                                  Ciekawa jestem czy zajęcia gimnazjum są finansowane przez rodziców z LO. Jeżeli tak - to jednak nie w porządku.
                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:29
                                    Jeżeli zajecia w gimnazjum sa finansowane przez rodzicow uczniow z LO (czyli jest wspólna RR) to oznacza, że rodzice uczniów z gimnazjum finansują zajęcia liceum.

Uffff.

Kto następny na liscie podejrzanych o to, że chcą Ciebie finansowo wykorzystać? Przyszłe synowe, zięciowie już byli, rodzice innych dzieci też...
                                    • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:45
                                      Wątpię aby rodzice uczniów z gimnazjum finansowali zajęcia dla liceum. RR finansuje dużo mniej zajęć dla liceum niż dla gimnazjum.

Prawdopodobnie pójdę na zebranie RR i poproszę o sprawozdanie za ostatni rok oraz o plany na najbliższy. Wtedy się zastanowię co dalej.
                • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 21:30
                  U starszej w szkole też był barek - obiady można było wykupić również na miesiąc - wtedy było taniej. Można też było ubiegać się o dofinansowanie tych obiadów.
              • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:48
                Właśnie tak. Niekoniecznie twoje dziecko z tego skorzysta w 100%.
                • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:20
                  Raczej na pewno nie skorzysta - np
                  Pkole mojego dziecka jest filia duzego wypasionego pkola dwie ulice dalej (opisze na przykladzie pkola nie sadze zeby byla roznica a dosc dokladnie nam tlumaczyli jak to dziala) kasa RR stety niestety jest wspolna. Nasza filia to kanciapa z malym placem pokrytym piachem kurz unosi sie wszedzie dzieci tarzaja sie w blocie jak swinki. Od 10 lat baza nie chce sie zgodzic na ogumienie tego placu - koszt jest taki ze im sie nie oplaca. Czyli nasza kasa leci na doposazanie i tak wypasionej bazy... Wlasnie dlatego rozwazam zgloszenie sie do RR
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:49
                    Przedszkole moich dzieci, w pierwszym roku podlegało pod pewne Stowarzyszenie. Jako że dopiero powstało - to potrzebowało wiele rzeczy - zabawki, plac zabaw itd.
                    Kiedy po roku nic się nie zmieniło ( rodzice donieśli zabawki,placu zabaw zero ). Zażądaliśmy sprawozdania finansowego - na co poszły nasze pieniądze. Nie raczono nam odpowiedzieć. Pokątnie dowiedzieliśmy się, że z naszego czesnego finansowano inwestycje w przedszkolach w małych wsiach ( należących do Stowarzyszenia ). A dyrektor jak chciał od nich wyciągnąć kasę na plac zabaw usłyszał - żeby rodzice sfinansowali. Bardzo szybko powstała fundacja, która przejęła i przedszkole i szkołę. Stowarzyszenie straciło więcej kasy niż miałoby dać na ten plac zabaw.
    • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:08
      Może i są duże dzieci, ale do ukończenia 18 roku życia decyzje za nich podejmują rodzice.
      Proponuję zapoznać się z ustawą o systemie oświaty.
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:15
        No ale jakie to decyzje podejmuje RR, których nie można podjąć mailowo w klasie i nauczyciel przekazuje dalej stanowisko klasy ?
        Bo takimi sprawami jak kwiatki na dzień nauczyciela czy zakończenie roku już gimnazjaliści sobie świetnie radzą.
        • nickbezznaczenia Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:27
          O rany ależ ty leniwa jesteśsad
          men.gov.pl/wp-content/uploads/2012/05/forum_rodzicow_08.pdf
        • amoreska Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:42
          Takie sprawy jak kwiatki na dzień nauczyciela czy klasowe wyjście do teatru - fakt, ogarną.
          Ale już przy organizacji studniówki więcej do powiedzenia mają rodzice - koszt większy, a w końcu to oni płacą wink
          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:42
            To aż RR jest potrzebna? Nie można dogadać się w klasach?
            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:50
              Widocznie nie wink
            • amoreska Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:50
              Można, ale RR tym steruje. Tak jest chyba wygodniej, zwłaszcza, jak RR tworzą rodzice - organizatorzy, a nie z łapanki wink
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:56
                No RR zazwyczaj jest z łapanki wink. Mam wrażenie, że po prostu nauczycielom się nie chce. W Prywatnych to właśnie nauczyciele sterują.
                • amoreska Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:59
                  A w państwowych liceach więcej zdziała ogarnięty przewodniczący klasy niż RR smile
                • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:01
                  arwena_11 napisała:

> No RR zazwyczaj jest z łapanki wink. Mam wrażenie, że po prostu nauczycielom się
                  > nie chce. W Prywatnych to właśnie nauczyciele sterują.

No nie wiem. Niczym nie sterowałam inaczej niż nauczyciel w szkole państwowej.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:18
                    No właśnie w gimnazjach moich dzieciaków wszystko ogarniają nauczyciele - wyjścia, wyjazdy itd. Z rodzicami kontakt na maila.
                    • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:28
                      Oczywiście że wyjścia i wyjazdy organizuje nauczyciel. Kontaktuje się z rodzicami poprzez dziennik albo mailowo, oprócz zebrań, które też musi organizować, bo tego chce dyrekcja. Rada rodziców czasem coś opiniuje albo składa wnioski do dyrektora.
                • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:24
                  W RR na poziomie szkoły działaj ci, którzy chcą. Trojka klasowa nie musi nic robić jesli nie chce. W papierach musza byc tylko nazwiska.
                • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:41
                  W prywatnej SP byłam w RR z łapanki. Nauczycielce nie chciało się widać kupować sobie samej kwiatków. Leniwa babasmile W gimnazjum nawet łapanki nie było, myślę, że RR przeszła z tamtejszej SP.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:56
                    ale mówimy o gimnazjum i lo, a nie o podstawówce. W podstawówce u nas też była - ale w gimnazjum już nie - dzieciaki kwiatki same ogarniały jak czuły potrzebę, jak nie - to nie było.
        • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:31
          Niżej masz link, poczytaj sobie. Tak, dla większości RR to tylko kasę zbiera. Szkoda, bo gdyby trafiali do nich ludzie, którzy chcą coś zrobić, to wiele szkół wyglądałoby inaczej, a i różne patologie można by ukrócić.
    • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:26
      Pracowałam kiedyś w państwowym liceum ale tak dawno, że nie wiem czy była rada rodziców. Od 17 lat pracuję w liceum niepublicznym i rada rodziców na pewno jest. Mają swoje zebrania i dość duże wpływy na dyrekcję wink
      • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:30
        W państwowych tez często ma duży wpływ. Zależy od dyrekcji.
        • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:32
          Wiem smile
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:30
        Ty z Warszawy jesteś? LO prywatne mają swoje RR? Bo na poziomie gimnazjów się z tym nie spotkałam. W żadnym, do których chodzą dzieci znajomych nie ma RR.
        • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:35
          Nie jestem z Warszawy.
          Tak, u mnie w szkole niepublicznej zarówno w gimnazjum jak i w liceum działa RR
    • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:49
      Nie zglaszaj sie po prostu
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 19:58
        Z całą pewnością nie planuję zgłaszania się. Tylko te całe wybory do trójki jawią mi się jako strata czasu. One są na końcu zebrania? Czy w trakcie? Wypada wyjść przed nimi?
        • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:03
          arwena_11 napisała:

> Z całą pewnością nie planuję zgłaszania się. Tylko te całe wybory do trójki jaw
          > ią mi się jako strata czasu. One są na końcu zebrania? Czy w trakcie? Wypada wy
          > jść przed nimi?

W ogóle nie trzeba przychodzić.
          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:16
            No na pierwsze zebranie wypadałoby.
            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:30
              Pewnie tak. Ja chodzę na pierwsze i ostatnie. Zebrań jest kilka w ciągu roku. Będzie pewnie 5-6. Chodzę na max dwa. Albo mąż.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:46
                U nas do tej pory były dwa obowiązkowe - na początek i na koniec roku. Reszta dni otwarte dla chętnych
        • kama265 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:39
          a Ty masz to wrodzone czy nabyte?
          brakuje Ci czasu? a czym jesteś tak strasznie zajęta? możne to nerwica jest?
    • bmms Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:01
      W każdej publicznej musi być RR. W gimnazjach też. Wyjątki są - np. szkoły (publiczne) dla dorosłych, w szpitalach itp.
    • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:14
      To chodzi o zrzutki na RR i wydawanie tej kasy.
    • jolunia01 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:22
      Przez całą edukację mojej córki z upodobaniem zgłaszałam się do trójki klasowej i rady rodziców, ba - zgadzałam się nawet być przewodniczącą tejże. Dobrze dobrana rada rodziców ma duży wpływ na działalność przedszkola i szkoły (każdego szczebla). W przedszkolu było najłatwiej - 2-3 razy w miesiącu dwugodzinny dyżur kogoś z rady, żeby zebrać postulaty rodziców co do najbliższych wydarzeń i (ewentualnie) składkę, jeśli ktoś nie wpłacał na konto. Za te pieniądze były kupowane jakieś kwiatki, organizowana zabawa choinkowa, wyjścia na przedstawienia, wycieczka na dzień dziecka i prezenty z tej okazji oraz "wyprawka" dla kończących przedszkole. Najwięcej jednak przeznaczaliśmy na doposażenie przedszkola, typu nowe urządzenia na placu zabaw czy pomoce edukacyjne.
      W podstawówce już było gorzej, bo rodzice dzieci ze starszych klas próbowali narzucać swoją wizję współpracy ze szkołą (czyt. dyrekcją) typu włazidupstwo. "Swój" rocznik szybko zbuntowałam i staraliśmy się raczej inwestować w dzieci niż personel. Udało nam się doprowadzić do dyskusji nad planem wychowawczym i profilaktycznym szkoły, a nie tylko "przyklepać" stare ze zmienionymi datami. Wymuszaliśmy organizację zajęć wychowawczych w dni bez zajęć dydaktycznych - bo wcześniej zwyczajowo szkoła była w takie dni nieczynna, decydowaliśmy o tym, co sfinansuje się z funduszów RR, niekoniecznie zgodnie z wizją pani dyrektor typu maszyna do klejenia wykładzin (woleliśmy remont toalet). W gimnazjum było podobnie, tylko dyrektor był "łatwiejszy", bo akceptował wszelkie rozrywki.
      Najgorzej chyba było w liceum - dyrekcja miała wizje z gatunku "kupić szkole super sprzęt (typu tablica interaktywna), a jak go wykorzystać to się pomyśli". Torpedowane były nasze inicjatywy typu warsztaty dla uczniów (np. spotkanie z psychologiem poświęcone agresji) w dni wolne od lekcji. Niemniej już w drugim roku użerania się "mojego rocznika" zarówno z dyrekcja jak i resztą rady doprowadziliśmy do niechętnej współpracy, chociaż musieliśmy w tym celu wywrzeć nieco nacisku pozaszkolnego.
      W sumie uważam, że RR są potrzebne, tylko warto, żeby działali w nich ludzie, którzy chcą, a nie żeby składały się z tych, którzy "robią frekwencję".
    • dorotanagazecie12 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 20:29
      przez całe technikum starszego syna i teraz w czwartej klasie technikum średniego syna byłam i będę w RR - powodów jest naprawdę mnóstwo, z tym że faktycznie najwięcej w maturalnej klasie
      wierz mi Arweno - lepiej trzymać rękę na pulsie
      pomijając fakt, że wychowawca może , ale nie musi korzystać z dziennika elektronicznego w celu porozumienia się z rodzicami ( niestety są jeszcze tacy rodzice, co nie mają dostępu do internetu lub nie chcą korzystać z e-dziennika)
      to jest państwowa szkoła, nie prywatna
    • paskudek1 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 21:59
      ile razy jeszcze podkreślisz że twoje dzieci chodziły do PRYWATNYCH szkół i w związku z tym publicznej edukacji nie znasz, właściwie poznać nie chcesz a organizacja tejże jawi ci się jako coś najgorszego na świecie?? Wiesz arwena ale to się już robi nudne, bo z jednej strony ciągłe podkreślanie "prywatne szkoły, w prywatnej szkole... " z drugiej w dyskusjach o gimnazjum nie raz pisałaś jak to prywatne gimnazjum okazało się do d...py i ogólnie kiepskie.
      Co do RR w LO to wybacz ale w szkołach publicznych każdego szczebla takie coś jak Rada Rodziców funkcjonuje w mniejszym bądź większym zakresie. I skąd u licha my mamy wiedzieć jak funkcjonuje ten twór w LO do którego ma zamiar pójść twoje dzieciątko???? Co my wróżki jesteśmy czy co?
      Nie chcesz to się nie angażuj, nie chodzź na zaebrania, pogadaj z wychowawczynią zeby ci wszystkie ważne rzeczy podawałą mailem, nawet jak chcesz mozesz jej stosowne oświadczenie napisać. Sory ale twoje przekonanie ze nauczyciele w szkołach robią zebrania bo tak kochają spotkania z upierdliwymi rodzicami jest po prostu paradne. Nauczyciele robią te zebrania bo MUSZĄ rozumiesz? Takim samym zapałem pałają na myśl o spotkaniu z tobą jak ty o spotkaniu z nimi zapewniam.
      • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:10
        Oj, myślę, że od września nastąpi wysyp wątków koleżanki Arwenysmile
        • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:19
          Myślisz, że aż taki szok przeżyjęwink

Mam nadzieję, że mój kontakt ze szkołą będzie ograniczony do 2-3 zebrań w roku.
          • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:38
            arwena , na stronie liceum Twojego syna jest informacja o tym czym zajmuje się RR w TEJ szkole i co finansuje. Jesteś pewna, że dasz sobie radę z komunikacją ze szkołą bez zebrań? wink
            • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:50
              Na stronie LO syna są informacje sprzed 2 lat. Aktualnych brak. Nie ma też sprawozdania finansowego.

Myślisz, że dziennik elektroniczny nie wystarczy? Do tej z komunikacją problemu nie miałam.
              • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:53
                Myślisz, że bardzo to się zmieniło?wink
                • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:58
                  Myślisz, że te klasy drugie, którym finansowano korki, nadal je mają? Problem w tym, że one właśnie zrobiły maturę wink.

Info na stronie wcale mi się nie podoba - kasa idzie na gimnazjum, a w liceum na klasy 3. Klasom pierwszym nic nie oferują ( a to mnie interesuje ).
                  A i studniówki nie finansują według tego co na stronie.
              • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 21:32
                >. Nie ma też sprawozdania finansowego

RR swoją kadencję kończy we wrześniu - stąd nie masz danych z tegorocznego rozliczenia.
      • dorotanagazecie12 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:15
        brawo paskudek smile
      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:18
        No dobrze, ale PO CO robią tyle zebrań? Dwa na semestr nie wystarczą? Ani rodzice, ani nauczyciele nie mają na nie ochoty - to PO CO?
        • paskudek1 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 25.08.16, 22:32
          bo takie są zarządzenia? BO trzeba o wszystkim rodziców poinformować? Bo trzeba przeprowadzić pedagogizację rodziców, czyli durnowate pogadanki? BO ludzie, wbrew pozorom, nie chcą udostępniać swoich maili nauczycielowi? Bo i tak ZAWSZE znajdzie się jeden-dwóch co nie korzystają z dziennika elektronicznego i nikt ich do tego zmusić nie ma prawa? Nauczyciel musi przekazać rodzicom wszystkie regulaminy, statuty, program wychowawczy szkoły, PSO, WSO i inne bzdury. Nikt tego i tak nie słucha, nikt tego nie czyta, nawet jak jest dostępne na stronie szkoły ale w razie gdy niuniuś kompletnie się nie uczy rodzic nagle odkrywa że takie coś istnieje i się powołuje na te dokumenty.
          A co do RR i tego na co wydaje pieniądze to sorry arwena my na prawdę nie jesteśmy w stanie udzielić ci informacji. Ja ci mogę powiedzieć na co wydawano kasę w podstawówce mojego syna oraz na co idzie, mniej więcej, kasa z RR w gimnazjum w którym pracuję. Co robi ten twór w LO twojego dziecka na prawdę nie wiem.
          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 08:56
            Regulaminy dostawałam na maila i podpisywałam na pierwszym zebraniu. PSO podpisywał tylko uczeń - miał wklejone do zeszytu.
            Nikt nie miał ochoty słuchac tego na zebraniu- od razu ustalono, że wychowawca prześle mailem.

U nas informacje od wychowawcy, nie szły dziennikiem ( tak w sumie tylko uwagi, pochwały i ewentualne info od innych nauczycieli ) tylko mailem. Nikt nie miał problemu z przekazaniem maila wychowawcy. Każdy uważał to za wygodę.

No właśnie na stronie LO mojego dziecka są informacje sprzed dwóch lat i wcale mi się nie podobają. Nie ma sprawozdania finansowego ( wpływy, wypływy ).
            • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:00
              Hahah, to Ty dopiero teraz wnikliwiej sprawdzasz szkołę syna?
              Może tak wyluzujesz? Serio, będziesz rozwodzić się nad każdą pierdołą na tydzień przed rozpoczęciem roku szkolnego?
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:10
                Jak mam wydać 1000 zł i dziecko z tego nie zobaczy złotówki, to mało mi się podoba. Liczyłam na to, że dwa miesiące to aż nadto czasu, aby zamieścić sprawozdanie finansowe za ostatni rok. A tu nic z tegosad
                • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:16
                  A może udostępniają zainteresowanym w szkole, a nie publikują w necie.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:41
                    A dlaczego nie w necie? Chyba zdecydowanie łatwiej? To oficjalny dokument, żadna tajemnica.

Mnie nie interesuje czy X wpłacił 1000, a Y całe zero. Mnie interesują dane ile w ogóle zebrali, na co konkretnie i jakie kwoty wydali.
                    • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:52
                      Ale to naprawdę - nie nas pytaj, tylko wykonaj telefon do szkoły i się dowiedz, jaki jest tryb zapoznawania się ze sprawozdaniem z wydawania kas z RR. Koniec sierpnia, ktoś w sekretariacie na pewno jest.
                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:57
                        Mają jeszcze rekrutację na głowie. Zadzwonię w poniedziałek.
                        • paskudek1 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:17
                          rekrutację to oni mają zakończoną, teraz mają sprawy organizacyjne w toku.
                          A co do "nie skorzysta" to spoko, przecież twoje dzieci są tak zdolne i wszechstronne że nie ma bata w JAKIMŚ konkursie udział wezmą. A nagrody są zazwyczaj właśnie z Rady Rodziców. Poza tym spokojnie, niekoniecznie musi to być 1000. W podstawówce syna RR to 50 złotych na ROK było. Mało gdzie są takie kwoty na miesiąc.
                          A poza tym co się przejmujesz, w prywatnej szkole zapewne więcej wydałaś to co, na państwową RR cię nie stać? No weź nie zartuj arwena
                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:28
                            Państwowa podobno darmowa jest nie? I nie lubię kasy wyrzucać. Wolę ją wydać na konkretną rzecz.
                            • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:37
                              Wolę ją wydać na konkretną rzecz.

Dla kogoś innego też czy tylko dla własnego dziecka?
                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:39
                                Od wielu lat pomagam różnym osobom. Widziałam dużo biedy ale i dużo wyłudzeń. Wolę wspomóc konkretną osobę niż jakąkolwiek instytucję.
                                Mogę wesprzeć wycieczkę dla Jasia z 1b, ale niekoniecznie bankiet dla nauczycieli z okazji dnia nauczyciela.

Dlatego chcę wiedzieć konkretnie na co idzie kasa.
                                • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:51
                                  Nie chodzi o bankiet. Chodzi o Twoje zdanie, że nie bedziesz płacić za zajęcia innych klas niż Twoje. Świadczy to o egoizmie albo o totalnym niezrozumieniu na czym polega wspólny budżet.
                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:54
                                    Za korepetycje powinni płacić rodzice dzieci które z tego korzystają. Tak jest sprawiedliwie.
                                    Ile to może kosztować 30 zł za zajęcia ( przecież to nie jest 1:1 więc i kwota nie jak za indywidualne )? To przy 32 zł za zajęcia wyjdzie 4-5 zł za miesiąc?
                                    • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:08
                                      Boże, to nie są "korepetycje" tylko zajęcia grupowe. Jeżeli są opłacane ze wspólnego budżetu to każdy uczen może do nich dołączyć wtedy kiedy chce. W marcu może miec zaleglości z matematyki a w maju zacząć przygotowania do olimpiady z angielskiego w następnym roku. Co więcej, może nie dojśc do finału tej olipmiady i nie jechac do Poznania, a jego kolega z klasy może jechać. Rozumiem, że też nie zapłacisz, niech płaca rodzice, nawert jak nie mają pieniędzy?

Proponuję, żeby na studniówke Twój syn wział własny prowiant, bo nie wiadomo, czy ktoś inny nie zje więcej niż on i po co masz płacic za innych obżartuchów.
                                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:15
                                        Na stronie jest wyraźnie napisane zajęcia wyrównawcze z przedmiotu X klasa 2g i 2k.
                                        Czyli co?To nie są korepetycje? Tylko dla tych dwóch konkretnych klas? Nie jest napisane że uczniowie z klasy 1a i 1m też mogą przyjść.
                                        • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:20
                                          Może klasy 1 a i 1 m mają to w programie dla swojego profilu? Za to nie mają zajęc z X i mogą chodzic na dodatkowe?
                                          • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:24
                                            Poza tym tam jest więcej zajęć dla wszytskich. Dlaczego mama Jasia, który chodzi tylko na kółko LOP ma płacić za przygotowanie maturalne Twojego syna? Powtarzam - wiesz co to jest wspólny budzet?
                                            • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:31
                                              WIesz, tam jest jeszcze gimnazjum i widzę, że większość kasy (patrząc na ilość zajęć 3/4-1/4 ) idzie do gimnazjum.

Przedmiot obowiązkowy przez 3 lata - zajęcia wyrównawcze.
                                              Kółek żadnych w LO nie finansuje RR - jak wynika z tego dokumentu
                                              • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:59
                                                Jak wynika - finansuje - matematyczne plus LOP. Oprócz tego fakultety maturalne (i tych jest najwięcej), z których prawdopodobnie będzie korzystał Twój syn. Na 11 zajęć tylko jedne sa skierowane do konkretnych klas.
                                                • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:03
                                                  A oprócz zajęć są także nagrody ( w tym wyjazdy na olimpiady), pomoc uczniom najuboższym w razie potrzeby (np dopłacanie do wycieczek).

Czego nie rozumiesz?
                                        • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:28
                                          Może to oznaczać, ze te klasy maja wpisaną w plan dodatkową lekcje z tego przedmiotu, bo sa z niego słabi. Oznacza to, ze dyrekcja reaguje na potrzeby uczniów, a nie mówi rodzicom, żeby załatwili sobie prywatne korepetycje. Nauczyciel ma płaconej wg. normalne nauczycielskiej stawki, jak za nadgodziny. Od organu prowadzącego na takie coś pieniędzy nie dostaną. Nie ma znaczenia czy pieniądze na te dodatkowa godzinę pójdą z ogólnej kasy RR czy tylko ze zbiórki klasowej, bo zawsze znajdzie sie ktoś, kto powie, ze jego dziecko tej lekcji nie potrzebuje.
                                    • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:09
                                      arwena_11 napisała:

> Za korepetycje powinni płacić rodzice dzieci które z tego korzystają. Tak jest
                                      > sprawiedliwie.
                                      > Ile to może kosztować 30 zł za zajęcia ( przecież to nie jest 1:1 więc i kwota
                                      > nie jak za indywidualne )? To przy 32 zł za zajęcia wyjdzie 4-5 zł za miesiąc?

Możliwe, nie znam się. Nauczyciel pewnie dostanie 30-35 zł ma rękę. Chyba. Nie wiem, nigdy nie miałam tak płacone. A od tego nie trzeba płacić podatku i zusu? Wtedy koszty byłyby dwa razy wyższe. Tak się zastanawiam.
                                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:16
                                        Nie mam pojęcia. Jak znam życie - to nikt tego nie opodatkowuje wink
                                        • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:19
                                          I tak księgowa wypłaca bez podatku? Nie sądzę.
                                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:23
                                            Nie mam pojęcia.
                                            Ale sprawdziłam w necie - korki 1:1 z tego przedmiotu w Warszawie kosztują od 30 do 100 zł ( ta ostatnia kwota jak uczy nauczyciel lo czy akademicki ).

Czyli zajęcia dla 30 osób muszą być tańsze. Może nauczyciel dostaje 20 zł na rękę?
                                            No właśnie nie ma żadnych informacji na ten temat.
                                            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:29
                                              Przypuszczam, że nauczyciel ma na rękę podobnie jak za inną godzinę. Miałam tak ponad 20 lat temu w państwowym liceum ( przez jeden rok) ale naprawdę nie pamiętam sum, tyle, że to była taka sama lub bardzo podobna stawka. To była jedna dodatkowa lekcja, na którą musiałam się zgodzić. Więc przypuszczam, że to nie jest 20 zł a raczej bliżej 30 zł. To było wszystko normalnie w kosztach szkoły z tego co jeszcze kojarzę
                                        • nickbezznaczenia Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:20
                                          Tak,tak. Na pewno bez podatku. tongue_out
                                          Tego też dopilnuj gdy syn już będzie w LO.
                                    • mia2002 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:01
                                      A za lekcje religii rodzice tych, którzy na nią chodzą.
                                      • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:04
                                        Bingo.
                                      • kama265 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:43
                                        100/100
                                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:32
                                        Religia jest w programie szkoły. Zajęcia wyrównawcze nie.
                                        • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:39
                                          Religia jest przedmiotem nieobowiązkowym, więc nie powinna być finansowana przez panstwo. Nie pwoinna być w programie.
                                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:46
                                            Tak łatwo się jej nie wyprowadzi ze szkoły. Chyba konkordat to gwarantuje.

Korków chyba nie ma w siatce godzin?
                                            • kama265 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:50
                                              jezuuuuu, jaka Ty jesteś małostkowa i czepialska.
                                              pani szanowna katoliczko, to czasem nie Twoja wiara każe pomagać bliźnim?
                                              • kama265 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:52
                                                i dodam, że właśnie tacy rodzice jak Ty są zmorą zebrań, a nie RR. uffff
                                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:54
                                                Pomagam, ale bezpośrednio.
                                            • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:57
                                              Te korki sprawiają, że możesz cieszyć się z tego, że dziecko poszło do dobrej szkoły. Gdyby nie te korki dostępne w razie potrzeby byłoby tylko w przeciętnej, bo miejsce w rankingu zależy od wyników matur.
                                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:05
                                                A to nie powinni uczyć dobrze bez korków?
                                                • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:16
                                                  Moze uczą, ale może żeby osiągnąć wyniki 90%+ trzeba się wiecej uczyć? A może niektórzy uczniowie wbrali profil klas niezgodny z wymaganiami planowanego kierunku na planowanej uczelni i muszą nadrabiać program z jednego przedmiotu (co chyba dotyczy Twojego dziecka, prawda?)
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:20
                                                    O tym, że będzie miał korki z jednego przedmiotu w klasie maturalnej wiem - ale to ja za nie zapłacę. Nie było jak wybrać profilu żeby pasowało wszystkosad. I się z tym liczę od początku i nie liczę w tym względzie na szkołę.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:27
                                                    Aha , skoro syn nie będzie korzystał z fakultetów maturalnych oferowanych przez szkołę, to nie płać na RR.

I jak najbardziej był profil, który 'pasował" przedmiotami, nawet w tym samym liceum.

Poza tym - przedmioty wymagane na studia zmieniaja się i nawet jeżeli ktos dobrze wybrał profil, może się zdziwić w klasie maturalnej, że "jego" przedmiotów już nie ma i musi nadrabiać inne. Fajnie, że szkoła organizuje fakultety, a nie jest po prostu pośrednikiem w załatwianiu korków dla poszczególnych uczniów.

• joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:31
                                                    I pomyśl, że RR nawet 50 zł miesięcznie to nic w porównaniu z kosztami korków czy kursów przygotowujących do matury.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:38
                                                    Nie było - brakowało języka i ta klasa dodatkowo daje możliwość pójść na inne studia, jakby chciał ciągnąć dwa kierunki
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:43
                                                    Nie , domyślam się jakie inne studia Ci chodzi i w tej szkole jest profil, który rozszerza przedmioty wymagane na obu kierunkach wink

Moje dziecko zdawalo mature dwa lata temu, wiele róznych dyskusji pamiętam smile
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:49
                                                    Ale tu skusił go dodatkowy atut wink. Chyba wiesz jaki, bo znasz szkołę.
                                                    We wniosku miał obie klasy. Tą "bardziej pasującą" na drugim miejscu.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:00
                                                    No właśnie m.in z tego powodu RR organizuje dodatkowe zajęcia - bo uczniowie nie zawsze - z własnej lub niewłasnej winy- potrzebują wsparcia z różnych przedmiotów. I zamiast cieszyc się, że jest to organizowane , zaczynasz dyskusję od "a dlaczego ja mam płacic za inne dzieci"
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:03
                                                    p.s. A wspólny budżet nie oznacza, że każdemu to samo, tylko każdemu wg potrzeb w miarę możliwosci. Czy w ramach swojego budżetu rodzinnego kupujesz synowi sukienki, bo kupiłaś je córce, mimo, ze syn potrzebuje akurat butów?
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:07
                                                    No ale nie jest tak, że córce sukienkę, a synowi nic. Zazwyczaj jednak rozkładam kasę równo. A tu pierwsze klasy nic nie dostają
                                                  • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:11
                                                    Ale za rok będą drugimi i za nie zapłacą pierwszaki.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:12
                                                    Ależ dostają - mają np kółko matematyczne. W 3 klasie zajęc jest więcej, ale pomyśl, że wtedy przyszli 1 klasisci będą płacili na Twoje dziecko - bo budżet RR nie jest z gumy.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:14
                                                    Ale wiele osób już Ci pisało - nie płac, niech Twoje dziecko nie korzysta, kupuj mu nagrody na zakonczenie roku, finansuj korki i dojazdy na konkursy. No i studniówka - nie płać za jedzenie - niech weźmie prowiant ze sobą, napewno ktoś zje wiecej niż on - za Twoje pieniądze.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:26
                                                    W wykazie nie ma "dopłaty do studniówki".
                                                    Zdecydowanie wolę zapłacić pełną kwotę za studniówkę. Z pewnością nie będzie większa niż 200-250 zł za osobę ( tyle się płaci w niezłych lokalach za wesela na całą noc i często z alkoholem )
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:30
                                                    Wszystko jedno co, niech będą posiłki na wycieczkach. Inni mogą zjeśc więcej. Nie bierze swoje.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:34
                                                    BTW Ty jesteś tak biedna finansowo czy mentalnie, że przy składce np 50 zł zwracasz uwagę czy Twoje dziecko nie dostaje "usług i towarów" za 47,80 a jego kolega np za 51,17?
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:37
                                                    Oczekuję, że w ogóle coś dostanie. Na razie widzę, że nic,
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:50
                                                    Na razie widzę, że nic,

Czyli podjęłaś już decyzję za syna, że nie będzie chodził ani na kolo matematyczne ani na żaden fakultet przygotowujacy do matury?

To super.

Ale tak ogólnie - wspólczuję Ci.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 17:00
                                                    Nie nie podjęłam - ale widzę że nie ma dla niego żadnej oferty z RR.
                                                    Cały czas mówimy o pierwszej klasie.
                                                  • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 17:08
                                                    A jak jednak się zapisze na coś / pojedzie na jakiś konkurs i RR mu zapłaci za obiad / nagrodę / zajęcia, to zapłacisz za lata poprzednie i płacić będziesz do końca, czy wyliczysz do złotówki to, co dostał i tyle dasz?

Chce Ci się handryczyć już teraz i nastawiać negatywnie już teraz, skoro jeszcze nie wiesz, o co Cię poproszą? Musi Ci się bardzo nudzić w takim razie.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 17:11
                                                    Siedzę na działce, grzybki się susząsmile, słoiczki marynowanych zrobione, skoki i dżemy zrobione, to kombinuję wink
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 17:58
                                                    Kierunek naszego kombinowania świadczy o nas.
                                                  • wuika Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 17:07
                                                    Ja tam raczej synowi współczuję wink
                                                  • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:29
                                                    No to przed wybraniem szkoły powinnaś poszukać takiej, która nie marnotrawi pieniędzy rodziców na dodatkowe zajęcia edukacyjne.
                                                • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:27
                                                  Ano czasem dobry nauczyciel nie wystarczy, jak połowa klasy nie daje rady. Trzeba było posłać do słabej szkoły, tam nie ma zajęć wyrównawczych, 95% zdaje maturę beznadziejnie, a 5 świetnie, bo mieli korki.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:39
                                                    No rzeczywiście na 6 klas tylko dwie mają korki. Więc chyba nie tak źle wink
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:41
                                                    Na jakie 6 klas? Chyba na 18. Wiesz, to nie jest liceum z najwyższymi progami przyjęć I mogły się zdarzyć klasy, które wymagają wsparcia. Ja bym się cieszyła, że szkoła o tym myśli.
                                                  • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 15:51
                                                    Powiedziałabym, że rozbieżność pomiędzy programi punktowymi, a wynikami matur wskazuje, że albo wszyscy mają korepetycje poza szkołą albo w szkole dostają je potrzebujące klasy i to należy docenić.
                                                    To nie Staszic czy Hoffmanowa, gdzie idą ludzie ze 180+ i wychodzą tacy z wynikami 90%+ na maturze
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:01
                                                    Na 6 na jednym poziomie.

Z tego co ja pamiętam ze swojego lo - też mieliśmy fakultety w klasie maturalnej - a na RR nie płacono ( pytałam się mamy i nawet nie wiedziała, że w lo była jakaś RR ) W podstawówce do trójki wchodzili zawsze rodzice włażący w d... wychowawczyni. Mama omijała tą instytucję szerokim łukiem.
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:06
                                                    Ale te zajęcia sa dla klas z róznych poziomów. Czyli 2 klasy na 18 klas. Czy Ty czytać nie umiesz czy swiadomie próbujesz manipulować?.

Z tego co ja pamiętam ze swojej szkoły to miałam mleko gorące codziennie dostarczane - I co z tego?
                                                    Nie rozumiesz, że chodziłaś do szkoły w innych czasach i wynik matury nie miał znaczenia w rekrutacji na studia, a mature oceniali nauczyciele z własnej szkoły?
                                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:10
                                                    p.s. swoją drogą byłoby to ciekawe zjawisko - płaci się nauczycielom , którzy mają ucznia oceniać.
                                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:04
                                                    Staszic to chyba tylko na matexie takie wyniki osiąga.
                                                  • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:10
                                                    Nie. Generalnie większość szkół przyjmujących z wynikami 180+ ma też świetne wyniki matur, ale to nie sztuka. Szkoły przyjmujące z wynikami 150-160+ z niegorszymi wynikami matur to rzadkość i to trzeba docenić.
                                • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:03
                                  Takiego pompowania kasy w nauczycieli jak w szkole niepaństwowej nie widziałam w żadnym z państwowych liceów, które znam.
                                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:05
                                    Jak robią to z czesnego - to pomniejszają swój zysk. Nie widziałam w żadnej szkole moich dzieci pompowania w nauczycieli. A w dzień nauczyciela - zawsze były normalne lekcje w pełnym wymiarze.
                                    • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:19
                                      Z pieniędzy klasowych. U nas tez były lekcje
                                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:24
                                        W szkole syna nie było w ogóle "klasowego". Wszystko finansowała szkoła.
                                        W szkole córki - klasa sama sobie ustaliła składkę 2 zł na miesiąc ( wychowawczyni też sie dokłada - na własne życzenie ). Z tego coś sobie opłacali i kupili kwiatki na koniec roku.
                                        U syna każdy kupował sam - jak chciał i komu chciał dać.
                                        • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:30
                                          Wszystko finansowała szkoła

Nie, nie szkoła. Rodzice, którzy płacili czesne....
                                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:33
                                            No dobrze, z czesnego - ale żadnych klasowych już nie było, ani RR.
                                            Dzieci miały 40h tygodniowo a nie 29-30 jak w państwowej szkole ( siatka godzin z LO )
                                            • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:38
                                              Po jakiego grzyba posłałaś,dzieciaka do państwowej szkoły? Jest kilka bardzo dobrych liceów niepaństwowych. Zresztą i w średnim liceum można bardzo dobrze zdać maturę, jeśli człowiek chce sie uczyć.
                                            • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:53
                                              No dobrze, z czesnego - ale żadnych klasowych już nie było, ani RR.

Bo było czesne.....
                                            • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 21:21
                                              W gimnazjum ogólnie jest więcej godzin niż w lo
                          • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:36
                            W której szkole trzeba tyle wpłacać?
                            Jakoś nie wierzę, że w jakiejś szkole jest składka 100 zł/miesiąc. Roczny budżet takiej RR w średniej szkole szedłby w setki tysięcy.
                            • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:43
                              U koleżanki w szkole był przydział - każda klasa musiała wpłacić X. Jak nie wpłaciła całości - nie korzystała z dofinansowań ( ale i nie zwracano im tego co wpłacili ). Klasa koleżanki sobie przeliczyła wszystko - włącznie ze zwrotem i wyszło, że lepiej jak sami będą się finansować ( włącznie z nagrodami na koniec roku ). Przestali płacić w ogóle na RR.
                              W LO Jeziorańskiego w Warszawie jest 200 czy 300 zł miesięcznie ( z tego są opłacane dodatkowe lekcje języków dla wszystkich klas ). To jest ok, ale od razu wiadomo, że nie wszyscy do tej szkoły pójdą.
                            • asia_i_p Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:57
                              U nas jest 50 zł na rok.
                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:52
                            Rekrutacja się kończy 31 sierpnia ( do tego dnia trzeba donieść oryginały w rekrutacji uzupełniającej )
                            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:58
                              Rekrutacja uzupełniająca? To nie mieli zajętych wszystkich miejsc w lipcu? Może w Trójmieście jest inaczej, nie wiem, ale teraz można się dostać do jakiegoś słabego liceum.
                              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:08
                                Zostawały im zawsze po 1-2 miejsca w klasie. W klasie syna na 300 chętnych przyjęli w pierwszej rekrutacji 31 osób. 1 miejsce sobie zostawili. Podobnie w innych klasach.
                                W Warszawie w ogóle w tym roku rekrutacja przechodzi samą siebie. 2 miesiące trwa.
                                I w uzupełniającej nie biorą udziału tylko ci co się nigdzie nie dostali, ale wszyscy - ci co chcą próbować gdzie indziej ( bo punktami się łapią np. ), a dostali sie nie tam gdzie chcieli - również mogą brać udział.
                                • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:21
                                  To faktycznie u mnie jest inaczej.
                                • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:05
                                  Nie zostawili. Wolne miejsca zostały po tych, którzy się dostali, a nie donieśli dokumentów. Inna sprawa, że ta rekrutacja uzupełniająca to jeden wielki przekręt. Z ciekawości sprawdziłam najbardziej oblegane klasy w Warszawie i były wolne miejsca. Na pytanie jakie były kryteria przyjęć na te miejsca nikt nie potrafił odpowiedziećwink
                                  • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:11
                                    Zwykle wolne miejsca zostają po tych, którzy zdali poprawki do 2 klasysmile Dopóki nie zdadzą i grozi im repetowanie, trzyma się dla nich miejsca w klasie 1. Po poprawkach (czyli mniej więcej teraz), mogą pojawic się wolne miejsca nawet w najbardziej obleganym liceum.
                                    • mamma_2012 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:23
                                      Może i tak. W takim razie warto było być czujnym, w niektórych szkołach było sporo udanych poprawekwink
                                      • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:30
                                        Właśnie córka kolegi zdała z chemii smile - automatycznie zwolniła miejsce w 1 klasie. (Poprawki najczęściej są udane-chyba. Dopiero groźba niezdania mobilizuje niektórych uczniów i ich rodziców, a zamodrystycznych nauczycieli typu 'zdasz po moim trupie" jest jednak mniejszośc)
                                        • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 12:33
                                          aha, niektóre szkoły rezerwuja też miejsca dla "uczniów powracających z zagranicy", chyba też trzymają je do sierpnia.
                                          • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 14:35
                                            I chyba jest jakaś pula "miejsc dyrektorskich" - na nie rekrutacja jest wyjątkowo specyficznawink
                    • oqoq74 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:57
                      Skoro do tej pory nie płaciłaś, to co Cię obchodzi na co inni kasę wydali?
                      Czy Ty się tłumaczysz innym ze swoich składek?
                      • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:00
                        Pomyślmy? Chcą ode mnie kasę. WIęc co mam im tak dać bez słowa? A może oni finansują coś co uważam za stratę kasy ( ktoś wyżej pisał o 60 słoiczkach musztardy na dzień nauczyciela ). Kasa z RR ma iść na dzieci a nie nauczycieli ( nie mówię o płatności za prowadzenie zajęć dostępnych dla wszystkich uczniów )
                        • iwoniaw Znowu kogoś pomawiasz? 26.08.16, 12:26
                          Kobieto, kto chce od ciebie kasę? Jeszcze nie było zebrania dla rodziców, nie widziałaś sprawozdań finansowych za poprzednie lata, nie masz pojęcia, po ile w ogóle rodzice się składają (pomijając już to, że składka jest dobrowolna), nie zamierzasz się angażować w RR i niczego dla szkoły robić, ale już _wiesz_, że ktoś chce od ciebie kasę, na pewno w dodatku wydawaną na kompletnie niesłuszne rzeczy i to z oszukiwaniem fiskusa w pakiecie.
                          Toż to jakieś objawy chorobowe big_grin
                          • arwena_11 Re: Znowu kogoś pomawiasz? 26.08.16, 14:37
                            Chyba przesadziłaś. NIkogo nie pomawiam. Nie ma żadnych informacji finansowych z poprzednich lat.
                            Czyli nie wiem jak wydają pieniądze - a chętnie bym się dowiedziała zanim podejmę decyzję - płacić czy nie i ewentualnie ile.
                            • mamma_2012 Re: Znowu kogoś pomawiasz? 26.08.16, 14:52
                              Moim zdaniem nie płać, jak to przypadkiem pójdzie na herbatniki na Dzień Nauczyciela to im staną w gardletongue_out

Jak tak martwisz się o wspólne finanse i masz trochę czasu to może zajmij się konkretnymi, marnotrawionymi pieniędzmi. Te wszystkie wypady p.rezydenta na narty, podróże posłów, prywatne drogi do domu premierki, "jajeczka" i "karpiki" za miliony dla 560+ osób i miliardy innych marnotrawionych wspólnych, podwyżki dla pracowników rządu, bo za marne 6.000 wypominane Bieńkowskiej to oni pracować nie będą. Jak odratujesz te pieniądze to już w żadnej szkole w PL już nigdy nie trzeba będzie płacić składek na wszystko starczy z pidatków
                            • iwoniaw Re: Znowu kogoś pomawiasz? 26.08.16, 14:54
                              Przeczytaj jeszcze raz swoje posty w tym wątku.
                              I jeszcze raz.
                              Potem sobie podkreśl to, co pisałaś o zasadności przeznaczania pieniędzy z RR na konkretne cele oraz to, co napisałaś o nieodprowadzaniu podatków, o którym, że ma miejsce, jesteś przekonana.
                              I idź męża zapytaj, jak takie hasła się kwalifikują, jeśli wypowiadane są przez osobę, która na omawiane cele 1) nie zapłaciła jeszcze grosza 2) nie ma pojęcia ani żadnych dowodów, kto i w jaki sposób zaksięgował. Może mąż ci wytłumaczy powoli, pewnie przyzwyczajony bardziej niż forumki, na ogół nie pracujące z ludźmi o specjalnych potrzebach.

nie wiem jak wydają pieniądze - a chętnie bym się dowiedziała zanim podej
                              > mę decyzję - płacić czy nie i ewentualnie ile

No ale już x osób ci napisało, że mogą opowiedzieć coś o RR i pieniądzach przez nią wydawanych w szkołach swoich dzieci lub ew. tych, w których pracują. Zapytaj w konkretnej szkole, to taka filozofia?
                • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:09
                  arwena_11 napisała:

> Jak mam wydać 1000 zł i dziecko z tego nie zobaczy złotówki, to mało mi się pod
                  > oba. Liczyłam na to, że dwa miesiące to aż nadto czasu, aby zamieścić sprawozda
                  > nie finansowe za ostatni rok. A tu nic z tegosad

Ja wydałam dużo mniej. Powiedzmy 200 na rok i nic z tego nie miałam wink
                  Na tym polega nauka w szkole publicznej. Nie ma kasy z budżetu państwa na pewne wydatki, po prostu.
                  • morekac Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 21:40
                    >Liczyłam na to, że dwa miesiące to aż nadto czasu, aby zamieścić sprawozda
                    > nie finansowe za ostatni rok. A tu nic z tegosad

Już pisałam, ale napiszę raz jeszcze : ostatni rok RR jeszcze się nie skończył. Sprawozdanie będzie pewnie na I zebraniu RR we wrześniu - złoży je ustępująca RR nowej RR. Możesz pójść i się zapoznać.
            • joa66 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:03
              na litośc boską, arwena, czy Ty w realu też jesteś taką marudą? Zapytaj się w szkole o to co Ciebie interesuje.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 09:08
                Z całą pewnością zapytam. Tylko chcę wiedzieć jak to funkcjonuje gdzie indziej, żeby wiedzieć o co pytać.
                • zla.m Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:55
                  Już współczuję nauczycielkom twojego syna. I synowi.
                  • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:18
                    Że nie daję się doić? Że chcę wiedzieć na co idą moje pieniądze? No rzeczywiście tragedia.
            • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:05
              Arwena. Super mieliście to zorganizowane. Ja jako wychowawca musiałam przesłać wszystko poprzez dziennik oraz być 7 razy w roku na zebraniu. Kontaktowałam się z rodzicami mailowo. Nawet dwa razy dziennie. Ale zebrania musiały być i już.
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:32
                W szkole córki na pierwsze zebranie przychodzą wszyscy. Potem jest pod koniec semestru - ale dzień otwarty i kolejne gdzieś w maju - też dzień otwarty.
                Pewnie jak ktoś zagrożony - to wzywają do szkoły..
              • arwena_11 Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:45
                No super było, dlatego teraz już się boję wink. Nie znoszę zbędnej roboty. Ani to frajda dla rodziców ani dla nauczycieli. Po co sobie utrudniać życie?
            • ichi51e Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 10:55
              Arwena - zglos sie do tej RR i po prostu wprowadz takie zmiany zeby bylo jak u syna. Po skonczonej pracy sie rozwiazecie.
    • paniusiapobuleczki Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 11:46
      Właściwe po zastanowieniu widzę, ze pytanie źle skierowałaś. W większości szkół nauczyciele nie maja nic wspólnego z radą rodziców. Owszem na pierwszym zebraniu muszą mieć wybraną trójkę klasową, ale o pieniądzach i składkach informują już rodzice z RR. Nieporozumienia biorą sie stad, ze czasami na prośbę RR wychowawca informuje jednego czy drugiego rodzica, ze zalega ze składkami. Tak więc to pytanie powinno być skierowane do matek licealistów.
      • chocolate_cake Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 13:24
        paniusiapobuleczki napisała:

> W większości szkół
        > nauczyciele nie maja nic wspólnego z radą rodziców. Owszem na pierwszym zebran
        > iu muszą mieć wybraną trójkę klasową, ale o pieniądzach i składkach informują j
        > uż rodzice z RR. Nieporozumienia biorą sie stad, ze czasami na prośbę RR wychow
        > awca informuje jednego czy drugiego rodzica, ze zalega ze składkami. Tak więc t
        > o pytanie powinno być skierowane do matek licealistów.

Dokładnie tak jest.
    • grave_digger Re: Do nauczycielek w LO - Rada Rodziców 26.08.16, 16:14
      Zajrzyj do statutu to się dowiesz po co RR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka