Dodaj do ulubionych

emamy nauczycielki - pytanie

29.09.04, 13:36
Właśnie dostałam ofertę pracy w szkole publicznej, mam magistra ale żadnego
doświadczenia. Ile zarabia nauczyciel w mojej sytuacji za pełny etat na rękę?
Nie wiem czy brać tę pracę, to zespół szkół, może któraś z was pracuje w
takiej instytucji. Jakie są wasze wrażenia?
basia
Obserwuj wątek
    • iwcia75 Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 13:43
      pensja jest uzalezniona od miasta,a ze ja jestem z mniejszego niz Warszawa nie
      moge porownywac swojego 850zl z pensja warszawska.
      bedac na stazu, otrzymasz taka wyplate,jak dla nauczyciela stazysty,ale beda ci
      placili tez za magistra i za przygotowanie pedagogiczne, jesli masz takowe.po
      roku zostaniesz nauczycielem kontraktowym (pod warunkiem,ze pracujesz zgodnie z
      kwalifikacjami, bo jesli nie, to nie bedziesz nawet stazystą!)

ja pracuje w szkole podstwowej,wiec trudno mi porownywac ze srednia. wg mnie
      najtrudniejsza jest prca w gimnazjum oraz w klasach 6 szkoly podstawowej.
      • iwcia75 Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 13:44
        aha, zapomnialam napisac,ze przy awansie na nauczyciela kontraktowego pensja
        nieco wzrasta- zdaje sie o 100zł. potem trezba odczekac 2 lata i startowac na
        mianowanego.
        • basha Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 13:51
          Iwciu!
          dzieki za szybką odpowiedź. Jestem z Wrocławia, nie wiedziałam że jest to
          uzależnione od miasta. Sprawa wygląda tak że nawet nie mogę robić stażu, bo
          jest zapóźno, trzeba by było podjąć pracę od początku wrzesnia żeby się załapać
          na staż, ale mam owszem przygotowanie pedagogiczne no i jestem mgr, czyli u was
          z takim przygotowaniem to jest 850? To i tak więcej niż myślałam. Myślałam że
          ok 700.
          • iwcia75 Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 13:58
            nie nie- 850 dostaje ja jako nauczyciel kontraktowy, w dodatku mam kilka
            nadgodzin wink)
            stazysta bedzie dostawal chyba około 700zł,ale tu w Bełchatowie. we Wrocławiu
            pewnie więcej!
          • asialub1 Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 13:58
            Pensje wszedzie sa takie same bez względu na miasto. Chodzi mi o pensum 18
            godz, sa widełki na poszczegolne stopnie. Jeżeli wynikaja jakies różnice to
            dlatego, że zależy to od zamozności gminy, ja niestety pracuje w bardzo
            biednej. Normalnie bez dodatków jako stażysta ( mimo że stazu nie robisz ale
            pensje bedziesz miec i tak stażysty) bez wychowawstwa bo ono tez jest różnie
            płacone, gmina ustala wysokość ( u mnie 20 zł na rękę)dostaniesz jakies 750 zł
            na rękę. Żadna rewelacja niestety.
            • iwcia75 Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 11:41
              asia, nie wiem,czy to zalezy od zamoznosci gminy czy od czegokolwiek,ale pensje
              sa rozne w roznych miastach
              • marianka15 Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 19:15
                iwcia75 napisała:

> asia, nie wiem,czy to zalezy od zamoznosci gminy czy od czegokolwiek,ale
                pensje
                > sa rozne w roznych miastach

Iwcia, to niemożliwe. Stawka zasadnicza jest wszędzie taka sama, wg przepisów!
                Inna może być wysokość dodatków, o czym już powyżej pisały dziewczyny.
                • iwcia75 marianka 01.10.04, 19:22
                  pewnie mi chodzi o te dodatkismile), ktore zmieniaja wysokosc pensji,a ja znam
                  calosc pensji juz z dodatkami- patrze po prostu,ile wplynelo na konto i
                  widze,ze w wiekszym miescie jest tego wiecej. wiec z pewnoscia macie racje.
                  mnie chodzilo o to,ze ilosc pieniedzy jest uzalezniona od miasta (czytaj
                  zamoznosci gminy i roznej wysokosci tychze dodatkow). tak wiec mam na mysli to
                  samo,co dziewczyny, ktore pisaly o dodatkach
          • izka100 Re: emamy nauczycielki - pytanie 02.10.04, 22:11
            Czesc
            Z tego co ja wyczytałam w kracie nauczyciela to stazysta zostaje się w momencie
            rozpoczęcia pracy a czy to bedzie we wrzesni czy w kwietniu to nie ma
            znaczenia. Zaczynasz staz i za 9 miesiecy dostajesz awans na kontraktowego. ja
            zaczelam prace w szkole od 1 pazdziernika iod razu rozpoczelam staz
            Izka
    • mamalgosia Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 14:45
      spodziewaj się przelewu na konto rzędu 750 złotychsad
      • marianka15 Re: emamy nauczycielki - pytanie 29.09.04, 17:13
        Też uważam, że pensje są takie same w każdej miejscowości, gdyż wszędzie należy
        się dostosować do Karty Nauczyciela. Różne mogą być tylko dodatki typu:
        motywacyjny (zależy od gminy), wiejski (tylko w małych miejscowościach do 5
        tys. mieszkańców, więc Wrocławia to nie dotyczy). Powinnaś sprawdzić (nawet w
        internecie), ile w tej chwili dostaje stażysta.
    • kopiec-arleta Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 12:18
      Nie wiem. Wiem jednak, ze nie warto uczyć w szkole państwowej. Staraj sie o
      przyjęcie do szkoły niepublicznej.
      • larenata Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 12:20
        Zarabia się grosze to pewne, a jak się jest stażystą, to juz całkowite grosze.
        Przepracowałam w szkole 6 lat i mam nadzieję, że więcej do publicznej placówki
        nie wrócę... Czas pokaże, czy mi się to uda.
      • mamania Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 16:59
        kopiec-arleta napisała:

> Nie wiem. Wiem jednak, ze nie warto uczyć w szkole państwowej. Staraj sie o
        > przyjęcie do szkoły niepublicznej.

to zależy
        większość szkół niepublicznych nie zatrudnia nauczycieli na umowę o pracę tylko
        zalecenie lub o dzieło
        co za tym idzie płaci im sie za przepracowane faktycznie godziny
        wolne urlopowe okresy są więc bezpłatne, a jest ich całkiem sporo, co jest
        plusem w przypadku szkoły państwowej a minusem w przypadku szkoły niepublicznej
        oprócz podstawy (dla nauczyciela bez stopnia awansu (stażysty z otwartym stażem
        lub nie) pensja wynosi około 1100 zł brutto, ale oprócz tego jest płatna każda
        nadgodzina , jest trzynastka, świadczenie urlopowe, bony na swięta
        a czasu dla dziecka dużo, więc nie jest tak źle
    • osimek Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 14:45
      Ja pracuje jako nauczyciel ksztalcenia zintegrowanego w Łodzi. w zeszłym roku
      mialam umowe na zastepstwo i podobnie jak ty mialam mgr i zadnego
      doswiadczenia. Pensja moja wynosila 800 zl, tak jak nauczyciela stazysty. Jesli
      chodzi o pensje podstawowa to w calym kraju sa takie same, tylko dodatki np.
      wychowawczy zalezy od miasta i gminy.
      Pozdrawiam
    • panicara Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 22:05
      Pracuję w Trzebnicy jako nauczyciel kontraktowy - na rękę mam ok 900 zl za goly
      etat (nadgodzin brak bo coreczka ma zaledwie 5 miesięcy) I pracuję w
      gimnazjum wink wcale nie jest tak źle. Ja przynajmniej nie mam z uczniami
      żadnych powaznych problemów. Nie wiem czy w ustaleniu wysokosci pensji ma
      znaczenie to, że moja szkoła podelega pod powiat a nie pod gminę
      • marianka15 Re: emamy nauczycielki - pytanie 01.10.04, 22:41
        panicara napisała:

Nie wiem czy w ustaleniu wysokosci pensji ma
        > znaczenie to, że moja szkoła podelega pod powiat a nie pod gminę

Nie, z pewnością nie ma. Sprawdź, jakie masz pobory zasadnicze (na wyciągu) i
        porównaj z ustawą o wynagrodzeniu dla nauczycieli. Już powyżej było, że tylko
        dodatki mogą być ustalane indywidualnie przez gminę bądź powiat.
        • iskra14 Re: emamy nauczycielki - pytanie 02.10.04, 08:19
          Pensja nie zależy od miasta (przynajmniej podstawa). Teraz dyrektorzy rozliczają
          pieniądze i to ile np. dostanie się dodatku (kiedys tzw, motywacyjny) zależy
          tylko od nich. Ja pracuję 7 rok, jestem nauczycielem kontraktowym we wrześniu
          dostałam do ręki 950 zł ( to jest pensja za etat - bez wychowawstwa, dodatków,
          godzin nadliczbowych). W ubiegłym roku moja pensja wynosiła zwykle ok. 1300.
          Nie wiem, jak bedzie teraz. Nie wiem, jaki dodatek dostanę. Pracuje w państwowej
          podstawówce. Moje koleżanki z bardzo małej miejscowości, z której pochodzę,
          wcale nie dostają mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka