06.09.16, 08:57
zapisałam w tym roku szkolnym dziecko na etykę (2 klasa SP). Mam pytanie czego mniej więcej oczywiście można spodziewać się po tych zajęciach? W sumie zapisałam z ciekawości bo dziecko i tak siedzi w szkole, a podobno pani jest bardzo sympatyczna. Czy kogoś dziecko uczęszczało na tego typu zajęcia ?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: etyka 06.09.16, 09:02
      ja sie dopisze ze swoim pytaniem - moze byc etyka w przedszkolu? kto ja wtedy prowadzi? na zebranu okazalo sie ze wierzacym nie zalezy na religii (big_grin) ale za to kulturowo niepraktykujacy i ateisci chcieliby poslac. no i moze tu organizacja lekcji etyki bylaby rozwiazaniem - niestety w pkolu nic nie wiedza
    • maadzik3 Re: etyka 06.09.16, 09:04
      Syn chodził całą podstawówkę. Były dyskusje, filmiki, omawianie problemów np. przemocy w szkole. Ale nie pamiętam już tych lekcji z młodszych klas, raczej z 5-6
    • sayyida Re: etyka 06.09.16, 09:15
      Przejdź się do szkoły i obejrzyj program i wymagania edukacyjne, muszą być do wglądu rodzica, zwykle w sekretariacie albo bibliotece. Albo wygooglaj dowolny program w necie.
      • maesstra Re: etyka 06.09.16, 09:21
        właśnie nie zależy mi na tym aby jakoś to specjalnie weryfikować, a też chciałam wiedzieć co się dzieje w innych szkołach. Etyka jest bezpośrednio po lekcjach, mała grupka dzieci więc zamiast siedzieć w ścisku na świetlicy można posiedzieć w klasie na etyce.
        • niu13 Re: etyka 06.09.16, 09:25
          Z tego co pamiętam w SP mojego syna etyka była bardzo fajna. Syn wracał do domu i przeżywał tematy moralności, uczciwości, miłości itd. Bardzo go te lekcje rozwinęły i zainteresowały. Najważniejsze, że nie było tam żadnej indoktrynacji i nacisków na jakąkolwiek doktrynę. Jak to zwykle bywa, wszystko zależy od nauczyciela. Potem w gimnazjum miał wolne, bo nie zebrało się dość dzieci (w jego klasie było ich 3) i szkoła nie zrobiła etyki. Teraz LO i czekam z ciekawością jak to będzie
        • rulsanka Re: etyka 06.09.16, 09:29
          W klasie 1 i 2 rozmawiali o różnych sprawach, typu koleżeństwo, moje (dziecka) słabe i silne strony, zachowanie na drodze. Różności. Syn bardzo lubił te zajęcia. Teraz nie będzie chodził, bo etyka jest na 9 lekcji, po dużym okienku.
          • maesstra Re: etyka 06.09.16, 09:34
            taka tematyka by mnie właśnie interesowała. Ciekawa jestem co będzie.
            • rulsanka Re: etyka 06.09.16, 09:43
              To chyba zależy od nauczyciela, bo jest dowolność w doborze tematów. Najważniejsze jest to, żeby nauczyciel miał dobry kontakt z dziećmi, żeby chciały z nim rozmawiać. A z tym może być różnie. U nas było super.
    • anorektycznazdzira Re: etyka 06.09.16, 09:37
      U nas rozwiązywali takie proste "dylematy" jak się zachować w różnych niejednoznacznych, powiedzmy, filozoficznie sytuajcjach, co to są zasady współżycia społecznego, bezpieczeństwa, co to empatia, tolerancja (tu widzę przewagę w stosunku do religii tongue_out ). Było sporo o ochronie przyrody, o zagrożeniach w sieci, hejcie, bullingu, o tym na przykład, że nie wolno nikogo filmować bez jego zgody i tak dalej. Robili prace plastyczne na zadane tematy, gadali, coś pisali ale bez przesady.
      Zajęcia były bardzo fajne, tylko dyrektorka w naszej szkole to agresywna fanatyczka katolicka więc etyka była tak ustawiona, żeby dzieci miały okienko (a dało się inaczej i wprost proszono).
    • phantomka Re: etyka 06.09.16, 11:14
      Ja uwazam ze to przedmiot na ktory powinny chodzic wszystkie dzieci. U nas przerabiaja i o odmiennosci zarowne tej kulturowej, jak i fizycznej, tworzyli wtedy swoje wlasne wyspy, wymyslali stworzenia, dyskutowali o tym dlaczego roznorodnosc jest fajna.
      Religie swiata, emocje, nawet bylo o robieniu zartow jakie sa ich granice, itp. Takze wszystko to, co dla dzieci jest niezwykle istotne.
      Czasami pani robila im spotkania przy herbacie, parzyli ja sobie wspolnie irozmawiali na ciekawe tematy.
      Zadna z nauczycielek etyki mojej corki nie byla katechetka, bo wiem ze to dosc czesta praktyka.
      • anorektycznazdzira Re: etyka 06.09.16, 22:36
        u nas była to polonistka i historyczka
    • anel_ma Re: etyka 06.09.16, 14:44
      kojarzę z zeszłego roku takie tematy jak odpowiedzialność, bezpieczeństwo, koleżeństwo, wyrażanie własnego zdania, szacunek...
      Dziecko zadowolone bardzo z zajęć, jedyny problem to termin - 7 i 8 godzina lekcyjna, ale i tak by była w tym czasie na świetlicy.

Jak słyszałam, ze dzieci na religii uczą się modlitw na pamięć, to ich pożałowałam.
      • praca.zawodowa Re: etyka 06.09.16, 14:46
        Tabliczki mnożenia też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka