Dodaj do ulubionych

Kobiety występują...

30.09.16, 17:40
z kościoła. To już trzeci tekst z deklaracją, który mignął mi na FB

natemat.pl/176299,nie-zgadzam-sie-na-skladanie-kobiet-w-ofierze-na-oltarzu-wypisuje-sie-z-kosciola-rzymskokatolickiego
Nie mogę wypisać dziecka z religii bo go nawet nie ochrzciłam ale przeznaczam przyszły tydzień na załatwianie spraw urzędowych - chyba dorzucę apostazję. Może w poniedziałek przekornie...
Nieważne już teraz czy mi KK zwisa i czy tym czynem legitymizuję ich władzę. To co się wyprawia jest chore! Nie ma zbyt wielu możliwości pokazania co się sądzi o kolejnych upodlających kobiety projektach - ten wydaje się sensowny, pacyfistyczny i zgodny z moimi przekonaniami. A jeśli zrobi to odpowiednio dużo osób to może być dodatkowo cholernie skuteczny.
Obserwuj wątek
    • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 17:51
      To akurat jest głupie.
      Szczerze mówiąc pierwsza reakcja na to, co się dzieje, na to co czytam na fejsie i ogólnie w necie - chodzi mi o wypowiedzi tzw. Prolajferów, był właśnie bunt przeciw kościołowi.
      Też pierwsze co pomyślałam, to wypisuje dzieci z religii i nie chrzcze trzeciego. A potem dotarło do mnie, że to oszolomstwo ma z religia chrześcijańska tyle wspólnego, co ja z islamem. I że występując z kościoła odmroze sobie uszy na złość mamie.
      Tu gdzie mieszkam, ksiądz jest normalny. Msze bez polityki. Przepytam dzieci dokładnie o treść lekcji religii i w przypadku zastrzeżeń, udam się na rozmowę do nauczyciela / dyrektora.

Teraz możecie mnie uznać za nawiedzoną, ale myślę że szatan jest bardzo sprytny, wsadzając w usta rozmodlonych idiotow takie słowa, które sprawią, że jak największa ilość wiernych, wierzyć przestanie.
      • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 17:57
        IMO każdy argument za zachowaniem status quo jest wystarczająco dobry. Bo można nie robić nic. I to jest jeszcze głupsze.
        Ja nie chrzciłam, nie chodziłam, mrozu się więc nie obawiam.

• wiktoriv Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:07

>Teraz możecie mnie uznać za nawiedzoną, ale myślę że szatan jest bardzo sprytny, wsadzając w usta >rozmodlonych idiotow takie słowa, które sprawią, że jak największa ilość wiernych, wierzyć przestanie.

zgadzam się, ja w ogóle nie uważam tych ludzi za wierzących, nikt pełen wiary w boga miłosiernego by nie propagował takiego pogaństwa jakim jest nienawistna nagonka na tych co się nie chcą podporządkować,
        z tym, że jest wiara i jest instytucja kościoła, są księża fajni i beznadziejni, czy ludzie mają odpuścić i oddać kościoły oszołomstwu czy jednak nie ustępować i wpływać na sposób praktykowania religii i dyscyplinować swoją obecnością księży? nie oszukujmy się, czasy, gdzie proste babiny wierzyły, że ksiądz to "lepszy człowiek" już minęły..
        • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:22
          > wpływać na sposób praktykowania religii
          > i dyscyplinować swoją obecnością księży?

Jakie piękne słowa. A w praktyce jak to dyscyplinowanie się odbywa?
        • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:03
          Niby minęły, a tłumy baranów dają sobie sterować - choćby przez to, że dają się kneblować i nie występują przeciwko takim bzdurnym pomysłom. Bo mój ksiądz taki fajny, to co kogo będę kłopotać, wszak aborcja mnie nie dotyczy, plepleple.
          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:16
            Ale czy to kościół bezpośrednio tworzy ustawę, czy durny rząd?
            I jak wpłynie wystąpienie z kościoła na działania rządu???

Jestem za strajkami, protestami, za walka o lepszy kościół, ale nie zwalalabym winy na kościół tylko idiotow, którzy akurat się pod kk podpinają.
            • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:22
              Tak, tak, dobry kościół, tylko baranki takie durne, że źle zrozumiały. Jakby kościół był taki dobry i oświecony w tym temacie, to by się dołączyć do czarnego protestu, a nie go dyskredytował i organizował kontrprotest, kilkudniowe modlitwy w temacie ocalenia zygotek suspicious Ew. zdementowałby swoje poparcie dla tak kretyńskich pomysłów.
            • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:43
              Naprawdę nie widzisz wpływu kościoła na to co się dzieje w tym kraju....?
              Spadek popracia dla koscioła, który jest głownym sponsorem kampanii PIsu, która to pis spłaca kolejnymi prokościelnymi ustawami, będzie sygnałem dla rządu że spada mu poparcie. Mogą sobie robić swoje felerne sondaże, ale kaczyński AZ TAK głupi nie jest, zeby nie wyciagnac z tego wniosków. I tak - wystąpienie mnie jednej nie zmieni niczego. Nawet 100 takich jak ja. Chodzi o ilość - jak w KAZDYM proteście.
              • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:24
                Rydzyk to nie jest kościół....
                • nickbezznaczenia Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:25
                  Zdaniem kościoła i polityków jest.
                • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:41
                  żeby tylko rydzyk....
                • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:42
                  Rydzyk wystąpił z kościoła? Kiedy? Bo gazety, widzisz, jakoś przemilczały.
                • claudel6 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:36
                  To jest najwiekszy odlam polskiego kosciola. Liczebnie i wplywowo. Get real.
              • paszczakowna1 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:48
                >I tak - wystąpienie mnie jednej nie zmieni niczego. Nawet 100 takich jak ja. Chodzi o ilość - jak w KAZDYM proteście.

A tu się mylisz. Historia zna skuteczne protesty stosunkowo nielicznych grup. A liczne protesty zaczynają się od nielicznych.
            • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:07
              >Ale czy to kościół bezpośrednio tworzy ustawę, czy durny rząd?

A KTO ją wymusza???????????

www.se.pl/wiadomosci/polska/list-episkopatu-aborcja-co-napisali-duchowni_802993.html
              • maadzik3 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:24
                o ja pitolę, przeczytałam. pomoc dla rodziców dzieci pochodzących z gwałtu? znaczy dla ofiary i gwałciciela żeby razem wychowywali cudnego bobaska? co oni biorą?????
            • olena.s Re: Kobiety występują... 01.10.16, 16:17
              Ci idioci, którzy sie pod KK jak piszesz "podpinają" dokładnie wypełniają oczekiwania i zalecenia tegoż KK.
              Kto stawał w poprzek edukacji seksualnej? Kto robił co można, żeby kobietom utrudnic dostęp do pigułek, zwykłych i po, do spirali itp.? Kto prowadził nagonke, żeby uniemozliwić indywidualnym kobietom przerwanie ciązy ZGODNIE Z PRAWEM, i kto je prześladował jak ALicję Tysiąc?
              Kto walczył o to, aby w konwencji ONZ nie znalazł się zapis "w krajach, w których aborcja jest legalna powinno się dokładać starań, aby była ona bezpieczna"? Kto walczył jak lew, aby uniemozliwić akcje popularyzujące w Afryce prezerwatywy (AIDS)?
              • lauren6 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 17:04
                10/10

Może jako ateistka nie rozumiem fenomenu KK. Ale co ma wiara do przynależności do konkretnej instytucji (kościoła)? Przecież można wierzyć w Boga, ale należeć do zupełnie innego kościoła, którego kapłani nie popierają szerzenia zabójczej choroby jaką jest HIV (zakaz prezerwatyw) czy nie forsują ustaw ograniczających prawo do życia kobiet! Czy kościół protestancki odwala takie numery? Co stoi na przeszkodzie żeby się "przepisać"? Może mi ktoś wierzący to wytłumaczy.
                • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 17:48
                  W wątku obok było, że katolik jeden z drugi ma kaprys bycia zbawionym w kościele, w którym np. jest papież. No inaczej do piekła pójdzie, a co on może, że tylko u katolików jest papież? No nic nie może, będzie nadal zasilał zbrodniczą organizację, bo papież! Albo tradycja! Albo whatever, co pozwoli mu na usprawiedliwianie tego, że należy, wspiera i wspierać będzie organizację, która swoimi działaniami MORDUJE ludzi.
          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:20
            I dziwię się niezmiernie za każdym razem, kiedy ktoś kto nie bardzo wierzy w wartości głoszone przez "swoją" religie, ma pretensje o te wartości.
            No generalnie aborcja stoi w sprzeczności z religia chrześcijańska.
            I w zasadzie na tym polega przynależność do danego kościoła, że postępuje się zgodnie z jego zasadami.

To co jest złe w tym momencie to fanatyzm i narzucanie innym m.inn. za pomocą ustawy, swojej woli. I z tym powinniśmy walczyć.
            • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:24
              To walcz. Jak chcesz, za pomocą swojego kościoła. Np. zmuszając go, żeby się przeciwwstawił projektowi, który będzie MORDOWAŁ kobiety. Czyli może i Ciebie. Czego Ci oczywiście nie życzę - bo nie jestem tak dobrotliwa, jak Twój miłosierny kościół.
            • araceli Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:21
              shell.erka napisała:
              > No generalnie aborcja stoi w sprzeczności z religia chrześcijańska.

Wg. KK jest grzechem śmiertelnym wiec osobiście kompletnie nie rozumiem co po aborcji jeszcze tam chcesz sobie 'odmrażać'... Nie ma już dla ciebie rozgrzeszania.
              • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:26
                Na szczęście nie ty o tym decydujesz. Natomiast pisząc w ten sposób nie roznoszenie się zbytnio od Terlikowskiej ekipy sad
                • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:30
                  Nie różnisz się
                • araceli Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:30
                  shell.erka napisała:
                  > Na szczęście nie ty o tym decydujesz. Natomiast pisząc w ten sposób
                  > nie roznoszenie się zbytnio od Terlikowskiej ekipy sad

Zasady w tej kwestii są akurat dość proste. Pisząc to po praz kolejny przecieram oczy ze zdumienia, że ludzie lgną bezrefleksyjnie do tej instytucji.
                  • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:34
                    Lgnę do Boga. Instytucja jest, napiszę to po raz enty, taka sama instytucja jak szkoły, jak służba zdrowia itp itd.
                    • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:35
                      instytucję mozesz zmienić, boga oferuje tez kilka innych wink
                      • milva24 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:44
                        Dokładnie. Ja właśnie się zastanawiam nad zmianą instytucji. Nie jestem w stanie utożsamiać się z kościołem katolickim. Nie wiem czy znajdę coś lepszego dla mnie ale zamierzam poszukać. A i Kościołowi będzie lepiej beze mnie bo po co im taka w rejestrach co w nich nie wierzy?
                        • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:01
                          Gdybym była wierząca szukałabym sobie miejsca gdzieś w protestantyźmie. Powodzenia! wink
                    • araceli Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:39
                      shell.erka napisała:
                      > Lgnę do Boga. Instytucja jest, napiszę to po raz enty, taka sama instytucja ja
                      > k szkoły, jak służba zdrowia itp itd.

Jeszcze przed chwilą twierdziłaś, że 'na tym polega przynależność do danego kościoła, że postępuje się zgodnie z jego zasadami' oraz dziwię się niezmiernie za każdym razem, kiedy ktoś kto nie bardzo wierzy w wartości głoszone przez "swoją" religie, ma pretensje o te wartości..

Hipokryzja level master?
                      • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:44
                        Nic jej nie przekona, że białe jest białe...
                        Wszystko sobie racjonalizuje po swojemu, żeby jej się rzeczywistość nie zmieniła. Kościól nie ma wpływu na poliytykę, Pis finansuje tylko Rydzyk, a rydzyk to nie kościól, a w ogóle to szkoły też są złe...
                        • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:20
                          A to, że Rydzyk to nie kościół, odkryłam jadąc w tym roku po dzieci nad morze. Postanowiłam przez całą drogę (3,5 h) słuchać tego czegoś.

Najbardziej uderzyło mnie to, jak witają się i zwracają do siebie ludzie w tym medium.
                          Nie jak w kk "niech będzie pochwalony Jezus Chrystus".
                          Nie. Tam Chrystus, Bóg, Trójca święta nie są wspominani.

Tam jest tylko: niech będzie pochwalona Maryja zawszedziewica.

I tyle.

To radio,ten otyły pan w przebraniu ksiedza z torunia ma tyle wspólnego z chrześcijaństwem co ja z islamem.
                          • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:25
                            To super ze ci z nim dobrze.
                          • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:34
                            > otyły pan w przebraniu ksiedza z torunia

Wiesz, że popełnia przestępstwo i nie zaniosłaś informacji na policję? Do prokuratury?
                          • maslova Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:54
                            shell.erka napisała:

> Nie. Tam Chrystus, Bóg, Trójca święta nie są wspominani.
                            >
                            > Tam jest tylko: niech będzie pochwalona Maryja zawszedziewica.
                            >
                            > I tyle.
                            >
                            No i co w związku z tym? Przecież to jest Radio MARYJA, to chyba nic dziwnego, że odnoszą się wlasnie do niej?
                          • fornitta69 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 15:44
                            Polski KK ma tyle wspolnego z chrzescijanstwem co d... z uszami. Przejrzyj na oczy. Polski KK to ten otyly pan z torunia, Michalik, Paetz ORAZ cala reszta "dobrych" ksiezy i wiernych ,ktorzy te Rydzyki "tylko" toleruja.
                      • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:10
                        Nie sprowokujesz mnie. Bronić kościoła będę, bo czuję się chrześcijanką.
                        Bronić księży faszystów - zatrudnionych w instytucji kościoła - lub innych idiotow podszywajacych się pod Kk, nie zamierzam.
                        • araceli Re: Kobiety występują... 30.09.16, 23:00
                          shell.erka napisała:
                          > Nie sprowokujesz mnie. Bronić kościoła będę, bo czuję się chrześcijanką.
                          > Bronić księży faszystów - zatrudnionych w instytucji kościoła - lub innych idio
                          > tow podszywajacych się pod Kk, nie zamierzam.

Bla, bla, bla. Nie jesteś chrześcijanką tylko alleistją - 'wierzę ALE w to co mi pasuje'.

I to jest cały dramat wpływu KK na sytuację w Polsce - wierzących niewielu a hipokryci nabijają statystyki i legitymizują całe wyrządzane zło.
                          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 23:26
                            Mylisz się. Nabijaja statystyki ludzie którzy faktycznie nie wierzą i nie przyjmują do wiadomości, że przynależność do danego kościoła jest równoznaczne z akceptacja pewnych wartości. A jednocześnie z jakiś nieokreślonych powodów nadal tkwią w danym kościele.

Kościół jako instytucja nie wyrządza zła głosząc, że aborcja jest grzechem. Zło wyrządzają ludzie, którzy powołując się na kościół, głoszą faszystowskie brednie. I narzucają innym swoją wolę.
                            • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 23:28
                              I że jest dobrowolna.
                            • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 09:31
                              shell.erka napisała:
                              > Mylisz się. Nabijaja statystyki ludzie którzy faktycznie nie wierzą i nie przy
                              > jmują do wiadomości, że przynależność do danego kościoła jest równoznaczne z
                              > akceptacja pewnych wartości. A jednocześnie z jakiś nieokreślonych powodów
                              >nadal tkwią w danym kościele.

Czyli WIERZYSZ i AKCEPTUJESZ, że będziesz się smażyć w piekle za aborcję? Czy to też wewnętrzny racjonalizator zakwalifikował do kategorii 'to nie kk'?
                              • shell.erka Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:38
                                Araceli, ty znowu swoje. Chrześcijanin wierzy w przebaczenie i milosierdzie. Te budki w kościołach to konfesjonały, nie przystanki tramwajowe.
                                Serdecznie życzę Ci laski wiary, bo pomaga w życiu i to bardzo.
                                • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:53
                                  shell.erka napisała:
                                  > Araceli, ty znowu swoje. Chrześcijanin wierzy w przebaczenie i milosierdzie.
                                  > Te budki w kościołach to konfesjonały, nie przystanki tramwajowe.

Aborcja to GRZECH ŚMIERTELNY - nie da się z niej wyspowiadać. Taka jest zasada wiary, którą ponoć wyznajesz.

To jak - akceptujesz zasady (w tym tę powyższą) czy jesteś zwykła hipokrytką z silnym wyparciem?
                                  • shell.erka Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:07
                                    Da się. Tyle, że nie u księdza wikarego. I pokuta nie jest odklepanie zdrowaski.
                                    EOT.
                                    • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:12
                                      shell.erka napisała:
                                      > Da się. Tyle, że nie u księdza wikarego. I pokuta nie jest odklepanie zdrowaski.
                                      > EOT.

Nie da się. Mogłaś dać ile chciałaś w łapę ale jesteś po prostu zwykła hipokrytką.
                                      • shell.erka Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:19
                                        Da się. Bezpłatnie. Co więcej. Z tego co się orientuję, nie tak dawno papierz Franciszek dał zgodę na udzielanie rozgrzeszenia również tym wikarym.
                                        Ty masz obsesję na punkcie aborcji? Jesteś za wolnym wyborem, ale masz ochotę mi dawalic za to, że się przyznałam i nadal jestem za wolnym wyborem, jednocześnie wiedząc i mówiąc głośno, ze że sama aborcja jest złem.
                                        Ty widzisz w tym sprzeczność, ja nie.
                                        • shell.erka Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:20
                                          Najgorsi są prolajferzy, którzy swoje poczucie winy próbują ugasić na siłę nawracajac innych.
                                        • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:23
                                          shell.erka napisała:
                                          > Da się. Bezpłatnie. Co więcej. Z tego co się orientuję, nie tak dawno papierz
                                          > Franciszek dał zgodę na udzielanie rozgrzeszenia również tym wikarym.

Taaa... i dlatego Twój kościółek prze do zakazu.. a przecież wystarczy polecieć do konfesjonału! big_grin
                        • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 07:52
                          A na świecie istnieje JEDEN kościół chrześcijański, którzy pechowo chce po raz kolejny udupić kobiety, no ale co Ty, biedna owieczka, możesz z tym zrobić. Wszak Twój proboszcz jest ok, a jak się zagalopuje w kazaniu to mu paluszkiem pogrozisz uncertain
                    • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:40
                      Piłaś coś? Szkoły chcą zabrać prawa obywatelskie kobietom?
                      • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:12
                        A Kościół chce? Nie widziałam na mównicy sejmowej żadnego księdza....
                        • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:31
                          Wstawiłam CI linka. Jeśli chodzisz do kościoła, to powinnaś to wiedzieć, było czytane jakoś wiosną:

"W kwestii ochrony życia nienarodzonych nie można poprzestać na obecnym kompromisie wyrażonym w ustawie z 7 stycznia 1993 roku, która w trzech przypadkach dopuszcza aborcję. Stąd w roku Jubileuszu 1050-lecia Chrztu Polski zwracamy się do wszystkich ludzi dobrej woli, do osób wierzących i niewierzących, aby podjęli działania mające na celu pełną prawną ochronę życia nienarodzonych - brzmiał komunikat."
                          • araceli Re: Kobiety występują... 30.09.16, 23:02
                            szarsz napisała:
                            > Wstawiłam CI linka. Jeśli chodzisz do kościoła, to powinnaś to wiedzieć,
                            > było czytane jakoś wiosną:

Jej wbudowany wewnętrzny racjonalizator wyparł to ze świadomości.
                          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 23:20
                            Nie wszyscy księża czytają...są tacy, co "streszczaja" przesłanie i tacy którzy wogole zalewają. Serio.
                            • maslova Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:57
                              Zaraz stwierdzisz, że konkordat też nie ma wpływu na polskie prawodawstwo.
                            • szarsz Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:04
                              Nie no, jak streszczaja, to wszystko w porządku przecież sad

Co z tego, że pojedynczy ksiądz nie przeczyta?
                        • maslova Re: Kobiety występują... 01.10.16, 11:01
                          To nie księża decydują, to biskupi. To, że kilku proboszczów nie przeczyta ich listu w kościele tak naprawdę nie ma znaczenia, wystarczy, że przesłanie dotrze do "miłości wie" nami rządzących.
            • olena.s Re: Kobiety występują... 01.10.16, 16:19
              Aborcja stoi w sprzeczności z religią katolicka, zgoda, więc niech SOBIE JEJ KATOLICZKI NIE ROBIĄ i niech pozwolą wszystkim innym na podejmowanie swojej decyzji w ramach swojego sumienia. Natomiast KK mógłby uprzejmie odpalantowac sie od prawa i ustaw, ograniczając sie do nauczania wiernych, którzy takiego nauczania sobie życzą. Wsio.
        • paszczakowna1 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:29
          >z tym, że jest wiara i jest instytucja kościoła, są księża fajni i beznadziejni, czy ludzie mają odpuścić i oddać kościoły oszołomstwu czy jednak nie ustępować i wpływać na sposób praktykowania religii i dyscyplinować swoją obecnością księży?

W jaki sposób? "Obecnością" nic nie wpłyniesz. Możesz wpłynąć, jak opie...sz jednego z drugim za gadanie głupot, choć efektu nie jestem pewna.

>nie oszukujmy się, czasy, gdzie proste babiny wierzyły, że ksiądz to "lepszy człowiek" już minęły

Hmm... I co, pójdziesz do księdza po kazaniu i powiesz, że nie życzysz sobie wysłuchiwać tego co wygaduje?
          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:27
            Tak. Powinno się pójść i powiedzieć. Jak mi się nie podobały rzeczy, które proboszcz jednej z poznańskich (Piątkowo) parafii wygadywal dzieciakom w trakcie przygotowywania do bierzmowania, to poszłam do niego i mu o tym powiedziałam.
            Kiedy ten sam proboszcz, komentował i udawał, że nie ochrzci dziecka, bo nie mamy ślubu, to też mu powiedziałam co myślę o takim zachowaniu. Jak ksiądz na naukach przedmalzenskich był chamski, to go zgasilam publicznie.
            Ksiądz to człowiek. Zawód taki. Może być idiotą, może mieć powołanie. Jak nauczyciel, lekarz, sprzedawca. I tak, należy wymagać jakości świadczonych usług. (posługi kapłańskiej)
            • szarsz Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:09
              Naprawdę powiedziałaś księdzu, że był niegrzeczny? No prawdziwa bohaterka z Ciebie.
              • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:29
                Tak. Powiedziałam. Ze nie ma prawa się tak zachowywać. Był zdziwiony.
                Najwyraźniej większość woli pie...c na forum jacy księża źli, zamiast iść i pogadać.
                • szarsz Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:10
                  A co Twój ksiądz uważa o ustawowym zakazie aborcji? Co sądzi o finansach kościoła, o chronieniu pedofili? Czy uważa za słuszne, że Watykan odmawia ujawnienia roli kościoła w ochronie zbrodniarzy wojennych? Co sądzi o przekupowaniu misjonarzy w krajach trzeciego świata przez wielkie firmy? O calej tej rzece pieniędzy, która płynęła i płynie do Watykanu?
      • gaga-sie Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:13
        Masz rację. Ksiądz Boniecki zebrał cięgi od kościoła za wypowiedzi o Nergalu, ale już wtedy mówił, że porównanie go do szatana to "diabelskość z jasełek", a diabeł zupełnie innymi drzwiami wchodzi niż przez Behemotha.
      • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:17
        Tak, to oszołomostwo nie ma z chrześcijaństwem nic wspólnego. Za to z katolicyzmem w wydaniu polskim - bardzo wiele. Trzeba być otępiałym, żeby tego związku nie dostrzegać. I jeszcze dobrowolnie zaganiać im nowe owieczki uncertain
      • ummamir Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:53
        Przerażające jest to że większość kobiet myśli tak jak ty.Ze jak nie pomaszeruja karnie do kościółka i nie zapiszą dzieciatek w jego rejestrach to bozia się obrazi i w ogóle będzie niefajnie.Dlategi kościół trzyma i będzie trzymał polityków za mordę.A w ogóle to o co chodzi... przecież większość księży jest normalna.. otóż nie jest.
        Gwoli przypomnienia: ten szalony projekt proliferow( którzy twoim zdaniem nawet nie wierzą w Boga)jest zgodny z oficjalną nauka kk,wiec nie wiem gdzie ci normalni księża mieliby być,q podziemiu chyba.To że nie gada glupot na religii jeszcze i niczym nie świadczy.
        • lellapolella Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:04
          A ci mityczni księża, którzy nie mają nic wspólnego z oszołomstwem proliferskim, gdzie oni są? Dlaczego milczą, zamiast sprostować te brednie i uspokoić wiernych? Dlaczego publicznie się nie odcinają?
          Nie wiem, co komu szatan wsadza w usta, ale dla mnie to bełkot, sorry.
        • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:51
          Nie rozumiemy się, a agresja nie ułatwia sprawy. Wierzę, że aborcja jest grzechem. I tego nie neguje.
          Ale wierzę też, że Bóg dał człowiekowi wolna wolę i ani ja, ani żaden biskup, żaden Terlikowski, Ziemkiewicz, czy Kaczyński nie ma prawa narzucać nikomu swoich zasad.
          • lellapolella Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:31
            Przepraszam, dla mnie to naprawdę bełkot - to było stwierdzenie stanu faktycznego, a nie zamierzona agresja.
          • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 07:50
            Jednocześnie popierasz kościół, który twierdzi - nie wolno nigdy, no chyba, że kobieta już prawie umiera. Tenże kościół popiera pis, który również - nigdy, przenigdy, no chyba, że już się całkiem inaczej kobiety nie dało uratować. Ale dochodzonko i tak będzie.
            • shell.erka Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:33
              Popieram Chrystusa. On nie mówi, że nigdy nie wolno. Daje człowiekowi wolna wolę i mówi, że coś jest zle, ale nie zabrania nikomu niczego.

Bunt w takim, jak prezentujesz wykonie, to śmieszny bunt. Niczym nie różni się od sweet foci w czarnym ubraniu i smutna mina. Nic nie zmieni.
              Zwalczyć głupotę i zło można dobrem i mądrością, nie szczekaniem. W tym najlepszy jest PiS.
              • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:43
                A w mądrości i dobroci króluje polski kk suspicious
      • koronka2012 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:28
        shell.erka napisała:

> To akurat jest głupie.

> I że występując z kościoła odmroze sobie uszy na złość mamie.
        > Tu gdzie mieszkam, ksiądz jest normalny.

A jakie znaczenie dla przymusowo ochrzczonych ateistów ma fakt, że mają normalnego księdza w parafii? niechby był zajebisty, wiary im od tego nie przybędzie.
        Występują niewierzący, którzy w KK tkwili wyłącznie z niechęci do załatwiania formalności.

Gdyby apostazji można było dokonać przez internet, % katolików w Polsce obniżyłby się radykalnie.
        • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:54
          Masz rację. Poprostu nie pomyślałam że ktoś przynależy w dzisiejszych czasach do jakiegoś kościoła wbrew sobie.
          • claudel6 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 22:45
            Bardzo wiele osob, bo w latach 70-80 tych, gdy sie rodzilismy, wszyscy bylismy od tasmy chrzczeni. A Kk do rejestru liczy chrzczonych, nie wierzacych.
      • nathasha Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:28
        ale jesli wystepujesz z instytucji a ciagle wierzysz nie przestajesz byc czlonkiem/czlonkinia wspolnoty Kosciola. Protestujesz przeciwko temu w ktora strone KK podaza. Ciekawe ze np wiele odlamow protestanckich ma zupelnie inne poglady na kwestie moralne niz KK. I co? Nikt z nich nie dostapi zbawienia?
    • danaide Re: Kobiety występują... 30.09.16, 18:25
      Jest jeszcze jeden aspekt. Statystyczny. W Polsce ciągle panuje przekonanie, że jest w niej 95% katolików? Ludzie rodzą się, umierają, przyjeżdżają, wyjeżdżają, a w Polsce - 95%. Prawda czy kłamstwo powtórzone, które stało się prawdą i to prawdą uzasadniającą podejmowanie określonych decyzji np. politycznych? W końcu faktów powszechnie znanych nie trzeba dowodzić. Gdyby ludzie, którzy odeszli od Kościoła dopełnili formalności, może dyskusja na tematy ocierające się o wiarę inaczej wyglądała.
    • triss_merigold6 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:09
      Ponieważ jedynym językiem, jaki rozumie Kościół katolicki jest język siły, to skuteczną metodą jest odpływ wiernych i kasy. Zwłaszcza kasy.
      Jestem coraz bardziej zadowolona z faktu, że nie figuruję w rejestrach kościelnych w charakterze owieczki, nie brałam ślubu kościelnego, nie chrzciłam dzieci i nie posyłam na katechezę.
      • lellapolella Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:16
        Zgadzam się w stu procentach.
      • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:18
        Nigdy nie dałam na nich grosza. Pierwszy datek dostaną jak stwierdzą że bóg jest kobietą wink
        • triss_merigold6 Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:22
          No, ja też nie. Na tyle, na ile to możliwe, unikam jakichkolwiek interakcji z religiami (zasadniczo, wszystkimi) i trzyma dzieci z daleka od funkcjonariuszy Kościoła.
          • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:31
            Kiedyś do puszki w kościele z informacją, że zbieraja na datek wrzuciłam karteczkę z inforacją, że jak ich nie stac na utrzymanie majatku to powinni przemyślec oddanie go skarbowi państwa.
            • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:33
              Fuj jak brzydko, dwa razy "z informacją", jak ja nie lubię powtórzeń...
              • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 19:48
                Spoko, jedno z błędem, to się pominie tongue_out big_grin
                • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:11
                  big_grin big_grin big_grin
                  • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:14
                    Tu powinna być możliwośc edycji tekstu po wysłaniu - tak jak na FB. To co robi mi czasami telefon z tekstem to pikuś w porównaniu ze zjedzoną literką. Kiedyś chciałam napisać, że jest święto Mandeli (Nelsona). Za pierwszym podejściem napisałam o dniu Mandali, za drugim o święcie Meneli.
                    • wuika Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:16
                      Oj, powinna być. Święto Meneli cudne big_grin
          • shell.erka Re: Kobiety występują... 30.09.16, 20:57
            Ale zasadniczo zdajesz sobie sprawę, że nie ma obowiązku i że to twój wybór?
            • mid.week Re: Kobiety występują... 30.09.16, 21:12
              Zdaje sobie - moim wyborem było napisanie tego co myślę.
    • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 09:03
      A dlaczego tylko kobiety, mezczyzn to przeciez tez dotyczy? Osobiscie nie wierze ze w Polsce kosciol katolicki straci wiernych i ze bedzie to znaczace. Pozycja kk w pl jest bardzo silna,bo jest to wiodaca religia ktora od wieluset lat uksztaltowala kulture i tradycje. W Polsce wiezy i zaleznosci rodzinne sa bardzo wazne i silne, a to jest takze duza przeszkoda dla zmiany tradycji czyli oslabienia znaczenia religi.
      Pokazowe gesty na portalach spolecznosciowych czy jakies pojedyncze przypadki wypisywania dzieci z religi niczego znaczaco nie zmienia.
      • mid.week Re: Kobiety występują... 01.10.16, 09:22
        Bo pisałam to do kobiet na forum wink
        Jeśli panowie chcą występowac ja nie mam nic przeciwko.
        Jestem za każdą formą protestu. Uważam ze każda jest dobra, każda może odnieść sukces, jedyne co może zaszkodzić to bierność i malkontenctwo.
        • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:08
          Forma protestu powinna byc skuteczna,w tym przypadku zwlaszcza bo za chwile ustawa bedzie przyklepana a wkrotce druga zakazuja tabletek po czy skutecznych srodkow antykoncepcyjnych i tak zostanie bo nikt przy tym nie bedzie chcial grzebac zwlaszcza gdy kk ma tak silna pozycje. Dlatego takie pokazowki na fb czy 'chyba dorzuce apostazje' nieczego ale to zupelnie niczego nie zmienia. Wogole nie maja sensu.
          • mid.week Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:17
            Najwięcej protestom szkodzą głosy "i co to da?", "bez sensu!", "niczego tym nie zmienisz"
            Ja i tak "dorzucę apostazję" bo mnie ta instytucja od lat naparwa obrzydzeniem, a dziś mi się przelało. Jeśli masz ochotę to wątp w każdy rodzaj działania do woli. Tylko nie przypisuj sobie później wkładu w jakikolwiek sukces....
            • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:20
              Mi też się przelało. Plus podobno apostazja teraz prostsza. Gdybym miała pod ręką moje świadectwo chrztu, poszłabym z tym w poniedziałek do pobliskiej kancelarii, z plakietką "Ratujmy kobiety". Ale świadectwa nie mam, nie mogę być aż tak symboliczna. Ale wystąpić wystąpię, skoro to teraz bez zachodu można ogarnąć.
              • mid.week Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:24
                Moi rodzice właśnie szukają bo wszelkie moje dokumenty u nich mam. Namówiłam też mamę i jej siostrę. Obie tak kochają ten rząd i KK że podpiszą z radochą taki dokument i chyba razem się przejdziemy na plebanię (czy gdzie to tam sie idzie).
                • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:29
                  Ja nie mam pojęcia, gdzie mogłam posiać - i czy w ogóle miałam gdzieś w swoich dokumentach, czy zostało w mieszkaniu rodziców. Dowiem się, gdzie mnie chrzcili, niech mi podeślą nowy.
            • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:22
              mid.week napisała:
              > Najwięcej protestom szkodzą głosy "i co to da?", "bez sensu!", "niczego tym nie
              > zmienisz"

Dokładnie! W wątku obok napisałam - to krecia robota na rzecz proliferskich oszołomów.
              • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:29
                Bo takie pojedyncze pokazowki niec nie dzadza. To zadna tajemnica. Albo ogolnokrajowe masowe akcje albo niczego sie nie zmieni. Co da ze pojedyncze osoby przejda sie na plebanie? Ustawe przyklepia i bedzie obowiazywala jako prawo wszystkich.
                • araceli Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:38
                  yamilca197 napisał(a):
                  > Bo takie pojedyncze pokazowki niec nie dzadza.

Powtórz to jeszcze 1000 razy może jeszcze kogoś zniechęcisz! Brawo krecie!
                • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:43
                  Z tych pojedynczych może się zrobić masowa akcja.
                  • wuika Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:44
                    A nawet, jeśli nie - to akurat sumienie występującego będzie spokojniejsze. Swój głos pokazał (nie mówię, że ma się na tym skończyć, ale od czegoś trzeba zacząć i żadne działanie nie może być oceniane jako zbyt małe i mało znaczące)
                    • mid.week Re: Kobiety występują... 01.10.16, 11:23
                      Dokładnie tak na to patrzę. Robię to co uważam za słuszne.
                      Dla każdego słuszne może byc co innego. Spadek poparcia (zaprzestanie uczestniczenia w mszach, sakramentach, wypisanie dzieci z zajec religii) mogą też zamanifestować osoby, ktore wierzą i chcą w kościele pozostać ale pragna żeby KK oczyścić z tego całego paskudzztwa, którym obrosło przez pychę i butę niewłaściwych hierarchów. Jak nic nie zrobią to do końca życia będa przynależeć do ogranizacji, która jest opluwana, wyszydzana i gra głóną rolę w kolejnych skandalach. I być może na ich pogrzebie rodzina będzie musiała naprędce wyskoczyć z 700 zł jak w przypadku tego ślubu:
                      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/polska-i-swiat-ofiara-za-slub-co-laska-czy-kwota-wg-cennika,680418.html
                      • nathasha Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:40
                        O to to. Jesli ktos uwaza ze jak wystapi z KK to Bog sie na niego obrazi i nie dostapi zbawienia ciezko sie myli.
                      • beataj1 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 13:30
                        Dla mnie osobiście to kwestia odpowiedzialności i przyzwoitości. Jestem to winna mojej córce (przyszłemu synowi też, w końcu jest jakieś prawdopodobieństwo że będzie miał życiową partnerkę). Za parę lat córka może mnie zapytać gdzie byłam jak nam politycy fundowali piekło kobiet. Dlaczego nie protestowałam.

Tak się zastanawiam jeszcze w kwestii kościoła i jego przedstawicieli jako rzeczników i przewodników w kwestii zbawienia wiernych.
                        Przecież, to jest wewnętrznie sprzeczne. To tak, jakby prosić złodzieja czy mordercę by świadczył o mojej niewinności przed sądem. Nie dość, że to jest po prostu niewiarygodne, to jeszcze źle o mnie świadczy, to że dobieram sobie TAKIE osoby jako gwarantów mojej prawości.
                  • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 16:43
                    wuika napisała:

> Z tych pojedynczych może się zrobić masowa akcja.
                    >
                    To niech sie zrobi,bo tylko taka moze odniesc jakis skutek.
      • bib24 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 09:29
        Każda osoba się liczy. Jak będzie pierwszy wypisany to następnemu będzie zawsze łatwiej.

Parę lat temu wśród osób które znam były zawierane same śluby kościelne. Teraz przeważają cywilne. Najtrudniej było pierwszej parze.
        • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 10:12
          I co to zmienilo? Rodzaj slubu nie ma znaczenia, zadnego. Tu chodzi o wazniejsza sprawe niz slub. Jesli nie dojdzie do skutecznych protestow ogolnokrajowyxh w ktorych wezma udzial nie tylko kobiety w wieku reprodukcyjnym ale i te po menopauzie, a takze mezczyzni to niczego to nie zmieni.
          • bib24 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 11:14
            Oczywiście że zmieniło. Kościół jak islam, im więcej ma poparcia tym bardziej się szarogęsi.

Jak im coś nie pasuje pierwsi się drą, tutaj przecież też by mogli wystąpić w obronie zagrożonego życia kobiety. Jest oczywistą oczywistością że te wstrętne ustawy są z inicjatywy kościoła.

Niech im spadnie poparcie do 20% to od razu inaczej będą śpiewać. Będą się płaszczyć, żeby resztę utrzymać.
            • milva24 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 11:25

>
              > Niech im spadnie poparcie do 20% to od razu inaczej będą śpiewać. Będą się płas
              > zczyć, żeby resztę utrzymać.

Dokładnie. Na zachodzie jakoś ten sam kościół potrafi mówić innym głosem. Tylko, że tam nie ma w rejestrze 95% obywateli.
              • nathasha Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:36
                tez sie zgadzam. KK na zachodzie NIC nie znaczy, w sensie politycznym. NIKT nie liczy sie z jego zdaniem, nawet politycy z chrzescijanskich opcji. Tu gdzie mieszkam jakis biskup nieopatrznie zdecydowal sie powiedziec ze w czasach starego testamentu opisywano kamieniowanie homoseksualistow. Nawet nie to ze larum sie podnioslo, ale ogolny smiech. Inni biskupi zdecydowanie sie od takiej wypowiedzi odcieli i ja potepili a sam biskup predziutko przepraszal. Da sie? Da.
              • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 16:41
                milva24 napisała:

Na zachodzie jakoś ten sam kościół potrafi mówić innym głosem. Tylko, że tam nie ma w rejestrze 95% obywateli.

Nie chodzi o to co jest w rejestrze a o to co jest w kosciolach i na lekcjach religi. Do pierwszej komuni corocznie nie przystepuje 5-10% uczniow, religi tyle samo nie wybiera a jest odwrotnie.
            • yamilca197 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 16:37
              bib24 napisała:

> Niech im spadnie poparcie do 20% to od razu inaczej będą śpiewać.

Ale tak sie nie stanie. O tym wlasnie napislalam ze pojedyncze wpisy na fb albo deklaracje typu 'gdybym miala swiadectwo chrztu to.." niczego nie zmienia. Gdyby koscioly i lekcje religi zaswiecily pustkami a wierni domagali sie przed kosciolem zmiany stanowiska to owszem daloby do myslenia.
          • maadzik3 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 11:31
            idę dziś z mężem i synem. a mnie już nie dotyczy choć akurat nie z powodu menopauzy, ale ja już w ciążę nie zajdę i anty nie potrzebuję Niemniej poczuwam się do solidarności
    • mama303 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 12:50
      przestańcie latać do kościoła co niedzielę! najlepszy protest
      • mid.week Re: Kobiety występują... 01.10.16, 14:32
        Ateistki? wątpię aby latały...
        • mama303 Re: Kobiety występują... 01.10.16, 15:52
          to było ogólnie do kobiet. Psioczą na kościół na ustawę antyaborcyjna a do kościołka w niedzielę lecą. Po co?
          a i dzieci z religii powypisywać masowo!
    • loganberry Re: Kobiety występują... 01.10.16, 17:24
      > z kościoła. To już trzeci tekst z deklaracją, który mignął mi na FB

Można prosić linki do pozostałych dwóch?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka