Dodaj do ulubionych

zgniotek cynobrowy

05.10.16, 22:00
Moje 8-letnie dziecko miało dziś napisać opis "zgniotka cynobrowego". Tak, tak "wyguglujcie" sobie...
Str. 31 - zeszyt ćwiczeń "Moje ćwiczenia 3". Opis miał zawierać różne informacje na temat tego żyjątka - wielkość, charakterystyczną cechę, środowisko życia...
Dodam, że na ostatniej wywiadówce wychowawczyni zwracała uwagę na to, że prace dzieci powinny być samodzielne...Pytam się więc JAK???
Obserwuj wątek
    • jaskiereczka Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:08
      Ale nie rozumiem, czego w tym zadaniu 8latek nie może sam zrobić?
      • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:16
        Moje dziecko dotychczas nie wiedziało o istnieniu zgniotka. Nigdy go nie widziało, nie wie jakiej jest wielkości (ze zdjęcia to niekoniecznie można wywnioskować). Patrząc na zdjęcie nie potrafi zauważyć charakterystycznej cechy ani też wydedukować gdzie toto żyje i czym się żywi.
        Mam głupie dziecko?
        • mid.week Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:18
          A czemu tylko na zdjęcie? Ma wyszukać informacje a nie grafikę.
          • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:23
            No ale w poleceniu nie ma: Poszukaj informacji w Google. Jest za to zdjęcie.
            Poza tym nie wiem czy ona by potrafiła znaleźć i wybrać to co trzeba.
            • jaskiereczka Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:27
              A może wpaść na to żeby wpisać Zgniotek cynobrowy gdzie żyje? smile Po kawałku będzie łatwiej. Ma 8 lat a nie 5 przecieżsmile
              • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:32
                Tyle, że nie korzystała nigdy z google. Może czas przyuczać ; ))
                • kanna Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:33
                  I po to jest to zadanie, żeby dziec zaczął korzystać smile
    • paloma_blauwinder Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:16
      Nie bój się, 8-latek umie pykać w gry komputerowe to wpisze sobie w googla tego zgniotka cynobrowego. Nota bene śliczny. O niebo ładniejszy niż zagłębek bruzdkowanywink
      • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:17
        Moja "niekomputerowa" więc zaczęła buczeć jak kazałam samej robić.
        • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:23
          Kiedyś korzystało się z atlasów i encyklopedii.
          • kochamruskieileniwe Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:28
            tez o tym pomyślałam.
            Chyba czas do trumny.....
            • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:32
              No nie gadaj, że masz w domu atlas ze zgniotkiem ; )
              • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:47
                Mam atlas owadów (i nie tylko). Dzieciaki potrafią godzinami wyszukiwać w ogrodzie różnych żyjątek i sprawdzają w książkach co to za cuda. Tak samo do lasu na grzyby idą z atlasem grzybów. Wolą szukać w książkach niż w necie. No i laptopa na podwórko, łąkę czy do lasu nie zabiorą.
                • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:54
                  Moje też lubią atlas grzybów (zapaleni grzybiarze) ale za owadami nie przepadają ; )
                  • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:59
                    Ale przecież nie muszą "przepadać". Wystarczy, żeby potrafiły znaleźć informacje w książkach, gazetach, słownikach itp (bardzo przydatna umiejętność w czasach odsyłania do Google). Nawet kupować nie trzeba bo istnieją biblioteki.
                    • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:05
                      Raczej mało realna opcja "biblioteka". Dzieciak kończy lekcje o 16, zajęcia dodatkowe, w domu po 17, obiad i o od 17.30 do 19 pisała o zgniotku. Bajka, spanie, zadana czytanka. A gdzie czas na zabawę? To już nie ten wiek?
                      • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:13
                        W szkole biblioteki nie ma? Od 8 rano jest na lekcjach? Jak dziecko od świtu do późnego popołudnia nie ma czasu to może warto przemyśleć organizację dnia. Można też kupić parę książek, wbrew pozorom wcale nie są drogie. Która to klasa, że od 8 do 16 na lekcjach?
                        • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:22
                          O 10.30 idzie na świetlicę. Książki mamy. Całkiem sporo ale tematom z elementarza rady nie dają ; )
                          • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:26
                            To nie masz wyjścia, musisz uczyć dziecko korzystania z googli.;p
                            • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:29
                              Właśnie. Bez Googli jednak ani rusz ; )
                              • aya-breya Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:53
                                No jak się przekreśla wszystkie inne możliwości to niestety tak wink
              • taki-sobie-nick Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 00:52
                No nie gadaj, że masz w domu atlas ze zgniotkiem ; )\

Ja mam encyklopedię pewuenowską z 1982 albo trzy lata późniejszą. Jeśli jest tam zgniotek, to od tych czasów się nie zmienił. tongue_out
                • manala Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 05:26
                  Założę się jeszcze, że w wieku 8-lat namiętnie tą encyklopedię studiowałaś i żadne zgniotki nie były dla Ciebie abstrakcją ; ))
                  • andaba Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 10:17
                    Ja dostałam encyklopedię PWN na komunię - miałam nie 8, ale 8,5 roku. I tak, namiętnie ją studiowałam, to była moja ulubiona lektura i wcale nie piszę tego z ironią.
                    • kochamruskieileniwe Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 11:15
                      Ja też studiowałam wszelkie encyklopedie w tym wieku. No.... Małą Encyklopedię Zdrowia - tak trochę po kryjomu big_grin
                  • taki-sobie-nick Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 18:38
                    manala napisała:

> Założę się jeszcze, że w wieku 8-lat namiętnie tą encyklopedię studiowałaś i ża
                    > dne zgniotki nie były dla Ciebie abstrakcją ; ))

Nie wiem, w jakim wieku, ale encyklopedie (ze szczególnym uwzględnieniem haseł ilustrowanych obrazkami) istotnie namiętnie studiowałam w dzieciństwie. Podobnie czyniłam już w szkole z prostym słownikiem rosyjskiego dla uczniów - Krasnaja Płoszadz` tudzież pamiatnik Pietru Pierwomu bardzo mnie interesowały.
                  • asia_i_p Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 16:27
                    Zgniotka nie pamiętam, ale jeśli kiedyś wgłębiałam się w encyklopedie i tym podobne, to właśnie w tym wieku. Umiałam wtedy podać po kolei wszystkie główne kategorie systematyczne, bo namiętnie się zaczytywałam przewodnikiem po roślinach chronionych. Później mi przeszło, została mglista pamięć rysunków owadów w encyklopedii, bogactwa goryczek i sasanek, tego, że goryczka to gentiana, więc z tego się robi gencjanę - pioktaninę oraz informacja, że cis jest trujący. Mózg na szczęście wywala bezlitośnie zbędne informacje.
    • mid.week Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 22:16
      Bardzo ładne zyjatko wink
      Na pewno sobie poradzi! W zasadzie trzeba tylko spisać ważne informacje ze stron.
    • triss_merigold6 Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:01
      Ematka bawi, uczy, pomaga.
      Do dziś nie miałam pojęcia o istnieniu zgniotka cynobrowego.
      Ale dzięki!
      • manala Re: zgniotek cynobrowy 05.10.16, 23:06
        Ja też nie miałam. Może właśnie tak mnie temat zafascynował ; )
        • mariola233 Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 07:59
          Moje dziecko miało to zadane,głupie,wszystko spisaliśmy z internetu
          • naomi19 Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 11:43
            liśmy?
            faktycznie, to zadanie było głupie big_grin
    • saszanasza Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 08:08
      Wypisz dzieciakowi najważniejsze wyrazy, które charakteryzują to żyjątko.
      Na podstawie tego bez problemu powinien napisać samodzielnie charakterystykę.
    • ichi51e Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 10:30
      Googlem? I potem pisze "zgniotek to taki robaczek. Ciemnorozowy zuczek. Ma okolo 1 cm dlugosci. Mieszka w lesie. Jest gatunkiem chronionym to znaczy ze nie mozna ich zabijac"

Zeby to napisac wystarczy uzyc googla i opcji znajdz obrazek.

Oczywiscie mozna tez
      "Zgniotek cynybrowy,jest to chrzaszcz z rodziny zgniotkowatych.Osiagaok.11\15mm.jego cialo jest splaszczone,jest barwy czerwonej.glowa duza z silnymi zuwaczkami male, okragle oczy.czarny srodek przedbiersia ,srodpiersie i zapiersie.nitkowate czulki.larwy sa bursztynowej barwy.Objety ochrona scisla.zyje pod kora drzew lisciastych.Prowadza dzienny tryb zycia,sa plochliwe.Wystepuja glownie w europie srodkowej i polnocnej."

Albo i jeszcze ambitniej www.gios.gov.pl/siedliska/pdf/przewodnik_metodyczny_cucujus_cinnaberinus.pdf
      • aqua48 Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 15:33
        Hmm, doskonale wiem który to żuczek, ale do dzisiaj nie miałam pojęcia, że tak się nazywa, jest chroniony i taki prehistoryczny smile wiedziałam tylko, że lubi drzewa, a najbardziej zbutwiałe.
        • naomi19 Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 17:20
          Bo... włąśnie na tym polegało zadanie. Żeby się dowiedzieć.
    • nenia1 Re: zgniotek cynobrowy 06.10.16, 18:47
      Bardzo ładna nazwa, poetycka, prawie jak dzierzba gąsiorek.
    • obrus_w_paski Re: zgniotek cynobrowy 08.10.16, 18:19
      ale sorry, co to za problem? Piszesz, ze dziecko ma zdjecie zgniotka. i nie jest w stanie zauwayc zadnej konkretnej cechy?
      Ja widze, ze to robaczek, jest czerwony, ma jakies tam wasy/ rozki, kilka odnozy, no bez przesady, co to za problem??? Na pierwszym lepszym wyguglanym zdjeciu widze, ze robak jest na jakiejs korze/ pniu, czyli pewnie mieszka na drzewach/ przy drzewach. Nie ma na tym waszym zdjeciu nic co mozna latwo wywnioskowac?
    • swiezynka77 Re: zgniotek cynobrowy 08.10.16, 18:24
      pomijając fakt że jest to nikomu niepotrzebne to dziwi że 8latek nie umie skorzystać z googla
      • manala Re: zgniotek cynobrowy 08.10.16, 20:52
        Ano nie umie bo generalnie nie korzysta z komputera. Woli spędzać czas z koleżankami w aktywny sposób. Co do wyciągania wniosków na podstawie zdjęcia to cóż nie idzie jej to najlepiej smile Najlepsze jest to, że okazało się iż można było opisać jakiekolwiek zwierzę a nie tylko tego nieszczęsnego zuczka. A to już zmienia postać rzeczy.
        • ichi51e Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 10:09
          A co sprawilo ze twoje dziecko wybralo zgniotka???
          • manala Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 10:25
            Nie było jej jak pani zadowala zadanie więc nie wiedziała, że można innej zwierzę.
            • mid.week Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 10:39
              prawdziwa afera cynobrowa zrobiła się z pozornie prostego zadania wink
      • asia_i_p Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 16:34
        Wiadomości o zgniotku nie są potrzebne, umiejętność wyszukania wiadomości jest potrzebna. Moim zdaniem pani głupio zrobiła, że pozwoliła zmienić na inne zwierzątko, dzieci będą opisywały to, co znają, zamiast uczyć się wyszukiwania informacji o nieznanym.
    • asia_i_p Re: zgniotek cynobrowy 09.10.16, 16:32
      Zacząć jednak od tego zdjęcia - to jest fajna część tego zadania, bo jeżeli się każe dziecku opisać coś, co zna, to pisze to, co wie, a nie to, co widzi - opisywanie nieznanego uczy uważności.

Potem wygooglać ogólnie zgniotka i pozwolić dziecku samemu wyszukać informacje - będzie musiało zrozumieć, co to środowisko życia, na przykład.

Teraz, kiedy już pewnie przewróciłaś oczami i dałaś dziecku odczuć, że zadanie jest głupie i że czego oni chcą, może być trudniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka