Dodaj do ulubionych

To która jest katoliczką-hipokrytką?

14.10.16, 09:30
www.rmf24.pl/raporty/raport-fala-uchodzcow/najnowsze-fakty/news-papiez-hipokryta-jest-ten-kto-broni-chrystusa-a-przegania-uc,nId,2290119#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Pokazałabym palcem, ale nieładnie tongue_out
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:34
      Papież cieszy się darem nieomylności tylko w określonym kontekscie.

Nieomylny jest akt definicji papieskiej ex cathedra , nie wypowiedzi prywatne.

- papież musi być papieżem, co do ważności wyboru którego nie może być żadnych wątpliwości;
      - papież nie może być winnym herezji lub schizmy;
      - papież, który formułuje definicję, musi być zdrowy na umyśle i wolny od przymusu.
      • wuika Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:36
        Co z tego wynika? Bo nie zrozumiałam?
        Macie papieża, który jest po prostu obowiązkowy do zbawienia - nie moje tłumaczenie, tylko osób, dla których kościół bez papieża to nie kościół i dlatego np. nie zainteresują się kościołami protestanckimi, gdzie nie ma pie...a w temacie włażenia ludziom do łóżka.
        Jednocześnie ten sam papież może sobie gadać głupoty, można go nie słuchać, kiedy się uważa, że się myli, etc.
        • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:37
          Dlaczego "macie"?
          • mamma_2012 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:06
            Czego tu nie rozumiesz? Papież jest Papieżem dla jakiegoś, niedużego, odsetka ludzi na Ziemi, dla reszty jest przywódcą obcego państwa? Czy wszyscy mamy prezydenta Stanów Zjednoczonych?
            • mdro Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:44
              Dla plater to nie jest papież, ona z Kk nie ma nic wspólnego.
            • nathasha Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:56
              to nawet nie jest panstwo, nie spelnia podstawowych wymagan prawa miedzynarodowego zeby moc je uznac za panstwo - jest traktowane jak panstwo na zasadzie grzecznosciowego uznania.
        • ichi51e Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 18:36
          Przeciez "prawdziwy katolik" nie uznaje papieza/uzurpatora a prawdziwym jest Benedykt. big_grinDdd
      • paloma_blauwinder Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:41
        Ależ droga plater, nie chodzi wcale o nieomylność papieża, to są kwestie dogmatyczne, nie mające aż tak wielkiego związku z nauką społeczną. Chodzi o to, że dla katolików papież jest autorytetem w dziedzinie wiary i moralności. Papież nie wypowiada się "prywatnie" w potocznym rozumieniu tego słowa. Papież jest zawsze papieżem, każda homilia, wywiad, przemówienie, orędzie itp. to mają być słowa prowadzące ludzi do Boga. Weź to na klatę.
        Ale oczywiście można wypowiedzi papieża traktować pobłażliwie, a za to spijać każde słowo z ust Terlikowskiego i osób jego pokroju, to wolny kraj (jeszcze).
    • araceli Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:35
      Ty się nie znasz - to nie jest prawdziwy 'nasz papież' suspicious
      • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:49
        Uwazam, ze wszystkie osoby, które zasiadają na tronie papieskim od czasu śmierci Piusa XII w 1958 roku, są antypapieżami.
        • mid.week Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:51
          plater-2 na papieża!!!!
          • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:53
            Nie, ja chce przywrocenia monarchii w Polsce.
            • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:55
              Wiemy, wiemy - Jezus królem Polski.

Tylko nie wiem jak chcesz to zorganizować, skoro gość już od dłuzszego czasu jest martwy...
              • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:57
                Nie wiemy, bo nic takiego nie nigdzie nie napisalam. Nadinterpretacja.
                • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:03
                  No to może oświeć nas, kto miałby być tym monarchą nakazującym NFZ-owi leczenie wszystkich obywateli bez ograniczeń i bez względu na składki?
              • mid.week Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:00
                Jezus dokona sukcesji na platera.
              • iwles Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:20
                cosmetic.wipes napisała:

> Tylko nie wiem jak chcesz to zorganizować, skoro gość już od dłuzszego czasu je
                > st martwy...

tiaaa.... tak jakby nasza obecna głowa państwa była żywa i decyzyjna tongue_out
            • araceli Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:00
              plater-2 napisała:
              > Nie, ja chce przywrocenia monarchii w Polsce.

A co ma monarchia do papieża? Papież królem nie będzie a król może być ateistą big_grin
            • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:16
              A kto miałby być królem? Bo ja mam dobrze urodzonych przodków, to może bym się nadała?
              • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:22
                Nic nie ma monarchia do papieza, po prostu wyjasniam swoje plany i motywacje.

W kwestii monarchi to jestem za elekcja, a pozniej monarchia dynastyczna.
                • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:39
                  A jakie jest uzasadnienie poparcia dla monarchii?
                  Bo mam akurat ciekawy kontrprzykład - do parlamentu Luksemburga trafiła petycja o zmianę ustroju z księstwa na republikę. Z uzasadnieniem, że obecny system jest przestarzały i obywatele muszą płacić rodzinie książęcej za sam fakt istnienia. Przypominam, że Luksemburg to najbogatsze państwo w Europie. A ty byś chciała w znacznie uboższej Polsce coś takiego wprowadzić? Po co?...
                  • mamma_2012 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:44
                    Żeby było więcej okazji do kłaniania się komuś? Ciekawe czy marzy też o przywróceniu niewolnictwa i w jakiej roli się wtedy widziwink
                  • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:06

No wlasnie, monarchia konstytucyjna wychodzi najdrozej. Dlatego jestem przeciwna.

• sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:18
                      A odpowiesz na zadane pytanie? Bo zakładam, że możesz uzasadnić swoje umiłowanie monarchii.
                      • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:28
                        Mam bardzo wiele argumentow. Utrzymywanie rodziny krolewskiej, gdy krol nie rzadzi nie ma sensu.
                        • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:31
                          Zatem podaj te argumenty. Choć jeden racjonalny za tym, by oddać władzę w ręce jednej rodziny.
                          • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:32
                            Jednej osoby.
                            • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:37
                              Nadal nie widzę argumentu.
                              A co, jeśli ta osoba okazałaby się żądnym krwi psychopatą? Albo osobą kompletnie niezdolną do rządzenia? Albo... przykłady z historii można mnożyć?
                              • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:56
                                Na to sa zasady sukcesji.
                                • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:58
                                  A jak wybierzemy pierwszego króla?
                                  Jakieś nadprzyrodzone moce on będzie posiadał, że będzie płodził super potomstwo?
                                  • hallbera.jarlakappi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:08
                                    ja mogę być krolowa smile tylko mi dajcie smoki smile
                                • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:06
                                  Jak pokazuje historia - której zgłębianie serdecznie polecam - zasady sukcesji często w praktyce polegały na tym, że do władzy dochodził ten, któremu udało się wyrżnąć pozostałych pretendentów do tronu.
                                  • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:40
                                    A w demokracji ten, na kogo zaglosowala mniejszosc chodzaca na wybory.
                                    • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:50
                                      Zagłosowała. Słowo klucz. Wyjaśnij nam w końcu zatem wreszcie, czemu wolałabyś kogoś z góry przydzielonego.
                                      • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:58
                                        Bo uwazam, ze wybory to marnowanie srodkow sil i czasu na wybierania na 4 lata czy sejmu czy prezydenta.

• plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:19
                                          Bardziej mi sie podoba, gdy ludzie podlizuja sie krolowi, a nie gdy politycy podlizuja sie ludziom.
                                        • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:31
                                          A na co wolałabyś te środki przeznaczyć?
                                          Na luksusowe życie władcy, który na przykład skazuje na śmierć własnego brata, a dzieci drugiego więzi? Czy takiego, który zabija dwie spośród licznych żon? Czy takiego, który sprawia, że poddani glodują? Czy może takiego, który lubi patrzeć na tortury? Wszystko przykłady z życia wzięte, które znalazły się na tronie dzięki monarchii dynastycznej. To się dzieje, gdy cała władza znajduje się w rękach jednej osoby. Fajnie, co?
                                          • plater-2 Platon 14.10.16, 13:55
                                            Panowanie oparte na gwalceniu praw poddanych jest tyrania, karykatura, zwyrodnieniem monarchii.
                                            Krol ma miec na wzgledzie nie wlasne dobro, a dobro poddanych i ma szanowac ich prawa.

Na monarche, ktory nie dba o poddanych sa sposoby.

Demokracja nastaje, kiedy ubodzy zwyciężą i jednych bogaczów pozabijają, drugich wygnają z kraju, a pozostałych dopuszczą na równych prawach do udziału w ustroju i w rządach. (...) Państwo takie wcale nie troszczy się o to, od jakich zajęć przechodzi ktoś do spraw państwa i zaczyna się zajmować polityką, ono szanuje każdego, byleby oświadczył, że kocha lud.

• sumire Re: Platon 14.10.16, 14:06
                                              Taaak, w teorii ma mieć na względzie dobro poddanych, a historia pokazuje, jak to często bywa w praktyce. Na szczęście nigdy u nas do tego nie dojdzie, aczkolwiek chwilowo mamy u steru pewnego niedużego pod każdym względem człowieczka, który wyraźnie myśli o sobie, że jest królem big_grin
                                              • plater-2 Re: Platon 14.10.16, 15:39
                                                W praktyce stosuje sie regencje, rady regencyjne, rady krolewskie, abdykacje, interrexa...
                                                • zla.m Re: Platon 14.10.16, 16:46
                                                  Abdykacja musi być decyzją króla, pozostałe twoje "w praktyce" to po abdykacji. Albo obaleniu. Krwawym obaleniu. Będziesz obalać? I kto ma decydować, że króla należy obalić... Mam pomysł! Demokratycznie wybrany rząd zwany dla niepoznaki radą królewską
                                                  • plater-2 abdykacja ??? 14.10.16, 16:57
                                                    Krol rodzi sie królem, nie moze zrzec sie korony, bo korona nie jest jego wlasnoscia.
                                                  • mdro Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:35
                                                    A taki z wyboru? On się przecież królem nie urodził?
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:44
                                                    Bardzo złożony problem.

pl.wikipedia.org/wiki/Sukcesja_tronu_w_Polsce

• sumire Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:50
                                                    Ależ może. Google i szukamy "Edward VIII".
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:53
                                                    Nie byl krolem.
                                                  • sumire Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:56
                                                    Edward VIII was King of the United Kingdom and the Dominions of the British Empire.
                                                    Według tego angielskiego, który ja znam - był.
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 14.10.16, 18:58
                                                    Koronacja niewazna.
                                                  • zla.m Re: abdykacja ??? 14.10.16, 20:25
                                                    Koronacja nieważna, papieże nieważni. Fajnie się żyje w takim świecie. Może unieważnisz ostatnie wybory, prooooooooszę...
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 14.10.16, 20:46
                                                    Uwazam,ze demokracja to zły i szkodliwy ustrój, ale nie nawołuje do obalenia rzadu.

Boje sie isc do ciupy na 3 lata.

A Windsorow uwazam za uzurpatorow.
                                                  • zla.m Re: abdykacja ??? 14.10.16, 20:53
                                                    Ale ja nie chciałam, żebyś obalała. Myslałam, że masz takie moce magiczne i unieważniasz, a to koronację, a to wybór papieża... to taki polski rządzik to powinien być pikuś. wink
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 14.10.16, 21:14
                                                    Nie ja uniewazniam, a prawo oparte o porządek naturalny i moralny.
                                                  • sumire Re: abdykacja ??? 14.10.16, 22:10
                                                    Ojj, ale dlaczego uważasz ich za uzurpatorów?

Widzisz, ja z moimi korzeniami mogłabym pretendować do polskiego tronu. Po mieczu i po kądzieli. To mogę?
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 15.10.16, 08:16
                                                    Na swiecie obowiazuja i obowiazywaly rozne sposoby przekazywania Korony. Żaden nie przewiduje dziedziczenia na podstawie korzeni , wszystkie przekazywanie.

• sumire Re: abdykacja ??? 15.10.16, 09:25
                                                    Jesteś przezabawna big_grin
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:06
                                                    Miłe, ze wprawiam cie w dobry nastroj. Tylko nie wiem, dlaczego.
                                                  • sumire Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:40
                                                    Głównie dzięki żarliwemu demonstrowaniu niewiedzy.
                                                  • cosmetic.wipes Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:44
                                                    Łoj tam, plater dla równowagi żarliwie demonstruje wiarę.
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:48
                                                    Mianowicie ?
                                                  • asia-loi Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:49
                                                    plater-2 napisała:

> Miłe, ze wprawiam cie w dobry nastroj. Tylko nie wiem, dlaczego.

Wiesz plater, ja jak z Tobą dyskutuję, to też zaraz mi się humor poprawia smile
                                                    Jakoś tak fajnie piszesz, nie obrażasz.
                                                  • plater-2 Re: abdykacja ??? 15.10.16, 10:53
                                                    smile
                • mamma_2012 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:41
                  Jak to dobrze, że jesteś odosobniona w marzeniach i poglądach.
        • mamma_2012 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:07
          Heretyczkabig_grin
          Czy za to nie grozi ekskomunika?
          • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:25
            Nie przejmujemy sie ekskomunikami .
            • mamma_2012 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:42
              Musisz doprecyzować, bo "my" też się nie przejmujemy, ale jakby z innych powodów
            • milka_milka Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:01
              My, czyli kto? Możesz objaśnić?
              • plater-2 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:07
                My czyli sedewakantysci.
                • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:36
                  Czyli katolicy pokłóceni z katolikami?
                  Fajnie big_grin
                  • mdro Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 18:40
                    Sedewakantysci są nawet sami z sobą pokłóceni wink
    • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:39
      Myslisz, ze Prawdziwy_Polak_Katolik będzie słuchał co ten lewak ma do powiedzenia?
    • kozica111 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:40
      Ale ja myślę że niewielu jest ludzi (bez względu na wiarę lub jej brak)którzy przegoniliby człowieka głodnego, chorego, uciekającego przed śmiercią lub zagrożeniem życia - uchodźcę. Natomiast "przeganianie" podróżników ekonomiczno-socjalnych w sytuacji gdy zalewają Europe to juz inna bajka, żeby chociaż chcieli pracować.
      • mid.week Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:54
        Masz rację. Dlatego, żeby nie czuć dyskomfortu ludzie sobie nazywają uchodżców podróżnikami ekonomicznymi i już im wszystko gra.
        • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:14
          A kim jest duża grupa (większość) młodych mężczyzn w wieku poborowym? Agresywnie zachowująca się na granicy (kamienie) i już za granicą (codziennie w ośrodkach dochodzi do pobić pomiędzy "uchodźcami", zdarza się też handel narkotykami jak który obrotniejszy), nie słychać też (a minął już rok od fali) by ściągali owe tajemnicze żony i tajemnicze dzieci (prawdziwe dzieci) z tajemniczych "bezpiecznych obozów". Na moje pytanie - skoro droga z Turcji gdzie ponoć są owe kobiety i dzieci do Niemiec nie jest niebezpieczna i nie trzeba się przeprawiać pontonem w związku z tym czemu te kobiety nie są ściągane (zakładam, że obrońcy mówili prawdę czyli że te kobiety z dziećmi faktycznie są w tureckich obozach) do Niemiec nie uzyskałam żadnej konkretnej odpowiedzi.
          • mid.week Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 10:16
            uderz w stół...
          • nathasha Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:31
            to ja Ci udziele konkretnej odpowiedzi - zeby sobie "sprowadzic" zone z dziecmi trzeba miec pozwolenie panstwa w ktorym wystapiles o azyl, inaczej musza przybyc tak jak pierwszy przybywajacy, nielegalnie, i same wystapic o status. czy wiesz ile trwa procedura przyznawania azylu? lata.
            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:40
              to dlaczego nie wysłał żony i dzieci, żeby czekały na azyl, a sam nie czeka na zaproszenie w kraju?
              • nathasha Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:46
                arwena, ale wez sie zastanow, tak logicznie, jestes w stanie wojny, do panstw gdzie jest bezpiecznie masz morze do pokonania, w bardzo ciezkich warunkach - lodki sa przepelnione, tdzeba umiec sie bronic przed napasciami, kradziezami, wdrapac sie na lodke, i w razie czego umiec plywac albo utrzymac sie na wodzie - i nie jest to woda jak w basenie. Kogo wysylasz? mlodego silnego syna czy sama sie z dzieckiem malym wybierasz?
                • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:56
                  a może zostaję z rodziną w obozie w Turcji? Naprawdę 90% tych chłopaczków to nie uchodźcy wojenni a imigranci. I tego już nawet nikt nie kwestionuje. Ciekawe czy byłoby tylko chętnych - gdyby powiedizano im - czeka na was praca - nawet zamiatanie ulic, zamiast zasiłku. Raczej wątpię.
                  • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:10
                    >Naprawdę 90% tych chłopaczków to nie uchodźcy wojenni a imigranci. I tego już nawet nikt nie kwestionuje.

A jak stawiasz granicę? I kim byli Polacy, którzy uciekli z Polski po wprowadzeniu stanu wojennego?

>Ciekawe czy byłoby tylko chętnych - gdyby powiedizano im - czeka na was praca - nawet zamiatanie ulic, zamiast zasiłku. Raczej wątpię.

Może jednak zamiast karmić sie bzdurami, zainteresuj się, jakie są fakty. W Turcji ci ludzie ciężko pracują, na ogół za grosze i w tragicznych warunkach. W Europie, jeśli mają możliwość, też pracują - tyle że niewielu ma.
                    • shumari Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:36
                      >W Europie, jeśli mają możliwość, też pracują - tyle że niewielu ma.
                      big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                      Dawno sie tak nie usmialam
                  • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:08
                    Skąd masz te dane: 90%? Niech zgadnę: wpolityce?,niezależna, czy może prawy pl?
                    • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:28
                      Z 90% przesadziła, nie mniej jednak nawet GW przyznała, że mężczyzn jest 75%.
                • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:56
                  Jesli mam do wyboru - 95% szans na śmierć pod bombami lub 50% szans na utopienie się w trakcie podróży to zgadnij co wybieram?

W naszym swiecie ZAWSZE odsyłało się kobiety i dzieci z terenu działań wojennych, nawet, jeśli podróż była niebezpieczna. Bo podróż zawsze jest MNIEJ niebezpieczna niż zycie na froncie.
                  • nathasha Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:27
                    ale je sie wysyla - do Turcji, najblizej gdzie sie da, do obozow w Jordanii i ciagle przeciez sa na lodziach. No ale jak sie wysle wszystkie kobiety to jak zapewnisz przetrwanie narodu? Zreszta ludzie wciaz przeciez w Syrii pozostaja. I nie wiem czy to jest takie procentowe rozlozenie. Bo mozesz miec 50% szanse na przezycie w Syrii a jak lodka zacznie tonac to jest to 95%.
                  • mdro Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:09
                    To najwyraźniej Polska we wrześniu 1939 najwyraźniej nie była "naszym światem", bo przez granicę z Rumunią uciekali głównie mężczyźni.
                    • grrrrw Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:47
                      Pod koniec maja 1945 roku liczebność PSZ wynosiła od 200 tysięcy do 210 tysięcy żołnierzy, zaś wiosną 1946 roku ponad 240 tysięcy.
                • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:29
                  A jak te kobiety i dzieci znalazły się w Turcji?
        • livia.kalina Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 18:34
          >Masz rację. Dlatego, żeby nie czuć dyskomfortu ludzie sobie nazywają uchodżców podróżnikami >ekonomicznymi i już im wszystko gra.

bardzo słuszna uwaga... i bardzo smutna
      • mamusia1999 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:05
        tylko ze ci podróżnicy ekonomiczno- socjalni uciekają od skrajnej nędzy, głodu i chorób. bo jeszcze mają siłę takie ryzyko podjąć, ci wyniszczeni raczej się do miłosiernych katolików nie dowloką.
        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:42
          Tacy biedni, a najnowsze smartphony i buty za kilkaset zł mają.
          • araceli Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:44
            Kolejna 'katoliczka' big_grin
          • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 11:54
            Wskaż mi gdzie tu widzisz smatphony i buty za kilkaset zł.
            Rozmawiamy o uchodźcach. Nie o emigrantach ekonomicznych.
            darbarnensover.aftonbladet.se/chapter/english-version/
            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:05
              a ty przypomnij jaki promil w tej lawinie imigrantów stanowią dzieci? I nie mówię o "dzieciach" czyli o dorosłych facetach podających się za dzieci.
              Dlaczego panów bez dokumentów nie odsyła się? Dlaczego daje im się wikt i opierunek i pozwala nie stosować się do zasad panujących w cywilizacji?
              • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:07
                Rozmawiamy o dzieciach. Przyjmiesz katoliczko-arweno czy nie?
                • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:09
                  No pewnie, że nie przyjmie, bo to by pogorszyło komfort zycia jej rodziny. A komfort zycia arweny jest osią wokół której kręci się jej "wiara" big_grin
                  • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:15
                    To jakaś schizma arweńska. A nie ma zbawienia poza kościołem katolickim, czy jakoś tak..
                • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:20
                  Rozumiem, że ci dorośli faceci, podający się za 15 latków to dla ciebie dzieci?
                  • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:28
                    Nie. Pytanie padło czy przyjęłabyś do swojego domu dzieci takie jak z zalinkowanego przez stacie materiału. Możemy przyjąć, że pytamy wyłacznie o dziewczynki do 8 roku życia.

Przyjęłabyś?
                  • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:29
                    Gdzie na zalinkowanych zdjęciach widzisz 15 latków?
                    Pytam np o Mahdiego lat jeden i pół. Przyjmiesz katoliczko-arweno, czy przegonisz uchodźcę głodnego i szukającego pomocy?
                    • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:44
                      samo dziecko, czy z mamusią, tatusiem i 10 innymi osobami?
                      • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:48
                        Nie, nie arwenciu. Samo dziecko tongue_out
                        • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:49
                          Tylko pamiętaj co pisałaś o goszczeniu u siebie członka rodziny na jedną noc - to dziecko nie jest twoja rodzina i miałby spedzić u was wiele nocy.
                          • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:56
                            zaczęłam wcześniej odpowiadać. Gdybym miała jakiekolwiek inne wyjście - nie przyjęłabym. Bo właśnie dzieci mnie męczą i nie mam warunków lokalowych.
                        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:54
                          Nie wiem. Ale to się dotyczy też polskich dzieci. Po prostu nie nadaję się na opiekunkę. Drażnią mnie płacze, marudzenie itd. Swoje dlatego miałam tak szybko, bo wiedziałam, że później sie nie zdecyduję.
                          Pewnie gdybym musiała i nie miała wyjścia, to bym się opiekowała, podobnie jak jakimś dzieckiem z rodziny, które straciłoby rodziców. Tyle, że nie wiem jak długo bym wytrzymała. No nie przepadam za dziećmi, nie mówiąc o braku warunków mieszkaniowych.
                          • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:58
                            I oto świadectwo twoje big_grin
                            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:02
                              Ale jakie? Że nie lubię dzieci? No nie lubię. Nie nadaję się na opiekunkę.
                              • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:06
                                Ty nie możesz być prawdziwa, nie ma aż tak nierozumnych ludzi.
                              • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:38
                                A kochaj bliźniego swego, jak siebie samego,
                                Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili,
                                Głodnych nakarmić.
                                Spragnionych napoić.
                                Nagich przyodziać.
                                Podróżnych w dom przyjąć
                                nic ci arwena nie mówią? Do jakiego kościoła ty chodzisz? Śpisz na mszy czy witraże oglądasz?
                                • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:48
                                  Nie będziesz gnębił i nie będziesz uciskał cudzoziemców, bo wy sami byliście cudzoziemcami w ziemi egipskiej.

Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;
                                  byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
                                  byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;
                                  byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;
                                  byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie".

Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?". Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego».
                                  • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:00
                                    Pomagam, biednym, potrzebującym. Gdzie jest napisane, że uchodźca jest ważniejszy od Polaka nie mającego co jeść czy w co ubrać dzieci? Bo mnie się wydaje, że trudno powiedzieć polskiemu dziecku - trudno że nie masz butów na zimę, no nie dostaniesz, bo musimy dać imigrantom.

Wczoraj gdzieś czytałam, że rząd przyjął uregulowania w sprawie repatriacji Polaków ze wschodu. Obecnie wszystko było na głowach samorządów, a one sie nie kwapiły do ściągania naszych obywateli wywiezionych na wschód. Teraz ma to być w gestii państwa i jest szansa, że wreszcie tamci ludzie beda mogli wrócić do ojczyzny.
                                    • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:05
                                      Dla ciebie blizni=Polak? Aha.
                                      Poczytaj sobie troche o wojnie w Syrii,pooglądaj troche zdjec- a potem dalej sobie wmawiaj,ze masz w d... uchodźców z troski o polskie dziatki.
                                      • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:10
                                        Niech sobie poczyta o uchodźcach syryjskich w Turcji: dzieci zatrudnione w niewolniczyych warunkach, zero mozliwości edukacji, kobiety zmuszane do prostytucji, koszmarne warunki w obozach. No, ale to "nie są jej bliźni".
                                        • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:14
                                          Ależ, gdzie arewena ma to czytać? W wpolityce? może na niezależnej pl?
                                        • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:55
                                          paszczakowna1 napisała:

> Niech sobie poczyta o uchodźcach syryjskich w Turcji: dzieci zatrudnione w niewolniczyych warunkach, zero mozliwości edukacji, kobiety zmuszane do prostytucji, koszmarne warunki w obozach. No, ale to "nie są jej bliźni".>

Ale w innych krajach też tak jest, taki los nie spotkał tylko Syryjczyków w tureckich obozach.
                                          Wszystkich innych też przyjmiemy?
                                          Dobry, wszechmocny Bóg taki stworzył świat: okrutny, niesprawiedliwy i nieuczciwy.

• kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:33
                                          Biedne te kobiety, a ich mężczyźni w Niemczech byczą się na zasiłkach, czasami z nudów robiąc jakąś rozróbę w ośrodku. Pracę ponoć ma 4%? I co Arwena ma dbać o te kobiety i dzieci, a ich mąż będący w Niemczech siedzieć sobie spokojnie, nie pracując? Dziwne podejście. Bardzo dziwne.
                                        • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:34
                                          Ilu już przyjęłaś pod swój dach? Niech zgadnę. Tyle samo co Arwena czy ja, czyli przeobrzydłe rasistski i ksenofobki czyli jedno wielkie okrągłe zero? I Ty czujesz się lepsza od nas? Z jakiego powodu?
                                      • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:21
                                        To inaczej. Masz ograniczone możliwości. Komu pomożesz? Możesz wybrać, nie podzielisz środków?
                                        • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:38
                                          Ja pomogę temu kto bardziej potrzebuje (jest w gorszej sytuacji) a nie temu kto ma jasniejszy kolor skóry. Ale to pytanie jest bez sensu. Bo nas stać na pomoc. Tylko zwyczajnie nie chcemy jej udzielić.
                                          • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:55
                                            Jeżeli byłoby nas stać, to nie było by biedy u nas w kraju, a dzieci nie chodziłyby głodne. Jeżeli byłoby nas stać, to zesłańcy z Kazachstanu już dawno wróciliby do ojczyzny.
                                            • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:01
                                              Jasne,zwłaszcza jakbyśmy kasę od unii na uchodźców dostali to nasze dzieci przez to będą glodne chodzić. Juz nie brnij moze
                                              • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:51
                                                A jesteś pewna tego? Bo mnie się wydaje, że dadzą nam jakieś ochłapy na początek, a potem jak już się zgodzimy, powiedzą - radźcie sobie. No i nie wiem dlaczego mamy ratować tyłek Merkel. Ona w końcu ich zaprosiła. A nieprzewidywanie skutków własnych czynów, to chyba nie jest normalne? Zwłaszcza jak się ma tyle lat co ona.
                                                • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 18:23
                                                  Tak, nie pomozes zeby nie ratowac tylka Merkel. Coraz lepsze te twoje argumenty. Nie widzisz w uchodźcach ludzi których dotknęła tragedia-robisz wszystko zeby tego nie zobaczyć. Podejrzewam ze tak sie spierasz zeby tylko pokazac ze masz racje olewając wytyczne własnego Boga, ta rozmowa donikąd nie prowadzi.
                                                  • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:37
                                                    Trudno widzieć w grupie agresywnych, młodych mężczyzn pokrzywdzonych. Widziałam zdjęcia jeszcze z Budapesztu - zero kobiet i dzieci na zapełnionym dworcu, młodzi mężczyźni, ubrani jak Europejczycy, czyli porządnie. Weseli, rozbawieni, moje odczucie z ich min było takie jakby po prostu wspólnie jechali na dyskotekę, a nie byli po traumie wojny.
                                      • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:52
                                        fornitta69 napisała:

> Dla ciebie blizni=Polak? Aha.
                                        > Poczytaj sobie troche o wojnie w Syrii,pooglądaj troche zdjec- a potem dalej sobie wmawiaj,ze masz w d... uchodźców z troski o polskie dziatki.

Ja też uważam, że najpierw Polska powinna przyjąć Polaków z Kazachstanu.
                                        A dopiero jak nam starczy kasy, możemy myśleć o przyjmowaniu innych.
                                        Wszystkich nie przyjmiemy i wszystkim nie pomożemy. Nie da się.
                                        Zastanawia mnie dlaczego bogate kraje arabskie, nie chcą przyjąć swoich braci w wierze, tylko finansują ich najazd na Europę.
                                      • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:29
                                        A Polak nie może być bliźnim? Nie może być osobą potrzebującą pomocy?
                                    • isa_bella1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:44
                                      Bo im się wydaje że pomaganie to liczy się tylko wtedy jak to jest dziecko uchodźcy. Uwielbiam jak kobiety które usunęlyby bez mrugnięcia okiem ciążę oceniają z pasją katolików....cudne.
                                      • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:47
                                        Uwielbiam katolików, którzy klepią o miłosierdziu, nie mając pojęcia o co w nim chodzi big_grin
                                        • isa_bella1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:40
                                          Dobrze że ty wiesz wszystko .
                                          • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:43
                                            Masz rację, dobrze, że wiem.
                                • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:47
                                  stacie_o napisała:

> A kochaj bliźniego swego, jak siebie samego,
                                  > Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili,
                                  > Głodnych nakarmić.
                                  > Spragnionych napoić.
                                  > Nagich przyodziać.
                                  > Podróżnych w dom przyjąć
                                  > nic ci arwena nie mówią? Do jakiego kościoła ty chodzisz? Śpisz na mszy czy witraże oglądasz?

stacie, ale dlaczego wymagasz robienia tego co wymieniłaś od arweny.
                                  Przecież tego nie robi żaden, ale to żaden katolik chodzący do komunii.
                                  Ba nie robią tego zwłaszcza, ci co tego nauczają - czyli Krk-kler z Franciszkiem na czele. Jan Paweł II, też tego nie robił.
                    • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:30
                      stacie_o napisała:

> Gdzie na zalinkowanych zdjęciach widzisz 15 latków?

arwenie chodzi o takich nieletnich uchodźców:
                      pikio.pl/szwedzi-nie-potrafia-rozpoznac-wieku-imigrantow-dorosli-uchodzcy-podaja-sie-za-dzieci/
                      Było kiedyś na tym forum, dużo linkowanych zdj. takich "dzieci-dorosłych"
                      • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:42
                        Jeszcze takie zdjęcia
                        "https://www.naszestrony.co.uk/images/Do_artyku____w/gazeta/130/02/morderstwo_w_szwecji_2_news4.jpgnieletnich uchodźców"

Ten z ręcznikiem na głowie twierdzi, że ma 15 lat i on zamordował 22-letnią pracownicę ośrodka dla uchodźców w Szwecji.
                        https://www.naszestrony.co.uk/images/Do_artyku____w/gazeta/130/02/morderstwo_w_szwecji_2_news2a.jpg

Cały artykuł tu:
                        www.naszestrony.co.uk/uk/wielka-brytania/6902-zabojca-22-latki-ze-szwecji-stanal-przed-sadem.html#
                        I kolejne
                        https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/01/29/00/30AD76D100000578-0-image-a-39_1454028184079.jpg
                        • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:39
                          Same dzieci. Z tego co widzę żłobkowe i góra przedszkolne. Jeden od biedy ma jakieś maksymalnie 8 lat.
              • rosapulchra-0 Arwena. Obejrzyj sobie, proszę, ten film 14.10.16, 16:42
                To codzienność greckich strażników morskich:

www.nytimes.com/video/opinion/100000004674545/41-miles.html?smid=fb-share
                Całkiem niedawno wrzucała ten film kropkacom.
          • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:02
            Ojej. Mają smartfony.
            W dzisiejszych czasach to żaden luksus, doprawdy. Prawie 5 miliardów ludzi ma komórkę i tendencja jest wzrostowa - smartfon można mieć za nieduże pieniądze, a komunikacja nie jest kaprysem, tylko jedną z kluczowych potrzeb człowieka. Twój argument jest inwalidą.
          • rosapulchra-0 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:36
            arwena_11 napisała:

> Tacy biedni, a najnowsze smartphony i buty za kilkaset zł mają.

Nie sądziłam, że sięgniesz dna gazeciarza..
      • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:14
        >Ale ja myślę że niewielu jest ludzi (bez względu na wiarę lub jej brak)którzy przegoniliby człowieka głodnego, chorego, uciekającego przed śmiercią lub zagrożeniem życia - uchodźcę.

Właśnie twój kochany chrześcijański rząd powiedział Caritas, że nie może sprowadzić do Polski nawet kilkudziesięciu tych najbardziej potrzebujących: ciężko chorych, kobiet w ciąży i z małymi dziećmi, kalek. Tych, których w warunkach obozów może czekać nawet śmierć. Bo nie.

Ale oczywiscie dobrym polskim katolikom popierającym najbardziej katolicką partię to w oŋóle nie przeszkadza. Są zachwyceni.
        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:22
          Ile rodzin, które przyjechały do naszego kraju sprowadzone przez jakąś fundację - zostały u nas? A co z rodziną, którą jakaś parafia przyjęła? Zwiali po nocy, jak złodzieje.
          • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:25
            Dziwisz im się?...
            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:57
              Wiesz nie ma u nas wojny, byli bezpieczni. Widać, nie o wojnę a o kasę chodziło.
              • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:22
                Jak mogli chcieć mieć więcej pieniędzy, niewdzięczni!
                Wojny to może i nie ma. Ale gdybym była cudzoziemką, też bym w Polsce nie chciała mieszkać przy obecnych nastrojach.
                • isa_bella1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:49
                  Czekaj...to o co chodzi. O bezpieczeństwo i pracę czy o przywileje? Za chwilę stwierdzisz że im się należy więcej niż naszym potrzebującym. Bo co tam Polak.
              • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:41
                Twój Bóg jak to czyta to się chyba czuje gorzej niz na krzyżu sad
                • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:44
                  ale co czyta? Że im nie chodzi o spokój i dach nad głową a o zasiłki? Gdyby było inaczej - zostaliby u nas.
                  • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:56
                    A to co napisala Paszczakowna oczywiście uparcie ignorujesz. Twój Bóg cierpi jak czyta:
                    - Nie przyjelabym dziecka zeby je uratować przed śmierci bo mnie dzieci mecza
                    - uciekli JAK ZLODZIEJE- bo nie wystarczy,ze ty nie chcesz pomagać, musisz jeszcze siać niechęć do uchodźców uogólniając i wrzucając ich wszystkich do jednej kategorii
                    Wiesz, najśmieszniejsze jest to,ze od ciebie nikt żadnej pomocy czy poświęcenia nie wymaga. Mam znajomego,który zadeklarował,ze może przyjąć 4 uchodźców. Takich osób by sie troche znalazło,ale nie będą mogli pomoc dzieki antyuchodzczej histerii,ktora nakręcasz min- ty,we własnej osobie.
                    Wiesz, twojego Boga raczej nie cieszy twoje bieganie na roraraty,kiedy prezentujesz takie podejscie do bliźnich. Dokopujesz mu strasznie.
                    • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:19
                      A bierzesz pod uwage, że ludzie się boją o życie i zdrowie swoich bliskich? Pamiętasz wypowiedzi uchodźców że "jądra ich bolą" i że powinno się im w tym względzie zapewnić pomoc? Narzekania, że mają 20-30 minut do centrum/sklepu? Zakazywanie dziewczynkom chodzenia w spódniczkach - "żeby nie prowokować" biedaków.

Jak twój znajomy chce ich przyjąć na własny koszt, to przecież nikt mu nie broni - niech zaprosi i tyle. Tyle, że tacy co chcieli pomóc - przejechali sie na tym.

Oni się nie integrują, żyją w gettach, nie przestrzegają praw państw w których mieszkają. Chcesz tego u nas?
                      • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:34
                        Nikt mu nie broni? Serio? Ty myślisz,ze to tak działa? Aha i badz laskawa nie straszyć uchodźcami podając przykłady z Niemiec itd bo sama napisalas,ze oni nie będą chcieli sie u nas masowo osiedlać bo tu nie ma socjalu. U nas żadnych gett by nie bylo nawet gdybyśmy łaskawie przyjęli jakichś uchodźców. I błagam nie generalizuj tak obrzydliwie-nie chcesz pomagać to chociaż nie szkodz.
                        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:52
                          A wiesz co się dzieje w ośrodkach dla uchodźców u nas? Czeczeni mieli nawet pomysł na wprowadzenie prawa szariatu w ośrodku. Każdy, komu taki pomysł zaświtał powinien zostać deportowany.
                          • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:11
                            arwena_11 napisała:

> A wiesz co się dzieje w ośrodkach dla uchodźców u nas? Czeczeni mieli nawet pomysł na wprowadzenie prawa szariatu w ośrodku.

Linkowałam kiedyś na tym forum artykuły na ten temat. Niestety, ale ci muzułmanie/uchodźcy/Czeczeni nie aklimatyzują się u nas. Ich dzieci jako tako sobie radzą, bo chodzą do polskiej szkoły, uczą się języka.
                        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:52
                          a oczywiście nie strasz. To nie straszenie a fakty,
                          • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:58
                            To sobie pdpowiedz na pytanie czy rzeczywiście boisz sie uchodźców czy to jest wygodny pretekst zeby sie do potrzebujących zadem odwrócić. Jesli sie boisz to cie nie będę przekonywać bo juz setki razy bylo na ten temat wiec nim nikogo nie przekona. Ale ta twoja pogarda-to tez strach?
                            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:05
                              Jaka pogarda? Po prostu zdziwienie, że zdrowe chłopy zwiewają, zamiast walczyć o swój kraj. I to niezależnie po której stronie - każdy ma jakieś poglądy i kogoś popiera.
                              • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:41
                                Pogarda. Piszesz: zwiali jak złodzieje, tacy biedni a smarfony maja,zdrowe chlopy zwiewaja zamiast walczyć o swój kraj itd. ... A kobiety i dzieci pomińmy bo tak wygodniej. Wojna to koszmar, nie masz o tym pojecia wiec sobie daruj frazesy. A twój Bóg cierpi,jestem tego pewna. Roratki mu nie przyniosą ulgi.
                                • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:58
                                  Tak zwiali ukradkiem, pod osłoną nocy. Właśnie jak złodzieje. Nie podziękowali, nie pożegnali się.
                                  I tak, zrozumiałabym, gdyby w obozach były same kobiety i dzieci, a ich mężczyźni walczyli o wolność kraju. Ale nie. Kobiety i dzieci zostały w podobno bardzo niebezpiecznych obozach w Turcji ( słowa zwolenników uchodźców ), a mężczyźni grzeją tyłki w ośrodkach w Europie.
                                  • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:03
                                    Och. Nie pocałowali na pożegnanie łaskawych Polaków w stopy.

Serio, jeszcze trochę i sama zwieję pod osłoną nocy. ..
                                    • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:19
                                      Nie przesadzaj, wystarczyło powiedzieć "do widzenia". No i teraz pytanie za 100 punktów.
                                      Jak myślisz, czy ludzie z tej parafii przyjmą jeszcze jakiś "uchodźców"?
                                      • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:31
                                        Na pewno big_grin
                                    • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:13
                                      sumire napisała:

> Och. Nie pocałowali na pożegnanie łaskawych Polaków w stopy.
                                      >
                                      > Serio, jeszcze trochę i sama zwieję pod osłoną nocy. ..

arwena prawdę pisze. Tak przecież było. Wyguglaj sobie. Na tym forum, też była dyskusja na ten temat.
                                      • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 09:28
                                        Nie śmiem wątpić, ale nadal nie widzę w tym problemu. Poza tym panie przeciwniczki uchodźców, przepraszam "uchodźców" powinny się cieszyć, że zwiali, więc nie rozumiem, dlaczego domagają się od nich kurtuazji jakiejkolwiek.
                                        • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:31
                                          sumire napisała:

Poza tym panie przeciwniczki uchodźców, przepraszam "uchodźców" powinny się cieszyć, że zwiali, więc nie rozumiem, dlaczego domagają się od nich kurtuazji jakiejkolwiek.

Wiesz inna sytuacja jest, jak się uchodźców lokuje w jakimś ośrodku i oni uciekają i zajmują się tym zawodowo pracownicy ośrodka lub jakiegoś urzędu, a inna jak prywatnie zajmuje się tym ksiądz (jak w omawianym przypadku). Ksiądz im załatwia mieszkanie, pracę, ludzie sami z siebie dają kasę, by było na opłaty, a oni nic nie mówią - nawet dziękuję i do widzenia i cichaczem uciekają.
                                          • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:32
                                            Nikt ich pod bronią nie trzymał, wystarczyło po ludzku powiedzieć, że wolą do Niemiec, bo tam mają rodzinę czy z innego dowolnego powodu. Dziękujemy.
                                          • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:48
                                            O ile mnie pamięć nie myli, tamtych Syryjczyków (samych chrześcijan podobno - tak apropos twoich znajonych) sprowadziła dosć podejrzana fundacja kierowana przez mało wiarygodną IMO osobę. Nie zdziwiłabym sie, gdyby sprowadziła dość specyficzne towarzystwo.
                                            • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 12:10
                                              paszczakowna1 napisała:

> O ile mnie pamięć nie myli, tamtych Syryjczyków (samych chrześcijan podobno - tak apropos twoich znajonych)

Moich znajomych Syryjczyków, nie sprowadziła do Polski żadna fundacja. Oni do Polski przyjeżdżali i przyjeżdżają, bo dwóch z nich ma żony Polki, a jeden studiował w Polsce (ożenił się z Polką i został już w Polsce). Ci sprowadzeni przez fundację, to nie są moi znajomi.
                                            • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 12:18
                                              Sugerujesz, że nie byli Syryjczykami?
                                              • kaz_nodzieja Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 12:20
                                                Syryjczycy w Polsce, którzy pod osłoną nocy, bez "dziękuję" uciekli do Niemiec - specyficzne towarzystwo sprowadzone przez podejrzaną fundację.
                                                Syryjczycy, sami mężczyźni, rzucający kamieniami w stróżów na granicy i później tłukący się między sobą w ośrodkach dla uchodźców - uchodźcy wojenny, którym należy pomóc. Żadne tam podejrzane towarzystwo.
                                  • zla.m Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:18
                                    Kobieto, tam trwa wojna DOMOWA. Nie ma okupanta, którego można zwalczać. Gdyby zwolennicy RAZEM i Nowoczesnej wywołali wojnę domową, to byś się opowiedziała po którejś ze stron? Czy jednak spieprzała byle dalej?
                                    • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:22
                                      No to kto ma za nich walczyć? Jak chcą mieć tam spokój? Ma za nich walczyć Polak czy Amerykanin? Bo Syryjczycy nie wiedzą po której stronie stanąć?
                                      Tak się nie da. To oni powinni walczyć o swój kraj, a nie czekać aż ktoś im na tacy poda zwycięstwo.
                                      • zla.m Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:31
                                        A może oni nie chcą walczyć? Nie rozumiesz, że opowiedzenie się po którejkolwiek ze stron albo utworzenie własnej, "Pokój i Sprawiedliwość", oznacza ZAWSZE zabijanie swoich rodaków. Jak nie lubię Kukiza albo JarKacza, tak bym do nich nie chciała strzelać. I tak, wolałabym wyjechać niż zabijać innych Polaków i czekać, ze może ONZ zrobi porządek, mając jednocześnie poczucie, że trzeba było zostać i coś zrobić. Tylko nie wiadomo co. To się nazywa konflikt tragiczny, coś z czego nie ma dobrego wyjścia. Nie ma dobrego (pokojowego) rozwiązania tej sytuacji, chyba że poczęstujemy wszystkich aktruizyną i oni sami zaczną chcieć pokoju.
                                        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:38
                                          No to powiedz mi KTO ma za nich ginąć? Masz jakiś pomysł?
                                          • zla.m Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:43
                                            Nie mam. Ale to, że nie umiem rozwiązać konfliktu w Syrii nie oznacza, że usprawiedliwione jest zostawienie na śmierć tych, którzy z tego nieszczęsnego kraju zwiali. Nawet jeśli są tchórzami, to nie jest to przestępstwo karane śmiercią z głodu, co wyraźnie chcesz im zafundować.
                                      • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 18:32
                                        To oni powinni walczyć o swój kraj, napisała Arwena.
                                        Arweno, wpisz sobie w wyszukiwarkę zdjęć "Aleppo" i opisz nam, co widzisz.

Tam spadają bomby o potwornej sile rażenia. Udowodniono użycie broni chemicznej. Powiedz mi proszę, jak przeciętny syryjski cywil, na przykład nauczyciel albo sklepikarz, ma walczyć o swój kraj. Jak ma walczyć z taką bronią? Z nalotami? Jak ty byś to zrobiła?
                            • isa_bella1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:52
                              A może trzeba pomagać potrzebującym we własnym kraju....A nie...W końcu oni nie są uchodzcami więc bezsensu co?
                      • zla.m Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 17:15
                        No szlag mnie trafi. Ile osób z pochodzeniem arabskim widziałaś na oczy? Jednego, z daleka? Wyobraź sobie, że muzułmańskie i arabskie dzieci (bo to nie jest to samo! muzułmanin może pochodzić z Azji, arab może być ateistą czy nawet chrześcijaninem) chodzą w Anglii do przedszkoli i szkół i jak najbardziej się integrują. Odziane w nikab kobietki na placach zabaw rozmawiają z takimi w szortach i topach. Nikt w nikogo kamieniami nie rzuca (na ogół). Mężczyźni pracują, odprowadzają dzieci do przedszkoli i przytrzymują drzwi, gdy idzie kobieta z wózkiem. Owszem, są szkoły typowo muzułmańskie, ale w tej samej dzielnicy możesz znaleźć też szkoły katolickie, żydowskie czy jeszcze innych wyznań. A jeśli chodzi o dyskryminację i pogardę dla inności, to żadne szkoły wyznaniowe nie dorównują staremu, dobremu Eton.

Oczywiście, nie wszystko jest różowo, jest duża grupa, która nie pracuje i ciągnie zasiłki, ale to samo dotyczy rdzennych "white trash". Dodatkowo ci ludzie żyja w gettach i nie mają pracy często z powodu uprzedzeń. Nie ma dla nich pracy, ludzie nie chcą koło nich mieszkać... to co mają zrobić? Usiąść w kącie i cicho skonać z głodu? Idą po zasiłki i bywają roszczeniowi. Więc idzie za nimi opinia leni i błędne koło się zamyka.

Są też oczywiście agresywne zachowania, na tle religijnym, ale wiesz, co za różnica czy zostaniesz pobita za krzyżyk na szyi czy za kibicowanie Lechii/Manchester United. A 20 agresywnych/wrzeszczących wyrostków pod blokiem to coś, co mnie przeraża, niezależnie od ich kolorów (i skóry, i klubowych).

I nie twierdzę, że ja się nie boję i że mnie zachwyca obecna sytuacja, ale ludzi powinno się traktować tak, jak sami chcemy być traktowani.
                      • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 20:30
                        Arweniu, mała samotna syryjska dziewczynka nie będzie stanowić dla ciebie zagrożenia, bo nie ma jąder. Nie będzie również tworzyć gett, bo jest mała i samotna.
                        Dalej masz w dupie nauki swojego boga?
                        • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 20:42
                          I ta mała syryjska dziewczynka jest sierotą? Nie ma tatusia, brata czy wujka, którzy zjadą w ramach łączenia rodzin?
                          • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 20:57
                            Nie ma. Zginęli w bombardowaniu. Dlatego tak bardzo potrzebuje pomocy.
                            • zla.m Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:28
                              Zaraz się dowiesz, że polscy zesłańcy cierpieli bardziej. Bo arwena woli się pochylić nad nimi, którzy już nie żyją, niż nad tymi, którym tu i teraz wypadałoby pomóc.

Arwena - łatwiejsze wyzwanie - nie bierzesz tej dziewczynki, bierze sąsiadka, ale ty małą utrzymujesz...
                              • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 21:48
                                Polscy zesłańcy jeszcze żyją. Właśnie mają być sprowadzani do kraju.
                                Jak znam życie to tej małej dziewczynki nie ma w europie. Tutaj dotarły młode byczki.
                                Utrzymanie dziecka to całkiem spore koszty. I zobowiązanie na lata. Myślisz, że ktoś jest w stanie się takiego zobowiązania podjąć? Można co miesiąc wpłacić jakąś kwotę na konto organizacji pomagającej takim dzieciom, ale samemu utrzymywać? Nie mówiąc o tym, że mam na utrzymaniu dwoje swoich dzieci.
                                • cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:22
                                  Gwoli ścisłości, nie ty masz na utrzymaniu tylko twój mąż.
                                  • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 12:20
                                    Ja też, to że ni pracuję na etacie, nie znaczy że nic nie dokładam do budżetu.
                              • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:21
                                zla.m napisała:

> Zaraz się dowiesz, że polscy zesłańcy cierpieli bardziej. Bo arwena woli się pochylić nad nimi, którzy już nie żyją, niż nad tymi, którym tu i teraz wypadałoby pomóc.
                                >
                                > Arwena - łatwiejsze wyzwanie - nie bierzesz tej dziewczynki, bierze sąsiadka, a
                                > le ty małą utrzymujesz...

Coście się tak do arweny przyczepiły?
                                A Wy jak pomagacie tym muzułmańskim "uchodźcom"?
                                Pomagacie realnie, czy też macie buzie pełne frazesów?

• cosmetic.wipes Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:24
                                  Nikt się nie uczepil.
                                  Ja po prostu kocham, kiedy arwencia opisuje swoje katolickie miłosierdzie.
                                • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:34
                                  Pomagam realnie, owszem. Dla mnie Arwena et consortes to przedstawicielka chrześcijaństwa a'la Rodrigo Borgia - Bóg z nimi, ale oby się potopili po drodze.
                                  • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:41
                                    sumire napisała:

> Pomagam realnie, owszem.

Jak już pisałam, ja mam znajomych Syryjczyków (jedna, duża rodzina).
                                    Jeden z nich mieszka na stałe w Polsce (z żoną Polką i dziećmi) od ponad 25 lat, i jego matka była w Polsce wiele razy, przez te wszystkie lata, a w tym roku rząd PiS-u dał jej wizę tylko na trzy tygodnie, a nie na dłużej jak chciała. Nie ogarniam tego, jakim zagrożeniem dla Polski jest kobieta 70+? Państwo polskie jej nie utrzymuje, nie pomaga w żaden sposób. Zawsze, kiedy przebywa w Polsce jest na utrzymaniu syna.
                        • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:17
                          cosmetic.wipes napisała:

> Dalej masz w dupie nauki swojego boga?

Wszyscy katolicy mają w dupie nauki swojego Boga, a zwłaszcza ci, co tych nauk nauczają.
          • fornitta69 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 13:07
            I za kare nie pomagajmy nikomu,nawet tym,ktorym grozi śmierć. Obrazmy sie.
            Przeczytalas to co napisala Paszczakowna? I co ty na to? Ona kłamie? Zastanów sie przez moment.
            • paszczakowna1 chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 14:37
              www.pch24.pl/korytarz-humanitarny-dla-uchodzcow-z-bliskiego-wschodu--zorganizuje-go-caritas-polska,43828,i.html
              Rząd nie wypiął. Nie "poradzi sobie" z kilkudziesięcioma najbardziej potrzebującymi ludźmi. Z "wartościami chrześcijańskimi" na zakłamanych gębach.
              • arwena_11 Re: chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 14:55
                No ale chyba to dopiero rusza. Pytanie czy dobrze ich zweryfikują i czy ci co przyjadę nie zwieją pierwszej nocy tam, gdzie dają więcej zasiłków.
                • fornitta69 Re: chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 15:01
                  Które to przykazanie: Zawsze podejrzewaj bliźniego swego o wszystko co najgorsze? Bo nie pamiętam takiego z dekalogu?
                • sumire Re: chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 15:03
                  Ale dlaczego tak cię boli, że wieją? To jakieś nienormalne dla człowieka, że dąży do polepszania sobie warunków? W sumie to powinnaś się cieszyć, że zwiali, przynajmniej nie musisz z nimi pod tym samym polskim niebem żyć. Nie poczułaś ulgi? Dziwne.
                  • asia-loi Re: chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 22:25
                    sumire napisała:

> Ale dlaczego tak cię boli, że wieją?

Nie można pomóc komuś, kto pomocy nie chce.
                    Ci muzułmańscy uchodźcy, żeby zostali w Polsce, to najpierw sami musieliby chcieć.
                    Nawet bogate kraje Europy nie przyjmą wszystkich biednych ludzi z Azji czy Afryki. Nie ma takiej opcji. A jak tak dalej będą się wydarzenia toczyć jak się toczą to niedługo będzie po Europie.
                    • paszczakowna1 Re: chodzi o korytarz humanitarny 15.10.16, 11:51
                      >niedługo będzie po Europie

Sprecyzuj - co dokładnie będzie? (Szwecja planowo przyjmuje imigrantów od kilkudziesieciu lat -nie widzę oznak upadku państwa).

Oczywiście za kilkadziesiat lat Europa (także Polska) przestanie być monokultorowa. Globalne ocieplenie postepuje, a nIe ma w historii przypadku, by udało się zatrzymać migrację. Dlatego trzeba sie do tego przygotować, a nie udawać, że jak sie schowa głowę w piasek, to problem przestanie istnieć.
                      • asia-loi Re: chodzi o korytarz humanitarny 15.10.16, 12:13
                        paszczakowna1 napisała:

> >niedługo będzie po Europie
                        >
                        > Sprecyzuj - co dokładnie będzie? (Szwecja planowo przyjmuje imigrantów od kilku
                        > dziesieciu lat -nie widzę oznak upadku państwa).

Będzie wojna między muzułmanami a niewiernymi. I to szybciej niż mi się wydaje, Góra 10 lat.

Dlatego trzeba sie do tego przygotować, a nie udawać, że jak sie schowa głowę w piasek, to problem przestanie istnieć.>

Ale po co chować głowę w piasek? Można zrobić np. tak jak Australia.
                • paszczakowna1 Re: chodzi o korytarz humanitarny 14.10.16, 15:15
                  Nie, nie rusza. Nikogo nie zweryfikują i nikt nie "zwieje" ze szpitali (swoja drogą, co ci to szkodzi?), bo ku twojemu niewątpliwemu zachwytowi (Ach, ja i cale moje środowisko popieramy PiS! Wuja tam z gospodarką, sojuszami, systemem prawnym, stosunkami z UE - nie przyjmiemy potrzebujacych ludzi! To najważniejsze! PiS jest super!) rząd się na to wypiął.
      • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 12:15
        >żeby chociaż chcieli pracować

Ach, a skad to niezachwiane przekonanie, że nie chcą? Może mi ktoś to wreszcie wyjaśni?
    • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:41
      Wiem, wiem. Jedynym słusznym Papieżem, jest Nadpapież Terlik.

https://katofaszyzm.blog.pl/files/2016/08/13887078_1133148026724047_466583096444606785_n1.jpg
      • owczarkini Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 09:48
        Samo sedno.
        Ja się właśnie czuję chrześcijanką, jakkolwiek do katolicyzmu we współczesnym polskim wydaniu jest mi coraz dalej.
      • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:24
        Niezłe! 😊
    • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:04
      Ale mnie to cieszy😊. Jeżeli kierujemy się tymi kryteriami, to jestem katoliczką( to wiedziałam, tak wybrałam)', i na dokładkę nie hipokrytką ( tak przeczuwałam😵).
    • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 14:18
      E, tam, co tam uchodźcy, ważne żeby Halloween nie obchodzić.
    • kozica111 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:10
      Te wątki są zawsze takie same, każdy swoje klepie.A im więcej klepaczy jednej słusznej opinii tym bardziej racje maja wink
      • sumire Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:16
        Na szczęście mamy ciebie i twoje niesłuszne opinie big_grin
      • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:18
        O, naczelna "katoliczka" się odezwała. Ciekawe, co odpowiesz Jezusowi, gdy ci powie "byłem przybyszem, a nie przyjęliście mnie"? "Ależ co za dziwne pretensje, przecież chodziło o uchodźców, którzy tylko chcą brać zasiłki, nie o Ciebie"?
        • kozica111 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:25
          A skąd wiesz czy będzie miał podstawy by tak zapytać? To że jestem przeciwna niezorganizowanemu i niekontrolowanemu napływowi osób, nie oznacza że nie udzieliłabym gościny osobie w potrzebie, w potrzebie a nie szukającej łatwych zasiłków.
          Proponuje byś dała ogłoszenie że twój dom jest otwarty dla ludzi którzy szukają pracy w twoim rejonie, znajda sie chętni.Zdasz nam relacje jak długo ty i twoja rodzina daliście radę.
    • grrrrw Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:20
      www.google.pl/search?q=uchodzcy+demotywator&biw=1270&bih=851&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijnYyLsdrPAhXJKiwKHeLNBMEQsAQIIg#imgrc=Nob0BJ4UuzrmrM%3A
      • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:25
        Rozmawiamy na obrazki, to proszę:
        demotywatory.pl//uploads/201507/1436881263_8igpps_fb_plus.jpg
        • grrrrw Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:37
          Te dzieci nie wyjechaly z Polski na Syberie nie dobrowolnie, zostały deportowane z rodzicami do pracy przymusowej.

Po ukladzie Sikorski-Majski zdolni do noszenia broni, zarowno mężczyźni jak i kobiety nie żyli z zasiłków, a słuzyli w i Polskich Siłach Zbrojnych, ktore wlaczyly sie do walki z Rzesza.

Ci, ktorzy zostali po wojnie w W. Brytanii dostawali nie zasilki, a przez jakis czas zold z FON .
          Szwecja tez w czasie wojny przyjela polskie dzieci. Tylko dzieci. I w 1945 odeslano je do Polski.
          • stacie_o Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:39
            dzieci w artykule przywołanym wcześniej, też nie zamieszkały w krajach, w których toczą się działania wojenne dobrowolnie.
            • grrrrw Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:44
              Ale ich rodzice nie zyli na koszt panstwa, ktore te dzieci przyjelo. Walczyli o wolnosc swego i dzieci kraju.

• paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:54
                A w których siłach należyy walczyć "o wolność swego i dzieci kraju" w wojnie domowej? Siłach A, B, C czy D? (W Syrii są w przybliżeniu cztery stronnictwa).
                • grrrrw Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:33
                  A na Ukrainie, to co trwa ? Wojna lazienkowa ?

www.google.pl/search?q=uchodzcy+demotywator&biw=1270&bih=851&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijnYyLsdrPAhXJKiwKHeLNBMEQsAQIIg#imgdii=oaBZSqJN0qqJDM%3A%3BoaBZSqJN0qqJDM%3A%3B8AxkH334LG3EhM%3A&imgrc=oaBZSqJN0qqJDM%3A
                  • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:44
                    Na Ukrainie trwa wojna hybrydowa z Rosją. Masz jakieś wątpliwości co do tego?
                • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:33
                  paszczakowna1 napisała:

> A w których siłach należyy walczyć "o wolność swego i dzieci kraju" w wojnie domowej? Siłach A, B, C czy D? (W Syrii są w przybliżeniu cztery stronnictwa).>

Moi znajomi Syryjczycy są po stronie Asada. Jak był pokój w Syrii, to moim znajomym żyło się tam bardzo dobrze. Ponieważ są to ludzie wykształceni, to mieli dobrą pracę, kasę, piękne domy, jeździli po świecie. Teraz w większości są to ludzie 50+ (i ich rodziny) i muszą w Europie zaczynać wszystko od nowa. Im ta wojna wywróciła życie do góry nogami.
                  • paszczakowna1 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:39
                    Oczywiście. (I to są ci 'analfabeci' Triss, którzy tylko chcą żyć na zasiłkach). Ale ich kuzyni mogą być po stronie opozycji, bratanek-zakała rodziny w ISIS, a dawny kolega z pracy po stronie Kurdów. Pomysł żeby 'zostać i walczyć o wolność' w wojnie DOMOWEJ uważam za wyjatkowo szkodliwy i idiotyczny.
                    • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:46
                      paszczakowna1 napisała:

> Oczywiście. (I to są ci 'analfabeci' Triss, którzy tylko chcą żyć na zasiłkach)
                      > . Ale ich kuzyni mogą być po stronie opozycji, bratanek-zakała rodziny w ISIS, ...

Zapomniałam napisać. Moi znajomi Syryjczycy nie są muzułmanami. Są grekokatolikami, w Syrii należeli do zdecydowanej mniejszości.
                  • olena.s Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 10:29
                    Moi znajomi Syryjczycy są przeciw Assadowi, po stronie demokratycznej Syri. Pewnie stali niżej w hierarchii społecznej od ciebie o jakieś jedno pokolenie edukacyjne. Stali się zdecydowanie bardziej antyassadowscy kiedy ubecja Assada wyciągnęła z domu dwóch nastoletnich braci i ich "zniknęła". Też są poza Syrią, od Egiptu po Polskę i też zaczynają od początku.
                    • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 11:48
                      olena.s napisała:

> Moi znajomi Syryjczycy są przeciw Assadowi, po stronie demokratycznej Syri...

To tak jak na tym forum i w ogóle w całym świecie, różnym ludziom żyje się lepiej lub gorzej w tym samy kraju i tym samym czasie.
                      Są zwolennicy PiS-u/PO i przeciwnicy, jednym się teraz żyje w nowej Polsce lepiej, innym żyło się lepiej w PRL-u.
                      • olena.s Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 12:06
                        Twoi znajomi są po prostu z grupy mniejszości relgijnej, która przytulila się przy dyktatorze i miała z tego pewne grupowe profity. Moi są z tych, którzy takich profitów nie mieli, za to obrywali nieco, bo jakby nie patrzec - dynastia Assadów to dość parszywa tyrania. Twoi jako rozwiązanie probelmów postrzegali zachowanie status quo, moi mieli nadzieję na może nie zaraz europeizację, ale choćby turkizację polityki (stan sprzed paru lat, kiedy Erdogan jeszcze się tak nie rozpędzil).
                        Osobiście jako zwolenniczka demokracji i merytokracji uważam wszelkie konstrukty, w których przynależność religijna/etniczna od urodzenia zamyka ci pewne drzwi za idiotyczne i złe, więc trudno abym sympatyzowala z Assadem.
                        Co oczywiście nie zmienia faktu, że w każdej grupie - łącznie nie tylko z chrzescijanami, ale i alawitami syryjskimi - są z pewnością ludzie nie lubiący swojej uprzywilejowanej pozycji społecznej i dostrzegający niemoralność tej sytuacji.
              • asia-loi Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 22:30
                grrrrw napisała:

> Ale ich rodzice nie zyli na koszt panstwa, ktore te dzieci przyjelo. Walczyli o wolnosc swego i dzieci kraju. >

Dokładnie. Iran Polakom nic nie dał za darmo.
            • arwena_11 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 16:02
              wyjechały z rodzicami. Polskie dzieci i rodziny zostały przymusowo deportowane w głąb ZSRR. Niewolniczo pracowali, mieli głodowe racje, umierali w obcej ziemi. Mój wujek miał kilka lat jak z matką i babcią wywieźli go do Kazachstanu. Przetrwał, bo jego babcia ( moja prababcia ) oddawała mu swoje racje żywnościowe ( jemu nie przysługiwały -bo nie pracował ). Gotowali zupę z kory, jedli trawę, jak nie było śniegu. Moja prababcia tam zmarła. Leży pewnie w jakimś bezimiennym grobie - poszukujemy, ale idzie kiepsko.
              Tam jeszcze zostało wielu takich, co zostali wywiezieni wbrew swojej woli. I im należy się pomoc i ściągnięcie do kraju.
      • sylwus34 Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 14.10.16, 15:27
        Nie dość, że wpolityce, niezależna pl, prawy pl, to jeszcze demotywatory. Ci ludzie potem idą na wybory i nie ma co się dziwić, że jest jak jest.
    • vaikiria Re: To która jest katoliczką-hipokrytką? 15.10.16, 09:28
      Nie jestem katoliczką i przywódca katolików jest dla mnie takim samym autorytetem, jak jakiś imam czy rabin. Czyli żadnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka