07.11.16, 15:30
Moj brat od kilku lat zabiera sie do uregulowania sprawy spadkowej.Cos tam powolii dziala ale w koncu ja sie za to zabiore kiedy ponownie przyjade na wiosne do kraju. Jego zyczeniem jest zeby jego mieszkanie otrzymala moje corka, jego siostrzenica. Mieszkanie w polowie jest jego wlasnoscia , w polowie jego niezyjacej zony .Dzieci nie mieli.Do drugiej polowy mieszkania ma prawo dziedziczenia rodzenstwo bratowej sztuk trzy. Dwoje rodzenstwa nie chce zadnego spadku po siostrze.Sprawa bylaby dawno zalatwiona gdyby nie trzecia osoba , przyrodni brat mojej bratowej.Jest od wielu lat w Stanach ,narobil w Polsce dlugow i uciekl, nie ma z nim kontaktu. Brat musi zalozyc sprawe spadkowa ale jeden spadkobierca jest nieosiagalny. Nie wiemy jak to ugryzc.
Po drugie kto dziedziczy polowe brata ?Jego rodzenstwo czyli ja i drugi brat ?
Czy jezeli moj brat napisze testament ze zyczy sobie zeby jego siostrzenica oodziedziczyla mieszkanie czy ona moze po splaceniu wszystkich spadkobiercow otrzymac to mieszkanie?
Moj brat ma 69 lat. Mieszkanie jest bardzo zaniedane.Poza tym ma dla naszej rodziny wartosc semtymentalna.Moja corka chcialaby powoli zaczac od przyszlego roku remont , nie z mysla o spadku tylko chcialaby zeby wujek mial ladne , wyremontowane mieszkanie. On sam tego remontu nie udzwignie.Latwiej byloby nam przekonac btata o koniecznosci remontu i mieszaniu sie w jego mieszkanie gdyby corka bylaby spadkobierczynia, mialaby cos do powiedeznia.Bardzo nam zalezy zeby doprowadzic to mieszkanie do porzadku zeby brat mial przyjemniej , zarazem bratu zalezy zeby to mieszkanie dostala w przyszlowci corka.
Jak to poukladac ?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Spadek. 07.11.16, 16:08
      Iśc do dobrego prawnika.
    • princy-mincy Re: Spadek. 07.11.16, 16:11
      Po zonie brata dziedziczyl brat i rodzenstwo zony.
      Zatem twoj brat ma 3/4 mieszkania a pozostale 1/4 mieszkania przypada rodzenstwu bratowej.
      Jesli dwoje z tego rodzenstwa zrzeka sie spadku, to spadek nie przechodzi na twojego brata ale na dzieci tego rodzenstwa.
      Mysle, ze warto isc do dobrego prawnika, ktory doradzi co i jak.
      • jan.kran Re: Spadek. 07.11.16, 16:39
        Oczywiscie ze pojdziemy do prawnika .Nie chodzi o jakies wielkie pieniadze corka chetnie splaci wszystkich dookola .Chodzi o to zeby wola brata zostala spelnona i zeby to mieszkanie dziedziczyla corka bo ona sie zajmie i wujkeim i remontem.Wujek jest mimo wieku w formie olimpijskiej ale mieszkanie podupada i trzeba dzialac.Najwazniejsze jest to zeby to mieszkanie zostalo w rodzinie.I co zrobic z nieosiagalnym spadkobierca ?
        • panterarei Re: Spadek. 07.11.16, 20:35
          Kurator
          • jan.kran Re: Spadek. 08.11.16, 08:58
            Moja Mama zapisala mi w testamencie mieszkanie , testament byl napisanay odrecznie , nie poswiadczony notarialnie.Mieszkanie zostalo sprzedane jeszcze za zycia Mamy i ja dostalam wszystkie pieniadze. Podzielilam sie z obydwoma bracmi ale to byla moja wola ,podobno moglam zatrzymac calosc.Czy w powyzszym przypadku wystarczy taki nieformalny testament ?.
            • jan.kran Re: Spadek. 08.11.16, 09:06
              Dziekuje bardzo za wszystkie porady smile
      • ladyjane Re: Spadek. 07.11.16, 16:41
        Dlaczego rodzeństwo? Dlaczego w całości nie mąż?
        • princy-mincy Re: Spadek. 07.11.16, 17:10
          jesli nie było dzieci to do spadku maja prawo tez wstepni- czyli rodzice i rodzeństwo zmarłego/ zmarłej.
          To stary przepis, głownie mający na celu ochronę majątku rodzinnego, nie biorący w ogóle pod uwagę mozliwosci, ze małżeństwo bezdzietne mogło niczego nie dostać od rodzicow a dorobić sie wszystkiego wspólnie, w czasie trwania małżeństwa.
          Nie zmienia to jednak faktu, ze takie jest prawo.
        • mynia_pynia Re: Spadek. 07.11.16, 20:29
          Bo musisz sobie zrobić dziecko, żeby w majestacie prawa dzieciczyć "wszystko" w najbliższej rodzinie. A i to dziecko musi żyć smile.
    • mdro Re: Spadek. 07.11.16, 16:35
      Jakkolwiek popieram radę udania się do prawnika, najwygodniej zapewne byłoby, gdyby rodzeństwo zmarłej żony brata spadek przyjęło, a potem w ramach działu spadku swoje części przekazało temu bratu.
    • issa-a Re: Spadek. 07.11.16, 16:42
      trzeba wnieść sprawe spadkowa w sądzie. Sąd nakaże zamieszczenie ogłoszenia w prasie ogólnokrajowej, cos w stylu, że trwa sprawa spadkowa taka i taka i prosi się o zgłoszenie spadkobierców. Termin zgłoszenia chyba 3 miesiace. Jeśli trzeci spadkobierca nie zgłosi sie w tym terminie to tak, jakby go nie było.
      Tak to sie kiedys załatwiało, jeszcze pare lat temu widziałam takie ogłoszenia, może cos się zmieniło?
    • tontonik Re: Spadek. 07.11.16, 17:09
      W pierwszej kolejności założyć sprawę spadkową po żonie, dla brata żony z Ameryki złożyć wniosek o ustanowienie kuratora dla osoby nieobecnej; Dlaczego w stwierdzeniu nabycia spadku po bratowej brat nie jest uwzględniany? Jako mąż spadkodawczyni powinien dziedziczyć ułamek z jej połowy.
      Oprócz sprawy o stwierdzenie nabycia spadku brat sporządza testament, w którym powołuje do całości spadku twoją córkę,albo może jej darować swój udział w mieszkaniu - wtedy dostanie je już za życia brata i już wówczas może znosić współwłasność ze spadkobiercami twojej bratowej. Jeżeli córka dostanie mieszkanie w spadku, to wtedy musi czekać z rozliczaniem się ze spadkobiercami żony twojego brata do jego śmierci.
      Sprawa nie jest skomplikowana, nawet średnio rozgarnięty prawnik to ogarnie wink
    • azile.oli Re: Spadek. 07.11.16, 17:11
      Brat powinien wnieść do sądu wniosek o nabycie spadku po żonie. Należy mu się po niej połowa, zatem 3/4 mieszkania będzie jego. Zakładam, że od śmierci żony brata minęło więcej niż 6 miesięcy, zatem rodzeństwo nabyło spadek. Ta dwójka, która nic nie chce, może swoją częśc przekazać mężowi siostry (Twojemu bratu), trzeci, nieosiągalny, dziedziczy 1/12 całego mieszkania, czyli niewiele. Nawet, gdyby się objawił w końcu, będzie mu się należała spłata raczej niewielka.
      Jeśli b rat sporządzi testament na rzecz Twojej córki, to Tobie i drugiemu bratu będzie należał się zachowek. Oczywiście, możecie z niego zrezygnować.
      • pani.maciejka Re: Spadek. 07.11.16, 18:14
        "Jeśli b rat sporządzi testament na rzecz Twojej córki, to Tobie i drugiemu bratu będzie należał się zachowek. Oczywiście, możecie z niego zrezygnować. "

Nie będzie.
        Rodzeństwo w takiej sytuacji nie ma prawa do zachowku.

Jeśli brat ureguluje sprawę spadku po żonie zanim umrze i napisze testament na rzecz siostrzenicy to mieszkanie będzie jej bez konieczności spłacania kogokolwiek.
        • peonka Re: Spadek. 08.11.16, 10:17
          Dlaczego zachowek się nie należy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka