Dodaj do ulubionych

Wymeldowanie eksa

07.11.16, 21:58

Czy któraś dokonywała tego czynu ? wink Czy w ogóle ja mogę to zrobić?
Jesteśmy po rozwodzie, mamy za sobą podział majątku ( mieszkanie przypadło mnie), mój eks mieszka w innym mieście i tam pracuje.

Jakie dokumenty powinnam przedstawić w urzędzie? Będzie z tym kłopot?wink
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Wymeldowanie eksa 07.11.16, 21:59
      Świadkowie,że nie mieszka i twoje oświadczenie.
    • basiastel Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 07:47
      Potrzebujesz ze 2 sąsiadów na świadków, że nie mieszka i składasz wniosek o wymeldowanie. Ew. podajesz jego aktualny adres zamieszkania i urząd się z nim kontaktuje. Jeśli potwierdzi, wymeldowują go bez świadków. To proste postępowanie i jak najbardziej to Ty masz prawo do tych czynności.
      • lady-z-gaga Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 08:08
        a co sąsiedzi mogą wiedzieć na ten temat? z faktu, że kogoś nie widziałam od paru miesięcy nie wynika, że ten ktoś nie pojawiał się mieszkaniu
        • kaz_nodzieja Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 08:21
          Też racja. Najbliższą sąsiadkę zdarzało mi się, że nie widziałam dobre kilka miesięcy, gdyby nie irytujący zwyczaj trzymania wózeczka dziecka na korytarzu (wózeczek co pewien czas "znikał", wtedy gdy szła na spacer lub zmieniał położenie) mogłabym spokojnie uznać, że być może nie mieszka. Drugiego sąsiada w ogóle nie widziałam do momentu, gdy w pracy zmieniły mi się godziny i zaczęłam wychodzić/przychodzić o innych porach niż zwykle.
          • basiastel Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 08:37
            No to wyobraźcie sobie, że sąsiedzi są uznawani za najbardziej wiarygodnych świadków ( znajomi mogą świadczyć po znajomości ). akurat z wymeldowywaniem to mam spore doświadczenie. Zapomniałam tylko wspomnieć, że w wypadku, gdy nie podajemy adresu osoby wymeldowywanej, tylko świadków, to jest pewien rodzaj kontroli. Mianowicie, przychodzi policja, by sprawdzić. teoretycznie powinna 2 razy, ale w praktyce przychodzą raz.
            • aqua48 Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 09:43
              No ja akurat byłam wzywana do urzędu żeby potwierdzić fakt, że zameldowany sąsiad mieszka/nie mieszka. Czyli oświadczenie sąsiadów bierze się jak najbardziej pod uwagę.
              • lilly_about Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 09:48
                To jakaś bzdura. Wystarczy, ze ludzie pracują w różnych godzinach i już nie muszą sie mijać na korytarzu.
                • peonka Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 10:03
                  Może i bzdura, ale tak jest.

Raz to robiłam. Składasz wniosek o wymeldowanie w trybie administracyjnym, jeśli znasz nowy adres to podajesz, jeśli nie to nie. Świadków nie musisz podawać ani przyprowadzać, urząd sobie poradzi. Musisz tylko być stanowcza i nie dać sobie wmówić, że to ty masz udowodnić, że ta osoba nie mieszka, szukać świadków, adresu, etc. Ty składasz wniosek. Jest jeszcze obowiązek meldunkowy i to osoba, która się nie wymeldowala, łamie przepisy, a ty dbasz, żeby było dobrze smile
                  Poczytaj sobie jakieś oficjalne strony, UM albo UG, niekoniecznie twoich, są tam też wzory wniosków.
                • lady-z-gaga Re: Wymeldowanie eksa 08.11.16, 13:54
                  W młodości mieszkałam przez 2 lata w wynajmowanym mieszkaniu, na piętrze było kilka lokali i przez te 2 lata ani razu nie spotkałam nikogo z sąsiadów z mojego piętra. Tzn nie spotkałam ich podczas wchodzenia, lub wychodzenia z mieszkania. Słowo daję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka