Dodaj do ulubionych

Elegancki stół

28.11.16, 20:42
Słuchajcie, jak takie coś rozwiązuje się, jest sobie elegancko i z bajerami nakryty stół. Na stole przez dekorację nie ma miejsca na nic poza talerzami, w tym na wazę z zupą, półmisek z mięsem i drugi z ryżem/kaszą/ziemniakami ani na miskę z sałatką. Jak się to robi dalej? Każdy talerz siup do kuchni, nakładanie i przynoszenie? W takim razie po co stroić te talerze wcześniej? Chciałabym sobie tak przybrać stół, ale jak to rozwiązać dalej....

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/cb/d0/b8/cbd0b89101fbd96c37b82cbf2641dcca.jpg
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:00
      Wózek (kelnerski), na którym wjeżdża jedzenie i każdemu serwuje się osobno. Albo obok stołu dodatkowy bufet, na którym stawiasz co trzeba i dzięki temu odpada latanie z talerzami.

Ogólnie - wygląda ładnie, ale mało to praktyczne. Ja się staram robić na stole strefę dekoracyjną, ale raczej małą, bo na stole ma być żarcie, a nie ozdoby.
    • ra-sowa Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:04
      Proste, na talerze nakłada lokaj, podchodzi z wazą czy tam półmiskiem, nakłada i idzie dalej. Potem zabiera talerze i przynosi inne rzeczy. Czy jest ktoś, kto nie ma lokaja?
      • cauliflowerpl Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:14
        Wiedziałam, że księżniczki pomogą wybrnąć z kłopotu big_grin
        Nie mieć lokaja to jak nie mieć bidetu.
        • gama2003 Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:49
          Ale, że jeden lokaj ?
          Za każdą księzniczką stoi lokaj, pod ścianą i jednym susem obsługuje.

A tak przyżyciowo - robię przerwy między dekoracjami, kandelabry też stawiam takie, żeby widzieć ile teściowa zjadła wink
          • ginger.ale Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:03
            Jednocześnie nie widząc jej twarzy, dodajmy.
            smile
    • solejrolia Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:09
      O stół w stylu, w jakim dekoruje moja mama.
      Powiem tak: to się sprawdza do zdjęcia. I jako inspiracja wyłącznie.
      A ogolnie ani to ładne- bo na żywo trąci kiczem i przesadą, a dodatkowo dla biesiadników- masakra, bo nie ważne jedzenie, tylko, zeby układ się nie popsuł i atmosfera też nie ważna, bo trzeba uważać, bo tak misternie to było układane itd.
      (ja lubie dekoracje, i też dokoruję stół, zawsze, ale to nie jest istota stołu i spotkania, o tym warto pamiętać)
    • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:10
      Obsługa kelnerska, nie ma siły.
    • aankaa Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:11
      stół-pomocnik obok
    • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:24
      Nie masz pomocy?
      • nickbezznaczenia Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:27
        big_grin big_grin big_grin

Napisała kubekwkropki.
        • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:29
          Nie rozumiem?
          • nickbezznaczenia Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:32
            Nie dziwi mnie to.
            • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:34
              Co Cie nie dziwi? Pytanie?
      • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:58
        kubekwkropki napisała:

> Nie masz pomocy?

Nie, nie ma pomocy, lokaja, gosposi, ochmistrzyni, krawca ani szewca szyjących na miarę. tongue_out Dziwne, prawda? tongue_outPP
        • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:08
          To niech nie aspiruje. Proste.
          • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:12
            kubekwkropki napisała:

> To niech nie aspiruje. Proste.

Nie udawaj kubek, że kiedykolwiek wcześniej słyszałaś o ochmistrzyniach i lokajach. tongue_outP
            • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:25
              W życiu nie słyszałam. Dltego nazywam ich SŁUŻĄCYMI. Zmartwię cie. Chwalą sobie.
              • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:26
                Marysię masz? big_grin
                • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:29
                  Niejedną. I?
                  • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:31
                    Nic, aspiracje to nic złego! Czasami bywa śmiesznie, ale śmiech to zdrowie.smile
                    • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:36
                      Zwłaszcza, kiedy aspiracje rozmijają sie z możliwościami.
                      • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:37
                        Przykro mi. Ale nie poddawaj się, trzeba podążać za marzeniami smile
                        • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:40
                          Oczywiście. lepiej ci?
                          • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:45
                            Od Twoich aspiracji? Nie, nie mają wpływu na moje samopoczucie. smile

Tylko trochę Ciebie żal. Chyba nie jesteś zła kobieta, po co się wystawiasz na pośmiewisko?
              • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:32
                kubekwkropki napisała:

> W życiu nie słyszałam. Dltego nazywam ich SŁUŻĄCYMI.

Wśród służby istnieje hierarchia, dziecko drogie.

• kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:37
                  To niech sobie sami ustalają. Mnie interesuje jedna osoba. Poza nią - niech sobie sama ustala. Delegacja uprawnień.
                  • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:41
                    kubekwkropki napisała:

> To niech sobie sami ustalają.

Ona jest ustalona na stałe, dziecko.

• taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:42
                    kubekwkropki napisała:

> To niech sobie sami ustalają. Mnie interesuje jedna osoba.

Sugerujesz, że masz tylko jedną służącą?
                    • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:43
                      To wlasnie sugeruje. Lepiej ci?
                      • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 29.11.16, 21:12
                        kubekwkropki napisała:

> To wlasnie sugeruje. Lepiej ci?

Ściśle biorąc, identycznie tak samo. Zmartwię cię - moje główne problemy nie wiążą się z twoim stanem posiadania ani możliwościami.

Tyle, że wcześniej pisałaś, że masz niejedną, więc może się dolicz.
          • milka_milka Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:14
            Znaczy ma zjeść na gazecie jedną łyżką na całą rodzinę?
            • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:15
              milka_milka napisała:

> Znaczy ma zjeść na gazecie jedną łyżką na całą rodzinę?
              >
              I do tego koniecznie czysta. (Tak twierdzi Kubek).
    • koronka2012 Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:43
      W warunkach domowych taka opcja raczej odpada z powodów logistycznych, chyba, że do stołu podaje starszy lokaj tongue_out.

To, co ja mogę ci polecić - drobne ozdoby, które łatwo przemieścić, a dają wiele uroku:

kamyczki - kryształki porozrzucane po stole (na zdjęciu w opisie, nie umiem wklejać zdjęć) plus srebrne gwiazdeczki w dużych ilościach:
      archiwum.allegro.pl/oferta/krysztalki-20mm-dekoracyjne-10szt-przezroczyste-99-i4275411273.html
      www.partybox.pl/prod_22428_konfetti-gwiazdki-srebrne?gclid=CjwKEAiAyO_BBRDOgM-K8MGWpmYSJACePQ9CRXSDibT3yX1z9PKsQBBlW_7bk5O0SYZBEHTh8bOPQhoCvcHw_wcB

albo dyskretny motyw świąteczny, ot taka srebrna szyszeczka tu i ówdzie:
      ladnydom.pl/czterykaty/5,58140,12949484.html?i=6

Na białym, lnianym obrusie prezentuje się o wiele fajniej niż oklepane stroiki świąteczne i ma tę przewagę, że wygodniej ustawiać dania.
      • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:47
        Srebrna szyszeczka... Żałosne.
        • milka_milka Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:51
          Więc co polecasz?
          • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:56
            Konfrontację z rzeczywistością polecam. Nie stać cie na służącą? Nie udawaj kogos kimś nie jesteś.
            • milka_milka Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:57
              Ale ja nie pytam o służącą, tylko o dekorację stołu.
              • panterarei Re: Elegancki stół 29.11.16, 12:07
                służącą obwiesić tymi bombkami i szyszeczkami i będzie gites.
            • gama2003 Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:58
              I wzajemnie.
              smile
            • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:04
              kubekwkropki napisała:

> Konfrontację z rzeczywistością polecam. Nie stać cie na służącą? Nie udawaj kog
              > os kimś nie jesteś.

Ty też kubek nie udawaj kogoś, kim nie jesteś.

A mianowicie arystokratycznej damy, która raczkowała pośród służby w posiadłości rodzinnej. tongue_outPP
              • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:07
                ?
                • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:08
                  kubekwkropki napisała:

> ?

Czego nie zrozumiałaś?
                  • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:10
                    Kim według ciebie nie jestem?
                    • gama2003 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:16
                      Damą.
                      Raczej dorobkiewiczówną z żałośnie zadartym nosem. Klasę się ma, albo nie - cecha nie do kupienia, niestety......
                      • heca7 Re: Elegancki stół 29.11.16, 23:29
                        Nuworyszem po prostu wink
                    • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:16
                      kubekwkropki napisała:

> Kim według ciebie nie jestem?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,162864528,162864528,Elegancki_stol.html?p=162865115
                      • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:22
                        No masz stuprocentową racje. W moim domu stół wigilijny TAK nie wygląda. Smutne by to było.
                        • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:29
                          kubekwkropki napisała:

> No masz stuprocentową racje.

Patrz, a poprzednio po prostu nie zrozumiałaś.
                          • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:34
                            Rozumiem. Według ciebie na początkowym obrazku jest ELEGANCKI stół wigilijny. Smutne.
                            • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:38
                              kubekwkropki napisała:

> Rozumiem. Według ciebie na początkowym obrazku jest ELEGANCKI stół wigilijny. S
                              > mutne.

Źle. Nic takiego nie twierdziłam.

Chyba potrzebujesz korepetycji.
                              • taki-sobie-nick Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:38
                                w dodatku w ogóle nie wypowiadałam się w żaden sposób o owym stole
      • mgla_jedwabna Re: Elegancki stół 29.11.16, 12:03
        Koronka, ale drobiazgi porozrzucane po stole sprawią, że prędzej czy później ktoś postawi na tym półmisek mięsa w sosie, a sos wyleje się na obrus.

Ja bym postawiła kilka świeczek, a ozdoby skupiła wokół nich. Inaczej będzie wrażenie, że coś się wala po stole.
    • fomica Re: Elegancki stół 28.11.16, 21:44
      Ten stół na zdjęciu do takiej dekoracji jest po prostu za mały, za wąski. A skoro tak, to nie ma rady - albo obsługa kelnerska i obnoszenie półmisków a goście sobie nakładają, albo zrezygnować z tych świecidełek. Nie przeskoczysz tego. Albo od razu nowy większy stół.
      • mika_p Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:21
        > Albo od razu nowy większy stół.

A do nowego większego stołu - większa jadalnia. Budynek może mieć kilkaset lat, nie musi byc nowy
    • fomica Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:03
      No akurat srebrne szyszeczki są wybitnie skromne - szyszka z lasu pomalowana srebrnym sprayem smile Już bardziej dla ubogich się nie da.
    • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:03
      kubek, a Tobie się podoba ten badziewny stół na zdjęciu ?big_grin wink
      • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:06
        Nie. Nie podoba sie. Ale jestem w stanie zrozumiec, że spełnia marzenia aspirujących.
        • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:11
          Chyba nie wszystkich aspirujących skoro Tobie się nie podoba.
          • kubekwkropki Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:14
            Och. Chciałaś byc błyskotliwa. Nie wyszło. Tak mi przykro. smile.
            • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:20
              smile
              • joa66 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:22
                kubek, poznajesz? wink

https://retro.pewex.pl//uimages/services/pewex/i18n/pl_PL/201303/1362830442_by_Sebastian_500.jpg

https://devel.telemagazyn.ppstatic.pl/f7/b5/f1d80d24c3e73eb7a10a53df7b84.1000.jpg
    • thea19 Re: Elegancki stół 28.11.16, 22:32
      przede wszystkim musza byc zachowane proporcje. dekoracja nie moze byc na pol stolu. stol majacy metr szerokosci pomiesci spokojnie dluzsza dekoracje o szerokosci max 15cm. dekoracja nie powinna byc wzdluz calego stolu a na srodku jedna lub 2-3 w odstepach. na malych stolach super sprawdzaja sie dekoracje na wysokich cienkich nozkach oraz takiego ksztaltu swieczniki. dekoracja jest okazala a na stole zajmuje tylko kilka cm.
    • bei Re: Elegancki stół 28.11.16, 23:17
      Stol jest zbyt waski na taki rozmiar dekoracji.
      Im mniej, tym wiecejsmile.....
    • a.nancy Re: Elegancki stół 29.11.16, 08:34
      Jak w niektórych restauracjach: dodatkowy zestaw talerzy, kelner przynosi napełniony talerz a pusty zabiera.
      • konwalka Re: Elegancki stół 29.11.16, 10:30
        Kubek wrocil! Super, beda jaja
        • dyzurny_troll_forum Re: Elegancki stół 29.11.16, 10:52
          konwalka napisała:

> Kubek wrocil! Super, beda jaja

Cieszę się Twoim szczęściem!
    • triismegistos Re: Elegancki stół 29.11.16, 10:34
      Dodatkowy stół obok. Przestestowane podczas spędów rodzinnych z wąskim stołem smile
    • eve-lynn Re: Elegancki stół 29.11.16, 11:00
      U mnie by się sprawdziło, bo jest nas czworo: 2 dorosłych i dwójka maluchów. Robimy mało jedzenia i nie stoi na stole na półmiskach, tylko nakładane jest w kuchni. Potem - po obiedzie (u nas to jest późny obiad, a nie kolacja), ustawiam miseczki z owocami, ciasteczkami, ale to stoi dłużej a my siedzimy wtedy na kanapie, albo na podłodze a nie juz przy stole.
      Jak masz niewielu gości może się sprawdzić. Ale jeśli macie tradycję długiego biesiadowania, to albo skromniejsza dekoracja, albo faktycznie stolik na kółkach gdzieś z boku. Ale moim domu rodzinnym taki stolik by się nie sprawdził. Bo ludzie by łazili w te i wewte do tego stolika i nie poręcznie. Jednak lepiej ustawić na stole. Moja babcia dekorowała tylko jednym okrągłym stroikiem ze świecą na środku, na wysokości 1/4 stołu po bokach pasujące świece w świecznikach i koszyczek siankiem i opłatkiem (bo zakładam, że o wigilii mówimy).
      • eve-lynn Re: Elegancki stół 29.11.16, 11:01
        Dodam tylko, że mi się marzy taka ładna dekoracja, ale w tym roku to pewnie nawet obrusa nie położę bo moja półtoraroczna córka zajęłaby się tym w mgnieniu oka smile
    • mgla_jedwabna Re: Elegancki stół 29.11.16, 11:59
      Taka dekoracja ma sens, jak się ma obsługę kelnerską i serwis amerykański, czyli każdy dostaje swoje danie nałożone na talerz w kuchni. Przy serwisie familijnym (wazy, półmiski na stole) trzeba ograniczyć dekorację. Stół na podlinkowanym przez ciebie zdjęciu nie wydaje mi się zresztą szczególnie elegancji - pominając względy praktyczne, zysto wizualnie też jest przeładowany. Ozdobne kryształy prezentowałyby się lepiej na tle samego obrusa, jeśli chce się mieć dekoracje na środku, zastawę należałoby wziąć dla odmiany bez wzorków, poza tym dekoracje są o połowę za duże, imho. Elegancja to między innymi umiar.
      • koronka2012 Re: Elegancki stół 29.11.16, 22:24
        Powiedzmy to sobie jasno: masa jak nie większość takich "inspiracji" jest robiona wyłącznie do zdjęcia do magazynów wnętrzarskich i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
        • mynia_pynia Re: Elegancki stół 29.11.16, 23:16
          Oj tam, miałam ładnie udekorowane stoły na weselu, oczywiście nie tak po próżności jak ten zalinkowany ale zmieściły się na nim ciasta i butelka wina. Całą resztę przynoszono i odnoszono, obok był jeszcze szwedzki stół. W domu na stole też przy okazji świąt czy większych niedzielnych obiadów mam coś postawione,np. kwiaty, czy świeczki w szklankach i tyle, bo w związlu z prozą życia muszę gdzieś postawić surówki czy pikle do obiadu. A i kompot...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka