Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz podstawa programowa

01.12.16, 15:36
Słuchałam dziś audycji o nowej podstawie programowej w TOK FM. Niezła rozrywka, jeśli macie możliwość to posłuchajcie.

audycje.tokfm.pl/podcast/43971
Zamiast "rozwój zarodka" - "etapy przedurodzeniowego rozwoju człowieka", historia prawie tylko Polski i tylko zwycięskie bitwy, słowo "holocaust" w podstawie w ogóle się nie pojawia, dzieci mają umieć napisać "przeproszenie" (rozmówcy spekulowali, że chodzi tu o formułowanie samokrytyki), przedszkolaki mają mieć umiejętności obronne, Jan Paweł II w programie każdego przedmiotu, nawet etyki; w programie WDŻ nie ma w ogóle elementu inicjacji seksualnej.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Będę złośliwa 01.12.16, 16:01
      Będę złośliwa i powiem: bardzo dobrze.
      Do pracy w montowni, jako bezpłatny stażysta czy w UK na zmywaku jakaś szczególna wiedza nie jest potrzebna, a wręcz przeszkadza. To raz.
      Dwa, jest szansa na pokazanie opozycyjności i uzupełnianie luk edukacyjnych w domu, podsuwanie odpowiednich lektur, objaśnianie zjawisk w bardziej złożony sposób, zachęcanie do samodzielnego myślenia. Za jakiś czas okaże się, jaka naprawdę była skala protestów wobec polityki PiS.
      Trzy - jest szansa na wykreowanie nowych bohaterów i nowego modelu zwalczania władzy, zupełnie jak po PRL okazało się, że wszyscy ale to wszyscy tak w ogóle zwalczali ustrój.
      • spanish_fly Re: Będę złośliwa 01.12.16, 16:28
        Mnie jest jednak trochę przykro. Niestety nie mamy tyle czasu, żeby obok zwykłej robić jeszcze drugą równoległą szkołę, w celu przyswojenia wiedzy ogólnej w sensowny, usystematyzowany sposób.
      • ra-sowa Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:34
        A cóż ty z tą szansą, opozycyjnością i uzupełnianiem luk wyskakujesz już w drugim wątku?
        Niedoróbki ministerstwa nie są żadną szansą tylko bublem. Po drugie, idąc twoim tokiem myślenia, można by stworzyć więcej szans, proponuję rozdać po 1000 + dla np matek 3 dzieci spłodzonych przed 22 rokiem życia , a opozycja niech się zrzeknie pensji z tego tytułu. Taka szansa.
        Nie zamierzam usprawiedliwiać w żaden sposób tego bajzlu.
        • triss_merigold6 Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:41
          Są bublem, zgadzam się. Żeby je zniwelować, potrzebne będzie uzupełnianie edukacji w domu i na korepetycjach/kursach - szansa dla rodziców na pokazanie własnej wizji rzeczywistości.
          Może przekaz szkolny będzie tak nachalny i jednorodny, że skłoni młodzież do podejmowania prób krytycznego myślenia i weryfikacji informacji szkolnych, zwłaszcza z historii i literatury? Byłoby to miłą odmianą po tłukach, które teraz hurtowo uzyskują wykształcenie średnie.

Mnie masa rzeczy w szkole i systemie edukacji denerwuje, ta zmiana będzie tylko kolejnym powodem do wkurzania się.
          • ra-sowa Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:51
            A ktoś zabraniał tego wczesniej? tego pokazywania swojej wizji tak, aż tak, żeby robić z tego szansę?
            Z resztą się zgadzam, ale w miłą odmianę nie wierzę.
            • triss_merigold6 Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:53
              Nie było motywacji. Po prostu. Teraz motywacja się pojawia, bo przekaz oficjalny może być ordynarnie, nachalnie fałszywy.
        • triss_merigold6 Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:46
          A dlaczego wyciągam opozycyjność?
          Ano dlatego, że nie dalej jak wczoraj, musiałam dziecku prostować idiotyzmy, jakie znalazł w podręczniku. Otóż, stało tam napisane, że w PRL masową formą protestu było opuszczanie mieszkania i demonstracyjne spacerowanie w czasie nadawania Dziennika i dalej w tonie, że całe społeczeństwo stawiało władzy czynny opór.
          • ra-sowa Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:52
            A cóż to za durny podręcznik?
            • triss_merigold6 Re: Będę złośliwa 01.12.16, 17:54
              Do historii, VI klasa.
    • tiszantul Re: Jeszcze raz podstawa programowa 01.12.16, 16:27
      > Słuchałam dziś audycji o nowej podstawie programowej w TOK FM. Niezła rozrywka,
      > jeśli macie możliwość to posłuchajcie.

tak, ludzie was nie słuchają, bo "nie mają możliwości", oczywiście. Internetu nie mają. Oprócz możliwości wypadałoby jeszcze zapytać o chęci, przecież to radiowęzeł zakładowy Agory dla najtwardszego czerskiego betonu, nikt normalny tego nie posłucha, stawiam tezę, że nawet statystyczny wyborca PO i Nowoczesnej nie wytrzyma, dlatego musicie z paszczakówną i resztą codziennie zakładać po dwa wątki propagandowe. Piszcie częściej, o czymże to się mówi w tej niezwykle atrakcyjnej rozgłośni, społeczeństwo pragnie tej wiedzy.
      • triss_merigold6 Re: Jeszcze raz podstawa programowa 01.12.16, 16:28
        Goń się, ja słucham TOK FM codziennie rano.
        • tiszantul Re: Jeszcze raz podstawa programowa 01.12.16, 16:38
          > Goń się, ja słucham TOK FM codziennie rano.

sporo tu wonskich i bardzo wonskich specjalistek, ale słuchanie TOK FM stawia Cię w absolutnej czołówce nawet na ematce
      • spanish_fly Re: Jeszcze raz podstawa programowa 01.12.16, 16:29
        Tradycyjnie dziękuję za podbijanie wątku. Tym sposobem dotrze do większej liczby osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka