Dodaj do ulubionych

Dobry zakwas

04.12.16, 22:27
na zurek, z butelki albo kartonika? Jak juz rozwiazalyscie moj problem z mrozona kukurydza, to jeszcze prosze o namiar na jakis naprawde dobry zakwas do ugotowania zurku. Ewetualna odpowiedz "nie ma dobrych gotowych zakwasow - zrob sama" tez przyjme naturalnie z pokora...
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Dobry zakwas 05.12.16, 06:08
      Nie wiem czy są dobre gotowe, ponieważ rzeczywiście robię sama i w sumie to nic trudnego przecież. smile
    • eliszka25 Re: Dobry zakwas 05.12.16, 08:09
      kazdemu smakuje co innego, ale mnie najbardziej podchodzi zurek w sloiku firmy "rolnik". zawsze przywoze sobie kilka sloikow z polski na zapas. zrobienie zakwasu, to niby nie jest wielka filozofia, ale sama jeszcze nie probowalam. poza tym taki obiad trzeba zaplanowac przynajmniej z tygodniowym wyprzedzeniem, a u nas wyglada to tak, ze pytam dzieciaki rano "co byscie zjedli na obiad", oni odpowiadaja "zurku juz dawno nie bylu, zurek zrob". od 7 do 12 nie dam rady zakisic zakwasu na zurek, wiec siegam po sloik wink.

z jednego sloiczka (370 ml chyba) wychodzi mi zupa dla 4 osob. kilka razy z braku tego zakwasu w jakims sklepie kupilismy zakwas w pollitrowych butelkach firmy "jana" czy "janna", jakos tak i tez byl dobry, ale wole ten od "rolnika". wyprobowalam tez "krakusa", ale kompletnie mi nie smakuje, co dziwne, bo zakwas na barszcz czerwony maja bardzo dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka