Dodaj do ulubionych

klasa integracyjna

06.12.16, 20:58
Ile może być dzieci w klasie integracyjnej. Wiem 3-5, ale w klasie u mojego dziecka jest 7 dzieci z orzeczeniem i 8 prawdopodobnie będzie także miało orzeczenie. I co można z tym zrobić? Ogólnie w klasie jest 20 osób. Powinni utworzyć jeszcze jedną klasę? co na to przepisy?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: klasa integracyjna 06.12.16, 21:23
      Po ilości dzieci z orzeczeniami podejrzewam, że jest to klasa 1 SP, i wątpię aby cokolwiek można było z tym zrobić bo jest to z założenia rocznik złożony z dzieci z opiniami i orzeczeniami. Kolejna rzecz czy te dzieci mają orzeczenia czy opinię, bo to nie to samo
      • mam100pytan Re: klasa integracyjna 06.12.16, 21:33
        nie, to klasa 5. Było pięcioro, ale w trakcie 2 dostały orzeczenie i trzecia sie stara. W szkole są 3 klasy - 1 - 20 uczniów- integracyjna i 2 po 26 uczniów.
    • sinceramente Re: klasa integracyjna 06.12.16, 21:23
      Od 3 do 5. Czyli 5 maksymalnie. W przypadku kontroli kuratorium zaleci rozdzielenie dzieci na 2 klasy, a jeśli będzie 15 z orzeczeniem, to trzy klasy.
      U nas w szkole była trochę inna sytuacja, w klasie integracyjnej było 21 dzieci. Z końcem roku jeden uczeń za zgodą rodziców został przeniesiony do równoległej klasy.
    • thea19 Re: klasa integracyjna 06.12.16, 21:27
      w klasie integracyjnej max 5 dzieci, w klasie masowej bez ograniczen
    • mamma_2012 Re: klasa integracyjna 06.12.16, 21:33
      W integracyjnej do 5 dzieci z orzeczeniami o niepełnosprawności (nie opiniami). Co zrobić? Przekształcić w klasę zwykłą, wtedy nie ma ograniczeńuncertain
    • makurokurosek Re: klasa integracyjna 06.12.16, 22:15
      Tu masz odpowiedz z której wynika, że szkoła nie musi rozbijać klasy na dwie mniejsze.

www.portaloswiatowy.pl/pomoc-psychologicznopedagogiczna/orzeczenie-o-potrzebie-uczeszczania-do-klasy-integracyjnej-dla-ucznia-gimnazjum-4560.html
    • ivaz Re: klasa integracyjna 06.12.16, 22:19
      a ja się podepnę i zapytam czy to prawda, że klasy integracyjne nie mogą mieć zajęć na druga zmianę, czy to jest na to jakiś przepis czy tylko wola szkoły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka