Dodaj do ulubionych

Sztućce do zmywarki

08.12.16, 22:38
Z serii ematka wie wszystko: polećcie konkretne sztućce tolerujące pranie w zmywarce.
Na kolejnym komplecie, teoretycznie nadającym się do mycia w zmywarce, wychodzą mi plamki jakby rdzy. I mam z lekka dość. W przeciągu z 1,5 roku 3 komplet do wywalenia. W poprzednich wyłaziły takie plamki na nożach, potem doczytałam, że przedostatni niby do zmywarki przeznaczony, ale oprócz noży właśnie. Natomiast w aktualnym (w całości nadającym się do zmywarki) plamki rdzy wylazły mi nawet na łyżkach i łyżeczkach. Były sztućce Ambition, była Ikea, było coś tam jeszcze. Czy ja mam zmywarkę jakąś wybitnie zajadłą na sztućce, czy ja kupować nie umiem? W desperacji zaczęłam przeszukiwać Allegro pod kątem radzieckich kompletów. U mojej mamy funkcjonuje zestaw mający na pewno ponad 25 lat, od 18-20 lat myty w zmywarce - i nic tym widelcom, nożom nie jest! Ale na Allegro niestety albo małe komplety, albo platery.
Polećcie coś konretnego pls, co przetrwa mycie w zmywarce. Ale nie za kilka tysi, bo to sztućce do użytku codziennego mają być (no i nie wydam kilku tysięcy, kiedy nie mam gwarancji, że moja zmywara i ich nie pokona). Komplet potrzebuję na 12 osób (albo 2 komplety wezmę), koniecznie z widelczykami deserowymi.
Obserwuj wątek
    • magia Re: Sztućce do zmywarki 08.12.16, 22:46
      Mam Amefa i Ikea 365+. Ikea mają 12lat, Amefa 3. W zmywarce są codziennie i ani śladu kropek .
    • sayyida Re: Sztućce do zmywarki 08.12.16, 22:51
      Mam i radzieckie, i ikea, i najtańsze z marketu, i prlowskie starsze ode mnie z trzonkami udającymi kość słoniowa - nigdy nic, a zmywarkę mam od 15 lat. Bosch i tabletki noname.
      • aurinko Re: Sztućce do zmywarki 08.12.16, 22:55
        Sayyida masz widelce z pseudo kością słoniowa? maja te czesc metalowa waska i dluga?
        • sayyida Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 08:54
          Długa i wąska, tak jest.
          • aurinko Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 09:17
            Ulubione sztućce moich dzieci smile cała trójka (a są w dużym rozrzucie wiekowym) u babci je wyłącznie tymi widelcami, babci zostały ostatnie trzy sztuki smile
            • mikams75 Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 13:46
              takie?
              4.allegroimg.com/s400/018997/90441f42450399d017498bad0084
              nie wiedzialam, ze sa takie popularne, sa jeszcze w moim dom rodzinnym i bardzo lubie nimu jesc smile
              • sayyida Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 15:14
                O to, to smile
              • zmartwionanati Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 15:55
                Moje ukochane sztućce! Też takie mam! Tylko ostatnio ułamał mi sie trzonek od jednego z noży. Pokruszył sie na kawałki sad
                • aurinko Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 16:55
                  Normalnie fanklub można zakładać big_grin
                  • b.bujak Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 19:37
                    aurinko napisała:

> Normalnie fanklub można zakładać big_grin
                    >

dopisuję się !
    • izak31 Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 06:41
      ja mam sztućce ikea dragon na codzień i walizkowe gerlach celestia. Myte w zmywarce, po takim myciu ten gerlach świeci jak nie powiem co wink
    • aurinko Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 09:24
      Mam zestaw sztućców "edelmayer"
      allearchiwum.pl/porzadne_sztucce_edelmayer_w_walizce_12_osob-600739350.html
      dokładnie takie jak na wzór po lewej stronie, od jakiś 7 lat, najpierw myte ręcznie bo nie miałam zmywarki, od ponad 2 lat w zmywarce (do zmywarki używam różne tabletki/kapsułki/proszek/płyn - zależy co trafię najtańsze), nie używam nabłyszczacza. Sztućce nie rdzewieją, nie mają żadnych plamek. Tak samo ze wszystkimi dodatkowymi elementami (chochla do zupy, łopatka do ciasta itd). Nie robią się matowe, są błyszczące i ładnie domywają się w tych rowkach od wzoru.
    • magia Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 09:26
      Producenci zmywarek radzą w takiej sytuacji używać programu z najdokładniejszym suszeniem, ewentualnie otwierać od razu po myciu drzwiczki, żeby szybko się pozbyć nadmiaru wilgoci.
    • barefoot_duck Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 09:29
      To chyba ja nie sztućców, a zmywarki innej powinnam poszukać (a szkoda, bo generalnie dopiera doskonale wszystko) sad Ikeę 365 zmywarka pokonała.
      A zdecydowanie odmawiam mycia sztućców ręcznie.
      • b.bujak Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 19:43
        spróbuj wyciągać sztućce zaraz po skończeniu mycia, żeby doschły poza zmywarką
        ja tak robię odkąd zauważyłam plamki rdzy na nożach (ikea, tych zwykłych do obierania);
        mam też sztućce a ikea, te najzwyklejsze; nic im nie jest
    • agni71 Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 10:35
      Dajesz nabłyszczacz i sól? Mnie sie takie plamki pojawiały, jak nie było nabłyszczacza dolanego?
      • barefoot_duck Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 12:03
        agni71 napisała:

> Dajesz nabłyszczacz i sól? Mnie sie takie plamki pojawiały, jak nie było nabłys
        > zczacza dolanego?

Daję i sól i nabłyszczacz. Poza tym używam tabletek.
    • hallbera.jarlakappi Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 10:45
      ja mam sztucce z prl
    • princy-mincy Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 12:44
      Nie wszystkei sztucce sie beda nadawaly- podobno te matowe i te ze zlotymi wstawkami moga ulec zniszczeniu.
      Ja mam Gerlach Slender (calosc to chyba 100 sztuk, na 12 osob, z widelczykami, sztuccami do ryb i dodatkowymi lyzkami i nabierkami do zup i salatek), uzywamy je codziennie (zdecydowana czesc sztuccy), sa tez codziennie myte w zmywarce i nie maja ani jednej kropki.
    • mikams75 Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 13:55
      mam rozne, tanie marketowe, jeden lepszy komplet (maison) i jakies stare radzieckie lyzeczki, widelczyki z tchibo, coz tam z ikei wszystkie sa ok, tylko takie co mialy plastikowe wstawki to po pewnym czasie ten plastik odpadl.
      Moze faktycznie z twoja zmywarka cos jest nie tak?
    • magic.marker Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 14:03
      A zobacz czy bez soli nie będzie lepiej. Bo różne stopy metali różnie na zawartość soli reagują.
      A oprócz stućców inne metalowe rzeczy w jednym załadunku pierzesz? Garnki, pokrywki? Czasem niemieszanie rozwiązuje problem.
    • melancho_lia Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 14:06
      ja mam gerlacha i od 3 lat myje je w zmywarce. Nic im nie jest.
    • szarsz Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 14:15
      Ja mam radzieckie, gerlacha i najprostsze noże do masła ikea. Nic mi nie rdzewieje.
    • lady-z-gaga Re: Sztućce do zmywarki 09.12.16, 15:19
      Mam sztućce Gerlacha, od kilkunastu lat myję je w zmywarce i nic im to nie szkodzi.
    • gczern Re: Sztućce do zmywarki 20.09.18, 01:27
      Sztućce IKEA niestety w zmywarce zaczęły rdzewieć, łyżki się trzymają ok, widelce pól na pół ale najgorzej noże, plamki a wokół plamek czasem jeziorka brązowe, raz wymieniałem to mi facet powiedział że to przecież nie rdza... zamurowało mnie ale w wymienionych sztućcach to samo, teraz nie będę już ryzykował, w ikea nadal będę chętnie kupował ale już tylko talerze i szklanki.
      • minniemouse Re: Sztućce do zmywarki 20.09.18, 02:17
        a czy wasze sztucce to jest stainless steel?

Minnie
    • lot_w_kosmos Re: Sztućce do zmywarki 20.09.18, 06:38
      Nie znam nikogo, kto miałby sztućce nie nadające się do zmywarki.
      Nijt się nie skarży.
      Może jakieś tanie sxmirowate kupujesz i ci się niszczą..
    • jematkajakichmalo Re: Sztućce do zmywarki 20.09.18, 06:57
      Mamy sztućce Steinbach. Pamiętają czasy jak jeszcze zmywarek nie było wink Do dziś wyglądają jak nowiusienkie. Aha, są że stali nierdzewnej, to może dlatego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka