joann_80 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 10:22 A mnie jest żal takich lasek jak Ty. Takich, które całe życie coś muszą bo modne, bo koleżanki mają, bo celebrytki noszą bo wszystko inne jest już "be". Żal mi kogoś, kto ciągle czuje presję i przymus posiadania. Żal mi tych wszystkich kobiet, które muszą walczyć z czasem na siłę, muszą się opalać latem, muszą chodzić na te wszystkie dziwne zabiegi , muszą ciągle mieć zrobione paznokcie, włosy i makijaż. Muszą. Nie rozumiem jak można żyć z takim nieustającym ciśnieniem. Ja wcale nie czuję, że muszę i nie dlatego, że mnie nie stać tylko dlatego, że to wolny wybór. Jestem spokojniejsza, odkąd zdałam sobie sprawę, że jak nie mam wszystkiego, czy też nie pomaluje paznokci czy zapuszcze odrosty to mój mąż i syn i tak kochają mnie tak samo. Przewartosciuj swoje życie zanim ono Cię wykończy i umrzesz że świadomością, że całe życie byłaś nieszczęśliwa i niespełniona. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 10:24 Tak bywa jak ktoś doświadczył awansu społecznego ale gdzieś z tyłu głowy wciąż czai się slums, z którego wyszedł i którego się wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 11:19 Szkoda, że nie dotrze do niej w porę iż posiadane "dobra" na dłuższą metę szczęścia nie dadzą. Szczególnie przy takim plytkim podejściu Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 11:37 LOL jaki popis kultury. Każdemu życzę takiego slumsu, który zapewnia wszechstronne wykształcenie, oczytanie i znajomość języków dzięki tysiącom książek i inwestowaniu w edukację. Koniecznie pozdrowię od Ciebie 'slums' z którym zasiądę do wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 14:00 Ja myślę, że chodzi o co innego. Już raz zostało napisane, ale niestety moderacja wycięła, więc spróbuję sposobem. Niektóre Panie w "pewnej sytuacji" inwestują w koty , inne w drogie torebki Cel jest taki sam i to smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 10:58 > Żal mi kogoś, kto ciągle czuje presję i przymus posiadania. > Żal mi tych wszystkich kobiet, które muszą walczyć z czasem na siłę, muszą się > opalać latem, muszą chodzić na te wszystkie dziwne zabiegi , muszą ciągle mieć > zrobione paznokcie, włosy i makijaż. Muszą. Nie rozumiem jak można żyć z takim > nieustającym ciśnieniem. Też jest mi w głębi duszy żal takich kobiet, bo są uwięzione w świecie patriarchatu, zależności od mężczyzn. Na tym właśnie polega różnica - że ja wszystko mogę, nic nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 11:14 No właśnie widzę 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 12:14 Jesteś pewna, że nie musisz? To po co zakładać wątek, w którym twierdzi się, że kobieta POWINNA mieć torebkę od takiego czy owakiego? Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 12:25 tam był taki znaczek gdyby mnie ktoś powiedział, że kobieta powinna malować twarz albo paznokcie roześmiałabym mu się w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 13:07 No był. Ale to nic nie zmienia. Samo ocenianie zamożności społeczeństwa po tym, czy na ulicy mają butik Wersacze, jest bez sensu kompletnie - a to chyba było serio, czyż nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 13:26 i z tego nie muszenia te zale na temat braku marek na ulicach? serio? mialabys mniejsze cisnienie jakbys miala wiecej markowych sklepow za ragiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 10:53 swietnie tówj post pasuej do wątku o małym KOrdianie boże jakś ty głupia Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 11:42 O boziu droga, to luksusowe marki na polskich ulicach są wyznacznikiem bogactwa lub biedoty? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 11:53 szczerze mówąc tego typu rzeczy nie są mi potrzebne do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 13:03 żal ci bo Polaka ni stac na torebkę za ileś tam tysięcy? a mnie żal,że są dzieci, które nie mają 2 śniadania w szkole, albo to szkoła musi im zapłacić za obiad, żal mi że ktoś zapiernicza 12h na kasie w markecie za marne grosze, musząc obsługiwać gburów i prostaków, którzy myślą,że jak mają kasę to mogą się wyżywać na ludziach.Żal mi,że niektóre dzieci nie pojadą na zieloną szkołę, bo rodziców nie stać. I tak chciałabym mieć miliony by żyć spokojnie by mieć luz psychiczny, ale gdy tak pomyślę na spokojnie to mam co chcę, dziecko też oczywiście z głową. A torebki buty ciuchy i torebkia za kilka tysiaków mam w nosie i zadziwia mnie,że ludzie to kupują?Po co? by się pokazać? po co komu torebka za 5000? Robił to ten sam chińczyk tylko ciut bardziej się postarał.Naciąganie na kasę... Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 13:20 Ponad 10 lat temu pierwszy raz byłam w Kijowie. Kwatera położone idealnie, bo Hotel Kozacki przy Placu Niepodległości, ale klimaty wciąż sowieckie, chciałam więc kupić zwykły szampon, bo ten hotelowy nie nadawał się do niczego. Przy Kreszczatiku sklepów było mnóstwo, ale same butiki drogich projektantów i luksusowych marek. Szampony w cenach od 50 dolarów za mała buteleczkę. W sklepach klientki jak a Vogue, potem torby z zakupami ładowali goście w czarnych skórach do aut, jakich nie widziałam w Polsce. Koniec końców kupiłam w końcu polską Joannę w małym sklepiku daaaleko od centrum Wychodzi na to że Ukraina to bogaty kraj, a jej mieszkańcy w czarnych skórach tłumnie zaludniają hotele AI dla turystki masowej w Kenii Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 13:37 Aż sobie sprawdziłam te Longchamp i nie mogę wyjść z szoku. Wiec te torby, które są s moim otoczeniu synonimem obciachu, beznadziejnego gustu i kupowania u chińczyka są must be??? Ej na serio, do tej pory myślałam, ze to są torby od chińczyka, naprawdę, w życiu bym nie pomyślała, ze too może być firmowe. Masakra. Btw, jedyne snobistyczne i dziane osoby jakie ja znam są antysystemowymi hipisami (jak masz kasę z dziada pradziada to łatwiej). Dziela mieszkania z innymi znajomymi, ubierają się z beznadziejne ciuchy od Hindusa i dopiero po dłużej znajomosci skapniesz się, ze maja kilka nieruchomości w centrum Barcelony, a na wakacje jeżdżą do Ameryki łacińskiej lub włóczą się miesiącami po Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 14:04 Awantura o torebki większa niż kiedyś o sandały Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 19.12.16, 21:08 >Jasne, marki nie są najważniejsze na świecie, ale hej, dziewczyna powinna mieć choć jedną torebkę od Prady czy Longchamp. Jak dobrze, że pierwsze słyszę, że istnieje jakiś Longchamp Nie byłam we Wiednu, ale pamiętam, że w Mediolanie w Vittorio Emmanuele z siatami chodziło w 90% Saudyjki czy inne Arabki. Inni raczej oglądali. Serio, uważasz, że jak kogoś nie stać na Pradę, to jest NAPRAWDĘ biedny? Mnie się wydaje, że NAPRAWDĘ biedny jest ktoś, kogo nie stać na leki albo buty zimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 20.12.16, 08:34 A dla mnie naprawdę biedne są Saudyjki. Ja codziennie wychodzę bez mężczyzny na ulicę, ubrana tak jak mi pasuje. Mogę podjąć pracę, mogę nie podjąć. Mogę kształcić się na równi z mężczyznami, nie pytając ojca ani brata o zdanie. Sama mogę mieć kilkoro kochanków i nikt mnie za to w świetle prawa nie ukamienuje. Wolę dzierżyć reklamówkę z Biedronki w garści jako Polka, niż torebkę o wartości apartamentu jako Saudyjka czy inna Arabka. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli BH 20.12.16, 15:07 Jesteśmy jednym z 20 najbogatszych krajów świata, więc tak, dla 90% ludzi Ziemi jesteśmy bogaci. A że jest rozwarstwienie i nie wszystkim starcza....? To i tak jest marzenie np. dla wielu Ukraińców. Co do Wiednia i marek luksusowych - w Austrii ma siedzibę wielu właścicieli i szefów niemieckich firm, nie wiem dlaczego, ale właśnie w Austrii tak jest (Do tego bogaci Rosjanie i Chińczycy na zakupach.). Zapewne wielkie pieniądze mają mieszkańcy Austrii. Może Edelstein wie? Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Żal mi, jesteśmy naprawdę biednym społeczeńst 20.12.16, 19:01 A Vitkac? Nie byłam wprawdzie, ale taki był właśnie plan, by zebrać marki w jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś