ichi51e 23.12.16, 10:09 pierwszy raz w zyciu naszlo mnie zeby fajerwerki na sylwestra kupic. Chce kupic kilka ale fajne i takie wow. Ktos mi cos doradzi? czym sie kierowac? cena? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milamala Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 10:15 Chlopa jakiegos zapytaj. Chlopy lubia takie ... fajerwerki. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 10:20 A co w tym kontrowersyjnego? ze dwa miliardy ludzi na świecie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiowa85 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:30 nawet jeśli będzie odpalać je w centrum hucznego miasta, to i tak na pewno jakiś pies z zastawką serca jakiejś forumki od tego zejdzie Doradzając jej współuczestniczysz w zbrodni Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:55 Z reguly wszystkie psy posiadaja zastawki Odpowiedz Link Zgłoś
rysiowa85 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:32 sztuczne zastawki tylko ematkowe. a ichi51e na dodatek na pewno każe odpalac fajerwerki dzieciom i planuje zostawić po sobie śmieci. nie idź tą drogą ichi51e... a wy je nie zachęcajcie do złego... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:38 Nie zapominaj ze bedziemy tez wszyscy wliczajac dziecko nastukani Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:54 Na ematce?nie czytalas watkow na ten temat,co roku jest o mordercach w bialych rekawiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:20 się pytasz. psy od tego mrą jak muchy i kupujący fajerwerki mają ich krew na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 10:25 Dla wyznawców politpoprawności już nawet fajerwerki na Sylwestra są kontrowersyjne Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 10:52 niektorym wszystko się z d.. kojarzy, innym z polityką Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:01 scher napisał: > Dla wyznawców politpoprawności już nawet fajerwerki na Sylwestra są kontrowersy > jne Wiesz na razie kontrowersyjne, ale jak prezes zabroni to będzie nielegalne.... Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:04 A niektórzy widzą politykę nawet we własnej zupie. Masz jakąś obsesję. Fajerwerki są kontrowersyjne o tyle, że co roku trąbią o tym jak na nie reagują niektóre dzieci, zwierzęta i starsi ludzie, ale na zwolennikach strzelania nie robi to wrażenia. Ot i cała kontrowersja. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:06 1234wxyz napisał(a): > Fajerwerki są kontrowersyjne o tyle, że co roku trąbią o tym jak na nie reagują > niektóre dzieci, zwierzęta i starsi ludzie, i jeszcze można sobie urwać rękę albo wystrzelić oko.... Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:43 I mnóstwo smrodu po nich zostaje i śmieci. Powinny być dozwolone tylko w miejscach wyznaczonych przez gminę i za zezwoleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:28 no dokaldnie - kocham zwierzeta nie strzelam itd sama mialam psa ktory leki dostawal. ale ja tez bardzo lubie fajerwerki i chcialabym zobaczyc takie porzadniejsze a nie 10 kolorowych blyskow z gwizdem Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:36 Kocham zwierzęta, nie strzelam, ale nie, zaczekaj, jednak strzelam, co mi tam, najwyżej jakiegoś pieska szlag trafi, oby nie mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:44 no mojego juz nie trafi "kocham zwierzeta" bylo jako haslo Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:04 A gdzie Ty w ogóle masz zamiar te fajerwerki odpalać? Wśród domków jednorodzinnych? Będą wybuchać nad czyimiś dachami i podwórkami? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:21 spanish_fly napisała: > A gdzie Ty w ogóle masz zamiar te fajerwerki odpalać? Wśród domków jednorodzinn > ych? Będą wybuchać nad czyimiś dachami i podwórkami? Pytanie równie głębokie jak "a gdzie ty masz zamiar postawić tę choinkę przed domem, tak na widoku z okien sąsiadów?". Raz do roku w co drugim domu strzelają rakietami, śmieciami w tym przypadku "dzieli się" z sąsiadami po prostu - gdzie co spadnie. Nie ma tego aż tak wiele, najcięższe kalibrowo śmieci zostają we własnym ogrodzie i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:43 spanish_fly napisała: > Buractwo. E-e. Życie we wspólnocie. Ja akceptuję okazjonalny odgłos piły tarczowej od sąsiada, sąsiad akceptuje okazjonalne farfocle po moich fajerwerkach. Nikt nikomu specjalnie nie śmieci i nie hałasuje, ale też nie urządza burackich histerii że znalazł w ogródku sosnową listewkę i pół okopconej tekturowej rurki. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:50 Ja też nie urządzam histerii, a jedynie wyrażam swoją opinię na temat ludowej rozrywki w postaci fajerwerków. Buractwem jest bez żadnej potrzebny śmiecić i zakłócać spokój okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:55 spanish_fly napisała: > Ja też nie urządzam histerii, a jedynie wyrażam swoją opinię na temat ludowej r > ozrywki w postaci fajerwerków. Buractwem jest bez żadnej potrzebny śmiecić i za > kłócać spokój okolicy. Bawi się w ten sposób cała okolica, więc nie ma tu żadnego zakłócania spokoju. Nawet PAŻP udziela ogólnej zgody na strzelanie fajerwerkami w przestrzeń powietrzną. Po prostu akceptacja istniejącego w społeczeństwie stanu rzeczy. A że zawsze jest jakiś odsetek frustratów, co mają za złe... Twoje wąty są tak samo sensowne jak biadolenie że ludziska bez żadnej potrzeby zakłócają ruch uliczny w okolicach cmentarzy na 1. listopada i trzeba jechać, co za ciemnogród, objazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:22 Jeśli w Twojej okolicy wszyscy są fanami fajerwerków to sobie strzelajcie choćby we własne okna, ch*j mi do tego. U mnie natomiast nieliczni lubią taką "zabawę", ale to nie przeszkadza kilkunastu osobom terroryzować wybuchami całą okolicę, a mnie to wku...a dodatkowo, bo mam działkę w okolicy bloków, na którą sobie ludzie przychodzą postrzelać o północy i zostawiają śmieci i puste butelki, które ja muszę potem sprzątać. Powtarzam - buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:26 spanish_fly napisała: > Jeśli w Twojej okolicy wszyscy są fanami fajerwerków to sobie strzelajcie choćb > y we własne okna, ch*j mi do tego. > > U mnie natomiast nieliczni lubią taką "zabawę", ale to nie przeszkadza kilkunas "Snobuję się na przeciwniczkę fajerwerków" <=> "nieliczni lubią taką zabawę" Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:30 Rzeczywiście, trzeba być wielki snobem, żeby sobie nie życzyć, żeby pijani w trzy dupy robili mi pod oknem wybuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:38 spanish_fly napisała: > Rzeczywiście, trzeba być wielki snobem, żeby sobie nie życzyć, żeby pijani w tr > zy dupy robili mi pod oknem wybuchy. Wiadomo, bo każdy pijak to złodziej. A każdy z fajerwerkiem to pijany w trzy dupy. Tylko dystyngowana dama siedzi w fotelu nad książką Coelho sącząc kropelkę sherry i zajmuje się nieidentyfikowaniem się z motłochem. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 14:15 Tak, wiem, że ciężko znaleźć jakiekolwiek argumenty za puszczaniem fajerwerków przez amatorów w pobliżu domów ludzi, którzy sobie tego nie życzą. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 14:44 spanish_fly napisała: > Tak, wiem, że ciężko znaleźć jakiekolwiek argumenty za puszczaniem fajerwerków > przez amatorów w pobliżu domów ludzi, którzy sobie tego nie życzą. Hm? Argumenty są bardzo proste: jest to jednorazowe, nie czyni z reguły szkody, zwyczajowo jest przyjęte, jest powszechne. W tej sytuacji jednostka przełyka łzy goryczy i ustępuje ogółowi, chyba że jest pieniaczem z możliwością zastosowania jakiegoś liberum veto. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 14:59 Ależ z reguły właśnie czyni szkody - generuje niepotrzebne śmieci, zanieczyszczenie powietrza i hałas, a czasem nawet obrażenia ciała do śmierci włącznie i pożary. Nic nie wiem o tym, żeby ogół wychodził w Sylwestra puszczać fajerwerki, przynajmniej w mojej okolicy. Robi to na szczęście tylko niewielki odsetek ludności. Ogół na razie jedynie grzecznie prosi o wzięcie pod uwagę, że hałas, smród i śmieci mu przeszkadzają, ale jak widać nie ma co liczyć na zrozumienie takich jednostek jak Ty i pewnie prędzej czy później trzeba będzie to rozwiązać inaczej. Gdyby to była tak niewinna zabawa jak to przedstawiasz to można by strzelać przez cały rok - tymczasem fajerwerki są w większości miejsc zakazane. Wyjątek robi się tylko w Sylwestra. Moim zdaniem niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:06 spanish_fly napisała: > Ależ z reguły właśnie czyni szkody - generuje niepotrzebne śmieci, zanieczyszcz > enie powietrza i hałas, a czasem nawet obrażenia ciała do śmierci włącznie i po > żary. To są niewielkie szkody nie wykraczające poza przeciętne uciążliwości życia wśród ludzi, a nie w leśnej chatynce. A poważne szkody osobowe są, jak na skalę zjawiska, sporadyczne i dotyczą przede wszystkich bezpośrednio zainteresowanych. > Nic nie wiem o tym, żeby ogół wychodził w Sylwestra puszczać fajerwerki, przyna > jmniej w mojej okolicy. Robi to na szczęście tylko niewielki odsetek ludności. Tak, tak, oczywiście, ekskluzywne osiedle, ludzie na poziomie, nie to, co ogół z bloków. > Ogół na razie jedynie grzecznie prosi o wzięcie pod uwagę, że hałas, smród i śm > ieci mu przeszkadzają, ale jak widać nie ma co liczyć na zrozumienie takich jed > nostek jak Ty i pewnie prędzej czy później trzeba będzie to rozwiązać inaczej. Dlaczego "takie jednostki" miałyby zrozumieć Twoje fochy, skoro Ty nie życzysz sobie zrozumieć raz do roku potrzeby "takich jednostek"? > Gdyby to była tak niewinna zabawa jak to przedstawiasz to można by strzelać prz > ez cały rok - tymczasem fajerwerki są w większości miejsc zakazane. Wyjątek rob > i się tylko w Sylwestra. Moim zdaniem niepotrzebnie. Fajerwerki istotnie są przez frustratów Tobie podobnych niepotrzebnie zakazane w ciągu roku, ale na szczęście władze są na tyle przytomne, że nie porywają się na tradycyjne i społecznie przyjęte strzelanie fajerwerkami w Nowy Rok. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:23 Mieszkam na całkiem zwykłym osiedlu. Tą ekskluzywność i snobowanie się to tylko Ty mi próbujesz wmówić z braku innych argumentów. Nie trzeba być bogaczem czy czytać Coehlo, żeby mieć zdrowy rozsądek. >>>Dlaczego "takie jednostki" miałyby zrozumieć Twoje fochy, skoro Ty nie życzysz sobie zrozumieć raz do roku potrzeby "takich jednostek"? Ależ ja rozumiem ich potrzeby - nie mam nic przeciwko organizowaniu profesjonalnych pokazów fajerwerków, przez miasta czy dzielnice. Też lubię popatrzeć. Idiotyzmem jest strzelanie pośród domów czy bloków przez ludzi, którzy nie mają w tym żadnego doświadczenia, a często jeszcze są pod wpływem alkoholu i nawet nie chce im się przeczytać instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:08 Przypomnij sobie ze generujesz niepotrzebne smieci jak bedziesz na zakupach ubraniowych -ubrania - nr 2 jesli chodzi o smieci na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:14 Trafiłaś jak kulą w płot. Jeśli chodzi o ciuchy jestem minimalistką i kupuję, a co za tym idzie również wyrzucam, znacznie mniej ubrań niż 99% ludzi, których znam. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:09 Mam. Co to ma do rzeczy? Dziecku też kupuję tylko tyle ciuchów ile jest konieczne. Poza tym po nim wyrzucam tylko bieliznę osobistą, bo resztę oddaję młodszym dzieciakom - jest mnóstwo chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:16 A ile jest konieczne? Pewnie zaraz sie okaze sie,ze jedne spodnie i te spodnie przechodza dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:01 Wyprowadz sie do lasu,skoro tradycja ci przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:06 Mam taki plan. Niestety po wsiach pod lasem też strzelają. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 16:17 Nie pod lasem,do lasu.Z bogiem i krzyz na droge Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 22:34 "Ależ z reguły właśnie czyni szkody - generuje niepotrzebne śmieci, zanieczyszczenie powietrza i hałas, a czasem nawet obrażenia ciała do śmierci włącznie i pożary." generowanie zanieczyszczeń a ściślej g. na chodnikach i placach zabaw, notorycznie generowanie hałasu, a także znacznie częstsze niż w przypadku fajerwerków uszkodzenia ciała do śmierci włącznie są typowe dla psów- a mimo to posiadanie tychże nie jest zakazane ani nie ma zgody, żeby było szczególnie burackie? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 24.12.16, 09:55 Czyżby? Samo posiadanie psa może burackie nie jest, ale jeśli się pozwala, żeby pies zostawiał gówna na chodniku i terroryzował okolicę, ujadał itp. to jego właściciel jest burakiem jak się patrzy. Jesteś odmiennego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 24.12.16, 10:22 no to ten kto nie posprzata podpali i zostawi niewypal jest burakiem czy kazdy kto odpala? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:10 www.fakt.pl/wydarzenia/polska/fajerwerki-wywoluja-pozary-strazacy-prosza-o-rozwage/dzyys78 "Dziś najgorsza w roku noc dla strażaków. Od rac i fajerwerków spłonie niejeden budynek." www.rdc.pl/informacje/w-sylwestra-duzo-drobnych-pozarow-i-ranni-przez-fajerwerki/ "Drobne pożary plagą nocy sylwestrowej w stolicy. Do północy strażacy w Warszawie wyjeżdżali 43 razy. To więcej niż rok temu. Mimo apeli, żeby kontrolować odpalanie fajerwerków, często lądowały one tam, gdzie nie powinny, powodując ogień." "Co roku w noc sylwestrową na terenie Unii Europejskiej dochodzi do kilkuset poparzeń, zranień i pożarów. Zdarzają się nawet wypadki śmiertelne. 80 proc. ofiar stanowią mężczyźni w wieku 19 do 50 lat. Służby ratownicze szczególnie ostrzegają, by nie odpalać ponownie niewybuchów, pozostałych po sylwestrowej fecie." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19417765,sylwestrowa-noc-nie-byla-spokojna-sa-dwie-ofiary-i-ranni.html "Jeżeli chodzi o Sylwestra i pierwsze godziny Nowego Roku 2016, to w całej Polsce strażacy wyjeżdżali 2180 razy do rożnego rodzaju zdarzeń, w tym 1367 wyjazdów to działania związane z gaszeniem pożarów. W pożarach tych zginęły dwie osoby, a 33 zostały ranne - powiedział Paweł Frątczak, rzecznik Państwowej Straży Pożarnej" "Według strażaków, kilkadziesiąt pożarów miało miejsce na balkonach, w budynkach gospodarczych czy inwentarskich na wsiach - i były to zdarzenia spowodowane niewłaściwym użyciem środków pirotechnicznych." Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:17 Nie znam nikogo kto by cos podpalil odpalajac race za to znam dwa przypadki plonacej choinki. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:22 spanish_fly napisała: > "Dziś najgorsza w roku noc dla strażaków. Od rac i fajerwerków spłonie niejeden > budynek." www.fakt.pl > "Drobne pożary plagą nocy sylwestrowej w stolicy. Do północy strażacy w Warszaw > ie wyjeżdżali 43 razy. To więcej niż rok temu. Mimo apeli, żeby kontrolować odp > alanie fajerwerków, często lądowały one tam, gdzie nie powinny, powodując ogień > ." > > "Co roku w noc sylwestrową na terenie Unii Europejskiej dochodzi do kilkuset po > parzeń, zranień i pożarów. Zdarzają się nawet wypadki śmiertelne. 80 proc. ofia > r stanowią mężczyźni w wieku 19 do 50 lat. Służby ratownicze szczególnie ostrze Czyli bezpośrednio odpalający. > ce strażacy wyjeżdżali 2180 razy do rożnego rodzaju zdarzeń, w tym 1367 wyjazdó > w to działania związane z gaszeniem pożarów. W pożarach tych zginęły dwie osoby > , a 33 zostały ranne - powiedział Paweł Frątczak, rzecznik Państwowej Straży Po > żarnej" > > "Według strażaków, kilkadziesiąt pożarów miało miejsce na balkonach, w budynkac > h gospodarczych czy inwentarskich na wsiach - i były to zdarzenia spowodowane n > iewłaściwym użyciem środków pirotechnicznych." Tysiące interwencji, zgroza, potworność, ojej. Tylko że ledwo kilkadziesiąt na całą Polskę wynikło z fajerwerków. No jakieś mało przerażające te argumenty, próbuj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 15:27 >>>No jakieś mało przerażające te argumenty, próbuj dalej. Po co, przecież Ciebie nic nie przekona. A strzel se w oko, bohaterze, skoro nie wytrzymasz bez tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:28 miszkam na blokowisku fajerwerki ludzie odpalaja juz o zmroku i cala noc daja czadu z eskalacja kolo 12. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:58 Yyyy, sama mieszkam w domu jednorodzinnym i nigdy mi przez myśl nie przeszło by mieć problem z tym że ktoś na moim niebie odpala fajerwerki. Mało tego od lat oglądam pokazy sąsiadów za darmo bo sami raczej mało odpalamy. Szczerze, szkoda mi kasy bardziej niż zwierząt. Co ciekawe najbardziej zdziwiły nas w zeszłym roku lampiony które spadły nam na podwórko. Dopiero po jakiś 2 dniach polapalismy się co to jest to czerwone co na trawie leżało. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:44 Telewizor sobie odpal, albo udaj się na publiczny pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:25 ichi51e napisała: > no dokaldnie - kocham zwierzeta nie strzelam itd sama mialam psa ktory leki dos > tawal. ale ja tez bardzo lubie fajerwerki i chcialabym zobaczyc takie porzadnie > "Jestem bezmyślna, głupia i jestem z tego dumna" Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 10:47 to nie lepiej patrzeć jak innym pieniądze wybuchają ? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:27 no wlasnie tak zawsze robie. ale a. chodzi o dziecko ktore jeszcze nie widzialo bo do tej pory w nocy spalo b. jak tak z okna patrzymy to glownie slyszymy wiec musimy i tak wyjsc na dwor c. jakies slabe te fajerwerki sasiedzi kupuja. a ja bym chciala takie ze kwiat wielki i jeszcze zamigotal. albo kolor zmienil... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:34 A nie możesz zabrac dziecka na pokaz fajerwerków? To nie szarlotka, nie musi byc home made. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:45 boje sie ze tlum go zgniecie do tego nie chce mi sie taryfa go ciagac po nocy Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:52 Nie musisz iść w tłum. Ale rozumiem, taryfą ci się nie chce. Najwazniejsze, że kochasz zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:54 nie kocham. wielokrotnie pisalam o tym. mam do zwierzat absolutnie obojetny brzydze sie tylko tymi na talerzu. "kocham nie strzelam" to chyba takie ogolne haslo. naprawde tak ciezko "itd" zinterpretowac Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:01 Nie zmienię zdania na temat ludzi, którzy muszą "bo się uduszą" mieć własne fajerwerki, muszą strzelać gdzie popadnie, zostawiac po sobie syf, niewypaly, muszą straszyć zwierzęta, powodowac wypadki. Pojechac na zorganizowany pokaz? EEEEEE, po co, zimno, daleko, tłum Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:02 Później jednak okazało się, że fajerwerki są odpowiedzialne za śmierć pięcioletniej dziewczynki – podaje Radio Zet. Podczas odpalania sztucznych ogni w jej domu na warszawskiej Białołęce coś poszło nie tak i dziewczynka została uderzana w głowę. Po przyjściu do domu powiedziała, że źle się czuje, a rodzice wezwali lekarza. Pomimo reanimacji nie udało się uratować życia 5-latki natemat.pl/45243,bilans-sylwestrowej-nocy-ponad-tysiac-pozarow-piec-ofiar-smiertelnych-na-drogach-wiecej-wypadkow-ale-mniej-pijanych Oczywiście powyższa informacja dotyczy bliżej niezidentyfikowanych innych, nas nie, bo my uważamy. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:25 joa66 napisała: > natemat.pl/45243,bilans-sylwestrowej-nocy-ponad-tysiac-pozarow-piec-ofiar-smiertelnych-na-drogach-wiecej-wypadkow-ale-mniej-pijanych > Oczywiście powyższa informacja dotyczy bliżej niezidentyfikowanych innych, nas > nie, bo my uważamy. W drodze na bezpieczny zorganizowany pokaz fajerwerków można zginąć w wypadku komunikacyjnym. Szach-mat. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:40 joa66 napisała: > Czekałam a ten argument. Cóż, jest dość oczywisty i trafny. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:41 45rtg napisała: > joa66 napisała: > > > Czekałam a ten argument. > > Cóż, jest dość oczywisty i trafny. Podobnie jak utopienie się w wannie podczas przygotowań do wyjścia na publiczny pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:43 Oczywiscie, że trafny. Wszystko możemy robic, bo i tak zawsze możemy wpaśc pod samochód. Nie mówiąc o tym, że i tak prędzej czy póxniej szlag nas trafii. Milego Sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:26 >Nie zmienię zdania na temat ludzi, którzy muszą "bo się uduszą" mieć własne fajerwerki, muszą strzelać gdzie popadnie, zostawiac po sobie syf, niewypaly, muszą straszyć zwierzęta, powodowac wypadki. To dokładnie tak, jak ja. Aktualnie każdy, kto w mieście urządza sobie prywatny pokaz fajerwerkow, kwalifikuje się dla mnie do kategorii "buc i głupol". Owszem, nie z każdego okna widać fajerwerki, ale skoro można ubrać się i wyjść na podwórze, aby strzelać między blokami, to można też przemieścić się nieco dalej. W każdej dzielnicy jest co oglądać, nie trzeba dokładać swoich hałasów, syfu na ulicach, o narażaniu się na niebezpieczeństwo nie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:36 ale ja bym sie fajnym dolozyla nie badziewnym. o tym wlasnie jest ten watek Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 11:22 ichi51e napisała: > pierwszy raz w zyciu naszlo mnie zeby fajerwerki na sylwestra kupic. Chce kupic > kilka ale fajne i takie wow. Ktos mi cos doradzi? czym sie kierowac? cena? Dobry stosunek ceny i pracochłonności do efektu mają te takie katiusze z 20 albo i więcej rurek stawianych na ziemi. Rakiety też są fajne, ale dużo z nimi roboty, bo każdą trzeba z osobna i jeszcze butelkę osadzić, żeby się nie wywróciła. Najdroższych raczej nie ma co kupować, ja celuję jakoś w średnie ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:54 Kup bilet na festiwal fajerwerków, z bliskich to w Holandii jest. Efekt wow gwarantowany. Z badziewia, które kupisz w markecie to no nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 12:56 berdebul napisała: > Kup bilet na festiwal fajerwerków, z bliskich to w Holandii jest. Efekt wow gwa > rantowany. Z badziewia, które kupisz w markecie to no nie da się. Żaden kupny pokaz nie da efektu "wow, mój własny fajerwerk, ale wystrzelił". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:02 No wlasnie tego sie obawialam - czyli te takie porzadne to tyko z rakietnicy? Szkoda na byle co tez mi kasy szkoda. Raczej nad lazurowym wybrzezem sie zastanwialam jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:04 tanich bym się bała a na droższe szkoda mi kasy....nie doradzę... zwłaszcza, że mam bojące psy i koty, w tej kwestii żeruję na innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:45 W mojej okolicy ludzie sie ciesza fireworks na Victoria Day (maj) i na Canada Day (lipiec) czyli wtedy gdy faktycznie mozna sobie posiedziec kilka godzin na dworzu, pogoda jest fajna, strzelanie na wlasnych backyards jest jakos tam "naturalnym" ciagiem dalszym BBQ etc. Poza tym sa tez wtedy pokazy publiczne w wyznaczonych miejscach miasta - niektorych to strasznie rajcuje, no bo faktycznie czesto te pokazy bywaja artystycznie/estetycznie atrakcyjne. Na Nowy Rok bylismy raz (gdy dzieci byly jeszcze male) w Niagara gdzie co roku z 31 grudnia na 1 stycznia sa fireworks o polnocy. Dzieciom sie podobalo ale nikomu nigdy nie przyszlo do glowy powtorzyc tamtego wypadu wiec az taka wielka radosc to nie byla Po naszej stronie pokaz byl krotki, doslownie kilka minut ale sasiedzi szaleli chyba z 40 minut jak nie dluzej, co w sumie bylo super dla lubiacych fireworks, bo z naszej perspektywy za rzeka/za wodospadem widoki byly perfekcyjne. Mnie osobiscie fireworks smiertelnie nudza. Argumentow o wystraszonych dzieciach, zwierzetach i staruszkach moge uzyc jako dodatkowy krytycyzm calego procederu ale prawda jest naga: dla mnie to nie jest zadna atrakcja (nawet te professionally przygotowane niby artystyczne super-duper ...) tylko zwyczajnie nudy na pudy. Dlatego sam pomysl zeby kupowac i samemu sie w to bawic budzi moje glebokie zdziwienie. No ale skoro jest to zabawa legalna, bezpieczna (?) i relatywnie rzadka to moge co najwyzej wzruszyc ramionami albo uniesc brwi w oniemieniu, ze komus to "to" robi dobrze Dodam, ze przezylismy raz Christmas w Remedios (Cuba) - raj dla milosnikow fireworks. Kompletnie crazy wydarzenie - raz w zyciu na pewno warto, nawet jesli ma sie stosunek do fireworks taki jaki mam ja Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:53 O dobra to dopisuje te Kube do bucket list. Ja jestem fanem sztucznych ogni - calym cialem czuje kazdy wybuch Dd Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 13:20 Kupujesz jedno pudło które ma zadowalającą cię ilość strzałów i rodzaj fajerwerków. Uwaga pudło do podłoża należy odpowiednio przymocować - patrz instrukcja!!!! Bo jak się obróci w trakcie wystrzałów to pozamiatane bo są to eksplozje następujące po sobie i nie zatrzymasz tego. Odpaladz jeden lont i cieszysz się udanym pokazem. Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: kontrowersyjnie 23.12.16, 14:38 Chcesz coś dziecku pokazać - kup za parę zł takie fajerwerki urodzinowe, niby na tort (chociaż ja bym się bała tak ich użyć), są w marketach obok slomek, balonikow urodzinowych. Stawiasz przed domem, odpalasz i obserwujecie ciche tryskajace ogniki. Fontannę taką. Nic się nie zapali, zwierzęta nie cierpią, dziecko ma efekt wow a kosztuje grosze. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: kontrowersyjnie 24.12.16, 10:06 Sporo ludzi to rajcuje,mnie nie,dzieci (syn glownie 9lat) lubia popatrzec, a pokazow maja sporo 5.11. Osobiscie nie kupuje i nie kupilabym, jak nie jestem sknera tak akurat to jest jedna z tych rzeczy, na ktore kasy nie wydam. Halas i smrod, straszenie zwierzat i zadna wielka atrakcja, nuda i tyle. Na szczescie u mnie w sylwestra tego niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś