29.12.16, 21:45
napiszcie czy macie w swoich zmywarkach funkcję połowa wsadu i korzystacie z niej często?waham się między boschem z tą funkcją a electroluxem bez tej funkcji ale tańszym od boscha o200, warto dołożyć te dwie stówki?w electroluxie jest funkcja fuzzy logic która automatycznie dobiera ilość wody i czas mycia do załadunku,zamiast funkcji pół wsadu,nie wiem co lepsze.
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: zmywarka 29.12.16, 21:46
      Mam boscha i używam funkcji 1/2. Od czasu do czasu.
    • sayyida Re: zmywarka 29.12.16, 21:49
      Znam parę osób, które mają "pół wsadu", nie znam żadnej, która z tego korzysta. Zresztą fuzzy logic jest chyba lepsze smile Mam wrażenie, że bosch i elektroluks to porównywalna jakość, wiec brałabym tańszą.
    • lianis Re: zmywarka 29.12.16, 21:58
      Hmm, nigdy nie uzylam funkcji pol wsadu, zmywarka i tak mi sie zapelnia max co drugi dzien, nie czuje potrzeby wlaczania jej dwa razy dziennie
    • klamkas Re: zmywarka 29.12.16, 22:02
      Nigdy nie skorzystałam z opcji 1/2 wsadu.
    • seniorita_24 Re: zmywarka 29.12.16, 22:02
      Wez tę Elektroluksa.
    • marra8 Re: zmywarka 29.12.16, 22:04
      Nigdy nie używałam połowy wsadu, po prostu czekam aż się zapełni. Przeważnie raz dziennie (mam 45 cm).
    • mikams75 Re: zmywarka 29.12.16, 22:25
      mam, korzystam bardzo rzadko - tylko jak jestem sama i brudze tylko kubki i jeden talerzyk, dla rodziny i dla osob gotujacych przydalaby sie funkcja podwojnego wsadu a nie polowy wsadu wink
    • magia Re: zmywarka 29.12.16, 22:30
      Miałam tę funkcję w poprzedniej zmywarce i nigdy nie użyłam. Obecnie nie mam i nie brakuje mi. Mam 60 Electrolux ze światełkiem w środku smile
    • drosetka Re: zmywarka 29.12.16, 22:31
      dzięki kobitki rozwiałyście moje watpliwości, kupuję zatem elektroluxasmile
      • mae224 Re: zmywarka 29.12.16, 22:36
        A ja mam i korzystam, bo pół wsadu to skrócenie mycia o sporą część, a jak piekę i gotuję, a goście mają być na za 2 h, to muszę mieć szklanki i talerze w pełnej gotowości. Poza tym Bosh to Bosh.
        • drosetka Re: zmywarka 29.12.16, 22:57
          no też tak myślałam ,ale przecież w takiej sytuacji można użyć programu ekspresowego
        • mynia_pynia Re: zmywarka 29.12.16, 23:56
          Mam od tego program 30 min.
        • bergamotka77 Re: zmywarka 30.12.16, 02:22
          mae224 napisał(a):

> A ja mam i korzystam, bo pół wsadu to skrócenie mycia o sporą część, a jak piek
          > ę i gotuję, a goście mają być na za 2 h, to muszę mieć szklanki i talerze w peł
          > nej gotowości. Poza tym Bosh to Bosh.

Bosch.
          • mae224 Re: zmywarka 30.12.16, 09:02
            Fakt, Bosch. Przysypiałam już.
            • kolpik124 Re: zmywarka 30.12.16, 09:12
              Bosch to Bosch...

tak samo jak święty szmelcwagen pasek w dyzlu big_grin

mae224 napisał(a):

> Fakt, Bosch. Przysypiałam już.
    • kota_marcowa Re: zmywarka 29.12.16, 22:34
      Nie warto.
      • kota_marcowa Re: zmywarka 29.12.16, 22:35
        Chyba, że faktycznie jadasz na mieście, a w domu myjesz tylko kubki po porannej kawie wink
    • loola_kr Re: zmywarka 29.12.16, 22:41
      Mam Bosha z tą funkcją i nigdy nie używałam. Ale wolałabym dołożyć 200 zł żeby mieć Bosha niezależnie od tej funkcji.
      • paszewa Re: zmywarka 30.12.16, 10:57
        dokładnie to samo chciałam napisać wink bosh to bosh. Po prostu.
    • e-kasia27 Re: zmywarka 29.12.16, 22:43
      Mam funkcję 1/2 ale nigdy jej nie używam.
      Według mnie najistotniejsza jest wysoka temperatura mycia.
    • heca7 Re: zmywarka 29.12.16, 22:46
      Mam Boscha i rzadko używam połowy wsadu, bardzo rzadko. Ale jeśli różnica między modelami wynosi 200zł to wybrałabym Boscha.
      • 3-mamuska Re: zmywarka 29.12.16, 22:54
        Mam boscha i używam niemal codziennie, nie lubie zostawić brudnych naczyń w zmywarce na noc.
        Wiec albo wstawiam po śniadaniu pol wsadu,albo druga tura naczyń po obiedzie i kolacji wychodzi pol wsadu, codziennie wychodzi 1.5.
        Weekendy 2 pełne.
        Poza tym wstawiam na pol wsadu jeśli naczynia sa lekko brudne,czyli talerzyki po kanapkach garnek po gotowaniu jajek. Itp.
      • czarna_kita Re: zmywarka 29.12.16, 22:59
        Mam i nie używam bo jest nas 5 więc bez problemu napełniamy zmywarke po brzegi. Za to co szukałam przy kupnie zmywarki to krótkie mycie ale w wysokiej temp. W poprzedniej miałam mycie 30/30 czyli 30 minut w 30 stopniach. To była porażka. Co masz umyć w 30 stopniach? Kieliszki tylko. Nawet szklanych talerzykow po cieście nie domywało. Teraz mam 30/60 i jestem prawie w pełni zadowolona. Prawie, bo zmywarka moja pipczy jak skończy, nie zawsze to słyszę. Natomiast siostra ma ze swiatełkiem z boku, jak skończy myć to zmienia kolor. I to jeszcze do szczęścia mi potrzebne wink
        • aamarzena Re: zmywarka 30.12.16, 19:23
          A ja mam panel na zewnątrz i pokazuje mi nawet ile minut do końca mycia zostało smile
          A w temacie, mam funkcje połowa wsadu, ale nie używam. Zmywarka 45, w domu 4 osoby i kot, więc i tak codziennie puszczam.
    • vivyan Re: zmywarka 29.12.16, 23:15
      Mam, używam dosyć często.
    • i_ja_tez Re: zmywarka 29.12.16, 23:28
      Mam te funkcje, ale nigdy nie używałam. Ja myje wszystko, oprócz naczyń i szklanek takze garnki, patelnie (te do zmywarki), szybko się zapelnia.
      Natomiast dla mnie przydatny jest program krótki, przydaje mi się np jak mam większą ilość gości (brudne włączam w trakcie i daje czyste talerzyki) potem wyjmuje i resztę po gościach myje normalnym.programem.
      Chwałę sobie też ta trzecia szufladę na sztućce, z przegródkami. Jak mylam w koszyku i było ich dużo, to zdarzało się że niektóre się niedomywaly, bo była za dużo napchane. Tutaj każdy sztuciec ma swoje miejsce, jest też miejsce na duże noże, kładę tam też inne płaskie rzeczy.
      Ja bym dołożyla 200 zł i wzięła bosha.
    • odnawialna Re: zmywarka 30.12.16, 00:13
      dołożyć na boscha,
      mam już 4 zmywarkę i żadna nie dorównuje pierwszej, czyli właśnie marki bosch
    • asia06 Re: zmywarka 30.12.16, 03:45
      Nie mam funkcji "połowa wsadu". Używam zmywarki od 12 lat i nigdy takiej funkcji nie potrzebowałam.
    • b-b1 Re: zmywarka 30.12.16, 08:01
      Dołóż do boscha-niezależnie, czy z funkcji będziesz korzystała, czy też nie.
      • kolpik124 Re: zmywarka 30.12.16, 08:08
        a dlaczego Boscha?
        • b-b1 Re: zmywarka 30.12.16, 08:17
          kolpik124 napisała:

> a dlaczego Boscha?

...bo Bosch/Siemens już od kilkunastu lat "wygrywa" w rankingach niezawodności i nie tylko jeśli chodzi o zmywarki. Długowieczne, mało awaryjne, a w razie problemów wszelkie części są dostępne za niewielką kasę i każdy pan Miecio potrafi wymienić uszczelkę.
          • kolpik124 Re: zmywarka 30.12.16, 08:24
            b-b1 napisała:

> kolpik124 napisała:
            >
            > > a dlaczego Boscha?
            >
            > ...bo Bosch/Siemens już od kilkunastu lat "wygrywa" w rankingach niezawodności
            > i nie tylko jeśli chodzi o zmywarki. Długowieczne, mało awaryjne, a w razie pro
            > blemów wszelkie części są dostępne za niewielką kasę i każdy pan Miecio potrafi
            > wymienić uszczelkę.

opowieści z mchu i paproci, bebechy ma robione a Azji i używa tych samych podzespołów co Beko i Ariston, potwierdzą ci to w każdym wyspecjalizowany sklepie AGD, oczywiście nie w tym dla idiotów big_grin

a rankingi "niezawodności" sponsorowane przez producentów można sobie wsadzić gdzieś, a ja się z tym zgadzam odkąd w jednym roku zepsuły mi się 3 żelazka Bosch big_grin
            • b-b1 Re: zmywarka 30.12.16, 10:21
              kolpik124 napisała:

> a rankingi "niezawodności" sponsorowane przez producentów można sobie wsadzić g
              > dzieś, a ja się z tym zgadzam odkąd w jednym roku zepsuły mi się 3 żelazka Bosc
              > h big_grin
              Ja nie o producentach tylko o znajomych , znajomych znajomych i wszystkich krewnych i znajomych królika.
              Mam 99% sprzętów boscha/siemensa-zero awaryjności. Zmywarka po 8 latach przeszła w dalsze ręce ma już kilkanaście lat i tylko uszczelkę wymienioną.

• kolpik124 Re: zmywarka 30.12.16, 10:24
                a, to tak ja moja ardo, pracuje od 15 lat i nawet uszczelki nie ma wymienionej

zapewne jeździsz też paskiem w dyzlu jak znajomi, znajomi znajomych i wszyscy znajomi królika big_grin

b-b1 napisała:

> kolpik124 napisała:
                >
                > > a rankingi "niezawodności" sponsorowane przez producentów można sobie wsa
                > dzić g
                > > dzieś, a ja się z tym zgadzam odkąd w jednym roku zepsuły mi się 3 żelazk
                > a Bosc
                > > h big_grin
                > Ja nie o producentach tylko o znajomych , znajomych znajomych i wszystkich kr
                > ewnych i znajomych królika.
                > Mam 99% sprzętów boscha/siemensa-zero awaryjności. Zmywarka po 8 latach przeszł
                > a w dalsze ręce ma już kilkanaście lat i tylko uszczelkę wymienioną.
                >
                >
                • b-b1 Re: zmywarka 30.12.16, 10:32
                  kolpik124 napisała:

> a, to tak ja moja ardo, pracuje od 15 lat i nawet uszczelki nie ma wymienionej
                  >
                  > zapewne jeździsz też paskiem w dyzlu jak znajomi, znajomi znajomych i wszyscy
                  > znajomi królika big_grin

Jeśli trzech Ci mówi że jesteś pijany, nie wsiadaj za kółko.
                  • kolpik124 Re: zmywarka 30.12.16, 10:36
                    trzy zepsute w jednym roku żelazka Boscha powiedziały mi wystarczająco wiele big_grin

b-b1 napisała:

> kolpik124 napisała:
                    >
                    > > a, to tak ja moja ardo, pracuje od 15 lat i nawet uszczelki nie ma wymien
                    > ionej
                    > >
                    > > zapewne jeździsz też paskiem w dyzlu jak znajomi, znajomi znajomych i ws
                    > zyscy
                    > > znajomi królika big_grin
                    >
                    > Jeśli trzech Ci mówi że jesteś pijany, nie wsiadaj za kółko.
                    • b-b1 Re: zmywarka 30.12.16, 10:56
                      kolpik124 napisała:

> trzy zepsute w jednym roku żelazka Boscha powiedziały mi wystarczająco wiele big_grin

Czyli już wiesz, że z prasującym jest jakiś problem big_grin
    • agus-ka Re: zmywarka 30.12.16, 08:27
      Mam tą funkcję i użyłam może raz w ciągu 3 miesięcy. Nie warto.

Mam za to inne pytanie. Mój bosch nie dosusza mi naczyń po myciu, wszystko musi odstać w otwartej zmywarce. Czy u Was też tak jest? Jak jest w zmywarkach innych firm? Stary wirpool lepiej suszył.
      • paszewa Re: zmywarka 30.12.16, 11:54
        i zużywał więcej prądu.
        Jak masz klasę AA+ to niestety będą niedosuszone. Dla mnie to nie jest problem.
      • magic.marker Re: zmywarka 02.01.17, 18:30
        Ale niedususzone to znaczy, że talerze mokre czy jak kubki stoją do góry dnem to w tym wklęsłym woda zostaje?
    • chocolate_cake Re: zmywarka 30.12.16, 08:28
      Miałam w starej zmywarce i mam w obecnej. Nie korzystam z funkcji połowy wsadu.
    • black.sally Re: zmywarka 30.12.16, 09:46
      mam bosha wszystkie sprzęty. brałabym bosha-200zł to nie róznica. smile
    • leokadia35 Re: zmywarka 30.12.16, 10:17
      Używam bardzo rzadko .
    • princesswhitewolf Re: zmywarka 30.12.16, 10:53
      kup miele bo ma gwarancje na 5 lat
      • klamkas Re: zmywarka 30.12.16, 11:06
        Świetna propozycja dla kogoś, dla kogo najwyraźniej 200 zł robi różnicę wink.
      • asiula1306 Re: zmywarka 30.12.16, 11:34
        ja kupiłam beko i też mam gwarancję na 5 lat, boschem bym się tak nie podniecała bo spadł na jakości bardzo
      • thea19 Re: zmywarka 02.01.17, 18:53
        ja kupilam boscha z 5letnia gwarancja. niemieckiego ofkors. zmywarka padla miesiac czy dwa po uplywie a koszt naprawy jedynie pol wartosci zmywarki. uzytkowanie nie mialo wplywu na awarie, zwyczajnie lozyska sie wyrobily bo byly z plastiku a czesci zintegrowane i trzeba wymienic pol zmywarki.
        • volta2 Re: zmywarka 02.01.17, 23:01
          Mose trzeba zmienic fachowca do mywarki, skirt lost naprawy tak wysoki?

Ja ostatnio za naprawy placiłam 4 stówki łacznie z czesciami oczywiscie model znacznie starszy
          • thea19 Re: zmywarka 02.01.17, 23:30
            sprawdzilam w necie cene czesci i porownalam serwis boscha z panem naprawiaczem - 50zl roznicy w cenie robocizny.
    • iuscogens Re: zmywarka 30.12.16, 11:44
      Ja akurat używam, tak z 1-2 razy w tygodniu, więc się wyłamię.
      A jak byłam sama w domu przez tydzień to używałam codziennie, nie lubię zostawiać naczyń w zmywarce na drugi dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka