Dodaj do ulubionych

Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie?

03.01.17, 07:34
Miniony rok był dla mnie fatalny zdrowotnie.
Najpierw problemy ze skaczącym w tę i nazad cukrem. Jak się nagle zaczęły tak i nagle skończyły.
Potem badania -podejrzenie początków menopauzy, którą wykluczono
Teraz czeka mnie spirometria bo lekarz sugeruje astmę. Dostaję zadyszki po wejściu na pierwsze piętro, nie mam czym oddychać i błyskawicznie się męczę.
Od wczoraj boli mnie łydka, ew. problemy z żyłami. Biorę diohespan max a i tak od wczoraj mam zdrętwiałą łydkę, nogi mnie bolą, uczucie koszmarnego zmęczenia..
Kurcze mam dopiero 42 lata, nie palę, odżywiam się zdrowo, chodzę pieszo.
Zdrowie mi się sypie.
To jest niesprawiedliwe sad
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 07:39
      Tereska - kup chlorek magnezu i siarczan magnezu. Po dwie szklanki do wody w wannie i kąpiesz się tak przez dwa tygodnie dzień w dzien. Jeśli nie masz wanny to po pol szklanki tego i tego do miski i moczysz nogi - dzien w dzien. Do tego lykaj vit D i C.
      Gwarantuje ze odzyskasz moc smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 07:40
        Aha. Kąpiel/moczenie przynajmniej 30min.
      • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:08
        Zuleyko zaciekawiłaś mnie. Muszę poczytać
      • babsee Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:10
        Zuleyka- a na co te kapiele?generalnie wzmacniajace?czy na bole miesni?kosci?
        • ania.rene Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:14
          Na uzupelnienie magnezu. Bo ten najlepiej wchłania sie przez skore
          • ania.rene Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:15
            Tylko ja proponuje najpierw wziac prysznic. A potem kapuel, zeby z magnezem nie uzywac kosmetyki
        • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:46
          Na uzupelnienie magnezu smile miałam duzo przykrych dolegliwości, które ustapily po regularnych kapielach w chlorku i siarczanie magnezu + suplementacji vit d i c.
          • dorek3 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:20
            Możesz wytłumaczyć jak silnie polarne cząsteczki soli magnezowych maja przeniknąć barierę naskórka i dotrzeć do skóry właściwej?
            • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:23
              placebo tez dziala dorek. ( czasami niestety tylko...)
              • dorek3 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:24
                Sure. A z takim perfumowanym to nawet i przyjemnie będzie.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:05
              Nie wiem. Ja się na tym nie znam. Ale skoro wyniki mi się poprawiły to znaczy, że jakoś tam działa. Suplemenując magnez w tabletkach w dawce lekarskiej przez 3 miesiące moje wyniki ani drgnęły.
              • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:22
                Może dzięki relaksacyjnemu działaniu kąpieli? Bo z magnezem jest tak, że im go mniej, tym silniej odczuwamy stres. A im silniejszy stres, tym większe zużycie magnezu. Takie dodatnie sprzężenie zwrotne.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:33
                  Nie sądzę.
                  Mnie te kąpiele niestety nie relaksują, tylko ciągłe patrzenie na zegarek czy już minęło te 30min bo muszę jeszcze zrobić to to i to. Nie ma zmiłuj. Właściwie od 3 miesięcy to nie relaksuje mnie totalnie nic. Jeszcze półtora roku i to się zmieni - mam nadzieję.
                  • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 21:44
                    Współczuję. Może jakiś wyjazd dla złapania oddechu?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 06:27
                      Nie ma czasu. W tym roku chcemy skonczyc budowę, więc nigdzie nie wyjeżdżamy bo cała kasa idzie w dom. Jak już tam usiądę rano na werandzie z kawą, posłucham treli, pooglądam przez lornetkę sarny, jelenie i łosie - wtedy poczuję się zrelaksowana smile
            • morekac Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 23:52
              Może to chodzi o spędzenie 30 monut w ciepełku na nicnierobieniu?
            • asia06 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 01:27
              Ja nie mogę, ale mogę potwierdzić skuteczność z doświadczenia.
            • lady-z-gaga Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 11:03
              >Możesz wytłumaczyć jak silnie polarne cząsteczki soli magnezowych maja przeniknąć barierę naskórka i dotrzeć do skóry właściwej?

Ja się nie znam, więc zainteresowało mnie to, co piszesz. Możesz wyjaśnić, dlaczego na przykład toksyny mogą wnikac przez skórę, a chlorek magnezu nie? nie pytam złosliwie, po prostu czytam wątek i sama mam ochotę z tym magnezem sprobować, bo w moim przypadku suplementacja tabletkami odpada, mam zbyt wrażliwy żołądek.
              • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 11:55
                Te toksyny, które szczególnie dobrze przenikają przez skórę, są niepolarne, czyli rozpuszczalne w tłuszczach.
              • wydanie45 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 07:57
                Nie baw się w dyskusje o budowie chemicznej bo nie dość, że sama zaczniesz się kręcić się w kółko gryząc własny ogon, to dodatkowo zostaniesz pogryziona przez zwolenniczki tabletek tak że dodatkowo będziesz musiała przyjąć serię zastrzyków przeciw wściekliźnie.

Oznaczenie magnezu w laboratoriach przyszpitalnych kosztuje 5-6 zł (w prywatnych dużo drożej). Wystarczy się zrobić przed i po 2-3 tygodniowym moczeniu nóg lub lepiej-całego ciała i będziesz miała odpowiedź.
              • kaz_nodzieja Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 09:21
                Ja też byłabym zainteresowana. Gdzie te środki do kąpieli można kupić? U mnie magnez w tabletkach niestety powoduje lekkie biegunki. Za to jem dużo bananów.
                • wydanie45 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 14:10
                  W sklepie chemicznym, sklepach z suplementami, na allegro, itp. Zwykle 1kg kosztuje od 10 do 15zł. Nazwa chemiczna: chlorek magnezu sześciowodny
                  • kaz_nodzieja Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 18:46
                    Dzięki.
          • kaz_nodzieja Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 08.01.17, 17:10
            Gdzie to kupiłaś?
      • asia06 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 01:25
        Zgadzam się z tym magnezem. Wypróbowane i skuteczne.
    • shell.erka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 07:44
      Też się zaczęłam sypać po 35 r.ż.
      U mnie hashi mi zdrowie zjepałło.
      Zaczynam podejrzewać nawet rzs, tak mi palce wycina. Zadyszka i walące serce - norma, jakieś zawroty głowy. No dno.
      Ale co robić... Takie życie.
      • princy-mincy Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:16
        Ja mam hashi (oraz celiakie) i jak mi zaczelo wyginac palce to odstawilam calkowicie mleko zwierzece, nawet to bezlaktozowe. Minelo, mleko i jego przetwory omijam szerokim lukiem.
        Poczytaj o mleku przy hashimoto, moze u Ciebie tez to dotyczy.
        W kazdym razie mnie stawy juz nie bola, palce normalne funkcjonuja.
        • shell.erka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:00
          Dzięki. Mleka nie pije, ale wypieprzam dużo twarogu.
        • lianis Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 17:37
          Ja za rada endo odstawilam calkowicie mleko i przetwory, nawet leki tylko bez laktozy, odstawilam gluten zupelnie i na stawy zupelnie nie pomoglo 😟 Masakra
      • ladyjane Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:38
        Witamina D. Mi prawie minęły zawroty po suplementacji wit D. Miałam poniżej normy lab.
      • kaz_nodzieja Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 08.01.17, 17:11
        A ile miałaś lat gdy urodziłaś trzecie dziecko?
    • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 07:57
      Miałam podobne problemy (brak tchu, osłabienie, bóle mięśni, uczucie poparzenia skóry w różnych miejscach). Prawdopodobnie przyczyną było rozwijające się zapalenie tarczycy. Z tym, że hormony były idealne. Wyszły duże przeciwciała, no i potem guz. Za to inne objawy zniknęły. Przez 2 lata brałam duże dawki d3, magnez , b12- to pomagało, ale co jakiś czas objawy powracały, choć nie tak silne. Samo osłabienie, niezależne od wysiłku. Od pół roku wreszcie nie mam tych spadków formy.

Badałaś się w kierunku chorób autoimmunologicznych?
      • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:07
        rulsanka napisała:

>
        >
        > Badałaś się w kierunku chorób autoimmunologicznych?

Nie. U mnie lekarz poszedł w kierunku astmy bo chorują na to mój ojciec i siostra. Poza tym świszczący oddech przy zmęczeniu i uczucie jakbym nie mogła w pełni opróżnić płuc.
        Wszystkie badania wychodzą bardzo dobrze poza ob, które od 3 lat utrzymuje się na poziomie 48-52.
        • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:14
          Na świszczący oddech najprościej byłoby zadziałać empirycznie, czyli jakimś sprejem rozszerzającym oskrzela + ewentualnie steryd. Powinno dać szybki efekt.
          Niemniej astma nie powinna powodować różnych bóli i innych objawów.
          Ja wprawdzie nie miałam świszczącego oddechu, ale nabierałam oddech jak ryba bez wody. Skurcz oskrzeli może u ciebie być wtórny, w wyniku reakcji stresowej. Z dusznością tak jest, że im bardziej się dusisz, tym bardziej się dusisz. Mój syn miał astmę poinfekcyjną i już po wyleczeniu zdarzało mu się mieć świsty wyłącznie ze stresu.
          Ja się w pewnym momencie tak źle czułam, że ciężko mi było unieść rękę, żeby się uczesać. A ból mięśni taki jak przy zakwasach po ciężkim treningu.
          • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:19
            Rusłanko- bez spirometrii nikt leku wziewnego nie chce przepisać. Ja też łapię powietrze jak ryba. W tym roku nawet na rowerze nie jeździłam bo tempo spacerowe powodowało brak oddechu.
            Ból łydki to u mnie klasyczny objaw zakrzepicy.
            Mam zespół sjogrena więc do bóli mięśniowo- stawowych jestem przyzwyczajona.
            • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:29
              "bez spirometrii nikt leku wziewnego nie chce przepisać"

Naprawdę? Toż to dzieci biorą.
              Jak są świsty, duszności, to się je leczy objawowo. To są objawy bardzo nieprzyjemne. Poza tym skurcze oskrzeli to niedotlenienie organizmu, potencjalnie niebezpieczne.

Na pewno powinnaś zrobić rtg klatki, dopplera żył podudzia, ja bym poleciła jeszcze echo serca.
              Robiłaś badania krzepliwości krwi?
              Wysypiasz się? Nerwy ok?
              Masz pewność co do tego zespołu sjorgena? To może niestety rozwalać cały organizm.

Badałaś poziom d3? Czytałam kiedyś, że niedobór sprzyja chorobom autoimmunologicznym, a górna norma w dużym stopniu im zapobiega.
              • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:04
                Rtg płuc ok.
                Wysypiam się.
                Sjogren potwierdzony przez okulistę i reumatologa
                • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:18
                  A ze śliniankami masz problem? Bo same oczy równie dobrze mogą wynikać z problemów z tarczycą.
                  ANA i RF masz podwyższone?
                  Dopplera żył koniecznie zrób. Kiedy masz spirometrię?
            • regego Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:57
              A ja bym płuca dokładnie zadała na twoim miejscu. Mój tato miał podobne objawy, przez długi okres, choroba rozwijała się u niego przez dobre 15 lat ale póki organizm był silny to 10 lat była nie zdjagnozowana. Od 5 lat postępuje w zastraszającym tempie, dziś nie wychodzi z domu...
            • madzioreck Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 23:30
              tereska.z.bombaju napisała:

> Rusłanko- bez spirometrii nikt leku wziewnego nie chce przepisać.

To dziwne, bo zanim dostałam się do specjalisty, dostałam receptę na rozkurczacz i steryd wziewny od lekarza pierwszego kontaktu.
              A po drugie - spirometria może, ale nie musi niczego wykazać. W okresie najbardziej zaostrzonej astmy wydmuchiwałam 120% normy. Ja mam astmę na tle alergicznym, więc potwierdzili ją w końcu pompowaniem mi w oskrzela metacholiny, ale jeśliś nie alergik, to nie wiem, jak to stwierdzić na 100%.
        • nutella_fan Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 10.02.17, 06:19
          Tereska, to ob twoje to spore. Szukaj przyczyny.
      • ania.rene Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:13
        Moja znajoma odrzucila gluten. Suplementowala D3, magnez i selen.
        Nie ma sladu po zapaleniu tarczycy
        • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:17
          Ja na razie zrezygnowałam z mleka i tak się zastanawiam, czy to nie pomogło mi w ostatecznej poprawie samopoczucia. Przez ostatnie kilka lat chorowałam ciągle na zatoki i to pomimo brania sterydów, a teraz nic nie biorę i odpukać jestem zdrowa.
          • princess_yo_yo Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:21
            jestes kolejna osoba ktora wydaje sie potwierdzac ze odstawienie nabialu rozwiazuje problem z zaglucialymi zatokami. chyba musze tego sprobowac, musze tylko pomyslec jak dostarczyc sobie naturalnego wapnia bez tego - przy komplenym braku pth musze polegac na zewnetrznych zrodlach. jak dlugo trwalo zeby zobaczyc poprawe?
            • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:28
              Postanowiłam zrezygnować z mleka od maja zeszłego roku. Na początku była lekka poprawa, ale nie jakaś spektakularna. Nie chorowałam, ale ciągle spływało mi coś po tylnej ścianie gardła. W lipcu wypiłam dużą ilość mleka prosto od krowy, ponad litr na raz, i za 2 dni byłam paskudnie chora. Udało się wyleczyć bez antybiotyku, a to i tak dobrze.
              Potem nie piłam mleka aż do października i podkusiło mnie, żeby dopić kakao po dziecku. Znowu chora. Od tego czasu nie piję mleka w ogóle, sterydy odstawione, nos nie szczypie. Spotykałam się z zakatarzonymi osobami, a mnie nie złapało, po raz pierwszy od wielu lat.
              Myślę, że jeszcze lepiej by było, gdybym zrezygnowała również z produktów mlecznych typu kefir, ser, śmietana - które czasem jem. Nie zauważyłam, żeby po tych produktach jakoś wyraźnie było gorzej, ale możliwe, że bez nich byłoby lepiej.
            • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:30
              princess_yo_yo napisała:

> jak dlugo trwalo zeby zobaczyc poprawe?

U mnie już po kilku dniach.
              Wapń dostarczysz o wiele lepiej np. z sezamu (łyżka tahiny dziennie ma załatwiać sprawę).
              • princess_yo_yo Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:37
                dzieki, tahini jest do przezycia jako zamiennik. w razie czego pewnie moge tez wrocic do tabletek od czasu do czasu.
                • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:51
                  princess_yo_yo napisała:

> dzieki, tahini jest do przezycia jako zamiennik. w razie czego pewnie moge tez
                  > wrocic do tabletek od czasu do czasu.

Dobre tabletki nie są złe, a w linku roślinne źródła wapnia, dla rotacji, jakby co:

salaterka.pl/zrodla-wapnia/
                  • yamilca197 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:38
                    Nie pije mleka od niemowlecia, nabialu praktycznie u mnie w diecie nie ma bo nie lubie, tak mam i tyle. Mialam problem z zaglucialymi zatokami, nie mialam infekcji, nie chorowalam ale czulam dziwny zapach w nosie, czasem mialam silny bol glowy zlwaszcza czolo i wokol oczu, budzilam sie w nocy.bo nie moglam oddychac (nos i okolice zatkane). Poszlam do lekarza (po wielu miesiacach symptomow bardziej i mniej nasilonych) opowiedzialam historie i zapisala mi antybiotyk - przeszlo, wreszcie.
                    • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:59
                      yamilca197 napisał(a):

> Nie pije mleka od niemowlecia, nabialu praktycznie u mnie w diecie nie ma bo nie lubie,
                      > tak mam i tyle. Mialam problem z zaglucialymi zatokami, nie mialam infekcji, nie chorowalam

Bo nabiał to nie jest jedyna przyczyna problemów.
                      Jednak jeśli komuś nie pomagają leki, albo pomagają na krótko, to warto, żeby sprawdził, czy to nie wina nabiału.
                      Ja mam tak nie tylko po nabiale, ale też jak przesadzę z czekoladą. Ale to nie znaczy, że na każdego czekolada tak działa, choć nie jestem "jedyna taka".
                      • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:12
                        no ale to o czym mowicie to sie alergia pokarmowa zowie. albo nietolerancja
                        • yamilca197 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:33
                          Owszem, tyle ze w pl jest taka moda na diete bezglutenowa i beznabialowa jako napaceum na wszystko praktycznie 😉
                          • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:41
                            yamilca197 napisał(a):

> Owszem, tyle ze w pl jest taka moda na diete bezglutenowa i beznabialowa jako
                            > napaceum na wszystko praktycznie 😉

Może i moda, ja dietę beznabiałową testowałam w czasach, kiedy nabiał był panaceum na zdrowie i jak się dowiedziałam, że mi biały ser może szkodzić, to mi się niemal świat zachwiał w posadach - no bo jak biały serek nie jest zdrowy, to CO JEST zdrowe???
                            Ale jak odstawiłam nabiał, a wiecznie zatkany nos mi się odetkał w dwa dni - to drugi raz mi się zachwiały posady mojego świata.
                            • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:50
                              no ale to nie znaczy ze bialy ser jest niezdrowy tylko ze prawdopodobnie masz alergie na proteine mleka A1. Np moja matka tak ma. A1 cokolwiek= rozwolnienie. A2 = nic sie nie dzieje. Proteine A2 byc moze juz tolerowalabys, albo kozi czy owczy itd itp
                              Tylko ze w Polsce nie produkuja juz od dawna mleka z mniej wydajnych krow A2, a zdrowszych...
                              • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:55
                                princesswhitewolf napisała:

> no ale to nie znaczy ze bialy ser jest niezdrowy tylko ze prawdopodobnie masz
                                > alergie na proteine mleka A1.

Raczej nie mam, bo nigdy po mleku nie miałam rozwolnienia, w ogóle w życiu miałam z 5 razy, po antybiotyku i przy grypie żołądkowej. Nabiał mnie raczej zatyka.
                                Widzisz - w owych czasach wierzyłam święcie, że biały serek jest zdrowy zawsze i dla każdego, no chyba, że nieszczęśnik ma uczulenie, czyli wysypkę, albo boli go brzuch. No ale ja nie miałam ani wysypki, ani sraczki, ani brzuch mnie po serze nie bolał.
                                • yamilca197 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:59
                                  Zatkanie to symptom swiadczacy o nietolerancji.
                                • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:01
                                  ola... przeciez alergie pokarmowe roznie sie objawiaja u roznych ludzi. Jedni maja zatkany nos, inni wysypke ( np ja po soi) a inni rozwolnienie, inni gazy, inni nadkwasote, inni atak astmy itd itp.... Ale to jest tez alergia tylko inny objaw

>że biały serek jest zdrowy zawsze i dla każdego

nie ma tak ze jest cos zdrowego dla wszystkich. ja po soi sie drapie i mam wysypke. A ta soje wala teraz we wszystko...Niewykluczone ze masz i nietolerancje mleka. Kiedys poczytaj o roznicach meidzy A1 proteina a A2 tez

• ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:17

> ola... przeciez alergie pokarmowe roznie sie objawiaja u roznych ludzi. J

TERAZ wiem. Pisałam, że to było dawno temu, jak byłam mało świadoma, a i wiedzy też nie było za bardzo skąd czerpać. W szkole od przedszkola uczyli, że serek to samo zdrowie, no chyba, że ktoś ma "skazę białkową" - to nie może.

> Niewykluczone ze masz i nietolerancje mleka.

Z całą pewnością mam COŚ, co sprawia, że nie powinnam go jeść, nie mam już wątpliwości.
                                    Ale skoro princess_yo_yo pytała o skutki odstawienia mleka przy zatkanym nosie, to dołączyłam się do zwolenników, bo wiem, jaką ulgę mi to onegdaj przyniosło.
                                    Moja wiedza na temat żywienia i alergii/nietolerancji pokarmowych jest o niebo większa niż kiedyś, podkreślam kolejny raz - pisałam o zamierzchłych czasach wiary w ser i mleko.
                                    • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:23
                                      bo wiesz ser jest zdrowy ale nie dla kazdego.smile

A powiedz mi jak sie czujesz po kozim czy owczym?
                                      • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:32

> A powiedz mi jak sie czujesz po kozim czy owczym?

Nawet nie zdążę się dowiedzieć, jak się czuję, bo zanim dobrze zjem, to już "wyskakuje" wink
                                        Serio - nie zdarza mi się rzygać po jedzeniu, ale dwa razy miałam takie zdarzenie - po serze kozim i po dobrym, prawdziwym salami.
                                        Więc nie jem, zdarza mi się jakiś mieszany z owczym zjeść (bo niestety jadam ser, bardzo go lubię, więc jem, choć nie powinnam. Na szczęście ostatnio szkodzi mi jakoś mniej, o ile nie przedawkuję), ale bez przykrości. Nie wiem do końca, dlaczego czasem reaguję mocniej, pewnie zależy to od wielu czynników.
                                        • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:44
                                          wspolczuje bo ja tak mam po niektorych rzeczach tez np. super zdrowej wg Japonczykow soi....
                                          • ola_dom Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:53

> wspolczuje bo ja tak mam po niektorych rzeczach tez np. super zdrowej wg Japonczykow soi....

Spoko, nie ma czego współczuć, sera koziego akurat łatwo unikać wink
                                            O wiele trudniej glutenu, nabiału, czy wspomnianej soi. Są WSZĘDZIE.
                              • madzioreck Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 23:33

> no ale to nie znaczy ze bialy ser jest niezdrowy tylko ze prawdopodobnie masz a
                                > lergie na proteine mleka A1.

Dlaczego zaraz alergia? Nie każdy proces szkodzący człowiekowi to alergia, no litości. Mleko krowie jest dla cieląt. Człowiek żłopie coś, co nie jest dla niego przeznaczone, czemu zaraz się w tym doszukiwać alergii.
                                • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 14:44
                                  madziorek ale to jest nietolerancja a ta ma techniczna nazwe alergii. Wydziwiasz.
                                  • madzioreck Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 17:11
                                    Nietolerancja i alergia to dwie zupełnie różne sprawy. Obie te rzeczy mają miejsce, kiedy człowiekowi szkodzi coś, co teoretycznie szkodzić nie powinno. Ale, pomijając to, ja nie uważam złego reagowania na mleko za coś dziwnego i nie doszukuję się w tym jednostki chorobowej, bo, jak pisałam, mleko krowie jest dla krowich dzieci, kocie - dla kocich. Żaden inny ssak tak normalnie nie idzie sobie wydoić ssaka innego gatunku i nie żłopie jego mleka, i w ogóle żadnego poza okresem karmienia przez matkę. My to robimy i się dziwimy, że coś jest nie halo, doszukujemy choroby, o to mi głównie chodziło < i jeszcze się z nas śmieją, że to taka teraz moda>. Jak to mówią, pij mleko, będziesz kaleką.
                                    • yamilca197 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 17:17
                                      madzioreck napisała:

. Żaden inny ssak tak normalnie nie idzie sobie wydoić ssaka innego gatunku i nie żłopie jego mleka, i w ogóle żadnego poza okresem karmienia przez matkę.

Tyle ze ludzie roznia sie dosc mocno od calej reszty innych ssakow,i jedza, pija i robia rozne rzeczy ktorych cala reszta zwierzat nie robi.
                                      Poza tym krowie mleko podane przez czlowieka innym ssakom w wiekszosci tez im nie szkodzi.
                                      • madami Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 17:14
                                        Nieprawda! mleko krowie szkodzi zwierzętom i to bardzo, lekarze apelują by nie karmić szczeniąt czy kociąt mlekiem krowim!
                                    • kalina_lin Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 07:52
                                      Żaden inny ssak nie idzie sobie też zasiać pszenicy, pomidorów czy kukurydzy. Oraz żaden też nie piecze i nie gotuje jedzenia.
                                      • madzioreck Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 08.01.17, 16:25
                                        Zgadza się. I dlatego zwierzęta żywiące się samodzielnie zwykle nie mają miażdżycy, cukrzycy, alergii, reumatyzmu, hashimoto i innych cudów-wianków.
                                        Ale zaraz, wróć, przecież zdrowe odżywianie to tylko moda, wpływu na zdrowie nie ma suspicious
                                        • morekac Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 08.01.17, 21:54
                                          Bo wraz z początkami reumatyzmu padają ofiarą drapieżników...
                                          • madzioreck Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 20:23
                                            Tak, tak, oraz zanim jako dzieci dostaną astmy i AZS-u, a w kwiecie wieku - Hashimoto big_grin
                                            • morekac Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.01.17, 20:34
                                              Spoko, ludzie dawniej nie chorowali na mnóstwo chorób, bo wcześniej umierali na całkiem inne.
            • danaide Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:39
              Organizm zaśluzowują: gluten, nabiał, cukier, banany.
              Odśluzowują - kasze, brązowy ryż. Najlepiej kasza jaglana.
              • yamilca197 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 17:31
                Juz dawno badania medyczne/naukowe obalily teorie jakoby nabial zasluzowywal organizm. To sa bzdury.
    • yaga7 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 08:08
      U mnie się zaczęło tak przed 40. Z tym że ja mam głównie problemy stawowe, częściowo związane z chorobą z dzieciństwa. Od paru lat regularnie rehabilitacja i pewnie tak już zostanie. Do tego siadają mi bardziej drogi oddechowe (smog krakowski robi swoje), zastanawiam się też nad przeprowadzką, bo średnio widzę regularny kaszel zimą do końca życia.
    • kwietniowka2011 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:16
      nie lekceważ tego bólu łydki, nie chcę straszyć ale pamiętasz Skolimowską?
      ostatnio w podobny sposób umarła koleżanka męża z pracy, rano jej drętwiały nogi, w południe już nie żyła sad
      te kąpiele magnezowe stosuje się przy tężyczce utajonej, poczytaj sobie o niej, daje wiele niespecyficznych objawów, ja niestety mam większość, czasem nie mam siły wstać z łóżka uncertain
      tężyczkę potwierdza badanie EMG
      • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:18
        W ogóle zakrzepica to taki sygnał alarmowy, trzeba to dokładnie zbadać!
      • lauren6 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:34
        Zgadza się, z tego całego zestawu dolegliwości najniebezpieczniejsze wydają się te bóle i drętwienia łydek. Dla świętego spokoju poszłabym do lekarza po skierowanie na dopplera żył. U moich znajomych, którzy mieli problemy z zakrzepicą, wyszły one właśnie w wieku 38-42 lata.
        • panterarei Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:36
          usg doppler jak najszybciej, przy zakrzepie żylnym noga jest spuchnieta i twardawa zazwyczaj, czerwona i ciepła, masz takie objawy?
        • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:21
          trza testy krwi zrobic na lepkosc, aspiryna doraznie nie zaszkodzi.
      • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 21:33
        Nie wierzę, że twoja znajoma nie miała wcześniejszych objawów poza tymi, o których napisałaś. Sama jestem posiadaczką całkiem dorodnych żylaków, a jestem po operacji żylaków (wyrwano mi wówczas ok. 30% żył w nogach, było to jeszcze w 1988 roku). Z chorób żylnych przeszłam wielokrotnie zakrzepowe zapalenie żył, dwa razy miałam zator płucny, kilka razy owrzodzenie żylakowe (bardzo, naprawdę bardzo przykra i nieestetyczna choroba). Ostatnio przez ponad rok miałam obandażowane nogi czterokrotną warstwą specjalnych bandaży, żeby wyleczyć owrzodzenie. Mam najwyższy stopień niewydolności żylnej. Cały czas walczę z problem. W tej chwili i to od dobrych kilku miesięcy noszę specjalne podkolanówki uciskowe, ale owrzodzenie i tak wraca co jakiś czas. Wtedy wracam do bandażowania - jeżdżę do kliniki, gdzie wykwalifikowany personel nakłada mi grube warstwy bandaży. Z własnego całkiem bogatego doświadczenia mogę spokojnie powiedzieć, że sam ból łydki nie oznacza od razu zakrzepicy. Łydka jest wtedy opuchnięta, włącznie ze stopą, czerwona, bardzo bolesna (spróbuj założyć rajstopy lub zwykłe skarpetki, o butach już nie wspominam). Oczywiście warto pójść do chirurga naczyniowego i powiedzieć, co się dzieje, ale nie straszcie dziewczyny zakrzepicą i innymi chorobami żył tylko z powodu samego bólu łydki.
        • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 22:11
          *Cały czas walczę z problemem.
          uroda-chirurgia.pl/pl,stopnie-niewydolnosci
    • ewa_mama_jasia Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:29
      Czyli ta okolica czterdziestki obfituje w problemy zdrowotne. Własnie tuż po czterdziestce wykryto u mnie Hashimoto, na szczęście bez jakichś większych kłopotliwych objawów. Objawiła mi sie choleryczność (a przez całe zycie byłam introwertykiem, nigdy nie wybuchałam). Teraz doszłam do ściany z takim głupim problemem - boli kość guziczna. Boli tak sobie, bez urazu. Robiłam diagnostykę (rentgen, rezonans), odrobiłam dwa tygodnie rehabilitacji (laser, prądy), byłam u neurologa, ortopedy i neurochirurga. Boli dalej. Teraz musze zacząć od początku, czyli od rodzinnego. Może wymyśli coś jeszcze - do kogo się skierować i co robić.
    • ichi51e Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:35
      raczej masz typowe objawy dla wieku u osoby ktora sie zaniedbywala. wez sie za sport bedzie lepiej
      • ewa_mama_jasia Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:47
        Dziękuję. Że też sama na to nie wpadłam.
        • princess_yo_yo Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:50
          a wprowadzilas w zycie? bo samo wpadniecie na pomysl jeszcze nic nie zmienia.
          • pade Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:00
            Ichi chyba do kogoś innego pisała.
            • ewa_mama_jasia Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:05
              No to i ze wzrokiem mam problemy smile
              • pade Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:01
                smile
    • edelstein Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 09:57
      Jestes zwykla hypochondryczka,zabolala cie wczoraj lydka i to od razu problemy z zylami?Zadyszka po wejsciu na pietro,zacznij cwiczyc,bo nie masz wcale kondycji,chodzenie pieszo jej nie zapewni.
      • lauren6 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:02
        Ból łydki to jest akurat taka dolegliwość, że lepiej dmuchać na zimne niż zlekceważyć, bo można bardzo szybko wylądować w trumnie.
        • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:20
          najczesciej lauren sa to niedobory magnezu i potasu
          • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:24
            Oby. A co, jeśli nie?
            • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:31
              wiec napisalam wyzej w innej odnodze watku ze badanie na lepkosc krwi by sie przydalo
              • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:34
                Badaniem właściwym jest doppler żył. Bo może chodzić o jakiś punktowy skrzep, np. po urazie, infekcji.
                • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:50
                  nie. badaniem wlasciwym jest najpierw badanie ogolne krwi. Badanie dopplera jest wtornym badaniem ze wskazaniem objawowym jesli takowe po badaniu bedzie.. I mowi to siedzacy pokoj dalej neurolog domowy
                  • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:00
                    Neurolog nie zajmuje się leczeniem zakrzepicy. Moja szwagierka miała zakrzepicę w łydce po niewielkim urazie stopy, badania ogólne miała idealne!
                    • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:08
                      No i co z tego? To znaczy ze nie ma pojecia o podstawowej medycynie? Neurolog musie sie dobrze znac na calej medycynie zanim zostanie neurologiemsmile)) aby wiedziec gdzie skierowac ogladajac wyniki. Ludzie trafiaja do neurologa z dretwieniami dzien w dzien.
                      Najpierw kieruje na badania krwi, potem dalej. A ty juz diagnoze zakrzepicy postawilas.

Badania ogolne krwi robi sie zawsze na poczatku, a jak nic nie wyjdzie to dalej, a jak cos wyjdzie to w tym kierunku. Badania lepkosci krwi tez sa badaniem krwi btw i poczytaj oz wiazku z zakrzepica.

a wsrod lekarzy kierujacych na badanie Dopplera to akurat wiekszosc tych skierowan pochodzi od neurologa...
                      • rulsanka Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:21
                        Który raz z kolei mam powtórzyć, że dobre wyniki krwi NIE WYKLUCZAJĄ zakrzepicy w nodze? Jeśli zrobisz badanie krwi, to i tak nogę trzeba zbadać. Ja nie stawiam żadnej diagnozy, tylko mówię, jakie badanie trzeba zrobić w pierwszej kolejności. Krew można zrobić oprócz tego. Wiadomo, że może być zakrzepica, pomimo, że w dopplerze nogi będzie norma. Ale nie dotyczy to tego przypadku, gdzie mamy wyraźnie zlokalizowany ból. Nie ma innych przesłanek, że istnieje zakrzepica, poza tym bólem.
                        • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:39
                          >Który raz z kolei mam powtórzyć, że dobre wyniki krwi NIE WYKLUCZAJĄ zakrzepicy w nodze?

Ktory z kolei raz mam powtorzyc ze nalezy zrobic badania ogolne a potem SZCZEGOLOWE?

>Ja nie stawiam żadnej diagnozy, tylko mówię, jakie badanie trzeba zrobić w pierwszej kolejnośc

bo jestes jasnowidzem i wiesz ze to na bank zakrzepica?

Na zakrzepice robi sie badania krzepniecia krwi a Dopplera tylko jesli sa ku temu wyrazne przeslanki i wyniki krzepliwosci to sugeruja. Tego samegod dnia sa wyniki

>ie ma innych przesłanek, że istnieje zakrzepica, poza tym bólem.

wiec nie marudz bo to moze byc wszystko lacznie z problemami natury neurologicznej typu rwa kulszowa.

Niech idzie do lekarza a ty przestan tupac noga i dawac bez badan jakies diagnozy o zakrzepicy przez net. Stuknij sie w glowe by takie rzeczy na podstawie opisu wygadywac. Medycyna ma procedury ze zaczyna sie od badania ogledzinowego i badania krwi, Jesli LEKARZ ( nie ruslanka przez net) stwierdzi ze potrzebny Doppler tez to ja skieruje. Wyluzuj
                          • lauren6 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 08:40
                            Gdy w ciąży bolała mnie łydka dostałam na cito skierowanie na dopplera, a nie na jakieś badanie krwi.
                            Rozumiem, że tym neurologiem domowym jest Twoja emerytowana mama? Bierzesz uwagę, że przez ostatnie lata medycyna poszła do przodu, tak samo jak metody diagnostyczne? Może 20 lat temu diagnozowało się ryzyko skrzepu na podstawie jakiś badań krwi, ale dzisiaj mamy dostępne nowoczesne aparaty usg, które z miejsca odpowiadają na pytanie czy w nogach coś się dzieje czy nie.
                            • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 14:25
                              lauren w ciagu ostatnich 3 lat czyli od momentu kiedy przeszla na emeryture tak ruszyla owa medycyna do przodu lol? Masz dziwne zalozenie ze moja matka to siedzi na emeryturze od 30 lat z hakiem czy jak, ma 90 lat czy cos?? Kobito moja matka jako neurolog wyslala tysiace pacjentow na badanie przeplywowe Dopplera, Rezonans czy Tomograf i nie jedno zycie uratowala...

USG moja droga to np ja mialam pierwsze 23 lata temu i nie byla to wowczas rzadkosc bo juz bylo to dosc powszechne badanie.

Poza tym to nie jeden lekarz w mojej rodzinie ale jest ich paru jesli to ma jakies znaczenie. Nikt nie robi badan zaraz bo... noga boli. Musi byc zbadany ogolnie przez lekarza. I wtedy jesli jest podejrzenie to wysyla na rozne testy naraz. Bol nogi moze miec rozne przyczyny.
                        • isa_bella1 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 08:31
                          Robi się dodatkowe badania np.na dedimery
          • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:50

> najczesciej lauren sa to niedobory magnezu i potasu

To na pewno nie skurcz mięśnia. To pulsujący, silny ból ostro odgraniczony- taki mocno bolący, zdrętwiały placek. Ćmi mnie w tym miejscu już ze 3 m-ce ale od wczoraj boli solidnie.
            • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:11
              tereska idz do lekarza. To moze miec podloze neurologiczne tez skoro jest to chroniczne. Nie zaczne opowiadac ci o mojej rwie kulszowej w ciazy bo cie wystrasze...

Lepiej by lekarz zbadal i wyslal na badania niz bysmy my ci tu cos mowily przez net "na oko". Bo jak wiadomo "na oko" to mozna sie baaardzo pomylic.
              Pedz do lekarza
              • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:31

> . Nie zaczne opowiadac ci o mojej rwie kulszowej w ciazy bo cie wystras
                > ze...
                >
                Kochana...rwę kulszową miałam od 14 t.c. do samego porodu...
                • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:40
                  wspolczuje zatem. Ale idz koniecznie do lekarza moja droga bo wiesz nawet jesli to nie jest nic powaznego to i tak warto spokojnie spac. Mam nadzieje ze cos pomoze.
    • babsee Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:01
      A testy na borelioze robilas?
    • nisar Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 10:08
      No to możemy sobie podać ręce - po koszmarnym roku 2015 w ubiegłym roku zdrowie rypnęło mi się tak, że trudno sobie wyobrazić. Na dodatek właśnie w taki dziwny, specyficzny sposób. Wakacje przeleżałam, często pójście do kuchni i zrobienie sobie herbaty mnie przerastało. Bóle łokci, kolan, ramion mam do dziś. Mieszkam na trzecim piętrze bez windy - wchodzenie po schodach oznacza konieczność uspakajania oddechu i akcji serca przez następne dziesięć minut.
      Jestem kilka lat starsza od Ciebie, ale menopauzę jeszcze też wykluczono.
      Mnie pomogło suplementowanie żelaza (poziom był na dolnej granicy normy), vit D3 i magnezu. Dodatkowo kupiłam sobie Buerlecithin i to mnie rzeczywiście postawiło na nogi. Wypiłam ciurkiem dwie flachy tego specyfiku i odżyłam. Przy okazji sypnęły mi się nowe włosy, bo stres mi poprzednie kompletnie wypadł smile Bóle niewiemczego - mięśni, stawów - mam do dziś. Trudno. Pewnie już tak będzie. Planuję się namaczać w tych magnezach i tyle.
      Pozdrawiam
    • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 11:30
      tereska nie wiem czy cie pociesze, ale od pazdziernika to moze miesiac bylam zdrowa. W dodatku wszyscy w domu podobnie. kichanie prychanie kaszlenie i wszelakie zielone flegmy. Nowy rok w lozku przelezalam z 38C.

Moj wiek chyba nie ma nic do rzeczy bo wszyscy w domu chorzy tak sa. Zas przyczyna jest to ze zaczelismy chodzic do przedszkola.

( Gdyby tak ktoras emama wpadla na pomysl wysylania mnie do lekarza to szybko dodam ze lekarza mam w domu i tez choruje, a lekarz moj do ktorego czasami z dzieckiem laze, po zbadaniu stwierdza ze wirusowe no i przechodzi, a pozniej znowu cos nachodzi. Tak biore multwitamine w tym i D i moja dieta to glownie warzywa i owoce. Codziennie soki wyciskam. Zimowa bomba przedszkolna jest silniejsza)

• bazia8 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:15
        Tereska, proszę Cię sprawdź tę zakrzepicę, pochowaliśmy niedawno stosunkowo młodą krewną (były czynniki ryzyka, ale też przebadana była teoretycznie mocno, w związku z pobytami w szpitalu - tylko akurat nie badała się w tym kierunku)

princess, na wirusy przedszkolne nie ma silnych. Na pocieszenie dodam, że po tym, gdy chorowaliśmy w domu wszyscy jedno po drugim, to teraz odporność mamy taką, że hej!
        • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:18
          bazia to mnie pocieszylas. Moze dzieki temu zyskamy lepsza odpornosc bo ja juz mam dosc. W pracy mnie nienawidza jak mowia za to ze przylaze i kaszle, no ale ja nie moge ciagle z domu pracowac... jezu....
    • misoune Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:07
      Woesz co.... to nie jest żadne tłumaczenie i możesz mieć do mnie żal, że tak piszę , ale moja sąsiadka umiera właśnie na raka, w domu 3-latek jes i 10- latek
      Problemy , o ktorych piszesz wydają mi się szukaniem na siłę choroby . Nie sypie Ci się zdrowie. Nie wiesz, co to sypanie zdrowia.
      • misoune Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 12:10
        I to nie jest niesprawiedliwe. Niesprawiedliwie to jest u moich sąsiadów.
        Pewnie mam twardy pogląd na to, bo mam pos bokiem prawdziwą chorobę.
        I na pewno masz prawo ty też odczuwać kłopot i zmartwienie.
        Ale proszę Cię, nie opowiadaj bzdur.
        • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 22:21
          Ja miałam w domu prawdziwą chorobę - brak żołądka, trzustki, części jelit, cukrzyca, potworne biegunki, potem rak (spowodowany HPV), za chwilę posypała się reszta, problem z utrzymaniem równowagi, z chodzeniem, problemy z układem krążenia, babcia średnio co dwa tygodnie dostawała transfuzje, bo miała bardzo niską hemoglobinę. Pózniej doszedł silny ból, na który tylko pomagała morfina. Od pierwszej diagnozy raka dożyła trzech miesięcy.Nie mogła mieć chemii, ani operacji - oba zabiegi gwarantowały śmierć. Zastosowano radioterapię, ale poza skutkami ubocznymi nic nie dała. I zdecydowano się tylko i wyłączie na opiekę paliatywną.
      • gama2003 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:15
        Wiesz, chora jest Twoja sąsiadka, chora może być i autorka wątku. Jedno drugiego nie wyklucza. Obserwujesz po sąsiedzku tragedię, tej konkretnej rodziny, ale nie znaczy to, że całe rzesze ludzi mniej chorych, czy niezdiagnozowanych mają mieć poczucie winy. Wobec tych umierających.
        Dla każdego człowieka choroba utrudniajaca normalne funkcjonowanie, niechby i ,, błacha,, to osobisty, codzienny problem. I nijak nie pomoże świadomość, że - inni mają gorzej.
        To takie uderzenie poniżej pasa. Bo pewnie Tereska szczerze współczuje terminalnie chorym.
        Ale czuje się źle, sama, w swoim ciele, bo organizm szwankuje. Ma się wstydzić, bo jest mniej chora ?
        • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:32
          Dzięki gama. Nawet mi się nie chciało tłumaczyć tak oczywistej rzeczy.
      • cosmetic.wipes Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 09:15
        > Woesz co.... to nie jest żadne tłumaczenie [...] Nie wiesz, co to sypanie zdrowia.

Wygrałaś konkurs na najgłupszy post stycznia, a może i roku.
    • a.n.i.a.78 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:33
      mam 38 - lat i w tym roku zdiagnozowano u mnie zakrzepicę, bolała mnie noga w udzie blisko pachwiny, ja myślałam, że to naciągnięcie ścięgna.
      szpital, 6 dni bez ruchu heparyna i do dziś biorę tabletki przeciwzakrzepowe.
      po mojej "przygodzie" koleżanki z pracy nie lekceważą bólów w łydkach i udach, większość się zbadała bo przy zakrzepicy nie ma czasu na czekanie, co się rozwinie. nie miałam innych objawów zakrzepu tylko ten ból, nie częsty choć dość mocny, nasilający się w nocy, promieniujący w całym udzie. gdybym zlekceważyła nie wiem jak by się to skończyło, być może tragicznie.
      u mnie jest to prawdopodobnie trombofilia.
      potem wyskoczyła jeszcze anemia.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:34
        Hmmm a ja mam jakąś wypukłość koło piszczeli pod kolanem...takie dziwne. Jak wstaję to mnie pobolewa, ale stwierdziłam, że to pewno jakaś torbiel i może poczekać. To może być jakiś zakrzep po uderzeniu np?
      • a.n.i.a.78 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 13:53
        Tego nie wiemsmile pewnie trzeba się wybrać do lekarza.
        zakrzepy mogą powstawać od urazów, u mnie była to prawdopodobnie podróż plus mało płynów plus jeszcze wówczas nie stwierdzona trombofila.
        lekarze w wywiadzie się pytają m.in o uraz, tabletki hormonalne, papierosy.
    • bei Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 14:46
      Masz isc z noga- tym wybrzuszeniem przy kolanie od razu do medyka- oczywiscie, by wykluczyc wszystko zle.
      Rozpytaj w swoim srodowisku o dobrego lekarza interniste, moze masz takiego, ktory jest lekarzem konwencjonalnej medycyny i wspiera sie medycyna niekonwencjonalna ( np chinska)
      Niech wyrowna niedobory.
      Zacznij uprawiac jakas forme ruchu.
      Wyjdz na zewnatrz. Szybkie spacery, krociutkie przebiezki- do lata problem zgubisz.
      Zacznij od 30 min zywego marszu.
      Co ktorys tam dzien dodawaj 5 min.
      Przy astmie mozna uprawiac sport- nawet wyczynowo.
      Ciebie namawiam do rekreacyjnych spacerkow. Jak juz bedziesz chodzic to wez kijki, poprawisz kondycje miesni pleckow i Twoj kregoslup bedzie Ci wdzieczny.
      Pilnuj badan i wynikow. Badz konsekwentna w dazeniu do diagnozy .
      ZDROWIUTKIEGO! Szczesliwego, spelnionego roku Ci zyczesmile
      Zdrowiej ekspresowo, i nie mysl o sypaniu, przeciez to o jakies 50 lat za wczesnie!smile
    • issa-a Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 15:41
      >Dostaję zadyszki po wejściu na pierwsze piętro, nie mam czym oddychać i błyskawicznie się męczę.

u mojego kolegi, w podobnych okolicznościach, wykryto cukrzycę. Tak, ze to moze być zwiazane ze "skaczącym cukrem' a nie astmą.
      a tak w ogole ruszasz się jakos? ćwiczysz coś? czy tylko narzekasz, że "niesprawiedliwe"?
      pieszo to ja też chodzę (bo niby jak mam chodzić?)
      Jestem starsza i nie sypie sie, przeciwnie. Zawsze natomiast lubilam ruch. Obecnie pilates i joga.
      I nie jestem ortodoksem żywieniowym. jem, na co mam ochotę (na słodyczycze nie miałam nigdy).
      • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 17:00
        Nic nie ćwiczę. Nawet callanetics mnie męczy.. jeszcze rok temu jeździłam codziennie na rowerze, byłam w stanie zrobić 90- 100 km/dziennie. Jedynie pozostało mi chodzenie wszędzie pieszo sle dużo mnie to kosztuje. Mam jednak wrażenie, że jak wsiądę w autobus lub do windy to kaplica. Wtedy dopiero stanę się niesprawna. Tak więc póki daję radę to idę codziennie pół godziny do pracy a po pracy do domu.
      • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 14:30
        >Obecnie pilates i joga.

akurat to nie sa cwiczenia na serce i zadyszke. Moze w pracy miesni pomaga i na kregoslup w sensie ogolnego rozciagniecia ale nie w krazeniu.
        • issa-a Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 18:32
          >akurat to nie sa cwiczenia na serce i zadyszke.

masz rację. Ale ja pisałam o sobie a nigdzie nie wspomniałam, że mam problemy z sercem i zadyszką.
          To był tylko przyklad, nie propozycja. Przyklad, że w ogole się ruszam. I że nie jest to tylko dojście do przystanku.
    • ana119 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:38
      A jaki rozmiar ubrań nosisz bo zdaje się że jesteś raczej dużą kobietą? Zadyszki mogą z tego wynikać
    • danaide Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 03.01.17, 16:46
      Moje sypanie polegało na tym, że przestało mi się chcieć uciekać z domu i zaczęłam coraz więcej spać.
      Jak pamiętam to łykam to co poleciła mi znajoma wiedźma: tran (z dzieckiem na spółę), wit C, wit B (jakiś zestaw), kwas foliowy. Piję pokrzywę, kubek dziennie starcza mi na to, by zlikwidować ciągnący się latami niedobór żelaza. Polecała suplementację jodem, tylko drogą wtarcia w skórę niewielkiej ilości - tak się nie da przedawkować.
    • porzeczka666 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 01:22
      Bo w złym kraju mieszkasz.W Uk np żeby się do lekarza dostać to musisz być naprawdę długo chora i wtedy pozwolą ci z lekarzem telefonicznie pogadac po czym dadza recepte.Zadnych badan sie nie robi dopoki nie ma zagrozenia zycia wiec cierpisz az ci przejdzie.Czasem latami.
      • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 14:28
        ciekawe, od 20 lat mieszkam w UK i nigdy nie mialam takich problemow, a chodze sama, z dzieckiem i babcia. W UK masz Walk-in-Centres, masz GPs masz A&E.
        Wrecz przesadzaja z iloscia badan. Zadzwonilam jakies pol roku temu bo babcia zadyszke miala a przyslali ambulans po 10 min ktory ja zawiozl do szpitala i badali natychmiast wszystko. Babcia zdziwiona ze t yle halasu o zadyszke...
        • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 22:38
          Gdy ostatnio mnie zabrał ambulans do szpitala, to mnie badaniowo tak przerobili, że prosiłam, żeby dali mi spokój. Ale oni musieli i ja to rozumiem - inaczej nie doszliby do tego, co się ze mną stało. Morfiny, codeiny, buprenorfiny i paracetamolu nabrałam się jak cukierków (szczególnie dożylnie wink). Ból (bardzo, bardzo silny) przeszedł, ale co się potem ze mną działo! Do dziś mnie to prześladuje.
          • princesswhitewolf Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 04.01.17, 23:21
            a co to bylo? zoladek czy cos innego?
            • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 04:03
              Na priwie mogę odpowiedzieć.
        • porzeczka666 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.02.17, 17:00
          Mieszkam w Walii.Tu jak dzwonilam po ambulans bo nie moglam oddychac to powiedzieli ze mam sama przyjechac a jak nie to sorry.Nie ma walk in a do gp tylko telefonicznie.w przychodniach brakuje lekarzy i przyjmuja pielegniarki
      • rosapulchra-0 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 04:02
        porzeczka666 napisała:

> Bo w złym kraju mieszkasz.W Uk np żeby się do lekarza dostać to musisz być napr
        > awdę długo chora i wtedy pozwolą ci z lekarzem telefonicznie pogadac po czym da
        > dza recepte.Zadnych badan sie nie robi dopoki nie ma zagrozenia zycia wiec cier
        > pisz az ci przejdzie.Czasem latami.

Napisałaś takie bzdury, że normalnie mi włosy dęba stanęły. Akurat leczenie z angielską służbą zdrowia mam przerobione i to niemal we wszystkie strony i absolutnie nie potwierdzam tego, co napisałaś. Ja, zanim dostanę antybiotyk, to od razu mam pobraną krew. Na emergency appointment umawiam się z pielęgniarką, która od razu zapisuje mnie do lekarza na konkretną godzinę.
        • porzeczka666 Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 09.02.17, 16:57
          Widać że masz wyrobionw ehody.Ja nie mam.Ani moi sąsiedzi.Wogòle nikt z rodziców dzieci z lokalnej szkoły bo lekarzem u nas tylko telefonicznie się można spotkać
    • tereska.z.bombaju Torbiel bakera podkolanowa 05.01.17, 18:36
      Tak orzekł lekarz. Ponoć mam typowe objawy, stąd ból i drętwienie łydki i stopy.
      Na razie dostałam leki p/zapalne i p/bólowe i przez kilka dni mam jak najmniej chodzić.
      No i skierowanie do ortopedy.
      • pade Re: Torbiel bakera podkolanowa 05.01.17, 19:11
        Mam to samosmile
        • pade Re: Torbiel bakera podkolanowa 05.01.17, 19:20
          Mnie pomaga "rozchodzenie". Im mniej się wtedy ruszam, tym bardziej noga boli.
    • tereska.z.bombaju Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie? 05.01.17, 19:17
      Pierwsze słyszę o czymś takim tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka