Dodaj do ulubionych

wakacje z airbnb

13.01.17, 14:59
Dziewczyny,
podpowiedzcie proszę. Nie korzystałam z tego portalu, a oferty korzystne.
No ale trochę się boję, bo daleko, bo z dziećmi, no i nie mam luzem 3 tys EUR, aby w razie wtopy wziąć pierwszy lepszy hotel. Co innego weekend w PL, a co innego 2 tygodnie 2 tys km od domu.
Korzystałyście wakacyjnie? Warto? Zasady użytkowania przyswoiłam, ale opinie użytkowników bardzo by mi pomogły w podjeciu decyzji.

Obserwuj wątek
    • drinkit Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 15:09
      Od kilku lat korzystam, jeszcze wtopy nie bylo. Grecja, Wlochy, Niemcy. Teraz znow zarezerwowalam.
    • sumire Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 15:20
      Korzystałam w UK kilkukrotnie. Zawsze było bardzo w porządku. Raz tylko mi się zdarzyło, że koleś odwołał rezerwację, i to tuż przed moim przyjazdem, ale tragedii nie było.
      Jedyną wadą, jaką widzę, jest to, że niekiedy trzeba odbierać klucze o dziwnych godzinach typu 19:00 (bo właściciela nie ma na miejscu). Poza tym same plusy - ciekawe lokalizacje, więcej przestrzeni niż w hotelu, wyposażenie. Ostatnim razem właścicielka codziennie podrzucała nam śniadanie wink
    • joa66 Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 15:42
      Moja koleżanka korzysta w Szwecji i Danii. Bardzo zadowolona, a ona raczej z tych wymagających.
    • maadzik3 Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 16:03
      Korzystałam w Szkocji, Niemczech i na Sycylii. Bardzo jestem zadowolona
    • magdalenap285 Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 16:08
      Ja korzystam bardzo czesto. Wazne, zeby wybrac osobe ktora ma duzo dobrych opini i jest zweryfikowana przez serwis. Plusem jest cena, ogrooooomny wybor standardu i lokalizacji.
      Ja bardzo polecam, moge od siebie dorzucic jeszcze link, jak sie z niego zarejestrujesz to dostaniesz 100 zl na wykorzystanie na pierwsza rezerwacje, zawsze cos smile
      www.airbnb.pl/c/magdalenap285
    • jematkajakichmalo Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 16:10
      Korzystalam w Malezji - rewelacja. Chcialam tez w Polsce, ale warunki, ktore mnie interesuja kosztowaly wiecej jak hotel ze sniadaniem i czesto innymi bajerami wiec podziekowalam.

Zwracam uwage na warunki anulowania rezerwacji czy sa restrykcyjne czy nie, zeby w razi czego nie stracic pieniedzy. Oczywiscie wazne sa tez opinie innych uzytkownikow.
    • landora Re: wakacje z airbnb 13.01.17, 23:27
      Korzystamy.
      Raz trafiliśmy na apartament niezgodny z ofertą (w mieszkaniu ktoś był oprócz nas, pościel była używana). Mąż zadzwonił na infolinię. Airbnb zareagowało natychmiast - dali nam kupon na nowy apartament (sporo droższy, niż ten pierwotny) i zwrócili kasę za ten pierwszy, nieudany. Nie oczekiwali żadnych dowodów. Oferowali też pomoc w znalezieniu noclegu, ale daliśmy radę sami.
      Sprawa była załatwiona w 15 minut.
      • ewaam Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 15:30
        A my zamierzamy skorzystać z Airbnb po raz pierwszy i w żaden sposób nie mogę doszukać się na stronie serwisu jakiegoś numeru kontaktowego.... - jak ewentualnie dzwonić na tę infolinię? z góry dzięki za pomoc
        • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 15:41
          Numery na infolinię AIRBNB: Polska +48 22 30 72 000, infolinia po angielsku
          chociaż nie wiem czy nie szybciej online przez formularz
          • ewaam Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 17:03
            Dzięki za pomoc smile
    • claudel6 Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 01:10
      tak, wiele razy. nic złego się nie zdarzało, wynajmujący raczej zaskakiwali poziomem obsługi i podejścia do klienta. tylko trzeba uważać na waluty. airbnb wyśiwetla ceny w Twojej walucie (czyli PLN), ale ceny ostateczne nie maja z tą wartością nic wspólnego, bo airbnb rozlicza wszystko w eur albo w USD i w tej walucie obciąża Ci kartę, nawet jeśli jest to karta domyślnie polska i - oferta jest w PLNach. no a przewalutowanie robi bank po złodziejskich kursach, więc różnica moze być 10% w stosunku do ceny pokazanej na stronie.
      • madame_edith Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 10:11
        Wiem, czytałam, że najlepiej użyć karty w EUR, a nie polskiej. Na szczęście mam taką możliwość.
    • biotonne Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 09:51
      Korzystalam w Polsce z dzieciakami - wszystko poszlo dobrze. Maz korzystal w Grecji, Francji w W.B i nigdy nie mial zlych doswiadczen. Zaleta jest czesto to, ze oszczedzasz na noclegu i...na jedzeniu, bo masz kuchnie do dyspozycji i zawsze mozesz sie zdecydowac na posilek w mieszkaniu.
      • madame_edith Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 10:12
        Wiem, ja tak zawsze podróżuję (w sensie do miejsc z kuchnią), bo moje dzieci to takie jadki, że opłacanie posiłków z góry byłoby czystą stratą.
    • madame_edith Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 10:13
      DZIĘKI wielkie. Namówiłyście smile
      • sumire Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 10:15
        Będzie fajnie, zobaczysz! smile
    • anias29 Re: wakacje z airbnb 14.01.17, 13:03
      Korzystałam w Norwegii, Wielkiej Brytanii, we Włoszech, na Kanarach i w Turcji - wszędzie wszystko było ok smile
    • suselka007 Re: wakacje z airbnb 16.01.17, 14:07
      ja najczęściej korzystam z BookApartu i z bookingu, jakoś bardziej im ufam smile
    • eve-lynn Re: wakacje z airbnb 16.01.17, 14:11
      Korzystalam w Norwegii, zawsze bylo ok.
    • pawus90 Re: wakacje z airbnb 29.01.17, 14:32
      Ostatnio bardzo często podróżuje korzystając z Airbnb. Warto śledzić promocje na stronie
      Aktualnie jedynym sposobem na tańszy nocleg na airbnb jest rejestracja z polecenia (70zł rabatu)
      Więcej informacji znajdziesz na www.okazyjny.net/2016/07/zyskaj-znizke-70-z-na-podroz-od-airbnb.html
    • beverly1985 Re: wakacje z airbnb 29.01.17, 16:04
      Korzystalam 2 razy. Zawsze byl jakis problem z przekazywaniem kluczy (trzeba sie umowic, nie mozna przyjsc o dowolnej godzinie jak w hotelu), brak sniadania, niby masz czajnik ale herbate/kawe musisz miec swoja itd. Zdecydowanie wole hotele, ktore te wszystkie dobrodziejstwa zapewniaja, maja 24h recepcje i restauracje pod reka. Oplaca sie na pewno przy duzej rodzinie.
      • claudel6 Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 16:44
        airbnb to nie jest zastępstwo hotelu. jest raczej dla ludzi, który lubią mieć "mieszkanie" na wyjeździe. ja tak lubie - lubię mieć własną kuchnię, samej robić śniadanie, bo w hotelu czy pensjonacie śniadania zawsze są za wcześnie.
        • kanna Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 13:49
          A dla mnie podane śniadanie jest główna zaleta każdego wyjazdu smile Hotele do 11 zwykle wydają.. czasem korzystam z mieszkań, ale przez booking
    • fantomowy_bol_mozgu Re: wakacje z airbnb 29.01.17, 17:33
      Korzystałam wielokrotnie, ostatnio we Włoszech. Jedyne, co mi się nie miłego trafiło to właściciel, który odwołał rezerwację kilka dni po jej zaakceptowaniu tłumacząc, że się pomylił z ceną (była faktycznie okazyjna ).Ale mieliśmy jeszcze z 2 miesiące do wyjazdu, więc spokojnie coś innego znaleźliśmy, zwłaszcza że serwis dorzucił trochę kasy w ramach wynagrodzenie za niedogodności.
      Ogólnie polecam, dla mnie mieszkanie czy domek na wyłączność jest znacznie wygodniejsze, niż pokój hotelowy, zwłaszcza z dzieckiem.
    • koronka2012 Re: wakacje z airbnb 29.01.17, 20:48
      Z ciekawości - jak wam się to opłaca? może w wariancie dla całej rodziny jest inaczej, ale wielokrotnie robilam przymiarki do airbnb i nigdy nie wychodziło mi to korzystnie cenowo (mówię o wyjeździe w pojedynkę, ew. w dwie osoby). Jedzenie i tak praktykuję na mieście, więc ten aspekt nie jest istotny.

Z opłatą za sprzątanie wychodziło mi tyle samo albo i więcej co hotel/hostel, który miał tę przewagę, ze posiadał jakąś całodobową recepcję, przechowalnię bagażu i odpadała kwestia umawiania się na godzinę z właścicielem.
      • kaka73 Re: wakacje z airbnb 29.01.17, 23:37
        Korzystaliśmy w USA dwukrotnie polecam
      • fantomowy_bol_mozgu Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 15:43
        W przypadku jednej osoby faktycznie rzadko się opłaca, przy dwóch najczęściej wychodzi na to samo wink różnica jest faktycznie w przypadku większej liczby osób, bo często opłata jest za całe mieszkanie niezależnie od ilości osób (albo niewiele się dopłaca za kolejne). No i dla wielu osób kuchnia jest istotnym atutem, tak samo jak większa ilość miejsca, większa prywatność itd.
      • claudel6 Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 16:47
        ja korzystam z airbnb nie ze względu na cenę - myślę, że płacę więcej niż bym płaciła za hotel. ale to wynajmuję cały dom dla nas (3 osoby), jak wyjeżdżam na wakacje. dla mnie spędzenie wakacji w hotelu to odpowiednik kary w piekle.
      • mamusia1999 Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 10:06
        no ja akt. mam na oku malutki domek na przedmieściach Paryża, 2 sypialnie, ogród, piekarnia, targ i metro blisko. miejski basen i tereny rekreacyjne tez. wychodzi taniej niż hostel ze zbiorowa sypialnia dla 2 osób. nie mowiac o problemie zaparkowania samochodu. a za komunikację i tak muszę płacić. Paryż to nie Kraków, gdzie w zasadzie "wszystko" można zwiedzić per pedes.
        • mamusia1999 Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 10:57
          byłabym zapomniala: właśnie się niemal pakuję do Włoch (Cervinia) na narty. 45€ za 2 osoby z "dużym" śniadaniem, sam pokój dużo większy niż na 2, ma dwie wnęki sypialne. śliczny. nie pamiętam, żebym kiedyś tak niewiele płaciła za porównywalne warunki, a jeżdżę w Alpy od 25 lat.
    • myelegans Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 20:58
      korzystalam wielokrotnie w Stanach, Europie I Kanadzie. wszyskto bez wtopy. w marcu na narty do Whistler tez airbnb
    • jusytka Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 23:06
      Trochę mnie dziwią niektóre argumenty Ja akurat najczęściej wybieram hotele ale typu apartamentowego Pokoje są duże składają się z pokoju dziennego sypialni i kuchni więc można to nazwać mieszkaniem Dodatkowo nie muszę się martwić codziennym sprzątaniem na wakacjach ani gotowaniem czy zmywaniem choć jest taka możliwość No i dzieci zadowolone są z placu zabaw klubu dla nich basenu itp
      • fantomowy_bol_mozgu Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 13:36
        Ale z kolei takie hotele są już chyba znacząco droższe od airbnb wink
        • jusytka Re: wakacje z airbnb 07.02.17, 15:47
          Właśnie niekoniecznie Poznasz je po tym że mają w nazwie apart lub club Ja za tydzień do takiego jadę na Majorkę Jest tańszy niż jego odpowiednik w Polsce, a za dziecko do lat 12 nie płaci się wcale nawet w opcji all incl
    • clk Re: wakacje z airbnb 02.02.17, 23:10
      Korzystalam 2razy w US. raz super raz dobrze. Dobrze poszukaj przecztaj komentarze ewentualnie dopytaj o stczegoly
    • mamusia1999 Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 09:54
      korzystam i zawsze było bardzo OK. nawet małżonek mi zazdrości wink bo on jedzie na targi do Hannoveru służbowo i będzie mieszkał w hotelowej klitce, a ja z synem się wybieramy z ciekawości i mamy przytulne, przestronne lokum.
      sprawdź opinie i jazda.
    • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 03.02.17, 13:56
      Korzystałam kilka razy. Na początku, zapisałam się z linku polecającego i dostałam 85 zł zniżki, tak samo osoba, która polecała. Ktoś tu wstawiał swój link. I ty masz korzyść i ona.
      Korzystałam raz w Polsce, dwa razy za granicą. W Polsce w Warszawie, w bloku zaraz obok PKiN, też taniej niż hotel czy hostel a byłam tylko z córką.
      Dla rodziny 4 osobowej-bardziej mi się opłaca.
      Teraz na Wielkanoc zarezerwowałam noclegi we Włoszech, mieszkanie 2 pokojowe+salon z kuchnią. Ta sama oferta jest wystawiona na booking i 200 zł drożej. W opisie są śniadania. Kuchnia, więc sama przygotuję śniadania czy kolacje, obiady pewnie na mieście.
      Zawsze czytam komentarze innych ludzi.
    • jak_matrioszka Re: wakacje z airbnb 07.02.17, 15:40
      Ja sie chcialam zarejestrowac, ale przez ten skan dowodu nie moge przejsc sad A innej opcji nie ma, chyba ze nie widze?
      • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 08.02.17, 20:24
        jaki skan dowodu?
        • jak_matrioszka Re: wakacje z airbnb 08.02.17, 21:54
          Bez ID i selfie sie nie da nic zamowic. Kiedys bylo inaczej?
      • solvig Re: wakacje z airbnb 09.02.17, 06:45
        Niestety zmieniły się zasady od tamtego roku - w ubiegłym roku rezerwowałam mieszkanko bez takich szopek... W tym roku zaskoczyła mnie podwójna weryfikacja: 1. skan dokumentu tożsamości, 2. weryfikacja przez jakieś konto społecznościowe. Myślałam, że nie przejdę, bo nie korzystam z Facebooka ani innych jemu podobnych, ale jakoś chwyciło moje konto na Google +. Dla tych co wyłączeni z takich przybytków portal daje szansę nagrania filmiku... Ogólnie mam mieszane uczucia, ale inne podobne portale z których dotąd korzystałam jakoś negatywnie cenowo mnie w tym roku zaskoczyły sad.
        • jak_matrioszka Re: wakacje z airbnb 09.02.17, 08:49
          A jak wyglada sprawa z przeliczaniem walut? Bo na dzien dzisiejszy cena w lokalnej walucie jest do zniesienia, ale jak bedzie zmiana to juz nie wiem...
        • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 09.02.17, 20:23
          przed chwilą rezerwowałam i nikt nie chcial ode mnie zadnego skanu. Dziwne
          • solvig Re: wakacje z airbnb 10.02.17, 07:20
            www.airbnb.pl/help/article/1237/how-does-providing-identification-on-airbnb-work
            w tamtym roku nie musiałam, w tym już tak
            • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 10.02.17, 12:11
              Może im się nie spodobałaś big_grin znajoma tez wczoraj zakładała konto z mojego polecenia, robiła rezerwację i żadnego skanu dowodu
              • bovirag Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 15:52
                Ja bukowalam 4 dni temu I zadnego skanu I'D nikt nie chcial. Moze inaczej bo ja nie z PL bukuje.
                Z airbnb zjezdzilysmy Europe I Stany. Nigdy zadnego problemu nie bylo.
                • malowanka06 Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 16:15
                  z moich znajomych z PL, nikt żadnego skanu nie podawał. Na razie podróżujemy po Europie i Polsce.
                  • claudel6 Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 16:19
                    może to zalezy od osoby udostępniającej mieszkanie? ja bukowałam 3 mieszkania w ostatnim m-cu, w tym jedno w Polsce i tylko to polskie wymagało ode mnie skanu dowodu i selfie.
                    • jak_matrioszka Re: wakacje z airbnb 04.03.17, 10:41
                      Ja tylko jedno w Norwegii, a jakie wymagania do innych to juz sie pewnie nie dowiem.
                      Znajoma wlasnie wrocila z Bostonu, tez airbnb, bardzo sobie chwali (nie zapytalam czy wymagali skan dokumentow).
    • obrus_w_paski Re: wakacje z airbnb 03.03.17, 16:27
      Ja korzystałam i to wiele razy, bez żadnych problemów i z wieloma dogodnosciami ale lojalnie ostrzegam, bo sytuacja z tego tygodnia:

Dalecy znajomi przylecieli z USA, załatwili sobie mieszkanie przez Airbnb i drugiego dnia pobytu zapukała do nich babka twierdząc, ze jest prawowita właścicielka mieszkania i wtf, co oni tu robią. Okazało się, ze osoba która zgłosiła mieszkanie nie była właścicielem mieszkanie, a najemca i poprzez portal nielegalnie je podnajmowala. Znajomi nie znają języka, trochę mi zajęło uspokojenie właścicielki, portal airbnb ostatecznie pomógł znaleźć nowe mieszkanie, ale warunki i lokalizacja już inna. Gdyby nie ta historia to bym peany na cześć airbnb pisała. Może tylko Hiszpania taka dzika, a w innych krajach by to nie przeszło? Nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka