Dodaj do ulubionych

Lustro nad łóżkiem

27.01.17, 16:57
Tylko się nie śmiejcie wink
Jestem na etapie projektowania wnętrza domu. Mam pomysł na sypialnię w stylu afrykańskim: wyrko z ciemnego drewna, ne jednej ścianie tynk strukturalny od żółtego po czerwony, dużo takich drewnianych i afrykańskich figurek... ciepłe wnętrze generalnie chciałam. Kapy na łóżko mi jeszcze brakuje...
Mąż przytargał wczoraj do domu takie wielkie lustro w ramach ze starego drewna. I zawsze chciałam, kurcze, mieć lustro nad łóżkiem - w sensie nie na ścianie, a na suficie. Ino jątrew mi mówi, że tak to się tylko w burdelach wiesza smile Serio, głupio będzie wyglądało?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:03
      A będziesz w tej sypialni gości przyjmować? Bo jak nie - to przecież twoja sypialnia i ty masz się tam dobrze czuć. Byle nie zleciało na główęsmile
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:06
        No w sumie ma być totalnie prywatna przestrzeń.
        Też się zastanawiam, jaka jest szansa, że zleci w nocy smile
        • arwena_11 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:22
          Może farba lustrzana? Tylko od razu mówię, że nie mam pojęcia czy działa identycznie jak lustro?
          • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:24
            Nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje... Zaraz posprawdzam, dzięki wielkie smile
            • mid.week Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:19
              jak nie farba to są okleiny lustrzane wink
    • stillgrey Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:16
      Na suficie to chyba tylko lekkie lustro bez ram, które da się przykleić na całej powierzchni jakimś wyjątkowo mocnym klejem? Chociaż ja dla pewności zrobilabym otwory w naroznikach i zamontowala dodatkowo na kołki rozporowe.
      Osobiście źle bym się czuła z lustrem na suficie, nie mówiąc o afrykańskim wnętrzu, ale skoro tak lubisz to go for it wink
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:23
        Właśnie nie wiem jeszcze jak to umocować, ale to zapytam gościa, który nam robi te wszystkie bajery... Tam jest skos taki lekki, więc to nie będzie tak całkiem równolegle do wyrka, tylko pod kątem. Nie wiem jeszcze, na ile to jest możliwe technicznie, ale jak się belki pod sufitem - takie czysto dekoracyjne - dało i drewnianą dechę na ścianę, to może i to się jakoś da.
      • szmytka1 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:14
        w programie "Usterka" raz wieszali, można podpatrzec jak powinno być prawidłowo zamocowane wink
    • beataj1 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:16
      Nie mam lustra nad łóżkiem ale mam lustra (ogromne na całą ścianę) na przeciwko łóżka. I generalnie ma to swoje wady. Po latach nauczyłam się aktywnie NIE patrzeć na nie. Np z rana jak się zaspana budze i drapię po tyłku - to taki widok po prostu nie jest budujący. Albo jak umęczona kładę się spać po całym dniu ganianiny.
      Ponadto - na początki zaliczyłam kilka zawałów serca jak kątem oka zobaczyłam że coś się rusza w sypialni - a to było moje odbicie.
      Teraz już jest spoko ale na początku, po ciemku smile
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 17:20
        A, cenna uwaga. Muszę to przemyśleć może...
        • rorzrzutny Roleta... 27.01.17, 17:39
          ... rozwiąże problem niekontrolowanych spojrzeń. smile
          Jako że będzie zwisać z sufitu, musi być sztywna, na prowadnicach przymocowanych na krawędziach lustra. Napęd co najmniej na korbkę.

A skoro musi być solidna, to mogłaby być też antywłamaniowa. Na wszelki wypadek. smile
          • liisa.valo Re: Roleta... 27.01.17, 17:40
            Jak zacznę temu gościowi opisywać, co ma zrobić, to pomyśli, że na patologię trafił big_grin
            ale pomysł zacny - wilk syty i owieczka cała smile
            • lellapolella Re: Roleta... 27.01.17, 18:23
              Takie lustro jest fajne ale jako bodziec do figli działa tylko wtedy, gdy pojawia się od czasu do czasu. Rutyna wszystko psujewink
          • mid.week Re: Roleta... 27.01.17, 18:22
            a roleta z motywem rozgwiezdzonego nieba! Zasłaniasz i masz okno połaciowe big_grin
            • liisa.valo Re: Roleta... 27.01.17, 18:47
              Genialne smile
              • mid.week Re: Roleta... 27.01.17, 21:45
                A tak serio to ze stylem afrykańskim bardziej mi gra na suficie lampa-wentylator niż lustro.
        • minor.revisions Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 19:52
          No, według feng shui nie powinno być żadnych luster w sypialni (a już na pewno nie nad łóżkiem, nad łóżkiem nic nie powinno wisieć). TYlko nie należy tego tłumaczyć jak w gazetach z artykułami typu "feng shui w weekend" że niby przez lustro wypływa dobra energia/przypływa zła/whatever a zwykłym zdrowym rozsądkiem, mózg cały czas będzie podświadomie widział że coś mu nie tylko wisi nad głową ale się, o zgrozo, rusza. I cały czas będzie jakąś częścią zwojów czuwał czy mu to coś nie zlatuje na łeb zamiast się relaksować i spać.
          • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 20:44
            Kotara - roleta?
      • princy-mincy Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 19:56
        tez tak kiedys miałam i mam dokładnie te same spostrzeżenia!
        Nigdy wiecej takiego wielkiego lustra w pobliżu łóżka wink
    • magic.marker Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:19
      E tam, Mulder tak miał wink wyglądało OK.
      Jeśli się nie boisz, że zleci to jak najbardziej.
    • cosmetic.wipes Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:26
      Po cóż żeś się jątrewi/jątrwi/jątrzewi zwierzała?

Ktoś wie jak się jątrew odmienia?big_grin
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:48
        Jątrwi?
        Bo mnie tak to rajcuje, że każdemu opowiadam, kto chce słuchać big_grin
    • eliszka25 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:27
      jak dla mnie do afrykanskiego wnetrza lustro srednio pasuje, ale to tobie ma sie podobac, nie mi, bo to twoja sypialnia. ja bym sie bala, ze to lustro z sufitu zleci mi na leb wink
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:50
        Wydaje mi się, że właśnie da fajny efekt smile To nie jest takie czysto afrykańskie : skór i bębnów tam nie ma. Inspiracja raczej.
        • eliszka25 Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 09:14
          nie musisz sie tlumaczyc, skoro tobie sie podoba, to wszystko ok smile. poza tym calkiem prawdopodobne jest, ze wyobrazilam sobie twoja sypialnie zupelnie inaczej, niz jest w rzeczywistosci, ale i tak bym sie bala, ze mi lustro na leb spadnie wink
    • default Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:55
      ^^^^dużo takich drewnianych i afrykańskich figurek

O mamuniu 😕Jestes pewna ?
      • nuta15 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 18:59
        Z lustrem będzie ich dwa razy więcej smile
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 19:09
        Ale nie gołe baby smile Świeczniki i dzbanki smile
        • default Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:18
          Dzbanki w sypialni. No nie wiem. Dzbanki w kuchni pasuja, w jadalni.
          Ale chyba i tak lepsze niz drewniane Murzynki z dlugimi piersiami ☺
          • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:28
            Kurde, no właśnie bym chciała za dużo wszystkiego i mi się to nie klei...
            • default Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 23:01
              Skoro masz taki zapal i natlok pomyslow i radosc z pierwszego samodzielnego urzadzania domu - to poszalej. Nie rob tylko rzeczy, ktorych zmiana bedzie kosztowna, wymagajaca wiekszego remontu - jak ta wanna w podlodze ☺bo za jakis czas wizja Ci sie zmieni, pomieszkasz, popatrzysz, powoli dojdziesz do wersji dojrzalej i przemyslanej. Nigdy nie ma tak ze sie raz urzadzisz i to jest na wieki 😊
              • arwena_11 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 23:12
                No więc właśnie - pomalowanie sufitu farbą lustrzaną - pozwoli się zorientować czy lustro ci pasuje i w razie czego łatwo będzie można zmienić.
                • baltycki Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 12:22
                  Bez sensu, skoro lustro juz ma.
                  Latwiej i taniej zamontowac posiadane lustro i ewentualnie zdemontowac (koszt 4. kolkow, 4. hakow + ewentualnie naparstek gipsu i 4 krople farby), niz wyrzucac w bloto pieniadze (wszak to tylko "na probe") na zakup farby lustrzanej i dwukrotne malowanie.
              • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 23:17
                No, od ściągania cugli to mam lepszą połowę smile
    • qwirkle Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 20:02
      A pomyslalaś, jak będziesz je czyścić jak się ukurzy? Lub ubrudzi w inny sposób?
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 20:40
        Mopem parowym na kiju tak jak okna?
    • klamkas Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 20:20
      Pan buk cię opuścił!

Lustra trzeba czyścić (a szybko się kurzą, wiem co mówię, bo miałam niechcący szafę z drzwiami w 100% z lustra. Jak zamierzasz to robić na suficie?

A dwa... zdarza ci się czytać kiedy partner/mąż już śpi? Korzystać z telefonu? Z czytnika z podświetleniem? Lustro to światło pomnoży.

Taki pomysł jest dobry do pokoju uciech, ale nie do sypialni (im mniej w niej luster tym lepiej) wink
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 20:43
        Kurcze, no... Tyle ci powiem... Może faktycznie jakoś za kotarą je zrobię. Nie mam miejsca na osobny pokoj uciech, a już zrezygnowałam z sypialni z wanną ... że niby odplywu nie zrobi big_grin
        • 3-mamuska Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:07
          liisa.valo napisała:

> Kurcze, no... Tyle ci powiem... Może faktycznie jakoś za kotarą je zrobię. Nie
          > mam miejsca na osobny pokoj uciech, a już zrezygnowałam z sypialni z wanną ...
          > że niby odplywu nie zrobi big_grin
          >

Moim zdaniem wszystkie takie udziwnienia w sypialni stają sie po jakims czasie udręka.
          Lustro nastała tak gapić sie ciagle na siebie. Rano wieczorem,światło z telefonu lampki wszystko sie odbija.
          Do tego ciagle by mi sie wydawało ze ktoś na mnie patrzy.

Wanna to jeszcze głupszy pomysł, para wodna wilgoć...
          Ani sypialnia ani łazienka.
          Fajne to wyglada jak w katalogach.
          Weź kąpiel jak maz spi lub odwrotnie?

To juz chyba lustro lepszeuncertain
          • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:11
            Właśnie tę wannę to też przemyslalam. Widziałam takie mieszkanie w którymś odcinku Ugotowanych, ale zostałam przeglosowana i stwierdzam, że słusznie. Wcale się zatem nie upieralam tak bardzo...
    • tol8 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:22
      Nie mam nad łóżkiem, lecz z boku wzdłuż całości.
      Zaj...a sprawa smile
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:33
        Może tak będzie faktycznie lepiej. Kompromis, a efekt będzie podobny.
    • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:26
      Tynk strukturalny od żółtego, po czerwony, dużo figurek i lustro na suficie. Będzie pięknie.
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:31
        Oj tam, musiałabyś zobaczyć. Wrzucę zdjęcia ja będzie redi.
        • mid.week Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:39
          Wrzuć, wrzuć . Ja jestem ciekawa. Teraz większośc jest na szaro z tapetą w kratkę.
        • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:40
          Trzymam za słowo, chcę to zobaczyć.
          • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:41
            Oki.
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:32
        Zresztą tynk tylko na kawałku jednej ściany.
        • rorzrzutny Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:38
          Reszta ścian wyłożona suszonym krowim łajnem. big_grin
          • mid.week Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:40
            Jak ma pasować do stylu afrykańskiego to nie krowie a bawole, mądralo tongue_out
          • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:41
            Oj pojechałeś, być może mamy doc zynienia z artystką wysokich lotów i tak zaaranżuje ten pomarańczowy tynk, że wszystkim niedowiarkom szczeny opadną?
            • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:44
              Mnie ma się podobać w sumie. Wam nie musi. Myślałam że serio chcesz zobaczyć i przegadac, ale w takim razie podziękuję za rozmowę, skoro tego typu podsumowania wyjeżdżają. Urzadzam sama swój pierwszy dom i może mnie ponosi, ale ta artystka chyba średnio potrzebna, co?
              • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:55
                Poniosło mnie po przeczytaniu komentarza rozrzutnego, hamulce puściły...Widzisz, kiedy człowiek ma pewne doświadczenie, pewne rzeczy kojarzą mu się w określony sposób. Być może ty nie wpisujesz się w stereotyp. Przepraszam..
                • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:05
                  Nie jestem artystką, nie uważam się za nią. Nigdy nie miałam w domu nic swojego - zawsze musiałam się dopasowywać. Najpierw u rodziców, dzieląc kąt z siostrą o silniejszym charakterze, potem latami na wynajmowanym... Cieszę się, że mogę mieć okno z parapetem, na którym można siedzieć i zawalić je poduchami, mogę mieć lustro na suficie, mogę sobie wsadzić piórko w... Dużo pytam, bo z architekturą nie mam nic wspólnego, tym sposobem odradzono mi pomysły w stylu ominek w sypialni, wannę wpuszczoną w podłogę... Pytam, co kto myśli, bo mnie ponosi czasem. Wiem o tym.
                  Z sypialnią inspirowałam się czymś takim:
                  https://www.domowladni.pl/upl/xxl/zdjecie_5220_kolonialna_sypialnia_z_ciekawymi_dekoracjami.jpg

jednak bez żyrandola i tych świecideł. Z taką ścianą za zagłówkiem, tylko intensywniejszą:
                  https://dekor-dom.eu/wp-content/uploads/2016/10/T12-4.jpg

A pierdołki mam zbierane od lat: drewniane świeczniki, dzbanki gliniane, które moja koleżanka jeszcze w podstawówce mi robiła, takie ciepłe tekstylia w słonecznych kolorach.
                  • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:13
                    To wystawka ze sklepu Almi Decor?
                    • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:20
                      Nie wiem smile Znalazłam na stronce www.domowladni.pl/. Generalnie chodzi o łóżko - w Poznaniu w Galerii Malta upatrzyłam podobne - i kolorystykę ogólną tzw.
                      • 1matka-polka Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:42
                        A taki kolor może lepiej pasuje do ciepłego palisandru:
                        https://www.styleroom.com.pl/image/scaled/normal/3opf/1/53-sypialnia.jpg
                        • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:46
                          Kurcze, do przemyślenia, chociaż ja szarości na ścianach nie lubię... Musiałabym pójść w niebieski, a to już z fioletem za dużo.

Sugerowałam się tym, że ja lubię ciepłe wnętrza. Jak przeglądaliśmy katalogi czy stronki, to mnie jakoś najbardziej przekonują takie klimaty afrykańskie, kolonialne, rustykalne - takie szmery bajery... Drewno, ciepło, miękko, kominek, pies, kocyk smile
                  • klamkas Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:43
                    Artystką być nie musisz. Toż to stm/afm prosto z programu wsxm.
                  • memphis90 Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 11:22
                    A to nie jest styl kolonialny...? Tu masz podobny, z taką ścianą, jak planujesz. Jak nie zagracisz, nie przedobrzysz i Tobie się taki styl podoba, to da się zgrabnie zrobić. Słonie mi się podobają...
                    https://4.bp.blogspot.com/-XDi7ccrBSdM/URqah2q5YxI/AAAAAAAAJLs/MsbH-rVoaWc/s1600/mebleorientalne8.jpg
                    • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 11:48
                      A może smile Tam, gdzie wyro kupowałam i drzwi to w sumie był sklep kolonialny big_grin No, widzisz, mówiłam, że ekspertem nie jestem.
                      Podoba mi się obłędnie, kompletnie na krzyż z tym minimalizmem i innymi loftami. I takie belki sobie pod sufitem robię smile Są boskie.
              • rorzrzutny Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 21:57
                Ojtam, nie obrażaj się. smile

Wątek zbliża się do 50 wpisów, musi się zacząć jazda. To wynika z praw fizyki. smile
    • baltycki Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:08
      Masz przezywac, a nie sprawdzac makijaz...
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:08
        Jestem wzrokowcem smile
    • feliz_madre Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:27
      Znam małżeństwo, które kiedyś miało taką fanaberię i zamontowało sobie lustro nad łóżkiem. Odwiedziliśmy ich, oni musieli wyjść na godzinę, ja nie mogłam się oprzeć pokusie, i teraz mamy z tego córkę. big_grin
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:30
        Ja to lustro będę miała smile Nie wiem jeszcze jak, gdzie i czy nie podetnie mi tętnic w nocy jak spadnie, ale coś wykminię smile
    • lady-z-gaga Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:35
      Lustro nad łóżkiem chyba nie jest w stylu afrykańskim? smile
      Miałam kiedyś piękne lustro w ciężkiej ramie nad wezgłowiem. Bardzo stresujące to było, wciąż się zastanawiałam, czy kołki wytrzymają. Od tamtej pory uważam, że jesli patrząc na element wystroju myślimy o ewentualnym zagrożeniu, to znaczy, że nie powinno go tam być.
      • liisa.valo Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:39
        Wiem, że nie jest, dlatego bym to jakoś pożenić chciałam. Mąż się na to lustro nad łózkiem pod pewnymi warunkami zgodził, facet, który nam robi dom, mówi, że pokombinuje i się da. Problem w tym, że póki nie zobaczę całości, to nie wiem czy nie przedobrzę, ale jak będzie podobna kolorystyka to może przejdzie? wink Pod wpływem dziewczyn jednak myślę, czy faktycznie nie lepiej zrobić na bocznej ścianie obok łóżka takie duże w ramie podobnej do mebli...
    • mikams75 Re: Lustro nad łóżkiem 27.01.17, 22:41
      w jednym hotelu widzialam - bylo wmurowane, ramki tez byly murowane.
    • bei Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 08:17
      Wg starej chinskiej sztuki urzadzania swiata to nie jest dobry pomysl.
      Mysle, ze sa w niej jakies prawdy, skoro tyle wielkich budowli jest urzadzane wg jej zasad.
      Lustro powinno odbijac piekny widok- i to jest dobre uzasadnienie Twojego wyboru- jezeli tylko uwazasz, ze widok pupy malzonka nie znudzi Ci siesmile
      Poczytaj o fengshui, bardzo rozsadnie tlumaczy swoje zasady.
      Lustro w sypialni nie powinno odbijac widoku spiacych w lozku, nie powinno byc umieszczone na przeciw okna. Moze byc umieszczone nad wezglowiem- ale niezbyt nisko.
      To trudno zrobic, bo inna zasada mowi, ze najlepiej jak przegladajacy widzi cala postac. Powinno miec ramy smile . Co do samego montazu na suficie, to w ramie najlepiej nawiercic otwory i powiesic je na kolkach rozporowych.
      Moje zdanie jest takie, ze wolalabym miec lustro na suficie niz na przeciw lozka, bo patrzenia w sufit latwiej unikac i latwiej tez zerkac dyskretniesmile
      Styl afrykanski- mialam kiedys toaletke kolonialna, do kluczykow w szufladkach przyczepilam zlote chwosciki, na miej ustawilam pojemniki na kosmetyki w panterke i zeberke.
      Moze futrzana narzute na lozko poloz? Na sciane przy lozku u wezglowia powiesilabym parawan kolonialny, latwiej jest zmienic wystruj niz tynk strukturalny- ktory lapie kurz
      • nuta15 Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 08:55
        Jeżeli koniecznie chcesz mieć lustro w sypialni to może powieś na ścianie z wezgłowiem, ale z boku, nad stolikiem nocnymimg.shmbk.pl/rimgsph/54521_7db595b9-6a0e-4de8-8cbb-39a5782e895b_max_900_1200_-sypialnia-styl-kolonialny.jpg
        Według zasad fengshui to najlepsze miejsce. Kolonialny , przytulny klimat można uzyskać kilkoma detalami, nadmiar drobiazgów może przytłaczać.
        • bei Re: Lustro nad łóżkiem 28.01.17, 10:54
          Tak nutko, tylko nie moze to byc na przeciw drzwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka