zofijkamyjka 17.02.17, 20:40 kiedy lekarz może nie przepisać tej tabletki, co jest przeciwskazaniem? czy może ją przepisać lekarz rodzinny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamma_2012 Re: ella one 17.02.17, 20:58 Kazdy lekarz może odmówić wypisania recepty jeżeli stwierdzi, ze boi się ognia piekelnego i diabła. Przeciwskazaniem jest wszystko, co lekarz uzna za stosowne, nawet pryszcz na nosie. Brałam podobną tabletkę w czasach, kiedy była na receptę, uzyskałam tą receptę od jakiejś znudzonej dziuni (nigdy tak nie mówię o ludziach, ale nie mam lepszego określenia na tą panią i jej postawę), stres koszmarny, bo nie wiadomo czy się uda w niedzielę znaleźć ginekologa, a stawka 2x zwykły dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: ella one 17.02.17, 21:00 Każdy przepisze gdy dostanie w łapę. I o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 17.02.17, 21:04 lauren6 napisała: > I o to chodziło. chyba tak. Co za szajs! jeszcze za wizytę trzeba będzie zapłacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 17.02.17, 21:41 Po co ma przepisywać-jak na razie jest bez rp. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 09:52 1unia4 napisał(a): > Po co ma przepisywać-jak na razie jest bez rp. już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 18.02.17, 11:50 A jak do tej pory sobie radziłaś ,gdy go nie było ? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 12:03 1unia4 napisał(a): > A jak do tej pory sobie radziłaś ,gdy go nie było ? ella one nie jest do comiesięcznego stosowania Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 18.02.17, 12:08 Tak-więc jak sobie radziłaś jak nie było tego leku bez rp ? Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 12:22 1unia4 napisał(a): > Tak-więc jak sobie radziłaś jak nie było tego leku bez rp ? nie miałam potrzeby go brać ale stara juz jestem i bezpłodna. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 18.02.17, 12:53 Więc jak bezpłodna-to w tej sytuacji bez problemu 2 Odpowiadajac na pytanie-Lekarz nie wypisze ,gdy nie będzie wskazań Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:12 1unia4 napisał(a): > Więc jak bezpłodna-to w tej sytuacji bez problemu nie jestem sama na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:15 1unia4 napisał(a): > 2 Odpowiadajac na pytanie-Lekarz nie wypisze ,gdy nie będzie wskazań czyli? Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 18.02.17, 13:45 Serio pytasz-wygugla sobie jakie ma wskazania.I wtedy lekarz przepisze Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 18.02.17, 14:55 Raczej o przeciwwskazania się martw. Jakie są wskazania, to wie chyba każda kobieta, mająca więcej niż 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 18:45 1unia4 napisał(a): > Ale tu nie o to chodzi właśnie o to chodzi! kiedy lekarz może nie przepisać tej tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 18.02.17, 20:20 W przypadku zaistnienia braku antykncepcji >5 dni od planowanego przyjęcia leku (np. gumka pękła 7 dni temu), w przypadku stwierdzenia zaistniałej ciąży albo wystąpienia wcześniejszych r. alergicznych na ten lek. Więcej przeciwwskazań jest w przypadku długotrwałego przyjmowania (leczenie mięśniaków macicy), tam wchodzi jeszcze w grę karmienie piersią, krwawienia z dróg rodnych, choroby nowotworowe, choroby wątroby i nerek - ale nie dotyczą one przyjęcia pojedynczej dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 18.02.17, 23:03 Dokładnie-wszystko jest we wskazaniach do stosowania(przeciwskazania sa tam również ujete) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 18.02.17, 23:19 Przeciwwskazania są ujęte we wskazaniach...? <facepalm> Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 19.02.17, 08:24 W charakterystyce produktu leczniczego-lepiej?Po prostu w ulotce-wskazania,przeciwskazania,dawkowanie,interakcje.Napisałam,że można go stosowac zgodnie ze wskazaniami-a z tego niejednokrotnie (tez skrót myslowy)wynikaja przeciwskazania To był skrót myślowy.Wydawało mi się ,że dość czytelny Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 19.02.17, 09:32 I jesteś pewna, że każdy lekarz bez problemu wypisze receptę jeśli będą wskazania, a nie będzie MEDTCZNYCH przeciwwskazań? O naiwności ..... Poza tym konieczność dotarcia do lekarza w określonym czasie dla niektórych ludzi jest sporym utrudnieniem, że o finansach nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 10:16 Jak ta pigułka była jeszcze bez recepty jakaś feministka z Warszawy zrobiła "rozeznanie" i na kilkanaście przypadkowych aptek od ręki była może tylko w dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 19.02.17, 12:20 Ona jest nadal bez recepty.Nadal z dostępnościa jest różnie-z róznych przyczyn(ekonomicznych oraz problemow z zamówieniem)W związku z tym problemem może być nie tylko lekarz ,ale również brak możliwości zakupu. Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:16 1unia4 napisał(a): > Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego. chodzi o to właśnie, na jakiej podstawie nie wypisze..... Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: ella one 19.02.17, 14:10 >Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego. Czyli wchodzisz, placisz, dowiadujesz sie, ze mimo ze sa obiektywne wskazania i nie ma przeciwwskazan, to lekarz Ci nie wypisze, bo mu sumienie nie pozwala, wychodzisz, idziesz do nastepnego, placisz, znowu ta sama spiewka, wychodzisz, idziesz do nastepnego... Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:15 memphis90 napisała: > W przypadku zaistnienia braku antykncepcji >5 dni od planowanego przyjęcia > leku (np. gumka pękła 7 dni temu), w przypadku stwierdzenia zaistniałej ciąży chcesz powiedziec ,że lekarz umie stwierdzić kiedy był stosunek? lub stwierdzić kilka dni po stosunku ciążę? zwłaszcza że to podobno może byc lekarz rodzinny Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ella one 19.02.17, 15:37 Jasne-ile razy spotkałaś sie z sytuacja ,że lekarz z powodu przekonań nie wypisze czegoś tam.Konkretnie TY.Nie sąsiadka,albo na forum napisali,że ktoś słyszał.Nie pasuje Ci lekarz -to go zmień. A z drugiej strony-lekarz bez problemu wypisze rp-a w aptece niema.I w kolejnej nie ma i w kolejnej nie ma.Nie dlatego ,że farmaceuta ma takie a nie inne przekonania-ale nie ma w hurtowni.Albo jest w hurtowni,ale mogą Ci zamówic na jutro -a dla Cibie to za późno itp.Tak bez senu mozna jeszcze długo gdybać. Lek jest bez rp.Będzie na rp-to kup na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 15:45 1unia4 napisał(a): > Jasne-ile razy spotkałaś sie z sytuacja ,że lekarz z powodu przekonań nie wypis > ze czegoś tam.Konkretnie TY.Nie sąsiadka,albo na forum napisali,że ktoś słyszał ja się właśnie zastanawiam po jakiego ..... jest ten przepis jak każdy lekarz Ci wypisze.... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 19.02.17, 15:49 Ale wydłuża się czas dostępu do leku. Teraz ewentualnie latasz po aptekach. Po zmianie przepisu będziesz latać i po aptekach i po lekarzach. I ponosisz dodatkowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 17:39 little_fish napisała: > Ale wydłuża się czas dostępu do leku. Teraz ewentualnie latasz po aptekach. Po > zmianie przepisu będziesz latać i po aptekach i po lekarzach. I ponosisz dodatk > owe koszty. ja o tym wiem, ale wychodzi na to, że to taki pusty przepis. To tylko dodatkowy koszt, nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 19.02.17, 17:57 Nie tylko koszt. Jednak dostęp do apteki jest łatwiejszy niż do lekarza. Zwłaszcza w małych miasteczkach. Poza tym do aptek można podzwonić i się dowiedzieć czy mają lek, wysłać męża/chłopaka. Do doktora trzeba osobiście Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 09:34 little_fish napisała: > Nie tylko koszt. Jednak dostęp do apteki jest łatwiejszy niż do lekarza. Zwłasz > cza w małych miasteczkach. Poza tym do aptek można podzwonić i się dowiedzieć c > zy mają lek, wysłać męża/chłopaka. Do doktora trzeba osobiście Do apteki nie trzeba osobiscie? Wiekszosc kobiet moze zastosowac emergency contraception,jednak moga wystapic ewentualne interakcje z innymi lekami czy objawy nieporzadane wiec jednak rozmowa z osoba ktora ma to przyjac powinna miec miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:39 Do apteki możesz wysłać dowolną pełnoletnią osobę i Ci kupi dowolny lek. I możesz wcześniej obdzwonić apteki czy lek na pewno jest. Można też (ale nie dotyczy to raczej tych tabletek bo tam liczy się czas) zamówić w aptece online. Zamawiasz, płacisz i czekasz na kuriera. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:17 Jak nie ma w aptece czy hurtowni - to nawet jak nie potrzeba recepty - to nie kupisz. Mam znajomą, której teściowie mają ze 3 apteki w jakiś małych miasteczkach. Kiedyś rozmawiałyśmy i powiedziała, że nie ma takiego samego asortymentu w każdej aptece. Jest dostosowany do klientów. A awaryjną antykoncepcje mają szt.1 na stanie i jak ją sprzedadzą - to dopiero zamawiają kolejną. Inaczej się nie opłaca. W dwóch z 3 aptek nie sprzedali ani jednej sztuki od zmiany przepisów. Podobnie jest z innymi lekami. Wiele jest zamawiana "na zamówienie", bo nie opłaca się trzymać zapasów. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:22 Oczywiście, że na braki w aptekach recepta nie pomoże. Ale czas stracony na szukanie odpowiedniego lekarza można spożytkować na szukanie odpowiednio zaopatrzone apteki. A tak szukamy dwukrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 09:38 W Polsce nie istnieja inne miejsca gdzie mozna emergency contraception otrzymac? A co z IUD - o wiele skuteczniejsza. Nie mozna u lekarza poprostu dostac lub kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:43 Nie wiem, nigdy nie korzystałam, ale z tego co mi wiadomo lek kupuję się w aptece, aktualnie jeszcze bez recepty. Pewnie i są lekarze którzy mają na stanie te specyfiki, ale nie jest to powszechna praktyka Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:47 Nie, lekarze nie mają leków. Często w szpitalu dostajesz receptę i wykup pacjentowi. Jak kilka lat temu mój tata trafił na SOR z wyrostkiem i go cięli, to po operacji położyli go przy niedomykającym się oknie. Dostał 40 stopni gorączki i dopiero po awanturze wezwano internistę z innego oddziału, bo tu chirurgia i nie mają. Okazało się, że przeziębili tatę, zapalenie pęcherza i potrzebny antybiotyk - dostałyśmy receptę i info, ze na parterze jest apteka całodobowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 10:58 arwena_11 napisała: > Jak kilka lat temu mój tata trafił na SOR z wyrostkiem i go cięli, to po operac > ji położyli go przy niedomykającym się oknie. Dostał 40 stopni gorączki i dopie > ro po awanturze wezwano internistę z innego oddziału, bo tu chirurgia i nie maj > ą. Okazało się, że przeziębili tatę, zapalenie pęcherza i potrzebny antybiotyk > - dostałyśmy receptę i info, ze na parterze jest apteka całodobowa. Ps. Twoj ojciec nie dostal infekcji pecherza od uchylonego okna a od szpital ych bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ella one 21.02.17, 22:19 Co nie zmienia faktu, że lekarza wezwano dopiero po awanturze z innego oddziału. Nikomu nie przeszkadzało, że pacjent ma 40 stopni gorączki. A receptę wykupowałam w szpitalnej aptece, bo też nie mieli lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: ella one 21.02.17, 22:09 Lekarze w Polsce nie moga sprzedawac lekow. A w gabinetach moga miec wylacznie leki do ratowania zycia i zdrowia. EllaOne nie lapie sie na zadna kategorie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:27 A ile te tabletki mają terminu ważności, że absolutnie aptece nie opłaca się mieć na stanie np. trzech opakowań? Większość leków ma 1-2 lata terminu ważności. Przyjmijmy rok. Naprawdę w ciągu roku nie trafią się trzy klientki? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:37 Kiedy weszły zmiany? 1,5 roku temu? W tym czasie w dwóch aptekach nie sprzedali ani jednej. Zamawiają te leki, które schodzą. Jak masz aptekę w miejscu, gdzie w większości mieszkają starzy ludzie, to zamawiasz to, co się sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:46 PO rzuciło łaskawie kobietom tę tabletkę tuż przed nowymi wyborami... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:50 Pewnie też coś koło tego. Tak tylko wspominam by kobietom się nie wydawało, że PO dba o ich interesy jakoś bardziej niż PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: ella one 20.02.17, 11:10 To UE wprowadziła te tabletki bez recepty, ja mieszkam w UK i wprowadzili w tym samym czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 20.02.17, 11:05 >chcesz powiedziec ,że lekarz umie stwierdzić kiedy był stosunek? lub stwierdzić kilka dni po stosunku >ciążę? No oczywiście, że nie. To są informacje z wywiadu. Ale może się zdarzyć, że nie do końca obeznana kobieta zgłosi się po receptę za późno, bo np. wyznaczono jej wizytę u ginekologa po tygodniu- i wtedy przyjdzie. Albo przyjdzie po teście ciążowym. Albo - to już moje osobiste doświadczenie- zgłasza się pani, która prosi i pigułkę po, bo współżyła bez zabezpieczenia w okresie tygodniowego odstępu podczas przyjmowania pigułek i była przekonana, że to był jej okres płodny. I jej ta "pigułka po" nie była do niczego potrzebna. Na świecie są nie tylko oczytane internetem ematki... Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: ella one 18.02.17, 13:04 Lekarz rodzinny może wypisać receptę. Może ją wypisać nawet facetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:18 dzika41 napisała: > Lekarz rodzinny może wypisać receptę. jesteś pewna? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 18.02.17, 14:56 Tak, może. Natomiast nie widzę szans na wypisanie takiego leku mężczyźnie i żaden lekarz chłopu tego nie wypisze. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 18.02.17, 15:05 😂no wlasnie,dosc interesujace ta repecta na pigulke po dla faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 09:26 Mi kiedyś pewien lek (dla mnie) wypisał weterynarz, akurat i tak byłam u niego, pomyślałam co mi szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 19.02.17, 10:21 kaz_nodzieja napisała: > Mi kiedyś pewien lek (dla mnie) wypisał weterynarz, W twoim przypadku to akurat nie dziwi😁 Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: ella one 18.02.17, 18:17 Tak jestem pewna. Sam mnie o tym poinformował i powiedział że również mężczyznom przepisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ella one 18.02.17, 18:23 A mezczyznom po co? Mozna zapisywac leki osobom bez podstaw do icb przyjmowania? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ella one 18.02.17, 20:12 Wszystko można (prawnie), ale wypisując lek na receptę przyjmuje się odpowiedzialność za to, co się wystawiło. Już widzę pierwszy pozew od takiego pana, który dostał receptę na EllaOne i po kilku latach zaczyna się procesować twierdząc, że ma przez to słabe plemniki. A lek zażył, bo lekarz wypisał jako po stosunku i sądził, że tak trzeba... Kilka lat procesów i zszarganych nerwów. I po co? Albo widzę pozew od pani, która dostała EllaOne w herbatce od partnera i skarży lekarza za współudział w zabójstwie zapłodnionego jaja. Klimat mamy sprzyjający taki historiom. Trzeba naprawdę mieć braki w wyobraźni i instynkcie samozachowawczym, żeby robić takie rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: ella one 18.02.17, 20:25 Zabójstwo zapłodnionego jaja - boskie Chociaż w naszym kraju to i tak pikuś to określenie, bo jakiś pan z pisu powiedział, ze ta tabletka służy do zabijania ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: ella one 19.02.17, 08:42 Pozew sobie może składać. Nikt go nie uzna, bo najpierw musiałaby udowodnić, że była w ciąży, którą straciła od Ella One. Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: ella one 19.02.17, 09:04 Było już dobrze, tabletki ogólnodostępne jak w każdym cywilizowanym kraju, na pewno dzięki temu mniej nielegalnych i zagranicznych aborcji co jest największym dramatem kobiet. No i znowu obrońcy potencjalnie zapłodnionych jak rozwalili wszystko a efekt to niekończące się dyskusje bez szans na dobre wnioski. Mam czasem dosyć życia w tym kraju, porażka to jakaś Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: ella one 19.02.17, 14:15 ???ciekawostka, czego to się człowiek na forum nie dowie😃 Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:19 azja001 napisała: > Było już dobrze, tabletki ogólnodostępne jak w każdym cywilizowanym kraju, na p > ewno dzięki temu mniej nielegalnych i zagranicznych aborcji co jest największym > dramatem kobiet. No i znowu obrońcy potencjalnie zapłodnionych jak rozwalili w > szystko a efekt to niekończące się dyskusje bez szans na dobre wnioski. Mam cza > sem dosyć życia w tym kraju, porażka to jakaś a tacy np. mieszkańcy Zgorzelca będą mogli sobie kupić bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ella one 20.02.17, 08:59 każda kobieta powinna mieć w domu tę tabletkę na wszelki wypadek. ja mam od lat. jak się termin ważności kończy biorę receptę na następną. z receptą jest 3x taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:03 Bez sensu. Większość kobiet albo nie uprawia seksu albo jest już niepłodna (z powodu wieku lub chorób) albo stosuje skuteczną antykoncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:06 Nawet jak masz w domu, wyjeżdżając możesz zapomnieć. Chodzi o to by w razie awarii dostęp do pigułki był łatwy i szybki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:39 Ale nie jesteś jedyna na świecie, komuś może się zdarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: ella one 20.02.17, 10:32 Szczerze to nie znam nikogo, kto bralby te tabletke. Gdybym jednakze poptrzebowala to poszlabym do rodzinnego, a w weekend do lekarza z ogloszenia. Odpowiedz Link Zgłoś