17.02.17, 20:40
kiedy lekarz może nie przepisać tej tabletki, co jest przeciwskazaniem? czy może ją przepisać lekarz rodzinny?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: ella one 17.02.17, 20:58
      Kazdy lekarz może odmówić wypisania recepty jeżeli stwierdzi, ze boi się ognia piekelnego i diabła.
      Przeciwskazaniem jest wszystko, co lekarz uzna za stosowne, nawet pryszcz na nosie. Brałam podobną tabletkę w czasach, kiedy była na receptę, uzyskałam tą receptę od jakiejś znudzonej dziuni (nigdy tak nie mówię o ludziach, ale nie mam lepszego określenia na tą panią i jej postawę), stres koszmarny, bo nie wiadomo czy się uda w niedzielę znaleźć ginekologa, a stawka 2x zwykły dzień.
    • lauren6 Re: ella one 17.02.17, 21:00
      Każdy przepisze gdy dostanie w łapę.

I o to chodziło.
      • zofijkamyjka Re: ella one 17.02.17, 21:04
        lauren6 napisała:

> I o to chodziło.

chyba tak. Co za szajs! jeszcze za wizytę trzeba będzie zapłacić....
        • 1unia4 Re: ella one 17.02.17, 21:41
          Po co ma przepisywać-jak na razie jest bez rp.
          • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 09:52
            1unia4 napisał(a):

> Po co ma przepisywać-jak na razie jest bez rp.

już niedługo
            • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 11:50
              A jak do tej pory sobie radziłaś ,gdy go nie było ?
              • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 12:03
                1unia4 napisał(a):

> A jak do tej pory sobie radziłaś ,gdy go nie było ?

ella one nie jest do comiesięcznego stosowania smile
                • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 12:08
                  Tak-więc jak sobie radziłaś jak nie było tego leku bez rp ?
                  • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 12:22
                    1unia4 napisał(a):

> Tak-więc jak sobie radziłaś jak nie było tego leku bez rp ?

nie miałam potrzeby go brać ale stara juz jestem i bezpłodna.
                    • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 12:53
                      Więc jak bezpłodna-to w tej sytuacji bez problemu
                      2 Odpowiadajac na pytanie-Lekarz nie wypisze ,gdy nie będzie wskazań
                      • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:12
                        1unia4 napisał(a):

> Więc jak bezpłodna-to w tej sytuacji bez problemu

nie jestem sama na świecie.
                      • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:15
                        1unia4 napisał(a):

> 2 Odpowiadajac na pytanie-Lekarz nie wypisze ,gdy nie będzie wskazań

czyli?
                        • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 13:45
                          Serio pytasz-wygugla sobie jakie ma wskazania.I wtedy lekarz przepisze
                          • memphis90 Re: ella one 18.02.17, 14:55
                            Raczej o przeciwwskazania się martw. Jakie są wskazania, to wie chyba każda kobieta, mająca więcej niż 15 lat uncertain
                            • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 17:33
                              Ale tu nie o to chodzi
                              • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 18:45
                                1unia4 napisał(a):

> Ale tu nie o to chodzi

właśnie o to chodzi! kiedy lekarz może nie przepisać tej tabletki?
                                • memphis90 Re: ella one 18.02.17, 20:20
                                  W przypadku zaistnienia braku antykncepcji >5 dni od planowanego przyjęcia leku (np. gumka pękła 7 dni temu), w przypadku stwierdzenia zaistniałej ciąży albo wystąpienia wcześniejszych r. alergicznych na ten lek. Więcej przeciwwskazań jest w przypadku długotrwałego przyjmowania (leczenie mięśniaków macicy), tam wchodzi jeszcze w grę karmienie piersią, krwawienia z dróg rodnych, choroby nowotworowe, choroby wątroby i nerek - ale nie dotyczą one przyjęcia pojedynczej dawki.
                                  • 1unia4 Re: ella one 18.02.17, 23:03
                                    Dokładnie-wszystko jest we wskazaniach do stosowania(przeciwskazania sa tam również ujete)
                                    • memphis90 Re: ella one 18.02.17, 23:19
                                      Przeciwwskazania są ujęte we wskazaniach...? <facepalm>
                                      • 1unia4 Re: ella one 19.02.17, 08:24
                                        W charakterystyce produktu leczniczego-lepiej?Po prostu w ulotce-wskazania,przeciwskazania,dawkowanie,interakcje.Napisałam,że można go stosowac zgodnie ze wskazaniami-a z tego niejednokrotnie (tez skrót myslowy)wynikaja przeciwskazania
                                        To był skrót myślowy.Wydawało mi się ,że dość czytelny
                                        • little_fish Re: ella one 19.02.17, 09:32
                                          I jesteś pewna, że każdy lekarz bez problemu wypisze receptę jeśli będą wskazania, a nie będzie MEDTCZNYCH przeciwwskazań? O naiwności ..... Poza tym konieczność dotarcia do lekarza w określonym czasie dla niektórych ludzi jest sporym utrudnieniem, że o finansach nie wspomnę
                                          • kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 10:16
                                            Jak ta pigułka była jeszcze bez recepty jakaś feministka z Warszawy zrobiła "rozeznanie" i na kilkanaście przypadkowych aptek od ręki była może tylko w dwóch.
                                            • 1unia4 Re: ella one 19.02.17, 12:20
                                              Ona jest nadal bez recepty.Nadal z dostępnościa jest różnie-z róznych przyczyn(ekonomicznych oraz problemow z zamówieniem)W związku z tym problemem może być nie tylko lekarz ,ale również brak możliwości zakupu.
                                              Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego.
                                              • zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:16
                                                1unia4 napisał(a):

> Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego.

chodzi o to właśnie, na jakiej podstawie nie wypisze.....
                                              • turzyca Re: ella one 19.02.17, 14:10
                                                >Naiwna nie jestem -jeden lekarz nie wypisze, idz do innego.

Czyli wchodzisz, placisz, dowiadujesz sie, ze mimo ze sa obiektywne wskazania i nie ma przeciwwskazan, to lekarz Ci nie wypisze, bo mu sumienie nie pozwala, wychodzisz, idziesz do nastepnego, placisz, znowu ta sama spiewka, wychodzisz, idziesz do nastepnego...
                                  • zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:15
                                    memphis90 napisała:

> W przypadku zaistnienia braku antykncepcji >5 dni od planowanego przyjęcia
                                    > leku (np. gumka pękła 7 dni temu), w przypadku stwierdzenia zaistniałej ciąży

chcesz powiedziec ,że lekarz umie stwierdzić kiedy był stosunek? lub stwierdzić kilka dni po stosunku ciążę? zwłaszcza że to podobno może byc lekarz rodzinny smile
                                    • 1unia4 Re: ella one 19.02.17, 15:37
                                      Jasne-ile razy spotkałaś sie z sytuacja ,że lekarz z powodu przekonań nie wypisze czegoś tam.Konkretnie TY.Nie sąsiadka,albo na forum napisali,że ktoś słyszał.Nie pasuje Ci lekarz -to go zmień.
                                      A z drugiej strony-lekarz bez problemu wypisze rp-a w aptece niema.I w kolejnej nie ma i w kolejnej nie ma.Nie dlatego ,że farmaceuta ma takie a nie inne przekonania-ale nie ma w hurtowni.Albo jest w hurtowni,ale mogą Ci zamówic na jutro -a dla Cibie to za późno itp.Tak bez senu mozna jeszcze długo gdybać.
                                      Lek jest bez rp.Będzie na rp-to kup na zapas
                                      • zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 15:45
                                        1unia4 napisał(a):

> Jasne-ile razy spotkałaś sie z sytuacja ,że lekarz z powodu przekonań nie wypis
                                        > ze czegoś tam.Konkretnie TY.Nie sąsiadka,albo na forum napisali,że ktoś słyszał

ja się właśnie zastanawiam po jakiego ..... jest ten przepis jak każdy lekarz Ci wypisze....
                                      • little_fish Re: ella one 19.02.17, 15:49
                                        Ale wydłuża się czas dostępu do leku. Teraz ewentualnie latasz po aptekach. Po zmianie przepisu będziesz latać i po aptekach i po lekarzach. I ponosisz dodatkowe koszty.
                                        • zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 17:39
                                          little_fish napisała:

> Ale wydłuża się czas dostępu do leku. Teraz ewentualnie latasz po aptekach. Po
                                          > zmianie przepisu będziesz latać i po aptekach i po lekarzach. I ponosisz dodatk
                                          > owe koszty.

ja o tym wiem, ale wychodzi na to, że to taki pusty przepis. To tylko dodatkowy koszt, nic innego.
                                          • little_fish Re: ella one 19.02.17, 17:57
                                            Nie tylko koszt. Jednak dostęp do apteki jest łatwiejszy niż do lekarza. Zwłaszcza w małych miasteczkach. Poza tym do aptek można podzwonić i się dowiedzieć czy mają lek, wysłać męża/chłopaka. Do doktora trzeba osobiście
                                            • yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 09:34
                                              little_fish napisała:

> Nie tylko koszt. Jednak dostęp do apteki jest łatwiejszy niż do lekarza. Zwłasz
                                              > cza w małych miasteczkach. Poza tym do aptek można podzwonić i się dowiedzieć c
                                              > zy mają lek, wysłać męża/chłopaka. Do doktora trzeba osobiście

Do apteki nie trzeba osobiscie? Wiekszosc kobiet moze zastosowac emergency contraception,jednak moga wystapic ewentualne interakcje z innymi lekami czy objawy nieporzadane wiec jednak rozmowa z osoba ktora ma to przyjac powinna miec miejsce.
                                              • kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:39
                                                Do apteki możesz wysłać dowolną pełnoletnią osobę i Ci kupi dowolny lek. I możesz wcześniej obdzwonić apteki czy lek na pewno jest.
                                                Można też (ale nie dotyczy to raczej tych tabletek bo tam liczy się czas) zamówić w aptece online. Zamawiasz, płacisz i czekasz na kuriera.
                                      • arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:17
                                        Jak nie ma w aptece czy hurtowni - to nawet jak nie potrzeba recepty - to nie kupisz.

Mam znajomą, której teściowie mają ze 3 apteki w jakiś małych miasteczkach. Kiedyś rozmawiałyśmy i powiedziała, że nie ma takiego samego asortymentu w każdej aptece. Jest dostosowany do klientów. A awaryjną antykoncepcje mają szt.1 na stanie i jak ją sprzedadzą - to dopiero zamawiają kolejną. Inaczej się nie opłaca. W dwóch z 3 aptek nie sprzedali ani jednej sztuki od zmiany przepisów.
                                        Podobnie jest z innymi lekami. Wiele jest zamawiana "na zamówienie", bo nie opłaca się trzymać zapasów.
                                        • little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:22
                                          Oczywiście, że na braki w aptekach recepta nie pomoże. Ale czas stracony na szukanie odpowiedniego lekarza można spożytkować na szukanie odpowiednio zaopatrzone apteki. A tak szukamy dwukrotnie
                                          • yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 09:38
                                            W Polsce nie istnieja inne miejsca gdzie mozna emergency contraception otrzymac? A co z IUD - o wiele skuteczniejsza. Nie mozna u lekarza poprostu dostac lub kupic?
                                            • little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:43
                                              Nie wiem, nigdy nie korzystałam, ale z tego co mi wiadomo lek kupuję się w aptece, aktualnie jeszcze bez recepty. Pewnie i są lekarze którzy mają na stanie te specyfiki, ale nie jest to powszechna praktyka
                                            • arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:47
                                              Nie, lekarze nie mają leków. Często w szpitalu dostajesz receptę i wykup pacjentowi.
                                              Jak kilka lat temu mój tata trafił na SOR z wyrostkiem i go cięli, to po operacji położyli go przy niedomykającym się oknie. Dostał 40 stopni gorączki i dopiero po awanturze wezwano internistę z innego oddziału, bo tu chirurgia i nie mają. Okazało się, że przeziębili tatę, zapalenie pęcherza i potrzebny antybiotyk - dostałyśmy receptę i info, ze na parterze jest apteka całodobowa.
                                              • yamilca197 Re: ella one 20.02.17, 10:58
                                                arwena_11 napisała:

> Jak kilka lat temu mój tata trafił na SOR z wyrostkiem i go cięli, to po operac
                                                > ji położyli go przy niedomykającym się oknie. Dostał 40 stopni gorączki i dopie
                                                > ro po awanturze wezwano internistę z innego oddziału, bo tu chirurgia i nie maj
                                                > ą. Okazało się, że przeziębili tatę, zapalenie pęcherza i potrzebny antybiotyk
                                                > - dostałyśmy receptę i info, ze na parterze jest apteka całodobowa.

uncertain

Ps. Twoj ojciec nie dostal infekcji pecherza od uchylonego okna a od szpital ych bakterii.
                                                • arwena_11 Re: ella one 21.02.17, 22:19
                                                  Co nie zmienia faktu, że lekarza wezwano dopiero po awanturze z innego oddziału. Nikomu nie przeszkadzało, że pacjent ma 40 stopni gorączki. A receptę wykupowałam w szpitalnej aptece, bo też nie mieli lekarstwa.
                                            • dziennik-niecodziennik Re: ella one 21.02.17, 22:09
                                              Lekarze w Polsce nie moga sprzedawac lekow. A w gabinetach moga miec wylacznie leki do ratowania zycia i zdrowia. EllaOne nie lapie sie na zadna kategorie.
                                        • kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:27
                                          A ile te tabletki mają terminu ważności, że absolutnie aptece nie opłaca się mieć na stanie np. trzech opakowań?
                                          Większość leków ma 1-2 lata terminu ważności. Przyjmijmy rok.
                                          Naprawdę w ciągu roku nie trafią się trzy klientki?
                                          • arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:37
                                            Kiedy weszły zmiany? 1,5 roku temu? W tym czasie w dwóch aptekach nie sprzedali ani jednej. Zamawiają te leki, które schodzą. Jak masz aptekę w miejscu, gdzie w większości mieszkają starzy ludzie, to zamawiasz to, co się sprzedaje.
                                            • kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:46
                                              PO rzuciło łaskawie kobietom tę tabletkę tuż przed nowymi wyborami...
                                              • arwena_11 Re: ella one 20.02.17, 09:47
                                                No to prawie 1,5 roku.
                                                • kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:50
                                                  Pewnie też coś koło tego.
                                                  Tak tylko wspominam by kobietom się nie wydawało, że PO dba o ich interesy jakoś bardziej niż PiS.
                                              • kaka-llina Re: ella one 20.02.17, 11:10
                                                To UE wprowadziła te tabletki bez recepty, ja mieszkam w UK i wprowadzili w tym samym czasie...
                                    • memphis90 Re: ella one 20.02.17, 11:05
                                      >chcesz powiedziec ,że lekarz umie stwierdzić kiedy był stosunek? lub stwierdzić kilka dni po stosunku >ciążę?
                                      No oczywiście, że nie. To są informacje z wywiadu. Ale może się zdarzyć, że nie do końca obeznana kobieta zgłosi się po receptę za późno, bo np. wyznaczono jej wizytę u ginekologa po tygodniu- i wtedy przyjdzie. Albo przyjdzie po teście ciążowym. Albo - to już moje osobiste doświadczenie- zgłasza się pani, która prosi i pigułkę po, bo współżyła bez zabezpieczenia w okresie tygodniowego odstępu podczas przyjmowania pigułek i była przekonana, że to był jej okres płodny. I jej ta "pigułka po" nie była do niczego potrzebna. Na świecie są nie tylko oczytane internetem ematki...
      • kolpik124 Re: ella one 17.02.17, 22:38
        o co ty robisz jak dostajesz w łapę?
    • dzika41 Re: ella one 18.02.17, 13:04
      Lekarz rodzinny może wypisać receptę.
      Może ją wypisać nawet facetowi.
      • aguar Re: ella one 18.02.17, 13:09
        Może, tylko nigdy nie wiadomo czy zechce.
      • zofijkamyjka Re: ella one 18.02.17, 13:18
        dzika41 napisała:

> Lekarz rodzinny może wypisać receptę.

jesteś pewna?
        • memphis90 Re: ella one 18.02.17, 14:56
          Tak, może. Natomiast nie widzę szans na wypisanie takiego leku mężczyźnie i żaden lekarz chłopu tego nie wypisze.
          • yamilca197 Re: ella one 18.02.17, 15:05
            😂no wlasnie,dosc interesujace ta repecta na pigulke po dla faceta.
          • kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 09:26
            Mi kiedyś pewien lek (dla mnie) wypisał weterynarz, akurat i tak byłam u niego, pomyślałam co mi szkodzi.
            • yamilca197 Re: ella one 19.02.17, 10:21
              kaz_nodzieja napisała:

> Mi kiedyś pewien lek (dla mnie) wypisał weterynarz,

W twoim przypadku to akurat nie dziwi😁
        • dzika41 Re: ella one 18.02.17, 18:17
          Tak jestem pewna.
          Sam mnie o tym poinformował i powiedział że również mężczyznom przepisuje.
          • yamilca197 Re: ella one 18.02.17, 18:23
            A mezczyznom po co? Mozna zapisywac leki osobom bez podstaw do icb przyjmowania?
            • memphis90 Re: ella one 18.02.17, 20:12
              Wszystko można (prawnie), ale wypisując lek na receptę przyjmuje się odpowiedzialność za to, co się wystawiło. Już widzę pierwszy pozew od takiego pana, który dostał receptę na EllaOne i po kilku latach zaczyna się procesować twierdząc, że ma przez to słabe plemniki. A lek zażył, bo lekarz wypisał jako po stosunku i sądził, że tak trzeba... Kilka lat procesów i zszarganych nerwów. I po co?

Albo widzę pozew od pani, która dostała EllaOne w herbatce od partnera i skarży lekarza za współudział w zabójstwie zapłodnionego jaja. Klimat mamy sprzyjający taki historiom.

Trzeba naprawdę mieć braki w wyobraźni i instynkcie samozachowawczym, żeby robić takie rzeczy....
              • mai-ra3 Re: ella one 18.02.17, 20:25
                Zabójstwo zapłodnionego jaja - boskie wink Chociaż w naszym kraju to i tak pikuś to określenie, bo jakiś pan z pisu powiedział, ze ta tabletka służy do zabijania ludzi.
              • lauren6 Re: ella one 19.02.17, 08:42
                Pozew sobie może składać. Nikt go nie uzna, bo najpierw musiałaby udowodnić, że była w ciąży, którą straciła od Ella One.
                • azja001 Re: ella one 19.02.17, 09:04
                  Było już dobrze, tabletki ogólnodostępne jak w każdym cywilizowanym kraju, na pewno dzięki temu mniej nielegalnych i zagranicznych aborcji co jest największym dramatem kobiet. No i znowu obrońcy potencjalnie zapłodnionych jak rozwalili wszystko a efekt to niekończące się dyskusje bez szans na dobre wnioski. Mam czasem dosyć życia w tym kraju, porażka to jakaś
                  • kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 09:27
                    Przecież od lat tu nie mieszkasz.
                    • azja001 Re: ella one 19.02.17, 09:42
                      Serio? Skąd wiesz?
                      • kaz_nodzieja Re: ella one 19.02.17, 10:14
                        Sama pisałaś.
                        • azja001 Re: ella one 19.02.17, 14:15
                          ???ciekawostka, czego to się człowiek na forum nie dowie😃
                  • zofijkamyjka Re: ella one 19.02.17, 13:19
                    azja001 napisała:

> Było już dobrze, tabletki ogólnodostępne jak w każdym cywilizowanym kraju, na p
                    > ewno dzięki temu mniej nielegalnych i zagranicznych aborcji co jest największym
                    > dramatem kobiet. No i znowu obrońcy potencjalnie zapłodnionych jak rozwalili w
                    > szystko a efekt to niekończące się dyskusje bez szans na dobre wnioski. Mam cza
                    > sem dosyć życia w tym kraju, porażka to jakaś

a tacy np. mieszkańcy Zgorzelca będą mogli sobie kupić bez problemu
    • lot.ti Re: ella one 20.02.17, 08:59
      każda kobieta powinna mieć w domu tę tabletkę na wszelki wypadek. ja mam od lat. jak się termin ważności kończy biorę receptę na następną. z receptą jest 3x taniej.
      • kaz_nodzieja Re: ella one 20.02.17, 09:03
        Bez sensu. Większość kobiet albo nie uprawia seksu albo jest już niepłodna (z powodu wieku lub chorób) albo stosuje skuteczną antykoncepcję.
      • little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:06
        Nawet jak masz w domu, wyjeżdżając możesz zapomnieć. Chodzi o to by w razie awarii dostęp do pigułki był łatwy i szybki.
        • lot.ti Re: ella one 20.02.17, 09:36
          nie zapominam
          • little_fish Re: ella one 20.02.17, 09:39
            Ale nie jesteś jedyna na świecie, komuś może się zdarzyć
    • beverly1985 Re: ella one 20.02.17, 10:32
      Szczerze to nie znam nikogo, kto bralby te tabletke. Gdybym jednakze poptrzebowala to poszlabym do rodzinnego, a w weekend do lekarza z ogloszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka