makurokurosek 22.02.17, 12:21 Czy któraś z mam ma oczko wodne w ogrodzie , jeżeli tak to jak radzicie sobie z glonami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rulsanka Re: oczko wodne glony 22.02.17, 14:19 U mnie jest oczko od roku. Mam również akwarium. W obu przypadkach kluczem do sukcesu jest równowaga biologiczna. Podstawa to dużo roślin. Im więcej roślin tym mniejsze ryzyko glonów. Obsadzone powinno być około 70% powierzchni w przeliczeniu na lustro wody. Akwarium przez 4 miesiące działało bez żadnych filtrów, wszystko to zasługa roślin. Ryb mam niewiele, ale są, zarówno w oczku jak i akwarium. W oczku warto mieć skimmer, żeby zbierał śmieci z powierzchni. Powinno być w miarę głębokie i duże. Przy małym i płytkim może być problem z równowagą, bo woda się ciągle miesza i przez to jest za dużo substancji odżywczych dla glonów. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: oczko wodne glony 22.02.17, 14:33 Mam filtr roślinny- to znaczy że woda pompką podawana jest na niewielką kaskadę na której w korytku rosną rosliny, i woda sobie przepływa przez to korytko a rosliny oczyszczają CAŁKOWICIE wodę. Woda w oczku jest przejrzysta i bez glonów. I poza roślinami nie mamy żadnego innego filtra. Z moich doswiadczeń też ważna jest tzw zapora kapilarna- coś w rodzaju wału miedzy ogrodem a oczkiwem wodnym. chodzi o to by z terenu ogrodu, z trawnika, czy rabat, wraz z deszczem, nie wpływała woda do oczka (bo trawnik jest nawożony, w ziemi jest dużo składników pokarmowych, i te składniki pokarmowe nie mogą dostawać się do oczka, bo nawożą wodę, i skutek jest taki, że rozwijają się glony). Acha, i ryb mało- oczko jest powiedzmy średniej wielkości ale od samego początku mam tylko 4 rybki, i nie są to karpie koi. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: oczko wodne glony 22.02.17, 14:53 Glony? O tej porze roku? Nie mam glonów, cały czas w oczku chodzi pompa z filtrem, która je napowietrza i oczyszcza, jest dużo roślin wodnych, ryby, żaby. Kiedyś miałam jakieś glony takie jakby długie włosy a jak się wyciągało grabiami wyglądały jak zielona gaza. Przyleciały kaczki i w ciągu dwóch dni zeżarły wszystko. Niestety zeżarły też rzęsę a potem podreptały do oczka brata, wlazły i tam też zjadły co się dało Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: oczko wodne glony 22.02.17, 15:11 Nie no jeszcze ich nie ma , ale dziś wychodząc zwróciłam uwagę , że już rośliny przebijają przez wodę i od razu skojarzyły mi mordęga sz glonami. Najchętniej zakopałabym to oczko Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: oczko wodne glony 22.02.17, 15:06 U nas problemem jest to, że oczko jest w miejscu nasłonecznionym od strony południowej, tak więc przez cały dzień jest na słońcu. Mamy sporo roślin, utrzymujemy ph na poziomie 6-6,5 ale mimo to czerwcowy i sierpniowy zakwit jest porażką. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: oczko wodne glony 22.02.17, 16:22 Lilie, kotewka orzech wodny. Zacienią lustro wody, będą ładnie kwitły (lubią pełne słońce). Kotewka dużo nutrientów pobiera z toni wodnej. Może być pitsia, hiacynt wodny. No i być może warto zrobić osobny filtr korzeniowy jak u solejroja. U mnie rośliny filtrujące są w obrębie oczka, tatarak i kosaciec w podłożu żwirowym. Odpowiedz Link Zgłoś
palecwzupie Re: oczko wodne glony 22.02.17, 15:15 Rowniez polacam rosliny, a zwlaszcza te plywajace po powierzchni bo dodatkowo zacieniaja wode. Jakim rozwiazanie moze byc rowniez montaz lampy uv przy filtrach. Jezeli masz ryby to staraj sie nie przekarmiac bo resztki karmy beda doskonala pozywka dla alg. Algi najleipiej zeskrobac I wylowic zmnieniajac czesc wody na swiaza ale swieza woda tez dziala pobudzajaco na ich wzrost. Mozna rowniez wprowadzic gatunki ryb zerujacych na glonach I slimaki. Pozatym trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, jezeli to nowe oczko to troche czasu zajmnie zanim osiagnie rownawage biologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś